Jagodzianki luksusowe. Z cieniutkim, maślanym ciastem, które skrywa hojną porcję słodko-kwaśnych jagód, oraz nieprzyzwoitą ilością maślanej kruszonki, której jak wiadomo, zawsze jest za mało. Prawdopodobnie najbardziej rozpustna jagodzianki w Internecie.
Jagodzianki to moja mała (choć może i nie taka mała) obsesja. Kto mnie obserwuje na Instagramie ten zresztą wie. Niektórzy z Was nazwali mnie nawet “jagodziankowym freakiem”. Nie będę więc zaprzeczał i od razu przejdę do jagodowego meritum.
Szlag mnie trafia, jak w kupnych jagodziankach nadzienia jest od biedy, tak że po jednym gryzie zostaje tylko sucha buła. Jeszcze gorszą wizją jest fix-frużelina, która w moim odczuciu smakuje plastikiem. W Warszawie jest kilka miejsc, gdzie dostać można przyzwoite jagodzianki, ale to materiał na inny post. Choć nieskromnie przyznam, że do tych domowych im daleko (a przynamniej większości z nich).
Rozkoszne jagodzianki są marzeniem. Upycham do nich irracjonalną ilość jagód, które owija bardzo łatwe w użyciu, elastyczne ciasto drożdżowe. Zawiera ono mało mleka, trochę masła i magiczny dodatek śmietany. Rośnie przez noc i podczas lepienia jagodzianek z łatwością można napchać do niego sporą ilość owoców. Maślanej kruszonki także nie żałuję. Ale tego chyba nie trzeba tłumaczyć.
Ale cały trik tik jest w nadziewaniu jagodzianek. Stosuję metodę miseczki, która polega na nakładaniu farszu w ciasto włożone w miseczkę, a następnie zawijanie ciasta. Dzięki temu trikowi napakujecie jagód do rozpuku!
Przepis pochhodzi z mojej książki „Rozkoszne. Wegetariańska uczta z polskimi smakami”.
Jagodzianki Lux
9 sporych jagodzianek
80 g masła
¼ szklanki (60 ml) mleka lub napoju roślinnego
5 g drożdży instant
2 szklanki (260 g) mąki pszennej, najlepiej typ 650
¼ szklanki (50 g) cukru
¼ łyżeczki soli
1 jajko, roztrzepane
1 łyżka kwaśnej śmietany 12% lub 18%
400 – 700 g jagód (wedle uznania)
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki cukru waniliowego (lub więcej, nadzienie jest dość kwaśne)
1 jajko + 1 łyżka mleka
Kruszonka
100 g mąki pszennej
szczypta soli
50 g cukru
50 masła zimnego
cukier gruboziarnisty
1. Rozpuść masło, dodaj do niego mleko. Wystudź. W dużej misce wymieszaj mąkę z cukrem, solą i drożdżami. Zrób dołek i wlej mleko z masłem, dodaj jajko, śmietanę. Wyrabiaj, aż powstanie gładkie ciasto, około 10 minut. Przykryj folią spożywczą i wstaw ciasto na noc do lodówki. Ciasto na jagodzianki podwoi swoją objetość. W lodówce nie może panować temperatura niższa niż 6 stopnie Celsjusza, bo ciasto nic nie wyrośnie!
2. Następnego dnia wymieszaj mąkę ziemniaczaną z cukrem, połącz z jagodami. Od razu przystąp do lepienia jagodzianek. Nie czekaj, w przeciwnym razie jagody zaczną puszczać sok.
3. Podsyp stolnicę mąką. Ciasto podziel na 9 identycznych części. Każdą rozwałkuj na duży placek, o średnicy około 13 cm. Każdy placek przełóż do miseczki lub kokilki. Ułóż na nim 3 – 4 łyżki jagód, uklepując dokładnie. Przeciwległe dłuższe boki nałóż na siebie, zlepiając. Następnie końcówki ciasta zawiń do środka i zlep je ich bocznymi krańcami, tak by przykryły końcówki, wchłaniając je w ciasto. Wyrównaj jagodziankę, obejrzyj ją jeszcze raz, czy aby na pewno nie ma w niej żadnego miejsca, z którego mogłaby uronić jagodowe łzy. Na moim Instagramie znajdziecie filmik instruktażowy — o tutaj.
3. Zawinięte jagodzianki połóż złączeniem do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i odstaw na 1 – 2 h, do wyrośnięcia, wyraźnego „napuszenia”.
4. W międzyczasie zrób kruszonkę. Wymieszaj mąkę z cukrem i szczyptą soli. Dodaj pokrojone w kostkę masło i rozetrzyj je w mące palcami. Uformuj kulkę i wstaw do lodówki.
5. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza (góra-dół). Wyrośnięte jagodzianki posmaruj glazurą z jajka i mleka. Trzeba to robić bardzo delikatnie, aby nie naruszyć cienkiego ciasta. Obsyp jagodzianki kruszonką i ewentualnie cukrem gruboziarnistym. Piecz przez 20 – 25 minut, do zezłocenia. Smakuj lato i nie zapomnij wstawić zdjęcie na Instagram z hasztagami #rozkoszny #jagodziankiLux, oznaczając mnie, aby Cię znalazł. Smacznego!
Rady/porady
1. Nie chcesz czekać całą noc? Ciasto można odstawić też do rośnięcia w temperaturze pokojowej na około 2 – 3 h, aż podwoi swoją objętość.
2. Można użyć borówek amerykańskich zamiast jagód.
3. Jeśli w lodówce było za zimno i ciasto nie wyrosło, nic straconego – odstaw je na godzinę w temperaturze pokojowej, a następnie nadziewaj jagodzianki i leć zgodnie z przepisem, ewentualnie wydłużając drugie leżakowanie.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.
Wasz,
Rozkoszny
nawet jeśli puszczą trochę soku to nic, znaczy, że pękają od ilości jagód!
na jednej jagodziance się nie skończy!
401 komentarzy
Jestem zielona w wypieki, więc stąd moje pytanie: czy udadzą się z mąką orkiszową albo żytnią lub jakąś mieszanką pełnoziarnistą? 🙂
Mógłby być ciężko, nie ryzykowałbym. Można za to zrobić pełnoziarnistą kruszonkę 🍴
Czy i ile można dać drożdży świeżych
Ja właśnie zrobiłam z orkiszowej pełne ziarno – poszło do lodówki. Mam nadzieję że również wyjdą 🙂
Daj znać, takich jeszcze nie robiłem 🙂
Ja robiłam dziś „jeżynianki” według przepisu oraz drugą porcję z mąki orkiszowej typ 1850. Dla porównania 🙂 mąka orkiszowa również stworzyła elastyczne ciasto. Dobrze się formowały i lepiły, może odrobinę mniej wyrosły, ale były równie mięciutkie i pyszne. Właśnie, były. Dla szukających wypieków pełnoziarnistych ogłaszam, że przepis jest idealny dla razowej orkiszowej! Jutro robię z borówkami amerykańskimi 🤣
Super, wyglądają przepysznie. Dziś się za nie zabieram!
Mogą być mrożone jagody?
I czy można pominąć/zamienić mąkę ziemniaczaną?
Mogą. Można zastąpić kukurydzianą, ryżową lub pszenną
Jagody przed przed nadzieniem rozmrozić i odsączyć czy dać zamrożone?
A czy jest opcja na zamianę tradycyjnego masła, mleka i śmietany na roślinne produkty? Np. olej kokosowy, mleko owsiane/ryżowe/kokosowe i śmietanę kokosową?
Co do mleka to Michał sam używa roślinnego, mówi o tym w filmiku 🙂
Czy ktoś próbował wyrobić takie ciasto ale w wersji bezglutenowej. Ci z celiakią też by chcieli się zajadać tymi pysznościami. Pozdrawiam
Mąka orkiszowa daje radę! Są nawet lepsze. Ciasto jest delikatniejsze 😉
Podjęłam dwie próby, za pierwszym razem myślałam, że winę ponosi mąka, niestety za drugim razem jagodzianki również się nie udały :(. Ciasto wyszło gumowate, mało wyrośnięte, te same drożdże stosowałam też do innych wypieków i wszystko było dobrze. Co mogło być przyczyna? Pozdrawiam!
Cześć! Polecam odmierzyć składniki wagą, bardzo dokładnie wyrobić ciasto i przypilnować, by temperatura lodówki nie była za niska. Mam nadzieję, że następny razem jagodzianki wyjdą iście rozkosznie!
a ostudziłaś masło? czasem się zdarza ze z pośpiechu ktoś się zapomni, a jeśli ciasto było gumowate to istnieje taka opcja, zbyt ciepłe masło zabije drożdże , lepiej by było im za zimno niż za ciepło, bo przy zimnie tylko usypiają a za duża temperatura zabija i nic się już nie da.
