Ten winegret stoi u mnie w lodówce zawsze, jest zdecydowanie moim faworytem, gdyż pasuje praktycznie do wszystkiego. Ostry, słodki, trochę kwaśny – dokładnie taki jaki powinien być dobry sos do sałatki.
Rano lubię wyjąć go z lodówki, polać sałatę ze składników, które zostały mi z wczorajszego obiadu, zapakować lunchbox i wszystko gotowe w minutę. Sprawdza się też w sytuacjach krytycznych w porze obiadowej; uratuje każdą klapniętą roszponkę bez dodatków i sprawi, że sałatka wyjdzie rewelacyjna. Nie od dziś wiadomo, że podstawą dania jest sos, a ten zawsze warto mieć w zanadrzu.
Winegret z musztardy francuskiej:
3 łyżki miodu (czubate)
4 łyżki soku z cytryny
6 łyżek musztardy francuskiej (ziarnistej)
8 łyżek oliwy extra virgin
sól morska, pieprz świeżo mielony
Miód przełóż do słoiczka, który włóż do garnuszka z ciepłą wodą. Rozpuść miód. Słoiczek wyjmij z wody, dodaj sok z cytryny. Przemieszaj łyżką, do rozrzedzenia miodu. Dodaj musztardę i oliwę. Zakręć słoik i mocno nim potrząśnij, do połączenia składników. Dopraw solą i pieprzem, jeszcze raz potrząśnij. Ewentualnie dodaj więcej miodu. Zakręć i schowaj do lodówki, w której może spędzić kilka bardzo długich tygodni – na pewno się nie zmarnuje. Polewaj nim sałatki, warzywa lub kanapki.
Spróbuj, zostań, obserwuj, każdy Twój komentarz, udostępnienie i zdjęcie gotowej potrawy jest niesamowitą motywacją do tworzenia nowych, pysznych rzeczy! Nasz wspólny rozkoszny hasztag: #rozkoszny. Do zobaczenia i zjedzenia. Smacznego!
Wasz,
Rozkoszny
12 komentarzy
Jakiego miodu użyć? Czy lipowy bądź akacjowy nie będzie dawał kwiatowego posmaku? Przepis brzmi obłędnie i juz nie mogę się doczekać sałatki!
Pychota! Dziękuje za przepis 🤗
Bardzo mi miło 😊
Robię podobny, ale czasem zamiast soku z cytryny dodaję ocet z czerwonej pomarańczy – tak też polecam (zamiast miodu dodawałam czasem syrop klonowy).
Super pomysł, trafiłeś w mój gust, bardzo dziękuję
cieszę się!
Przepis cudowny! Ja próbuje eksperymentować i stworzyć idealny miodowy winegret ale nie mogę utrafić proporcji żeby smakowało idealnie jak ten tutaj. Masz jakiś pomysł?
Rewelacyjny! Smak idealnie zbalansowany:-) bardzo dziękuję za podpowiedź, sosik na stałe na pewno zagości u mnie w lodówce 😀
cieszę się!
Zabrakło mi miodu i jedną z łyżek miodu zastąpiłam domową konfiturą malinową. Sztos!
Omg, ten sosik to majstersztyk! Zwykła sałata do obiadu z jego dodatkiem dostaje +100 punktów do pyszności ❤️
Idealne proporcje, smakuje dokładnie tak jak powinien. Żałuję tylko, że dopiero dziś sprawdziłam przepis zamiast robić prowizorkę po omacku. Klasa!