Gnocchi w sosie gorgonzolowym z selerem, szpinakiem i orzechami włoskimi

Gdy chcę zrobić sobie dobrze, gotuję gnocchi w kremowym sosie gorgonzolowym. Ten łobuzersko zadziorny sos najlepiej przełamać szpinakiem i cienko pokrojonymi plastrami selera naciowego o anyżkowych nutach tak zgrabnie komponującymi się z gorgonzolą. Uprażone orzechy włoskie i można krzyczeć mamma mia!

O ile, od czasu do czasu robię w domu sam kopytka, tak gnocchi raczej kupuję już gotowe. To dobry półprodukt, który skraca o kilka dobrych godzin drogę do przyjemności i pełnego żołądka. Na Instagramie pokazywałam już wersję pieczoną, ale teraz czas na klasykę: gnocchi al gorgonzola.

Osobiście preferuje łagodniejszą wersję tego dania, na gorgonzoli dolce, ale jeśli jesteście fanami kulinarnych doznań sado-maso, użyjcie gorgonzoli picante, a orzechy skarmelizuje na miodzie, aby przełamać wyrazisty smak sosu.

Gnocchi w sosie gorgonzolowym z selerem, szpinakiem i orzechami włoskimi

Gnocchi w sosie gorgonzolowym z selerem, szpinakiem i orzechami włoskimi
2 – 3 porcje
½ szklanki (120 ml) śmietanki kremówki 30%
100 g gorgonzoli dolce
500 g surowych gnocchi
3 gałązki selera naciowego, pokrojonego na cienkie plasterki
2 garści baby szpinaku
½ szklanki (60 g) orzechów włoskich, uprażonych i posiekanych
sól morska drobnoziarnista, świeżo mielony pieprz

1. Do średniego garnka przelej kremówkę. Dodaj w kawałkach gorgonzolę. Zagotuj na umiarkowanym ogniu, mieszając co chwilę, aż gorgonzola się roztopi.

2. W międzyczasie ugotuj gnocchi w dobrze osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zachowaj 1 szklankę skrobiowej wody po gotowaniu.

3. Do garnka z sosem gorgonzolowym przełóż ugotowane gnocchi, selera naciowego i ½ szklanki skrobiowej wody. Zagotuj, a następnie dodaj szpinak. Gotuj, cały czas mieszając, aż straci na swojej objętości, a sos lekko zgęstnieje. Jeśli zbytnio zgęstnieje, wlej więcej skrobiowej wody. Pamiętaj, że sos na talerzu jeszcze zgęstnieje, więc lepiej, żeby był ciut za rzadki. Dopraw świeżo mielonym pieprzem.

4. Podawaj gnocchi w sosie gorgonzolowym z posiekanymi orzechami włoskimi i toną świeżo mielonego pieprzu.

Rady/porady
Warzywami można żonglować dowolnie. Sprawdzi się lekko podgotowany brokuł, jarmuż, szparagi czy brukselka.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na InstagramieFacebooku, i TikToku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób..

Wasz,
Rozkoszny

Gnocchi w sosie gorgonzolowym z selerem, szpinakiem i orzechami włoskimi
UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

21 komentarzy

Agata 14 marca, 2023 - 10:22 am

Fajne! Zastanawia mnie tylko, czy ten seler jest surowy/ bardzo al dente?

Reply
rozkoszny 14 marca, 2023 - 4:08 pm

Tak, chrupie i ma rześki smak (gotowany bardziej przypomina fenkuła)

Reply
Ola 14 marca, 2023 - 11:23 am

Gdzie można dostać dobre gotowe gnocchi ? 🙂

Reply
rozkoszny 14 marca, 2023 - 4:09 pm

Moim zdaniem w każdym większym hipermarkecie. Jeśli chcesz produkt wyższej klasy, najlepiej zaopatrzyć się w włoskich delikatesach lub online

Reply
Gosia 14 marca, 2023 - 12:42 pm

A ja się zastanawiam gdzie otrzymam dobre gniocchi🤔??

Reply
Marta 14 marca, 2023 - 2:51 pm

Michale! Jestes moim lekiem na bylejakosc i nude w kuchni. Kiedy szukam pomyslu na jedzenie, wchodze tutaj i zawsze bez pudla. Poza tym, NAUCZYLES MNIE PIEC. A ja od zawsze z dwiema lewymi rekami do wypiekow.

Reply
rozkoszny 14 marca, 2023 - 4:10 pm

<3

Reply
Magda 14 marca, 2023 - 3:06 pm

Z jakiej firmy polecasz gotowe gniocchi?

Reply
Maria 14 marca, 2023 - 6:35 pm

Jak ktoś nieprzepadających za intensywnym pleśniowym to ja użyłam sera z Lidla Bergader Soft cheese i wyszło super, tylko trzeba dodać soli.

Reply
Ann 15 marca, 2023 - 8:13 am

Problem jest taki, że jak się raz zrobi samemu dobre gnocchi to te kupne nie będą już nigdy smakować wystarczająco, bez względu na sos

Reply
rozkoszny 15 marca, 2023 - 11:53 am

Jestem odmiennego zadnia. Ręcznie robiony makaron też jest smaczniejszy od sklepowego, ale to nie znaczy, że nie będę jeść tego drugiego 🙂

Reply
Michał 16 marca, 2023 - 10:23 am

A ja mam odmienne zdanie od odmiennego zdania. Dystans między domowymi gnocchi a kupnymi gnocchi jest większy, niż dystans między domowym makaronem a kupnym makaronem 🙂

Reply
Jagoda 23 marca, 2023 - 3:19 pm

No nie wierze. Odczarowałeś znienawidzony w moim domu seler naciowy 😀 <3

Reply
rozkoszny 23 marca, 2023 - 7:07 pm

Hura!

Reply
Martyna 24 marca, 2023 - 12:45 pm

Pyszności!

Reply
Kamila 3 kwietnia, 2023 - 12:57 pm

to bylo naprawde pysznę, dodalam tez startą na tarcę dynię i było mega. A za drugim razem usamzylam w miodzie i orzechach gruszkę i bylo mega mega. Napraede przepis banalny a smak wychodzi tak głeboki.. Wielkie dzieki, robilam juz ze trzy razy i wchodzi do stalego repertuaru,

Reply
Paulina 4 kwietnia, 2023 - 2:56 pm

zrobiłam dzisiaj ze szparagami i wyszło przepyszne. Następnym razem użyję gorgonzoli picante, orzechów w miodzie i gruszki, może z tymiankiem. 20 min i gotowe, niebanalne, wege, całkiem spoko cenowo, no i bardzo smaczne, i jeszcze można robić na wiele sposobów. Kocham Twoje przepisy!

Reply
Moni 16 maja, 2023 - 11:17 pm

To jest tak dobre!!! Mogłabym jeść codziennie 😀

Reply
Asia 4 grudnia, 2023 - 8:41 pm

Fantastic! My boyfriend liked it and we couldn’t stop eating the caramelized walnuts. Thanks, cute chef!

Reply
Kasia 23 stycznia, 2024 - 11:12 pm

Nasze kluski śląskie dają radę zamiast gnocci, ten sos zrobię właśnie z nimi. 🥰

Reply
Katarzyna 31 stycznia, 2024 - 3:19 pm

Dziękuję za super przepis! Na stałe wejdzie do rodzinnego menu potraw na pluchę;-). Z przyzwyczajenia dodałam gałkę muszkatołową i wyszło palce lizać.

Reply

Leave a Comment