Tarta morelowa z włoskim frangipane i rumem

To takie niewinne połączenie, a smakuje jak tak wiele. To kwaskowatość moreli zatopionych we włoskim frangipane, kremie z orzechów, palonego masła, cukru i rumu. Można oddać się chwili zapomnienia.

Czytelnicy bloga ze stażem na pewno piekli rustykalną tartę z migdałowym frangipane i rabarbarem. To obowiązkowa pozycja na dojrzałe dni wiosny. Lato też musi mieć swojego reprezentanta w tej kategorii deserów o mocno orzechowym smaku przełamywanym cierpkością owoców. O tej porze roku najlepiej sprawdzają się morele, które po upieczeniu wkraczają na zupełnie nowy poziom doznań smakowych.

Tarta sama w sobie jest dość szyba w przygotowaniu, ale proces wydłuża schładzanie. Ciasta, które w przeciwnym wypadku zsunie się z formy podczas pieczenia jak ja tracący grunt pod nogami, gdy słyszę, że ktoś używa margaryny. A także masła zamienianego na palone – musi najpierw się ostudzić, a potem przybrać maziastą konsystencję stałą. Ci, którzy czekają, zostaną wynagrodzeni.

Tarta morelowa z włoskim frangipane i rumem

Tarta morelowa z włoskim frangipane i rumem
23 cm
Ciasto
1 ½ szklanki (200 g) mąki pszennej
¼ szklanki (50 g) cukru pudru
¼ łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej
150 g zimnego masła, pokrojonego w drobną kostkę
1 małe jajko

Frangipane
150 g masła
1 ½ szklanki (160 g) orzechów włoskich
½ szklanki (100 g) cukru
¼ łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej
2 łyżki ciemnego rumu
1 łyżka ekstraktu waniliowego
1 duże jajko
około 5 moreli, przepołowionych i pozbawionych pestek

1. Wymieszaj mąkę, cukier i sól. Dodaj masło i szybko wyrób tak, by masa nabrała konsystencję mokrego piasku. Najlepiej zrobić to blendrem z ostrzem “S” lub robotem kuchennym, ale stare, dobre ręce też dadzą radę! Dodaj jajko, wymieszaj po raz ostatni do połączenia.

2. Formę do tarty, najlepiej z wyjmowanym dnem, wysmaruj cienko masłem i obsyp mąką. Wylep formę przygotowanym ciastem. Możliwie, że nie wykorzystasz całego ciasta, ale można upiec z niego jedno lub dwa ciastka, które umilą ci czekanie, aż tarta wystygnie.

3. Spód schładzaj, aż całkowicie zestygnie, 60 min w lodówce lub 15 min w zamrażarce. Nakłuj go widelcem po całej powierzchni.

4. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza (góra-dół). Podpiekaj spód aż się lekko zarumieni i wysuszy, około 17 minut. Wystudź całkowicie.

5. Przygotuj nadzienie. W garnuszku rozpuść masło, gotuj je na średnim ogniu, często mieszając, 5 – 8 minut, do momentu, aż zacznie orzechowo pachnieć i nabierać złotobrązowego koloru z ciemnymi plamkami. Natychmiast przelej je do innej miski, by zatrzymać proces. Ostudź całkowicie i schładzaj do momentu, aż przybierze rozsmarowywalną konsystencję stałą. Można przyśpieszyć ten proces, oddelegowując masło do lodówki.

6. Do misy blendera z ostrzem “S” przełóż orzechy. Zblenduj na pył, możesz zostawić większe kawałki orzechów jako chrupiący akcent kremu. Dodaj palone mało, cukier, sól, rum, wanilię i jajko. Zblenduj raz jeszcze, do połączenia.

7. Wyłóż frangipane na wystudzoną tartę. Ułóż na nim morele, rozcięciem do dołu. Piecz przez aż krem się zetnie, około 25 minut. Wystudź całkowicie, a potem podawaj z lodami waniliowymi, ciesząc się latem, które tak szybko odchodzi.

Rady/porady
Frangpaine tradycjnie przygotowuje się z migdałów. W takiej wersji będzie też tu rozkosznie pasować. W takiej kondiguracji rum najlepiej zamień na amaretto, by podbić smak migdała. Inne opcje frangipane: orzech laskowy, pekan i pistacje.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Wasz,
Rozkoszny

Tarta morelowa z włoskim frangipane i rumem
UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

24 komentarze

anna 18 sierpnia, 2022 - 10:49 am

czy można ją zweganizować? zrezygnować z jajka i zastapić masło odpowiednikiem wegańskim?

