Karmelizowana dynia na dipie z wędzonego tofu i gremolatą

Karmelizowana dynia na dipie z wędzonego tofu i gremolatą

Dynia wymaga wyjątkowego traktowania. Najlepiej posmarować ją roztworem z oliwy i syropu klonowego przypominającym karmel i upiec, aż się skarmelizuje, bosko chrupiąc. A potem położyć ją na dipie z wędzonego tofu , który wychodzi bardziej kremowy i wysmakowany niż jakiekolwiek hummus! Na wierzch dyniowa gremolatą i można poczuć złotą polską jesień

Karmelizowana dynia na dipie z wędzonego tofu i gremolatą
4 porcje jako dodatek
1 mała dynia piżmowa (około 600 g)
3 łyżki oliwy extra virgin
2 łyżka syropu klonowego
½ łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej

Dip z wędzonego tofu
1 kostka (180 g) wędzonego tofu
3 łyżki oliwy extra virgin
3 łyżki wody
½ szklanki (110 g) Alpro w stylu skyr naturalnego
1 ząbek czosnku, obrany
sok z ½ cytryny

Gremolata
⅓ szklanki (40 g) pestek dyni
⅓ szklanki natki pietruszki, posiekanej
1 mały ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
3 łyżki posiekanego szczypiorku
1 łyżeczka startej skórki z cytryny
1 łyżeczka soku z cytryny

1. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni Celsjusza (góra-dół). Wyłóż blachę papierem do pieczenia.

2. Obierz dynię i pokrój ją na 1 ½ cm plastry. Przełóż ją na blachę. W małej miseczce wymieszaj do połączenia oliwę, syrop klonowy i ½ łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej. Natrzyj glazurą dynię z obu stron. Piecz, aż dynia zmięknie i skarmelizuje się od spodu, 35 – 40 minut. Po upieczeniu odwróć dynię do góry nogami tak, aby skarmelizowana część była na wierzchu.

3. W międzyczasie przygotuj dip, w misie malaksera lub blendera połącz tofu, oliwę, wodę i Alpro w stylu skyr, czosnek, cytrynę i ¼ łyżeczki soli morskiej. Zblenduj na gładko. Dopraw świeżo mielonym pieprzem.

4. Przygotuj dyniową gremolatą, rozgrzej na średniej mocy małą patelnię i upraż na niej pestki dyni, 2 – 3 minuty. Przełóż na deskę, ostudź, a następnie posiekaj. Połącz je w miseczce wraz natką pietruszki, czosnkiem, szczypiorkiem, skórką z cytryny i ¼ łyżeczki soli morskiej.

5. Wyłóż dip z wędzonego tofu na duży talerz. Ułóż na nim dynię i posyp wszystko dyniową gremolatą.

Rady/porady
Dynię piżmową można zamienić na hokkaido. Nie obieramy jej wtedy (skórka jest jadalna) i kroimy na plastry wzdłuż trzonu.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Wasz,
Rozkoszny

Karmelizowana dynia na dipie z wędzonego tofu i gremolatą 1
UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

33 komentarze

Ajk 8 października, 2024 - 11:06 am

Dzień dobry. Czy można czymś zastąpić tofu (alergia na soję), co sprawdzi się do dipu?

Reply
rozkoszny 9 października, 2024 - 12:57 pm

Wędzonym twarogiem, ale nie będzie to już danie wegańskie

Reply
Monika 8 października, 2024 - 11:53 pm

Wygląda pysznie. A czy zamiast syropu można użyć miodu?

Reply
rozkoszny 9 października, 2024 - 12:58 pm

tak, ale miód nie łączy się tak ładnie z oliwą

Reply
Kamila 13 października, 2024 - 8:01 pm

Czy syrop z agawy będzie lepszy ?

Reply
Joanna 9 października, 2024 - 7:46 pm

Jako że nie mogę jeść dyni w dużych ilościach, skarmelizuję jeden plastr dyni, jeden selera, jeden buraczka i zobaczę, co wyjdzie 🙂

Reply
Martyna 9 października, 2024 - 7:54 pm

A czy można zamienić wędzone tofu na coś innego? Mdli mnie od smaku wędzonki 😅 wiem że to już będzie inne danie ale szukam zamiennika!

