Najpierw poczujesz słodko-kwaśny smak, który rozpłynie się na języku, postawiając wszystkie zmysły na baczność. Następnie wgryziesz się w macerowany w cukrze plasterek cytryny o subtelnej, zmysłowej goryczce. A na końcu uderzy Ci do głowy nieprawdopodobnie maślany, przyjemnie słony spód o piaskowej, kruchej konsystencji. Zawczasu: a nie mówiłem?
Jest rok 1882 (lub inny w XIX w.), stan Ohio, społeczność Shekerów, ascetycznych chrześcijan. Cytryna jest trudnodostępna, wręcz luksusowa, ale jednocześnie uważana za lek na wszystkie choroby, a nawet całe zło. Nie ma miejsca na marnotrawstwo, do placka trzeba użyć całych cytryn – ze skórką, błoną, pestkami. Tak powstaje słynne shaker pie, ciasto z nadzieniem z macerowanych w cukrze cytryn i jajek, o konsystencji pomiędzy marmoladą a muślinowym kremem.
Moja wersja jest już nie pajem, a tartą. Na mocno słonym spodzie z palonego masła, które dodaje nęcący, orzechowy smak, że aż trudno nie spróbować surowego ciasta (sami zobaczycie). Łączenie mąki z ciepłym masłem, tworząc w zasadzie zwartą kruszonkę, daje rezultat piaskowej, kruchej struktury ciasta rozpływającej się w ustach. Jeśli chodzi o nadzienie jest one dla prawdziwych miłośników świeżych deserów. Co prawda macerowana cytryna mięknie i traci swój wykrzywiający twarz urok, ale pozostaje w niej lekka goryczka, która moim zdaniem jest niebywałym atutem, stawiającym tę tartę o krok wyżej od przesłodzonych wersji z bezą.
Najlepiej smakuje z kleksem bitej śmietany lub, o mój boże, gałką lodów waniliowych.
Uwaga: Przepis został zaktualizowany 28.02.2021. Wcześniej wymagał on podpiekania spodu, ale odkryłem, że można bez tego się obejść – czyli tarta szybciej trafi do waszych brzuszków!
Tarta cytrynowa na palonym maśle
forma 23 cm
Spód na palonym maśle
1 ½ szklanki (200 g) mąki pszennej
⅓ szklanki (50 g) cukru pudru
1 ½ płaskiej łyżeczki drobnej soli morskiej
150 g masła
Krem cytrynowy
1 cytryna
¾ szklanki soku z cytryny (z 3 – 4 cytryn)
1 szklanka (200 g) cukru
2 duże jajka
3 duże żółtka
3 łyżki (30 g) mąki pszennej
¼ łyżeczki drobnej soli morskiej
1. Cytrynę pokrój w najcieńsze plasterki, jak tylko potrafisz; pozbądź się pestek. Połącz sok cytrynowy z 1 szklanką cukru, tworząc swego rodzaju „lemoniadę”. Spróbuj, jeśli jest dla ciebie za kwaśna, dodaj trochę więcej cukru. Zanurz w niej cytryny. Odstaw na minimum godzinę, a najlepiej całą noc do lodówki. Kilkukrotnie przemieszaj, aby rozprowadzić cukier. Czym cytryna bardziej zmięknie, tym tarta wyjdzie smaczniejsza.
2. Formę do tarty z wyjmowanym dnem o średnicy 23 cm lub tortownicę wysmaruj masłem i obsyp mąką.
3. Mąkę połącz z cukrem pudrem i solą. W garnuszku rozpuść masło, gotuj je na średnim ogniu, często mieszając, 5 – 8 minut, do momentu, aż zacznie orzechowo pachnieć i nabierać złotobrązowego koloru z ciemnymi plamkami. Ostudź palone masło.
4. Palone masło wlej do mąki; połącz wszystko drewnianą łyżką. Powstanie lekko wilgotna masa; wylep nią formę. Ciasto obsyp odrobiną mąki. Możesz pomóc sobie szklanką, dociskając nią ciasto w formę. Schłodź spód w lodówce 30 – 40 minut lub zamrażarce 10 – 15 minut, do całkowitego stężenia.
5. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza (góra-dół).
6. W międzyczasie przygotuj nadzienie. Wyjmij pasterki cytryny z lemoniady. Bardzo dokładnie połącz ją z jajkami, żółtkami, mąką i solą. Najlepiej zrobić to blenderem ręcznym, aby łatwo pozbyć się wszystkich grudek mąki. Uderz kilka razy miską o stół, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza, które wytworzyły się podczas miksowania. Przełóż płynne nadzienie na mocno schłodzony spód. Ułóż plasterki cytryn po całej powierzchni.
