To owocowa tarta lata. Spód pachnie palonym masłem, waniliowy krem cukierniczy także wzbogacony jest o masełko, które nadaje mu jedwabistej konsystencji. Na wierzchu lśnią plastry truskawek, ale mogą być to też maliny, jeżyny czy czereśnie. Można odmieniać je przez wszystkie owocowe przypadki. W każdej konfiguracji smakuje beztrosko.
To klasyka, ale lepiej. Tarta z kremem cukierniczym slash budyniem i truskawkami to obowiązkowa część czerwca. Tym razem chciałem, aby krem przypominał ten z tortu truskawkowego z biszkoptem i galaretką, który robi moja mama. Wzbogacony jest on o masełko nadające lux konsystencji oraz smaku. Jako, że w czerwcu zalewają nas już upały, uprościłem przygotowanie spodu. Zamiast rozcierać masło w mące, pilnując, żeby zbytnio się nie ociepliło, rozpuściłem je i po prostu wymieszałam z resztą składników na wzór spodu w mojej ulubionej tarcie cytrynowej. Jest on mniej kruchy, a bardziej piaskowy. No i pachnie orzeszkami jako, że to beurre noisette!
Rolkę z przygotowania tarty możecie zobaczyć na moim Instagramie.
Aktualizacja: Część z was miała problem z kremem, który nie gęstniał / robił się luźny po czasie. Zaktualizowałem przepisy, abyście dopilnowali szczegółów mogących wpływać na te kwestie. Pamiętajcie o dokładnym odmierzaniu i gotowaniu kremu!
Owocowa tarta lata
forma 23 cm
Ciasto
1 ½ szklanki (200 g) mąki pszennej
⅓ szklanki (35 g) cukru pudru
¼ łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej
150 g masła
Krem i owoce
2 szklanki (480 ml) pełnotłustego mleka
ziarenka z 1 laski wanilii
5 żółtek z dużych jaj
⅓ szklanki (80 g) drobnego cukru
4 łyżki (45 g) mąki ziemniaczanej
¼ łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej
100 g masła, miękkiego
200 g owoców lata takich jak truskawek, malin, jeżyny czy czereśnie
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka miodu
1. Wymieszaj mąkę z cukrem pudrem i solą w dużej misce. Na patelni z jasnym dnem rozpuść masło, gotuj je na średnim ogniu, często mieszając, około 8 minut, do momentu, aż zacznie orzechowo pachnieć i nabierać złotobrązowego koloru z ciemnymi plamkami. Ostudź.
2. Wlej palone masło do mąki; połącz wszystko drewnianą łyżką. Masa powinna być lekko wilgotna, ale nie tłusta. Jeśli taka się wydaje, dodaj odrobinę mąki. Wylep masą formę do tarty o średnicy 23 cm (najlepiej z wyjmowanym dnem). Możesz pomóc sobie szklanką, dociskając nią ciasto w formę. Schłodź spód w lodówce 30 – 40 minut lub zamrażarce 10 – 15 minut, do całkowitego stężenia.
3. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni Celsjusza (góra-dół). Podpiekaj spód do tarty, aż się lekko zarumieni, około 13 minut. Wystudź.
4. Przygotuj krem (pamiętaj o dokładnym odmierzaniu składników, bo przy źle odmierzonych składnikach budyń może wyjść za rzadki). Zagotuj mleko z ziarenkami wanilii i pustą laską, mieszając często, by się nie przypaliło. W międzyczasie, w misce utrzyj trzepaczką żółtka, cukier, mąkę ziemniaczaną i sól. Wlej ½ szklanki (120 ml) zagotowanego mleka, cały czas mieszając. W ten sposób rozluźnisz i zahartujesz masę żółtkową. Wlej ją bardzo powoli do reszty mleka, cały czas mieszając. Gotuj na małym ogniu, aż krem zgęstnieje i się zagotuje. Kontynuuj jeszcze gotowanie przez 1 – 2 minuty, aż krem lekko się rozluźni ( to ważne, aby dogotować krem, by póżniej nie puścił konsystencji). Przełóż do czystej miski, przykryj folią spożywczą tak by dotykała całej powierzchni kremu (dzięki temu nie powstanie kożuch) . Odstaw do całkowitego wystygnięcia.