Reply
rozkoszny 18 sierpnia, 2022 - 6:37 pm

Jajko tutaj musi się pojawić, bo krem się nie zetnie odpowiednio. Ew więcej mąki, ale nie będzie aż tak puszysty

Reply
MArta 18 sierpnia, 2022 - 11:05 am

O BOŻE, jak to wygląda!

Czy w Twoich przepisach mogę zastępować do woli mąkę pszenną mieszanką mąk bezglutenowych?

Reply
rozkoszny 18 sierpnia, 2022 - 6:36 pm

Zależy od przepisu. Tutaj można zastąpić!

Reply
Orczi 18 sierpnia, 2022 - 12:04 pm

Mmmmmmm .. zastanawiam się jaki owoc najlepiej pasowałby ewentualnie do pistacji ? 😉

Reply
rozkoszny 18 sierpnia, 2022 - 6:37 pm

Wiśnie!

Reply
Ola 20 sierpnia, 2022 - 1:37 pm

Z miła chęcią bym to przygotowała ale mam uczulenie na orzechy, a bez tego krmu to nie to ciasto:( tak to pewnie przepyszne jest

Reply
rozkoszny 20 sierpnia, 2022 - 3:59 pm

Polecam – orzechowa w smaku, a orzechów nie zawiera wcale.

Reply
Kate 19 lipca, 2023 - 11:48 am

Hej, mam ten sam problem i zdradzę Ci sekret, że i bez orzechów smak tej tarty jest nie do pobicia;)) A jeśli nie masz uczulenia na pestki, może migdały? Jednak co do zgrania z kwintesencją do pozostałych składników, pałeczkę oddaje szefowi;))

Reply
Agnieszka 20 sierpnia, 2022 - 11:55 pm

Czy można zamienić morele na nektarynkę lub brzoskwinie? 🍑😊

Reply
rozkoszny 21 sierpnia, 2022 - 3:59 pm

Obawiam się, że wyjdzie za słodkie

Reply
Ola 3 stycznia, 2023 - 12:42 pm

Zamieniłam na brzoskwinie z puszki i wyszło super! 🙂

Reply
Aleks 21 sierpnia, 2022 - 8:52 am

W jakiej temperaturze piec tartę już z kremem i morelami?

Reply
rozkoszny 21 sierpnia, 2022 - 4:00 pm

Temperatura cały czas taka sama

Reply
Ewa 21 sierpnia, 2022 - 10:05 am

Czym można zastąpić ciemny rum? Czy jasny mógłby być zmiennikiem?

Reply
rozkoszny 21 sierpnia, 2022 - 4:00 pm

Tak, można dodać jasny

Reply
Magda 21 sierpnia, 2022 - 7:16 pm

Przepyszna. Pochłonięta w sekundę 🥰
Jak nie macie moreli, tak jak ja, to polecam zamienić na śliwki.

Reply
rozkoszny 22 sierpnia, 2022 - 10:25 am

Ze śliwkami też na pewno bajka!

Reply
Izabela Kowalska 30 sierpnia, 2022 - 4:37 pm

Wtedy jak sliwki ukladac? skorką do gory tak jak morele?

Reply
rozkoszny 3 września, 2022 - 12:52 pm

Tak

Reply
Oliwia 23 sierpnia, 2022 - 1:23 pm

Tarta zapowiada się wspaniale! Czym mogę zastąpić rum tak żeby osiągnąć wersję bezalkoholową kremu?

Reply
Justyna 30 sierpnia, 2022 - 12:00 am

Zrobiłam. Coś mi w niej jednak nie gra. Jest za dużo masła (część wypłynęła z blaszki z wyjmowanym dnem do pieca). Cała jest tłusta i ten tłuszcz przytłacza, jest też gorzkawa. Owoce nie równoważą jej smaku, wydają się nie pasować.

Reply
rozkoszny 3 września, 2022 - 12:52 pm

Jeśli tłuszcz wcieka, znaczy, że tarta nie była wystarczająco schłodzona przed pieczeniem. Gorzka – złej jakości orzechy włoskie

Reply
Aneta 10 września, 2022 - 9:33 pm

Zrobiłam ze śliwkami ( o dziwo morele nie tak łatwo dostać 🙈) i wyszło prze-pysz-nie! Smak jak zawsze zaskakuje, a ciasto znika w tempie ekspresowym. Rozkoszny jesteś zbawieniem dla polskich stołów! 🙏

Reply

Leave a Comment