Jagodzianka luksusowa. Z cieniutkim, maślanym ciastem, które skrywa hojną porcję słodko-kwaśnych jagód, oraz nieprzyzwoitą ilością maślanej kruszonki, której jak wiadomo, zawsze jest za mało. Prawdopodobnie najbardziej rozpustna jagodzianka w internecie.
Jagodzianki to moja mała (choć może i nie taka mała) obsesja. Kto mnie obserwuje na instagramie ten zresztą wie. Niektórzy z Was nazwali mnie nawet “jagodziankowym freakiem”. Nie będę więc zaprzeczał i od razu przejdę do jagodowego meritum.
Szlag mnie trafia, jak w kupnych jagodziankach nadzienia jest od biedy, tak że po jednym gryzie zostaje tylko sucha buła. Jeszcze gorszą wizją jest fix-frużelina, która w moim odczuciu smakuje plastikiem. W Warszawie jest kilka miejsc, gdzie dostać można przyzwoite jagodzianki, ale to materiał na inny post. Choć nieskromnie przyznam, że do tych domowych im daleko.
Rozkoszna jagodzianka jest marzeniem. Upycham do niej irracjonalną ilość jagód, które owija bardzo łatwe w użyciu elastyczne ciasto drożdżowe. Zawiera ono mało mleka, trochę masła i magiczny dodatek śmietany. Rośnie przez noc i podczas lepienia jagodzianek z łatwością można napchać do niego sporą ilość owoców. Maślanej kruszonki także nie żałuję. Ale tego chyba nie trzeba tłumaczyć.
Uwaga: przepis został ulepszony 16.07.2020 o metodę nadziewania Moniki Waleckiej z piekarni Cała w Mące. Pozwala on wepchnąć jeszcze więcej jagód!
jagodzianka lux
Jagodzianki Lux
9 sporych jagodzianek
80 g masła
¼ szklanki (60 ml) mleka
5 g drożdży instant
2 szklanki (250 g) mąki pszennej
¼ szklanki (50 g) cukru
szczypta soli
1 jajko, roztrzepane
1 łyżka kwaśnej śmietany 12% lub 18%
400 – 700 g jagód (wedle uznania)
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki cukru waniliowego (lub więcej, nadzienie jest dość kwaśne)
1 jajko + 1 łyżka mleka
Kruszonka
100 g mąki pszennej
szczypta soli
50 g cukru
50 masła zimnego
cukier gruboziarnisty
1. Rozpuść masło, dodaj do niego mleko. Wystudź. W dużej misce wymieszaj mąkę z cukrem, solą i drożdżami. Zrób dołek i wlej mleko z masłem, dodaj jajko, śmietanę. Wyrabiaj, aż powstanie gładkie ciasto, około 6 – 8 minut. Przykryj folią spożywczą i wstaw ciasto na noc do lodówki. W lodówce nie może panować temperatura niższa niż 4 stopnie Celsjusza, bo ciasto nic nie wyrośnie!
2. Następnego dnia wymieszaj mąkę ziemniaczaną z cukrem, połącz z jagodami bardzo dokładnie.
3. Podsyp stolnicę mąką. Ciasto podziel na 9 identycznych części. Każdą rozwałkuj na duży placek, o średnicy około 14 cm. Każdy placek przełóż do miseczki lub kokilki. Ułóż na nim 3 – 4 łyżki jagód, uklepując dokładnie. Przeciwległe dłuższe boki nałóż na siebie, zlepiając. Następnie końcówki ciasta zawiń do środka i zlep ich bocznymi kawałkami, tak by przykryły końcówki, wchłaniając je w ciasto. Wyrównaj jagodziankę, obejrzyj ją jeszcze raz, czy aby na pewno nie ma w niej żadnego miejsca, z którego mogłaby uronić jagodowe łzy. Na moim Instagramie znajdziecie filmik instruktażowy — o tutaj.
3. Zawinięte jagodzianki połóż złączeniem do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i odstaw na 1 – 2 h, do wyrośnięcia.
4. W międzyczasie zrób kruszonkę. Wymieszaj mąkę z cukrem i szczyptą soli. Dodaj pokrojone w kostkę masło i rozetrzyj je w mące palcami. Uformuj kulkę i wstaw do lodówki.
5. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Wyrośnięte jagodzianki posmaruj glazurą z jajka i mleka. Trzeba to robić bardzo delikatnie, aby nie naruszyć cienkiego ciasta. Obsyp jagodzianki kruszonką i ewentualnie cukrem gruboziarnistym. Piecz przez 20 – 25 minut, do zezłocenia. Smakuj lato i nie zapomnij wstawić zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, aby Cię znalazł. Smacznego!
