Oto on, król serowej ekstazy, sernik quattro formaggi! Zrobiony jest z czterech rodzajów sera: mascarpone, śmietankowego, grana padano i gorgonzoli, która gra tutaj najgłośniejsze skrzypce. Jego wnętrze jest tak kremowe, że ugina się pod własnym ciężarem niczym dojrzały camembert pozostawiony latem na blacie kuchennym. Trzyma się jednak zgrabnie pionu, osadzając się na chrupiącym spodzie maślanym do sześcianu.
Dawno nic nie wywołało u mnie tak silnych emocji jak sernik od Jon Cakes w Barcelonie. Nieprzyzwoicie kremowy, z orkiestrą serowych smaków graną na kubkach smakowych przy każdym kęsie. Kto obserwuje mnie na Instagramie, ten wie, że wracałem tam jak bumerang podczas mojego pobytu w Barnie. Po powrocie musiałem odtworzyć ten przepis we własnej kuchni, na moich warunkach.
Możecie zauważyć tu spore podobieństwa z sernikiem baskijskim. Całkiem słusznie, bo ewidentnie była to inspiracja dla autorów Jon Cakes. Co więcej, mój sernik baskijski, który tak lubicie, wbrew oryginałowi usadowiłem na ciasteczkowym spodzie, co też zrobiono później w Barcelonie.
Kilka podejść, różne rotacja serów, rodzajów spodu, temperatury i czasu pieczenia, aż wreszcie osiągnąłem mój ideał, który nazwałem sernikiem quattro formaggi. Tym razem postanowiłem być bezkompromisowy i zaproponować przepis zakładający ultrakremowość , która może na pierwszy rzut oka być kontrowersyjna dla cioci Krysi („przecież to surowe!”), ale po pierwszym kęsie na pewno zmieni zdanie.
Sernik Quattro Formaggi, Cztery Sery
tortownica 23 cm
Spód
1 ¼ szklanki (160 g) mąki pszennej
¼ szklanki (50 g) cukru
¼ łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej
100 g miękkiego masła, pokrojone na kawałki
Masa serowa
1 szklanka (240 ml) szklanki śmietany kremówki 36%
60 g gorgonzoli picante, pokruszoną
¼ szklanki (20 g) grana padano
400 g serka śmietankowego
350 g mascarpone
¾ szklanki (150 g) cukru
½ łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej
5 dużych jajek „zerówek”
1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza (góra-dół). Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, wypuszczając go poza rant.
2. Przygotuj spód: w misce wymieszaj mąkę, cukier i sól. Dodaj masło i rozetrzyj je w mące niczym kruszonkę, do powstania jednolitej masy. Możesz też ją utrzeć mikserem. Wyłóż masą spód tortownicy mocno ją dociskając i wyrównując. Schłodź w lodówce, aż stężeje, około 30 minut.
3. Podpiecz spód, aż się wysuszy i lekko zarumieni, około 18 minut. Całkowicie wystudź (to ważne, w przeciwnym razie nie będzie chrupiący).
4. Przygotuj masę serową: do rondla wlej kremówkę, dodaj gorgonzolę i grana padano. Zagotuj na umiarkowanym ogniu i gotuj jeszcze kilka minut do całkowitego rozpuszczenia serów. Przecedź miksturę przez sito o drobnych oczkach, by pozbyć się serowych fusów (za pomocą silikonowej szpatułki dokładnie je odciśnij z kremówki). Wystudź.
5. Utrzyj serek śmietankowy, mascarpone, cukier i sól, około 2 minuty. Dodaj jajka, jedno po drugim. Na koniec wlej aromatyzowaną śmietankę, wymieszaj po raz ostatni. Masa będzie dość płynna, ale tak ma być! Wyłóż ją na schłodzony spód i piecz sernik przez 40 minut, aż się lekko zarumieni, a środek sernika będzie się trząść jak twerkujące pośladki. Tak upieczony sernik po wystudzeniu będzie miał charakterystyczne ultrakremowe „miękkie” wnętrze uginające się pod własnym ciężarem.
6. Wystudź sernik całkowicie. Schłodź w lodówce przez minimum 8 godzin. To ważne, sernik zaserwowany wcześniej może rozlać się na talerzu, a jego spód pozostanie zbyt twardy. Cierpliwość popłaca. Następnego dnia na twoim talerzyku pojawi się on, król serowej ekstazy, sernik quattro formaggi!
Rady/porady
Jeśli wolisz konsystencję klasycznych serników, dodaj jedno jajko extra i piecz sernik 5 – 10 minut dłużej.
Z każdym dniem sernik trochę tężeje, tracąc swój gorgonzolowy sznyt. Najlepiej smakuje na drugi dzień po upieczeniu.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.
