Owocowa tarta lata

To owocowa tarta lata. Spód pachnie palonym masłem, waniliowy krem cukierniczy także wzbogacony jest o masełko, które nadaje mu jedwabistej konsystencji. Na wierzchu lśnią plastry truskawek, ale mogą być to też maliny, jeżyny czy czereśnie. Można odmieniać je przez wszystkie owocowe przypadki. W każdej konfiguracji smakuje beztrosko.

To klasyka, ale lepiej. Tarta z kremem cukierniczym slash budyniem i truskawkami to obowiązkowa część czerwca. Tym razem chciałem, aby krem przypominał ten z tortu truskawkowego z biszkoptem i galaretką, który robi moja mama. Wzbogacony jest on o masełko nadające lux konsystencji oraz smaku. Jako, że w czerwcu zalewają nas już upały, uprościłem przygotowanie spodu. Zamiast rozcierać masło w mące, pilnując, żeby zbytnio się nie ociepliło, rozpuściłem je i po prostu wymieszałam z resztą składników na wzór spodu w mojej ulubionej tarcie cytrynowej. Jest on mniej kruchy, a bardziej piaskowy. No i pachnie orzeszkami jako, że to beurre noisette!

Rolkę z przygotowania tarty możecie zobaczyć na moim Instagramie.

Aktualizacja: Część z was miała problem z kremem, który nie gęstniał / robił się luźny po czasie. Zaktualizowałem przepisy, abyście dopilnowali szczegółów mogących wpływać na te kwestie. Pamiętajcie o dokładnym odmierzaniu i gotowaniu kremu!

Owocowa tarta lata

Owocowa tarta lata
forma 23 cm
Ciasto
1 ½ szklanki (200 g) mąki pszennej
⅓ szklanki (35 g) cukru pudru
¼ łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej
150 g masła

Krem i owoce
2 szklanki (480 ml) pełnotłustego mleka
ziarenka z 1 laski wanilii
5 żółtek z dużych jaj
⅓ szklanki (80 g) drobnego cukru
4 łyżki (45 g) mąki ziemniaczanej
¼ łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej
100 g masła, miękkiego
200 g owoców lata takich jak truskawek, malin, jeżyny czy czereśnie
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka miodu

1. Wymieszaj mąkę z cukrem pudrem i solą w dużej misce. Na patelni z jasnym dnem rozpuść masło, gotuj je na średnim ogniu, często mieszając, około 8 minut, do momentu, aż zacznie orzechowo pachnieć i nabierać złotobrązowego koloru z ciemnymi plamkami. Ostudź.

2. Wlej palone masło do mąki; połącz wszystko drewnianą łyżką. Masa powinna być lekko wilgotna, ale nie tłusta. Jeśli taka się wydaje, dodaj odrobinę mąki. Wylep masą formę do tarty o średnicy 23 cm (najlepiej z wyjmowanym dnem). Możesz pomóc sobie szklanką, dociskając nią ciasto w formę. Schłodź spód w lodówce 30 – 40 minut lub zamrażarce 10 – 15 minut, do całkowitego stężenia.

3. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni Celsjusza (góra-dół). Podpiekaj spód do tarty, aż się lekko zarumieni, około 13 minut. Wystudź.

4. Przygotuj krem (pamiętaj o dokładnym odmierzaniu składników, bo przy źle odmierzonych składnikach budyń może wyjść za rzadki). Zagotuj mleko z ziarenkami wanilii i pustą laską, mieszając często, by się nie przypaliło. W międzyczasie, w misce utrzyj trzepaczką żółtka, cukier, mąkę ziemniaczaną i sól. Wlej ½ szklanki (120 ml) zagotowanego mleka, cały czas mieszając. W ten sposób rozluźnisz i zahartujesz masę żółtkową. Wlej ją bardzo powoli do reszty mleka, cały czas mieszając. Gotuj na małym ogniu, aż krem zgęstnieje i się zagotuje. Kontynuuj jeszcze gotowanie przez 1 – 2 minuty, aż krem lekko się rozluźni ( to ważne, aby dogotować krem, by póżniej nie puścił konsystencji). Przełóż do czystej miski, przykryj folią spożywczą tak by dotykała całej powierzchni kremu (dzięki temu nie powstanie kożuch) . Odstaw do całkowitego wystygnięcia.

