Jagodzianki Lux

Jagodzianki luksusowe. Z cieniutkim, maślanym ciastem, które skrywa hojną porcję słodko-kwaśnych jagód, oraz nieprzyzwoitą ilością maślanej kruszonki, której jak wiadomo, zawsze jest za mało. Prawdopodobnie najbardziej rozpustna jagodzianki w Internecie.

Jagodzianki to moja mała (choć może i nie taka mała) obsesja. Kto mnie obserwuje na Instagramie ten zresztą wie. Niektórzy z Was nazwali mnie nawet “jagodziankowym freakiem”. Nie będę więc zaprzeczał i od razu przejdę do jagodowego meritum.

Szlag mnie trafia, jak w kupnych jagodziankach nadzienia jest od biedy, tak że po jednym gryzie zostaje tylko sucha buła. Jeszcze gorszą wizją jest fix-frużelina, która w moim odczuciu smakuje plastikiem. W Warszawie jest kilka miejsc, gdzie dostać można przyzwoite jagodzianki, ale to materiał na inny post. Choć nieskromnie przyznam, że do tych domowych im daleko (a przynamniej większości z nich).

Rozkoszne jagodzianki są marzeniem. Upycham do nich irracjonalną ilość jagód, które owija bardzo łatwe w użyciu, elastyczne ciasto drożdżowe. Zawiera ono mało mleka, trochę masła i magiczny dodatek śmietany. Rośnie przez noc i podczas lepienia jagodzianek z łatwością można napchać do niego sporą ilość owoców. Maślanej kruszonki także nie żałuję. Ale tego chyba nie trzeba tłumaczyć.

Uwaga: przepis został ulepszony 16.07.2020 o metodę nadziewania Moniki Waleckiej z piekarni Cała w Mące. Pozwala on wepchnąć jeszcze więcej jagód!

Jagodzianki Lux 1

Jagodzianki Lux
9 sporych jagodzianek
80 g masła
¼ szklanki (60 ml) mleka
5 g drożdży instant
2 szklanki (250 g) mąki pszennej
¼ szklanki (50 g) cukru
¼ łyżeczki soli
1 jajko, roztrzepane
1 łyżka kwaśnej śmietany 12% lub 18%

400 – 700 g jagód (wedle uznania)
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki cukru waniliowego (lub więcej, nadzienie jest dość kwaśne)

1 jajko + 1 łyżka mleka

Kruszonka
100 g mąki pszennej
szczypta soli
50 g cukru
50 masła zimnego
cukier gruboziarnisty

1. Rozpuść masło, dodaj do niego mleko. Wystudź. W dużej misce wymieszaj mąkę z cukrem, solą i drożdżami. Zrób dołek i wlej mleko z masłem, dodaj jajko, śmietanę. Wyrabiaj, aż powstanie gładkie ciasto, około 10 minut. Przykryj folią spożywczą i wstaw ciasto na noc do lodówki. Ciasto na jagodzianki podwoi swoją objetość. W lodówce nie może panować temperatura niższa niż 6 stopnie Celsjusza, bo ciasto nic nie wyrośnie!

2. Następnego dnia wymieszaj mąkę ziemniaczaną z cukrem, połącz z jagodami. Od razu przystąp do lepienia jagodzianek. Nie czekaj, w przeciwnym razie jagody zaczną puszczać sok.

3. Podsyp stolnicę mąką. Ciasto podziel na 9 identycznych części. Każdą rozwałkuj na duży placek, o średnicy około 13 cm. Każdy placek przełóż do miseczki lub kokilki. Ułóż na nim 3 – 4 łyżki jagód, uklepując dokładnie. Przeciwległe dłuższe boki nałóż na siebie, zlepiając. Następnie końcówki ciasta zawiń do środka i zlep je ich bocznymi krańcami, tak by przykryły końcówki, wchłaniając je w ciasto. Wyrównaj jagodziankę, obejrzyj ją jeszcze raz, czy aby na pewno nie ma w niej żadnego miejsca, z którego mogłaby uronić jagodowe łzy. Na moim Instagramie znajdziecie filmik instruktażowy — o tutaj.

3. Zawinięte jagodzianki połóż złączeniem do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i odstaw na 1 – 2 h, do wyrośnięcia, wyraźnego „napuszenia”.

4. W międzyczasie zrób kruszonkę. Wymieszaj mąkę z cukrem i szczyptą soli. Dodaj pokrojone w kostkę masło i rozetrzyj je w mące palcami. Uformuj kulkę i wstaw do lodówki.

5. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Wyrośnięte jagodzianki posmaruj glazurą z jajka i mleka. Trzeba to robić bardzo delikatnie, aby nie naruszyć cienkiego ciasta. Obsyp jagodzianki kruszonką i ewentualnie cukrem gruboziarnistym. Piecz przez 20 – 25 minut, do zezłocenia. Smakuj lato i nie zapomnij wstawić zdjęcie na Instagram z hasztagami #rozkoszny #jagodziankuLux, oznaczając mnie, aby Cię znalazł. Smacznego!

Rady/porady
1. Nie chcesz czekać całą noc? Ciasto można odstawić też do rośnięcia w temperaturze pokojowej na około 2 – 3 h, aż podwoi swoją objętość.
2. Można użyć borówek amerykańskich zamiast jagód.
3. Jeśli w lodówce było za zimno i ciasto nie wyrosło, nic straconego – odstaw je na godzinę w temperaturze pokojowej, a następnie nadziewaj jagodzianki i leć zgodnie z przepisem, ewentualnie wydłużając drugie leżakowanie.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Wasz,
Rozkoszny

jak zrobić jagodzianki lux? pokazuję w filmie na moim kanale na YouTube
UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

204 komentarze

Kinga 16 lipca, 2018 - 6:52 pm

Jestem zielona w wypieki, więc stąd moje pytanie: czy udadzą się z mąką orkiszową albo żytnią lub jakąś mieszanką pełnoziarnistą? 🙂

Reply
rozkoszny 16 lipca, 2018 - 7:01 pm

Mógłby być ciężko, nie ryzykowałbym. Można za to zrobić pełnoziarnistą kruszonkę 🍴

Reply
Magdalena 20 lipca, 2019 - 9:04 pm

Ja właśnie zrobiłam z orkiszowej pełne ziarno – poszło do lodówki. Mam nadzieję że również wyjdą 🙂

Reply
rozkoszny 23 lipca, 2019 - 10:09 am

Daj znać, takich jeszcze nie robiłem 🙂

Reply
Paulina 19 sierpnia, 2021 - 7:56 pm

Ja robiłam dziś „jeżynianki” według przepisu oraz drugą porcję z mąki orkiszowej typ 1850. Dla porównania 🙂 mąka orkiszowa również stworzyła elastyczne ciasto. Dobrze się formowały i lepiły, może odrobinę mniej wyrosły, ale były równie mięciutkie i pyszne. Właśnie, były. Dla szukających wypieków pełnoziarnistych ogłaszam, że przepis jest idealny dla razowej orkiszowej! Jutro robię z borówkami amerykańskimi 🤣

Reply
Olga 3 lipca, 2020 - 11:49 pm

Mogą być mrożone jagody?
I czy można pominąć/zamienić mąkę ziemniaczaną?