Wasz,
Rozkoszny
102 komentarze
Czekałam na ten przepis odkąd widziałam, że testujesz 😍 Lecę jutro po składniki i będę próbować! Zastanawiam się tylko czy przy większej tortownicy (26cm) skrócić czas pieczenia czy jakoś zwiększyć ilosc składników, czy zostawić tak jak jest 😅
Proporcjonalnie zwiększyłbym ilość składników. Smacznego!
Aby nie ryzykować ostatecznie kupiłam odpowiednią blaszkę 🙂
Po tym jak zrobiłam ten sernik już trzy razy (dochodząc do wniosku, że z mojego piekarnika wychodzi najlepszy po 34 minutach), pragnę pogratulować! Przeudany, rozkoszny i rozpieszczający podniebienie. Raz zjedliśmy z partnerem cały w dwa dni. Niczego nie żałuję! Doskonale zbalansowane smaki i chyba mój ulubiony spód. Z niecierpliwością czekam na wypiek z syropem klonowym i śmietaną!
Pozdrawiam! 🙂
Tarteletki nadchodzą!
Czy można zrobić sernik bez spodu ? 🤔
Można, ale lepiej, ale nie będzie trzymać fasonu 🙂
Witam
W jakiej temp pieczemy serniki i imię minut nie ma tego na filmie dziękuje
Punkt pierwszy i piaty przepisu 🙂
W piątym nie ma tej informacji
Jest nawet wytłuszczona 🙂
Jest informacja o czasie, ale nie o temperaturze.
Bo temperatura się nie zmienia.
Czy zamiast mąki pszennej można użyć kokosowej lub migdałowej? Jeśli tak to jaka ilość??
Można użyć mąki migdałowej wymieszanej z ryżową.
Najważniejsze pytanie. Bo właśnie chce robić to ciasto. Śmietana 36% uht czy taka normalna?
Obojętnie 🙂
Dziękuję za odpowiedź :). Sernik wyszedł przepyszny. Jedynie góra mi się spiekła i nie wyszedl, az tak bardzo kremowy. Piekłam 40 min w 200 stopniach. Mój piekarnik niestety ma tendencję do przypiekania góry. Może podpowiesz czy lepiej go krócej piec czy może w mniejszej temperaturze? To będzie mój number one razem z baskijskim 🙂
Jeśli nie wyszedł aż tak kremowy, to piecz go po prostu 5 min krócej
40 min w 200 stopniach i zamiast lekko rumianego wyszedł mocno spieczony, choć nadal środek falował przy wyjmowaniu z piekarnika. Jeszcze nie wiem jak w smaku, ale trzymam kciuki, bo z baskijskim było podobnie.
To nawet lepiej. Bardziej będzie przypminał ten z Jon Cake
Zrobiłam wczoraj, dzisiaj cała rodzina próbowała i wszyscy zachwyceni ☺️ przyznam ze się do ostatniej chwili wahałam czy nie zrobić tradycyjnego Baskijskiego ale bardzo dobrze ze spróbowałam! I chyba zaadaptuje ten spód do kolejnego sernika Baskijskiego
Ile czasu piec sernik jeśli chcę zrobić jego mniejszą wersję w tortownicy 18cm?
Hej 🙂 czy można zamienić gorgonzollę na coś innego? Niestety przez najbliższe pół roku lub dłużej nie będę mogła jeść serów pleśniowych ;( więc musiałabym czymś to zastąpić. Help ♡
Może ser kozi? Ale to już zupełnie inne propozycje będą
Dzięki, zatem będę kombinować;)
Zakładam, że to ze wzgdu na ciążę. No i tu zakazane są sery ze względu na brak pasteryzacji- tj. niepewność co do mleka i pewną surowość. I też mam taką rozmkmnię, czy obróbka termiczna nie czyni tej gorgonzoli jadalą i bezpieczną?
Czy można zastąpić cukier ksylitolem lub erytrytolem?
Rozkoszny jak zwykle zaskakuje! Ale nawet się nie zastanawiam nad tym dodatkiem gorgonzoli, testuję! 😍
<3
Boję się, bo sernik niosę w gości do szwagra, ale spróbuję 🙈
Powali wszystkich na kolana!
Czy grana padano można zastąpić parmezanem, czy lepiej nie? Mam duży kawał parmezanu z Włochu, ale jeśli to ma negatywnie wpłynąć na wypiek, to lecę po grana padano 🙂
Można!
Chcę zrobić ten sernik i mam taką fantazję, żeby może użyć tej czekoladowej Philadelphii z Milką. Trochę się jednak waham. Powinien mimo to wyjść? Czy raczej nie ryzykować?
Pozdrawiam 🙂
Sprzeciwiam się 🙂
Ile czasu piec sernik jeśli chcę zrobić jego mniejszą wersję w tortownicy 18cm?