Rady/porady
1. Nie chcesz czekać całą noc? Ciasto można odstawić też do rośnięcia w temperaturze pokojowej na około 2 – 3 h, aż podwoi swoją objętość.
2. Można użyć borówek amerykańskich zamiast jagód.
3. Jeśli w lodówce było za zimno i ciasto nie wyrosło, nic straconego – odstaw je na godzinę w temperaturze pokojowej, a następnie nadziewaj jagodzianki i leć zgodnie z przepisem, ewentualnie wydłużając drugie leżakowanie.
Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.
Wasz,
Rozkoszny
nawet jeśli puszczą trochę soku to nic, znaczy, że pękają od ilości jagód!
na jednej jagodziance się nie skończy!
119 komentarzy
Jestem zielona w wypieki, więc stąd moje pytanie: czy udadzą się z mąką orkiszową albo żytnią lub jakąś mieszanką pełnoziarnistą? 🙂
Mógłby być ciężko, nie ryzykowałbym. Można za to zrobić pełnoziarnistą kruszonkę 🍴
Ja właśnie zrobiłam z orkiszowej pełne ziarno – poszło do lodówki. Mam nadzieję że również wyjdą 🙂
Daj znać, takich jeszcze nie robiłem 🙂
Mogą być mrożone jagody?
I czy można pominąć/zamienić mąkę ziemniaczaną?
Mogą. Można zastąpić kukurydzianą, ryżową lub pszenną
jejkuuuu, jak tu jest rozkosznie bossssko 🙂
dzisiaj przypadkiem tafiłam na Twój istagram, no i przepadłam,
jagodzianki są na liście do zrobienia.
Pozdrawiam
magda
Teraz będzie u ciebie rozkosznie bosko 😋🍴
czy mleko dodajemy ciepłe czy zimne?
Gorące masło zalewamy zimnym mlekiem. Temperatura będzie idealna 🙂
dzięki 🙂 chyba się muszę przymierzyć bo kupienie dobrych jagodzianek to kosmos..
Jeśli ktokolwiek sie jeszcze waha czy spróbować, to zdecydowanie zachęcam by upiec je czym prędzej. Sezon jagodowy niedługo się kończy! Ja nastawiłam ciasto po raz drugi i jutro biegnę na bazar po jagody 🙂 Dzięki Michał za ten przepis <3
Bardzo mi miło 💗
@zdrowyzakatek: ciasto nie wyrosło zbytnio, więc myślę sobie kicha no… ale jak się ogrzało chwilę, to takie super się zrobiło..jagodziany wyszły mega! najlepsze jakie do tej pory piekłam!
Dopiero zobaczyłam post Jutro oczywiście wypróbuję. Myślę że będzie dobrze Wyglądają smakowicie
Czy udadzą sie tez z mrożonych jagód?
Tak, uda się 🍴
czy ciasto mozna zamrozić, albo przechować w lodówce przez jeden dzien?
ciasto może leżakować w lodówce jeden dzień, nie polecam mrozić
myślisz, że można włożyć na noc do lodówki bułeczki z jagodami do rośnięcia tak aby tylko pieczenie pozostało na poranek czy za bardzo nasiąkną jagodami? dziękuję bardzo za odpowiedź 🙂
wydaje mi się, że mogą zbytnio nasiąknąć jagodami – tych jest naprawdę sporo
Włożywszy w to w to całe swoje serce oraz całą masę mrożonych jagód siedzę nad jagodzianką niczym półbóg na Olimpie kulinarnych wyczynów ślinię się do tej boskiej ambrozji , jagody rozpływają się w moich ustach a kulinarna rozkosz sięga zenitu. W tym momencie jak przez mgłę słyszę męża – po co dałaś tyle jagód przecież to ciasto jest najlepsze ….Brak mi słów żeby wyrazić co czułam . Kogo ja poślubiłam ?😉
Ale mam nadzieję, że chociaż trochę mu smakowało pomimo takiej ilości jagód 🙈
Czy można zastąpić drożdże instant „normalnymi” drożdżami?
oczywiście, proszę dać ich 2x więcej
I wtedy jak rozegrać kwestię z rozczynemA?
odejmując mąkę i mleko z części głównej
Rozkoszny🆘💙czy mogą być borówki amerykańskie czy chodzi o nasze polskie jagody?
Nasze jagody, ale borówki amerykańskie też dadzą radę 🍴
Dzieki rozkoszny! Jestem laikiem :)) a juz kilk rzeczy zrobiłam i wszystkie wyszły :))
Jaka mąka? Tortowa 450, 650 czy krupczatka?