Reply
rozkoszny 4 lipca, 2020 - 12:57 am

Mogą. Można zastąpić kukurydzianą, ryżową lub pszenną

Reply
Gabi 20 lipca, 2021 - 10:47 am

A czy jest opcja na zamianę tradycyjnego masła, mleka i śmietany na roślinne produkty? Np. olej kokosowy, mleko owsiane/ryżowe/kokosowe i śmietanę kokosową?

Reply
Marta 6 sierpnia, 2021 - 10:17 am

Co do mleka to Michał sam używa roślinnego, mówi o tym w filmiku 🙂

Mag 26 lipca, 2021 - 5:30 pm

Podjęłam dwie próby, za pierwszym razem myślałam, że winę ponosi mąka, niestety za drugim razem jagodzianki również się nie udały :(. Ciasto wyszło gumowate, mało wyrośnięte, te same drożdże stosowałam też do innych wypieków i wszystko było dobrze. Co mogło być przyczyna? Pozdrawiam!

Reply
rozkoszny 27 lipca, 2021 - 9:50 am

Cześć! Polecam odmierzyć składniki wagą, bardzo dokładnie wyrobić ciasto i przypilnować, by temperatura lodówki nie była za niska. Mam nadzieję, że następny razem jagodzianki wyjdą iście rozkosznie!

Reply
Patrycja 13 sierpnia, 2021 - 2:03 pm

Czy można zastąpić drożdże instant świeżymi? I ile wtedy ich dodać? 🙂

Reply
mag 18 lipca, 2018 - 7:59 am

jejkuuuu, jak tu jest rozkosznie bossssko 🙂
dzisiaj przypadkiem tafiłam na Twój istagram, no i przepadłam,
jagodzianki są na liście do zrobienia.
Pozdrawiam
magda

Reply
rozkoszny 18 lipca, 2018 - 8:06 am

Teraz będzie u ciebie rozkosznie bosko 😋🍴

Reply
M 19 lipca, 2018 - 12:54 pm

czy mleko dodajemy ciepłe czy zimne?

Reply
rozkoszny 19 lipca, 2018 - 12:55 pm

Gorące masło zalewamy zimnym mlekiem. Temperatura będzie idealna 🙂

Reply
M 19 lipca, 2018 - 1:11 pm

dzięki 🙂 chyba się muszę przymierzyć bo kupienie dobrych jagodzianek to kosmos..

Reply
Aga 7 lipca, 2021 - 7:31 pm

Dziś upieczone ! 4 rozdane żeby nie zjeść na raz 9. Najlepsze jagodzianki !

Reply
Diana 20 lipca, 2018 - 4:55 pm

Jeśli ktokolwiek sie jeszcze waha czy spróbować, to zdecydowanie zachęcam by upiec je czym prędzej. Sezon jagodowy niedługo się kończy! Ja nastawiłam ciasto po raz drugi i jutro biegnę na bazar po jagody 🙂 Dzięki Michał za ten przepis <3

Reply
rozkoszny 20 lipca, 2018 - 4:56 pm

Bardzo mi miło 💗

Reply
rozkoszny 21 lipca, 2018 - 9:58 pm

@zdrowyzakatek: ciasto nie wyrosło zbytnio, więc myślę sobie kicha no… ale jak się ogrzało chwilę, to takie super się zrobiło..jagodziany wyszły mega! najlepsze jakie do tej pory piekłam!

Reply
Iwona 22 lipca, 2018 - 4:58 pm

Dopiero zobaczyłam post Jutro oczywiście wypróbuję. Myślę że będzie dobrze Wyglądają smakowicie

Reply
Martyna 24 lipca, 2018 - 9:18 am

Czy udadzą sie tez z mrożonych jagód?

Reply
rozkoszny 24 lipca, 2018 - 9:29 am

Tak, uda się 🍴

Reply
Ania 18 lipca, 2020 - 2:10 pm

czy ciasto mozna zamrozić, albo przechować w lodówce przez jeden dzien?

Reply
rozkoszny 19 lipca, 2020 - 7:24 pm

ciasto może leżakować w lodówce jeden dzień, nie polecam mrozić

Reply
Nina 11 sierpnia, 2021 - 8:41 am

Z mrożonymi niezbyt się udaje, nie polecam, bo ciasto nadziane zimnymi owocami nie wyrasta przed pieczeniem, po upieczeniu jest twardawe, a od spodu gumowate . Za to że świeżych jagód – pycha 🙂

Reply
Kasia 1 sierpnia, 2018 - 9:45 am

myślisz, że można włożyć na noc do lodówki bułeczki z jagodami do rośnięcia tak aby tylko pieczenie pozostało na poranek czy za bardzo nasiąkną jagodami? dziękuję bardzo za odpowiedź 🙂

Reply
rozkoszny 1 sierpnia, 2018 - 9:49 am

wydaje mi się, że mogą zbytnio nasiąknąć jagodami – tych jest naprawdę sporo

Reply
Justyna 25 sierpnia, 2018 - 7:26 am

Włożywszy w to w to całe swoje serce oraz całą masę mrożonych jagód siedzę nad jagodzianką niczym półbóg na Olimpie kulinarnych wyczynów ślinię się do tej boskiej ambrozji , jagody rozpływają się w moich ustach a kulinarna rozkosz sięga zenitu. W tym momencie jak przez mgłę słyszę męża – po co dałaś tyle jagód przecież to ciasto jest najlepsze ….Brak mi słów żeby wyrazić co czułam . Kogo ja poślubiłam ?😉

Reply
rozkoszny 25 sierpnia, 2018 - 8:53 am

Ale mam nadzieję, że chociaż trochę mu smakowało pomimo takiej ilości jagód 🙈

Reply
Marta 25 marca, 2019 - 4:30 pm

Czy można zastąpić drożdże instant „normalnymi” drożdżami?

