
Jak za sprawą czarów. Zapomniane, czerstwe pieczywo z odrobiną jajek, mleka i śmietanki zamienia się w twór przypominający piankę, jakby ptasie mleczko, jednakże z przyjemnym, przyrumienionym na chrupko wierzchem. Do tego deseru – a może i śniadania, jeśli jest taka potrzeba – można użyć świąteczne ciasto drożdżowe lub makowiec. Sprawdzą się rozkosznie.
Poświąteczny pudding drożdżowy z wiśniami
4 porcje
1 czerstwa chałka, makowiec lub białe pieczywo (około 400 g)
3 duże jajka “zerówki”
¼ szklanki (50 g) drobnoziarnistego cukru (2 łyżki wystarczają jeśli jest to makowiec)
1 szklanka (240 g) śmietany kremówki 30%
1 szklanka (240 g) mleka lub napoju roślinnego
3 łyżki ciemnego rumu lub 2 łyżki ekstraktu waniliowego
wiśnie w syropie, do podania
cukier puder, do oprószenia
1. Naczynie żaroodporne 21 × 14 cm wysmaruj masłem. Za pomocą rózgi kuchennej, ubij jajka z cukrem i wanilią. Dodaj mleko, śmietankę i ⅛ łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej. Chałkę pokrój na kromki, każdą maczaj dokładnie w miksturze jajecznej i ułóż w naczyniu do pieczenia. Zalej resztą mikstury chałkę. Odstaw do namoknięcia, na około 5 – 10 minut.
2. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza (góra-dół).
3. Pudding piecz, aż się zarumieni, przez około 40 minut. Oprósz cukrem pudrem i podawaj natychmiast po upieczeniu z chlustem kremówki lub kleksem jogurtu greckiego oraz owocami. W okresie świątecznym świetnie smakują wiśnie.
Rady/porady
Do puddingu można użyć makowca, ale nie takiego “luksusowego”, gdzie mak dominuje nad ciastem drożdżowym.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób
Wasz,
Rozkoszny

5 komentarzy
Czego mogę użyć zamiast śmietany? Nie mogę laktozy, a drożdżowe ciasto taż mam na wodzie
Śmietanki roślinnej owsianej lub mleczka kokosowego
How do people see all your recipes in English?
Thanks
At the top of the page you switch to English, but not all recipes are translated. I wrote a cookbook in English. It’s called Fresh from Poland
Jak zweganizować tą miksturę do moczenia – o ile śmietanka i mleko nie stanowią problemu to zastanawiam się czy pominąć czy zastąpić czymś jajka? Z góry dzięki za pomoc <3