Cytrusowe boczniaki ze szparagami i chili

Boczniaki, szparagi, pomarańcza i limonka. Te cztery składniki i kilka ruchów rozgrzanej do czerwoności patelni wystarczy, by przeżyć warzywny obliwion.

Nie trzeba wiele, by osiągnąć kulinarny szczyt. A może to po prostu moja nowa obsesja? Wiecie, że mam słabość do szparagów, które odmieniam przez wszystkie przypadki. Teraz nastał czas na cytrusy. Jakiś czas temu zachwyciły mnie smażone szparagi z pomarańczą przepisu Andy’ego Baraghaniego. Od tamtego czasu lubię ustawiać azymut na te smaki. Dorzucam jeszcze kontrastującą limonkę i boczniaki nadające lekko dymnego smaku.

Cytrusowe boczniaki ze szparagami

Cytrusowe boczniaki ze szparagami i chili
2 porcje
1 pęczek (500 g) szparagów
3 łyżki oleju ryżowego lub rzepakowego
250 g boczniaków, przekrojonych na pół
3 ząbki czosnku, pokrojone na cienkie plasterki
1 czerwone chili, pokrojone na plasterki
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki wody
2 łyżki masła, zimnego
1 mała pomarańcza, skórka i sok
1 mała limonka, skórka i sok
sezam, do podania
kolendra, do podania

1. Odłam twarde końce szparagów: złap szparaga obiema rękami i przełam w miejscu, które podyktuje szparagi. Pokrój je na 2 cm kawałki. Odłóż na bok.

2. Rozgrzej bardzo mocno patelnię wraz z olejem. Smaż boczniaki, aż się zarumienią, około 4 minuty. Dodaj czosnek i chili, przemieszaj. Wrzuć przygotowane szparagi. Dopraw szczyptą soli. Smaż około 2 minuty, aż zaczną mięknąć.

3. Dodaj sos sojowy, wodę i masło. Mieszaj cały czas, aż masło się roztopi, emulgując sos. Szparagi w tym momencie powinny być już przyjemnie al dente. Zdejmij patelnię z ognia. Skrop danie sokiem z połowy pomarańczy i limonki.

4. Podawaj stir-fry z sezamem, kolendrą i skórką startą z cytrusów. Dobrze smakuje w towarzystwie ryżu jaśminowego, ale szczerze powiedziawszy mógłbym zjeść je w całości wprost z patelni.

Rady/porady
Danie robi się naprawdę bardzo szybko. Dobrze przed zaczęciem gotowania przygotować mise en place, odmierzone i posiekane składniki.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Wasz,
Rozkoszny

jak zrobić cytrusowe boczniaki ze szparagami i chili – film krok po kroku
Cytrusowe boczniaki ze szparagami
UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

65 komentarzy

Anika 17 maja, 2022 - 10:34 pm

To jest pyszne!!! Smaki się fantastycznie przenikają! Przepis razem z kung pao wchodzi do częstego użytku 🙂

Reply
rozkoszny 19 maja, 2022 - 6:48 pm

Bardzo się cieszę!

Reply
Sylwia 18 maja, 2022 - 8:01 pm

A pieczarki dadzą radę, czy raczej nie bardzo?

Reply
rozkoszny 19 maja, 2022 - 6:49 pm

Hmm, raczej nie – boczniaki wchłaniają sos. Pieczarki tak nie potrafią 🙂

Reply
Daria 22 maja, 2022 - 10:35 am

Pyszne👍 Przepis wskakuje na stałe do mojego menu. Ja podałam z makaronem ryżowym i bardzo dobrze pasuje.

Reply
rozkoszny 22 maja, 2022 - 11:27 am

Super!

Reply
Ala 23 maja, 2022 - 4:41 pm

Wyszło bardzo smacznie. Pochwalił nawet mąż, który ani za boczniakami, ani za szparagami niestety nie przepada.
Polecam więc tym, którzy lubią jak i tym, którzy z rezerwa podchodzą do tych warzyw.

Reply
rozkoszny 24 maja, 2022 - 4:10 pm

Miód na moje serce!

Reply
Kamila 23 maja, 2022 - 7:25 pm

Zbyt dobre aby zrobić zdjęcie ! Przepyszne z wiały polwytrawnym winem. Ogromnie dziękuję za TEN przepis.

Reply
rozkoszny 24 maja, 2022 - 4:10 pm

<3

Reply
Marti 23 maja, 2022 - 9:57 pm

Pyszny przepis!!!! Jestem zachwycona ♥️

Reply
rozkoszny 24 maja, 2022 - 4:11 pm

Cieszę się!

