Rabarbarowy placek z budyniem i kruszonką

Są ciasta, które koją jak koc w chłodny poranek. Ten placek jest jednym z nich. Maślana kruszonka, delikatny budyń waniliowy i soczysty, lekko kwaśny rabarbar – każda warstwa to zaproszenie do chwili przyjemności.

Ten rabarbarowy placek to kilka warstw czystej przyjemności. Puchate ciasto, waniliowy budyń, rabarbar obtoczony w skórce pomarańczowej i maślana kruszonka. A sprawa jest prosta: ucieramy masło z cukrem, a następnie jajkami. Dodajmy przygotowaną mąkę, a na koniec łączymy z jogurtem. Nie chadzamy na kompromisy, więc robimy prawdziwy budyń aka krem cukierniczy: mleko, wanilia, żółtka, mąką ziemniaczana, a na koniec finisz w postaci odrobiny zimnego masełka. Rabarbar obtaczamy w cukrze i pomarańczy i wykładamy na ciasto. Jeszcze kruszonka i hop do pieca, a potem wprost łakomymi kęsami do brzucha.

Rabarbarowy placek z budyniem i kruszonką

Rabarbarowy placek z budyniem i kruszonką
tortownica 23 cm
Kruszonka
¾ szklanki (100 g) mąki pszennej
¼ szklanki (50 g) cukru białego
⅛ łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej
50 g masła

Budyń lux
1 szklanka (250 ml) mleka
1 laska wanilii lub 1 łyżka ekstraktu waniliowego
2 żółtka z dużych jajek
3 łyżki cukru
1 czubata łyżka (15 g) mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka masła

Ciasto
120 g masła, w temperaturze pokojowej
¼ szklanki (50 g) cukru białego + 2 łyżki
¼ szklanki (50 g) cukru trzcinowego jasnego
2 duże jajka, w temperaturze pokojowej
1 ½ szklanki (200 g) mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
½ łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej
½ szklanki (120 g) jogurtu greckiego, w temperaturze pokojowej
300 g rabarbaru, pokrojonego w 2 – 3 cm kawałki
1 łyżka skórki otartej z pomarańczy

1. Przygotuj kruszonkę: W misce połącz mąkę, cukier i sól. Dodaj masło Połącz, rozcierając palcami, aż masa zacznie przypominać okruchy. Wstaw do lodówki.

2. Przygotuj budyń lux: Podgrzej mleko z laską wanilii (jeśli używasz ekstraktu, dodaj go na końcu). Zdejmij z ognia tuż przed zagotowaniem. W misce roztrzep żółtka z cukrem, a następnie dodaj mąką ziemniaczaną. Powoli wlewaj ½ szklanki (125 ml) gorącego mleka, mieszając, a następnie całość przelej z powrotem do garnka. Gotuj na małym ogniu, aż budyń zgęstnieje.Gotuj jeszcze 2 – 3 minuty, aby budyń dobrze się “związał”. Dodaj masło, wymieszaj. Odstaw do wystudzenia.

3. Przygotuj ciasto rabarbarowe: Rozgrzej piekarnik do 180°C (góra-dół). Wyłóż tortownicę papierem do pieczenia. W misie miksera utrzyj masło z cukrami na jasną, puszystą masę. Dodawaj jajka po jednym, dobrze miksując. W osobnej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. Dodaj do masy i wymieszaj jedynie do połączenia. Wlej jogurt, wymieszaj po raz ostatni.

4. W średniej misce wymieszaj rabarbar ze skórką pomarańczową i pozostałymi 2 łyżkami cukru.

5. Przełóż masę na ciasto do przygotowanej tortownicy. Wyłóż budyń, a na niego rabarbar. Obsyp kruszonką. Piecz, aż ciasto mocno się zarumieni, a patyczek wbity w środek nie będzie miał na sobie ciasta, a jedynie budyń, 50 – 60 minut.

6. Świetnie smakuje na ciepło, zimno, a już w ogóle najlepiej w parku pod bzem.

