Winegret z musztardy francuskiej

Ten winegret stoi u mnie w lodówce zawsze, jest zdecydowanie moim faworytem, gdyż pasuje praktycznie do wszystkiego. Ostry, słodki, trochę kwaśny – dokładnie taki jaki powinien być dobry sos do sałatki.

Rano lubię wyjąć go z lodówki, polać sałatę ze składników, które zostały mi z wczorajszego obiadu, zapakować lunchbox i wszystko gotowe w minutę. Sprawdza się też w sytuacjach krytycznych w porze obiadowej; uratuje każdą klapniętą roszponkę bez dodatków i sprawi, że sałatka wyjdzie rewelacyjna. Nie od dziś wiadomo, że podstawą dania jest sos, a ten zawsze warto mieć w zanadrzu.

Winegret z musztardy francuskiej 3

Winegret z musztardy francuskiej:
3 łyżki miodu (czubate)
4 łyżki soku z cytryny
6 łyżek musztardy francuskiej (ziarnistej)
8 łyżek oliwy extra virgin
sól morska, pieprz świeżo mielony

Miód przełóż do słoiczka, który włóż do garnuszka z ciepłą wodą. Rozpuść miód. Słoiczek wyjmij z wody, dodaj sok z cytryny. Przemieszaj łyżką, do rozrzedzenia miodu. Dodaj musztardę i oliwę. Zakręć słoik i mocno nim potrząśnij, do połączenia składników. Dopraw solą i pieprzem, jeszcze raz potrząśnij. Ewentualnie dodaj więcej miodu. Zakręć i schowaj do lodówki, w której może spędzić kilka bardzo długich tygodni – na pewno się nie zmarnuje. Polewaj nim sałatki, warzywa lub kanapki.

Spróbuj, zostań, obserwuj, każdy Twój komentarz, udostępnienie i zdjęcie gotowej potrawy jest niesamowitą motywacją do tworzenia nowych, pysznych rzeczy! Nasz wspólny rozkoszny hasztag: #rozkoszny. Do zobaczenia i zjedzenia. Smacznego!

Wasz,
Rozkoszny

Winegret z musztardy francuskiej 4

UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

12 komentarzy

Agata 15 kwietnia, 2018 - 1:00 am

Jakiego miodu użyć? Czy lipowy bądź akacjowy nie będzie dawał kwiatowego posmaku? Przepis brzmi obłędnie i juz nie mogę się doczekać sałatki!

Reply
Anita 9 lutego, 2019 - 8:16 pm

Pychota! Dziękuje za przepis 🤗

Reply
rozkoszny 10 lutego, 2019 - 2:39 am

Bardzo mi miło 😊

Reply
Małgorzata Pozimska 14 listopada, 2020 - 8:41 pm

Robię podobny, ale czasem zamiast soku z cytryny dodaję ocet z czerwonej pomarańczy – tak też polecam (zamiast miodu dodawałam czasem syrop klonowy).

Reply
Dorota 4 czerwca, 2021 - 6:15 pm

Super pomysł, trafiłeś w mój gust, bardzo dziękuję

Reply
rozkoszny 5 czerwca, 2021 - 10:22 am

cieszę się!

Reply
Patrycja 22 czerwca, 2021 - 7:57 am

Przepis cudowny! Ja próbuje eksperymentować i stworzyć idealny miodowy winegret ale nie mogę utrafić proporcji żeby smakowało idealnie jak ten tutaj. Masz jakiś pomysł?

Reply
Sylwia 24 czerwca, 2021 - 11:26 am

Rewelacyjny! Smak idealnie zbalansowany:-) bardzo dziękuję za podpowiedź, sosik na stałe na pewno zagości u mnie w lodówce 😀

Reply
rozkoszny 24 czerwca, 2021 - 1:20 pm

cieszę się!

Reply
Agata 30 stycznia, 2022 - 10:03 pm

Zabrakło mi miodu i jedną z łyżek miodu zastąpiłam domową konfiturą malinową. Sztos!

Reply
Patrycja 27 lipca, 2022 - 1:29 pm

Omg, ten sosik to majstersztyk! Zwykła sałata do obiadu z jego dodatkiem dostaje +100 punktów do pyszności ❤️

Reply
Kama 18 lipca, 2023 - 6:16 pm

Idealne proporcje, smakuje dokładnie tak jak powinien. Żałuję tylko, że dopiero dziś sprawdziłam przepis zamiast robić prowizorkę po omacku. Klasa!

Reply

Leave a Comment