Reply
Dagmara 24 maja, 2022 - 7:16 pm

wyobraź sobie, że w żadnym sklepie nie znalazłam boczniaków – wydaje mi się, że to Twoja zasługa <3

Reply
rozkoszny 24 maja, 2022 - 9:04 pm

Opps haha

Reply
M. 1 czerwca, 2022 - 2:07 pm

Haha ja też wczoraj wykąpałam ostatnie z półki. Dzieje się!

Reply
lix fox 25 maja, 2022 - 3:18 pm

omg, takiego efektu końcowego się nie spodziewałam. dawno nie jadłam nic tak dobrego!
makaron jako dodatek tylko psuł talerz 😉

Reply
rozkoszny 25 maja, 2022 - 6:18 pm

A nie mówiłem 😀

Reply
Pauli 25 maja, 2022 - 4:54 pm

Heeej! Czy można dodać coś innego zamiast masła? Chciałabym ugościć wegan tym dobrem 🙂 halp!!!

Reply
rozkoszny 25 maja, 2022 - 6:19 pm

Może wegańskie masło? Ale szczerze wątpię, żeby mogło coś je zastąpić, bo jest kropką nad „i” tego dania

Reply
Anita 7 czerwca, 2024 - 9:10 pm

Polecam wegańskie masło eleplant. U nas wleciało jak złoto🌟

Reply
Karola 28 maja, 2022 - 8:39 pm

Ten przepis to prawdziwe objawienie. Cudowny❤️

Reply
rozkoszny 30 maja, 2022 - 4:58 pm

<3333

Reply
Dominika 29 maja, 2022 - 4:31 pm

przepyszne danie i połączenie smaków. Dziekuję Ci #rozkoszny! To mój boczniakowy debiut i taki SZTOS 😉

Reply
rozkoszny 30 maja, 2022 - 5:09 pm

Cieszę się, że zaprzyjaźniłaś się z boczniakami!

Reply
misswindmill 30 maja, 2022 - 4:28 pm

Po prostu WOW. Moj pierwszy przepis od Ciebie, wracam po wiecej!

Reply
rozkoszny 30 maja, 2022 - 5:12 pm

Zapraszam!

Reply
Paula 31 maja, 2022 - 4:59 pm

WSPANIAŁY!!! Miał być obiad na szybko, a wyszła prawdziwa uczta! ❤️

Reply
rozkoszny 1 czerwca, 2022 - 5:07 pm

Oblivion!

Reply
es 1 czerwca, 2022 - 9:09 am

Uwaga pytanie ,może głupie .
Czy myjesz boczniaki przed ? Bo zastanawiam
się czy potem za dużo wody nie puszczą czy coś …

Reply
anna 3 czerwca, 2022 - 5:28 pm

Rozkoszny, a jak robię obiad, to z czym polecasz je podać – z jakimś ryżem albo kaszą? A może grzanki?

Reply
rozkoszny 3 czerwca, 2022 - 6:08 pm

Ryż jaśminowy lub makaron ryżowy najbardziej będą pasować

Reply
anna 4 czerwca, 2022 - 8:56 am

dziękuję!

Reply
Anna 5 czerwca, 2022 - 6:47 pm

Wspaniałe dziękuję. Rozkoszny, proszę – a jakie warzywo nada się zamiast szparagów, gdy sezon na nie już się skończy?

Reply
rozkoszny 5 czerwca, 2022 - 9:36 pm

Może brokuł? 🙂

Reply
Agnieszka 12 maja, 2024 - 4:31 pm

Zamiast szparagów użyłam fasolki szparagowej , wyszło extra

Reply
Karolina Kowalczyk 6 czerwca, 2022 - 8:59 pm

Ależ to pyszne!!! Zrobiłam!!! Niebo w gębie!!! Dzięki!!! Uwielbiam Pana przepisy. Rozpędziłam się i zrobiłam tez sernik z rabarbarem i cobbler. Wszystko wyszło rewelacyjnie i smakowało znakomicie! Dzięki!!!!

Reply
rozkoszny 7 czerwca, 2022 - 3:27 pm

Cieszę się bardzo!

Reply
manu 9 czerwca, 2022 - 12:46 pm

Z orkiszem lub kaszą pęczak równie wyśmienite! Dziękuję za przepis 🙂

Reply
rozkoszny 9 czerwca, 2022 - 7:48 pm

Dzięki za cynk!

Reply
Ignacy 9 czerwca, 2022 - 2:16 pm

No pycha, to mój drugi raz z tobą! Pierwszy to był wege ranen, a teraz szparagi z boczniakami.
Naprawdę nie wiem co lepsze ????
Miód w gębie jak Masia moja mama 😁

Reply
rozkoszny 9 czerwca, 2022 - 7:48 pm

<3

Reply
Anna 14 czerwca, 2022 - 12:40 pm

Pyszne! U mnie zamiast ryżu był kuskus z kostką grzybową i chili w płatkach (myślałam o kaszy bulgur, ale akurat nie miałam), a zamiast soku z połowy pomarańczy i limonki dałam z całych, co się będę szczypać 😉 Wlałam na patelnię pod koniec gotowania i zredukowałam, wyszło mega cytrusowo.