5. Utrzyj miękkie masło, aż podwoi swoją objętość. Cały czas miksując, dodawaj łyżka po łyżce krem budyniowy. Masa powinna być gładka i lśniąca.
6. Pokrój owoce na plastry lub połówki. W misce wymieszaj sok z cytryny z miodem. Delikatnie obtocz w nich owoce.
7. Na wystudzony spód do tarty wyłóż krem i udekoruj owocami. Schłodź tartę przed podaniem (krem zastygnie i będzie lepiej się kroić). Tak smakuje lato!
Rady/porady
Spód oraz krem cukierniczy można przygotować dzień wcześniej. Następnego dnia ubić go z masłem i złożyć tartę! Pozostałe białka z jajek możesz zamrozić i zrobić z nich bezę przy następnej okazji.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie, Facebooku, i TikToku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.
Wasz,
Rozkoszny
91 komentarzy
Jakim mlekiem roślinnym zastąpić to w przepisie ? 🙂
Jakim lubisz 🙂
Muszę wypróbować! Niestety na opakowaniu mojej formy jest napisane że temp.max 180 stopni. Czy to się uda ?
Zastanawiałam się czy mogłabym zamienić mąkę pszenną na kokosową dla osoby, która nie je glutenu. A jeśli tak, to w jakich proporcjach?
Spód i masa już się chłodzą. Nie mogłam się oprzeć 😍
Smacznego!
Czy napoj roslinny tez zrobi robote?
Teoretycznie tak, ale moim zdaniem, z żadnym mlekiem roślinnym nie będzie tak smaczny jak z krowim
Zainspirowałeś mnie 🙂 Zrobię z owsianym barista – jest tłustsze i kocham jego smak – i zobaczę, jak sie uda.
I co, jak się udało ? 🙂
Czy ta masa ma być finalnie stężała? U mnie całkiem kremowa i mazista
Tak, masa po kilku godzinach w lodówce będzie dość zwarta (ale kremowa)
Spod już się chłodzi! A czy mąka ziemniaczana bardzo różni się od skrobi ziemniaczanej? Bo mam tylko skrobie 😕
To jest to samo
Niestety u mnie podobnie, a bardzo uważałam na to żeby masa z żółtkami po gotowaniu była turbo gęsta, niestety po rozkrojeniu wszytsko popłynęło :/
Czy to normalne ze ciasto po upieczeniu jest takie miękkie? 😉 pachnie cudnie
Po wystudzeniu twardnieje – nie powinno się bardzo kruszyć
Czy można make ziemniaczana zastąpić skrobią ziemniaczana? Internet jest podzielony w tym temacie 🙁
Można!
Wczoraj zrobiłam, noc przeleżało w lodówce, dziś do porannej kawki była degustacja. Przepis już rozesłany po calej rodzince. Wyszło pysznie!
Bardzo się cieszę <3
Nie wiem czy dałam za dużo skrobii (1/4 skzlanki), ale krem ściął się niemal natychmiast robiąc grudki, więc nie było mowy o dalszym podgrzewaniu. Trochę pomogło późniejsze miksowanie, ale proces łączenia masy jajecznej z mlekiem był zaskakująco gwałtowny.
Zahartowaną skrobię dodajemy bardzo powoli, cały cały mieszając
Wlewałam powolutku, ale mi się też zrobiły grudki:( Łącząc gęsta grudkowa masę z masłem użyłam blendera i osiągnęłam super gładką strukturę, ale… lejącą 😄 która po całej nocy w lodówce nadal była płynna. Ale za to przepyszna 😄 ścięło się po 2 dniach
Właśnie wstawiłam gotową do lodówki. Dzięki za przepis 💕
smacznego!
Czy można tartę włożyć na całą noc do lodówki?
Tak czy owak, wyszło pyszne 😋
Wygląda cudnie!!! 🥺 Czy z rabarbarem również wyjdzie? Przesmażyć go z cukrem i wyłożyć na gotową tartę z kremem?
