Gdybym miał powiedzieć, jak wyglądają smocze jaja, obiekt marzeń i pożądania wielu, to powiedziałbym, że właśnie tak. Z tajemniczymi pęknięciami namalowanymi przez smak czarnej herbaty i aromaty przypraw pięciu smaków.
Nazywane są jajkami marmurkowymi, gdyż te wzorzyste pęknięcia przywodzą na myśl ten drogocenny kamień. Jaka herbaciane to tradycyjna chińska przekąska, często sprzedawana na ulicach zatłoczonych miast Państwa Środka, jako street food. Jajo do ręki, na dwa, no może trzy gryzy. Brzmi dziwnie? Marynata herbaciana nadaje im dość intensywny aromat, tak przyjemny i nęcący nos, że można je jeść bez dodatków. Ale można też musnąć je ostrym majonezem sriracha, dla odrobiny pikanterii. Można włożyć do kanapki (bądź bułeczki bao) o azjatyckim charakterze, albo wrzucić do wytrawnej owsianki miso, która bardzo lubi takie towarzystwo. Nie mówiąc już, że we wielkanocnymi koszyczku byłyby prawdziwymi gwiazdami.
Tradycyjne do ich przygotowania używa się liści czarnej herbaty, ale poczciwy earl grey z bergamotką jest bardzo udanym twistem. Do mojej marynaty dodałem praktycznie wszystkie przyprawy pięciu smaków, oszczędzając sobie goździków i pieprzu syczuańskiego – za to wrzuciłem imbiru oraz liści laurowych. Zdaj się na swoją intuicję i zawartość szafek, w końcu jedynym słusznym przepisem jest ten, który Ty używasz.
Smocze jajka herbaciane
6 – 8 jajek
1 l wody
3 saszetki czarnej herbaty (lub 2 łyżki liściastej)
4 łyżki sosu sojowego
3 liście laurowe
2 plasterki imbiru
2 gwiazdki anyżu
1 łyżka cukru
1 kora cynamonowa (opcjonalnie)
½ łyżeczki nasion fankułu (opcjonalnie)
1. Jajka zalej wodą, doprowadź do wrzenia. Gotuj 8 minut, następnie przelej je zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania. Każde jajko za pomocą łyżki delikatnie obtłucz z każdej strony.
2. W międzyczasie połącz w garnku herbatę, sos sojowy, liście laurowe, imbir, anyż, cukier, cynamon i nasiona fankułu. Zalej 1 l wody; zagotuj.
3. Do marynaty herbacianej włóż obtłuczone jajka i gotuj na małym ogniu przez 3 godziny. Przelej jajka zimną wodą, obierz.
Rady/porady
1. Jajka herbaciane najlepiej smakują z majonezem sriracha. Jest to rzecz bardzo prosta, wystarczy wymieszać 3 łyżki majonezu z 1 łyżką sosu sriracha i gotowe!
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz mnie na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób. Buziaki!
Wasz,
Rozkoszny
12 komentarzy
Niesamowity efekt 😀
Bardzo się cieszę, że się spodobały 😊🍴
3 godziny to nie błąd? 😮 Naprawdę tyle mają się gotować?
Tradycyjnie te jajka gotuje się znacznie dłużej…
Możesz gotować krócej, ale wzorek się tak mocno nie odbije
a nie mozna by ich pozostawic w tej „marynacie” na cala noc np?
można, będą bardziej intensywne!
mozna zamiast gotowania po prostu pozostawic je na jakis czas w tej marynacie?
obawiam się, że wtedy będę surowe
No właśnie…. ,) wystarczy je potrzymać w tej marynacie… w słoiku. Jakiś tydzień… gotowanie przez 3 godziny obawiam się – zmieni je w zelówkę. Wystarczy zagotować jajka, obtłuc i do słoika.
ale wzór wtedy nie będzie mocny
Wyglądem przypominają tradycyjne w mojej rodzinie wielkanocne jajka w zalewie kminkowej. Podawane są z ćwikłą i chrzanem.
Podaj proszę przepis na te jajka, bo też brzmi to zachęcająco 🙂