Rady/porady
Rabarbar można zastąpić truskawkami lub jagodami, ale dodaj wtedy extra 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej, aby zatrzymać wilgoć.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Wasz,
Rozkoszny

Rabarbarowy placek z budyniem i kruszonką
UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

60 komentarzy

Ewelina 17 maja, 2025 - 7:23 pm

Czy rabarbar moze byc mrozony? I czy trzeba go rozmarazac czy dac juz zamarzniety?

Reply
Edyta 18 maja, 2025 - 11:02 am

Przetestowałam z zamrożonym – wyszło idealne 😀 Wrzuciłam rabarbar prosto z zamrażarki na ciasto i od razu do pieca.

Reply
BinMiez 18 maja, 2025 - 1:18 pm

Rozkoszny, zawsze wszystko rozumiem w Twoich super przepisach, az nadszedl ten moment;-) zwatpienia- przy truskawkach, ekstra lyzeczka maki ziemniaczanej do gotowania budyniu, czy do mieszanki truskawek i reszty? Pozdrowienia najserdeczniejsze!!!

Reply
rozkoszny 19 maja, 2025 - 5:18 pm

Do truskawek!

Reply
rozkoszny 19 maja, 2025 - 5:16 pm

Można dać mrożony

Reply
anita 19 maja, 2025 - 10:31 pm

ja robilam z zamrozonego, po rozmrozeniu i odcisnieciu wody i wyszlo:)

Reply
N 18 maja, 2025 - 9:58 am

Zrobiłam zgodnie z przepisem i na „surowe” ciasto wylałam budyń. Niestety po upieczeniu zrobiła się żelka zamiast kremu. Co mogło pójść nie tak? Mimo wszytko jest pyszny.

Reply
rozkoszny 19 maja, 2025 - 5:17 pm

Masz na myśli, że krem wyszedł zbyt gęsty?

Reply
Angelika 20 maja, 2025 - 2:16 pm

Jaka temperatura pieczenia? Nie mogę znaleźć info, ale ja mam problem ze wzrokiem 🙈

Reply
Magda 26 maja, 2025 - 6:16 pm

Potwierdzam, u mnie tak samo. Miedzy ciastem a budyniem wyszla piekna, żelkowata, zakalcowata warstwa.

Reply
Magda 28 maja, 2025 - 12:39 am

Ponawiam komentarz, poprzedni nie został zaakceptowany i dodany:) podpisuje sie po komentarzem powyzej, u mnie tez wyszła żelka miedzy ciastem a budyniem, zakalcowata żelka

Reply
Ola 29 maja, 2025 - 4:13 pm

U mnie też- już przy nakładaniu budyniu, ciężko było mi go rozprowadzić na cieście.
Czy wcześniejsze podpieczenie ciasta, a potem nałozenie budyniu i pozostalych składników myślisz, że by rozwiązał problem?

Reply
Marta 9 czerwca, 2025 - 9:09 pm

A u mnie budyń przed i po pieczeniu wyszedł idealnie, bez komplikacji i zmian w przepisie.

Reply
Kasia 18 maja, 2025 - 12:51 pm

Czy można użyć budyniu z torebki?

Reply
rozkoszny 19 maja, 2025 - 5:17 pm

Tak, w wersji dla leniuchów 😉

Reply
Katarzyna 18 maja, 2025 - 2:42 pm

A gdyby iść na łatwiznę i użyć gotowego budyniu to jedno standardowe opakowanie wystarczy?:)

Reply
rozkoszny 19 maja, 2025 - 5:18 pm

wystarczy połowa

Reply
Olga 18 maja, 2025 - 7:20 pm

To ciasto jest tak absolutnie doskonałe i przepyszne, że chce mi się płakać 🥹 uwielbiam każdy Twój słodki przepis, ale teraz to już przesadziłeś. A budyń delux – no brak słów, przez co nie wiem jak tu jeszcze zachwalić 😅 przesyłam podziękowania i serdeczności! Piecz i gotuj i nam sto lat!