Czy można zastąpić drożdże instant świeżymi? I ile wtedy ich dodać? 🙂
Ja robiłam na świeżych (daje się 2 razy więcej niż suchych) i wyszły rozkoszne 😀
troszkę więcej niż 2razy więcej 😀 7g suchych drożdży to odpowiednik 25g świeżych, więc zamiast przepisowych 5g drożdży instant trzeba dać ok 18g świeżych 🙂
Poza tym jagodzianki wyborne. Robię z tym ciastem jagodzianki, truskawczanki i morelanki, wszystkie zawsze delux!
Ja bym jednak polecała kłaść na blasze łączeniem do góry, bo wyszła mi scena zbrodni na oddziale dla noworodków. Mysle, ze estetycznie wiele nie stracą, a można uniknąć katastrofy :p
Jeśli są dobrze zlepione, to nic nie przecieknie. Mi na 9 sok puściła jedna.
Fantastyczna receptura, jagodzianki boskie. Dziękuję za wspaniały przepis i dokładne instrukcje.
Cudowny przepis! Udany wypiek! Bitwa objazdy kęs!
Rozkoszszszszne!!!
Dzięki za przepis!
Cudowny przepis! Udany wypiek! Bitwa domowników o każdy kęs!
Rozkoszszszszne!!!
Dzięki za przepis!
Hej mam pytanie co zrobić jak ciasto się rwie? Czy to coś zmieni w strókturze ciasta?(już upieczonego)
Będzie mnie elastyczne
Można, robiłam z orkiszowej typ 630
hej, czy ciasto można zostawić do wyrośnięcia nie na noc, ale na kilka godzin?
Jak widze w przepisie drożdże suche to od razu odrzucam przepis. Stosowanie tego tworu do wypieków to herezja i odbiór 95% smaku wyrobów drożdżowych
Nikt nie pytał.
Przecież można zamienić i dać świeże 🙂
Ja robię zawsze z mąki orkiszowej i wychodzą pyszne,ale typ 680-czyli jasna 🙂 kiedyś z pełnoziarnistej zrobiłam chałkę i oczywiście wyszła,wyrosła,wyglądała pięknie,ale smak kompletnie nie ten…
Ja zrobiłam, wyszły Suuuuuper. Tylko dałam trochę więcej mąki bo ciasto po wyrobieniu było wciąż „rzadkie”
Włożyłam ciasto na nocne wyrastanie. Temperatura w lodówce 8 stopni i wydaje mi się, że nie zmieniło objętości… do tego miałam niestety mrozone jagody i czekam czy na stolnicy wyrosna choć trochę jagodzianki przed włożeniem do piekarnika. Wyglądało wczoraj idealnie i trochę się martwię, że mogłam dac mu wyrastać normalnie…;(
Ja robię z orkiszowej już któryś raz z kolei i wychodzą super. Faktycznie mało rośnie ciasto, ale to zupełnie nie przeszkadza. Są przepyszne.
jejkuuuu, jak tu jest rozkosznie bossssko 🙂
dzisiaj przypadkiem tafiłam na Twój istagram, no i przepadłam,
jagodzianki są na liście do zrobienia.
Pozdrawiam
magda
Teraz będzie u ciebie rozkosznie bosko 😋🍴
czy mleko dodajemy ciepłe czy zimne?
Gorące masło zalewamy zimnym mlekiem. Temperatura będzie idealna 🙂
dzięki 🙂 chyba się muszę przymierzyć bo kupienie dobrych jagodzianek to kosmos..
Dziś upieczone ! 4 rozdane żeby nie zjeść na raz 9. Najlepsze jagodzianki !
Czy mozna zamiast cukru użyć cukru pudru? 🙂
Jeśli ktokolwiek sie jeszcze waha czy spróbować, to zdecydowanie zachęcam by upiec je czym prędzej. Sezon jagodowy niedługo się kończy! Ja nastawiłam ciasto po raz drugi i jutro biegnę na bazar po jagody 🙂 Dzięki Michał za ten przepis <3
Bardzo mi miło 💗
@zdrowyzakatek: ciasto nie wyrosło zbytnio, więc myślę sobie kicha no… ale jak się ogrzało chwilę, to takie super się zrobiło..jagodziany wyszły mega! najlepsze jakie do tej pory piekłam!
Dopiero zobaczyłam post Jutro oczywiście wypróbuję. Myślę że będzie dobrze Wyglądają smakowicie
Czy udadzą sie tez z mrożonych jagód?
Tak, uda się 🍴
czy ciasto mozna zamrozić, albo przechować w lodówce przez jeden dzien?
ciasto może leżakować w lodówce jeden dzień, nie polecam mrozić
Z mrożonymi niezbyt się udaje, nie polecam, bo ciasto nadziane zimnymi owocami nie wyrasta przed pieczeniem, po upieczeniu jest twardawe, a od spodu gumowate . Za to że świeżych jagód – pycha 🙂
Czy zamiast śmietany można użyć kefir?
Nie można
Super przepis! Zrobiłam dziś ok.50 sztuk. Tak 50 sztuk 😆 nawet sąsiedzi obdzieleni. I wszyscy się zajadali 🤩
myślisz, że można włożyć na noc do lodówki bułeczki z jagodami do rośnięcia tak aby tylko pieczenie pozostało na poranek czy za bardzo nasiąkną jagodami? dziękuję bardzo za odpowiedź 🙂
wydaje mi się, że mogą zbytnio nasiąknąć jagodami – tych jest naprawdę sporo
Włożywszy w to w to całe swoje serce oraz całą masę mrożonych jagód siedzę nad jagodzianką niczym półbóg na Olimpie kulinarnych wyczynów ślinię się do tej boskiej ambrozji , jagody rozpływają się w moich ustach a kulinarna rozkosz sięga zenitu. W tym momencie jak przez mgłę słyszę męża – po co dałaś tyle jagód przecież to ciasto jest najlepsze ….Brak mi słów żeby wyrazić co czułam . Kogo ja poślubiłam ?😉
Ale mam nadzieję, że chociaż trochę mu smakowało pomimo takiej ilości jagód 🙈
Czy mrożone jagody wcześniej trzeba rozmrażać??
Jagody przed przed nadzieniem rozmrozić i odsączyć czy dać zamrożone?
Czy można zastąpić drożdże instant „normalnymi” drożdżami?
oczywiście, proszę dać ich 2x więcej
I wtedy jak rozegrać kwestię z rozczynemA?
odejmując mąkę i mleko z części głównej
Hej🙂 Czy można użyć mąki kokosowej do ciasta i do kruszonki?
cześć, nie – zbyt emulguje
Rozkoszny🆘💙czy mogą być borówki amerykańskie czy chodzi o nasze polskie jagody?
Nasze jagody, ale borówki amerykańskie też dadzą radę 🍴
Dzieki rozkoszny! Jestem laikiem :)) a juz kilk rzeczy zrobiłam i wszystkie wyszły :))
Jaka mąka? Tortowa 450, 650 czy krupczatka?
Najlepiej T650, ma wyższą zawartość glutenu i ciasto wyjdzie delikatniejsze 🍴
Jogodzianki wygladaja niesamowicie! Czy moge uzyc maki chlebowej (bread flour?) czy lepiej normalnej? Nie mieszkam w Polsce…
Najlepiej bread flour, będzie nawet lepiej 🍴
250g mąki czy 500g? Bo dwie szklanki to 500.
Szklanka 250 ml to około 130 g mąki pszennej. Pozdrawiam 🙂
Czy można zrobić rozczyn że świeżych drożdży zamiast drożdży instant? Jakie wtedy proporcje do rozczynu i czy jakieś zmiany w proporcjach do ciasta? Pozdrawiam!
Można! Rozczyn zrobiłbym, odbierając z już podanych składników 🍴
Rozkoszny! Help me!! 🙏
Właśnie wyjęłam ciasto z lodówki i nie urosło nic a nic… mało tego jest bardzo twarde. Odstawić je do ciepłego, czy nie kombinować, bo i tak z tego nic nie wyjdzie?
Zastanawiam się tylko jaka jest przyczyna, bo wszystko zrobiłam dokładnie jak w przepisie… może temp. Lodówki była zbyt niska – 5st.C?
O matko, to w tej lodówce prawie jak w zamrażarce :33
Przyjmuję, że lodówka ma od 2 do 8 stopni C. Przy -5 C to ciasto zamarzło prawdopodobnie…
Odstaw na 2-3 h w ciepłe miejsce i zobacz, czy coś ruszy, a potem zgodnie z przepisem 🍴
Hej! U mnie przy 6. stopniach w lodówce ciasto nie urosło. W temp. pokojowej potrzebowało 4h na ocieplenie i odpowiednie urośnięcie.
Jagodzianki wyszły pyszne, dziękuję za przepis. 🙂
Czy jagody mogą być mrożone? Czy wcześniej należy je rozmrozić? Z góry dzięki za odpowiedź 🙂
Tak i tak!
@Rozkoszny to jak z tymi mrożonymi jagodami?
rozmrozić czy mrożone powkładać?
😉
Rozmroziłam jagody… w lodowce ostrożnie powoli, wyszedł mi z tego kompot jagodowy, spróbuj tym nadziać ciasto.. i to po brzegi.
