Grzybowa rolada superior aka wegetariański wellington

Grzybowy wellington to danie z rodzaju spektakularnych. Zachwyca swoim leśnym, umamiczym smakiem i aparycją wartą nie jednej eleganckiej restauracji.

W programach kulinarnych wellington uchodzi za synonim wykwintnej kuchni będący jednocześnie postrachem tych, którzy muszą go przygotować. Myślę o was drodzy uczestnicy MasterChefa. Problemem jest mięso. Bez mięsa nie ma problemu, a przy tym więcej smaku. Tę rolada wypełnia nadzienie z grzybów, trufli i natki pietruszki.

To niedzielne danie. Albo świąteczne. Wymaga trochę pracy, ale efekt jest nawet bardziej niż zapierający dech w piersiach. Farsz to esencja umami, pełen smakowej głębi podkręconej przez smak trufli i czarnego pieprzu. Nie jest to jednak nic specjalnie trudnego, jeśli przeczytacie uważnie przepis i nie będzie tykać nad wami zegar jak nad uczestnikami kulinarny talent show. Z tym przepisem, dostalibyście fartuch u Gordona Ramsaya (a przynajmniej u mnie).

wellington

Grzybowa rolada superior aka wegetariański wellington
4 – 6 porcji
3 łyżki koncentratu pomidorowego
3 łyżki miodu
¼ szklanki (60 ml) sosu sojowego
¼ szklanki (60 ml) oliwy extra virgin
4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
500 g pieczarek, przekrojonych na ćwiartki
250 g boczniaków, pokrojonych na jednakowe części
1 łyżka octu z czerwonego wina
3 łyżki pasty truflowej
1 mały (35 g) pęczek natki pietruszki, posiekana
1 duże ciasto francuskie (375 g)
1 małe jajko, roztrzepane z 1 łyżką wody
sól morska w płatkach
świeżo mielony pieprz

1. Rozgrzej piekarnik do 240 stopni Celsjusza (góra-dół). W brytfance o wielkości około 20 x 30 cm wymieszaj koncentrat pomidorowy, miód, sos sojowy, oliwę i czosnek. Dodaj grzyby i dokładnie obtocz je w marynacie. Odstaw na 20 minut do zamarynowania.

2. Piecz grzyby, aż zmiękną i puszczą sok, około 15 minut. Przełóż je na sito i dokładnie odcedź z soku (może pomóc sobie drewnianą łyżką, dociskając grzyby). Zagotuj i gotuj, aż soki zredukują się o ⅓, około 5 minut. Do soków dodaj ocet, wymieszaj. To będzie twój sos!

3. Przełóż ponownie grzyby do brytfanki i piecz, aż się zarumienią i będą “suche”, około 30 minut. Wystudź grzyby całkowicie. Posiekaj ją za pomocą noża lub przełóż do malaksera i rozdrobnij pulsacyjnie. Wymieszaj grzyby z pastą truflową i natką pietruszki. Dopraw sporą ilością świeżo mielonego pieprzu.

4. Zmniejsz temperaturę piekarnika do 180 stopni Celsjusza (góra-dół).

5. Rozwiń arkusz ciasta francuskiego bezpośrednio na blasze do pieczenia tak, aby krótszy bok ciasta był ustawiony równolegle do ciebie. Na środek, między dłuższymi krawędziami, wyłóż nadzienie grzybowe, pozostawiając 2-cm marginesu. Nałóż na nie krótszy bok ciasta, a następnie przeciwległy bok, dociskając. Dociśnij mocno krańce, zamykając je. Wyrównaj roladę. Natnij wierzch wellingtona, tworząc ozdobne wzory. Posmaruj roladę roztrzepanym jajkiem z wodą. Piecza, aż wellington się mocno zarumieni, około 60 minut.

6. Wystudź lekko, a następnie pokrój na plastry. Polej zachowanym sosem i podawaj.

Rady/porady
Jeśli nie możecie dostać boczniaków, możecie zastąpić je większą ilością pieczarek.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Wasz,
Rozkoszny

wellington
UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

23 komentarze

Renata 25 kwietnia, 2024 - 10:33 am

Największy problem widzę w cieście francuskim, dawno temu można było kupić pyszne maślane marki Blikle. Jak sobie z tym poradzić???

Reply
rozkoszny 10 maja, 2024 - 12:37 pm

W francuskich sieciach hipermarketów można czasem kupić ciasto francuskie na maśle

Reply
Ola 23 grudnia, 2024 - 11:56 am

Frosta ma mrożone ciasto francuskie na masełku 😉

Reply
Ewelina 26 kwietnia, 2024 - 7:17 pm

Można zastąpić czymś pastę truflową?

Reply
rozkoszny 10 maja, 2024 - 12:33 pm

można ewentualnie pominąć

Reply
Ewa 26 kwietnia, 2024 - 7:55 pm

Ile czasu pieczemy?

Reply
rozkoszny 10 maja, 2024 - 12:34 pm

punkt 5 – około 60 min

Reply
Basia 27 kwietnia, 2024 - 12:33 pm

Super przepis, czy można czymś zastąpić pastę truflową

Reply
rozkoszny 10 maja, 2024 - 12:34 pm

Można pominąć lub dodać np. harissę, aby nadać ostrości

Reply
Lola 1 lipca, 2024 - 11:49 am

Czy można pominąć lub zastapić passatą koncentrat pomidorowy? Nie znoszę smaku koncentratu;(

Reply
Zuzanna 26 września, 2024 - 7:53 pm

Wyszła pyszna! Dzięki <3

Reply
Weronika 2 października, 2024 - 10:33 am

Chcę to podać na niedzielny obiad gościom. Co by do tego pasowało, jakie dodatki?

Reply
Juiia 6 października, 2024 - 6:39 pm

Takie pytanko: trwa zespn grzybowy, to czy zamiast pieczarek i bocznieków można dać grzyby leśne? ( prawdziwki, pogrzybki, maślaki? ) czy ilość będzie taka sama?

Reply
rozkoszny 7 października, 2024 - 6:50 pm

jak najbardziej!

Reply
Sonya 25 października, 2024 - 7:17 pm

Niestety, grzyby zamiast sie zarumienic i wyschnac w piecu, to po 25 minutach byly juz spalone :/

Reply
Zuza 7 grudnia, 2024 - 8:48 pm

Hejka, czy pasowałoby barszcz do kubeczka?

Reply
Karolina 14 grudnia, 2024 - 12:50 pm

Na jaką temperaturę i na jak długi czas ustawić piekarnik jakbym chciała upiec w tym samym czasie dwa Wellingtony? (dużo brzuchów do wykarmienia)

Reply
rozkoszny 16 grudnia, 2024 - 5:30 pm

20 C niższą ale z termooboegiem

Reply
Weronika 21 grudnia, 2024 - 3:57 pm

Z czym podawać wellingtona? Myślę o nim jako daniu na 1szy dzien świat..

Reply
rozkoszny 24 grudnia, 2024 - 11:56 am

Najlepiej z sałatą w winegrecie

Reply
Ola 23 grudnia, 2024 - 2:53 pm

Czy zamiast octu z czerwonego wina mogę użyć octu balsamicznego ?

Reply
Aga 3 stycznia, 2025 - 8:06 am

Wygląda super! Czy mogę dodać trufle takie ze słoika (nie mam pasty) – po prostu posiekane?

Reply
rozkoszny 7 stycznia, 2025 - 2:13 pm

Tak, można

Reply

Leave a Comment