Pancakes z mąki kokosowej

Pancakes z mąki kokosowej 1Podczas przeszukiwania półeczek i szafeczek w celu zlokalizowania odpowiednich bakalii potrzebnych do świątecznego keksa, natknąłem się na mąkę kokosową. Specyficzna w użyciu z każdym dniem od zakupu coraz bardziej oddalała się w czeluści spiżarni, aż znalazła się na samym jej końcu. Odkurzyłem informację o użyciu i właściwościach sproszkowanego kokosa, byłem gotów do wznowienia prac.

Mąka kokosowa pozyskiwana jest ze stałych części wnętrza orzecha kokosowego, zmielonych na pył. Ma łagodny zapach i smak kokosa, dzięki czemu można ją zastosować w przepisach wymagających użycia mąki, w których nie pojawiają się inne dominujące składniki, takie jak kakao w proszku bądź intensywne przyprawy. Po prostu szkoda przytłaczać ten cudowny armat… Jest również dość lekka i zawiera dużo powietrza, co sprawia, że szczególnie dobrze nadaje się do wypieków takich jak naleśniki, ciasta czy placuszki.

Mąka kokosowa mocno absorbuje wilgoć więc należy oszczędnie jej używać, najlepiej z wyczuciem i powoli dodawać ją do reszty składników. Dzięki tej właściwości cena produktu już nie jest taka straszna, bo starczy na naprawdę długo.

100g mąki kokosowej to prawie 18g białka, 19g węglowodanów, 11g tłuszczu i 39g błonnika pokarmowego. Ponad to jest bezglutenowa i wpisuje się w ramy diety paleo. Szał!

Żyć nie umierać. Pomijając kwestię odżywczą, z mąki kokosowej pancakes wychodzą po prostu boskie. Intensywnie kokosowe dzięki mące i oleju kokosowemu extra virgin. Mięciutkie, a polane syropem klonowym/daktylowym/agawy/miodem i z kosteczką masła, stają się rozkoszną alternatywą poranka. Nadają się także na drugie śniadanie, zapakowane do lunchboxa.

Pancakes z mąki kokosowej 2Pancakes z mąki kokosowej:
4 jajka „zerówki”
2 łyżki (40g) oleju kokosowego
1 łyżka cukru brzozowego
1/4 szklanki mleka roślinnego (może być dowolne, ale kokosowe sprawdzi się świetnie)
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1/4 szklanki (35g) mąki kokosowej
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli morskiej

Na dużej patelni o nieprzywieralnym dnie roztop olej kokosowy, odstaw z ognia i przestudź.

W dużej misce wymieszaj jaja, mleko, ekstrakt waniliowy i roztopiony olej kokosowy z patelni. Patelni na której topiony był tłuszcz, nie oczyszczaj, rozgrzej ponownie na średniej mocy palnika.

W drugiej misce połącz mąkę kokosową, cukier, proszek do pieczenia i sól morską. Dodaj suche składniki do mokrych i połącz energicznie trzepaczką, tylko do wymieszania. Nie rób tego za długo, bo placuszki wyjdą gumiaste. Odczekaj kilka minut, aż masa trochę zgęstnieje.

Na rozgrzaną i natłuszczoną patelnię nakładaj po 2 łyżki (1/4 szklanki)* ciasta, zachowując odstępy. Smaż pod przykryciem na umiarkowanym ogniu 3 – 4 minuty, do czasu aż urosną i będą ładnie zrumienione od spodu, wówczas bardzo ostrożnie, ale zdecydowanie przewróć łopatką na drugą stronę i powtórz smażenie przez następne 2 – 3 minuty, już bez przykrycia. Podawaj ciepłe z kosteczką masła, syropem klonowym/daktylowym/z agawy/miodem i ulubionymi owocami. Lub zapakuj na drugie śniadanie.

