Michałkowe brownie

Nie ma czekolady i co teraz? Są michałki, michaszki i inne cuda. Jest jedno z lepszych brownie jakie zjdłeś: z kruchą, cienką skórką z zewnątrz, ciągnącym, miękkim czekoladowym środkiem i wystrzałowymi fistaszkami gdzieś pomiędzy.

Uściślijmy, pod pseudonimem Rozkoszny ukrywa się osoba o imieniu Michał, która nie cierpi cukierków michałków. Jednak pod presją czasu i potrzebą chwili musiała stworzyć brownie, a z braku czekolady na stanie zdecydowała się na czekoladowe cukierki, które cieszą się powodzeniem wśród domowników. Rezultat był wręcz oszałamiający, bo kto by się spodziewał, że z michalków wyjdzie prawdziwie czekoladowe brownie o intensywnym smaku. Dzięki upieczeniu w keksówkach, ciasto długo zachowuje świeżość, a każdy kawałek zawiera chrupiącą skórkę i ciągnący środek, to jest fair!

Na koniec pozwolę sobie przytoczyć cytat z mojego przyjaciela Igora Szmulika: „Człowiekiem nie jest ten co życie poznaje sercem, lecz ten co wszystko nakłuwa widelcem”.

Michałkowe brownie 5

Michałkowe brownie
dwie keksówki 22 cm x 10 cm
450 g cukierków michałków
180 g masła
3 jajka
170 g cukru
1 ½ szklanki mąki
½ łyżeczki soli
3 łyżki kakao niesłodzonego
¾ szklanki orzeszków ziemnych + do posypania

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Dwie keksówki 22 cm x 9 cm lub blaszkę 20 cm x 30 cm wysmaruj masłem i obsyp mąką. W misce wymieszaj przesianą mąkę z solą, posiekanymi orzeszkami ziemnymi i kakaem.

W kąpieli wodnej rozpuść michałki i masło: w misce ustawionej nad garnkiem z gotującą się wodą umieść składniki i delikatnie gotuj mieszając. Przestudź masę, nie może być zbyt gorąca.

Jajka ubij z cukrem na najwyższych obrotach miksera, na puszystą, jasną masę. Dodaj 3 łyżki masy czekoladowej, wymieszaj. Dodaj resztę roztopionych michałków, połącz. Dodaj mieszankę z mąką i wymieszaj. Wyłóż do dwóch keksówek i posyp orzeszkami ziemnymi. Piecz 25 – 30 min (keksówki) lub 20 min (blaszka). Pozostaw do całkowitego ostygnięcia, wtedy będzie jeszcze smaczniejsze!

Spróbuj, zostań, obserwuj, każdy Twój komentarz, udostępnienie i zdjęcie gotowej potrawy jest niesamowitą motywacją do tworzenia nowych, pysznych rzeczy! Nasz wspólny rozkoszny hasztag: #rozkoszny. Do zobaczenia i zjedzenia. Smacznego!

Wasz,
Rozkoszny

Michałkowe brownie 6 Michałkowe brownie 7

Michałkowe brownie 8

Zainspirowany książką Moniki Waleckiej „Opowiadania drewnianego stołu”

UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

29 komentarzy

Ola 24 sierpnia, 2017 - 5:59 pm

Michałki moje ulubione cukierki 🙂 będzie robione! 🙂

Reply
rozkoszny 24 sierpnia, 2017 - 6:01 pm

w takim układzie to koniecznie!

Reply
Zuzia1123 24 sierpnia, 2017 - 6:00 pm

TEN środek… ślinak cieknie…

Reply
rozkoszny 24 sierpnia, 2017 - 6:01 pm

#foodporn hihi

Reply
Magdalena 24 sierpnia, 2017 - 6:49 pm

jejku, genialne. Muszę spróbować 🙂

Reply
rozkoszny 25 sierpnia, 2017 - 4:53 pm

dziękuję <3 koniecznie daj znac jak Ci smakuje taka wariacja! 🙂

Reply
Agata 4 września, 2017 - 8:03 am

wyszło świetne, co prawda zapomniałam dodać kakao ale i tak było pycha 😛
polecam jeszcze pokryć ciacho kremem z mascarpone i masła orzechowego 😀

