Żarzące młode ziemniaki z cukinią, orzechami laskowymi i parmezanem

Ziemniakoland. W sezonie letnim każdy mój obiad mógłby oscylować wokół młodych ziemniaków z masłem i koperkiem. Żeby jednak życie miało smaczek przełamuję strefę komfortu, sięgając po nieco więcej: łaskoczący język pieprz Aleppo, chrupiące orzechy laskowe i parmezan, z którym wszystko smakuje lepiej.

Jest tu też cukinia (niezbyt wyraziste warzywo, które potrzebuje charyzmatycznego towarzystw). Można, więc powiedzieć, że to sałatka i legalne jest spożywanie ziemniaków jako danie główne. Można też potraktować je także jako nieprzyzwoicie dobry dodatek do obiadowego trzonu. Wasz wybór, i tak będzie rozkosznie.

Żarzące młode ziemniaki z cukinią, orzechami laskowymi i parmezanem 1

Żarzące młode ziemniaki z cukinią, orzechami laskowymi i parmezanem
2 porcje jako dodatek
500 g młodych ziemniaków
1 młoda cukinia (zielona lub żółta)
½ szklanki (75 g) orzechów laskowych
4 łyżki masła
2 łyżeczki pieprzu Aleppo lub 1 łyżeczka płatków chili + ¼ łyżeczki wędzonej papryki  
⅓ szklanki (40 g) parmezanu lub pecorino
sól morska

1. Ugotuj ziemniaki do miękkości w wodzie osolonej niczym ocean. Cukinię pokrój w cienkie plasterki.

2. Rozgrzej mocno patelnię. Wrzuć na nią orzechy i praż przez 4-6 minut, często mieszając, aż zaczną się “przypalać”, a ich skórka odchodzić. Natychmiast przełóż na talerz, wystudź odrobinę. Rozetrzyj orzechy między palcami, ścierając z nich łuszczącą się skórkę (można użyć też ściereczki lub jednorazowego ręcznika). Posiekaj je z grubsza.

3. W garnuszku roztop masło. Dodaj pieprz Aleppo i gotuj około 30 sekund, aż masło nabierze ciemnoczerwonego koloru. Odstaw z ognia, dopraw szczodrą szczyptą soli.

4. Odcedź ziemniaki i przełóż je ponownie do garnka, w którym się gotowały. Dodaj cukinię, orzechy i aromatyzowane masło. Wymieszaj wszystko dokładnie. Przełóż na półmisek lub talerze i posyp parmezanem.

Rady/porady
Pieprz Aleppo można dostać w sklepach z żywnością bliskowschodnich lub po prostu przez internet – tak najłatwiej.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Wasz,
Rozkoszny

Żarzące młode ziemniaki z cukinią, orzechami laskowymi i parmezanem 2
UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

9 komentarzy

Ula 6 czerwca, 2021 - 9:19 pm

Czy w garnku trzeba to jeszcze podgrzewać, by cukinia się trochę podgrzała? Czy będzie ona z ziemniaczkami surowa?

Reply
rozkoszny 7 czerwca, 2021 - 10:48 am

pod wpływem ciepła ziemniaków nabierze temperatury, ale ogólnie ma zostać surowa i chrupiąca!

Reply
Sonia 29 czerwca, 2021 - 12:48 pm

Czym można zastąpić orzechy laskowe?

Reply
rozkoszny 29 czerwca, 2021 - 3:26 pm

migdałami

Reply
Ola 16 lipca, 2021 - 9:01 pm

Bardzo dobrze sprawdza się też z bobem zamiast z cukinią!

Reply
Agnieszka 12 sierpnia, 2021 - 12:56 pm

Dziękuję za ten przepis. Danie jest rewelacyjne! Z lenistwa nie zdjęłam skórki z orzechów i w sumie nie wiem po co ja zdejmować, bo i tak było pyszne :))))

Reply
rozkoszny 13 sierpnia, 2021 - 10:36 am

haha, bywają nieprzyjemnie gorzkawe – na szczęście można kupić już obrane

Reply
Nin 22 lipca, 2021 - 2:10 pm

Polecam bardzo z pekanami, po prostu niebo na podniebieniu i co ważne nie trzeba pozbywać się skórki.
Przepis sztos!!!

Reply
rozkoszny 26 lipca, 2021 - 3:02 pm

<3

Reply

Leave a Comment