Reply
rozkoszny 25 marca, 2019 - 8:44 pm

oczywiście, proszę dać ich 2x więcej

Reply
Anuszka 16 lipca, 2020 - 8:22 pm

I wtedy jak rozegrać kwestię z rozczynemA?

Reply
rozkoszny 17 lipca, 2020 - 3:25 pm

odejmując mąkę i mleko z części głównej

Reply
Marta 11 lipca, 2021 - 8:04 pm

Hej🙂 Czy można użyć mąki kokosowej do ciasta i do kruszonki?

Reply
rozkoszny 12 lipca, 2021 - 12:30 pm

cześć, nie – zbyt emulguje

Ania 16 maja, 2019 - 6:32 am

Rozkoszny🆘💙czy mogą być borówki amerykańskie czy chodzi o nasze polskie jagody?

Reply
rozkoszny 16 maja, 2019 - 6:33 am

Nasze jagody, ale borówki amerykańskie też dadzą radę 🍴

Reply
Ania 16 maja, 2019 - 1:21 pm

Dzieki rozkoszny! Jestem laikiem :)) a juz kilk rzeczy zrobiłam i wszystkie wyszły :))

Reply
Szinear 5 lipca, 2019 - 2:15 pm

Jaka mąka? Tortowa 450, 650 czy krupczatka?

Reply
rozkoszny 5 lipca, 2019 - 3:17 pm

Najlepiej T650, ma wyższą zawartość glutenu i ciasto wyjdzie delikatniejsze 🍴

Reply
Iza 5 lipca, 2019 - 7:04 pm

Jogodzianki wygladaja niesamowicie! Czy moge uzyc maki chlebowej (bread flour?) czy lepiej normalnej? Nie mieszkam w Polsce…

Reply
rozkoszny 5 lipca, 2019 - 7:08 pm

Najlepiej bread flour, będzie nawet lepiej 🍴

Reply
Nimo 6 lipca, 2019 - 4:13 pm

250g mąki czy 500g? Bo dwie szklanki to 500.

Reply
rozkoszny 6 lipca, 2019 - 4:29 pm

Szklanka 250 ml to około 130 g mąki pszennej. Pozdrawiam 🙂

Reply
Natalia 6 lipca, 2019 - 8:54 pm

Czy można zrobić rozczyn że świeżych drożdży zamiast drożdży instant? Jakie wtedy proporcje do rozczynu i czy jakieś zmiany w proporcjach do ciasta? Pozdrawiam!

Reply
rozkoszny 6 lipca, 2019 - 9:20 pm

Można! Rozczyn zrobiłbym, odbierając z już podanych składników 🍴

Reply
Eli 10 lipca, 2019 - 10:22 am

Rozkoszny! Help me!! 🙏
Właśnie wyjęłam ciasto z lodówki i nie urosło nic a nic… mało tego jest bardzo twarde. Odstawić je do ciepłego, czy nie kombinować, bo i tak z tego nic nie wyjdzie?
Zastanawiam się tylko jaka jest przyczyna, bo wszystko zrobiłam dokładnie jak w przepisie… może temp. Lodówki była zbyt niska – 5st.C?

Reply
rozkoszny 10 lipca, 2019 - 10:26 am

O matko, to w tej lodówce prawie jak w zamrażarce :33
Przyjmuję, że lodówka ma od 2 do 8 stopni C. Przy -5 C to ciasto zamarzło prawdopodobnie…
Odstaw na 2-3 h w ciepłe miejsce i zobacz, czy coś ruszy, a potem zgodnie z przepisem 🍴

Reply
Karolina 10 lipca, 2019 - 12:52 pm

Czy jagody mogą być mrożone? Czy wcześniej należy je rozmrozić? Z góry dzięki za odpowiedź 🙂

Reply
rozkoszny 10 lipca, 2019 - 1:09 pm

Tak i tak!

Reply
MIla 1 lipca, 2020 - 2:34 pm

@Rozkoszny to jak z tymi mrożonymi jagodami?
rozmrozić czy mrożone powkładać?

😉

Reply
Bylamwparyzu 10 lipca, 2019 - 1:34 pm

Aaaa dopiero przeczytałam że na noc do lodówki… A takie dobre 2h w lodowce nie wystarczą?? 😂 (pytanie całkiem serio :))

Reply
rozkoszny 10 lipca, 2019 - 1:41 pm

Może wyrastać też w temperaturze pokojowej, 2-3 h 🍴

Reply
Bylamwparyzu 10 lipca, 2019 - 1:50 pm

Dzięki! Dopiero zobaczyłam na końcu rady porady 🤦‍♀️

Reply
Julia 10 lipca, 2019 - 5:58 pm

moje pytanko! ciasto wychodzi mi dość lepkie, nie wiem czy uda mi się je prawidłowo rozwałkować- w takiej sytuacji dodać odrobinę więcej mąki, czy schłodzone po nocy będzie wystarczająco łatwe do wałkowania?
a tak poza tym to ten przepis to chyba mój ulubiony z całego świata, co roku takie jagodzianki wychodzą z mojej kuchnii, i muszę powiedzieć, że skradają serca!!!

Reply
rozkoszny 10 lipca, 2019 - 6:01 pm

Cześć! Po wyrastaniu w lodówce wystarczy jedynie odrobina mąki 🍴
Bardzo mi miło 💜

Reply
marylou 11 lipca, 2019 - 3:48 pm

Mam pewną jagodziankową zagwozdkę, jak mam rozumieć „2 szklanki (250 g) mąki pszennej” – powinnam dodać do ciasta dwie szklanki mąki o pojemności 250g czy łącznie 250g mąki? 🙈🤔

Reply
rozkoszny 11 lipca, 2019 - 3:59 pm

2 szklanki mąki, czyli 250 g! Jedna szklanka (miarka) mieści 120-130 g mąki 🍴

Reply
Asik 11 lipca, 2019 - 8:00 pm

Hmmm … naprawdę jak zlepie wszystkie strony jagodzianki to tym zlepionym do dołu? I wtedy kruszonka nie na to lepione tylko na płaskie/spód drożdżówki ? 🙂 Normalnie dałabym zlepionym do góry i na to kruszonka hehe.

