Boczniaki, szparagi, pomarańcza i limonka. Te cztery składniki i kilka ruchów rozgrzanej do czerwoności patelni wystarczy, by przeżyć warzywny obliwion.
Nie trzeba wiele, by osiągnąć kulinarny szczyt. A może to po prostu moja nowa obsesja? Wiecie, że mam słabość do szparagów, które odmieniam przez wszystkie przypadki. Teraz nastał czas na cytrusy. Jakiś czas temu zachwyciły mnie smażone szparagi z pomarańczą przepisu Andy’ego Baraghaniego. Od tamtego czasu lubię ustawiać azymut na te smaki. Dorzucam jeszcze kontrastującą limonkę i boczniaki nadające lekko dymnego smaku.
Cytrusowe boczniaki ze szparagami i chili
2 porcje
1 pęczek (500 g) szparagów
3 łyżki oleju ryżowego lub rzepakowego
250 g boczniaków, przekrojonych na pół
3 ząbki czosnku, pokrojone na cienkie plasterki
1 czerwone chili, pokrojone na plasterki
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki wody
2 łyżki masła, zimnego
1 mała pomarańcza, skórka i sok
1 mała limonka, skórka i sok
sezam, do podania
kolendra, do podania
1. Odłam twarde końce szparagów: złap szparaga obiema rękami i przełam w miejscu, które podyktuje szparagi. Pokrój je na 2 cm kawałki. Odłóż na bok.
2. Rozgrzej bardzo mocno patelnię wraz z olejem. Smaż boczniaki, aż się zarumienią, około 4 minuty. Dodaj czosnek i chili, przemieszaj. Wrzuć przygotowane szparagi. Dopraw szczyptą soli. Smaż około 2 minuty, aż zaczną mięknąć.
3. Dodaj sos sojowy, wodę i masło. Mieszaj cały czas, aż masło się roztopi, emulgując sos. Szparagi w tym momencie powinny być już przyjemnie al dente. Zdejmij patelnię z ognia. Skrop danie sokiem z połowy pomarańczy i limonki.
4. Podawaj stir-fry z sezamem, kolendrą i skórką startą z cytrusów. Dobrze smakuje w towarzystwie ryżu jaśminowego, ale szczerze powiedziawszy mógłbym zjeść je w całości wprost z patelni.
Rady/porady
Danie robi się naprawdę bardzo szybko. Dobrze przed zaczęciem gotowania przygotować mise en place, odmierzone i posiekane składniki.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.
Wasz,
Rozkoszny
66 komentarzy
To jest pyszne!!! Smaki się fantastycznie przenikają! Przepis razem z kung pao wchodzi do częstego użytku 🙂
Bardzo się cieszę!
A pieczarki dadzą radę, czy raczej nie bardzo?
Hmm, raczej nie – boczniaki wchłaniają sos. Pieczarki tak nie potrafią 🙂
Pyszne👍 Przepis wskakuje na stałe do mojego menu. Ja podałam z makaronem ryżowym i bardzo dobrze pasuje.
Super!
Wyszło bardzo smacznie. Pochwalił nawet mąż, który ani za boczniakami, ani za szparagami niestety nie przepada.
Polecam więc tym, którzy lubią jak i tym, którzy z rezerwa podchodzą do tych warzyw.
Miód na moje serce!
Zbyt dobre aby zrobić zdjęcie ! Przepyszne z wiały polwytrawnym winem. Ogromnie dziękuję za TEN przepis.
<3
Pyszny przepis!!!! Jestem zachwycona ♥️
Cieszę się!
wyobraź sobie, że w żadnym sklepie nie znalazłam boczniaków – wydaje mi się, że to Twoja zasługa <3
Opps haha
Haha ja też wczoraj wykąpałam ostatnie z półki. Dzieje się!
omg, takiego efektu końcowego się nie spodziewałam. dawno nie jadłam nic tak dobrego!
makaron jako dodatek tylko psuł talerz 😉
A nie mówiłem 😀
Heeej! Czy można dodać coś innego zamiast masła? Chciałabym ugościć wegan tym dobrem 🙂 halp!!!
Może wegańskie masło? Ale szczerze wątpię, żeby mogło coś je zastąpić, bo jest kropką nad „i” tego dania
Polecam wegańskie masło eleplant. U nas wleciało jak złoto🌟
Ten przepis to prawdziwe objawienie. Cudowny❤️
<3333
przepyszne danie i połączenie smaków. Dziekuję Ci #rozkoszny! To mój boczniakowy debiut i taki SZTOS 😉
Cieszę się, że zaprzyjaźniłaś się z boczniakami!
Po prostu WOW. Moj pierwszy przepis od Ciebie, wracam po wiecej!
Zapraszam!
