Szparagi z sosem holenderskim i paloną cytryna

Szparagi to niewątpliwie najgorętsze warzywo sezonu. Na wiele sposobów już je jadłem: fikuśnie, fikuśniej, najfikusniej. Jednak zawsze wracam do tych podanych z sosem holenderskim, który smakuje jak upłynniony luksus.

Klasyczne przygotowanie sosu holenderskiego nie jest prostym zadaniem. W każdy razie, ja zaliczyłem nie jedną porażkę, ubiajać sos w kąpieli wodnej tak skutecznie, że powstała jajecznica. Nie raz mi się rozwarstwia, nie dwa musiałem go wyrzucić go kosza.

Wszystko się zmieniło, gdy w jakimś programie kulinarnym podpatrzyłem, że przygotowanie sosu holenderskiego to MOŻE BYĆ bułka z masłem. Wystarczy malakser lub blender, który sam zemuslyfikuje sos – bez ubijania na parze, bez ściętych jajek, bez rozwarstwiania się. To prawdziwy game-changer.

Szparagi z sosem holenderskim i paloną cytryna 1

Szparagi z sosem holenderskim i paloną cytryna
2 – 4 porcje
1 pęczek (500 g) zielonych szparagów
1 cytryna, pokrojona na ćwiartki
2 żółtka ze świeżych, dużych jajek
120 g masła, świeżo stopionego
¼ łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej

1. Rozgrzej mocno nieprzywieralną patelnię. Ułóż na niej ćwiartki cytryny i praż je z każdej strony, po około 2 minuty, aż będą przypalone, nabierając seksi poparzeń. Zdejmij cytrynę z ognia.

2. Do pojemnika malaksera lub blendera przełóż żółtka, sól i sok z dwóch ćwiartek palonej cytryny. Zblenduj w blenderze. Cały czas miksując, wlej cienkim strumieniem ciepłe (ale nie gorące!) masło. W ten sposób sos holenderski się zemulsyfikuje – będzie gęsty i aksamitny. Jeśli chcesz go rozrzedzić, dodaj łyżkę lub dwie wody, jeśli zagęścić – więcej tłuszczu. Dopraw świeżo mielonym pieprzem.

3. Odetnij twarde końce szparagów. Ugotuj je na patelni w mocno osolonej wodzie, około 2 minuty.

4. Przełóż szparagi na półmisek. Polej sosem holenderskim. Podawaj z ćwiartkami palonej cytryny i ulubionym pieczywem.

Rady/porady
Szparagi z sosem holenderskim można zaserwować z pieczywem i jakiem 7-minutowym, tworząc ikoniczne połączenie.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na InstagramieFacebooku, i TikToku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Wasz,
Rozkoszny

Szparagi z sosem holenderskim i paloną cytryna 2
UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

22 komentarze

Igu 20 maja, 2023 - 10:58 am

Czy tak zrobiony sos ‚wytrzyma’ w lodowce do jutra?
(PS: dzięki za kulinarne inspiracje!)

Reply
rozkoszny 20 maja, 2023 - 12:08 pm

Niestety nie, masło zestygnie i sos straci kremowość

Reply
Dorota 21 maja, 2023 - 6:16 pm

Czy sos nie powinien być robiony na parze?

Reply
rozkoszny 21 maja, 2023 - 7:16 pm

To tradycyjny sposób, którego nie lubię 🙂

Reply
B 21 maja, 2023 - 7:24 pm

Co z dwiema pozostałymi ćwiartkami cytryny ?

Reply
rozkoszny 22 maja, 2023 - 6:14 pm

Podajemy wraz ze szparagami

Reply
Marianna 22 maja, 2023 - 8:00 pm

Hej,
Może głupie pytanie – ale robiąc sos zwykłym blenderem ręcznym też się uda?
Dzięki za wszystkie świetne przepisy, które kocham miłością smakoszowską ❤️

Reply
rozkoszny 28 maja, 2023 - 7:11 pm

Hej, tak uda się!

Reply
Hanna 22 maja, 2023 - 9:00 pm

Wolę białe szparagi od zielonych. Będą tu pasowały, czy to niewybaczalne połączenie?

Reply
rozkoszny 25 maja, 2023 - 10:34 am

będą!

Reply
KSch 23 maja, 2023 - 8:51 am

Po co „kroić końce szparagów”? Wystarczy odłamać – to znak że są świeże

Reply
rozkoszny 25 maja, 2023 - 10:34 am

Odłamywanie zajmuje więcej czasu i jest nierówne 🙂

Reply
Lamotek.pl 24 maja, 2023 - 12:11 pm

Obłędne! 🙂 Idealne do obiadu, jako samodzielne danie i na grilla!

Reply
Julia 29 maja, 2023 - 2:58 pm

Pyszności, dzięki za przepis. Sos wyszedł mi jednak zupełnie żółty, nie kremowo-biały. Jak uzyskałeś taki kolor?

Reply
rozkoszny 1 czerwca, 2023 - 1:00 pm

Podejrzewam, że miałaś bardzo dobre jajka 🙂

Reply
Dorota 26 kwietnia, 2024 - 4:45 pm

Tak,u mnie też był żółty ze swojskich

Reply
Adam 7 czerwca, 2023 - 11:53 am

Pyszne, dzięki!

Reply
Lena 9 czerwca, 2023 - 4:38 pm

Rozkoszne🌺

Reply
Karolina 17 czerwca, 2023 - 4:41 pm

Czy można dać mniej soku z cytryny? Bardzo kwaśne jak na mój gust

Reply
rozkoszny 18 lipca, 2023 - 5:49 pm

można, ale przy mniej kwaśnym smaku będzie bardziej odczuwalna „tłustość”

Reply
agata 17 lipca, 2023 - 10:13 pm

za duzo cytryny nie pozdrawiam

Reply
Maciek 10 kwietnia, 2024 - 10:36 pm

Hej, mimo że zrobiłem blenderem to niestety rozwarstwił mi się 🙁 Czy może to wynikać z temperatury masła? Jakiej temperatury ma być to masło? Pozdrawiam serdecznie! 🙂

Reply

Leave a Comment