Fasola, ale lekka niczym wiosenna bryza! Cytrynowy sos al limone to prawdopodobnie najlepsze, co może spotkać tego strączka o niezbyt dobrej reputacji. Z nudnej i ciężkiej fasola staje się tak powabną, że nie odmówi jej nawet największy fasolo-sceptyk.
Wiecie, jak bardzo lubię makaron w sosie al limone. To jeden z rozkosznych klasyków bloga. Kilka miesięcy temu w warszawskiej knajpce Bibendzie zauważyłem w menu fasolę ze szparagami al limone. – Toż to wspaniałe rozwiązanie – od razu pomyślałem. Niewiele wcześniej na blogu zaproponowałem pieczoną fasolę z plastrami cytryny, ale mówiąc szczerze, kremowy cytrynowy sos to o krok dalej.
Danię lubię wykańczać kwiatami kopru o anyżkowych, cytrusowych nutach, które można kupić w zestawach do kiszenia. Jednak poza sezonem sprawdzi się zwykły koper.
Fasola al limone z cukinią i koprem
2 porcje
2 szklanki (300 g) fasoli Jaś
1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
1 łyżeczka ziela angielskiego
3 liście laurowe
1 cytryna
½ szklanki (125 ml) śmietanki kremówki 30%
1 łyżka oliwy extra virgin + do podania
1 mała cukinia, pokrojona w plastry
2 ząbki czosnku, przeciśnięty przez praskę
sól morska, świeżo mielony pieprz
kwiaty kopru lub koperek, do podania
1. Przełóż fasolę do garnka wraz z nasionami kopru, zielem angielskim, liśćmi laurowymi i 1 łyżką soli. Zalej wodą i zagotuj. Zmniejsz ogień do minimum i gotuj pod przykryciem, aż fasola będzie miękka, 50 – 80 minut. Można to zrobić dzień lub dwa wcześniej. Odcedź i zachowaj 1 szklankę (250 ml) wody po gotowaniu.
2. Zetrzyj skórkę z cytryny, wyciśnij sok z połówki. Przełóż 1 łyżeczkę skórki cytrynowej do małego garnuszka wraz z kremówką. Zagotuj na małym ogniu. Odstaw, aby wystygła i przeszła cytrynowym
3. Rozgrzej oliwę na dużej patelni na średniej mocy. Smaż cukinię, aż lekko się zarumieni, 2 – 3 minuty. Dodaj czosnek, przemieszaj do uwolnienia aromatów. Dodaj ugotowana fasolę, aromatyzowaną kremówkę i ⅓ szklanki (80 ml) wody po gotowaniu fasoli. Gotuj do lekkiego zagęszczenia, 2 – 3 minuty. Dopraw sokiem z 1/2 cytryny.
4. Podawaj fasolę al limone z koprem i chlustem oliwy. Wspaniale smakuje w towarzystwie maślanych tłuczonych ziemniaków lub pieczywa.
Rady/porady
Zamiast gotować fasolę, można sięgnąć po tę z puszki (400 g), ale fasola Jaś jest bardziej kremowa + większe fasolki lepiej się odnajdują w tego typu gulaszach.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.
Wasz,
Rozkoszny
18 komentarzy
Hej, czy fasoli nie trzeba moczyć tak z 16 h przed ugotowaniem?
Można, ale nie trzeba. Moczenie skróci czas gotowania i ułatwi trawienie
Polecam też garnek z fasolą zalać wodą, zagotować, odstawić na 2h a potem zalać fasolę świeżą wodą i ugotować.
Działa jak moczenie przez noc ale jest idealne dla takich zapominalskich jak ja 😉
A czy kremówkę można zastąpić czymś roślinnym ?
roślinną śmietanką
Dzień dobry, a czy sprawdzi się w tym przepisie mleczko kokosowe zamiast kremówki?
Myślę, że może wyjść trochę zbyt kokosowo, ale może warto spróbować?
Czy można użyć do tego przepisu śmietany 12% albo 18%?
Lepiej nie. Aromatyzowanie wymaga bardziej tłustych płynów
Czy to danie na zimno też smakuje czy raczej tylko na ciepło?
Na zimno też będzie smacznie
Hej Rozkoszny, czy koper można zastąpić innym ziołem? Oczywiście wiem, ze to będzie inny smak, ale koper to jedyna roślina, której nie lubię 🙁 natomiast reszta- fasola, cytryna, cukinia- to totalnie moi ulubieńcy, więc chciałabym spróbować tego przepisu :)))
Czy zamiast śmietany, można użyć masła osełki?
przeciez maslo jest 85% a smietanka 30%
Jedno słowo: PYCHOTA! Twoje przepisy nigdy nie zawodzą. Nie udało mi się dostać nasion kopru włoskiego, więc dałam nieco więcej skórki cytrynowej i wyszło fantastycznie.
Czy trzeba obierać tą fasolę po ugotowaniu? Cała skóra się pomarszczyła i mam wrażenie, że nasiona wychodzą z niej jak w bobie
zdaje się, że jest stara, ale na pewno jadalna
Robienie zajęło mi łącznie 3 dni (z namaczaniem i zebraniem się do dokończenia 😉). Ale efekt – marzenie. Tak aromatyczne, lekkie, świeże. Nie chcę się wierzyć, że to zwykła fasola. Dziękuję! ❤️