Sernik Quattro Formaggi, Cztery Sery

Oto on, król serowej ekstazy, sernik quattro formaggi! Zrobiony jest z czterech rodzajów sera: mascarpone, śmietankowego, grana padano i gorgonzoli, która gra tutaj najgłośniejsze skrzypce. Jego wnętrze jest tak kremowe, że ugina się pod własnym ciężarem niczym dojrzały camembert pozostawiony latem na blacie kuchennym. Trzyma się jednak zgrabnie pionu, osadzając się na chrupiącym spodzie maślanym do sześcianu.

Dawno nic nie wywołało u mnie tak silnych emocji jak sernik od Jon Cakes w Barcelonie. Nieprzyzwoicie kremowy, z orkiestrą serowych smaków graną na kubkach smakowych przy każdym kęsie. Kto obserwuje mnie na Instagramie, ten wie, że wracałem tam jak bumerang podczas mojego pobytu w Barnie. Po powrocie musiałem odtworzyć ten przepis we własnej kuchni, na moich warunkach.

Możecie zauważyć tu spore podobieństwa z sernikiem baskijskim. Całkiem słusznie, bo ewidentnie była to inspiracja dla autorów Jon Cakes. Co więcej, mój sernik baskijski, który tak lubicie, wbrew oryginałowi usadowiłem na ciasteczkowym spodzie, co też zrobiono później w Barcelonie.

Kilka podejść, różne rotacja serów, rodzajów spodu, temperatury i czasu pieczenia, aż wreszcie osiągnąłem mój ideał, który nazwałem sernikiem quattro formaggi. Tym razem postanowiłem być bezkompromisowy i zaproponować przepis zakładający ultrakremowość , która może na pierwszy rzut oka być kontrowersyjna dla cioci Krysi („przecież to surowe!”), ale po pierwszym kęsie na pewno zmieni zdanie.

Sernik Quattro Formaggi, Cztery Sery 1

Sernik Quattro Formaggi, Cztery Sery
tortownica 23 cm
Spód
1 ¼ szklanki (160 g) mąki pszennej
¼ szklanki (50 g) cukru
¼ łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej
100 g miękkiego masła, pokrojone na kawałki

Masa serowa
1 szklanka (240 ml) szklanki śmietany kremówki 36%
60 g gorgonzoli picante, pokruszoną
¼ szklanki (20 g) grana padano
400 g serka śmietankowego
350 g mascarpone
¾ szklanki (150 g) cukru
½ łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej
5 dużych jajek „zerówek”

1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza (góra-dół). Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, wypuszczając go poza rant.

2. Przygotuj spód: w misce wymieszaj mąkę, cukier i sól. Dodaj masło i rozetrzyj je w mące niczym kruszonkę, do powstania jednolitej masy. Możesz też ją utrzeć mikserem. Wyłóż masą spód tortownicy mocno ją dociskając i wyrównując. Schłodź w lodówce, aż stężeje, około 30 minut.

3. Podpiecz spód, aż się wysuszy i lekko zarumieni, około 18 minut. Całkowicie wystudź (to ważne, w przeciwnym razie nie będzie chrupiący).

4. Przygotuj masę serową: do rondla wlej kremówkę, dodaj gorgonzolę i grana padano. Zagotuj na umiarkowanym ogniu i gotuj jeszcze kilka minut do całkowitego rozpuszczenia serów. Przecedź miksturę przez sito o drobnych oczkach, by pozbyć się serowych fusów (za pomocą silikonowej szpatułki dokładnie je odciśnij z kremówki). Wystudź.

5. Utrzyj serek śmietankowy, mascarpone, cukier i sól, około 2 minuty. Dodaj jajka, jedno po drugim. Na koniec wlej aromatyzowaną śmietankę, wymieszaj po raz ostatni. Masa będzie dość płynna, ale tak ma być! Wyłóż ją na schłodzony spód i piecz sernik przez 40 minut, aż się lekko zarumieni, a środek sernika będzie się trząść jak twerkujące pośladki. Tak upieczony sernik po wystudzeniu będzie miał charakterystyczne ultrakremowe „miękkie” wnętrze uginające się pod własnym ciężarem.

6. Wystudź sernik całkowicie. Schłodź w lodówce przez minimum 8 godzin. To ważne, sernik zaserwowany wcześniej może rozlać się na talerzu, a jego spód pozostanie zbyt twardy. Cierpliwość popłaca. Następnego dnia na twoim talerzyku pojawi się on, król serowej ekstazy, sernik quattro formaggi!

