Grillowana sałata rzymska z sosem gorgonzolowym i kandyzowanymi orzechami włoskimi

W tym wydaniu sałata rzymska mięknie, co nie oznacza jednak, że traci na swoim wigorze. Grillowana zyskuje dymny posmak, który zgrabnie łączy się z zadziornym sosem gorgonzolowym i kandyzowanymi orzechami włoskimi.

Mam obsesję na punkcie sałatki cezar. Z jeden strony z powodu umamicznego sosu godnego imienia rzymskiego władcy, z drugiej strony – boskiej sałaty rzymskiej. W tym roku proponuję podejść do niej trochę inaczej, grillując ją. Sałata miękkie i nabiera dymnego smaku. Oczywiście pasują tutaj różne sosy, winegrety, a nawet po prostu chlust oliwy i trochę parmezanu. Najlepiej jednak gra z nią gorgonzola, którą topię w kremówce, a następnie nasączam liście sałaty rzymskiej. Na wierzch lepkie kandyzowane orzechy włoskie.

PS. Jeśli macie już gorgonzolę, zróbcie też ten sernik cztery sery!

Grillowana sałata rzymska

Grillowana sałata rzymska z sosem gorgonzolowym i kandyzowanymi orzechami włoskimi
2 – 4 porcje
½ szklanki (120 g) śmietany kremówki 30%
80 g gorgonzoli picante
4 główki sałaty rzymskiej, przekrojone na pół
3 łyżki oliwy extra virgin
⅓ szklanki (30 g) orzechów włoskich
2 łyżki miodu
sól morska, świeżo mielony pieprz

1. Do rondla wlej kremówkę i dodaj rozkruszoną gorgonzolę. Zagotuj na umiarkowanym ogniu i gotuj, aż gorgonzola się całkowicie roztopi. Zdejmij z ognia i odstaw do przestudzenia. Z czasem sos będzie coraz bardziej gęstniał. Sam zdecyduj jaką konsystencję sobie życzysz.

2. Sałatę rzymską natrzyj oliwą, solą i świeżo mielonym pieprzem. Rozgrzej patelnię grillową na dużym ogniu. Grilluj sałatę rzymską, aż się zmięknie i mocno zarumieni, nabierając czarnawych poparzeń, po około 2 minuty na stronę.

3. W międzyczasie orzechy przekrój na połówki. Rozgrzej małą patelnię z nieprzywieralną powłoką. Dodaj miód wraz ze szczyptą soli i smaż, aż zacznie się mocno pienić i ciemnieć, około 30 sekund. Wrzuć orzechy i smaż, mieszając, aż się oblepią miodem. Natychmiast zdejmij z ognia. Najlepiej przełóż na posmarowany olejem arkusz papieru (dzięki temu się nie przykleją). Wystudź.

4. Grillowaną sałatę rzymską ułóż na półmisku. Polej sosem gorgonzolowym i posyp kandyzowanymi orzechami włoskim. Dobrze smakuje na ciepło i zimno. I tak wszyscy będą zachwyceni.

Rady/porady
Świetnie sprawdzą się tu też migdały zamiast orzechów włoskich.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Wasz,
Rozkoszny

Grillowana sałata rzymska
UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

19 komentarzy

Iwona 7 kwietnia, 2022 - 10:32 am

Co zamiast orzechów? Alergia 😪😪

Reply
rozkoszny 7 kwietnia, 2022 - 11:33 am

Może po prostu oliwne grzanki?

Reply
Karolina 25 maja, 2023 - 6:14 am

Szparagi!! Lub rzodkiewki również zgrillowane! Słupki zgrillowanej cukinii, bób, grillowane pieczarki w większych kawałkach lub grillowane ćwiartki pomidorow. Małosolny, kiszony czosnek, wędzone szprotki, posypka z chrupiącej bułki tartej. Możliwości jest mnooostwo! 🙂 ❤️

Reply
Magdalena Sokalska 7 kwietnia, 2022 - 8:04 pm

Do jakiego dania można wykorzystać sałatę? Mam na myśli sałata jako dodatek. 🙂

Reply
Karolina 25 maja, 2023 - 6:16 am

Kotlety we wszelakich wersjach, mięsne, warzywne, z kasz, mielone, siekane. Ziemniaczki w każdej postaci, grillowane warzywa, a nawet makaron!

Reply
Monika 8 kwietnia, 2022 - 1:01 pm

Nie mam patelni grillowej. Lepiej na zwykłej czy w piekarniku na kratce?

Reply
rozkoszny 12 kwietnia, 2022 - 1:55 pm

Na zwykłej

Reply
Magda 9 kwietnia, 2022 - 5:47 pm

Rozkoszny a co myślisz, żeby zamienić na ser Bursztyn?

Reply
Karolina 25 maja, 2023 - 6:19 am

Bursztyn, szafir, rubin itd to twarde sery wiec bardziej wersja cezarowa czyli parmezanowa. Można ale efekt będzie inny acz na pewno ciekawy! Gorgonzola to miękki ser, można kombinować z delikatnym camembertem, ale nie da tej ostrości lub lazurem, itd

Reply
Marta 12 kwietnia, 2022 - 2:37 pm

Zamieniłam sałatę na cykorię (miałam jej dużo w lodówce) – wyszło pysznie!

Reply
rozkoszny 12 kwietnia, 2022 - 3:56 pm

Super!

Reply
Gos 12 kwietnia, 2022 - 4:12 pm

Hej, a co zamiast kremowki? Fatalnie sie po niej czuje a przepis mi sie mega podoba. Moze byc sama gorgonzola?

Reply
rozkoszny 12 kwietnia, 2022 - 5:20 pm

Hej, można spróbować zastąpić śmietanką sojową

Reply
Karolina 19 kwietnia, 2022 - 9:31 pm

Hej, cudowne danie, troszke drogie ale nie szkodzi lepiej drogo niz słabo 😉 nota edytorska: w 4 punkcie orzechy wloskie zmienily sie chyba przypadkiem w laskowe.

Reply
rozkoszny 20 kwietnia, 2022 - 12:17 pm

W sezonie całkiem tanie 🙂 ps. dzięki!

Reply
Karolina 14 maja, 2022 - 8:27 am

A czy można zgrillować sałatę na grillu gazowym?

Reply
rozkoszny 14 maja, 2022 - 11:12 am

Można

Reply
Kaja 15 stycznia, 2023 - 12:06 pm

Czy mleko zamiast śmietanki podoła? Zagęszczać czymś?

Reply
Karolina 25 maja, 2023 - 6:20 am

Sięgnij po tluste i odrobine je dopraw 🙂 ewentualnie mleczko kokosowe

Reply

Leave a Comment