Reply
rozkoszny 11 lipca, 2019 - 8:16 pm

Możesz w drugą stronę też, ale wolę metodę, którą podałem (przetestowałem obie wersje) 🍴

Reply
Patrycja 12 lipca, 2019 - 9:18 am

Wyszły świetne! Jak długo i w jakich warunkach można je przechowywać? ☺️

Reply
rozkoszny 12 lipca, 2019 - 9:24 am

Trudno mi powiedzieć,bo u mnie nie dotrwały dłużej niż dwa dni (i na drugi dzień były nawet smaczniejsze). Ale myślę, że 3-4 dni 🍴

Reply
Ewa 13 lipca, 2019 - 8:20 pm

Nie lubię się z drożdżami, nigdy drożdżowe mi nie wyjdzie, ale mam nadmiar jagód zamrożonych i lubię kruszonkę, a to oznacza że muszę spróbować. Pobiegnę rano do wiejskiego sklepu, ten mam otwarty w niedzielę i będę działać.

Reply
rozkoszny 14 lipca, 2019 - 4:28 pm

Dużo osób pisało już, że też nie lubi się z drożdżami, a ten przepis był dla nich banalnie prosty – może będzie i dla ciebie!

Reply
Karolina 14 lipca, 2019 - 2:23 pm

Ciasto drożdżowe zwykle należy zagnieść ponownie po wyrośnięciu, czy w tym przypadku ten krok nie jest konieczny ?

Reply
rozkoszny 14 lipca, 2019 - 4:28 pm

Nie jest konieczny 🙂

Reply
Michalina 16 lipca, 2019 - 11:27 am

Kurczę, zrobiłam wszystko wg przepisu i odstawiłam ciasto już godzinę temu, ale nic a nic nie urosło (wybrałam szybką opcję z pominięciem nocy w lodówce)
Czy powinnam zrobić nowe ciasto?

Reply
rozkoszny 16 lipca, 2019 - 11:36 am

Hmm, daj mu jeszcze godzinkę. Jesli nie ruszy, znaczy, że drożdże były zepsute 🙁

Reply
Beata 24 lipca, 2019 - 7:46 am

Bardzo chcę wypróbować ten przepis, bo słyszałam same dobre rzeczy. Ale mam świeże drożdże . Ile wtedy takowych?

Reply
rozkoszny 24 lipca, 2019 - 8:19 am

Proszę dać 15 g. Smacznego! 🙂

Reply
Ola 25 sierpnia, 2019 - 10:52 am

Czy wyjdzie z malinami? Ewentualnie jakie inne owoce wchodzą w grę? Jagód już raczej nie uświadczę 🙁

Reply
rozkoszny 30 sierpnia, 2019 - 3:18 pm

Wyjdzie!

Reply
Aneta 30 sierpnia, 2019 - 3:15 pm

czy jeśli użyję mleka kokosowego zamiast krowiego to ciasto wyjdzie?

Reply
rozkoszny 30 sierpnia, 2019 - 3:18 pm

Wyjdzie, ale trzeba monitorować konsystencję, bo kokosowe jest znacznie gęstsze 🍴

Reply
Basia 9 kwietnia, 2020 - 12:18 pm

Czy mozna zamienic make ziemniaczana? Nie moge jej znalezc, ewentualnie mam skrobie ale nie wiem czy to zadziala?
Pozdrawiam 🙂

Reply
rozkoszny 9 kwietnia, 2020 - 12:42 pm

Mąka i skrobia ziemniaczana to jest to samo 🙂

Reply
Ewa 8 lipca, 2020 - 12:22 pm

Przepyszne wyszły z jagodami, borówkami i truskawkami.

Mam pytanie a jak bym chciała zrobić z jabłkiem i cynamonem to powinnam jabłka wcześniej udusić czy surowe z cukrem, cynamonem i mąka ziemniaczaną wymieszać i takie zawinąć w ciasto ?

Reply
rozkoszny 8 lipca, 2020 - 3:54 pm

postawiłbym na surowe, ale na łatwo rozpadająca się odmianę

Reply
Joanna 9 lipca, 2020 - 9:58 am

Czy mozna zastapic smietane jogurtem lub kefirem?:)

Reply
rozkoszny 9 lipca, 2020 - 1:45 pm

Można zastąpić pełnotłustym jogurtem

Reply
Daria 9 lipca, 2020 - 4:43 pm

Hej! czy myslisz ze z przepisu na to ciasto wyjdą też takie a’la rogaliki drożdzowe?

Reply
rozkoszny 9 lipca, 2020 - 7:28 pm

cześć, myślę, że tak! 🙂

Reply
Ania Kalińska-Duch 10 lipca, 2020 - 7:08 pm

Witam, w przepisie dwie szklanki mąki po 250 gram czy dwie szklanki to 250 gram? Dziękuje za odp 🙂

Reply
rozkoszny 11 lipca, 2020 - 2:49 pm

2 szklanki to 250 g mąki

Reply
Anna 5 sierpnia, 2020 - 11:16 pm

cholera, właśnie się na to złapałam i zrobiłam ciasto z 500g mąki… ciasto do wyrzucenia, czy jakoś się jeszcze uratuje?

Reply
rozkoszny 6 sierpnia, 2020 - 12:19 pm

jeśli ciasto zostało wyrobione, to może coś z tego wyjdzie!

Reply
Margareta 12 lipca, 2020 - 5:42 pm

Geh, zrobilam z jagód amerykańskich ale one są dość twarde i nie chcą się połączyć z mąka i cukrem. Wsypałem wiec na górę jagód tą mieszankę. Zobaczymy co wyjdzie?

Reply
Margareta 12 lipca, 2020 - 8:12 pm

Wspaniale, wprawdzie leśne jagody są lepsze, ale te jagodzianki są pyszne. Mąż powiedział, że najlepsze jakie do tej pory jadł!!

Reply
rozkoszny 13 lipca, 2020 - 10:54 am

bardzo się cieszę!

Reply
Karolina 14 lipca, 2020 - 10:24 am

Właśnie zrobiłam, coś wspaniałego!

Reply
rozkoszny 14 lipca, 2020 - 11:14 am

miód na moje serducho <3

Reply
Kamila 14 lipca, 2020 - 7:59 pm

Najlepsze jagodzianki ever!! Juz dwie porcje prawie zniknęły z talerzy 🙂

Reply
rozkoszny 14 lipca, 2020 - 11:19 pm

rumienię się!

Reply
Małgosia 14 lipca, 2020 - 9:22 pm

Dzisiaj zrobiłam pierwszy raz i na pewno nie ostatni raz. Są przepyszne! Najlepsze jakie jadłam. 😊

Reply
rozkoszny 14 lipca, 2020 - 11:19 pm

Bardzo, bardzo się cieszę!