30 minut, sprawdziłam przy małej foremce takiej 18 cm, 40 minut to za długo i sernik do połowy grubości od góry jest mocno wypieczony.
PRZEPYSZNY!!
Nie mogę zdecydować który lepszy – quattro czy baskijski 🙂
Czy można zamienić kruchy spód z przepisu na ciasteczkowy?
Nie polecam 🙂
Dlaczego?
czy wystarczy śmietana 30%? zamiast 36%?
czy na obu etapach (zarówno spód, jak i później spód+masa) pieczemy w 200 stopniach?
Tak, zgadza się
był główną atrakcją na naszej ostatniej imprezie 🙂 była cisza jak jedliśmy ;D nie ma lepszego sernika na świecie
Miód na moje serce <3
Pyszny! Znjoma dostała gęsiej skórki z pierwszym kęsem. 😊 najlepszy jaki jadłam! Bravo Chef!
Serce rośnie!
Wyszedł pycha!
Czy można zastąpić serek philadephia serem twarogowym? Jeśli tak, to jaki konkretnie polecasz?
Nie, proszę tutaj trzymać się serka śmietankowego
Kolejnosc jest zła 😉 po co rozgrzewac piekarnik, na tyle czasu wcześniej? Piekarnik to można włączyć, jak spód chłodzi się w lodówce już ze 20 minut 😉
To jest ujednolicony standard pisania przepisów. Każdy ma własny rozum i zna swój piekarnik jedne będą nagrzewać się 30 min, inne 3 minuty.
Czy można go piec w kąpieli wodnej? Dokładniej blaszka poniżej z woda, zależy mi żeby był prosty stół 🤭
Nie mam tortownicy a tylko mała kwadratowa blaszkę. Czy mogę w niej upiec sernik czy raczej nie ryzykować ze względu na ryzyko surowego srodka ?
Czy moNa uzyc erytrytolu zamiast cukru? Jesli tak to jaki stosunek zamiany cukru do erytrytolu
Nie używam erytolu, więc nie potrafię się odnieść
Cześć Michał! Tak się zastanawiałem, czy zamiast serka philadelphia można użyć ricotty? 🙂 Mieszkam we Włoszech i pomyślałem, że warto byłoby użyć wszystkich bajecznych serów, które oferuje ten kraj.
Pozdrawiam!
Cześć, philadelphia nadaje charakterystyczną maziastość sernikowi
Hejo, zrobiłam sernik, jest bardzo smaczny. Jedyne co to pomimo tego, że czekałam do całkowitego wystudzenia przed włożeniem do lodówki, sernik tak jakby 'zawilgotniał’ :(. Czy sernik po schłodzeniu 8h można przechowywać w temp pokojowej? I czy masz jakiś sposób na oddzielenie sernika od blachy, tak żeby nie pokaleczyć ciasta?
A mi nie wyszedł😔. Zrobiłam wszystko wg przepisu. Po ostygnięciu, był 10h w lodowce i jest w dużej części płynny😔. Co mogło pójść nie tak?
Może piekarnik niedogrzewa?
Mały edit do przepsiu masy serowej w składnikach
*aromat śmietankowy
Pominęłam ten krok, bo nie kupiłam. A już nie chciało mi się wyruszać ponownie w miasto🥹
A nie chodzi tu o aromatyzowaną serem śmietankę? 🙂
Czy gorgonzola picante bardzo się rozni od cremoso? Ciężko mi znaleźć picante i zastanawiam się czy zbeszczeszcze przepis używając tej cremoso 😉
Bardzo intensywnością 🙂
Jakie inne zamienniki serka philadelphia polecasz? Jaka marka? 🙂
Serk philadelphia jest najlepszy, bo najmniej puszcza serwatkę, ale sprawdzi się też każdy inny tego typu np. twój smak, łaciaty itd.
Czy skaldniki powinnu być w temperaturze pokojowej?
Wyjęłam sernik ale zaczęło z niego coś wyciekać jasnego w trakcie studzenia z pod spodu. To już mój 3 raz, boje się, że spod jest już mokry. Czy uda się go uratować? Pomocy 👀
Smieszne pytanie, ale czy ten sernik jest slodki czy wytrawny? 😉
Słodki 🙂
Czym można zastąpić serek philadelphia? Mieszkam w takiej mieście, że udało mi się znaleźć tylko philadelphia light. Czy będzie dobra? Czy lepiej użyć jakiegoś innego? Dzięki za podpowiedz.
