Poświąteczny pudding drożdżowy z wiśniami

Poświąteczny pudding drożdżowy z wiśniami 1

Jak za sprawą czarów. Zapomniane, czerstwe pieczywo z odrobiną jajek, mleka i śmietanki zamienia się w twór przypominający piankę, jakby ptasie mleczko, jednakże z przyjemnym, przyrumienionym na chrupko wierzchem. Do tego deseru – a może i śniadania, jeśli jest taka potrzeba – można użyć świąteczne ciasto drożdżowe lub makowiec. Sprawdzą się rozkosznie.

Poświąteczny pudding drożdżowy z wiśniami
4 porcje
1 czerstwa chałka, makowiec lub białe pieczywo (około 400 g)
3 duże jajka “zerówki”
¼ szklanki (50 g) drobnoziarnistego cukru (2 łyżki wystarczają jeśli jest to makowiec)
1 szklanka (240 g) śmietany kremówki 30%
1 szklanka (240 g) mleka lub napoju roślinnego
3 łyżki ciemnego rumu lub 2 łyżki ekstraktu waniliowego
wiśnie w syropie, do podania
cukier puder, do oprószenia

1. Naczynie żaroodporne 21 × 14 cm wysmaruj masłem. Za pomocą rózgi kuchennej, ubij jajka z cukrem i wanilią. Dodaj mleko, śmietankę i ⅛ łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej. Chałkę pokrój na kromki, każdą maczaj dokładnie w miksturze jajecznej i ułóż w naczyniu do pieczenia. Zalej resztą mikstury chałkę. Odstaw do namoknięcia, na około 5 – 10 minut.

2. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza (góra-dół).

3. Pudding piecz, aż się zarumieni, przez około 40 minut. Oprósz cukrem pudrem i podawaj natychmiast po upieczeniu z chlustem kremówki lub kleksem jogurtu greckiego oraz owocami. W okresie świątecznym świetnie smakują wiśnie.

Rady/porady
Do puddingu można użyć makowca, ale nie takiego “luksusowego”, gdzie mak dominuje nad ciastem drożdżowym.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób

Wasz,
Rozkoszny

Poświąteczny pudding drożdżowy z wiśniami 2
UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

5 komentarzy

Marta 8 stycznia, 2023 - 8:12 pm

Czego mogę użyć zamiast śmietany? Nie mogę laktozy, a drożdżowe ciasto taż mam na wodzie

Reply
rozkoszny 22 stycznia, 2023 - 2:49 pm

Śmietanki roślinnej owsianej lub mleczka kokosowego

Reply
Beverly Kittle 11 lutego, 2023 - 4:04 pm

How do people see all your recipes in English?
Thanks

Reply
rozkoszny 12 lutego, 2023 - 1:05 pm

At the top of the page you switch to English, but not all recipes are translated. I wrote a cookbook in English. It’s called Fresh from Poland

Reply
Ane 8 stycznia, 2025 - 4:57 pm

Jak zweganizować tą miksturę do moczenia – o ile śmietanka i mleko nie stanowią problemu to zastanawiam się czy pominąć czy zastąpić czymś jajka? Z góry dzięki za pomoc <3

Reply

Leave a Comment