Najlepiej T650, ma wyższą zawartość glutenu i ciasto wyjdzie delikatniejsze 🍴
Jogodzianki wygladaja niesamowicie! Czy moge uzyc maki chlebowej (bread flour?) czy lepiej normalnej? Nie mieszkam w Polsce…
Najlepiej bread flour, będzie nawet lepiej 🍴
250g mąki czy 500g? Bo dwie szklanki to 500.
Szklanka 250 ml to około 130 g mąki pszennej. Pozdrawiam 🙂
Czy można zrobić rozczyn że świeżych drożdży zamiast drożdży instant? Jakie wtedy proporcje do rozczynu i czy jakieś zmiany w proporcjach do ciasta? Pozdrawiam!
Można! Rozczyn zrobiłbym, odbierając z już podanych składników 🍴
Rozkoszny! Help me!! 🙏
Właśnie wyjęłam ciasto z lodówki i nie urosło nic a nic… mało tego jest bardzo twarde. Odstawić je do ciepłego, czy nie kombinować, bo i tak z tego nic nie wyjdzie?
Zastanawiam się tylko jaka jest przyczyna, bo wszystko zrobiłam dokładnie jak w przepisie… może temp. Lodówki była zbyt niska – 5st.C?
O matko, to w tej lodówce prawie jak w zamrażarce :33
Przyjmuję, że lodówka ma od 2 do 8 stopni C. Przy -5 C to ciasto zamarzło prawdopodobnie…
Odstaw na 2-3 h w ciepłe miejsce i zobacz, czy coś ruszy, a potem zgodnie z przepisem 🍴
Czy jagody mogą być mrożone? Czy wcześniej należy je rozmrozić? Z góry dzięki za odpowiedź 🙂
Tak i tak!
@Rozkoszny to jak z tymi mrożonymi jagodami?
rozmrozić czy mrożone powkładać?
😉
Aaaa dopiero przeczytałam że na noc do lodówki… A takie dobre 2h w lodowce nie wystarczą?? 😂 (pytanie całkiem serio :))
Może wyrastać też w temperaturze pokojowej, 2-3 h 🍴
Dzięki! Dopiero zobaczyłam na końcu rady porady 🤦♀️
moje pytanko! ciasto wychodzi mi dość lepkie, nie wiem czy uda mi się je prawidłowo rozwałkować- w takiej sytuacji dodać odrobinę więcej mąki, czy schłodzone po nocy będzie wystarczająco łatwe do wałkowania?
a tak poza tym to ten przepis to chyba mój ulubiony z całego świata, co roku takie jagodzianki wychodzą z mojej kuchnii, i muszę powiedzieć, że skradają serca!!!
Cześć! Po wyrastaniu w lodówce wystarczy jedynie odrobina mąki 🍴
Bardzo mi miło 💜
Mam pewną jagodziankową zagwozdkę, jak mam rozumieć „2 szklanki (250 g) mąki pszennej” – powinnam dodać do ciasta dwie szklanki mąki o pojemności 250g czy łącznie 250g mąki? 🙈🤔
2 szklanki mąki, czyli 250 g! Jedna szklanka (miarka) mieści 120-130 g mąki 🍴
Hmmm … naprawdę jak zlepie wszystkie strony jagodzianki to tym zlepionym do dołu? I wtedy kruszonka nie na to lepione tylko na płaskie/spód drożdżówki ? 🙂 Normalnie dałabym zlepionym do góry i na to kruszonka hehe.
Możesz w drugą stronę też, ale wolę metodę, którą podałem (przetestowałem obie wersje) 🍴
Wyszły świetne! Jak długo i w jakich warunkach można je przechowywać? ☺️
Trudno mi powiedzieć,bo u mnie nie dotrwały dłużej niż dwa dni (i na drugi dzień były nawet smaczniejsze). Ale myślę, że 3-4 dni 🍴
Nie lubię się z drożdżami, nigdy drożdżowe mi nie wyjdzie, ale mam nadmiar jagód zamrożonych i lubię kruszonkę, a to oznacza że muszę spróbować. Pobiegnę rano do wiejskiego sklepu, ten mam otwarty w niedzielę i będę działać.
Dużo osób pisało już, że też nie lubi się z drożdżami, a ten przepis był dla nich banalnie prosty – może będzie i dla ciebie!
Ciasto drożdżowe zwykle należy zagnieść ponownie po wyrośnięciu, czy w tym przypadku ten krok nie jest konieczny ?
Nie jest konieczny 🙂
Kurczę, zrobiłam wszystko wg przepisu i odstawiłam ciasto już godzinę temu, ale nic a nic nie urosło (wybrałam szybką opcję z pominięciem nocy w lodówce)
Czy powinnam zrobić nowe ciasto?
