Cytrusowe boczniaki ze szparagami i chili

Boczniaki, szparagi, pomarańcza i limonka. Te cztery składniki i kilka ruchów rozgrzanej do czerwoności patelni wystarczy, by przeżyć warzywny obliwion.

Nie trzeba wiele, by osiągnąć kulinarny szczyt. A może to po prostu moja nowa obsesja? Wiecie, że mam słabość do szparagów, które odmieniam przez wszystkie przypadki. Teraz nastał czas na cytrusy. Jakiś czas temu zachwyciły mnie smażone szparagi z pomarańczą przepisu Andy’ego Baraghaniego. Od tamtego czasu lubię ustawiać azymut na te smaki. Dorzucam jeszcze kontrastującą limonkę i boczniaki nadające lekko dymnego smaku.

Cytrusowe boczniaki ze szparagami

Cytrusowe boczniaki ze szparagami i chili
2 porcje
1 pęczek (500 g) szparagów
3 łyżki oleju ryżowego lub rzepakowego
250 g boczniaków, przekrojonych na pół
3 ząbki czosnku, pokrojone na cienkie plasterki
1 czerwone chili, pokrojone na plasterki
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki wody
2 łyżki masła, zimnego
1 mała pomarańcza, skórka i sok
1 mała limonka, skórka i sok
sezam, do podania
kolendra, do podania

1. Odłam twarde końce szparagów: złap szparaga obiema rękami i przełam w miejscu, które podyktuje szparagi. Pokrój je na 2 cm kawałki. Odłóż na bok.

2. Rozgrzej bardzo mocno patelnię wraz z olejem. Smaż boczniaki, aż się zarumienią, około 4 minuty. Dodaj czosnek i chili, przemieszaj. Wrzuć przygotowane szparagi. Dopraw szczyptą soli. Smaż około 2 minuty, aż zaczną mięknąć.

3. Dodaj sos sojowy, wodę i masło. Mieszaj cały czas, aż masło się roztopi, emulgując sos. Szparagi w tym momencie powinny być już przyjemnie al dente. Zdejmij patelnię z ognia. Skrop danie sokiem z połowy pomarańczy i limonki.

4. Podawaj stir-fry z sezamem, kolendrą i skórką startą z cytrusów. Dobrze smakuje w towarzystwie ryżu jaśminowego, ale szczerze powiedziawszy mógłbym zjeść je w całości wprost z patelni.

Rady/porady
Danie robi się naprawdę bardzo szybko. Dobrze przed zaczęciem gotowania przygotować mise en place, odmierzone i posiekane składniki.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Wasz,
Rozkoszny

jak zrobić cytrusowe boczniaki ze szparagami i chili – film krok po kroku
Cytrusowe boczniaki ze szparagami
UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

43 komentarze

Anika 17 maja, 2022 - 10:34 pm

To jest pyszne!!! Smaki się fantastycznie przenikają! Przepis razem z kung pao wchodzi do częstego użytku 🙂

Reply
rozkoszny 19 maja, 2022 - 6:48 pm

Bardzo się cieszę!

Reply
Sylwia 18 maja, 2022 - 8:01 pm

A pieczarki dadzą radę, czy raczej nie bardzo?

Reply
rozkoszny 19 maja, 2022 - 6:49 pm

Hmm, raczej nie – boczniaki wchłaniają sos. Pieczarki tak nie potrafią 🙂

Reply
Daria 22 maja, 2022 - 10:35 am

Pyszne👍 Przepis wskakuje na stałe do mojego menu. Ja podałam z makaronem ryżowym i bardzo dobrze pasuje.

Reply
rozkoszny 22 maja, 2022 - 11:27 am

Super!

Reply
Ala 23 maja, 2022 - 4:41 pm

Wyszło bardzo smacznie. Pochwalił nawet mąż, który ani za boczniakami, ani za szparagami niestety nie przepada.
Polecam więc tym, którzy lubią jak i tym, którzy z rezerwa podchodzą do tych warzyw.

Reply
rozkoszny 24 maja, 2022 - 4:10 pm

Miód na moje serce!

Reply
Kamila 23 maja, 2022 - 7:25 pm

Zbyt dobre aby zrobić zdjęcie ! Przepyszne z wiały polwytrawnym winem. Ogromnie dziękuję za TEN przepis.

Reply
rozkoszny 24 maja, 2022 - 4:10 pm

<3

Reply
Marti 23 maja, 2022 - 9:57 pm

Pyszny przepis!!!! Jestem zachwycona ♥️

Reply
rozkoszny 24 maja, 2022 - 4:11 pm

Cieszę się!

Reply
Dagmara 24 maja, 2022 - 7:16 pm

wyobraź sobie, że w żadnym sklepie nie znalazłam boczniaków – wydaje mi się, że to Twoja zasługa <3

Reply
rozkoszny 24 maja, 2022 - 9:04 pm

Opps haha

Reply
M. 1 czerwca, 2022 - 2:07 pm

Haha ja też wczoraj wykąpałam ostatnie z półki. Dzieje się!