Reply
Asia 18 lipca, 2020 - 11:51 am

Wow wyglądają pięknie! Gdzie ja dorwę jagody?! Z borówkami to nie czuje czy będą dobre, możesz napisać czy jadłeś z borówkami?
W Poznaniu jedna cukiernia robi takie dokładnie jak na zdjęciu, jest mnóstwo zamówień, mi
Się nie udało jeszcze skosztować, chyba upieke te Twoje!!

Reply
rozkoszny 19 lipca, 2020 - 7:24 pm

z borówkami też są pyszne!

Reply
Magda 18 lipca, 2020 - 1:35 pm

Aaaa, właśnie dopiero doczytałam, że miały to być drożdże instant a dodałam zwykle🙈… No nic, na razie rosną, zobaczymy co wyjdzie po upieczeniu….😱

Reply
rozkoszny 19 lipca, 2020 - 7:24 pm

wyjdą, ale będą potrzebowały więcej czasu!

Reply
Ida 18 lipca, 2020 - 6:47 pm

Właśnie robię pierwszą przymiarkę, ale dopiero po zagnieceniu dotarła do mnie informacja o nocy w lodówce! Czy ciasto wstawione o 18 do lodówki może tam być do rana (8-9)? Czy max 12h i muszę je wyjąć koło 6?

Reply
rozkoszny 19 lipca, 2020 - 7:26 pm

Na dole strony jest tez info, że ciasto może ewentualnie wyrastać w temperaturze pokojowej jeśli komuś się bardzoo śpieszy! 🙂
ciasto spokojnie może być w lodówce nawet 24 h

Reply
Malgorzata 27 lipca, 2021 - 6:20 pm

To już drugi przepis po babce, ktory nie wyszedl. Uzylam mrozonych jagod, w komentqrzach odpowiadasz że ok, można użyć. Po naładowaniu jagodzianek ciasto sie zmroziło i oczywiśvie nie urosły. Po upieczeniu wszystko wyciekło i w 20 minut zrobiła się bułka z przypaloną mazią jagodową. Próbowałam rozmrażać jagody – i tak po odsączeniu wycieka. Masakra…

Reply
rozkoszny 28 lipca, 2021 - 6:56 pm

Polecam zrobić zgodnie z przepisem, a na pewno wyjdzie – jak wszystkim! 🙂

Reply
Ewa 19 lipca, 2020 - 7:10 am

Pierwsze ciasto spędziło już noc w lodówce, ale tak sobie myślę, że to na pewno nie koniec. Moja siostra kocha jagodzianki, ale nie może jeść mleka, czy myślisz, że opcja oleju, mleka roślinnego i śmietany kokosowej przejdzie?

Reply
rozkoszny 19 lipca, 2020 - 7:29 pm

Tak, ale nie oleju 🙁 Lepiej postarać się o roślinne masło, bo takowe się już pojawiają na rynku (nie mylić z margaryną)

Reply
Martyna 19 lipca, 2020 - 9:30 pm

Przepis cudowny. Jagodzianko niesamowite. Zrobilam na mace orkiszowej chlebowej, i mleku owsianym. Wyszly przepyszne. Najlepsze jakie w zyciu jadlam.

Reply
Joanna 20 lipca, 2020 - 2:12 pm

Te jagodzianki to istny sztos – najlepsze jakie jadłam i robiłam 🙂 Świetny przepis na ciasto, które wychodzi bardzo elastyczne, a patent z wykorzystaniem miseczki do nakładania nadzienia i zlepiania jest genialny w swojej prostocie i znacznie ułatwia sprawę przy wypełnianiu jagodami. Z podanej porcji zrobiłam 10 jagodzianek, żeby ładnie się podzieliło na jagodziankożerców, ale miałam za mało jagód. 400 g wystarczyło mi na 5 porcji, więc resztę zrobiłam z tym co było akurat pod ręką, czyli czereśniami, które też dały radę, ale jednak były zbyt słodkie i mięsiste jak na mój gust, choć wchodziły równie dobrze, co jagodzianki 😉
Jedno jest pewne, jak spróbujecie, to na jednej jagodziance się nie skończy, więc można od razu zrobić więcej. To chyba będzie mój ulubiony przepis na drożdżówki z owocami. Palce lizać, mniam!

Reply
rozkoszny 20 lipca, 2020 - 11:49 pm

faktycznie nowa metoda nadziewania potrafi wpakować w nich całą tonę owoców <3

Reply
gaba 21 lipca, 2020 - 6:30 pm

po wyjęciu z piekarnika okazało się, że tylko jedna jagodzianka z 4 (mniejszy batch robilam) wyrosła. co sie zadziało źle :/?

Reply
rozkoszny 21 lipca, 2020 - 8:03 pm

czy ciasto rosło na wcześniejszych etapach?

Reply
Karolina 22 lipca, 2020 - 8:16 pm

Jagodzianki są przepyszne. Mam tylko jedno pytanie. Jaka jest dokładnie rola śmietany w przepisie ?

Reply
rozkoszny 23 lipca, 2020 - 10:21 am

dzięki niej ciasto jest bardziej elastyczne

Reply
Anna 24 lipca, 2020 - 1:08 pm

Oprócz paru potknięć – w lodówce niby 7 stopni, ale ciasto nie wyrosło przez noc, ratowałem rano, ponadto na etapie rośnięcia na blasze, popękało i wylazły borówki na wierzch – wyszło rewelacyjnie 😍 mniam mniam mniam

Reply
Paula 25 lipca, 2020 - 12:59 pm

Hej! Właśnie miałam zabrać się za jagodzianki, ale nie mam wystarczającej ilości masła, czy mogę je zastąpić olejem?

Reply
rozkoszny 26 lipca, 2020 - 9:15 pm

można dać ewentualnie o 10 g masła mniej

Reply
Ada 4 sierpnia, 2020 - 10:16 pm

Ciasto w lodówce, jutro rano pakujemy jagody 🥰

Reply
Ola 5 sierpnia, 2020 - 3:44 pm

Jak wygląda sprawa z mrożonymi owocami? Boję się że ciasto mi namoknie… Zostawić na noc do rozmrożenia w lodówce ?

Reply
rozkoszny 6 sierpnia, 2020 - 12:18 pm

rozmrażamy, a następnie dokładnie osuszamy – i tak puszczą więcej soku niż świeże

Reply
Marta 7 sierpnia, 2020 - 6:43 pm

Nie wiem,co jest z tymi drożdżami instant (data ważności ok) ,ale już drugi raz ciasto mi nie rośnie 🙁 nic a nic

Reply
rozkoszny 8 sierpnia, 2020 - 12:42 pm

może w lodówce za zimno?