Hmm, daj mu jeszcze godzinkę. Jesli nie ruszy, znaczy, że drożdże były zepsute 🙁
Bardzo chcę wypróbować ten przepis, bo słyszałam same dobre rzeczy. Ale mam świeże drożdże . Ile wtedy takowych?
Proszę dać 15 g. Smacznego! 🙂
Czy wyjdzie z malinami? Ewentualnie jakie inne owoce wchodzą w grę? Jagód już raczej nie uświadczę 🙁
Wyjdzie!
czy jeśli użyję mleka kokosowego zamiast krowiego to ciasto wyjdzie?
Wyjdzie, ale trzeba monitorować konsystencję, bo kokosowe jest znacznie gęstsze 🍴
Czy mozna zamienic make ziemniaczana? Nie moge jej znalezc, ewentualnie mam skrobie ale nie wiem czy to zadziala?
Pozdrawiam 🙂
Mąka i skrobia ziemniaczana to jest to samo 🙂
Przepyszne wyszły z jagodami, borówkami i truskawkami.
Mam pytanie a jak bym chciała zrobić z jabłkiem i cynamonem to powinnam jabłka wcześniej udusić czy surowe z cukrem, cynamonem i mąka ziemniaczaną wymieszać i takie zawinąć w ciasto ?
postawiłbym na surowe, ale na łatwo rozpadająca się odmianę
Czy mozna zastapic smietane jogurtem lub kefirem?:)
Można zastąpić pełnotłustym jogurtem
Hej! czy myslisz ze z przepisu na to ciasto wyjdą też takie a’la rogaliki drożdzowe?
cześć, myślę, że tak! 🙂
Witam, w przepisie dwie szklanki mąki po 250 gram czy dwie szklanki to 250 gram? Dziękuje za odp 🙂
2 szklanki to 250 g mąki
cholera, właśnie się na to złapałam i zrobiłam ciasto z 500g mąki… ciasto do wyrzucenia, czy jakoś się jeszcze uratuje?
jeśli ciasto zostało wyrobione, to może coś z tego wyjdzie!
Geh, zrobilam z jagód amerykańskich ale one są dość twarde i nie chcą się połączyć z mąka i cukrem. Wsypałem wiec na górę jagód tą mieszankę. Zobaczymy co wyjdzie?
Wspaniale, wprawdzie leśne jagody są lepsze, ale te jagodzianki są pyszne. Mąż powiedział, że najlepsze jakie do tej pory jadł!!
bardzo się cieszę!
Właśnie zrobiłam, coś wspaniałego!
miód na moje serducho <3
Najlepsze jagodzianki ever!! Juz dwie porcje prawie zniknęły z talerzy 🙂
rumienię się!
Dzisiaj zrobiłam pierwszy raz i na pewno nie ostatni raz. Są przepyszne! Najlepsze jakie jadłam. 😊
Bardzo, bardzo się cieszę!
Wow wyglądają pięknie! Gdzie ja dorwę jagody?! Z borówkami to nie czuje czy będą dobre, możesz napisać czy jadłeś z borówkami?
W Poznaniu jedna cukiernia robi takie dokładnie jak na zdjęciu, jest mnóstwo zamówień, mi
Się nie udało jeszcze skosztować, chyba upieke te Twoje!!
z borówkami też są pyszne!
Aaaa, właśnie dopiero doczytałam, że miały to być drożdże instant a dodałam zwykle🙈… No nic, na razie rosną, zobaczymy co wyjdzie po upieczeniu….😱
wyjdą, ale będą potrzebowały więcej czasu!
Właśnie robię pierwszą przymiarkę, ale dopiero po zagnieceniu dotarła do mnie informacja o nocy w lodówce! Czy ciasto wstawione o 18 do lodówki może tam być do rana (8-9)? Czy max 12h i muszę je wyjąć koło 6?
Na dole strony jest tez info, że ciasto może ewentualnie wyrastać w temperaturze pokojowej jeśli komuś się bardzoo śpieszy! 🙂
ciasto spokojnie może być w lodówce nawet 24 h
Pierwsze ciasto spędziło już noc w lodówce, ale tak sobie myślę, że to na pewno nie koniec. Moja siostra kocha jagodzianki, ale nie może jeść mleka, czy myślisz, że opcja oleju, mleka roślinnego i śmietany kokosowej przejdzie?
Tak, ale nie oleju 🙁 Lepiej postarać się o roślinne masło, bo takowe się już pojawiają na rynku (nie mylić z margaryną)
Przepis cudowny. Jagodzianko niesamowite. Zrobilam na mace orkiszowej chlebowej, i mleku owsianym. Wyszly przepyszne. Najlepsze jakie w zyciu jadlam.
