To klasyk nie bez powodu. Tarta Tatin jest lepka, krucha i pełna jabłkowej rozkoszy utaplanej w karmelu. Wiele osób robi ten francuski deser na bazie ciasta francuskiego lub kruchego, ale moim zdaniem lepiej – i łatwiej – otulić je ciastem na bazie mnóstwa masła i serka śmietankowego, które bajecznie się listkuje.
Ta tarta jabłkowa, która ponoć powstała przez przypadek, to niemała igraszka. Proces jej przygotowania trochę trwa, ale nie jest trudny ani żmudny. Trzeba pilnować schładzania ciasta, dzięki czemu łatwo będzie się je rozwałkowywać, a później listkować. Jeśli chodzi o nadzienie, koniecznie trzeba sięgnąć po soczystą lub kwaśną odmianę jabłek, ale nie może być to klasyczna dla szarlotkę szara reneta, bo ta rozpadnie się podczas pieczenia. Jabłko musi być jędrne i trzymać fason – jak ligol!
Do mojej sosu karemlowego lubię dodawać ciemnego rumu (lub brandy), które nadaje mu lekkiego pazura, zaokrąglając smak, ale alkohol można spokojnie pominąć, a Tarte Tatin i tak wyjdzie pyszna.

Lepsza Tarta Tatin
forma 26 cm
Ciasto
1 ½ szklanki (200 g) mąki pszennej
1 łyżeczka cukru
200 g masła, zimnego
120 g serka śmietankowego (typu Philadelphia, Twój Smak, Łaciaty), w temperaturze pokojowej
1 łyżka octu jabłkowego
Nadzienie
1 szklanka (200 g) cukru
3 łyżki masła
¼ szklanki (60 ml) ciemnego rumu
½ łyżeczki soli morskiej
7 – 8 jabłek odmiany ligol (1.3kg), obranych, pozbawionych gniazd nasiennych i przekrojonych na połówki
1. Przygotuj ciasto, w misie malaksera lub miksera połącz mąkę i cukier. Dodaj masło, serek podzielony na kawałki i ocet. Połącz za pomocą miksera, ustawionego na średnie obroty. Utworzy się jednolita masa. Spłaszcz i uformuj w dysk, owiń folią spożywczą. Wstaw do lodówki, aż ciasto się schłodzi, na około 30 – 50 minut
2. Przygotuj nadzienie, na dużą żaroodporną patelnię o średnicy 26 cm wysp połowę (½ szklanki/100 g) cukru. Gotuj na średnim ogniu, aż karmel zacznie się rozpuszczać, przybierając rudy kolor. Podczas rozpuszczania cukru kuszące może być zamieszanie w garnku, na tym etapie tego nie rób. Uzbrój się w cierpliwość i obserwuj jak cukier sam się karmelizuje. Dopiero gdy cały będzie płynny i złocisty, zacznij delikatnie mieszać drewnianą łyżką i gotuj, aż będzie złocistobrązowy, około 3 minuty.
3. Wsyp resztę cukru i gotuj, mieszając, aż całkowicie się rozpuści, a karmel nabierze bursztynowego koloru, około 2 minuty. Dodaj masło, mieszaj do połączenia się z karmelem. Wlej rum (uwaga, będzie parować!), sól i wymieszaj.
4. Ułóż połowę jabłek na patelni z karmelem rozcięciem do dołu. Gotuj na umiarkowanie małym ogniu pod przykryciem, aż lekko zmiękną, 2 – 3 minuty na stronę. Przełóż jabłka na talerz i powtórz z resztą jabłek. Zdejmij patelnię z ognia.
5. Z powrotem dodaj na patelnię jabłka. Ułóż je rozcięciem do góry. Odstaw patelnię w chłodne miejsce, aby zarówno jabłka i karmel wystygły.
6. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 220 stopni Celsjusza (góra-dół). Na lekko oprószonym blacie rozwałkuj schłodzone ciasto na okrąg o średnicy około 30 cm. Przełóż go na patelnię z jabłkami. Za pomocą łyżki podwiń ciasto na brzegach pod jabłka. Odstaw do lodówki do schłodzenia na 10 – 15 minut.
7. Piecz, aż ciasto mocno się zarumieni, około 25 minut. Odstaw, by tart tatin wystygła, na około 30 – 40 minut. Jeśli karmel jest wciąż płynny, delikatnie przechyl patelnię, przelewając go do małego garnka. Zredukuj go do konsystencji lepkiego syropu.
8. Za pomocą dużego talerza, odwróć tartę do góry nogami. Posmaruj zredukowanym karmelem. Najlepiej smakuje z lodami waniliowymi.
Rady/porady
Alkohol można podmienić na inny, eksperymentując ze smakiem: brandy, whisky, czy likier cointreau. Możesz też go całkowicie pominąć.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.
Wasz,
Rozkoszny

24 komentarze
Dlaczego ligole? Czy szara reneta nie byłaby lepsza?:)
Nie, tak jak piszę we wpisie szara reneta rozpadnie się podczas pieczenia 🙂
A czy można zrobić bez rumu? Albo ewentualnie go czymś innym zastąpić? 🙂
Tak, piszę w przepisie 🙂
Nie mam takiej fajnej patelni. Wyjdzie jak przeloze do foremki / tortownicy ?
Do foremki tak, ale najlepiej, aby nie miała odpinany brzegów. Może jakiś szklane naczynie do zapiekania?
Hej, coś mi nie gra w opisie i nie wiem, w którym momencie dodajemy do ciasta karmel. Oraz w czym pieczemy?
Hej! W punkcie 3 jest chyba jakiś błąd – w składnikach nie ma miodu. Czy tu nie powinnna być sól?
Tak, bez miodu! Dzięki za czujność
Czy mozna użyć mąki bezglutenowe?
Czy mogę upiec w foremce z odpinanymi brzegami, wyłożonej papierem do pieczenia?
Można spróbować
Elo, dwie kwestie: w opisie nie ma zawartej soli z listy plus pytanie, czy masło musi być zimne?
dodajemy po rumie – masło nie musi być zimne
A co się stało z tą 1/2 łyżeczki soli? Nigdzie jej nie ma w przepisie
dodajmy do karmelu
Ale…jak piec w piekarniku? Patelnię wstawić do piekarnika? 🤔
tak, używamy patelni żaroodpornej
Czy jeśli zrobię tartę w szklanym naczyniu, powinnam najpierw wyłożyć ciasto, potem jabłka czy na odwrót?
najpierw jabłka wraz z karmelem, a potem ciasto jak w przepisie
Cześć, czy można pominąć serek albo ewentualnie czymś zastąpić bo akurat go nie mam?
Hej, nie, wtedy wyjdzie klasyczne ciasto kruche (znaczy można, ale nie będzie, aż tak superb 🙂
Hej, czy tartę najlepiej przechowywać w lodówce czy w temperaturze pokojowej?
W lodówce, ale przed podaniem przywrócić do temperatury pokojowej