Szparagi to niewątpliwie najgorętsze warzywo sezonu. Na wiele sposobów już je jadłem: fikuśnie, fikuśniej, najfikusniej. Jednak zawsze wracam do tych podanych z sosem holenderskim, który smakuje jak upłynniony luksus.
Klasyczne przygotowanie sosu holenderskiego nie jest prostym zadaniem. W każdy razie, ja zaliczyłem nie jedną porażkę, ubiajać sos w kąpieli wodnej tak skutecznie, że powstała jajecznica. Nie raz mi się rozwarstwia, nie dwa musiałem go wyrzucić go kosza.
Wszystko się zmieniło, gdy w jakimś programie kulinarnym podpatrzyłem, że przygotowanie sosu holenderskiego to MOŻE BYĆ bułka z masłem. Wystarczy malakser lub blender, który sam zemuslyfikuje sos – bez ubijania na parze, bez ściętych jajek, bez rozwarstwiania się. To prawdziwy game-changer.

Szparagi z sosem holenderskim i paloną cytryna
2 – 4 porcje
1 pęczek (500 g) zielonych szparagów
1 cytryna, pokrojona na ćwiartki
2 żółtka ze świeżych, dużych jajek
120 g masła, świeżo stopionego
¼ łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej
1. Rozgrzej mocno nieprzywieralną patelnię. Ułóż na niej ćwiartki cytryny i praż je z każdej strony, po około 2 minuty, aż będą przypalone, nabierając seksi poparzeń. Zdejmij cytrynę z ognia.
2. Do pojemnika malaksera lub blendera przełóż żółtka, sól i sok z dwóch ćwiartek palonej cytryny. Zblenduj w blenderze. Cały czas miksując, wlej cienkim strumieniem ciepłe (ale nie gorące!) masło. W ten sposób sos holenderski się zemulsyfikuje – będzie gęsty i aksamitny. Jeśli chcesz go rozrzedzić, dodaj łyżkę lub dwie wody, jeśli zagęścić – więcej tłuszczu. Dopraw świeżo mielonym pieprzem.
3. Odetnij twarde końce szparagów. Ugotuj je na patelni w mocno osolonej wodzie, około 2 minuty.
4. Przełóż szparagi na półmisek. Polej sosem holenderskim. Podawaj z ćwiartkami palonej cytryny i ulubionym pieczywem.
Rady/porady
Szparagi z sosem holenderskim można zaserwować z pieczywem i jakiem 7-minutowym, tworząc ikoniczne połączenie.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie, Facebooku, i TikToku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.
Wasz,
Rozkoszny

23 komentarze
Czy tak zrobiony sos ‚wytrzyma’ w lodowce do jutra?
(PS: dzięki za kulinarne inspiracje!)
Niestety nie, masło zestygnie i sos straci kremowość
Czy sos nie powinien być robiony na parze?
To tradycyjny sposób, którego nie lubię 🙂
Co z dwiema pozostałymi ćwiartkami cytryny ?
Podajemy wraz ze szparagami
Hej,
Może głupie pytanie – ale robiąc sos zwykłym blenderem ręcznym też się uda?
Dzięki za wszystkie świetne przepisy, które kocham miłością smakoszowską ❤️
Hej, tak uda się!
Wolę białe szparagi od zielonych. Będą tu pasowały, czy to niewybaczalne połączenie?
będą!
Po co „kroić końce szparagów”? Wystarczy odłamać – to znak że są świeże
Odłamywanie zajmuje więcej czasu i jest nierówne 🙂
Obłędne! 🙂 Idealne do obiadu, jako samodzielne danie i na grilla!
Pyszności, dzięki za przepis. Sos wyszedł mi jednak zupełnie żółty, nie kremowo-biały. Jak uzyskałeś taki kolor?
Podejrzewam, że miałaś bardzo dobre jajka 🙂
Tak,u mnie też był żółty ze swojskich
Pyszne, dzięki!
Rozkoszne🌺
Czy można dać mniej soku z cytryny? Bardzo kwaśne jak na mój gust
można, ale przy mniej kwaśnym smaku będzie bardziej odczuwalna „tłustość”
za duzo cytryny nie pozdrawiam
Nie bądź smutna 😉
Hej, mimo że zrobiłem blenderem to niestety rozwarstwił mi się 🙁 Czy może to wynikać z temperatury masła? Jakiej temperatury ma być to masło? Pozdrawiam serdecznie! 🙂