Nie próbowałam z zamrożonymi ale nie polecam rozmrażać na bank
Aaaa dopiero przeczytałam że na noc do lodówki… A takie dobre 2h w lodowce nie wystarczą?? 😂 (pytanie całkiem serio :))
Może wyrastać też w temperaturze pokojowej, 2-3 h 🍴
Dzięki! Dopiero zobaczyłam na końcu rady porady 🤦♀️
Dobra, ciasto leżakuje a ja walczę ze ślinotokiem :3 Uwielbiam Twoje przepisy!
moje pytanko! ciasto wychodzi mi dość lepkie, nie wiem czy uda mi się je prawidłowo rozwałkować- w takiej sytuacji dodać odrobinę więcej mąki, czy schłodzone po nocy będzie wystarczająco łatwe do wałkowania?
a tak poza tym to ten przepis to chyba mój ulubiony z całego świata, co roku takie jagodzianki wychodzą z mojej kuchnii, i muszę powiedzieć, że skradają serca!!!
Cześć! Po wyrastaniu w lodówce wystarczy jedynie odrobina mąki 🍴
Bardzo mi miło 💜
Mam pewną jagodziankową zagwozdkę, jak mam rozumieć „2 szklanki (250 g) mąki pszennej” – powinnam dodać do ciasta dwie szklanki mąki o pojemności 250g czy łącznie 250g mąki? 🙈🤔
2 szklanki mąki, czyli 250 g! Jedna szklanka (miarka) mieści 120-130 g mąki 🍴
Hmmm … naprawdę jak zlepie wszystkie strony jagodzianki to tym zlepionym do dołu? I wtedy kruszonka nie na to lepione tylko na płaskie/spód drożdżówki ? 🙂 Normalnie dałabym zlepionym do góry i na to kruszonka hehe.
Możesz w drugą stronę też, ale wolę metodę, którą podałem (przetestowałem obie wersje) 🍴
Wyszły świetne! Jak długo i w jakich warunkach można je przechowywać? ☺️
Trudno mi powiedzieć,bo u mnie nie dotrwały dłużej niż dwa dni (i na drugi dzień były nawet smaczniejsze). Ale myślę, że 3-4 dni 🍴
Nie lubię się z drożdżami, nigdy drożdżowe mi nie wyjdzie, ale mam nadmiar jagód zamrożonych i lubię kruszonkę, a to oznacza że muszę spróbować. Pobiegnę rano do wiejskiego sklepu, ten mam otwarty w niedzielę i będę działać.
Dużo osób pisało już, że też nie lubi się z drożdżami, a ten przepis był dla nich banalnie prosty – może będzie i dla ciebie!
Ciasto drożdżowe zwykle należy zagnieść ponownie po wyrośnięciu, czy w tym przypadku ten krok nie jest konieczny ?
Nie jest konieczny 🙂
Kurczę, zrobiłam wszystko wg przepisu i odstawiłam ciasto już godzinę temu, ale nic a nic nie urosło (wybrałam szybką opcję z pominięciem nocy w lodówce)
Czy powinnam zrobić nowe ciasto?
Hmm, daj mu jeszcze godzinkę. Jesli nie ruszy, znaczy, że drożdże były zepsute 🙁
Bardzo chcę wypróbować ten przepis, bo słyszałam same dobre rzeczy. Ale mam świeże drożdże . Ile wtedy takowych?
Proszę dać 15 g. Smacznego! 🙂
Czy wyjdzie z malinami? Ewentualnie jakie inne owoce wchodzą w grę? Jagód już raczej nie uświadczę 🙁
Wyjdzie!
czy jeśli użyję mleka kokosowego zamiast krowiego to ciasto wyjdzie?
Wyjdzie, ale trzeba monitorować konsystencję, bo kokosowe jest znacznie gęstsze 🍴
Czy mozna zamienic make ziemniaczana? Nie moge jej znalezc, ewentualnie mam skrobie ale nie wiem czy to zadziala?
Pozdrawiam 🙂
Mąka i skrobia ziemniaczana to jest to samo 🙂
Przepyszne wyszły z jagodami, borówkami i truskawkami.
Mam pytanie a jak bym chciała zrobić z jabłkiem i cynamonem to powinnam jabłka wcześniej udusić czy surowe z cukrem, cynamonem i mąka ziemniaczaną wymieszać i takie zawinąć w ciasto ?
postawiłbym na surowe, ale na łatwo rozpadająca się odmianę
Czy mozna zastapic smietane jogurtem lub kefirem?:)
Można zastąpić pełnotłustym jogurtem
Hej! czy myslisz ze z przepisu na to ciasto wyjdą też takie a’la rogaliki drożdzowe?
cześć, myślę, że tak! 🙂
Witam, w przepisie dwie szklanki mąki po 250 gram czy dwie szklanki to 250 gram? Dziękuje za odp 🙂
2 szklanki to 250 g mąki
cholera, właśnie się na to złapałam i zrobiłam ciasto z 500g mąki… ciasto do wyrzucenia, czy jakoś się jeszcze uratuje?
jeśli ciasto zostało wyrobione, to może coś z tego wyjdzie!
Hej w filmiku po cukrze szczypta cukru czy jednak soli :)?
Soli 🙂
Geh, zrobilam z jagód amerykańskich ale one są dość twarde i nie chcą się połączyć z mąka i cukrem. Wsypałem wiec na górę jagód tą mieszankę. Zobaczymy co wyjdzie?
Wspaniale, wprawdzie leśne jagody są lepsze, ale te jagodzianki są pyszne. Mąż powiedział, że najlepsze jakie do tej pory jadł!!
bardzo się cieszę!
Właśnie zrobiłam, coś wspaniałego!
miód na moje serducho <3
Najlepsze jagodzianki ever!! Juz dwie porcje prawie zniknęły z talerzy 🙂
rumienię się!
Dzisiaj zrobiłam pierwszy raz i na pewno nie ostatni raz. Są przepyszne! Najlepsze jakie jadłam. 😊
Bardzo, bardzo się cieszę!
Wow wyglądają pięknie! Gdzie ja dorwę jagody?! Z borówkami to nie czuje czy będą dobre, możesz napisać czy jadłeś z borówkami?
W Poznaniu jedna cukiernia robi takie dokładnie jak na zdjęciu, jest mnóstwo zamówień, mi
Się nie udało jeszcze skosztować, chyba upieke te Twoje!!
z borówkami też są pyszne!
Aaaa, właśnie dopiero doczytałam, że miały to być drożdże instant a dodałam zwykle🙈… No nic, na razie rosną, zobaczymy co wyjdzie po upieczeniu….😱
wyjdą, ale będą potrzebowały więcej czasu!
Właśnie robię pierwszą przymiarkę, ale dopiero po zagnieceniu dotarła do mnie informacja o nocy w lodówce! Czy ciasto wstawione o 18 do lodówki może tam być do rana (8-9)? Czy max 12h i muszę je wyjąć koło 6?
Na dole strony jest tez info, że ciasto może ewentualnie wyrastać w temperaturze pokojowej jeśli komuś się bardzoo śpieszy! 🙂
ciasto spokojnie może być w lodówce nawet 24 h
To już drugi przepis po babce, ktory nie wyszedl. Uzylam mrozonych jagod, w komentqrzach odpowiadasz że ok, można użyć. Po naładowaniu jagodzianek ciasto sie zmroziło i oczywiśvie nie urosły. Po upieczeniu wszystko wyciekło i w 20 minut zrobiła się bułka z przypaloną mazią jagodową. Próbowałam rozmrażać jagody – i tak po odsączeniu wycieka. Masakra…
Polecam zrobić zgodnie z przepisem, a na pewno wyjdzie – jak wszystkim! 🙂
Pierwsze ciasto spędziło już noc w lodówce, ale tak sobie myślę, że to na pewno nie koniec. Moja siostra kocha jagodzianki, ale nie może jeść mleka, czy myślisz, że opcja oleju, mleka roślinnego i śmietany kokosowej przejdzie?
Tak, ale nie oleju 🙁 Lepiej postarać się o roślinne masło, bo takowe się już pojawiają na rynku (nie mylić z margaryną)
Przepis cudowny. Jagodzianko niesamowite. Zrobilam na mace orkiszowej chlebowej, i mleku owsianym. Wyszly przepyszne. Najlepsze jakie w zyciu jadlam.
Te jagodzianki to istny sztos – najlepsze jakie jadłam i robiłam 🙂 Świetny przepis na ciasto, które wychodzi bardzo elastyczne, a patent z wykorzystaniem miseczki do nakładania nadzienia i zlepiania jest genialny w swojej prostocie i znacznie ułatwia sprawę przy wypełnianiu jagodami. Z podanej porcji zrobiłam 10 jagodzianek, żeby ładnie się podzieliło na jagodziankożerców, ale miałam za mało jagód. 400 g wystarczyło mi na 5 porcji, więc resztę zrobiłam z tym co było akurat pod ręką, czyli czereśniami, które też dały radę, ale jednak były zbyt słodkie i mięsiste jak na mój gust, choć wchodziły równie dobrze, co jagodzianki 😉
Jedno jest pewne, jak spróbujecie, to na jednej jagodziance się nie skończy, więc można od razu zrobić więcej. To chyba będzie mój ulubiony przepis na drożdżówki z owocami. Palce lizać, mniam!
faktycznie nowa metoda nadziewania potrafi wpakować w nich całą tonę owoców <3
po wyjęciu z piekarnika okazało się, że tylko jedna jagodzianka z 4 (mniejszy batch robilam) wyrosła. co sie zadziało źle :/?
czy ciasto rosło na wcześniejszych etapach?