Te jagodzianki to istny sztos – najlepsze jakie jadłam i robiłam 🙂 Świetny przepis na ciasto, które wychodzi bardzo elastyczne, a patent z wykorzystaniem miseczki do nakładania nadzienia i zlepiania jest genialny w swojej prostocie i znacznie ułatwia sprawę przy wypełnianiu jagodami. Z podanej porcji zrobiłam 10 jagodzianek, żeby ładnie się podzieliło na jagodziankożerców, ale miałam za mało jagód. 400 g wystarczyło mi na 5 porcji, więc resztę zrobiłam z tym co było akurat pod ręką, czyli czereśniami, które też dały radę, ale jednak były zbyt słodkie i mięsiste jak na mój gust, choć wchodziły równie dobrze, co jagodzianki 😉
Jedno jest pewne, jak spróbujecie, to na jednej jagodziance się nie skończy, więc można od razu zrobić więcej. To chyba będzie mój ulubiony przepis na drożdżówki z owocami. Palce lizać, mniam!
faktycznie nowa metoda nadziewania potrafi wpakować w nich całą tonę owoców <3
po wyjęciu z piekarnika okazało się, że tylko jedna jagodzianka z 4 (mniejszy batch robilam) wyrosła. co sie zadziało źle :/?
czy ciasto rosło na wcześniejszych etapach?
Jagodzianki są przepyszne. Mam tylko jedno pytanie. Jaka jest dokładnie rola śmietany w przepisie ?
dzięki niej ciasto jest bardziej elastyczne
Oprócz paru potknięć – w lodówce niby 7 stopni, ale ciasto nie wyrosło przez noc, ratowałem rano, ponadto na etapie rośnięcia na blasze, popękało i wylazły borówki na wierzch – wyszło rewelacyjnie 😍 mniam mniam mniam
Hej! Właśnie miałam zabrać się za jagodzianki, ale nie mam wystarczającej ilości masła, czy mogę je zastąpić olejem?
można dać ewentualnie o 10 g masła mniej
Ciasto w lodówce, jutro rano pakujemy jagody 🥰
Jak wygląda sprawa z mrożonymi owocami? Boję się że ciasto mi namoknie… Zostawić na noc do rozmrożenia w lodówce ?
rozmrażamy, a następnie dokładnie osuszamy – i tak puszczą więcej soku niż świeże
Nie wiem,co jest z tymi drożdżami instant (data ważności ok) ,ale już drugi raz ciasto mi nie rośnie 🙁 nic a nic
może w lodówce za zimno?
No właśnie ciasto stało na zewnątrz i wyrosło w końcu po około 10h 😉
A co powinnam zrobić w przypadku gdy nie mam zbytnio dostępu do cukru waniliowego? (nie mieszkam w Polsce) Mogę zastąpić go zwykłym cukrem i dodać odrobine ekstraktu waniliowego czy może sam, zwykły cukier wystarczy? Dziękuje z góry!
Tak, można dać zwykły cukier!
Sezon jagodowy za nami, więc zrobiłam wersję z jabłkami. Ludzie! To jest niebo. Najwspanialszy przepis na drożdżówki pod słońcem. Będę piec całą jesień i całą zimę i całą wiosnę, wymieniając tylko owoce (i czekając na powrót jagód)! Dziękuję! Uwielbiam! Idę piec kolejne (ze śliwkami)!
<3
Hej,
Robilam juz z maki pszennej i wyszly przepyszne!
Tym razem chcialabym zrobic ze sliwkami (nie mam miksera, dlatego skusze sie ponownie na ten przepis), ale chcialabym uzyc maki orkiszowej jasnej. Myslisz, ze okej? 🙂
Dzieki!
Cześć, ma niższą zawartość glutenu i inaczej trochę wchłania ciecze, ale myślę, że można próbować, pilnie patrząc, jak się zachowuje podczas wyrabiania i ewentualnie dodając mąki/mleka!
Czesc! nie rozumiem jak to sie stalo, ze dopiero teraz trafilam na Twojego bloga! Nic straconego, wszystko bedzie NAD-robione. A potem….ehhhh… moge umierac 😉
Dzikeuje Michal za Twoja tworczosc i …rozkosznosc rzecz jasna!
A! pytanie- tu gdzie stacjonuje ciezko dostac smietane. Czy moge uzyc Creme fraiche zamiast smietany?
Pozdrawiam,
Dominika
Nadrabiaj! Można zastąpić creme fraiche!