Reply
rozkoszny 19 maja, 2025 - 5:19 pm

awww, aż mi się ciepło na serduszku zrobiło x

Reply
Marcin 19 maja, 2025 - 5:47 pm

Ciasto testowane i kompozycja smaków świetna jak wszystkie Twoje przepisy. Zastanawia mnie jedna kwestia, przy samym pieczeniu ciasto, czyli sama dolna warstwa ”wykipiało” nad kruszonkę i ją całkowicie przykryło. Wiesz jaki może buć powód?

Reply
rozkoszny 22 maja, 2025 - 9:24 am

A wystudziłeś budyń przed pieczeniem?

Reply
Rafał 19 maja, 2025 - 8:17 pm

Ten wypiek jest niesamowity!
Bardzo szanuję sposób w jaki przepis został napisany i pozwala najpierw przygotować składniki/warstwy i dopiero na końcu je połączyć. Jedno ciacho a pozwoliło mi odkryć tyle wspaniałych smaków 😍
Powtórzę nie raz i nie dwa, będzie przypominał mi lato 😊
Dziękuję 🫶

Reply
rozkoszny 22 maja, 2025 - 9:24 am

cieszę się!

Reply
Aga 20 maja, 2025 - 9:01 am

Hejka! Czy jest jakieś znaczenie w tym przypadku jaki typ mąki użyjemy?

Reply
Beata 20 maja, 2025 - 1:13 pm

Czy można przepis zrobić na blaszce prostokątnej (37×25) ?

Reply
rozkoszny 22 maja, 2025 - 9:25 am

można, ale trzeba proporcjonalnie pomnożyć składniki

Reply
Monika 23 maja, 2025 - 8:26 pm

Ile razy pomnożyć składniki na taką blaszkę? 🙂

Reply
Joanna 26 maja, 2025 - 4:54 pm

Dzień dobry. Trzeba użyć 2,2 razy więcej składników.

Reply
Arina 20 maja, 2025 - 5:35 pm

Zrobiłam w wersji z truskawkami, wyszło obłędnie! Może na mój smak dałabym o drobinę mniej cukru, a poza tym przepyszne 🥹

Reply
Zosia 21 maja, 2025 - 7:44 am

A czy można cukier zamienić na miód? Mam zalecenie, żeby jeść go jak najwięcej 🙂 Jeśli tak, to jakie powinny być proporcje w odniesieniu do cukru?

Reply
rozkoszny 22 maja, 2025 - 9:26 am

Podczas pieczenia miód traci większość swoich prozdrowotnych właściwości

Reply
KAROLINA 21 maja, 2025 - 3:31 pm

Zamieniłam zwykłą pszenna na pełnoziarnistą (1:3), do rabarbaru dodałam trochę truskawek (3:1), wyszło dotknięcie niebios i absolutu, I’m loving it!

Reply
Gosia 21 maja, 2025 - 6:11 pm

Czym mogę zastąpić jogurt grecki?

Reply
rozkoszny 21 maja, 2025 - 6:26 pm

kwaśną śmietaną

Reply
Agata 23 maja, 2025 - 12:28 pm

Witam,
Proszę o info w jakiej temp.pieczemy placek rabarbarowy?

Reply
Karolina 24 maja, 2025 - 7:36 pm

180°C

Reply
Kasia 22 maja, 2025 - 7:43 am

Dzięki przepisowi na budyń lux odzyskałam wiarę w budyń…myślałam, że nasze drogi już nigdy się nie skrzyżują….budyn z papierka jest ble, budyń lux jest przeeeepyszny. Ciasto oczywiście też jest wyjątkowe. Dziekuje za to co robisz 😍

Reply
Ann 23 maja, 2025 - 9:39 am

Dobra, a czy jak na budyń dodam jeszcze psiankę z białek to czy będzie już za grubo?

Reply
Kasia 23 maja, 2025 - 2:41 pm

A w przypadku zrobienia gotowego budyniu w jakiej ilości powinno się go przygotować? 🙂

Reply
Kasia 23 maja, 2025 - 3:13 pm

Czy 250 ml gotowego budyniu będzie w porządku ?