Jagodzianki są przepyszne. Mam tylko jedno pytanie. Jaka jest dokładnie rola śmietany w przepisie ?
dzięki niej ciasto jest bardziej elastyczne
Oprócz paru potknięć – w lodówce niby 7 stopni, ale ciasto nie wyrosło przez noc, ratowałem rano, ponadto na etapie rośnięcia na blasze, popękało i wylazły borówki na wierzch – wyszło rewelacyjnie 😍 mniam mniam mniam
Hej! Właśnie miałam zabrać się za jagodzianki, ale nie mam wystarczającej ilości masła, czy mogę je zastąpić olejem?
można dać ewentualnie o 10 g masła mniej
Ciasto w lodówce, jutro rano pakujemy jagody 🥰
Jak wygląda sprawa z mrożonymi owocami? Boję się że ciasto mi namoknie… Zostawić na noc do rozmrożenia w lodówce ?
rozmrażamy, a następnie dokładnie osuszamy – i tak puszczą więcej soku niż świeże
Nie wiem,co jest z tymi drożdżami instant (data ważności ok) ,ale już drugi raz ciasto mi nie rośnie 🙁 nic a nic
może w lodówce za zimno?
No właśnie ciasto stało na zewnątrz i wyrosło w końcu po około 10h 😉
Też tak często mam z drożdżami instant… Mimo że są w terminie, to jak dłużej poleżą w szufladzie, to już nie działają :/
A co powinnam zrobić w przypadku gdy nie mam zbytnio dostępu do cukru waniliowego? (nie mieszkam w Polsce) Mogę zastąpić go zwykłym cukrem i dodać odrobine ekstraktu waniliowego czy może sam, zwykły cukier wystarczy? Dziękuje z góry!
Tak, można dać zwykły cukier!
Sezon jagodowy za nami, więc zrobiłam wersję z jabłkami. Ludzie! To jest niebo. Najwspanialszy przepis na drożdżówki pod słońcem. Będę piec całą jesień i całą zimę i całą wiosnę, wymieniając tylko owoce (i czekając na powrót jagód)! Dziękuję! Uwielbiam! Idę piec kolejne (ze śliwkami)!
<3
Hej,
Robilam juz z maki pszennej i wyszly przepyszne!
Tym razem chcialabym zrobic ze sliwkami (nie mam miksera, dlatego skusze sie ponownie na ten przepis), ale chcialabym uzyc maki orkiszowej jasnej. Myslisz, ze okej? 🙂
Dzieki!
Cześć, ma niższą zawartość glutenu i inaczej trochę wchłania ciecze, ale myślę, że można próbować, pilnie patrząc, jak się zachowuje podczas wyrabiania i ewentualnie dodając mąki/mleka!
Czy jagody maja być rozmrożone?
Czesc! nie rozumiem jak to sie stalo, ze dopiero teraz trafilam na Twojego bloga! Nic straconego, wszystko bedzie NAD-robione. A potem….ehhhh… moge umierac 😉
Dzikeuje Michal za Twoja tworczosc i …rozkosznosc rzecz jasna!
A! pytanie- tu gdzie stacjonuje ciezko dostac smietane. Czy moge uzyc Creme fraiche zamiast smietany?
Pozdrawiam,
Dominika
Nadrabiaj! Można zastąpić creme fraiche!
Hej!
Czy po wyjęciu ciasta z lodówki można odrazu lepić jagodzianki czy trzeba poczekać aż ciasto osiągnie temp. pokojową?
od razu lepić!
A czy jest opcja, żeby zrobić z tego ciasta taka zwykłą drożdżówkę np z truskawkami i kruszonką na wierzchu?
Tak
Cudowne, najlepsze!
Dziękuję za przepis
<33
A czy gotowe jagodzianki można sobie zamrozić na jesień?
jasne, że można!
Czy można użyć drożdży świeżych? ( w kostce )
tak
A jak gramaturowo wtedy?:) też lubię że świeżych;) A przepis mnie uwiódł, jest taka cukiernia Augustyniaka w Augustowie, która robi takie wspaniałe jagodzianki… przetestuje
Hej! Już drugi rok wracam do tego przepisu! Bułeczki wychodza cudowne! Bułeczki- bo robię nie tylko z jagodami. U mnie lubią z twarogiem i morelami, malinami, a teraz zrobiłam z porzeczkami! Ciasto drożdżowe pyszne! Jak dla mnie tylko za duże jak na jedna bułeczkę wiec dziele sobie na więcej porcji! Latem bułeczki a zimowa pora sernik baskijski…. niebo! 😉
cieszę się, że tak smakuje!
Czy mrożone jagody trzeba wcześniej rozmrozić?
Nie trzeba!
Czy zwykłą mąkę mogę zastąpić mąką kokosową? 🙂
Nie
Cześć!
Zabieram się do robienia jagodzianek po raz pierwszy. Ale moje pytanie brzmi: jakie są różnice miedzy ciastem wyrastającym w lodówce, a ciastem wyrastającym w temp. pokojowej? Czy z jakiegoś powodu jest ono lepsze? 🙂 Ciekawią mnie takie niuanse, dzięki!
cześć! ciasto o wydłużonej fermentacji jest zdrowsze, moim zdaniem smaczniejsze i dłużej zachowuje świeżość 🙂
Czy jagodzinaki rano zawinięte na blacie mogą stać 3h?
Od czego zależy to 1-2h na drugim wyrastaniu (kiedy jest to 1h, kiedy 2h?) 🙂
Planuję zrobić w sobotę, jadę po gości i 3h nie będzie mnie w domu, a chciałabym już wrócić i zawinięte jagodzianki tylko wstawic do piekarnika. Da się to jakoś zrobić? 😀
Mają wyrosnąć, wyraźnie się „napuszając”. Obawiam się, że 3h to będzie za dużo i przerosną – trzeba monitorować!
W takim razie co polecasz?
Mogę zawinąć rano i wstawić takie zawinięte do lodówki? (I wtedy poprosić kogoś o wyjęcie ok 1,5h przed pieczeniem) 😊
Chyba w końcu polubiłam się z ciastem drożdżowym ten przepis jest rewelacyjny !! Może i wymagają troszkę pracy ale smak wynagradza wszystko PRZEPYCHOTA !! Najprawdziwsze, domowe jagodzianki 😋
z sezonu należy korzystać <3
To był mój debiut w robieniu jagodzianek! Szczerze przyznaje, że robiłam je z czystą przyjemnością. Proporcje wszystkiego są idealne, ciasto wdzięczne i elastyczne. Cieszę się, że trafiłam na twój przepis. Te jagodzianki są o niebo lepsze niż u mojej ciotki Jadwigi, która udaje mistrzynie w tym fachu :D…
Proszę nie mówić cioci Jadwidze 😀
Podzielę się jagodzianką, ale nie podam przepisu 🤣
A czy jest szansa zrobić takie jagodzianki na mące bezglutenowej? Jeśli tak, to jakiej mąki (mieszanki) użyć?
Zrobiłam szybszym sposobem, czyli bez lodówki i wyszły extra. Dopóki nie zrobiłam tych jagodzianek, nie wiedziałam, czym się ludzie ekscytują, a teraz już wiem 😁 Może kiedyś się doczekam, kiedy coś z Twojego przepisu mi nie wyjdzie 😉
hahaha chwała jagodziankom!
Panie Michale Ile mąki w sumie ma być na 1 porcje jagodzianek 2 szklanki każdą po 250 gr czyli 500? Czy tylko 250?
Prosze o podpowiedz.
2 szklanki (miarki) mąki, czyli 250 g
Czy używając świeżych droższy proces robienia jagodzianek jakoś się zmienia? Jeżeli tak, to jak dokładnie?
Najlepsze jagodzianki ever!
<3
O SŁODKI JEZU! Ciasto jest tak delikatne niczym chmurka! OBŁĘD!
<3
Czy mrożona czerwona porzeczka się nada?
Mleko roślinne się nada? Np owsiane?
tak
A można zamiast bułeczek wykorzystać to na jedno duże ciasto ? Przykryć wtedy tylko kruszonką czy jeszcze położyć warstwę ciasta ?
Hej Rozkoszny!
Ciasto po nocy w lodowce powinno po prostu „treoche urosnąć” czy podwoić objętość? Moje jest jakby o polowe większe niż było i nie wiem czy wyciagac i działać czy wyciagac i poczekać jeszcze z 1h 🙂
Mimo wszystko jestem przekonana, ze jagodziany będą the best, jak każdy zreszta Twój przepis <3
Cześć, możesz działać!