Reply
Marta 9 sierpnia, 2020 - 10:36 am

No właśnie ciasto stało na zewnątrz i wyrosło w końcu po około 10h 😉

Reply
Ewelina 18 sierpnia, 2020 - 4:41 pm

A co powinnam zrobić w przypadku gdy nie mam zbytnio dostępu do cukru waniliowego? (nie mieszkam w Polsce) Mogę zastąpić go zwykłym cukrem i dodać odrobine ekstraktu waniliowego czy może sam, zwykły cukier wystarczy? Dziękuje z góry!

Reply
rozkoszny 19 sierpnia, 2020 - 12:55 am

Tak, można dać zwykły cukier!

Reply
Kasia 11 września, 2020 - 7:22 pm

Sezon jagodowy za nami, więc zrobiłam wersję z jabłkami. Ludzie! To jest niebo. Najwspanialszy przepis na drożdżówki pod słońcem. Będę piec całą jesień i całą zimę i całą wiosnę, wymieniając tylko owoce (i czekając na powrót jagód)! Dziękuję! Uwielbiam! Idę piec kolejne (ze śliwkami)!

Reply
rozkoszny 11 września, 2020 - 7:42 pm

<3

Reply
Kari 24 września, 2020 - 2:02 pm

Hej,
Robilam juz z maki pszennej i wyszly przepyszne!
Tym razem chcialabym zrobic ze sliwkami (nie mam miksera, dlatego skusze sie ponownie na ten przepis), ale chcialabym uzyc maki orkiszowej jasnej. Myslisz, ze okej? 🙂
Dzieki!

Reply
rozkoszny 24 września, 2020 - 6:08 pm

Cześć, ma niższą zawartość glutenu i inaczej trochę wchłania ciecze, ale myślę, że można próbować, pilnie patrząc, jak się zachowuje podczas wyrabiania i ewentualnie dodając mąki/mleka!

Reply
Dominika 17 listopada, 2020 - 3:33 pm

Czesc! nie rozumiem jak to sie stalo, ze dopiero teraz trafilam na Twojego bloga! Nic straconego, wszystko bedzie NAD-robione. A potem….ehhhh… moge umierac 😉
Dzikeuje Michal za Twoja tworczosc i …rozkosznosc rzecz jasna!
A! pytanie- tu gdzie stacjonuje ciezko dostac smietane. Czy moge uzyc Creme fraiche zamiast smietany?
Pozdrawiam,

Dominika

Reply
rozkoszny 17 listopada, 2020 - 3:49 pm

Nadrabiaj! Można zastąpić creme fraiche!

Reply
Magda 22 marca, 2021 - 3:41 pm

Hej!
Czy po wyjęciu ciasta z lodówki można odrazu lepić jagodzianki czy trzeba poczekać aż ciasto osiągnie temp. pokojową?

Reply
rozkoszny 22 marca, 2021 - 7:14 pm

od razu lepić!

Reply
Aga 22 kwietnia, 2021 - 10:48 am

A czy jest opcja, żeby zrobić z tego ciasta taka zwykłą drożdżówkę np z truskawkami i kruszonką na wierzchu?

Reply
rozkoszny 22 kwietnia, 2021 - 9:25 pm

Tak

Reply
Kaś 3 lipca, 2021 - 10:28 pm

Cudowne, najlepsze!
Dziękuję za przepis

Reply
rozkoszny 4 lipca, 2021 - 11:07 am

<33

Reply
Zuzu 5 lipca, 2021 - 2:39 pm

A czy gotowe jagodzianki można sobie zamrozić na jesień?

Reply
rozkoszny 6 lipca, 2021 - 12:48 pm

jasne, że można!

Reply
Julia 8 lipca, 2021 - 12:04 am

Czy można użyć drożdży świeżych? ( w kostce )

Reply
rozkoszny 8 lipca, 2021 - 3:02 pm

tak

Reply
Agnieszka Musialik 10 lipca, 2021 - 10:56 am

A jak gramaturowo wtedy?:) też lubię że świeżych;) A przepis mnie uwiódł, jest taka cukiernia Augustyniaka w Augustowie, która robi takie wspaniałe jagodzianki… przetestuje

Reply
Klaudia 8 lipca, 2021 - 10:17 pm

Hej! Już drugi rok wracam do tego przepisu! Bułeczki wychodza cudowne! Bułeczki- bo robię nie tylko z jagodami. U mnie lubią z twarogiem i morelami, malinami, a teraz zrobiłam z porzeczkami! Ciasto drożdżowe pyszne! Jak dla mnie tylko za duże jak na jedna bułeczkę wiec dziele sobie na więcej porcji! Latem bułeczki a zimowa pora sernik baskijski…. niebo! 😉

Reply
rozkoszny 9 lipca, 2021 - 11:10 am

cieszę się, że tak smakuje!

Reply
Marzena 10 lipca, 2021 - 4:41 pm

Czy mrożone jagody trzeba wcześniej rozmrozić?

Reply
rozkoszny 11 lipca, 2021 - 12:00 pm

Nie trzeba!

Reply
.Marta. 12 lipca, 2021 - 6:14 pm

Czy zwykłą mąkę mogę zastąpić mąką kokosową? 🙂

Reply
rozkoszny 14 lipca, 2021 - 2:03 pm

Nie

Reply
Agata 14 lipca, 2021 - 11:33 am

Cześć!
Zabieram się do robienia jagodzianek po raz pierwszy. Ale moje pytanie brzmi: jakie są różnice miedzy ciastem wyrastającym w lodówce, a ciastem wyrastającym w temp. pokojowej? Czy z jakiegoś powodu jest ono lepsze? 🙂 Ciekawią mnie takie niuanse, dzięki!

Reply
rozkoszny 14 lipca, 2021 - 2:06 pm

cześć! ciasto o wydłużonej fermentacji jest zdrowsze, moim zdaniem smaczniejsze i dłużej zachowuje świeżość 🙂

Reply
Dika 15 lipca, 2021 - 9:00 am

Czy jagodzinaki rano zawinięte na blacie mogą stać 3h?
Od czego zależy to 1-2h na drugim wyrastaniu (kiedy jest to 1h, kiedy 2h?) 🙂
Planuję zrobić w sobotę, jadę po gości i 3h nie będzie mnie w domu, a chciałabym już wrócić i zawinięte jagodzianki tylko wstawic do piekarnika. Da się to jakoś zrobić? 😀

Reply
rozkoszny 15 lipca, 2021 - 1:49 pm

Mają wyrosnąć, wyraźnie się „napuszając”. Obawiam się, że 3h to będzie za dużo i przerosną – trzeba monitorować!