Rady/porady
Jeśli wolisz konsystencję klasycznych serników, dodaj jedno jajko extra i piecz sernik 5 – 10 minut dłużej.
Z każdym dniem sernik trochę tężeje, tracąc swój gorgonzolowy sznyt. Najlepiej smakuje na drugi dzień po upieczeniu.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Wasz,
Rozkoszny

jak zrobić sernik quattro formaggi, cztery sery – film krok po kroku
Sernik Quattro Formaggi, Cztery Sery
UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

102 komentarze

Monika 5 kwietnia, 2022 - 8:18 pm

Czekałam na ten przepis odkąd widziałam, że testujesz 😍 Lecę jutro po składniki i będę próbować! Zastanawiam się tylko czy przy większej tortownicy (26cm) skrócić czas pieczenia czy jakoś zwiększyć ilosc składników, czy zostawić tak jak jest 😅

Reply
rozkoszny 5 kwietnia, 2022 - 9:06 pm

Proporcjonalnie zwiększyłbym ilość składników. Smacznego!

Reply
Monika 11 maja, 2022 - 4:06 pm

Aby nie ryzykować ostatecznie kupiłam odpowiednią blaszkę 🙂
Po tym jak zrobiłam ten sernik już trzy razy (dochodząc do wniosku, że z mojego piekarnika wychodzi najlepszy po 34 minutach), pragnę pogratulować! Przeudany, rozkoszny i rozpieszczający podniebienie. Raz zjedliśmy z partnerem cały w dwa dni. Niczego nie żałuję! Doskonale zbalansowane smaki i chyba mój ulubiony spód. Z niecierpliwością czekam na wypiek z syropem klonowym i śmietaną!
Pozdrawiam! 🙂

Reply
rozkoszny 11 maja, 2022 - 11:06 pm

Tarteletki nadchodzą!

Reply
Magdalena 5 kwietnia, 2022 - 10:15 pm

Czy można zrobić sernik bez spodu ? 🤔

Reply
rozkoszny 6 kwietnia, 2022 - 12:10 am

Można, ale lepiej, ale nie będzie trzymać fasonu 🙂

Reply
Ewa 6 kwietnia, 2022 - 8:21 am

Witam
W jakiej temp pieczemy serniki i imię minut nie ma tego na filmie dziękuje

Reply
rozkoszny 6 kwietnia, 2022 - 3:35 pm

Punkt pierwszy i piaty przepisu 🙂

Reply
Dorota 7 maja, 2022 - 11:33 pm

W piątym nie ma tej informacji

Reply
rozkoszny 9 maja, 2022 - 12:28 pm

Jest nawet wytłuszczona 🙂

Reply
Maru 11 maja, 2022 - 6:46 am

Jest informacja o czasie, ale nie o temperaturze.

rozkoszny 11 maja, 2022 - 11:26 am

Bo temperatura się nie zmienia.

Ania 6 kwietnia, 2022 - 4:58 pm

Czy zamiast mąki pszennej można użyć kokosowej lub migdałowej? Jeśli tak to jaka ilość??

Reply
rozkoszny 6 kwietnia, 2022 - 6:32 pm

Można użyć mąki migdałowej wymieszanej z ryżową.

Reply
Ula 6 kwietnia, 2022 - 7:27 pm

Najważniejsze pytanie. Bo właśnie chce robić to ciasto. Śmietana 36% uht czy taka normalna?

Reply
rozkoszny 6 kwietnia, 2022 - 7:46 pm

Obojętnie 🙂

Reply
Ula 7 kwietnia, 2022 - 11:10 pm

Dziękuję za odpowiedź :). Sernik wyszedł przepyszny. Jedynie góra mi się spiekła i nie wyszedl, az tak bardzo kremowy. Piekłam 40 min w 200 stopniach. Mój piekarnik niestety ma tendencję do przypiekania góry. Może podpowiesz czy lepiej go krócej piec czy może w mniejszej temperaturze? To będzie mój number one razem z baskijskim 🙂

Reply
rozkoszny 8 kwietnia, 2022 - 12:12 pm

Jeśli nie wyszedł aż tak kremowy, to piecz go po prostu 5 min krócej

Reply
Joanna 15 kwietnia, 2022 - 6:44 pm

40 min w 200 stopniach i zamiast lekko rumianego wyszedł mocno spieczony, choć nadal środek falował przy wyjmowaniu z piekarnika. Jeszcze nie wiem jak w smaku, ale trzymam kciuki, bo z baskijskim było podobnie.

