W tym wydaniu sałata rzymska mięknie, co nie oznacza jednak, że traci na swoim wigorze. Grillowana zyskuje dymny posmak, który zgrabnie łączy się z zadziornym sosem gorgonzolowym i kandyzowanymi orzechami włoskimi.
Mam obsesję na punkcie sałatki cezar. Z jeden strony z powodu umamicznego sosu godnego imienia rzymskiego władcy, z drugiej strony – boskiej sałaty rzymskiej. W tym roku proponuję podejść do niej trochę inaczej, grillując ją. Sałata miękkie i nabiera dymnego smaku. Oczywiście pasują tutaj różne sosy, winegrety, a nawet po prostu chlust oliwy i trochę parmezanu. Najlepiej jednak gra z nią gorgonzola, którą topię w kremówce, a następnie nasączam liście sałaty rzymskiej. Na wierzch lepkie kandyzowane orzechy włoskie.
PS. Jeśli macie już gorgonzolę, zróbcie też ten sernik cztery sery!

Grillowana sałata rzymska z sosem gorgonzolowym i kandyzowanymi orzechami włoskimi
2 – 4 porcje
½ szklanki (120 g) śmietany kremówki 30%
80 g gorgonzoli picante
4 główki sałaty rzymskiej, przekrojone na pół
3 łyżki oliwy extra virgin
⅓ szklanki (30 g) orzechów włoskich
2 łyżki miodu
sól morska, świeżo mielony pieprz
1. Do rondla wlej kremówkę i dodaj rozkruszoną gorgonzolę. Zagotuj na umiarkowanym ogniu i gotuj, aż gorgonzola się całkowicie roztopi. Zdejmij z ognia i odstaw do przestudzenia. Z czasem sos będzie coraz bardziej gęstniał. Sam zdecyduj jaką konsystencję sobie życzysz.
2. Sałatę rzymską natrzyj oliwą, solą i świeżo mielonym pieprzem. Rozgrzej patelnię grillową na dużym ogniu. Grilluj sałatę rzymską, aż się zmięknie i mocno zarumieni, nabierając czarnawych poparzeń, po około 2 minuty na stronę.
3. W międzyczasie orzechy przekrój na połówki. Rozgrzej małą patelnię z nieprzywieralną powłoką. Dodaj miód wraz ze szczyptą soli i smaż, aż zacznie się mocno pienić i ciemnieć, około 30 sekund. Wrzuć orzechy i smaż, mieszając, aż się oblepią miodem. Natychmiast zdejmij z ognia. Najlepiej przełóż na posmarowany olejem arkusz papieru (dzięki temu się nie przykleją). Wystudź.
4. Grillowaną sałatę rzymską ułóż na półmisku. Polej sosem gorgonzolowym i posyp kandyzowanymi orzechami włoskim. Dobrze smakuje na ciepło i zimno. I tak wszyscy będą zachwyceni.
Rady/porady
Świetnie sprawdzą się tu też migdały zamiast orzechów włoskich.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.
Wasz,
Rozkoszny

19 komentarzy
Co zamiast orzechów? Alergia 😪😪
Może po prostu oliwne grzanki?
Szparagi!! Lub rzodkiewki również zgrillowane! Słupki zgrillowanej cukinii, bób, grillowane pieczarki w większych kawałkach lub grillowane ćwiartki pomidorow. Małosolny, kiszony czosnek, wędzone szprotki, posypka z chrupiącej bułki tartej. Możliwości jest mnooostwo! 🙂 ❤️
Do jakiego dania można wykorzystać sałatę? Mam na myśli sałata jako dodatek. 🙂
Kotlety we wszelakich wersjach, mięsne, warzywne, z kasz, mielone, siekane. Ziemniaczki w każdej postaci, grillowane warzywa, a nawet makaron!
Nie mam patelni grillowej. Lepiej na zwykłej czy w piekarniku na kratce?
Na zwykłej
Rozkoszny a co myślisz, żeby zamienić na ser Bursztyn?
Bursztyn, szafir, rubin itd to twarde sery wiec bardziej wersja cezarowa czyli parmezanowa. Można ale efekt będzie inny acz na pewno ciekawy! Gorgonzola to miękki ser, można kombinować z delikatnym camembertem, ale nie da tej ostrości lub lazurem, itd
Zamieniłam sałatę na cykorię (miałam jej dużo w lodówce) – wyszło pysznie!
Super!
Hej, a co zamiast kremowki? Fatalnie sie po niej czuje a przepis mi sie mega podoba. Moze byc sama gorgonzola?
Hej, można spróbować zastąpić śmietanką sojową
Hej, cudowne danie, troszke drogie ale nie szkodzi lepiej drogo niz słabo 😉 nota edytorska: w 4 punkcie orzechy wloskie zmienily sie chyba przypadkiem w laskowe.
W sezonie całkiem tanie 🙂 ps. dzięki!
A czy można zgrillować sałatę na grillu gazowym?
Można
Czy mleko zamiast śmietanki podoła? Zagęszczać czymś?
Sięgnij po tluste i odrobine je dopraw 🙂 ewentualnie mleczko kokosowe