Drogi Rozkoszny, czy ciasto może leżeć w lodówce dłużej niż dobę – np. dwie doby? Ciężko dostać mi jagody, więc nie wiem, kiedy będę mogła ulepić ciasto 🙂
Niestety, to będzie już za długo 🙁
Panie Rozkoszny, jak Pan obiecał tak jest! To były moje pierwsze jagodzianki w życiu i takich po Twoim opisie się spodziewałam. Dla tych, którzy nie mają kwaśnej śmietany: z jogurtem greckim też wyszły. To w ogóle jest genialne ciasto na drożdżówki (nie starczyło mi jagód i wyszła jedna drożdżówka z malinami, palce lizać! )
Bardzo, bardzo się cieszę <3
Ciasto było takie tłuściutkie od masła, że nie chciały mi się zlepić brzegi jagodzianki i niestety pomimo klajstrowania w czasie wyrastania z większości bułek wypłynął sok. Co mogło pójść nie tak?
Ciasto było zbyt krótko wyrabiane
Jagodzianki świetne, już raz robiłam. Dziś drugie podejście, zastanawiam się tylko czy piec je w piekarniku w termoobiegu, czy lepiej góra dół?
Pieczymy góra-dól!
Drogi Rozkoszny, to znowu ja – jagodzianki już aprobowane. Niebo ❤️❤️! Jak je przechowywać, żeby nie utraciły świeżości? W lodówce, czy w szafce, pod jakim przykryciem – folia, ściereczka?
Ja przechowuje w piekarniku, już ostudzonym. Czyli z bez dostępu do powietrza
Świetny przepis. Jagodzianki super, zniknęły w mgnieniu oka 😍
Bardzo się cieszę, że smakują <3
Zastanawiam sie, czy dałoby rade zrobić je w wersji mini – jak tak, to ile wtedy powinny być w piekarniku…. Jak myslisz Rozkoszny? 🙂 jakieś rady?
Ogólnie nie polecam wersji mini, bo stosunkowo mniej przyjmą jagód. Co do czasu pieczenia – ile chciałabyś mieć mini jagodzianek?
Szybkie pytanko bo drożdżówki właśnie wyrastają, piekarnik na termoobieg czy grzałki góra dół? 🙏🙏🙏
góra-dół!
Czy cukier do kruszonki jest zwyklym cukrem Czy cukrem pudrem?
Dziekuje
zwykły kryształ
Czy robiąc z podwójnej porcji proces wyrastania może się wydłużyć? Czy może lepiej zrobić dwie tury w normalnych proporcjach?
nie, można śmiało podwajać
Zrobiłam wczoraj, zjadłam dzisiaj ostatnią do kawy, przeeeeeepyszne. U mnie z borówkami.Nie obyło się bez wpadki. Przeczytałam dwie szklanki mąki, 250 sprawdziłam, że mam pół kg na półce, więc czym prędzej do zagniatania. Rano z lodówki wyjęłam beton, zaczęłam się zastanawiać gdzie błąd popełniłam. Po odczytaniu jeszcze raz przepisu i komentarzy, dorobiłam wszystkie składniki oprócz mąki, odstawiłam ciasto do wyrastania, zrobiłam zgodnie ze wskazówkami, pomysł z miseczką wyborny, a potem to już poezja smaku. Jutro będą z jagodami😊
Super, że udało się uratować sytuację!
powinien być prawdziwy cukier waniliowy czy wanilinowy ujdzie? 🙂
ujdzie 😉
każdy, kto przegląda ten przepis i waha się myśląc „a kiedys zrobię” powinien natychmiast przestać się zastanawiać i kupic odpowiednie składniki. jagodzianki wychodzą (i tu naprawdę brakuje mi słów) obłędne, cudowne, najlepsze jakie w życiu jadłam. myslalam ze mam ulubione jagodzianki ale te dobitnie mi uświadomiły ze tylko myslalam. ciasto, nigdy takiego nie jadłam, wyjątkowo delikatne, otulające wielkie jagodowe serce, jednocześnie kwaśne i słodkie, dzieki mące ziemniaczanej cudownie aksamitne. zniknęły wszystkie jeszcze tego samego dnia a ja się powstrzymuje zeby nie lecieć po kolejne jagody na targ. Rozkoszny, wywrociles moj jagodziankowy swiat do góry nogami!
Dla takiej radości powstają te przepisy <3
Wczoraj poczyniłam jagodzianki Lux i, o mamo! Petarda! Zamiast jagód dałam borówki, do kruszonki ksylitol zamiast cukru. Idealnie słodkie, nawet następnym razem dam mniej słodyczy (do kruszonki) i zdecydowanie więcej nadzienia! Udały się w piekarniku gazowym, gdzie mój ma tendencje do przypalania z jednej strony
super, że kombinujesz z przepisem!
Ten przepis jest genialny!!! Robiłam pierwszy raz w tym sezonie i te jagodzianki wygrywają w przedbiegach konkurencję z kupionymi w cukierni. Ciasto jest delikatne i puszyste jak w pączku (?) – nie wiem w sumie do czego to porównać, ale serio zniewala i będę je wykorzystywać też do innych wypieków (z resztą trochę tak się też stało, bo nie starczyło mi jagód na ostatnią i zrobiłam z białym serem – też szał!). Wydaje mi się że opracowałam łatwiejszy sposób zwijania (również w miseczce, ale zaklejam troszkę jak pierożki dim sum), jednak to pewnie kwestia upodobań. Żałuję że skasowałam instagrama, bo z chęcią wrzuciłabym gdzieś foty 😉
Cieszę się, że rozkoszne ciasto drożdżowe zostanie z Tobą na dłużej!
Mam pytanie dotyczące wydłużonej fermentacji. Ile godzin minimum powinna trwać i jaka temperatura jest potrzebna? Nie wiem ile stopni jest w mojej lodówce, ustawiłam ją na najniższe chłodzenie, ale po pozostawieniu ciasta na 11h w lodówce, było ono bardzo twarde, tylko lekko wyrosło, ciężko się z nim pracowało-musiałam z 2h czekać aż osiągnie odpowiednią temperaturę do pracy. Może lepiej zostawić ciasto do wyrastania na zewnątrz, w temperaturze 16 stopni np.? Lub pozwolić mu trochę wyrosnąć w cieple i potem wstawić do lodówki? Czy może to normalne, że ciasto jest takie twarde po wyjęciu z lodówki 😀
Nie może być twarde jak kamień, ale jest oczywiście bardziej zwarte – 8 st. C byłoby idealnie.
Może wyrastać w temperaturze pokojowej, 2 – 3 h
Mam do wykorzystania sporo mrożonych wiśni, czy przepis wyjdzie również z nimi? Trochę obawiam się, że puszczą zbyt dużo soku 🙁
Co gdy mam tylko jagody mrożone ? czy mogę je takie zimne mrożone połączyć z mąką ziemniaczana i nakładać do bułeczek zanim się rozpuszczà? czy zimne jagody wewnątrz bułeczki nie spowodują, ze ciasto drożdżowe przestanie rosnąć? Proszę o radę 🙂
Mam pytanie w świątecznym klimacie. Ten przepis jest najlepszy na świecie, testowany z różną zawartością, również w formie zawijanej rolady ciętej na kawałki/ bułeczki ślimaczki. Pytanie, czy sprawdzi się do makowca? Chciałam rozwałkować na placek, rozsmarować masę makową, zawinąć, boki pod spód, nie nacinać. Myślisz, że wyjdzie? Czas pieczenia?
Wielkie dzięki za wiele inspiracji i naprawdę wybornych przepisów 🙂
Wyjdzie! 🙂
Ciasto wyszło bardzo zbite i wgl nie rośnie, co poszło nie tak? Dodam, że drożdże są w porządku
Michał. robię jagodzianki juz kolejny sezon i są boskie 🙂 mam tylko problem, za kazdym razem nie mogę skleic ciasta, mecze sie potwornie zeby to jakos zalepic i mam zawsze kłopot – z czego wynika?
Podejrzewam, że blat zbyt mocno podsypany mąką?
Przepis jak zwykle rewelacja! 🙂 ale mam pytanie, bo mnie to nurtuje… Slyszalam, ze lepsze sa swieze drozdze, a u Ciebie zawsze z suchych…jaka jest roznica w efekcie koncowym? I czemu wolisz suche? 🙂
Ja zdecydowanie wolę suche, bo nigdy się na nich jeszcze nie naciąłem, zawsze rosną
Wyszły pyszne i delikatne, prawdziwie LUX! Na drugi dzień nawet lepiej smakowały gdy ciasto lekko odpoczęło 🙂 Dziękuję za przepis Rozkoszny! Pozdrawiam
<3
U mnie to samo, i myślę że to kwestia podanej ilości mąki. Jezeli jest podane 250 x2 a dopiero w komentarzach dowiadujemy się że nie 250 a 130 to wina zbyt dużej ilości mąki. Ja skleiłam to na wodę. Proponuję edytować w przepisie ten zapis i podać dokładną ilość w gramach 🙂
Póki co u mnie wyrastają już nadziane, zobaczymy co z tego wyjdzie 🙂
W przepisie podana jest dobra gramatura. W nawiasie informuję o całej ilości potrzebnej mąki. W jednej miarce mieście się od 125 do 130 g mąki pszennej. Jak pisałem ten przepis przyjmowałem dolną miarę, teraz przyjmuję górną. W obu przypadkach jagodzianki wyjdą.