5. Utrzyj miękkie masło, aż podwoi swoją objętość. Cały czas miksując, dodawaj łyżka po łyżce krem budyniowy. Masa powinna być gładka i lśniąca.

6. Pokrój owoce na plastry lub połówki. W misce wymieszaj sok z cytryny z miodem. Delikatnie obtocz w nich owoce.

7. Na wystudzony spód do tarty wyłóż krem i udekoruj owocami. Schłodź tartę przed podaniem (krem zastygnie i będzie lepiej się kroić). Tak smakuje lato!

Rady/porady
Spód oraz krem cukierniczy można przygotować dzień wcześniej. Następnego dnia ubić go z masłem i złożyć tartę! Pozostałe białka z jajek możesz zamrozić i zrobić z nich bezę przy następnej okazji.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na InstagramieFacebooku, i TikToku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Wasz,
Rozkoszny

Owocowa tarta lata
UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

91 komentarzy

Aneta 3 czerwca, 2023 - 1:15 pm

Jakim mlekiem roślinnym zastąpić to w przepisie ? 🙂

Reply
rozkoszny 3 czerwca, 2023 - 5:19 pm

Jakim lubisz 🙂

Reply
Miki 3 czerwca, 2023 - 6:52 pm

Muszę wypróbować! Niestety na opakowaniu mojej formy jest napisane że temp.max 180 stopni. Czy to się uda ?

Reply
Milena 19 lipca, 2023 - 5:05 pm

Zastanawiałam się czy mogłabym zamienić mąkę pszenną na kokosową dla osoby, która nie je glutenu. A jeśli tak, to w jakich proporcjach?

Reply
Oliwia 3 czerwca, 2023 - 2:39 pm

Spód i masa już się chłodzą. Nie mogłam się oprzeć 😍

Reply
rozkoszny 3 czerwca, 2023 - 5:20 pm

Smacznego!

Reply
Ola 3 czerwca, 2023 - 3:54 pm

Czy napoj roslinny tez zrobi robote?

Reply
rozkoszny 3 czerwca, 2023 - 5:21 pm

Teoretycznie tak, ale moim zdaniem, z żadnym mlekiem roślinnym nie będzie tak smaczny jak z krowim

Reply
Joanna 4 czerwca, 2023 - 7:13 am

Zainspirowałeś mnie 🙂 Zrobię z owsianym barista – jest tłustsze i kocham jego smak – i zobaczę, jak sie uda.

Reply
Sylwia 18 czerwca, 2024 - 11:21 pm

I co, jak się udało ? 🙂

Reply
Wera 3 czerwca, 2023 - 7:15 pm

Czy ta masa ma być finalnie stężała? U mnie całkiem kremowa i mazista

Reply
rozkoszny 4 czerwca, 2023 - 10:17 am

Tak, masa po kilku godzinach w lodówce będzie dość zwarta (ale kremowa)

Reply
Katarzyna Jakaś 5 czerwca, 2023 - 1:08 pm

Spod już się chłodzi! A czy mąka ziemniaczana bardzo różni się od skrobi ziemniaczanej? Bo mam tylko skrobie 😕

Reply
rozkoszny 7 czerwca, 2023 - 2:10 pm

To jest to samo

Reply
Julia 31 maja, 2024 - 9:37 am

Niestety u mnie podobnie, a bardzo uważałam na to żeby masa z żółtkami po gotowaniu była turbo gęsta, niestety po rozkrojeniu wszytsko popłynęło :/