WSPANIAŁY!!! Miał być obiad na szybko, a wyszła prawdziwa uczta! ❤️
Oblivion!
Uwaga pytanie ,może głupie .
Czy myjesz boczniaki przed ? Bo zastanawiam
się czy potem za dużo wody nie puszczą czy coś …
Rozkoszny, a jak robię obiad, to z czym polecasz je podać – z jakimś ryżem albo kaszą? A może grzanki?
Ryż jaśminowy lub makaron ryżowy najbardziej będą pasować
dziękuję!
Wspaniałe dziękuję. Rozkoszny, proszę – a jakie warzywo nada się zamiast szparagów, gdy sezon na nie już się skończy?
Może brokuł? 🙂
Zamiast szparagów użyłam fasolki szparagowej , wyszło extra
Ależ to pyszne!!! Zrobiłam!!! Niebo w gębie!!! Dzięki!!! Uwielbiam Pana przepisy. Rozpędziłam się i zrobiłam tez sernik z rabarbarem i cobbler. Wszystko wyszło rewelacyjnie i smakowało znakomicie! Dzięki!!!!
Cieszę się bardzo!
Z orkiszem lub kaszą pęczak równie wyśmienite! Dziękuję za przepis 🙂
Dzięki za cynk!
No pycha, to mój drugi raz z tobą! Pierwszy to był wege ranen, a teraz szparagi z boczniakami.
Naprawdę nie wiem co lepsze ????
Miód w gębie jak Masia moja mama 😁
<3
Pyszne! U mnie zamiast ryżu był kuskus z kostką grzybową i chili w płatkach (myślałam o kaszy bulgur, ale akurat nie miałam), a zamiast soku z połowy pomarańczy i limonki dałam z całych, co się będę szczypać 😉 Wlałam na patelnię pod koniec gotowania i zredukowałam, wyszło mega cytrusowo.
Smacznego!
Przepyszne! Jem i nie mogę wyjść z podziwu jakie do dobre ☺
Jedz póki sezon trwa!
Obudziłam się po sezonie szparagowym ale zrobię dziś z fasolką szparagową (zieloną). Chociaż w nazwie ma coś ze szparaga:)
Będzie pysznie!
Było pyszne. W piątek robię jeszcze raz 🙂
Ja mam tylko jedno pytanie – jak zrzucić te wszystkie cuda z tego bloga 😅
Większość tych smaków to w rzeczy samej dość lekka igraszka!
Hej, proszę daj znać czy polecasz to danie jako lunch na drugi dzień do pracy czy raczej to nie ma sensu i straci swą moc?
Miłego dnia 😉
Magda
He, da radę jako lunch!
Jedno z lepszych dań, jakie jadłam! Wspaniałe, kremowe, idealnie skomponowane, marzenie po prostu. Nie ma lepszego sposobu na szparagi 😉
Amen!
Ten przepis jest mega !!! Moja córka (wybredna wegetarianka) przysiadła się na chwilę, żeby trochę spróbować, po czym opędzlowała mi połowę dania 😀
@rozkoszny wybacz! Ale zanim pomyślałam o zdjęciu mieliśmy puste talerze😍 to jest petarda ❤️
Przepyszne! Jako, że w październiku trudno o szparagi to zamieniłam je zieloną fasolką szparagową, wyszło genialne 🙂🔥
Genialne i genialnie proste do zrobienia. Będę wracać do tego dania. Next time zrobię je chyba w woku. Dziękuję za inspirację!
Przepyszne danie. Pomarańcza nadaje niesamowitą nutę. Całość smaków obłędna. Z ryżem smakije idealnie. Mmmm jeszcze
<3
Super przepis. Smak nieoczywisty i zaskakujący. Trochę bałam się wycisnąć cały sok z pomarańczy i limonki i niepotrzebnie bo jeszcze bardziej podkręciłby smak. Sezon na szparagi w rozkwicie więc przepis do wykorzystania.
Chłopie, tym przepisem rozbiłeś bank, dla takiego jedzenia można stać się wegetarianinem. Pyszne to mało powiedziane. Polecam wszystkim miłośnikom szparagów i nie tylko
Czy ktoś próbował dodać tofu? Chciałabym przemycić trochę białka, a nie mam pewności czy będzie pasować 🙈
Można dodać tofu
Pychotka😋😋😋 trochę poszalałam gdyż nie mając masła klasyk użyłam orzechowego i dodałam imbiru bo uwielbiam…. Jem i jem i jem i najeść się nie mogę
Zamiast boczniaków użyłam kurek, a szparagi wymieniłam na bób, który uwielbiam ❤️
Ten duet skąpany w pysznym cytrusowym sosie smakuje doskonale!
Rozkoszny, dzięki za te rozkoszne inspiracje 😇