Tak, albo podpiec, żeby bardziej równomiernie zmiękł
Chryste, ja się boję wchodzić na wagę odkąd odkryłam Twojego bloga 🫣 Wszystkie przepisy, które zrobiłam do tej pory są obłędne. Chyba musisz mi nałożyć czasowego bana, bo jestem uzależniona od wypieków i Twoich przepisów 👌🏻
<3
Mleko pełnotłuste = 3,2%? Czy miałeś na myśli jeszcze tłustsze? 😛
3,2%!
Hej! Mam trochę większa foremkę do tarty (28 cm) – jak najlepiej przeliczyć składniki na ciasto? Procentowo będzie ok?
Hej, tak
Forma ma być 23 cm? Nie mam żadnej, muszę kupić, w sklepie 23 cm wydawała się bardzo mała 🤔
Czy mleko 1,5% też się sprawdzi? 🙂 PS Tarta wygląda suuuuuuuper
Czym mniej procentów, tym mniej smaku
hej, a jak zmienić proporcje do formy 28cm? dodatkowo 1/3?
Hej, info dla osób które mają inny rozmiar formy: należy policzyć pole koła jednego (23 cm średnicy) i drugiego i z tego proporcje.
Ja mam formę 28 cm i użyłam 150 proc składników, czyli jak jest 150 g masła użyłam 225g itp.
Hejka ja użyłam 20% więcej składników i wszystko ładnie wypełniło
Wyglada obłędnie, ale to było moje ostatnie podejście do ciast z kremami🥲 tak samo jak w karpatce z książki tak tutaj zważył mi się krem, jakoś nie umiem w takie ciasta, będę trzymać się serników😉
Ważne jest, aby użyć pełnotłustego mleka, wystudzić krem cukierniczy i naprawdę miękkiego masła
Użyłam mleka 3,5%, krem stał przez noc i pół dnia w lodowce, a masło poza lodówka. Nie wiem, czemu mnie te kremy tak nie lubią🤪
Masa i masło muszą mieć taką samą temperaturę – pokojową. Nic się wtedy nie zważy.
Przepyszne jednak krem mi spłynął nawet mimo całonocnego chłodzenia 😭 jak myślisz, dlaczego? Gdzie popełniłam błąd? 🤔
Na pewno dodałaś odpowiednią ilość mąki ziemniaczanej? Gotowałaś, ąż krem zgęstniał i się zagotował?
Przesądy mówią też, że nie można próbować kremu łyżką, którą się miesza, bo w ślinie zawarte są enzymy rozluźniające – ale nie wiem, czy to prawda
Na pewno dodałaś odpowiednią ilość mąki ziemniaczanej? Gotowałaś, ąż krem zgęstniał i się zagotował?
Przesądy mówią też, że nie można próbować kremu łyżką, którą się miesza, bo w ślinie zawarte są enzymy rozluźniające – ale nie wiem, czy to prawda
Świetne w smaku ale u mnie niestety również krem spływa 🙁 proporcje jak w przepisie, zagotowalam i nie oblizalam łyżeczki… Czy ostatni etap z masłem moze mieć też na to wpływ? Jak długo powinno się wtedy mieszać? Będę walczyć przy drugim podejściu 🙂
Hmm, czy krem był gęsty po zagotowaniu? Masło na dalszym etapie – po schłodzeniu – tylko bardzo spaja krem
Zastanawiam się czy na wierzch można dać galaretkę? 🤔
Tak, można
Niestety masa po prostu się leje, coś poszło nie tak…
Przepis do poprawki
Hej, przepis na pewno jest dobry – robiłem ten krem wiele razy. Może składniki zostały źle odmierzone?
A nie trzeba dodawac proszku do pieczenia? Pytam bo kiedys robiłam tarte w przepisie go nie bylo i wyszla nie smaczna. Tez kiedys robilam jakies ciasto bananowe w przepsie nie bylo proszku do pieczenia wiec nie dalam i wyszedl zakalec
Nie dodajmy proszku do ciasta kruchego
O okej dziekuje! A jeszcze jedno pytanie czy da sie ją zrobic jesli nie mam miksera?