Reply
Asia 3 czerwca, 2023 - 9:09 pm

Czy to normalne ze ciasto po upieczeniu jest takie miękkie? 😉 pachnie cudnie

Reply
rozkoszny 4 czerwca, 2023 - 10:18 am

Po wystudzeniu twardnieje – nie powinno się bardzo kruszyć

Reply
Gosia 3 czerwca, 2023 - 10:17 pm

Czy można make ziemniaczana zastąpić skrobią ziemniaczana? Internet jest podzielony w tym temacie 🙁

Reply
rozkoszny 4 czerwca, 2023 - 10:18 am

Można!

Reply
Weronika 4 czerwca, 2023 - 1:10 pm

Wczoraj zrobiłam, noc przeleżało w lodówce, dziś do porannej kawki była degustacja. Przepis już rozesłany po calej rodzince. Wyszło pysznie!

Reply
rozkoszny 4 czerwca, 2023 - 1:25 pm

Bardzo się cieszę <3

Reply
Basia 7 czerwca, 2023 - 8:03 pm

Nie wiem czy dałam za dużo skrobii (1/4 skzlanki), ale krem ściął się niemal natychmiast robiąc grudki, więc nie było mowy o dalszym podgrzewaniu. Trochę pomogło późniejsze miksowanie, ale proces łączenia masy jajecznej z mlekiem był zaskakująco gwałtowny.

Reply
rozkoszny 8 czerwca, 2023 - 11:14 am

Zahartowaną skrobię dodajemy bardzo powoli, cały cały mieszając

Reply
Anita 19 czerwca, 2023 - 11:07 pm

Wlewałam powolutku, ale mi się też zrobiły grudki:( Łącząc gęsta grudkowa masę z masłem użyłam blendera i osiągnęłam super gładką strukturę, ale… lejącą 😄 która po całej nocy w lodówce nadal była płynna. Ale za to przepyszna 😄 ścięło się po 2 dniach

Karolina 4 czerwca, 2023 - 5:17 pm

Właśnie wstawiłam gotową do lodówki. Dzięki za przepis 💕

Reply
rozkoszny 4 czerwca, 2023 - 6:29 pm

smacznego!

Reply
Maria 17 czerwca, 2023 - 10:58 pm

Czy można tartę włożyć na całą noc do lodówki?

Reply
Barbara 14 czerwca, 2023 - 4:45 pm

Tak czy owak, wyszło pyszne 😋

Reply
Kasia 5 czerwca, 2023 - 7:06 am

Wygląda cudnie!!! 🥺 Czy z rabarbarem również wyjdzie? Przesmażyć go z cukrem i wyłożyć na gotową tartę z kremem?

Reply
rozkoszny 5 czerwca, 2023 - 12:35 pm

Tak, albo podpiec, żeby bardziej równomiernie zmiękł

Reply
Monika 5 czerwca, 2023 - 9:06 am

Chryste, ja się boję wchodzić na wagę odkąd odkryłam Twojego bloga 🫣 Wszystkie przepisy, które zrobiłam do tej pory są obłędne. Chyba musisz mi nałożyć czasowego bana, bo jestem uzależniona od wypieków i Twoich przepisów 👌🏻

Reply
rozkoszny 5 czerwca, 2023 - 12:36 pm

<3

Reply
Ania 11 czerwca, 2023 - 7:03 pm

Mleko pełnotłuste = 3,2%? Czy miałeś na myśli jeszcze tłustsze? 😛

Reply
rozkoszny 11 czerwca, 2023 - 7:55 pm

3,2%!

Reply
Ada 5 czerwca, 2023 - 2:06 pm

Hej! Mam trochę większa foremkę do tarty (28 cm) – jak najlepiej przeliczyć składniki na ciasto? Procentowo będzie ok?

