Grzybowy wellington to danie z rodzaju spektakularnych. Zachwyca swoim leśnym, umamiczym smakiem i aparycją wartą nie jednej eleganckiej restauracji.
W programach kulinarnych wellington uchodzi za synonim wykwintnej kuchni będący jednocześnie postrachem tych, którzy muszą go przygotować. Myślę o was drodzy uczestnicy MasterChefa. Problemem jest mięso. Bez mięsa nie ma problemu, a przy tym więcej smaku. Tę rolada wypełnia nadzienie z grzybów, trufli i natki pietruszki.
To niedzielne danie. Albo świąteczne. Wymaga trochę pracy, ale efekt jest nawet bardziej niż zapierający dech w piersiach. Farsz to esencja umami, pełen smakowej głębi podkręconej przez smak trufli i czarnego pieprzu. Nie jest to jednak nic specjalnie trudnego, jeśli przeczytacie uważnie przepis i nie będzie tykać nad wami zegar jak nad uczestnikami kulinarny talent show. Z tym przepisem, dostalibyście fartuch u Gordona Ramsaya (a przynajmniej u mnie).
Grzybowa rolada superior aka wegetariański wellington
4 – 6 porcji
3 łyżki koncentratu pomidorowego
3 łyżki miodu
¼ szklanki (60 ml) sosu sojowego
¼ szklanki (60 ml) oliwy extra virgin
4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
500 g pieczarek, przekrojonych na ćwiartki
250 g boczniaków, pokrojonych na jednakowe części
1 łyżka octu z czerwonego wina
3 łyżki pasty truflowej
1 mały (35 g) pęczek natki pietruszki, posiekana
1 duże ciasto francuskie (375 g)
1 małe jajko, roztrzepane z 1 łyżką wody
sól morska w płatkach
świeżo mielony pieprz
1. Rozgrzej piekarnik do 240 stopni Celsjusza (góra-dół). W brytfance o wielkości około 20 x 30 cm wymieszaj koncentrat pomidorowy, miód, sos sojowy, oliwę i czosnek. Dodaj grzyby i dokładnie obtocz je w marynacie. Odstaw na 20 minut do zamarynowania.
2. Piecz grzyby, aż zmiękną i puszczą sok, około 15 minut. Przełóż je na sito i dokładnie odcedź z soku (może pomóc sobie drewnianą łyżką, dociskając grzyby). Zagotuj i gotuj, aż soki zredukują się o ⅓, około 5 minut. Do soków dodaj ocet, wymieszaj. To będzie twój sos!
3. Przełóż ponownie grzyby do brytfanki i piecz, aż się zarumienią i będą “suche”, około 30 minut. Wystudź grzyby całkowicie. Posiekaj ją za pomocą noża lub przełóż do malaksera i rozdrobnij pulsacyjnie. Wymieszaj grzyby z pastą truflową i natką pietruszki. Dopraw sporą ilością świeżo mielonego pieprzu.
4. Zmniejsz temperaturę piekarnika do 180 stopni Celsjusza (góra-dół).
5. Rozwiń arkusz ciasta francuskiego bezpośrednio na blasze do pieczenia tak, aby krótszy bok ciasta był ustawiony równolegle do ciebie. Na środek, między dłuższymi krawędziami, wyłóż nadzienie grzybowe, pozostawiając 2-cm marginesu. Nałóż na nie krótszy bok ciasta, a następnie przeciwległy bok, dociskając. Dociśnij mocno krańce, zamykając je. Wyrównaj roladę. Natnij wierzch wellingtona, tworząc ozdobne wzory. Posmaruj roladę roztrzepanym jajkiem z wodą. Piecza, aż wellington się mocno zarumieni, około 60 minut.
6. Wystudź lekko, a następnie pokrój na plastry. Polej zachowanym sosem i podawaj.
Rady/porady
Jeśli nie możecie dostać boczniaków, możecie zastąpić je większą ilością pieczarek.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.
Wasz,
Rozkoszny
23 komentarze
Największy problem widzę w cieście francuskim, dawno temu można było kupić pyszne maślane marki Blikle. Jak sobie z tym poradzić???
W francuskich sieciach hipermarketów można czasem kupić ciasto francuskie na maśle
Frosta ma mrożone ciasto francuskie na masełku 😉
Można zastąpić czymś pastę truflową?
można ewentualnie pominąć
Ile czasu pieczemy?
punkt 5 – około 60 min
Super przepis, czy można czymś zastąpić pastę truflową
Można pominąć lub dodać np. harissę, aby nadać ostrości
Czy można pominąć lub zastapić passatą koncentrat pomidorowy? Nie znoszę smaku koncentratu;(
Wyszła pyszna! Dzięki <3
Chcę to podać na niedzielny obiad gościom. Co by do tego pasowało, jakie dodatki?
Takie pytanko: trwa zespn grzybowy, to czy zamiast pieczarek i bocznieków można dać grzyby leśne? ( prawdziwki, pogrzybki, maślaki? ) czy ilość będzie taka sama?
jak najbardziej!
Niestety, grzyby zamiast sie zarumienic i wyschnac w piecu, to po 25 minutach byly juz spalone :/
Hejka, czy pasowałoby barszcz do kubeczka?
Na jaką temperaturę i na jak długi czas ustawić piekarnik jakbym chciała upiec w tym samym czasie dwa Wellingtony? (dużo brzuchów do wykarmienia)
20 C niższą ale z termooboegiem
Z czym podawać wellingtona? Myślę o nim jako daniu na 1szy dzien świat..
Najlepiej z sałatą w winegrecie
Czy zamiast octu z czerwonego wina mogę użyć octu balsamicznego ?
Wygląda super! Czy mogę dodać trufle takie ze słoika (nie mam pasty) – po prostu posiekane?
Tak, można