Reply
rozkoszny 17 czerwca, 2022 - 7:49 pm

Smacznego!

Reply
Agata 18 czerwca, 2022 - 5:50 pm

Przepyszne! Jem i nie mogę wyjść z podziwu jakie do dobre ☺

Reply
rozkoszny 19 czerwca, 2022 - 2:16 pm

Jedz póki sezon trwa!

Reply
Anita 21 lipca, 2022 - 9:06 am

Obudziłam się po sezonie szparagowym ale zrobię dziś z fasolką szparagową (zieloną). Chociaż w nazwie ma coś ze szparaga:)

Reply
rozkoszny 25 lipca, 2022 - 12:27 pm

Będzie pysznie!

Reply
Anita 16 sierpnia, 2022 - 9:46 pm

Było pyszne. W piątek robię jeszcze raz 🙂

Reply
Gosia 11 listopada, 2022 - 9:05 am

Ja mam tylko jedno pytanie – jak zrzucić te wszystkie cuda z tego bloga 😅

Reply
rozkoszny 13 listopada, 2022 - 5:06 pm

Większość tych smaków to w rzeczy samej dość lekka igraszka!

Reply
Magda 18 kwietnia, 2023 - 7:46 pm

Hej, proszę daj znać czy polecasz to danie jako lunch na drugi dzień do pracy czy raczej to nie ma sensu i straci swą moc?
Miłego dnia 😉
Magda

Reply
rozkoszny 19 kwietnia, 2023 - 4:31 pm

He, da radę jako lunch!

Reply
Paulina 6 maja, 2023 - 10:14 pm

Jedno z lepszych dań, jakie jadłam! Wspaniałe, kremowe, idealnie skomponowane, marzenie po prostu. Nie ma lepszego sposobu na szparagi 😉

Reply
rozkoszny 8 maja, 2023 - 3:39 pm

Amen!

Reply
Tatia 25 maja, 2023 - 3:12 pm

Ten przepis jest mega !!! Moja córka (wybredna wegetarianka) przysiadła się na chwilę, żeby trochę spróbować, po czym opędzlowała mi połowę dania 😀

Reply
Natalia 28 maja, 2023 - 9:04 pm

@rozkoszny wybacz! Ale zanim pomyślałam o zdjęciu mieliśmy puste talerze😍 to jest petarda ❤️

Reply
Magdalena 19 października, 2023 - 10:16 pm

Przepyszne! Jako, że w październiku trudno o szparagi to zamieniłam je zieloną fasolką szparagową, wyszło genialne 🙂🔥

Reply
Aleksandra 24 marca, 2024 - 1:31 pm

Genialne i genialnie proste do zrobienia. Będę wracać do tego dania. Next time zrobię je chyba w woku. Dziękuję za inspirację!

Reply
Mariusz 13 kwietnia, 2024 - 8:57 pm

Przepyszne danie. Pomarańcza nadaje niesamowitą nutę. Całość smaków obłędna. Z ryżem smakije idealnie. Mmmm jeszcze

Reply
rozkoszny 16 kwietnia, 2024 - 5:04 pm

<3

Reply
Boszka 25 kwietnia, 2024 - 3:24 pm

Super przepis. Smak nieoczywisty i zaskakujący. Trochę bałam się wycisnąć cały sok z pomarańczy i limonki i niepotrzebnie bo jeszcze bardziej podkręciłby smak. Sezon na szparagi w rozkwicie więc przepis do wykorzystania.

Reply
Grzegorz 6 maja, 2024 - 6:08 pm

Chłopie, tym przepisem rozbiłeś bank, dla takiego jedzenia można stać się wegetarianinem. Pyszne to mało powiedziane. Polecam wszystkim miłośnikom szparagów i nie tylko

Reply
Ola 14 maja, 2024 - 2:38 pm

Czy ktoś próbował dodać tofu? Chciałabym przemycić trochę białka, a nie mam pewności czy będzie pasować 🙈

Reply
rozkoszny 16 maja, 2024 - 12:08 pm

Można dodać tofu

Reply
Anuszka 20 maja, 2024 - 12:44 am

Pychotka😋😋😋 trochę poszalałam gdyż nie mając masła klasyk użyłam orzechowego i dodałam imbiru bo uwielbiam…. Jem i jem i jem i najeść się nie mogę

Reply

Leave a Comment