* jeśli nie masz wprawy w robieniu jakichkolwiek placuszków, to zacznij od porcji z 1 łyżki ciasta – będą łatwiej z nimi pracować przy przewracaniu.

Spróbuj, zostań, obserwuj, każdy Twój komentarz, udostępnienie i zdjęcie gotowej potrawy jest niesamowitą motywacją do tworzenia nowych, pysznych rzeczy! Nasz wspólny rozkoszny hasztag: #rozkoszny. Do zobaczenia i zjedzenia. Smacznego!

Wasz,
Rozkoszny

Pancakes z mąki kokosowej 3

UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

22 komentarze

Zosia 5 stycznia, 2017 - 7:28 pm

wygląda przepysznie… jak zawsze 😉

Reply
rozkoszny 5 stycznia, 2017 - 7:31 pm

i jak zawsze jeszcze lepiej smakuje ^^

Reply
platki-owsiane.blogspot.com 6 stycznia, 2017 - 10:12 pm

Przeapetyczny blog! Zazdroszczę marmurowego tła ♥

Reply
rozkoszny 6 stycznia, 2017 - 11:27 pm

Dziękuję bardzo! Zachęcam do zostania dłużej💁💕

Reply
Zdrowmiksowany 1 marca, 2017 - 9:09 pm

Wooowowowow, robię jutro

Reply
rozkoszny 1 marca, 2017 - 9:10 pm

rzokoszne śniadanie i jeszcze jakie zdrowe!

Reply
Makss 23 marca, 2017 - 10:46 am

Śniadanie mistrzów <3

Reply
rozkoszny 23 marca, 2017 - 10:47 am

a jak!

Reply
Madzia 8 sierpnia, 2017 - 8:59 am

Trudno się je przewraca, ale smak wszytsko rekompensuje.:)

Reply
rozkoszny 8 sierpnia, 2017 - 9:03 am

Nic dodać, nic ująć 🙂

Reply
Nieznajoma 3 września, 2017 - 2:02 am

Mam pytanie, czy z mąką pszenną też wyjdzie??

Reply
rozkoszny 3 września, 2017 - 6:53 am

Niestety nie. Przepis jest ropzpisany pod mąkę kokosową, która pęcznieje pod wpływem płynów. Proszę spróbować tych:
http://rozkoszny.pl/pelnoziarniste-placuszki-z-ricotty-z-borowkami/

Reply
Anna 6 maja, 2018 - 8:02 am

Blog jest świetny uwielbiam uwielbiam.moje placuszki tez były trochę suche może przez użycie 3 jaj z tym że to były duże wiejskie jaja

Reply
rozkoszny 6 maja, 2018 - 8:34 am

One nie są bardzo wilgotne, choć mogło mieć to wpływ. Zalecam podać z klapką miodu i plasterkiem topiącego się masła 😋🍴

Reply
Agnes 10 sierpnia, 2019 - 7:19 pm

Wyszły wspaniałe. Zamiast oleju dodałam pasty kokosowej. I mleko migdałowe. Wyszło mega przepysznie

Reply
rozkoszny 11 sierpnia, 2019 - 10:19 am

bardzo się cieszę 🙂

Reply
Iza 12 stycznia, 2020 - 5:36 pm

Zrobiłam na próbę, ale zdecydowanie wolę z maki tradycyjnej. Te smakują bardziej jak omlet i smaży się je trudniej ze względu na konsystencję. Czasami lepiej trzymać się starych przepisów naleśnikowym 😉

Reply
rozkoszny 13 stycznia, 2020 - 10:10 am

Też wolę tradycyjne, ale czasami ma się ochotę na coś innego, prawda?

Reply
Zuza 4 marca, 2020 - 1:52 pm

Mam nietolerancję histaminy a co za tym idzie glutenu to jest idealny przepis dla mnie

Reply
rozkoszny 4 marca, 2020 - 2:59 pm

dla każdego coś dobrego (rozkosznego)

Reply

Leave a Comment