Winegret z musztardy francuskiej

Ten winegret stoi u mnie w lodówce zawsze, jest zdecydowanie moim faworytem, gdyż pasuje praktycznie do wszystkiego. Ostry, słodki, trochę kwaśny – dokładnie taki jaki powinien być dobry sos do sałatki.

Rano lubię wyjąć go z lodówki, polać sałatę ze składników, które zostały mi z wczorajszego obiadu, zapakować lunchbox i wszystko gotowe w minutę. Sprawdza się też w sytuacjach krytycznych w porze obiadowej; uratuje każdą klapniętą roszponkę bez dodatków i sprawi, że sałatka wyjdzie rewelacyjna. Nie od dziś wiadomo, że podstawą dania jest sos, a ten zawsze warto mieć w zanadrzu.

Winegret z musztardy francuskiej 3

Winegret z musztardy francuskiej:
3 łyżki miodu (czubate)
4 łyżki soku z cytryny
6 łyżek musztardy francuskiej (ziarnistej)
8 łyżek oliwy extra virgin
sól morska, pieprz świeżo mielony

Miód przełóż do słoiczka, który włóż do garnuszka z ciepłą wodą. Rozpuść miód. Słoiczek wyjmij z wody, dodaj sok z cytryny. Przemieszaj łyżką, do rozrzedzenia miodu. Dodaj musztardę i oliwę. Zakręć słoik i mocno nim potrząśnij, do połączenia składników. Dopraw solą i pieprzem, jeszcze raz potrząśnij. Ewentualnie dodaj więcej miodu. Zakręć i schowaj do lodówki, w której może spędzić kilka bardzo długich tygodni – na pewno się nie zmarnuje. Polewaj nim sałatki, warzywa lub kanapki.

Spróbuj, zostań, obserwuj, każdy Twój komentarz, udostępnienie i zdjęcie gotowej potrawy jest niesamowitą motywacją do tworzenia nowych, pysznych rzeczy! Nasz wspólny rozkoszny hasztag: #rozkoszny. Do zobaczenia i zjedzenia. Smacznego!

Wasz,
Rozkoszny

Winegret z musztardy francuskiej 4

UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

4 komentarze

Agata 15 kwietnia, 2018 - 1:00 am

Jakiego miodu użyć? Czy lipowy bądź akacjowy nie będzie dawał kwiatowego posmaku? Przepis brzmi obłędnie i juz nie mogę się doczekać sałatki!

Reply
Anita 9 lutego, 2019 - 8:16 pm

Pychota! Dziękuje za przepis 🤗

Reply
rozkoszny 10 lutego, 2019 - 2:39 am

Bardzo mi miło 😊

Reply
Małgorzata Pozimska 14 listopada, 2020 - 8:41 pm

Robię podobny, ale czasem zamiast soku z cytryny dodaję ocet z czerwonej pomarańczy – tak też polecam (zamiast miodu dodawałam czasem syrop klonowy).

Reply

Leave a Comment