Reply
rozkoszny 11 października, 2024 - 12:06 pm

Dip można zamienić na labneh czy hummus

Reply
Kamila 10 października, 2024 - 9:08 am

Dzień dobry, czym można zastąpić Alpro? Zwykły skyr będzie ok? 🙂

Reply
rozkoszny 11 października, 2024 - 12:06 pm

Tak, ale dip nie będzie tak samo kremowy ze zwykłym skyrem

Reply
Malgorzata Hubisz 10 października, 2024 - 10:58 am

Zrobiłam, bardzo smaczne. Zamiast dyni użyłam pistacje

Reply
Ula 10 października, 2024 - 8:06 pm

Wspaniałości!
Nie miałam „jogurtu roślinnego”, zrobiłam z greckim – vege

Reply
rozkoszny 11 października, 2024 - 12:02 pm

cieszę się!

Reply
Joanna 12 października, 2024 - 10:48 pm

Zrobiłam z córką, wyszło pysznie! Dziękuję za inspirację!

Reply
rozkoszny 16 października, 2024 - 11:24 pm

cieszę się!

Reply
Malina 14 października, 2024 - 9:53 pm

Przepyszne! Byłam bardzo ciekawa smaku, lubię niespodzianki smakowe. Dip smakuje jak oscypek, niesamowite połączenie smaków. Nawet mój mięsny małżonek był zaskoczony jak dobrze smakuje! Dziękuję za świetny przepis. Będzie robione!

Reply
rozkoszny 16 października, 2024 - 11:31 pm

<3

Reply
Kate 15 października, 2024 - 9:27 am

Czy dynie piżmową muszę obierać? Kiedyś ją piekłam i pamiętam ze skórka po upieczeniu jest mięciutka i jest najsmaczniejszą częścią tej dyni

Reply
rozkoszny 16 października, 2024 - 11:31 pm

Teoretycznie nie trzeba, ale ja lubię obierać

Reply
Julia M. 15 października, 2024 - 5:25 pm

Trochę strzeliłam sobie w kolano dodając jogurt naturalny zamiast skyru – dip wyszedł trochę bardziej płynny niż chciałabym, ale idąc dalej inwencją twórczą dorzuciłam na wierzch granat i wpasował się idealnie. Cudny przepis

Reply
Marlea 18 października, 2024 - 8:42 pm

Oo mamo, jesteś absolutnym geniuszem . To było przeżycie tygodnia. ❤️❤️❤️

Reply
rozkoszny 19 października, 2024 - 1:16 pm

<33

Reply
Mayra 20 października, 2024 - 11:21 am

Połączenie szczypiorku, pietruszki, cytryny, i czosnku wyśmienite!

Reply
Sebastian Marciniak 22 października, 2024 - 6:52 pm

Jak ustawiamy piekarnik?

Reply
rozkoszny 23 października, 2024 - 7:37 pm

Punkt pierwszy: 220 stopni Celsjusza (góra-dół)

Reply
Paweł 27 października, 2024 - 8:07 am

Miąższ wyciągamy? Część krążków ma miąższ.

Reply
rozkoszny 27 października, 2024 - 11:36 am

Tak

Reply
Joanka 29 października, 2024 - 2:21 pm

Potrzebowałam warzywnego dodatku do obiadu i postawiłam na karmelizowane plasterki dyni. Nigdy nie miałam pomysłu na dynię, a tu rewelacja! Już wiem, że te plasterki będą mi też służyć jako baza do sałatek lub dodatek do kanapek. Przepyszne!

Reply
Sob 29 października, 2024 - 11:37 pm

Zrobiłem z dyni podłużnej z zieloną skórką i krążki się nie skarmelizowały. W smaku ok sle było dużo płynu pewnie dlatego, widocznie piżmowa dynia ma mniej soku….

Reply
Katarzyna 6 listopada, 2024 - 4:38 pm

Zrobiłam dzisiaj jako przystawkę. Totalnie umamiczny przepis!

Reply
Iga 7 listopada, 2024 - 8:57 pm

Dip to absolutny sztos! Zupełnie inny poziom smaku.
Dynia mi się trochę przypaliła – następnym razem muszę ją piec w niższej temperaturze lub krócej.
Nie miałam skyru, ale dałam roślinny jogurt z lidla i dip wyszedł trochę zbyt rzadki – mogłam pominąć lub z mniejszych ilość wody.
Bardzo dziękuję za ten w pełni roślinny przepis – bardzo doceniam, że nie musiałam kombinować z zamiennikami. 😉

Reply
Patrycja 18 listopada, 2024 - 5:07 pm

Boskie! Proste,a jednocześnie wyrafinowane!!

Reply
Andrzej 30 listopada, 2024 - 11:54 pm

Niestety dynia niw byla chrupiaca ccoc staralem sie robic wg przepisu moze wina ze sol byla gruboziarnista?

Reply

Leave a Comment