Najlepszy przepis na jagodzianki! Przepyszne ciasto z którym fantastycznie się pracuje. Za każdym razem jagodzianki wychodziły cudowne ! Niemniej jednak jak ktoś wpadnie na tak genialny pomysł aby przy 30 stopniach robić jagodzianki w wersji bez lodówki i klimy w domu to praca z ciastem jest duuuużo trudniejsza i nie jest to absolutnie wina przepisu tylko faktu, że ciasto jest bardzo maślane (przez co przepyszne) i pod wplywem temperatury zaczyna się „rozpływać” i ciężko zlepic brzegi i upakowac dużą ilość jagód, problem wystąpił tylko przy wysokiej temperaturze otoczenia. U mnie włożenie ciasta na chwilę do lodówki uratowało mnie z rozpaczy i dramatu jagodowego 😉 dzięki za ten fantastyczny przepis!
Jeżeli ktoś tak jak ja ma mało czasu a potrzebuje, żeby ciasto mu wyrosło, to polecam patent na włożenie ciasta drożdżowego do piekarnika ustawionego na minimalną temperaturę (max 35-40 stopni) 🙂
Dobry pomysł, sama też z tego często korzystam, szczególnie w zimie, gdy ciasto drożdżowe dłużej rosło ze względu na niską temperaturę w mieszkaniu.
A można zamiast bułeczek wykorzystać to na jedno duże ciasto ? Przykryć wtedy tylko kruszonką czy jeszcze położyć warstwę ciasta ?
Można tak zrobić, ale powstanie wtedy ciasto drożdżowe
czy jezeli zrobię ciasto włożę do lodówki to może tam rosonąć całą noc, a potem poczekać aż wrócę z pracy żeby je zrobić? czy czas w lodówce będzie za długi?
Można tak zrobić. Proszę doczytać cały przepis 🙂
Kurcze wyszły przepychota, wiadomo 😀
Ciasto rosło super, wyrabiałem ręcznie, dłuuuuuugo.
Zrobiłem wszystko wedle przepisu, z wagą odmierzałem, niestety na koniec ciastu daleko było do Twojej sprężystości.
Dobrze się wałkowało, udało się polepić jagodzianki, nie mniej na koniec przy pieczeniu wiekszośc popękała, mocno powyciekało, no ogółem ciasto się rozpadało.
Wydaje mi się, że jedyne co było inaczej to miałem makę T450, dopiero jak mi nie udawało się wyrobić na takie super rozciągliwe, to na stopklatkach udalo mi sie dopatrzyć, że uzyleś T650.
To moze być przyczyną, czy coś jeszcze musiałem źle zrobić?
Co nie zmienia faktu, że jak wspominałem, wyszły pyszne 🙂 Tylko trochę rozpadnięte 😉
Z T650 na pewno będą bardziej elastyczne, ale robiłem też na tortowej i wychodziły ok, więc trudno mi powiedzieć
No to dziwne. W takim razie nie ma wyjścia, muszę dzisiaj zrobić jeszcze raz 😀
Hej, czy śmietana 30% da radę? Mam akurat taką napoczetą w lodowce po truskawkowym szaleństwie 😋
Hej, czy jest to kwaśna śmietana, jak creme fraiche? Jeśli tak, to można!
Czy upieczone jagodzianki można zamrozić? 🤔
Tak, można
Hej, a ja mam pytanie takie: Ile ciasto może stać w lodowce najkrócej, a ile najdłużej?
Najkrócej 8 h, najdłużej 24h
Zrobiłam dziś pierwszy raz w życiu jagodzianki z tego przepisu, wyszły przepyszne a sam przepis jest świetnie napisany (i ogromny plus za filmik, wiele ułatwia). I bardzo doceniam to, że wszystko jest odmierzane z pomocą wagi i podawane są dokładne gramatury (nawet każdego z dziewięciu kawałków ciasta, też robiąc je ważyłam :). Podanie średnicy placka po rozwałkowaniu i czasu, jaki potrzebuje robot na wyrobienie ciasta też bardzo pomocne, myślę że to właśnie dzięki takim detalom można odtworzyć przepis i mieć gwarancję sukcesu. Pycha!
Tylko jak je teraz przechowywać, jeśli zostaną na następny dzień?
Ja przechowuję je w wystudzonym piekarniku (bo nie ma dostępu powietrza, więc nie wyschną) owinięte lnianą ściereczką
Hej, właśnie robie te jagodzianki, ciasto rośnie i przeglądam jeszcze raz przepis i zorientowałam się, że nie dałam jajka. Czy to oznacza, że ciasto mi nie wyjdzie? 🙁
Prosze próbować i tak
Zrobiłam z borówkami i wyszły mega pyszne, ale ostatni raz robię kruszonkę “na oko” 😅 Trochę mi się rozlazła, ale nadal była rozkoszna.
I mam pytanie, borówczanki wyrosły mi pięknie, ale kilka minut po wyjęciu z piekarnika oklapły i zrobiły się raczej płaskie. Czy to pod ciężarem kruszonki (dałam jej nieprzyzwoitą ilość)? Czy może przez borówki a nie jagody? A może ciasto na górze było za cienkie?
Rewelacyjna receptura i świetnie przekazany sposób wykonania. Jagodzianki obłędnie pyszne 😍Dziękuję za instruktarz.
Rewelacyjna receptura i świetnie przekazany sposób wykonania. Jagodzianki obłędnie pyszne 😍
Dziękuję za instruktarz. Wykonanie genialnie proste, a efekt powalający.
Cześć! Chciałabym podpytać, czy znasz przyczynę dlaczego jagodzianki bardzo ładnie wyrastają (czasem nawet ciasto się rwało na górze) na blaszce, ale pod koniec pieczenia zaczynają opadać, a po wyjęciu z piekarnika są już bardziej jak naleśniki? Czy wyciągasz je od razu z pieca i studzisz na blaszce na której się piekły? Na którym pietrze piekarnika?
Cześć, brzmi to jakby było za dużo drożdży? Używasz instant? Na pewno tyle ile w przepisie?
Hej, ciasto słabo się kleiło. Co mogłam zrobić źle?
Ps. Jagodzianki i tak wyszły przepyszne!
Hej, podejrzewam, że zostało podsypane za dużo mąki
Hej! Niestety mój piekarnik mocno przypieka. Jagodzianki wyszły pyszne, ale zbyt przypieczone 🙁 Czy można obniżyć temperaturę do 180 stopni?
Tak
Witam. Czy z tego przepisu na ciasto drożdżowe uda się również placek ze świeżymi owocami? Może ktoś próbował? Albo… co koniecznie zmienić w składnikach i gramaturze? Pozdr.
Czy można użyć jagody mrożone? 🙂 Czy będą „za mokre”?
Hej W twojej książce „Rozkoszne. Wegetariańska uczta z polskimi smakami” w przepisie na te jagodzianki piszesz, że poza sezonem można użyć mrożonych jagód ale żeby wcześniej je rozmrozić i osuszyć. W filmiku na YouTube mówisz, coś kompletnie odwrotnego, żeby ich nie rozmrażać. Jak powinno być? Pozdrawiam
Hej, człowiek zmiennym jest 🙂 Teraz ich nie rozmrażam. Ale w sezonie zawsze ze świeżych! Wychodzą znacznie lepsze
Jak je przechowywać żeby jak najdłużej zachowały świeżość?
PS. Wyszły pyszne!
W pojemniku bez dostępu powietrza np. chlebaku albo zamkniętym piekarniku 🙂
Bardzo smaczne ciasto, jednak dość ciężkie do sklejania. Robiłam dwukrotnie, w obu przypadkach zdawało się być zbyt tłuste i mokre, a składniki były zmierzone co do grama. No i fajna kruszonka, taka „nie za słodka”. 😉
Proszę wyrabiać dłużej następnym razem 🙂
Tak sie sklada, ze moj piekarnik ma jedynie funkcje termoobiegu – czy jagodzianki sie dobrze upieka i czy przy tej opcji rowniez powinny sie piec w temp 200st przez 20 minut?
W 18- stopniach w termoobiegu
Super przepis, robię jagodzianki już kolejny raz, wychodzą pyszne nawet z borówką amerykańską. Lepszych nigdy nie jadłam. Polecam przepis.
Bardzo się cieszę!
Jagodzianki wyszły obłędne. Od trzech dni latam po jagody, jeszcze nie udało mi się porządnie spróbować, bo znikają zbyt szybko, a rodzinie się trzęsą uszy… Jutro robię galette i mam nadzieję że będzie podobnie rozkoszna. A w sobotę jeszcze Twoją szarlotkę przetestuję. Dziękuję za przepisy!