Reply
rozkoszny 4 września, 2017 - 9:10 am

Oooo to już totalna rozkosz 😍👌

Reply
Ola 6 września, 2017 - 6:55 pm

A ja mam takie pytanko odnośnie tego ciasta – jaką ono powinno mieć konsystencję, gdy przelewamy je do formy (raczej lejące czy bardziej zwarte, do przekładnia łyżką)? 😊
Z góry dziękuję za odpowiedź! 😊

Reply
Ola 6 września, 2017 - 6:58 pm

A ja mam takie pytanko – jaką konsystencję powinno mieć ciasto, które przelewamy do formy (raczej lejące czy bardziej zwarte, do przekładnia łyżką)? 😊
Z góry dziękuję za odpowiedź! ☺️

Reply
rozkoszny 6 września, 2017 - 7:01 pm

Lejące, łyżka będzie tylko potrzebna do wyskrobywania ciasta 😉

Reply
Ola 6 września, 2017 - 9:06 pm

A czy myślisz, że udałoby się zrobić to brownie w wersji ciasteczek? 😊

Reply
rozkoszny 6 września, 2017 - 9:54 pm

Muffiny brownie byłyby, ale do ciastek trzeba by było dodać więcej mąki, bo ciasto rozleje się na blaszce. Próbuj i koniecznie daj znać co wykombinowałaś 😊

Reply
Oliwia 31 października, 2017 - 8:04 pm

Mam pytanie, do zrobienia brownie można użyć michałków w białej czekoladzie, czy jednak powinny być klasyczne? 😊

Reply
rozkoszny 1 listopada, 2017 - 6:06 pm

To może być jedank za słodkie, zostałbym przy klasycznych 😀

Reply
Oliwia 8 listopada, 2017 - 7:08 pm

Dziękuję pięknie za radę 😃 Nie pozostaje mi teraz nic innego, jak wypróbować przepis ❤️

Reply
rozkoszny 8 listopada, 2017 - 10:00 pm

nie ma wyjścia 😉 <3

Reply
Aleksandra :) 23 grudnia, 2017 - 7:37 pm

Właśnie wyszło z piekarnika, zapach cudowny ale muszę poczekać na jutrzejszych gości, żeby spróbować :*

Reply
rozkoszny 23 grudnia, 2017 - 8:57 pm

mam nadzieję, że goście będą równie zachwyceni jak ja, wesołych świąt! <3

Reply
Anita 3 marca, 2018 - 9:36 am

Orzeszki ziemne solone czy nie?

Reply
rozkoszny 3 marca, 2018 - 9:40 am

Ja użyłem niesolonych, ale wiemy, że czekolada i sól współgra więc takie też się nadadzą 👌

Reply
Lila 17 marca, 2019 - 11:30 am

Drugi przepis z Twojego bloga… i znowu jestem zachwycona! Rzeczywiście najlepsze po wystudzeniu. Nadal przyjemnie sie ciągnie.
Jedyny dylemat jaki miałam to z ilością mąki. Szklankę masz na myśli taką, która mieści 250 ml płynów?
Kolejna na warsztat pójdzie tarta cytrynowa!
Pozdrawiam serdecznie!!!

Reply
rozkoszny 17 marca, 2019 - 5:36 pm

Bardzo miło mi to słyszeć! Szklanka zawszę jest klasyczną miarką „cup” 250 ml, czyli mieści się w niej 130 g mąki. Pozdrawiam i czekam na następne wrażenia!

Reply
Justyna 29 kwietnia, 2020 - 2:57 pm

Wyszło mega! Robisz super robotę, ekstra blog 🙂

Reply
rozkoszny 29 kwietnia, 2020 - 4:28 pm

Dziękuję! 🙂

Reply
Aga 23 czerwca, 2020 - 7:00 pm

Mój tata uwielbia Michałki, a więc przepis wynaleziony na potrzeby Dnia Taty 🤩 dałam o 1/3 mniej cukru i masła 🙂 wyszło obłędne, przepyszne!!!

Reply
rozkoszny 23 czerwca, 2020 - 9:07 pm

proszę pozdrowić tatę!

Reply
Anna 4 listopada, 2020 - 11:19 pm

Czy można zamienić Michalki na czekolade?

Reply
rozkoszny 5 listopada, 2020 - 3:45 pm

można, prosze dodać orzechów

Reply

Leave a Comment