Tarta cytrynowa na palonym maśle

Najpierw poczujesz słodko-kwaśny smak, który rozpłynie się na Twoim języku, postawiając wszystkie zmysły na baczność. Następnie wgryziesz się w delikatny, macerowany w cukrze plasterek cytryny, o subtelnej, zmysłowej goryczce. A na końcu uderzy Ci do głowy nieprawdopodobnie maślany, przyjemnie słony spód o piaskowej, kruchej konsystencji. Zawczasu: a nie mówiłem?

Jest rok 1882 (lub inny w XIX w.), stan Ohio, społeczność Shekerów, ascetycznych chrześcijan. Cytryna jest trudnodostępna, wręcz luksusowa, ale jednocześnie uważana za lek na wszystkie choroby, a nawet całe zło. Nie ma miejsca na marnotrawstwo, do placka trzeba użyć całych cytryn – ze skórką, błoną, pestkami. Tak powstaje słynne shaker pie, ciasto z nadzieniem z macerowanych w cukrze cytryn i jajek, o konsystencji pomiędzy marmoladą a muślinowym kremem.

Moja wersja jest już nie pajem, a tartą. Na mocno słonym spodzie z palonego masła, które dodaje nęcący, orzechowy smak, że aż trudno nie spróbować surowego ciasta (sami zobaczycie). Łączenie mąki z ciepłym masłem, tworząc w zasadzie zwartą kruszonkę, daje rezultat piaskowej, kruchej struktury ciasta rozpływającej się w ustach. Jeśli chodzi o nadzienie jest one dla prawdziwych miłośników świeżych deserów. Co prawda macerowana cytryna mięknie i traci swój wykrzywiający twarz urok, ale pozostaje w niej lekka goryczka, która moim zdaniem jest niebywałym atutem, stawiającym tę tartę o krok wyżej od przesłodzonych wersji z bezą.  

Najlepiej smakuje z kleksem bitej śmietany lub, o mój boże, gałką lodów waniliowych.

Tarta cytrynowa na palonym maśle 4

Tarta cytrynowa na palonym maśle
forma 23 cm
Spód na palonym maśle
1 ½ szklanki (200 g) mąki pszennej
⅓ szklanki (50 g) cukru pudru
1 ½ płaskiej łyżeczki soli
160 g masła

Krem cytrynowy
1 cytryna
¾ szklanki soku z cytryny (z 3 – 4 cytryny)
1 szklanka (200 g) cukru
2 jajka
3 żółtka
¼ szklanki (40 g) mąki pszennej
¼ łyżeczki soli

1. Cytrynę pokrój w najcieńsze plasterki, jak tylko potrafisz; pozbądź się pestek. Połącz sok cytrynowy z cukrem. Zanurz w nim cytryny. Odstaw na minimum godzinę, a najlepiej całą noc. Kilkukrotnie przemieszaj, aby rozprowadzić cukier. Czym cytryna bardziej zmięknie, tym tarta wyjdzie smaczniejsza.

2. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza. Formę do tarty z wyjmowanym dnem o średnicy 23 cm lub tortownicę wysmaruj masłem i obsyp mąką.

3. Mąkę połącz z cukrem pudrem i solą. W garnuszku rozpuść masło, gotuj je na średnim ogniu, często mieszając, 5 – 8 minut, do momentu, aż zacznie orzechowo pachnieć i nabierać złotobrązowego koloru z ciemnymi plamkami.

4. Palone masło wlej do mąki; połącz wszystko drewnianą łyżką. Powstanie lekko wilgotna masa; wylep nią formę. Ciasto obsyp odrobiną mąki, i za pomocą szklanki wyrównaj je. Schłodź w lodówce 30 – 40 minut lub zamrażarce 10 – 15 minut, do stężenia. Piecz tartę 10 – 15 minut, aż lekko się zezłoci i “wysuszy”. Wystudź tartę. Obniż temperaturę piekarnika do 180 stopni Celsjusza.

5. Przygotuj nadzienie. Bardzo dokładnie połącz jajka z żółtkami, mąką i solą. Najlepiej zrobić to blenderem ręcznym, aby łatwo pozbyć się wszystkich grudek mąki. Masę jajeczną połącz z cytryną i sokiem, w którym się macerowała. Przełóż płynne nadzienie na upieczony spód, rozprowadzając cytryny po całej powierzchni.

6. Piecz przez 20 – 25 minut, aż nadzienie się zetnie i przestanie być “galaretkowate”. Wystudź choć trochę przed podaniem. Najlepiej smakuje z kleksem bitej śmietany lub, o mój boże, gałką lodów waniliowych.

Rady
1. Do pokrojenia cytryny na bardzo cienkie plasterki będzie Ci potrzebny bardzo ostry, dobrze naostrzony nóż.
2. Macerowanie przez godzinę jest czasem minimalnym, ale warto sobie zorganizować wcześniej pieczenie i nastawić cytrynę wieczorem, aby zdążyła idealnie zmięknąć. Zbyt krótki czas macerowania będzie skutkować trudnością krojenia tarty, a następnie jej jedzenia.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, i oznaczając mnie, abym mógł Cię znaleźć! Jeśli jeszcze nie śledzisz mnie na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób. Buziaki!

Wasz,
Rozkoszny

Tarta cytrynowa na palonym maśle 5 Tarta cytrynowa na palonym maśle 6

Inspiracja przepisami na shaker pie z Saveur Magazine, NYT Cooking i książki Dinning In.

UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

29 komentarzy

Ola R 3 marca, 2019 - 4:33 pm

Rozkoszny, moje cytryny się macerują, ale mam pytanie: czy mam je wlewać do masy jajecznej razem z sokiem, w którym siedziały? Może to wynika z przepisu a ja zgłupiałam, ale nie wiem już 😉

Reply
rozkoszny 3 marca, 2019 - 4:38 pm

Tak, tak, razem z sokiem! 😀

Reply
Ola R. 3 marca, 2019 - 8:31 pm

Super, dziękuję! Surowe ciasto już jest obłędne, nie mogę się doczekać całości 🙂

Reply
rozkoszny 4 marca, 2019 - 9:41 am

Palone masło robi tu robotę, daj znać, jak finalnie Ci smakowało ☺️🙌

Reply
Marysia 8 marca, 2019 - 12:54 pm

Tarta super, polecam spóbować! Nie jest trudna w przygotowaniu i smakuje pysznie.
Mój pierwszy przepis z tego bloga, szukam kolejnych ! 🙂

Pozdrawiam,
Marysia

Reply
rozkoszny 8 marca, 2019 - 12:55 pm

Bardzo się cieszę 😊

Reply
Ania 14 marca, 2019 - 8:48 pm

Wygląda obłędnie 😍 czy można cukier zastąpić ksylitolem?

Reply
rozkoszny 14 marca, 2019 - 8:55 pm

Niestety nie wiem :/ W spodzie myślę, że tak, ale nie wiem, jak zachowają się macerowane cytryny

Reply
Ewelina 18 marca, 2019 - 6:21 pm

Dzisiaj zrobione, smak cudowny 🙂

Reply
rozkoszny 18 marca, 2019 - 11:44 pm

bardzo się cieszę!

Reply
Beata 12 kwietnia, 2019 - 6:08 am

Czy mąkę pszenną można zastąpić inną bezglutenową np. jaglaną lub kukurydzianą? 🙂

Reply
rozkoszny 12 kwietnia, 2019 - 6:16 am

Tak, proszę użyć mieszkanki mąk 🍴

Reply
Marta 20 kwietnia, 2019 - 7:18 pm

O mój Boże! To jest petarda! Ten spód, o losie 😍 to będzie hit nie tylko tych Świąt, ale całego roku… 😊

Reply
rozkoszny 20 kwietnia, 2019 - 9:25 pm

Bardzo się cieszę 😊😊😊😊

Reply
Mari 25 listopada, 2019 - 7:11 pm

Czy to ciasto będzie pasować do tarty z jabłkami? Czy można zrobić kruszonkę z tego ciasta? Może jakieś wskazówki co do jabłek?

Reply
rozkoszny 25 listopada, 2019 - 7:25 pm

Będzie! Niedługo przepis w te klimaty na blogu 😅

Reply
Mari 25 listopada, 2019 - 7:46 pm

To poczekam 👍 lubię tu zaglądać

Reply
dominika 17 marca, 2020 - 4:03 pm

hej, rozkoszny! czy zamiast cytryn mozna uzyc limonek (ile?)? dzieki za odpowiedz :)))

Reply
rozkoszny 17 marca, 2020 - 4:29 pm

cześć, ¾ szklanki soku, czyli pewnie 5 – 6 + jedna do dekoracji!

Reply
Weronika 3 kwietnia, 2020 - 8:47 pm

Hej! Mam pytanko czy mogę zrobić ta tartę w formie bez wyjmowanego dna ? Czy będzie problem z późniejszym krojeniem? Już nie mogę doczekać się efektu końcowego 💜

Reply
rozkoszny 3 kwietnia, 2020 - 9:01 pm

Cześć, oczywiście możesz, ale też możesz zrobić w tortownicy – dno tak jakby wyjmowane!

Reply
Karolina 9 maja, 2020 - 11:17 am

Czy palone masło przed wlaniem do mąki muszę ochłodzić?

Reply
rozkoszny 9 maja, 2020 - 12:27 pm

Można, ale nie trzeba. Ciasto następnie i tak będzie chłodzone

Reply
Magda 30 maja, 2020 - 5:58 pm

Przepraszam, czyli te cytryny na wierzchu są dodatkowe, dla dekoracji? Je też trzeba macerowac?

Reply
rozkoszny 31 maja, 2020 - 12:05 pm

Są częścią przepisu, wszystko w poście 🙂

Reply
Karolina 17 czerwca, 2020 - 7:07 am

Hej, macerowałam cytryny całą noc, tyle że w lodówce. Spróbowałam teraz i nie wydają mi się być miękkie. Źle zrobiłam że włożyłam je do lodówki?

Reply
rozkoszny 17 czerwca, 2020 - 6:57 pm

W lodówce też powinny się zmacerować. Może odstaw je jeszcze na chwile – podczas pieczenia także miękną.
Najważniejsze jest, aby cienko je pokroić

Reply
Ewelina 10 sierpnia, 2020 - 9:25 pm

W końcu zabieram się za pierwszy z Twoich przepisów i mam nadzieje, ze wszystko wyjdzie zgodnie z planem ! Moim jedynym problem jest to, ze moja forma ma 26cm. Drogi Rozkoszny, mógłbyś udzielić mi porady czy podany przepis zadziała i w tym wymiarze czy może trzeba coś zmodyfikować (i jeśli tak, to co?)? To moja pierwsza przygoda z pieczeniem więc jestem podekscytowana 🙂

Reply
rozkoszny 10 sierpnia, 2020 - 10:48 pm

Zwiększyłbym ilość składników o 1,5 raza, a z nadmiaru zrobił wersję mini. Powodzenia!

Reply

Leave a Comment