rozkoszny 16 kwietnia, 2022 - 12:46 pm

To nawet lepiej. Bardziej będzie przypminał ten z Jon Cake

Maja 9 kwietnia, 2022 - 8:10 pm

Zrobiłam wczoraj, dzisiaj cała rodzina próbowała i wszyscy zachwyceni ☺️ przyznam ze się do ostatniej chwili wahałam czy nie zrobić tradycyjnego Baskijskiego ale bardzo dobrze ze spróbowałam! I chyba zaadaptuje ten spód do kolejnego sernika Baskijskiego

Reply
Ania 15 kwietnia, 2022 - 2:25 pm

Ile czasu piec sernik jeśli chcę zrobić jego mniejszą wersję w tortownicy 18cm?

Reply
Kasia 16 maja, 2022 - 2:11 am

Hej 🙂 czy można zamienić gorgonzollę na coś innego? Niestety przez najbliższe pół roku lub dłużej nie będę mogła jeść serów pleśniowych ;( więc musiałabym czymś to zastąpić. Help ♡

Reply
rozkoszny 16 maja, 2022 - 1:35 pm

Może ser kozi? Ale to już zupełnie inne propozycje będą

Reply
Kasia 4 czerwca, 2022 - 2:46 am

Dzięki, zatem będę kombinować;)

Małgorzata 19 kwietnia, 2024 - 5:27 pm

Zakładam, że to ze wzgdu na ciążę. No i tu zakazane są sery ze względu na brak pasteryzacji- tj. niepewność co do mleka i pewną surowość. I też mam taką rozmkmnię, czy obróbka termiczna nie czyni tej gorgonzoli jadalą i bezpieczną?

Reply
Ola 10 kwietnia, 2022 - 12:15 am

Czy można zastąpić cukier ksylitolem lub erytrytolem?

Reply
Oliwia 14 kwietnia, 2022 - 11:09 am

Rozkoszny jak zwykle zaskakuje! Ale nawet się nie zastanawiam nad tym dodatkiem gorgonzoli, testuję! 😍

Reply
rozkoszny 14 kwietnia, 2022 - 3:41 pm

<3

Reply
Olga 15 kwietnia, 2022 - 12:25 pm

Boję się, bo sernik niosę w gości do szwagra, ale spróbuję 🙈

Reply
rozkoszny 15 kwietnia, 2022 - 3:13 pm

Powali wszystkich na kolana!

Reply
Olga 15 kwietnia, 2022 - 12:27 pm

Czy grana padano można zastąpić parmezanem, czy lepiej nie? Mam duży kawał parmezanu z Włochu, ale jeśli to ma negatywnie wpłynąć na wypiek, to lecę po grana padano 🙂

Reply
rozkoszny 15 kwietnia, 2022 - 3:14 pm

Można!

Reply
Panda 15 kwietnia, 2022 - 2:24 pm

Chcę zrobić ten sernik i mam taką fantazję, żeby może użyć tej czekoladowej Philadelphii z Milką. Trochę się jednak waham. Powinien mimo to wyjść? Czy raczej nie ryzykować?
Pozdrawiam 🙂

Reply
rozkoszny 15 kwietnia, 2022 - 3:15 pm

Sprzeciwiam się 🙂

Reply
Ania 15 kwietnia, 2022 - 4:55 pm

Ile czasu piec sernik jeśli chcę zrobić jego mniejszą wersję w tortownicy 18cm?

Reply
Kasia 19 kwietnia, 2023 - 10:33 pm

30 minut, sprawdziłam przy małej foremce takiej 18 cm, 40 minut to za długo i sernik do połowy grubości od góry jest mocno wypieczony.

Reply
Daga 19 kwietnia, 2022 - 5:03 pm

PRZEPYSZNY!!
Nie mogę zdecydować który lepszy – quattro czy baskijski 🙂

Reply
Ola 28 kwietnia, 2022 - 8:47 am

Czy można zamienić kruchy spód z przepisu na ciasteczkowy?

Reply
rozkoszny 28 kwietnia, 2022 - 10:35 am

Nie polecam 🙂

Reply
Karolina 10 sierpnia, 2023 - 5:38 pm

Dlaczego?

Reply
Ewa 24 maja, 2022 - 5:04 pm

czy wystarczy śmietana 30%? zamiast 36%?