3 razy już robiłam sernik z serkiem śmietankowym Delikate z Biedronki (uwaga – nie ten puszysty 150g jak Almette, tylko ten taki w poziomym prostokątnym opakowaniu 200g) i wszystko super wychodzi. Na promocji 3zł, bez 4zł, a philadelphia miliony monet :D:D
Bez przesady, philadelphia jest zaledwie o 2,50 zł droższa, a robi robotę 😉
Zrobiłam! Smak pyszny, ale konsystencja grudkowata. Mascarpone się zważył? Co mogło pójść nie tak? Plisss za radę
Czym zastąpić gorgonzole? Wszystkie sery pleśniowe nie wchodzą w grę ze względu na silną alergię 🙁
cześć! czy sernik od razu włożyć z piekarnika do lodówki, czy najpierw schłodzić go w temp pokojowej na blacie? 🙂
Jeśli chcesz sobie zepsuć lodówkę, to dawaj śmiało od razu taki gorący.
wkładając gorące rzeczy do lodówki, nie dość, że możesz zepsuć jedzenie w lodówce, to możesz zepsuć samą lodówkę, więc nie polecam 😉
a próbowałeś wersję bez cukru – żeby zrobić coś takiego na wytrawnie?
U mnie niestety totalny niewypał 🙁 A szkoda, bo miał to być mój urodzinowy tort 🙁
Robiłam wszystko zgodnie w przepisem. ale najwidoczniej mój piekarnik zawiódł…. Góra była mocno przypieczona, jak wyciągałam po 43 minutach to sernik „tweerkował” dokładnie jak na filmiku. Najpierw chłodziłam na blacie a później całą noc w lodówce. Łącznie chłodził się pomad 24h. Mimo wszystko rozlał się totalnie 🙁
Jakieś wskazówki na przyszłość?
Na Święta robiłam Sernik baskijski najlepszy, z Twojego przepisu, i wyszedł wspaniały! Dlatego teraz stwiedziłam ze zaszaleje z serami i niestety porażka 🙁
Na pewno to wina piekarnika ale nie wiem co moglabym zmienic 🙁
Może dodałaś mniej jajek?
Dodałam wszystko tak jak w przepisie 🙁 specjalnie nawet dokupiłam duże jajka bo miałam tylko średnie w kuchni.
Czy dobrze rozumiem, że w tym przepisie nie nagrzewamy piekarnika razem z blachą, tylko sam piekarnik?
Czy moze byc zwykla gorgonzola czy jednak picante?
Jaka temperatura pieczenia😩proszę pilnie o odpowiedź
Witaj, bylo pytanie o smietanke. Bez odp. niestety. Czy 30% bedzie ok? W De nie ma 36%
tak, można
Cześć, ten blog jest naprawdę wspaniały! Kawał dobrej roboty. Zrobiłam wcześniej twój baskijski i zdecydowanie jest to najlepszy sernik jaki kiedykolwiek jadłam!! Dzięki.
Tu zostawiam tylko komentarz dla nielubiących gorgonzoli tak jak ja. Jest dobry, konsystencja poprostu magiczna. Ale zdecydowanie czuć gorgonzolę, więc polecam baskijski!!
Ps. Zamroziłam kawałek i po odmrożeniu zachował kremowość sera i chrupkość spodu. Widziałam, że były pytania 🙂
Pozdro!
Cześć Michale,
czy można upiec spód dzień wcześniej w stosunku do masy serowej? czyli de facto dwa dni przed podaniem
Tak, można
Na zdjeciu spód wzgląda ciemny, jak by był z kakao. W przepisie nie ma kakao i też w filmie jest jasnz spód…
jest po prostu dobrze wypieczony 🙂
Czy temperatura 190 w piekarniku z termoobiegiem (brak funkcji góra dół) będzie odpowiednia? O ile, w takiej sytuacji, wydłużyć czas pieczenia?
Bardzo pyszny wyszedl sernik, ten spod jest idealny, do baskijskiego wykorzystam go nastepnym razem rowniez.
Ja nie lubie na ten moment serow plesniowych i obawialam sie, ze mi nie zasmakuje, ale bylo inaczej 🙂 polecam bardzo!
Uwielbiam kombinowac w kuchni i przekonywac sie do innych smakow, to jest satysfakcjonujace 😀
cieszę się!
Czy można pominąć cukier i zrobić na wytrawnie? Ktoś próbował?
Czy krem serowy – gorgonzola, grana padano i kremówka po odcedzeniu powinna być gładka? mimo usunięcia fusów moja jest delikatnie grudkowata…
Tak, gładka
Czy serek śmietankowy można zamienić na twaróg sernikowy?
Pomocy!!! Nie mogłam się doczekać i po 7h już ukroiłam kawałek sernika. Oczywiście się rozlał jak napisałeś 🙂 czy jest jakiś sposób aby go uratować? Dodam, że kolejne 8h w lodówce nie pomogło 🙁