Reply
DIKA 15 lipca, 2021 - 2:45 pm

W takim razie co polecasz?
Mogę zawinąć rano i wstawić takie zawinięte do lodówki? (I wtedy poprosić kogoś o wyjęcie ok 1,5h przed pieczeniem) 😊

Reply
Ola 16 lipca, 2021 - 8:13 pm

Chyba w końcu polubiłam się z ciastem drożdżowym ten przepis jest rewelacyjny !! Może i wymagają troszkę pracy ale smak wynagradza wszystko PRZEPYCHOTA !! Najprawdziwsze, domowe jagodzianki 😋

Reply
rozkoszny 17 lipca, 2021 - 11:53 am

z sezonu należy korzystać <3

Asiówa 16 lipca, 2021 - 1:41 pm

To był mój debiut w robieniu jagodzianek! Szczerze przyznaje, że robiłam je z czystą przyjemnością. Proporcje wszystkiego są idealne, ciasto wdzięczne i elastyczne. Cieszę się, że trafiłam na twój przepis. Te jagodzianki są o niebo lepsze niż u mojej ciotki Jadwigi, która udaje mistrzynie w tym fachu :D…

Reply
rozkoszny 16 lipca, 2021 - 2:46 pm

Proszę nie mówić cioci Jadwidze 😀

Reply
Asiówa 16 lipca, 2021 - 3:44 pm

Podzielę się jagodzianką, ale nie podam przepisu 🤣

Reply
Paulina 16 lipca, 2021 - 2:50 pm

Zrobiłam szybszym sposobem, czyli bez lodówki i wyszły extra. Dopóki nie zrobiłam tych jagodzianek, nie wiedziałam, czym się ludzie ekscytują, a teraz już wiem 😁 Może kiedyś się doczekam, kiedy coś z Twojego przepisu mi nie wyjdzie 😉

Reply
rozkoszny 16 lipca, 2021 - 5:25 pm

hahaha chwała jagodziankom!

Reply
Monika Frymark 17 lipca, 2021 - 8:07 am

Panie Michale Ile mąki w sumie ma być na 1 porcje jagodzianek 2 szklanki każdą po 250 gr czyli 500? Czy tylko 250?
Prosze o podpowiedz.

Reply
rozkoszny 17 lipca, 2021 - 11:54 am

2 szklanki (miarki) mąki, czyli 250 g

Reply
Weronika 17 lipca, 2021 - 2:11 pm

Czy używając świeżych droższy proces robienia jagodzianek jakoś się zmienia? Jeżeli tak, to jak dokładnie?

Reply
Kasia 17 lipca, 2021 - 5:09 pm

Najlepsze jagodzianki ever!

Reply
rozkoszny 17 lipca, 2021 - 5:14 pm

<3

Reply
Aleksandra 17 lipca, 2021 - 7:02 pm

O SŁODKI JEZU! Ciasto jest tak delikatne niczym chmurka! OBŁĘD!

Reply
rozkoszny 18 lipca, 2021 - 11:59 am

<3

Reply
Ania 19 lipca, 2021 - 5:02 pm

Mleko roślinne się nada? Np owsiane?

Reply
rozkoszny 19 lipca, 2021 - 6:44 pm

tak

Reply
michamiśka 20 lipca, 2021 - 8:38 am

Hej Rozkoszny!
Ciasto po nocy w lodowce powinno po prostu „treoche urosnąć” czy podwoić objętość? Moje jest jakby o polowe większe niż było i nie wiem czy wyciagac i działać czy wyciagac i poczekać jeszcze z 1h 🙂
Mimo wszystko jestem przekonana, ze jagodziany będą the best, jak każdy zreszta Twój przepis <3

Reply
rozkoszny 20 lipca, 2021 - 10:13 am

Cześć, możesz działać!

Reply
Ola 20 lipca, 2021 - 11:22 am

Drogi Rozkoszny, czy ciasto może leżeć w lodówce dłużej niż dobę – np. dwie doby? Ciężko dostać mi jagody, więc nie wiem, kiedy będę mogła ulepić ciasto 🙂

Reply
rozkoszny 20 lipca, 2021 - 3:03 pm

Niestety, to będzie już za długo 🙁

Reply
Anuk 20 lipca, 2021 - 7:19 pm

Panie Rozkoszny, jak Pan obiecał tak jest! To były moje pierwsze jagodzianki w życiu i takich po Twoim opisie się spodziewałam. Dla tych, którzy nie mają kwaśnej śmietany: z jogurtem greckim też wyszły. To w ogóle jest genialne ciasto na drożdżówki (nie starczyło mi jagód i wyszła jedna drożdżówka z malinami, palce lizać! )

Reply
rozkoszny 20 lipca, 2021 - 7:21 pm

Bardzo, bardzo się cieszę <3

Reply
Anna 20 lipca, 2021 - 7:57 pm

Ciasto było takie tłuściutkie od masła, że nie chciały mi się zlepić brzegi jagodzianki i niestety pomimo klajstrowania w czasie wyrastania z większości bułek wypłynął sok. Co mogło pójść nie tak?

Reply
rozkoszny 21 lipca, 2021 - 3:55 pm

Ciasto było zbyt krótko wyrabiane

Reply
Kinga 21 lipca, 2021 - 7:47 pm

Jagodzianki świetne, już raz robiłam. Dziś drugie podejście, zastanawiam się tylko czy piec je w piekarniku w termoobiegu, czy lepiej góra dół?

Reply
rozkoszny 21 lipca, 2021 - 10:12 pm

Pieczymy góra-dól!

Reply
Ola 23 lipca, 2021 - 9:02 pm

Drogi Rozkoszny, to znowu ja – jagodzianki już aprobowane. Niebo ❤️❤️! Jak je przechowywać, żeby nie utraciły świeżości? W lodówce, czy w szafce, pod jakim przykryciem – folia, ściereczka?

Reply
rozkoszny 26 lipca, 2021 - 3:03 pm

Ja przechowuje w piekarniku, już ostudzonym. Czyli z bez dostępu do powietrza

Reply
Agnieszka 27 lipca, 2021 - 9:47 pm

Świetny przepis. Jagodzianki super, zniknęły w mgnieniu oka 😍

Reply
rozkoszny 28 lipca, 2021 - 6:57 pm

Bardzo się cieszę, że smakują <3

Reply
Karolina 28 lipca, 2021 - 3:30 pm

Zastanawiam sie, czy dałoby rade zrobić je w wersji mini – jak tak, to ile wtedy powinny być w piekarniku…. Jak myslisz Rozkoszny? 🙂 jakieś rady?