Reply
rozkoszny 7 czerwca, 2023 - 2:10 pm

Hej, tak

Reply
Adam 6 czerwca, 2023 - 8:56 pm

Forma ma być 23 cm? Nie mam żadnej, muszę kupić, w sklepie 23 cm wydawała się bardzo mała 🤔

Reply
Daria 6 czerwca, 2023 - 10:36 pm

Czy mleko 1,5% też się sprawdzi? 🙂 PS Tarta wygląda suuuuuuuper

Reply
rozkoszny 7 czerwca, 2023 - 2:11 pm

Czym mniej procentów, tym mniej smaku

Reply
Kaśka 7 czerwca, 2023 - 12:44 pm

hej, a jak zmienić proporcje do formy 28cm? dodatkowo 1/3?

Reply
Julia 12 czerwca, 2023 - 5:05 pm

Hej, info dla osób które mają inny rozmiar formy: należy policzyć pole koła jednego (23 cm średnicy) i drugiego i z tego proporcje.

Ja mam formę 28 cm i użyłam 150 proc składników, czyli jak jest 150 g masła użyłam 225g itp.

Reply
Mama 20 czerwca, 2024 - 12:22 pm

Hejka ja użyłam 20% więcej składników i wszystko ładnie wypełniło

Reply
Vanessa 7 czerwca, 2023 - 4:32 pm

Wyglada obłędnie, ale to było moje ostatnie podejście do ciast z kremami🥲 tak samo jak w karpatce z książki tak tutaj zważył mi się krem, jakoś nie umiem w takie ciasta, będę trzymać się serników😉

Reply
rozkoszny 7 czerwca, 2023 - 6:12 pm

Ważne jest, aby użyć pełnotłustego mleka, wystudzić krem cukierniczy i naprawdę miękkiego masła

Reply
Vanessa 7 czerwca, 2023 - 9:41 pm

Użyłam mleka 3,5%, krem stał przez noc i pół dnia w lodowce, a masło poza lodówka. Nie wiem, czemu mnie te kremy tak nie lubią🤪

Reply
Kasia 9 czerwca, 2023 - 4:56 pm

Masa i masło muszą mieć taką samą temperaturę – pokojową. Nic się wtedy nie zważy.

Reply
Just 7 czerwca, 2023 - 5:06 pm

Przepyszne jednak krem mi spłynął nawet mimo całonocnego chłodzenia 😭 jak myślisz, dlaczego? Gdzie popełniłam błąd? 🤔

Reply
rozkoszny 7 czerwca, 2023 - 6:11 pm

Na pewno dodałaś odpowiednią ilość mąki ziemniaczanej? Gotowałaś, ąż krem zgęstniał i się zagotował?
Przesądy mówią też, że nie można próbować kremu łyżką, którą się miesza, bo w ślinie zawarte są enzymy rozluźniające – ale nie wiem, czy to prawda

Reply
rozkoszny 7 czerwca, 2023 - 6:11 pm

Na pewno dodałaś odpowiednią ilość mąki ziemniaczanej? Gotowałaś, ąż krem zgęstniał i się zagotował?
Przesądy mówią też, że nie można próbować kremu łyżką, którą się miesza, bo w ślinie zawarte są enzymy rozluźniające – ale nie wiem, czy to prawda

Reply
Ania 8 czerwca, 2023 - 6:15 pm

Świetne w smaku ale u mnie niestety również krem spływa 🙁 proporcje jak w przepisie, zagotowalam i nie oblizalam łyżeczki… Czy ostatni etap z masłem moze mieć też na to wpływ? Jak długo powinno się wtedy mieszać? Będę walczyć przy drugim podejściu 🙂

Reply
rozkoszny 9 czerwca, 2023 - 11:18 am

Hmm, czy krem był gęsty po zagotowaniu? Masło na dalszym etapie – po schłodzeniu – tylko bardzo spaja krem

Reply
Klara 8 czerwca, 2023 - 10:33 am

Zastanawiam się czy na wierzch można dać galaretkę? 🤔

Reply
rozkoszny 8 czerwca, 2023 - 11:09 am

Tak, można

Reply
Karolina 8 czerwca, 2023 - 10:57 am

Niestety masa po prostu się leje, coś poszło nie tak…
Przepis do poprawki

Reply
rozkoszny 8 czerwca, 2023 - 11:09 am

Hej, przepis na pewno jest dobry – robiłem ten krem wiele razy. Może składniki zostały źle odmierzone?

