Szparagi to niewątpliwie najgorętsze warzywo sezonu. Na wiele sposobów już je jadłem: fikuśnie, fikuśniej, najfikusniej. Jednak zawsze wracam do tych podanych z sosem holenderskim, który smakuje jak upłynniony luksus.
Klasyczne przygotowanie sosu holenderskiego nie jest prostym zadaniem. W każdy razie, ja zaliczyłem nie jedną porażkę, ubiajać sos w kąpieli wodnej tak skutecznie, że powstała jajecznica. Nie raz mi się rozwarstwia, nie dwa musiałem go wyrzucić go kosza.
Wszystko się zmieniło, gdy w jakimś programie kulinarnym podpatrzyłem, że przygotowanie sosu holenderskiego to MOŻE BYĆ bułka z masłem. Wystarczy malakser lub blender, który sam zemuslyfikuje sos – bez ubijania na parze, bez ściętych jajek, bez rozwarstwiania się. To prawdziwy game-changer.
Szparagi z sosem holenderskim i paloną cytryna
2 – 4 porcje
1 pęczek (500 g) zielonych szparagów
1 cytryna, pokrojona na ćwiartki
2 żółtka ze świeżych, dużych jajek
120 g masła, świeżo stopionego
¼ łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej
1. Rozgrzej mocno nieprzywieralną patelnię. Ułóż na niej ćwiartki cytryny i praż je z każdej strony, po około 2 minuty, aż będą przypalone, nabierając seksi poparzeń. Zdejmij cytrynę z ognia.
2. Do pojemnika malaksera lub blendera przełóż żółtka, sól i sok z dwóch ćwiartek palonej cytryny. Zblenduj w blenderze. Cały czas miksując, wlej cienkim strumieniem ciepłe (ale nie gorące!) masło. W ten sposób sos holenderski się zemulsyfikuje – będzie gęsty i aksamitny. Jeśli chcesz go rozrzedzić, dodaj łyżkę lub dwie wody, jeśli zagęścić – więcej tłuszczu. Dopraw świeżo mielonym pieprzem.
3. Odetnij twarde końce szparagów. Ugotuj je na patelni w mocno osolonej wodzie, około 2 minuty.
4. Przełóż szparagi na półmisek. Polej sosem holenderskim. Podawaj z ćwiartkami palonej cytryny i ulubionym pieczywem.
Rady/porady
Szparagi z sosem holenderskim można zaserwować z pieczywem i jakiem 7-minutowym, tworząc ikoniczne połączenie.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie, Facebooku, i TikToku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.
Wasz,
Rozkoszny
22 komentarze
Czy tak zrobiony sos ‚wytrzyma’ w lodowce do jutra?
(PS: dzięki za kulinarne inspiracje!)
Niestety nie, masło zestygnie i sos straci kremowość
Czy sos nie powinien być robiony na parze?
To tradycyjny sposób, którego nie lubię 🙂
Co z dwiema pozostałymi ćwiartkami cytryny ?
Podajemy wraz ze szparagami
Hej,
Może głupie pytanie – ale robiąc sos zwykłym blenderem ręcznym też się uda?
Dzięki za wszystkie świetne przepisy, które kocham miłością smakoszowską ❤️
Hej, tak uda się!
Wolę białe szparagi od zielonych. Będą tu pasowały, czy to niewybaczalne połączenie?
będą!
Po co „kroić końce szparagów”? Wystarczy odłamać – to znak że są świeże
Odłamywanie zajmuje więcej czasu i jest nierówne 🙂
Obłędne! 🙂 Idealne do obiadu, jako samodzielne danie i na grilla!
Pyszności, dzięki za przepis. Sos wyszedł mi jednak zupełnie żółty, nie kremowo-biały. Jak uzyskałeś taki kolor?
Podejrzewam, że miałaś bardzo dobre jajka 🙂
Tak,u mnie też był żółty ze swojskich
Pyszne, dzięki!
Rozkoszne🌺
Czy można dać mniej soku z cytryny? Bardzo kwaśne jak na mój gust
można, ale przy mniej kwaśnym smaku będzie bardziej odczuwalna „tłustość”
za duzo cytryny nie pozdrawiam
Hej, mimo że zrobiłem blenderem to niestety rozwarstwił mi się 🙁 Czy może to wynikać z temperatury masła? Jakiej temperatury ma być to masło? Pozdrawiam serdecznie! 🙂