
Dynia wymaga wyjątkowego traktowania. Najlepiej posmarować ją roztworem z oliwy i syropu klonowego przypominającym karmel i upiec, aż się skarmelizuje, bosko chrupiąc. A potem położyć ją na dipie z wędzonego tofu , który wychodzi bardziej kremowy i wysmakowany niż jakiekolwiek hummus! Na wierzch dyniowa gremolatą i można poczuć złotą polską jesień
Karmelizowana dynia na dipie z wędzonego tofu i gremolatą
4 porcje jako dodatek
1 mała dynia piżmowa (około 600 g)
3 łyżki oliwy extra virgin
2 łyżka syropu klonowego
½ łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej
Dip z wędzonego tofu
1 kostka (180 g) wędzonego tofu
3 łyżki oliwy extra virgin
3 łyżki wody
½ szklanki (110 g) Alpro w stylu skyr naturalnego
1 ząbek czosnku, obrany
sok z ½ cytryny
Gremolata
⅓ szklanki (40 g) pestek dyni
⅓ szklanki natki pietruszki, posiekanej
1 mały ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
3 łyżki posiekanego szczypiorku
1 łyżeczka startej skórki z cytryny
1 łyżeczka soku z cytryny
1. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni Celsjusza (góra-dół). Wyłóż blachę papierem do pieczenia.
2. Obierz dynię i pokrój ją na 1 ½ cm plastry. Przełóż ją na blachę. W małej miseczce wymieszaj do połączenia oliwę, syrop klonowy i ½ łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej. Natrzyj glazurą dynię z obu stron. Piecz, aż dynia zmięknie i skarmelizuje się od spodu, 35 – 40 minut. Po upieczeniu odwróć dynię do góry nogami tak, aby skarmelizowana część była na wierzchu.
3. W międzyczasie przygotuj dip, w misie malaksera lub blendera połącz tofu, oliwę, wodę i Alpro w stylu skyr, czosnek, cytrynę i ¼ łyżeczki soli morskiej. Zblenduj na gładko. Dopraw świeżo mielonym pieprzem.
4. Przygotuj dyniową gremolatą, rozgrzej na średniej mocy małą patelnię i upraż na niej pestki dyni, 2 – 3 minuty. Przełóż na deskę, ostudź, a następnie posiekaj. Połącz je w miseczce wraz natką pietruszki, czosnkiem, szczypiorkiem, skórką z cytryny i ¼ łyżeczki soli morskiej.
5. Wyłóż dip z wędzonego tofu na duży talerz. Ułóż na nim dynię i posyp wszystko dyniową gremolatą.
Rady/porady
Dynię piżmową można zamienić na hokkaido. Nie obieramy jej wtedy (skórka jest jadalna) i kroimy na plastry wzdłuż trzonu.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.
Wasz,
Rozkoszny

33 komentarze
Dzień dobry. Czy można czymś zastąpić tofu (alergia na soję), co sprawdzi się do dipu?
Wędzonym twarogiem, ale nie będzie to już danie wegańskie
Wygląda pysznie. A czy zamiast syropu można użyć miodu?
tak, ale miód nie łączy się tak ładnie z oliwą
Czy syrop z agawy będzie lepszy ?
Jako że nie mogę jeść dyni w dużych ilościach, skarmelizuję jeden plastr dyni, jeden selera, jeden buraczka i zobaczę, co wyjdzie 🙂
A czy można zamienić wędzone tofu na coś innego? Mdli mnie od smaku wędzonki 😅 wiem że to już będzie inne danie ale szukam zamiennika!
Dip można zamienić na labneh czy hummus
Dzień dobry, czym można zastąpić Alpro? Zwykły skyr będzie ok? 🙂
Tak, ale dip nie będzie tak samo kremowy ze zwykłym skyrem
Zrobiłam, bardzo smaczne. Zamiast dyni użyłam pistacje
Wspaniałości!
Nie miałam „jogurtu roślinnego”, zrobiłam z greckim – vege
cieszę się!
Zrobiłam z córką, wyszło pysznie! Dziękuję za inspirację!
cieszę się!
Przepyszne! Byłam bardzo ciekawa smaku, lubię niespodzianki smakowe. Dip smakuje jak oscypek, niesamowite połączenie smaków. Nawet mój mięsny małżonek był zaskoczony jak dobrze smakuje! Dziękuję za świetny przepis. Będzie robione!
<3
Czy dynie piżmową muszę obierać? Kiedyś ją piekłam i pamiętam ze skórka po upieczeniu jest mięciutka i jest najsmaczniejszą częścią tej dyni
Teoretycznie nie trzeba, ale ja lubię obierać
Trochę strzeliłam sobie w kolano dodając jogurt naturalny zamiast skyru – dip wyszedł trochę bardziej płynny niż chciałabym, ale idąc dalej inwencją twórczą dorzuciłam na wierzch granat i wpasował się idealnie. Cudny przepis
Oo mamo, jesteś absolutnym geniuszem . To było przeżycie tygodnia. ❤️❤️❤️
<33
Połączenie szczypiorku, pietruszki, cytryny, i czosnku wyśmienite!
Jak ustawiamy piekarnik?
Punkt pierwszy: 220 stopni Celsjusza (góra-dół)
Miąższ wyciągamy? Część krążków ma miąższ.
Tak
Potrzebowałam warzywnego dodatku do obiadu i postawiłam na karmelizowane plasterki dyni. Nigdy nie miałam pomysłu na dynię, a tu rewelacja! Już wiem, że te plasterki będą mi też służyć jako baza do sałatek lub dodatek do kanapek. Przepyszne!
Zrobiłem z dyni podłużnej z zieloną skórką i krążki się nie skarmelizowały. W smaku ok sle było dużo płynu pewnie dlatego, widocznie piżmowa dynia ma mniej soku….
Zrobiłam dzisiaj jako przystawkę. Totalnie umamiczny przepis!
Dip to absolutny sztos! Zupełnie inny poziom smaku.
Dynia mi się trochę przypaliła – następnym razem muszę ją piec w niższej temperaturze lub krócej.
Nie miałam skyru, ale dałam roślinny jogurt z lidla i dip wyszedł trochę zbyt rzadki – mogłam pominąć lub z mniejszych ilość wody.
Bardzo dziękuję za ten w pełni roślinny przepis – bardzo doceniam, że nie musiałam kombinować z zamiennikami. 😉
Boskie! Proste,a jednocześnie wyrafinowane!!
Niestety dynia niw byla chrupiaca ccoc staralem sie robic wg przepisu moze wina ze sol byla gruboziarnista?