Reply
Maja 8 czerwca, 2023 - 2:43 pm

A nie trzeba dodawac proszku do pieczenia? Pytam bo kiedys robiłam tarte w przepisie go nie bylo i wyszla nie smaczna. Tez kiedys robilam jakies ciasto bananowe w przepsie nie bylo proszku do pieczenia wiec nie dalam i wyszedl zakalec

Reply
rozkoszny 8 czerwca, 2023 - 2:48 pm

Nie dodajmy proszku do ciasta kruchego

Reply
Maja 8 czerwca, 2023 - 3:53 pm

O okej dziekuje! A jeszcze jedno pytanie czy da sie ją zrobic jesli nie mam miksera?

Reply
rozkoszny 9 czerwca, 2023 - 11:20 am

W takiej sytuacji awaryjnej krem można zagęścić agarem lub żelatyną. Jednak krem już przy zagotowaniu powinien mieć konsystencję dość zwartą, dalej masło jeszcze bardziej go utwardza

Reply
Magdalena 10 czerwca, 2023 - 10:24 am

Czy krem po zagotowaniu powinien być w lodówce do czasu aż nie doda się masła? Nam niestety też krem spłynął, a po zagotowaniu był gęsty. Albo może nie powinnyśmy wcześniej ubijać masła, tylko od razu przed dodaniem go do kremu?

Reply
rozkoszny 11 czerwca, 2023 - 10:21 am

Przed połączeniem z masłem powinien być w temperaturze pokojowej.
Jeśli krem zgęstniał podczas gotowania, a potem się rozluźnił, znaczy to, że nie był gotowany wystarczająco długo.

Reply
Marcelina 10 czerwca, 2023 - 7:59 pm

Właśnie skończyłam robić tartę ☺️ Wygląda obłędnie i już nie mogę się doczekać jutrzejszej degustacji 😋😋😋

Reply
rozkoszny 10 czerwca, 2023 - 8:29 pm

smacznego!

Reply
rozkoszny 11 czerwca, 2023 - 10:21 am

Jeśli krem zgęstniał podczas gotowania, a potem się rozluźnił, znaczy to, że nie był gotowany wystarczająco długo

Reply
Sonia 12 czerwca, 2023 - 11:48 am

Hej, mimo wskazówek i wcześniejszych komentarzy krem u mnie też nie zgęstniał po nocy w lodowce. Mam wręcz wrażenie ze po zmieszaniu z ubitym masłem stracił konsystencje i możliwość zastygnięcia.

Reply
rozkoszny 12 czerwca, 2023 - 2:14 pm

Hej, jeśli krem nie zgęstniał podczas gotowania znaczy to, że żółtka był zbyt małe lub (bardziej prawdopodobne) dodano zbyt mało mąki ziemniaczanej

Reply
Maria 17 czerwca, 2023 - 10:59 pm

Czy można ciasto na tartę zostawić na cąlą noc w lodówce?

Reply
rozkoszny 18 czerwca, 2023 - 11:41 am

Tak, można

Reply
Karolina 20 czerwca, 2023 - 1:32 pm

Cześć Rozkoszny, smak ostatniego kawałka tarty sprawił, że muszę zostawić krótki komentarz. Tarta przepyszna, prawdziwy raj dla podniebienia, to roztopione masło w cieście kruchym strzał w dziesiątkę, jeszcze nigdy nie próbowałam tak bogatego w smak ciasta kruchego, masa budyniowa jest mi znana, ale Twój przepis na nią ze szczyptą soli nadaje jej nową odsłonę, dla mnie też tak smakuje lato, dziękuję 🙂

Reply
rozkoszny 28 czerwca, 2023 - 11:11 am

Bardzo się cieszę!