<3
Ta ilość cukru do farszu to na 400 g jagód? Bo w przepisie jest napisane, że może ich być nawet 700 g, ale w takim razie ile cukru trzeba dać dla większej ilości jagód? To samo mąki ziemniaczanej… ile dla 700 g jagód?
A co jeśli w lodowce przez noc nie uroslo ciasto i trzymam je rano już z 2 godz w temp pokojowej i dalej nic? W ogóle nie rośnie. Help🙏🏻
Trzymaj jeszcze trochę. Jeśli nie nie urośnie, znaczy, że drożdże były zepsute
Hej! Ile ciasto może maksymalnie stać? Czy 20 godzin wciąż będzie ok? Zrobiłam je o godzinie 15:00 i zastanawiam sie czy poczekać i zrobić jutro rano czy to byłoby zbyt długo i zabrać sie jeszcze dziś wieczorem.
Myślę, że więcej niż 24 h to już zbyt wiele. Proszę powąchać, jeśli zapach będzie sfermentowany – trzeba wtedy robić od nowa
Świetny przepis. Dzięki. Bardzo dużo tej kruszonki wyszło, tak ze dwa razy za dużo. Ale to akurat nie problem 🙂
Bo to jagodzianki lux 🙂
Mówiłeś że ciasto się u Ciebie nie klei, a ja sypie i sypie mąki i nadal mocno się klei :c wrzuciłam do lodówki mimo wszystko i mam nadzieję że będzie dobrze, ale masz może tipy dlaczego może się tak bardzo kleić?
Ciasto trzeba wyrabiać odpowiednio długo, wtedy nie będzie się kleić
Rewelacyjny przepis, dzięki serdeczne. Wyszly super, mimo ze o drożdżach sobie przypomniałam na końcu:) – w trakcie wyrabiania ciasta, ciasto rosło w temperaturze pokojowej.
Zrobiłam i są dokładnie takie, jak opisujesz, smakują, wyglądają. Świetny przepis, nieprzesłodzony – ogromnie to doceniam !
Robilem te jagodzianki dwa razy. Za pierwszym razem ciasto wyszlo doskonale. Po 5 min wyrabiania bylo juz extra elastyczne. Za drugim razem nie poszlo juz tak gladko. Ciasto po dwudziestu minutach wyrabiania nadal sie rwalo. Uzylem dokladnie takich samych proporcji i skladnikow jak za pierwszym razem. Nie rozumiem co poszlo nie tak 🙁
Robilam juz dwa razy. Kurcze, wyplywa mi sok z nadzienia 😏 co robie nie tak. Niby wszystko dokladnie tak jak Ty – czy nie umiem zlepic dokladnie ciasta, czy za duzo jagod? 🤔
Prosze popracować nad zlepianiem
Najlepsze jakie kiedykolwiek jadłam! Muszę jeszcze popracować nad dokładnością zlepiania, żeby sok nie wypływał i zmusić się do Twojego perfekcjonizmu dzieląc ciasto na dokładnie takie same części ;). W każdym razie dziękuję za wzbogacanie mojego doświadczenia kulinarnego :).
Świeże drożdże: 13,5g 😉
Moje ciasto się rozkleja po paru sekundach i naprawde musiałam się mocno namęczyć aby jako tako je skleić, a niestety i tak sok wypływa podczas wyrastania. Jaka moze byc tego przyczyna?
Czy po nadzianiu ciasta mrozonymi jagodami trzeba odstawić do wyrośnięcia czy od razu piec?
Trzeba odstawić
Hej,
Korzystam z mrożonych jagód, czy przed nadzieniem mam je rozmrozić ? Czy dodać zmrożone do nadzienia?
Ten przepis jest niesamowity!!! 🙂
Robiłam go już z jagodami, truskawkami, śliwkami i mrożonymi malinami (rozmroziłam), zawsze mi wychodzi!!!
Wykorzystuję też zawsze to, co akurat mam w lodówce, więc używałam mleka roślinnego (kokosowe, migdałowe, owsiane) oraz zwykłego. Zdarzyło mi się też użyć owsianej śmietany i margaryny zamiast masła i efekt zawsze: Wow!
Bardzo dziękuję za ten przepis tym bardziej że to moje pierwsze ciasto drożdżowe w życiu, a wszyscy się zawsze zachwycają!
PS Robiłam też 16 małych bułeczek z tego ciasta, zamiast 9 kiedy potrzebowałam więcej i też spoko 😉
Siema! Z tym Twoim przepisem to ja tak lecę na freestylu, a i tak zawsze wychodzi super 😂
Ciasto ze świeżym drożdżami wyrabia mi robot, wrzucam wszystko na raz.
Wyrasta sobie z godzinkę, lepię jagodzianki z mrożonymi jagodami, nie czekam aż wyrosną, bo i tak ciasto zmroziło się od jagód. Hyc do pieca, 170’C i ok. 30min. i są… perfekcyjnie rozkoszne 🙂
Hej właśnie ruszył sezon na jagody i ślina cieknie <3 Czy da radę bez jajka albo czym zamienić? Alergik w domu :/
Robiłam 2 razy, za każdym razem trzymałam się przepisu co do grama. Za pierwszym razem ciasto wyszło idealne, elastyczne, gładkie, nie lepiące się. Za drugim razem ciasto jest jakby za mokre, zbyt „tłuste”. Co może być przyczyną?
A przepis jest świetny, jagodzianki są rozkoszne 🙂
Hej! Czy jest opcja, żeby uformowane już buleczki przechowac w lodówce przez noc i dopiero wtedy upiec? Ciasto nadal urośnie? Owoce nie puszczą zbyt dużo soku? Chciałabym mieć świeże jagodzianki rano, ale nie uśmiecha mi się pobudka 3 godziny wcześniej 😉
Hej, raczej puszczą zbyt dużo soku
3 godziny? Jak już mam gotowe ciasto to lepię je 10minut i piekę pół godziny.
Hej:)) czy zamiast mąki 650 nada się typ 00 ?
Można śmietanę zastąpić jogurtem naturalnym?
Jogurt grecki będzie ok
Cześć Rozkoszny,
Czy zamiast śmietany mogę dodać jogurt naturalny?
Cześć Bartek 🙂 Jakby co, ja dałam jogurt naturalny i ciasto rośnie jak powalone – jeszcze nie piekłam, ale dam znać jakie są dalsze losy tego wypieku.
Spieszę donieść (dla Bartka i dla innych ciekawych dalszego losu moich jagodzianek) – robiłam już ze śmietaną, z jogurtem, a także bez żadnego z tych składników i wszystko wyszło za każdym razem (choć faktycznie bez jogurtu/ bez śmietany ciasto jest mniej elastyczne). Polecam ❤️
Jagodzianki wyszły ROZKOSZNE <3 trochę muszę podszlifować zaklejanie bułeczek, bo podczas pieczenia dużo soku wyciekło, ale czy to właściwie da się uniknąć przy takiej ilości nadzienia?
Wyglądają błędnie!
Planuję zrobić w ten weekend <3 Tylko podpowiedz mi, jakiej mąki użyć do wersji bezglutenowej?
Czesc! A gdzie schowac ciasto gdy w lodowce sa 3 stopnie? 🙁
przepyszne! polecam, za pierwszym razem się udały bez żadnych problemów:)
Witam, jedna szklanka mąki to około 170 g mąki, ciasta między innymi drożdżowe piekę od dawna, ilość tłuszczu jak na podaną ilość mąki też za duża, pozdrawiam
Trzeba pamiętać, że szklanka to nie taka do picia, a ustandaryzowana miara piekarnicza odmierzana miarkami o pojemności 250 ml 🙂
Najlepsze jagodzianki 🤩🤩🤩🤩
Bosko rozkoszne!!!!
Czy można dodać wegańską niby-śmietanę
Rama 15%?
Pozdrawiam 🙂
Właśnie zjadłam pierwszą (jeszcze na ciepło, bo nie mogłam wytrzymać) i jakie to PRZEPYSZNE! Dziękuję ci za ten przepis, od lat nie jadłam dobrych jagodzianek
<3
Cześć, czy cukier można zastąpić ksylitolem lub erytrolem?
Nie bardzo, ponieważ drożdże nie będą pracować.
Drożdżowe ciasto nie wyrośnie na ksylitolu ani erytrytolu, za to spokojnie można nimi zastąpić cukier w kruszonce oraz samych jagodach 🙂
Hej! słyszałam, że dobre ciasto wychodzi na samych żółtkach, jest delikatniejsze. Co o tym sądzisz? Czy zamiast całego jajka można dodać np. dwa żółtka?
To ciasto jest już wystarczająco delikatne – nie trzeba marnować białek
Czy mrożone jagody muszą być całkowicie rozmrożone zanim trafią do ciasta?