Reply
Kari 26 maja, 2022 - 8:17 pm

czy na obu etapach (zarówno spód, jak i później spód+masa) pieczemy w 200 stopniach?

Reply
rozkoszny 27 maja, 2022 - 11:13 am

Tak, zgadza się

Reply
ewa 30 maja, 2022 - 11:16 am

był główną atrakcją na naszej ostatniej imprezie 🙂 była cisza jak jedliśmy ;D nie ma lepszego sernika na świecie

Reply
rozkoszny 30 maja, 2022 - 5:12 pm

Miód na moje serce <3

Reply
Dorotea 9 czerwca, 2022 - 8:05 pm

Pyszny! Znjoma dostała gęsiej skórki z pierwszym kęsem. 😊 najlepszy jaki jadłam! Bravo Chef!

Reply
rozkoszny 10 czerwca, 2022 - 3:04 pm

Serce rośnie!

Reply
Grana Padano 2 marca, 2024 - 9:13 am

Wyszedł pycha!

Reply
Zuza 13 czerwca, 2022 - 11:44 am

Czy można zastąpić serek philadephia serem twarogowym? Jeśli tak, to jaki konkretnie polecasz?

Reply
rozkoszny 17 czerwca, 2022 - 7:47 pm

Nie, proszę tutaj trzymać się serka śmietankowego

Reply
Ewa 15 czerwca, 2022 - 6:50 pm

Kolejnosc jest zła 😉 po co rozgrzewac piekarnik, na tyle czasu wcześniej? Piekarnik to można włączyć, jak spód chłodzi się w lodówce już ze 20 minut 😉

Reply
rozkoszny 19 czerwca, 2022 - 1:21 pm

To jest ujednolicony standard pisania przepisów. Każdy ma własny rozum i zna swój piekarnik jedne będą nagrzewać się 30 min, inne 3 minuty.

Reply
Weronika 30 czerwca, 2022 - 7:13 pm

Czy można go piec w kąpieli wodnej? Dokładniej blaszka poniżej z woda, zależy mi żeby był prosty stół 🤭

Reply
Edi 11 lipca, 2022 - 10:31 pm

Nie mam tortownicy a tylko mała kwadratowa blaszkę. Czy mogę w niej upiec sernik czy raczej nie ryzykować ze względu na ryzyko surowego srodka ?

Reply
Emi 14 lipca, 2022 - 12:52 am

Czy moNa uzyc erytrytolu zamiast cukru? Jesli tak to jaki stosunek zamiany cukru do erytrytolu

Reply
rozkoszny 14 lipca, 2022 - 3:59 pm

Nie używam erytolu, więc nie potrafię się odnieść

Reply
Dawid 21 października, 2022 - 7:34 pm

Cześć Michał! Tak się zastanawiałem, czy zamiast serka philadelphia można użyć ricotty? 🙂 Mieszkam we Włoszech i pomyślałem, że warto byłoby użyć wszystkich bajecznych serów, które oferuje ten kraj.
Pozdrawiam!

Reply
rozkoszny 22 października, 2022 - 7:12 pm

Cześć, philadelphia nadaje charakterystyczną maziastość sernikowi

Reply
Agata 12 listopada, 2022 - 11:59 am

Hejo, zrobiłam sernik, jest bardzo smaczny. Jedyne co to pomimo tego, że czekałam do całkowitego wystudzenia przed włożeniem do lodówki, sernik tak jakby 'zawilgotniał’ :(. Czy sernik po schłodzeniu 8h można przechowywać w temp pokojowej? I czy masz jakiś sposób na oddzielenie sernika od blachy, tak żeby nie pokaleczyć ciasta?

Reply
Kasia 29 stycznia, 2023 - 11:15 am

A mi nie wyszedł😔. Zrobiłam wszystko wg przepisu. Po ostygnięciu, był 10h w lodowce i jest w dużej części płynny😔. Co mogło pójść nie tak?

Reply
rozkoszny 29 stycznia, 2023 - 5:25 pm

Może piekarnik niedogrzewa?

