Galette z figami i limonkowym miodem

Figi zamknięte w listkujące, maślane ciasto to moja nowa obsesja. Nie wiem, czy bardziej lubię jej skoncentrowaną figową słodycz przełamaną limonką, czy prostotę przygotowania tej jesiennej igraszki.

Bardzo dobrze znacie mój rewolucyjny przepis na listkujące ciasto z owocami o pięknej francuskiej nazwie galette. Lekko zmodyfikowałem ten przepis i wyszedłem poza utartą formułę, która akurat nie sprawdza się w przypadku fig. Zamiast słodzić je cukrem, sięgam po bardziej sezonowy miód. Początkowo testowałem wersję miodu z wodą różaną, ale to limonka sprawdza się tutaj lepiej. Podbija smak fig, jednocześnie łagodząc ich słodycz. Poezja.

Galette z figami i limonkowym miodem 1

Galette z figami i limonkowym miodem
4 – 6 porcji
1 szklanka + 2 łyżki (150 g) mąki pszennej
1 łyżeczka cukru drobnego + 1 łyżka
¼ łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej
100 g zimnego masła, pokrojonego na małe kawałki
110 g serka śmietankowego typu Philadelphia, rozdrobnionego na kawałki
¼ szklanki (85 g) miodu
1 limonka
2 łyżki mąki migdałowej
5 – 6 dużych fig, pokrojonych w grube plastry
1 małe jajko, na glazurę

1. Przełóż mąkę, 1 łyżeczkę cukru, sól, masło i serek do misy miksera lub malaksera. Połącz składniki. Nie wyrabiaj jednak ciasta zbyt długo (może wydawać się wciąż kruszące), bo nie będzie się listkować. Spłaszcz ciasto na dysk i owiń folią spożywczą. Wstaw do lodówki na minimalnie 2 godziny, a maksymalnie 24 godziny.

2. W międzyczasie przygotuj limonkowy miód. Zetrzyj skórkę z limonki, wyśnij 1 łyżkę soku. Wymieszaj miód wraz z sokiem i ½ łyżeczki skórki limonkowej.

3. Obsyp stolnice mąką. Rozwałkuj na niej ciasto na średnicę około 25 cm. Pozostawiając około 4 – 5 cm marginesu, obsyp ciasto mielonymi migdałami, a na nie wyłóż plastry fig. Polej owoce połową limonkowego miodu. Zagnij boki ciasta do środka, przykrywając trochę figi. Jeśli ciasto będzie miało małą szczelinę, to nawet dobrze! Sok wypłynie z galette, dzięki czemu spód pozostanie dłużej chrupiący. Przełóż galette na talerz lub deskę. Wstaw na godzinę do lodówki lub 15 min do zamrażarki. Ciasto musi stężeć inaczej rozklei się podczas pieczenia. To bardzo ważny etap – nie pomijaj go.

4. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni Celsjusza (góra-dół). Blachę wyłóż papierem do pieczenia.

5. Wyłóż na blachę schłodzone galette. Posmaruj brzegi glazurą z jajka zblendowanego z 1 łyżeczką wody. Posyp je pozostałą łyżką cukru. Piecz galette, aż będzie mocno zarumienione, 20 – 30 minut.

6. Polej upieczone figi resztą limonkowego miodu. Posyp je skórką z limonki.

Rady/porady
Ciasto najlepiej przygotować dzień wcześniej, następnie upiec i zjeść od razu. Na drugi dzień traci swoją kruchość.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Wasz,
Rozkoszny

Galette z figami i limonkowym miodem 2
UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

17 komentarzy

Magy 30 września, 2023 - 12:21 pm

„Zamiast słodzić je miodem, sięgam po bardziej sezonowy miód.”
Czy chochlik tutaj nie narozrabiał? 😉

Reply
rozkoszny 1 października, 2023 - 12:12 pm

już poprawiłem, dzięki!

Reply
Laura 4 października, 2023 - 2:12 pm

Czy wyjdzie z gęstą śmietaną 36% zamiast serka śmietankowego? 🥺
Jaka będzie wtedy różnica w „listkowaniu”? Da taki sam efekt?

Reply
rozkoszny 5 października, 2023 - 6:32 pm

Myślę, że nie

Reply
Kinga 6 października, 2023 - 2:14 pm

Rozkoszny jesteś mistrzem!
Ciasto cudowne do manipulacji, zrobiłam 2 małe galette, jedna z jagodami bo cierpiały w lodowce, druga z figami i miodem limonkowym, aby były jeszcze bardziej kruche na spodzie upiekłam je na kamieniu do pizzy, tak się akurat złożyło ze jeszcze był gorący po pieczeniu pizzy domowej na obiad i skorzystałam z okazji, i polecam ten patent, kamień wchłania wilgoć ciasta.
W mojej kuchni królujesz na polce z przepisami obok szanownego Ottolenghi, szacunek panowie!

Reply
rozkoszny 6 października, 2023 - 7:28 pm

cieszę się!

Reply
Domi 13 października, 2023 - 8:01 am

Można zastąpić mąkę migdałową jakąś inną?

Reply
rozkoszny 13 października, 2023 - 7:22 pm

inną orzechową

Reply
Paulina 19 października, 2023 - 3:08 pm

Miód limonkowy to jest sztos! Wydaje się takie niby nic zwyczajnego ale to połączenie zrobiło mi fajerwerki w buzi! 🔥🔥 ten duet mnie zachwycił 🙂
Poproszę o jeszcze jakieś danie z jego obecnością 😀

Reply
rozkoszny 20 października, 2023 - 12:48 pm

<3

Reply
Nina 21 października, 2023 - 8:46 pm

Pyszne połączenie fig z limonka i miodem, ale spod niestety pod figami pozostał niedopieczony, co może być przyczyną?

Reply
rozkoszny 22 października, 2023 - 2:38 pm

możliwe, że figi puściły za dużo soku – można na następnym zrobić tartę trochę nieszczelną

Reply
Iza 10 listopada, 2023 - 10:09 pm

Będę robić pierwszy raz
Przygotowałam najpierw ciasto
Czy można figi zastąpić innymi osobami ? Jabłka lub śliwki ?

Reply
rozkoszny 15 listopada, 2023 - 12:37 pm

śliwki będą boskie!

Reply
Damian 14 lipca, 2024 - 3:18 pm

Zamiast fig proponuję także kiwi. Smakuje fantastycznie

Reply
Marta 21 września, 2024 - 4:14 pm

Potwierdzam poezja 😍 Miałam tylko dwie figi więc dodała jeszcze mrożone jagody, efekt wow. Dziękuję za przepis 🤗

Reply
Maja 1 października, 2024 - 6:04 pm

Rozkoszny, a jak widzisz zastąpienie zwykłej mąki mąką pełnoziarnistą albo np. orkiszową?

Reply

Leave a Comment