Lepiej tak
Z żadnym ciastem drożdżowym, w tym takim na jagodzianki, nie pracowało mi się tak źle jak z tym 🙁
Jagodzianki wyszły bardzo smaczne.
Może źle odmierzyłaś składniki lub nie wyrabiałaś wystarczająco długo? To ciasto jest właśnie bardzo elastyczne i się nie klei 🙂
Czy ktoś wyrabiał z tego przepisu ciasto w Thermomixie ? I czy można odrazu zrobić dwie porcje w jednej misce ?;)
Jak przetrzymywać żeby były świeże?
Rozkoszny pomocy! Czy masz pomysł dlaczego jagody wyszły gorzkie? Same owoce były Ok, a po upieczeniu (wcześniej wymieszane z mąką ziemniaczaną i cukrem wanilinowym) są totalnie gorzkie;((
Jagodzianki obłędne 🫐🫐🫐
Jeżeli ciasto odstawiłam do lodówki, ale leżało w niej nie jedną noc, a dwie??
Cześć,
Czy mogę pominąć jajko w przepisie na jagodzianki ? Mam alergię na jajka. Dziękuję bardzo za odpowiedź. Pozdrawiam. Elwira.
Wow! Jagodzianki z tego przepisu są obłędnie pyszne❤️
Pierwszy raz postanowiłam upiec jagodzianki, natrafiłam na Twoją stronę -> pokusiło mnie zdjęcie😁
Lubię eksperymentować i często modyfikować przepisy tym razem całkiem przypadkiem😅 postanowiłam nie czekać całej nocy. Odstawiłam ciasto na 40 minut w ciepłe miejsce i zabrałam się za klejenie drożdżówek.
Mimo iż nie zastosowałam się do przepisu wyszły genialne.
Jeszcze na trzeci dzień są miękkie i pyszne.
Bardzo dziękuje za przepis
Pozdrwiam
Ej, a na jakiej prędkości wyrabiacie ciasto w robocie? Daje hak, najwolniejsze obroty i po 20 minutach ciasto nadal lepi się i rozpada 🙁
Hej 🙂 To jak to w końcu z tymi jagodami jest? Mam mrożone z tego sezonu i już nie wiem czy mrożonymi nadziewać czy je najpierw rozmrozić? Daj znak z jakimi jagodami będzie pewniej, że jagodzianki wyjdą 🙏🏼
Przepis jest rewelacyjny, natomiast zastanawiam się czy wyjdą drożdżówki tak samo dobre z rabarbarem🤷♀️ czy ktoś próbował?
Korzystam z mrożonych jagód i czy przed nadzieniem mam je rozmrozić ? Czy dodać zmrożone do nadzienia?
W końcu przepis na jagodzianki, w których delikatne ciasto jest tylko dodatkiem to tego co najważniejsze, czyli jagód. Szybkie i łatwe do zrobienia, ciasto ma super strukturę i nie pęka podczas pieczenia. Wychodza jak na zdjęciach autora. Rozpływają się w ustach i robią wrażnie na wszystkich. Pyszne. Dziękuję
Moje ciasto wyszło płynne… niczym na pancakes… odmierzałam wagą składniki. Musiałam dodać z drugie tyle mąki…
Niestety musiałaś niepoprawnie odmierzyć składniki 🙁
A dlaczego ciasto musi iść na wyrastanie do lodówki? Czy jak zostawię normalnie do wyrośnięcia w cieple na godzinę, to nie wyjdzie?
Robiłam rok temu i wyszły przepyszne! Ale nie pamiętam czy pieczemy na termoobiegu czy góra dół? Zrobiłam wczoraj na termoobiegu i były już lekko przypalone po 15 minutach. Nie wiem czemu…
Pieczemy góra-dół 🙂
A można dodać skyr zamiast śmietany?
Tak, można
Czy jagodzianki mogą poleżeć w lodówce 20h? 😂 Chciałam zrobić ciasto na noc i zrobić po pracy, ale wydaje się to dość ryzykowne 🤔
Jakiej mąki mogłabym użyć żeby zrobić jagodzianki bezglutenowe? Może ryżowa?
Cześć ! Zabieram się po raz pierwszy za jagodzianki 🙂 pytanie o tryb piekarnika – termoobieg czy góra-dół ?
Z góry dziękuję za odpowiedź 🙂
Czy godzina na wyrośnięcie ciasta w ciepłym to za mało? 😅 Niestety potrzebuje na dziś, a mam mało czasu 🫣
Może akurat zdążysz mi odpowiedzieć 😂
Poezja smaku – najlepsze jakie jadłam 🧡😋
Cześć, a czy mogłabym zrobić z tego przepisu jagodzianki OTWARTE? z kruszonką na wierzchu i kleksem śmietany? Czy przepis jakoś musiałby ulec zmianie czy wszystko robię tak samo tylko po prostu nie zamykam jagód w środku? 😊
Proszę zrobić przepis na jagodzianki zawijane
Dzień dobry, zrobione w Żorach i wyszły super. Dziś robię 2ture. Czy jest ten przepis po angielsku gdzieś na blogu? Przyjaciółka z Włoch pyta o przepis więc by było idealnie jej podesłać. Dziękuję i pozdrawiam
Hej! Czy śmietanę w cieście można zamienić na skyr?
tak
Hej! Co zrobić, jeżeli podczas pieczenie jagodzianki pękają i puszczają dużo soku?
Trzeba sumienniej zwijać
Proszę o przepisy też na mieszance bezglutenowej 🥹 chciałabym zrobić ale boję się że ciasto się nie zlepi. Jakieś pomysły ? 🙂
Czy można zastąpić śmietanę, np. mlekiem?
Chyba coś zemna jest nie tak . Odmierzałam waga składniki a ciasto wyszło mega luźne i musiałam dosypać mąki
a czy do jagodzianek będzie pasowała kruszonka z palonego masła?
Najlepszy przepis na jagodzianki! Przepyszne ciasto z którym fantastycznie się pracuje. Za każdym razem jagodzianki wychodziły cudowne ! Niemniej jednak jak ktoś wpadnie na tak genialny pomysł aby przy 30 stopniach robić jagodzianki w wersji bez lodówki i klimy w domu to praca z ciastem jest duuuużo trudniejsza i nie jest to absolutnie wina przepisu tylko faktu, że ciasto jest bardzo maślane (przez co przepyszne) i pod wplywem temperatury zaczyna się „rozpływać” i ciężko zlepic brzegi i upakowac dużą ilość jagód, problem wystąpił tylko przy wysokiej temperaturze otoczenia. U mnie włożenie ciasta na chwilę do lodówki uratowało mnie z rozpaczy i dramatu jagodowego 😉 dzięki za ten fantastyczny przepis!
Podpisuję się pod tą opinią. Mam podobne odczucia. Super przepis. Ciasto wychodzi lekkie i super maślane. Niestety w upale i ciepłej kuchni ciasto dość trudno się klei. Też przed rozwałkowaniem trzymałem poporcjowane ciasto w lodówce. Pytanie, czy to też nie jest kwestia samej mąki? Używałem typ 650, tak jak w przepisie, ale innej firmy niż za pierwszym razem.
Cześć!
Czy kwaśną śmietanę 12-18% można zastąpić creme fraiche we Francji? Lub ewentualnie pominąć krok śmietany w przepisie czy też zastąpić ją czymś innym (dostępnym we Francji)? Wielkie dzięki z góry 🤗
Tak, można
A jeśli chcę zrobić od razu 2 albo trzy Porcje to wszystkie składniki razy 3 a drożdże?
wszystkie składniki podwajamy, też drożdże
Robię już trzeci raz w tym sezonie, ale za każdym razem mam problem ze sklejaniem.. czy ciasto wyrasta w temperaturze pokojowej, czy jest w lodówce, czy podsypałam mąką przy wałkowaniu, czy podsypałam tylko trochę albo nawet wcale – co skleję to za moment samo się otwiera. Jak próbuję ponownie skleić, zaczynają się robić dziurki..
Przepis za kazdym razem co do grama.
Mimo, że się frustruję przy sklejaniu i trochę soku wypływa przy pieczeniu, nadal chcę robić znowu i znowu. Bo efekt i smak fenomenalne 🤩
ciasto jest za mało wyrobione, dlatego się rozrywa
Ogólnie zaczęłam robić i nie mówię że zrobiłam dobrze ale no nie spodziewałam się że będę musiała w lodówce zmieniać temperaturę i czekać tyle haha… no i w przepisie nie jest powiedziane że jak ma się mikser ręczny to 20 min a nie 10 min (w filmiku taka info jest) no nwm… zobaczymy co z tego wyjdzie
Myślisz że zamiast jagód mogę dać maliny?
Można!
UWIELBIAM! Są przepyszne! Robiłam już 4 razy z malinami, jagodami i borówkami ❤️
Czy można do środka dać śliwki?
I czy jeśli chciałabym zrobić z mrożonymi malinami czy wcześniej je rozmrozić?
Czy na tym cieście można zrobić np. cynamonki? Czy będzie mnie ścigać 🚓? 😀
Czy wyjdą ze śliwkami?