To takie niewinne połączenie, a smakuje jak tak wiele. To kwaskowatość moreli zatopionych we włoskim frangipane, kremie z orzechów, palonego masła, cukru i rumu. Można oddać się chwili zapomnienia.
Czytelnicy bloga ze stażem na pewno piekli rustykalną tartę z migdałowym frangipane i rabarbarem. To obowiązkowa pozycja na dojrzałe dni wiosny. Lato też musi mieć swojego reprezentanta w tej kategorii deserów o mocno orzechowym smaku przełamywanym cierpkością owoców. O tej porze roku najlepiej sprawdzają się morele, które po upieczeniu wkraczają na zupełnie nowy poziom doznań smakowych.
Tarta sama w sobie jest dość szyba w przygotowaniu, ale proces wydłuża schładzanie. Ciasta, które w przeciwnym wypadku zsunie się z formy podczas pieczenia jak ja tracący grunt pod nogami, gdy słyszę, że ktoś używa margaryny. A także masła zamienianego na palone – musi najpierw się ostudzić, a potem przybrać maziastą konsystencję stałą. Ci, którzy czekają, zostaną wynagrodzeni.
Tarta morelowa z włoskim frangipane i rumem
23 cm
Ciasto
1 ½ szklanki (200 g) mąki pszennej
¼ szklanki (50 g) cukru pudru
¼ łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej
150 g zimnego masła, pokrojonego w drobną kostkę
1 małe jajko
Frangipane
150 g masła
1 ½ szklanki (160 g) orzechów włoskich
½ szklanki (100 g) cukru
¼ łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej
2 łyżki ciemnego rumu
1 łyżka ekstraktu waniliowego
1 duże jajko
około 5 moreli, przepołowionych i pozbawionych pestek
1. Wymieszaj mąkę, cukier i sól. Dodaj masło i szybko wyrób tak, by masa nabrała konsystencję mokrego piasku. Najlepiej zrobić to blendrem z ostrzem “S” lub robotem kuchennym, ale stare, dobre ręce też dadzą radę! Dodaj jajko, wymieszaj po raz ostatni do połączenia.
2. Formę do tarty, najlepiej z wyjmowanym dnem, wysmaruj cienko masłem i obsyp mąką. Wylep formę przygotowanym ciastem. Możliwie, że nie wykorzystasz całego ciasta, ale można upiec z niego jedno lub dwa ciastka, które umilą ci czekanie, aż tarta wystygnie.
3. Spód schładzaj, aż całkowicie zestygnie, 60 min w lodówce lub 15 min w zamrażarce. Nakłuj go widelcem po całej powierzchni.
4. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza (góra-dół). Podpiekaj spód aż się lekko zarumieni i wysuszy, około 17 minut. Wystudź całkowicie.
5. Przygotuj nadzienie. W garnuszku rozpuść masło, gotuj je na średnim ogniu, często mieszając, 5 – 8 minut, do momentu, aż zacznie orzechowo pachnieć i nabierać złotobrązowego koloru z ciemnymi plamkami. Natychmiast przelej je do innej miski, by zatrzymać proces. Ostudź całkowicie i schładzaj do momentu, aż przybierze rozsmarowywalną konsystencję stałą. Można przyśpieszyć ten proces, oddelegowując masło do lodówki.
6. Do misy blendera z ostrzem “S” przełóż orzechy. Zblenduj na pył, możesz zostawić większe kawałki orzechów jako chrupiący akcent kremu. Dodaj palone mało, cukier, sól, rum, wanilię i jajko. Zblenduj raz jeszcze, do połączenia.
7. Wyłóż frangipane na wystudzoną tartę. Ułóż na nim morele, rozcięciem do dołu. Piecz przez aż krem się zetnie, około 25 minut. Wystudź całkowicie, a potem podawaj z lodami waniliowymi, ciesząc się latem, które tak szybko odchodzi.
Rady/porady
Frangpaine tradycjnie przygotowuje się z migdałów. W takiej wersji będzie też tu rozkosznie pasować. W takiej kondiguracji rum najlepiej zamień na amaretto, by podbić smak migdała. Inne opcje frangipane: orzech laskowy, pekan i pistacje.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.
Wasz,
Rozkoszny
24 komentarze
czy można ją zweganizować? zrezygnować z jajka i zastapić masło odpowiednikiem wegańskim?
Jajko tutaj musi się pojawić, bo krem się nie zetnie odpowiednio. Ew więcej mąki, ale nie będzie aż tak puszysty
O BOŻE, jak to wygląda!
Czy w Twoich przepisach mogę zastępować do woli mąkę pszenną mieszanką mąk bezglutenowych?
Zależy od przepisu. Tutaj można zastąpić!
Mmmmmmm .. zastanawiam się jaki owoc najlepiej pasowałby ewentualnie do pistacji ? 😉
Wiśnie!
Z miła chęcią bym to przygotowała ale mam uczulenie na orzechy, a bez tego krmu to nie to ciasto:( tak to pewnie przepyszne jest
Polecam tę – orzechowa w smaku, a orzechów nie zawiera wcale.
Hej, mam ten sam problem i zdradzę Ci sekret, że i bez orzechów smak tej tarty jest nie do pobicia;)) A jeśli nie masz uczulenia na pestki, może migdały? Jednak co do zgrania z kwintesencją do pozostałych składników, pałeczkę oddaje szefowi;))
Czy można zamienić morele na nektarynkę lub brzoskwinie? 🍑😊
Obawiam się, że wyjdzie za słodkie
Zamieniłam na brzoskwinie z puszki i wyszło super! 🙂
W jakiej temperaturze piec tartę już z kremem i morelami?
Temperatura cały czas taka sama
Czym można zastąpić ciemny rum? Czy jasny mógłby być zmiennikiem?
Tak, można dodać jasny
Przepyszna. Pochłonięta w sekundę 🥰
Jak nie macie moreli, tak jak ja, to polecam zamienić na śliwki.
Ze śliwkami też na pewno bajka!
Wtedy jak sliwki ukladac? skorką do gory tak jak morele?
Tak
Tarta zapowiada się wspaniale! Czym mogę zastąpić rum tak żeby osiągnąć wersję bezalkoholową kremu?
Zrobiłam. Coś mi w niej jednak nie gra. Jest za dużo masła (część wypłynęła z blaszki z wyjmowanym dnem do pieca). Cała jest tłusta i ten tłuszcz przytłacza, jest też gorzkawa. Owoce nie równoważą jej smaku, wydają się nie pasować.
Jeśli tłuszcz wcieka, znaczy, że tarta nie była wystarczająco schłodzona przed pieczeniem. Gorzka – złej jakości orzechy włoskie
Zrobiłam ze śliwkami ( o dziwo morele nie tak łatwo dostać 🙈) i wyszło prze-pysz-nie! Smak jak zawsze zaskakuje, a ciasto znika w tempie ekspresowym. Rozkoszny jesteś zbawieniem dla polskich stołów! 🙏