Fasola al limone z cukinią i koprem

Fasola, ale lekka niczym wiosenna bryza! Cytrynowy sos al limone to prawdopodobnie najlepsze, co może spotkać tego strączka o niezbyt dobrej reputacji. Z nudnej i ciężkiej fasola staje się tak powabną, że nie odmówi jej nawet największy fasolo-sceptyk.

Wiecie, jak bardzo lubię makaron w sosie al limone. To jeden z rozkosznych klasyków bloga. Kilka miesięcy temu w warszawskiej knajpce Bibendzie zauważyłem w menu fasolę ze szparagami al limone. – Toż to wspaniałe rozwiązanie – od razu pomyślałem. Niewiele wcześniej na blogu zaproponowałem pieczoną fasolę z plastrami cytryny, ale mówiąc szczerze, kremowy cytrynowy sos to o krok dalej.

Danię lubię wykańczać kwiatami kopru o anyżkowych, cytrusowych nutach, które można kupić w zestawach do kiszenia. Jednak poza sezonem sprawdzi się zwykły koper.

Fasola al limone z cukinią i koprem 1

Fasola al limone z cukinią i koprem
2 porcje
2 szklanki (300 g) fasoli Jaś
1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
1 łyżeczka ziela angielskiego
3 liście laurowe
1 cytryna
½ szklanki (125 ml) śmietanki kremówki 30%
1 łyżka oliwy extra virgin + do podania
1 mała cukinia, pokrojona w plastry
2 ząbki czosnku, przeciśnięty przez praskę
sól morska, świeżo mielony pieprz
kwiaty kopru lub koperek, do podania

1. Przełóż fasolę do garnka wraz z nasionami kopru, zielem angielskim, liśćmi laurowymi i 1 łyżką soli. Zalej wodą i zagotuj. Zmniejsz ogień do minimum i gotuj pod przykryciem, aż fasola będzie miękka, 50 – 80 minut. Można to zrobić dzień lub dwa wcześniej. Odcedź i zachowaj 1 szklankę (250 ml) wody po gotowaniu.

2. Zetrzyj skórkę z cytryny, wyciśnij sok z połówki. Przełóż 1 łyżeczkę skórki cytrynowej do małego garnuszka wraz z kremówką. Zagotuj na małym ogniu. Odstaw, aby wystygła i przeszła cytrynowym

3. Rozgrzej oliwę na dużej patelni na średniej mocy. Smaż cukinię, aż lekko się zarumieni, 2 – 3 minuty. Dodaj czosnek, przemieszaj do uwolnienia aromatów. Dodaj ugotowana fasolę, aromatyzowaną kremówkę i ⅓ szklanki (80 ml) wody po gotowaniu fasoli. Gotuj do lekkiego zagęszczenia, 2 – 3 minuty. Dopraw sokiem z 1/2 cytryny.

4. Podawaj fasolę al limone z koprem i chlustem oliwy. Wspaniale smakuje w towarzystwie maślanych tłuczonych ziemniaków lub pieczywa.

Rady/porady
Zamiast gotować fasolę, można sięgnąć po tę z puszki (400 g), ale fasola Jaś jest bardziej kremowa + większe fasolki lepiej się odnajdują w tego typu gulaszach.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Wasz,
Rozkoszny

Fasola al limone z cukinią i koprem
UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

18 komentarzy

Dawid Szkielka 3 października, 2023 - 11:05 am

Hej, czy fasoli nie trzeba moczyć tak z 16 h przed ugotowaniem?

Reply
rozkoszny 3 października, 2023 - 4:53 pm

Można, ale nie trzeba. Moczenie skróci czas gotowania i ułatwi trawienie

Reply
Witek 4 października, 2023 - 3:04 pm

Polecam też garnek z fasolą zalać wodą, zagotować, odstawić na 2h a potem zalać fasolę świeżą wodą i ugotować.
Działa jak moczenie przez noc ale jest idealne dla takich zapominalskich jak ja 😉

Reply
Nina 3 października, 2023 - 10:45 pm

A czy kremówkę można zastąpić czymś roślinnym ?

Reply
rozkoszny 5 października, 2023 - 6:30 pm

roślinną śmietanką

Reply
Jola 4 października, 2023 - 9:14 am

Dzień dobry, a czy sprawdzi się w tym przepisie mleczko kokosowe zamiast kremówki?

Reply
rozkoszny 5 października, 2023 - 6:32 pm

Myślę, że może wyjść trochę zbyt kokosowo, ale może warto spróbować?

Reply
Oktawia 4 października, 2023 - 5:00 pm

Czy można użyć do tego przepisu śmietany 12% albo 18%?

Reply
rozkoszny 5 października, 2023 - 6:33 pm

Lepiej nie. Aromatyzowanie wymaga bardziej tłustych płynów

Reply
Karo 5 października, 2023 - 9:15 pm

Czy to danie na zimno też smakuje czy raczej tylko na ciepło?

Reply
rozkoszny 6 października, 2023 - 6:17 pm

Na zimno też będzie smacznie

Reply
szafcia 18 listopada, 2023 - 4:21 pm

Hej Rozkoszny, czy koper można zastąpić innym ziołem? Oczywiście wiem, ze to będzie inny smak, ale koper to jedyna roślina, której nie lubię 🙁 natomiast reszta- fasola, cytryna, cukinia- to totalnie moi ulubieńcy, więc chciałabym spróbować tego przepisu :)))

Reply
Blanca 15 grudnia, 2023 - 12:55 pm

Czy zamiast śmietany, można użyć masła osełki?

Reply
ssssss 7 lipca, 2024 - 12:37 am

przeciez maslo jest 85% a smietanka 30%

Reply
Olga 1 stycznia, 2024 - 3:51 pm

Jedno słowo: PYCHOTA! Twoje przepisy nigdy nie zawodzą. Nie udało mi się dostać nasion kopru włoskiego, więc dałam nieco więcej skórki cytrynowej i wyszło fantastycznie.

Reply
Sonia 30 marca, 2024 - 7:50 pm

Czy trzeba obierać tą fasolę po ugotowaniu? Cała skóra się pomarszczyła i mam wrażenie, że nasiona wychodzą z niej jak w bobie

Reply
rozkoszny 4 kwietnia, 2024 - 4:25 pm

zdaje się, że jest stara, ale na pewno jadalna

Reply
Kinga 9 lipca, 2024 - 9:15 pm

Robienie zajęło mi łącznie 3 dni (z namaczaniem i zebraniem się do dokończenia 😉). Ale efekt – marzenie. Tak aromatyczne, lekkie, świeże. Nie chcę się wierzyć, że to zwykła fasola. Dziękuję! ❤️

Reply

Leave a Comment