Reply
rozkoszny 28 lipca, 2021 - 6:58 pm

Ogólnie nie polecam wersji mini, bo stosunkowo mniej przyjmą jagód. Co do czasu pieczenia – ile chciałabyś mieć mini jagodzianek?

Reply
Sabina 29 lipca, 2021 - 4:43 pm

Szybkie pytanko bo drożdżówki właśnie wyrastają, piekarnik na termoobieg czy grzałki góra dół? 🙏🙏🙏

Reply
rozkoszny 29 lipca, 2021 - 5:52 pm

góra-dół!

Reply
Ola 30 lipca, 2021 - 2:17 pm

Czy cukier do kruszonki jest zwyklym cukrem Czy cukrem pudrem?
Dziekuje

Reply
rozkoszny 30 lipca, 2021 - 7:12 pm

zwykły kryształ

Reply
Zuzia 31 lipca, 2021 - 1:26 am

Czy robiąc z podwójnej porcji proces wyrastania może się wydłużyć? Czy może lepiej zrobić dwie tury w normalnych proporcjach?

Reply
rozkoszny 31 lipca, 2021 - 8:26 am

nie, można śmiało podwajać

Reply
Elzbieta 2 sierpnia, 2021 - 12:36 pm

Zrobiłam wczoraj, zjadłam dzisiaj ostatnią do kawy, przeeeeeepyszne. U mnie z borówkami.Nie obyło się bez wpadki. Przeczytałam dwie szklanki mąki, 250 sprawdziłam, że mam pół kg na półce, więc czym prędzej do zagniatania. Rano z lodówki wyjęłam beton, zaczęłam się zastanawiać gdzie błąd popełniłam. Po odczytaniu jeszcze raz przepisu i komentarzy, dorobiłam wszystkie składniki oprócz mąki, odstawiłam ciasto do wyrastania, zrobiłam zgodnie ze wskazówkami, pomysł z miseczką wyborny, a potem to już poezja smaku. Jutro będą z jagodami😊

Reply
rozkoszny 2 sierpnia, 2021 - 7:27 pm

Super, że udało się uratować sytuację!

Reply
Julia 3 sierpnia, 2021 - 9:32 am

powinien być prawdziwy cukier waniliowy czy wanilinowy ujdzie? 🙂

Reply
rozkoszny 3 sierpnia, 2021 - 1:15 pm

ujdzie 😉

Reply
lenka 4 sierpnia, 2021 - 10:45 am

każdy, kto przegląda ten przepis i waha się myśląc „a kiedys zrobię” powinien natychmiast przestać się zastanawiać i kupic odpowiednie składniki. jagodzianki wychodzą (i tu naprawdę brakuje mi słów) obłędne, cudowne, najlepsze jakie w życiu jadłam. myslalam ze mam ulubione jagodzianki ale te dobitnie mi uświadomiły ze tylko myslalam. ciasto, nigdy takiego nie jadłam, wyjątkowo delikatne, otulające wielkie jagodowe serce, jednocześnie kwaśne i słodkie, dzieki mące ziemniaczanej cudownie aksamitne. zniknęły wszystkie jeszcze tego samego dnia a ja się powstrzymuje zeby nie lecieć po kolejne jagody na targ. Rozkoszny, wywrociles moj jagodziankowy swiat do góry nogami!

Reply
rozkoszny 4 sierpnia, 2021 - 8:03 pm

Dla takiej radości powstają te przepisy <3

Reply
Sylwia 4 sierpnia, 2021 - 11:03 am

Wczoraj poczyniłam jagodzianki Lux i, o mamo! Petarda! Zamiast jagód dałam borówki, do kruszonki ksylitol zamiast cukru. Idealnie słodkie, nawet następnym razem dam mniej słodyczy (do kruszonki) i zdecydowanie więcej nadzienia! Udały się w piekarniku gazowym, gdzie mój ma tendencje do przypalania z jednej strony

Reply
rozkoszny 4 sierpnia, 2021 - 8:03 pm

super, że kombinujesz z przepisem!

Reply
Kasia 5 sierpnia, 2021 - 1:59 pm

Ten przepis jest genialny!!! Robiłam pierwszy raz w tym sezonie i te jagodzianki wygrywają w przedbiegach konkurencję z kupionymi w cukierni. Ciasto jest delikatne i puszyste jak w pączku (?) – nie wiem w sumie do czego to porównać, ale serio zniewala i będę je wykorzystywać też do innych wypieków (z resztą trochę tak się też stało, bo nie starczyło mi jagód na ostatnią i zrobiłam z białym serem – też szał!). Wydaje mi się że opracowałam łatwiejszy sposób zwijania (również w miseczce, ale zaklejam troszkę jak pierożki dim sum), jednak to pewnie kwestia upodobań. Żałuję że skasowałam instagrama, bo z chęcią wrzuciłabym gdzieś foty 😉

Reply
rozkoszny 5 sierpnia, 2021 - 3:53 pm

Cieszę się, że rozkoszne ciasto drożdżowe zostanie z Tobą na dłużej!

Reply
Helena 6 sierpnia, 2021 - 1:02 pm

Mam pytanie dotyczące wydłużonej fermentacji. Ile godzin minimum powinna trwać i jaka temperatura jest potrzebna? Nie wiem ile stopni jest w mojej lodówce, ustawiłam ją na najniższe chłodzenie, ale po pozostawieniu ciasta na 11h w lodówce, było ono bardzo twarde, tylko lekko wyrosło, ciężko się z nim pracowało-musiałam z 2h czekać aż osiągnie odpowiednią temperaturę do pracy. Może lepiej zostawić ciasto do wyrastania na zewnątrz, w temperaturze 16 stopni np.? Lub pozwolić mu trochę wyrosnąć w cieple i potem wstawić do lodówki? Czy może to normalne, że ciasto jest takie twarde po wyjęciu z lodówki 😀

Reply
rozkoszny 7 sierpnia, 2021 - 3:29 pm

Nie może być twarde jak kamień, ale jest oczywiście bardziej zwarte – 8 st. C byłoby idealnie.
Może wyrastać w temperaturze pokojowej, 2 – 3 h

Reply
Kasia 19 sierpnia, 2021 - 4:11 pm

Mam do wykorzystania sporo mrożonych wiśni, czy przepis wyjdzie również z nimi? Trochę obawiam się, że puszczą zbyt dużo soku 🙁

Reply

Leave a Comment