Reply
lix fox 25 maja, 2022 - 3:18 pm

omg, takiego efektu końcowego się nie spodziewałam. dawno nie jadłam nic tak dobrego!
makaron jako dodatek tylko psuł talerz 😉

Reply
rozkoszny 25 maja, 2022 - 6:18 pm

A nie mówiłem 😀

Reply
Pauli 25 maja, 2022 - 4:54 pm

Heeej! Czy można dodać coś innego zamiast masła? Chciałabym ugościć wegan tym dobrem 🙂 halp!!!

Reply
rozkoszny 25 maja, 2022 - 6:19 pm

Może wegańskie masło? Ale szczerze wątpię, żeby mogło coś je zastąpić, bo jest kropką nad „i” tego dania

Reply
Karola 28 maja, 2022 - 8:39 pm

Ten przepis to prawdziwe objawienie. Cudowny❤️

Reply
rozkoszny 30 maja, 2022 - 4:58 pm

<3333

Reply
Dominika 29 maja, 2022 - 4:31 pm

przepyszne danie i połączenie smaków. Dziekuję Ci #rozkoszny! To mój boczniakowy debiut i taki SZTOS 😉

Reply
rozkoszny 30 maja, 2022 - 5:09 pm

Cieszę się, że zaprzyjaźniłaś się z boczniakami!

Reply
misswindmill 30 maja, 2022 - 4:28 pm

Po prostu WOW. Moj pierwszy przepis od Ciebie, wracam po wiecej!

Reply
rozkoszny 30 maja, 2022 - 5:12 pm

Zapraszam!

Reply
Paula 31 maja, 2022 - 4:59 pm

WSPANIAŁY!!! Miał być obiad na szybko, a wyszła prawdziwa uczta! ❤️

Reply
rozkoszny 1 czerwca, 2022 - 5:07 pm

Oblivion!

Reply
es 1 czerwca, 2022 - 9:09 am

Uwaga pytanie ,może głupie .
Czy myjesz boczniaki przed ? Bo zastanawiam
się czy potem za dużo wody nie puszczą czy coś …

Reply
anna 3 czerwca, 2022 - 5:28 pm

Rozkoszny, a jak robię obiad, to z czym polecasz je podać – z jakimś ryżem albo kaszą? A może grzanki?

Reply
rozkoszny 3 czerwca, 2022 - 6:08 pm

Ryż jaśminowy lub makaron ryżowy najbardziej będą pasować

Reply
anna 4 czerwca, 2022 - 8:56 am

dziękuję!

Reply
Anna 5 czerwca, 2022 - 6:47 pm

Wspaniałe dziękuję. Rozkoszny, proszę – a jakie warzywo nada się zamiast szparagów, gdy sezon na nie już się skończy?

Reply
rozkoszny 5 czerwca, 2022 - 9:36 pm

Może brokuł? 🙂

Reply
Karolina Kowalczyk 6 czerwca, 2022 - 8:59 pm

Ależ to pyszne!!! Zrobiłam!!! Niebo w gębie!!! Dzięki!!! Uwielbiam Pana przepisy. Rozpędziłam się i zrobiłam tez sernik z rabarbarem i cobbler. Wszystko wyszło rewelacyjnie i smakowało znakomicie! Dzięki!!!!

Reply
rozkoszny 7 czerwca, 2022 - 3:27 pm

Cieszę się bardzo!

Reply
manu 9 czerwca, 2022 - 12:46 pm

Z orkiszem lub kaszą pęczak równie wyśmienite! Dziękuję za przepis 🙂

Reply
rozkoszny 9 czerwca, 2022 - 7:48 pm

Dzięki za cynk!

Reply
Ignacy 9 czerwca, 2022 - 2:16 pm

No pycha, to mój drugi raz z tobą! Pierwszy to był wege ranen, a teraz szparagi z boczniakami.
Naprawdę nie wiem co lepsze ????
Miód w gębie jak Masia moja mama 😁

Reply
rozkoszny 9 czerwca, 2022 - 7:48 pm

<3

Reply
Anna 14 czerwca, 2022 - 12:40 pm

Pyszne! U mnie zamiast ryżu był kuskus z kostką grzybową i chili w płatkach (myślałam o kaszy bulgur, ale akurat nie miałam), a zamiast soku z połowy pomarańczy i limonki dałam z całych, co się będę szczypać 😉 Wlałam na patelnię pod koniec gotowania i zredukowałam, wyszło mega cytrusowo.

Reply
rozkoszny 17 czerwca, 2022 - 7:49 pm

Smacznego!

Reply
Agata 18 czerwca, 2022 - 5:50 pm

Przepyszne! Jem i nie mogę wyjść z podziwu jakie do dobre ☺

Reply
rozkoszny 19 czerwca, 2022 - 2:16 pm

Jedz póki sezon trwa!

Reply

Leave a Comment