Reply
Paula 22 lutego, 2023 - 12:23 pm

Mały edit do przepsiu masy serowej w składnikach
*aromat śmietankowy

Pominęłam ten krok, bo nie kupiłam. A już nie chciało mi się wyruszać ponownie w miasto🥹

Reply
Wiktoria 28 sierpnia, 2023 - 12:58 pm

A nie chodzi tu o aromatyzowaną serem śmietankę? 🙂

Reply
Patrycja 9 marca, 2023 - 3:24 pm

Czy gorgonzola picante bardzo się rozni od cremoso? Ciężko mi znaleźć picante i zastanawiam się czy zbeszczeszcze przepis używając tej cremoso 😉

Reply
rozkoszny 10 marca, 2023 - 6:11 pm

Bardzo intensywnością 🙂

Reply
Karolina 6 kwietnia, 2023 - 12:41 am

Jakie inne zamienniki serka philadelphia polecasz? Jaka marka? 🙂

Reply
rozkoszny 6 kwietnia, 2023 - 12:13 pm

Serk philadelphia jest najlepszy, bo najmniej puszcza serwatkę, ale sprawdzi się też każdy inny tego typu np. twój smak, łaciaty itd.

Reply
Anna 31 grudnia, 2023 - 4:29 pm

Czy skaldniki powinnu być w temperaturze pokojowej?

Reply
Ola 8 kwietnia, 2023 - 4:16 pm

Wyjęłam sernik ale zaczęło z niego coś wyciekać jasnego w trakcie studzenia z pod spodu. To już mój 3 raz, boje się, że spod jest już mokry. Czy uda się go uratować? Pomocy 👀

Reply
Anna 22 kwietnia, 2023 - 10:17 am

Smieszne pytanie, ale czy ten sernik jest slodki czy wytrawny? 😉

Reply
rozkoszny 25 kwietnia, 2023 - 4:46 pm

Słodki 🙂

Reply
Domi 26 kwietnia, 2023 - 6:38 am

Czym można zastąpić serek philadelphia? Mieszkam w takiej mieście, że udało mi się znaleźć tylko philadelphia light. Czy będzie dobra? Czy lepiej użyć jakiegoś innego? Dzięki za podpowiedz.

Reply
Arlisia 30 października, 2023 - 2:13 pm

3 razy już robiłam sernik z serkiem śmietankowym Delikate z Biedronki (uwaga – nie ten puszysty 150g jak Almette, tylko ten taki w poziomym prostokątnym opakowaniu 200g) i wszystko super wychodzi. Na promocji 3zł, bez 4zł, a philadelphia miliony monet :D:D

Reply
Rakietka 18 grudnia, 2023 - 10:17 pm

Bez przesady, philadelphia jest zaledwie o 2,50 zł droższa, a robi robotę 😉

Reply
Gosia 16 lipca, 2023 - 11:36 am

Zrobiłam! Smak pyszny, ale konsystencja grudkowata. Mascarpone się zważył? Co mogło pójść nie tak? Plisss za radę

Reply
Zuska 21 września, 2023 - 10:40 am

Czym zastąpić gorgonzole? Wszystkie sery pleśniowe nie wchodzą w grę ze względu na silną alergię 🙁

Reply
Jagoda 30 października, 2023 - 11:34 am

cześć! czy sernik od razu włożyć z piekarnika do lodówki, czy najpierw schłodzić go w temp pokojowej na blacie? 🙂

Reply
Paula 6 listopada, 2023 - 3:53 pm

Jeśli chcesz sobie zepsuć lodówkę, to dawaj śmiało od razu taki gorący.

Reply
rakietka 14 listopada, 2023 - 10:57 pm

wkładając gorące rzeczy do lodówki, nie dość, że możesz zepsuć jedzenie w lodówce, to możesz zepsuć samą lodówkę, więc nie polecam 😉

Reply
Magda 30 grudnia, 2023 - 10:30 am

a próbowałeś wersję bez cukru – żeby zrobić coś takiego na wytrawnie?

Reply
Natalia 2 stycznia, 2024 - 11:21 am

U mnie niestety totalny niewypał 🙁 A szkoda, bo miał to być mój urodzinowy tort 🙁
Robiłam wszystko zgodnie w przepisem. ale najwidoczniej mój piekarnik zawiódł…. Góra była mocno przypieczona, jak wyciągałam po 43 minutach to sernik „tweerkował” dokładnie jak na filmiku. Najpierw chłodziłam na blacie a później całą noc w lodówce. Łącznie chłodził się pomad 24h. Mimo wszystko rozlał się totalnie 🙁
Jakieś wskazówki na przyszłość?
Na Święta robiłam Sernik baskijski najlepszy, z Twojego przepisu, i wyszedł wspaniały! Dlatego teraz stwiedziłam ze zaszaleje z serami i niestety porażka 🙁
Na pewno to wina piekarnika ale nie wiem co moglabym zmienic 🙁

Reply
rozkoszny 4 stycznia, 2024 - 6:28 pm

Może dodałaś mniej jajek?