W takiej sytuacji awaryjnej krem można zagęścić agarem lub żelatyną. Jednak krem już przy zagotowaniu powinien mieć konsystencję dość zwartą, dalej masło jeszcze bardziej go utwardza
Czy krem po zagotowaniu powinien być w lodówce do czasu aż nie doda się masła? Nam niestety też krem spłynął, a po zagotowaniu był gęsty. Albo może nie powinnyśmy wcześniej ubijać masła, tylko od razu przed dodaniem go do kremu?
Przed połączeniem z masłem powinien być w temperaturze pokojowej.
Jeśli krem zgęstniał podczas gotowania, a potem się rozluźnił, znaczy to, że nie był gotowany wystarczająco długo.
Właśnie skończyłam robić tartę ☺️ Wygląda obłędnie i już nie mogę się doczekać jutrzejszej degustacji 😋😋😋
smacznego!
Jeśli krem zgęstniał podczas gotowania, a potem się rozluźnił, znaczy to, że nie był gotowany wystarczająco długo
Hej, mimo wskazówek i wcześniejszych komentarzy krem u mnie też nie zgęstniał po nocy w lodowce. Mam wręcz wrażenie ze po zmieszaniu z ubitym masłem stracił konsystencje i możliwość zastygnięcia.
Hej, jeśli krem nie zgęstniał podczas gotowania znaczy to, że żółtka był zbyt małe lub (bardziej prawdopodobne) dodano zbyt mało mąki ziemniaczanej
Czy można ciasto na tartę zostawić na cąlą noc w lodówce?
Tak, można
Cześć Rozkoszny, smak ostatniego kawałka tarty sprawił, że muszę zostawić krótki komentarz. Tarta przepyszna, prawdziwy raj dla podniebienia, to roztopione masło w cieście kruchym strzał w dziesiątkę, jeszcze nigdy nie próbowałam tak bogatego w smak ciasta kruchego, masa budyniowa jest mi znana, ale Twój przepis na nią ze szczyptą soli nadaje jej nową odsłonę, dla mnie też tak smakuje lato, dziękuję 🙂
Bardzo się cieszę!
Czy można laskę wanilii w jakiś sposób zastąpić ekstraktem?
Tak, można ewentualnie
Zrobiłam, wyszła genialnie ❤️ spod był przepyszny i bardzo kruchy jednak ciężko się go przełamywalo łyżeczka ponieważ był twardy. Jak mogę następnym razem to poprawić?
Dodaj żółtko jeśli wolisz bardziej „kruche” ciasta
Zrobiłam w oryginalnej wersji i wyszło przepysznie 🙂 tym razem chciałam zrobić w wersji dla diabetyków, dlatego czy można zastąpić cukier ksylitolem lub erytrytolem? I czy można użyć jakieś innej mąki zamiast pszennej? Pozdrawiam 🙂
Rozkoszny, mój facet o tarcie lata: „Jak dobrze, że już jej nie ma, bo cały czas myślę tyklo o tym, żeby ją zjeść…”
haha <3
Czy mogę zastąpić skrobię ziemniaczaną skrobią kukurydzianą ( W Teksasie tylko taką znalazłam 🙂 ) Dziękuję
tak!
Masz może gramaturę żółtek?
Pamiętaj, że składniki na krem muszą być dobrze odmierzone. Krem wychodzi za rzadki w przypadku dodania niepoprawnej ilości mąki i mleka.
Czy można spód przygotować poprzedniego dnia niż krem i owocki?
Można zrobić spód i budyń, a w dzień podania połączyć go z masłem i wyłożyć na tartę
Cz na ten spód od tarty można wysypać kulki ceramiczne do pieczenia?
Tak
Sam budyń mi bardzo smakuje! Czy można pominąć dodanie masła?
Nie, bo masło pełni funkcję utwralającą
Krem wyszedł idealny!! Zrobiłam wszystko dokładnie tak jak w przepisie i konsystencja jest zwarta, nic się nie rozpływa. Tarta wyszła obłędnie dobra 😍!!
cieszę się!
Mam pytanie zrobiłam krem budyniowy, ale nie jest gładki tylko ma konsystencje grysiku. Co zrobiłam nie tak?
Może za szybko połączyłaś mąkę z mlekiem?