Reply
Ania 21 czerwca, 2023 - 8:09 am

Czy można laskę wanilii w jakiś sposób zastąpić ekstraktem?

Reply
rozkoszny 28 czerwca, 2023 - 11:12 am

Tak, można ewentualnie

Reply
Patrycja 4 lipca, 2023 - 10:35 am

Zrobiłam, wyszła genialnie ❤️ spod był przepyszny i bardzo kruchy jednak ciężko się go przełamywalo łyżeczka ponieważ był twardy. Jak mogę następnym razem to poprawić?

Reply
rozkoszny 4 lipca, 2023 - 10:42 am

Dodaj żółtko jeśli wolisz bardziej „kruche” ciasta

Reply
Doninika 30 lipca, 2023 - 4:04 pm

Zrobiłam w oryginalnej wersji i wyszło przepysznie 🙂 tym razem chciałam zrobić w wersji dla diabetyków, dlatego czy można zastąpić cukier ksylitolem lub erytrytolem? I czy można użyć jakieś innej mąki zamiast pszennej? Pozdrawiam 🙂

Reply
Tro.Kam 7 października, 2023 - 9:43 pm

Rozkoszny, mój facet o tarcie lata: „Jak dobrze, że już jej nie ma, bo cały czas myślę tyklo o tym, żeby ją zjeść…”

Reply
rozkoszny 8 października, 2023 - 11:11 am

haha <3

Reply
Zuzia 17 grudnia, 2023 - 3:12 am

Czy mogę zastąpić skrobię ziemniaczaną skrobią kukurydzianą ( W Teksasie tylko taką znalazłam 🙂 ) Dziękuję

Reply
rozkoszny 23 grudnia, 2023 - 1:11 pm

tak!

Reply
Kamila 25 maja, 2024 - 9:59 am

Masz może gramaturę żółtek?

Reply
rozkoszny 15 czerwca, 2024 - 11:06 am

Pamiętaj, że składniki na krem muszą być dobrze odmierzone. Krem wychodzi za rzadki w przypadku dodania niepoprawnej ilości mąki i mleka.

Reply
Kasia 15 czerwca, 2024 - 10:16 pm

Czy można spód przygotować poprzedniego dnia niż krem i owocki?

Reply
rozkoszny 17 czerwca, 2024 - 1:54 pm

Można zrobić spód i budyń, a w dzień podania połączyć go z masłem i wyłożyć na tartę

Reply
Natalia 17 czerwca, 2024 - 4:46 pm

Cz na ten spód od tarty można wysypać kulki ceramiczne do pieczenia?

Reply
rozkoszny 17 czerwca, 2024 - 6:31 pm

Tak

Reply
Alicja 21 czerwca, 2024 - 2:56 pm

Sam budyń mi bardzo smakuje! Czy można pominąć dodanie masła?

Reply
rozkoszny 24 czerwca, 2024 - 9:44 am

Nie, bo masło pełni funkcję utwralającą

Reply
Olimpia 22 czerwca, 2024 - 12:15 pm

Krem wyszedł idealny!! Zrobiłam wszystko dokładnie tak jak w przepisie i konsystencja jest zwarta, nic się nie rozpływa. Tarta wyszła obłędnie dobra 😍!!

Reply
rozkoszny 24 czerwca, 2024 - 9:44 am

cieszę się!

Reply
Kornelia 30 lipca, 2024 - 5:37 pm

Mam pytanie zrobiłam krem budyniowy, ale nie jest gładki tylko ma konsystencje grysiku. Co zrobiłam nie tak?

Reply
rozkoszny 7 sierpnia, 2024 - 7:23 pm

Może za szybko połączyłaś mąkę z mlekiem?

Reply

Leave a Comment