Reply
Natalia 8 stycznia, 2024 - 10:31 am

Dodałam wszystko tak jak w przepisie 🙁 specjalnie nawet dokupiłam duże jajka bo miałam tylko średnie w kuchni.

Reply
Agnieszka 2 stycznia, 2024 - 3:13 pm

Czy dobrze rozumiem, że w tym przepisie nie nagrzewamy piekarnika razem z blachą, tylko sam piekarnik?

Reply
Kasia 3 stycznia, 2024 - 8:06 pm

Czy moze byc zwykla gorgonzola czy jednak picante?

Reply
Malgorzata 20 stycznia, 2024 - 6:05 pm

Jaka temperatura pieczenia😩proszę pilnie o odpowiedź

Reply
Bela 29 stycznia, 2024 - 8:00 pm

Witaj, bylo pytanie o smietanke. Bez odp. niestety. Czy 30% bedzie ok? W De nie ma 36%

Reply
rozkoszny 2 lutego, 2024 - 7:27 pm

tak, można

Reply
Sylwia 11 lutego, 2024 - 2:37 pm

Cześć, ten blog jest naprawdę wspaniały! Kawał dobrej roboty. Zrobiłam wcześniej twój baskijski i zdecydowanie jest to najlepszy sernik jaki kiedykolwiek jadłam!! Dzięki.
Tu zostawiam tylko komentarz dla nielubiących gorgonzoli tak jak ja. Jest dobry, konsystencja poprostu magiczna. Ale zdecydowanie czuć gorgonzolę, więc polecam baskijski!!
Ps. Zamroziłam kawałek i po odmrożeniu zachował kremowość sera i chrupkość spodu. Widziałam, że były pytania 🙂
Pozdro!

Reply
Iwona 11 lutego, 2024 - 5:08 pm

Cześć Michale,
czy można upiec spód dzień wcześniej w stosunku do masy serowej? czyli de facto dwa dni przed podaniem

Reply
rozkoszny 13 lutego, 2024 - 5:56 pm

Tak, można

Reply
Tamila 15 lutego, 2024 - 11:09 am

Na zdjeciu spód wzgląda ciemny, jak by był z kakao. W przepisie nie ma kakao i też w filmie jest jasnz spód…

Reply
rozkoszny 5 marca, 2024 - 4:36 pm

jest po prostu dobrze wypieczony 🙂

Reply
Asia 27 lutego, 2024 - 7:10 pm

Czy temperatura 190 w piekarniku z termoobiegiem (brak funkcji góra dół) będzie odpowiednia? O ile, w takiej sytuacji, wydłużyć czas pieczenia?

Reply
Aleksandra 4 marca, 2024 - 10:34 am

Bardzo pyszny wyszedl sernik, ten spod jest idealny, do baskijskiego wykorzystam go nastepnym razem rowniez.
Ja nie lubie na ten moment serow plesniowych i obawialam sie, ze mi nie zasmakuje, ale bylo inaczej 🙂 polecam bardzo!
Uwielbiam kombinowac w kuchni i przekonywac sie do innych smakow, to jest satysfakcjonujace 😀

Reply
rozkoszny 5 marca, 2024 - 4:39 pm

cieszę się!

Reply
Marysia 25 marca, 2024 - 10:29 am

Czy można pominąć cukier i zrobić na wytrawnie? Ktoś próbował?

Reply
Ola 29 marca, 2024 - 1:53 pm

Czy krem serowy – gorgonzola, grana padano i kremówka po odcedzeniu powinna być gładka? mimo usunięcia fusów moja jest delikatnie grudkowata…

Reply
rozkoszny 29 marca, 2024 - 3:25 pm

Tak, gładka

Reply
Mikołaj 30 marca, 2024 - 4:56 pm

Czy serek śmietankowy można zamienić na twaróg sernikowy?

Reply
Kleo 3 czerwca, 2024 - 9:25 am

Pomocy!!! Nie mogłam się doczekać i po 7h już ukroiłam kawałek sernika. Oczywiście się rozlał jak napisałeś 🙂 czy jest jakiś sposób aby go uratować? Dodam, że kolejne 8h w lodówce nie pomogło 🙁

Reply

Leave a Comment