Reply
rozkoszny 23 maja, 2025 - 5:47 pm

Tak

Reply
Monika 23 maja, 2025 - 7:43 pm

Czy ze względów smakowych mogę przygotować rabarbar tak jak z przepisu ” Pieczony rabarbar na labneh z oliwą i solą morską” Czy z budyniem nie będzie to współgrało?

Reply
rozkoszny 24 maja, 2025 - 12:22 pm

Tak, można

Reply
Ev 23 maja, 2025 - 8:51 pm

Jaki rozmiar tortownicy?

Reply
rozkoszny 24 maja, 2025 - 12:22 pm

23 cm

Reply
Magda 24 maja, 2025 - 12:21 am

Hej, czy zamiast mleka może być napój owsiany barista? 🙂

Reply
Kasia 15 czerwca, 2025 - 3:27 pm

W wypiekach zawsze lepiej się sprawdza mleko sojowe. I jak najbardziej można zamieniać. 😉

Reply
Mary 24 maja, 2025 - 1:49 pm

po dodaniu jajek masa się zważyła, czemu się tak stało?

Reply
rozkoszny 26 maja, 2025 - 9:23 am

Jak masa się lekko zważyła, to nic złego

Reply
Ewa 24 maja, 2025 - 9:17 pm

W jakiej tempwraturze pieczemy ? W przepisie zabraklo info 🙁

Reply
Marta 24 maja, 2025 - 10:50 pm

A ja źle zrobiłam ciasto bo rabarbar wrzuciłam na upieczone już ciasto więc rabarbar nie zatopił
Się w cieście tylko jest na samej górze

Reply
Dorota 26 maja, 2025 - 12:35 pm

Zamiast jogurtu dałam kefir i też wyszło – w razie gdyby ktoś szukał zamiennika 😉

Następnym razem zrobię podwójną porcję budyniu albo 1.5x więcej, bo mam wrażenie że gdzieś ucieka pod kruszonką, a jest taki dobry że od razu zrobiłam drugą porcję do zjedzenia przed pieczeniem ciasta 😀 Polecam bardzo!

Reply
Ewa 27 maja, 2025 - 10:09 am

Czy jeśli zrobię to ciasto dzień wcześniej to czy trzeba je przechowywać w lodówce ze względu na budyń? Ile może stać w temperaturze pokojowej?

Reply
rozkoszny 27 maja, 2025 - 10:11 am

Najlepiej w lodówce i wyciągamy min 30 min przed serwowaniem

Reply
Gabriela 29 maja, 2025 - 4:28 pm

Czy zamiast jasnego cukru trzcinowego można użyć zwykłego cukru trzcinowego?

Reply
Ola 30 maja, 2025 - 9:42 pm

Matko!! Piekę kolejny raz. Obłęd!😉 Smaki genialnie ze sobą współgrają Tym razem połączyłam rabarbar i truskawki – topka! Dzięki ❤️

Reply
Adam 1 czerwca, 2025 - 12:12 pm

Wyszło pyszne! Co do problemów z zakalcem z budyniem, wydaje mi się, że to jedna z tych kwestii w pieczeniu, która albo wyjdzie albo nie 🙂 Samo ciasto genialne, miękkie i lekkie, nie za słodkie 😛 a budyń to taka wisienka na torcie w tym wszystkim ❤️

Reply
Alicja 7 czerwca, 2025 - 10:34 pm

Dziś upiekłam, choć bałam się bo budyń wyszedł bardzo gęsty to jednak wszystko wyszło super! Cudnie pyszne! Będę korzystać również do innych owoców, tylko budyniu podwójną porcję bo troszkę go mało 🤭

Reply
Kasia 8 czerwca, 2025 - 1:20 pm

Robię juz 2 raz w tym tygodniu! Żadnego zakalca, pięknie urosło! Nie nadążam z tymi przepisami 🤣

Reply
Marta 8 czerwca, 2025 - 8:07 pm

Ciasto petarda 😁 aż ciężko przestać jeść!

Reply

Leave a Comment