7. Piecz przez 30 – 35 minut, aż nadzienie się zetnie i przestanie być “galaretkowate”. Jeśli tarta zacznie nabierać rumieńców podczas pieczenia, przykryj ją folią aluminiową. Wystudź przed podaniem. Tarta najlepiej smakuje z kleksem bitej śmietany, labneh lub, o mój boże, gałką lodów waniliowych.
Film instruktażowy z przygotowania tarty cytrynowej na moim IGTV!
Rady/porady
1. Do pokrojenia cytryny na bardzo cienkie plasterki będzie Ci potrzebny bardzo ostry, dobrze naostrzony nóż.
2. Macerowanie przez godzinę jest czasem minimalnym, ale warto sobie zorganizować wcześniej pieczenie i nastawić cytrynę wieczorem, aby zdążyła idealnie zmięknąć. Zbyt krótki czas macerowania będzie skutkować trudnością krojenia tarty, a następnie jej jedzenia.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, i oznaczając mnie, abym mógł Cię znaleźć! Jeśli jeszcze nie śledzisz mnie na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób!
Wasz,
Rozkoszny
198 komentarzy
Rozkoszny, moje cytryny się macerują, ale mam pytanie: czy mam je wlewać do masy jajecznej razem z sokiem, w którym siedziały? Może to wynika z przepisu a ja zgłupiałam, ale nie wiem już 😉
Tak, tak, razem z sokiem! 😀
Super, dziękuję! Surowe ciasto już jest obłędne, nie mogę się doczekać całości 🙂
Palone masło robi tu robotę, daj znać, jak finalnie Ci smakowało ☺️🙌
Dzień dobry, przepraszam, że pytam, ale również jestem bardzo zmieszana. Do nadzienia plasterki cytryn, które nie będą wykładane na wierzchu należy zblendować czy nie? 🤔
plasterków cytryn nie blendujemy
Dodałam malin jeszcze. No przysięgam cod miód i orzeszki
Niestety nie wyszła 🙁 jeszcze trawię dlaczegóż
Tarta super, polecam spóbować! Nie jest trudna w przygotowaniu i smakuje pysznie.
Mój pierwszy przepis z tego bloga, szukam kolejnych ! 🙂
Pozdrawiam,
Marysia
Bardzo się cieszę 😊
Wygląda obłędnie 😍 czy można cukier zastąpić ksylitolem?
Niestety nie wiem :/ W spodzie myślę, że tak, ale nie wiem, jak zachowają się macerowane cytryny
Czy mogę ciasto kruche zrobić dzień wcześniej i włożyć na noc do lodówki?
Oczywiście!
Dzisiaj zrobione, smak cudowny 🙂
bardzo się cieszę!
Czy mąkę pszenną można zastąpić inną bezglutenową np. jaglaną lub kukurydzianą? 🙂
Tak, proszę użyć mieszkanki mąk 🍴
Czy ktoś robił tą tartę w szklanej formie? 🤔
tak, robiłam dzisiaj w szklanej i wyszło obłędnie
O mój Boże! To jest petarda! Ten spód, o losie 😍 to będzie hit nie tylko tych Świąt, ale całego roku… 😊
Bardzo się cieszę 😊😊😊😊
Czy to ciasto będzie pasować do tarty z jabłkami? Czy można zrobić kruszonkę z tego ciasta? Może jakieś wskazówki co do jabłek?
Będzie! Niedługo przepis w te klimaty na blogu 😅
To poczekam 👍 lubię tu zaglądać
Tarta jest nieziemsko rozkoszna, cudowna, zdecydowanie moje klimaty. Dodałam wprawdzie cukru trzcinowego więc kolor trochę ciemniejszy tarty No i folia mi się przykleiła więc jak ja ściągałam to razem z wierzchnią warstwą. Pomimo wszystkiego to jedno z cudowniejszych ciast. Smaki boskie 😍
hej, rozkoszny! czy zamiast cytryn mozna uzyc limonek (ile?)? dzieki za odpowiedz :)))
cześć, ¾ szklanki soku, czyli pewnie 5 – 6 + jedna do dekoracji!
Moja tarta właśnie siedzi w piecu. Mam nadzieję, że schłodzona forma nie pęknie w zetknięciu z gorącym piekarnikiem🙈 Mam jednak problemy z Twoimi miarami. Od kiedy pamiętam szklanka cukru zawsze miała 170g a łyżka mąki 15g. A, i moje 2 cytryny to szklanka soku, a wcale nie były duże 🤷♀️
Zrobiłam intuicyjnie, nie mogę się doczekać efektu😉 Rozkosznych Świat!
Hej, to są wystandaryzowane miary, nie ustalone przez mnie 🙂 trzeba pamiętać, że „szklanka” czy „łyżka” są nazywami orientacyjnymi, oczywiście chodzi o miarki
Hej! Mam pytanko czy mogę zrobić ta tartę w formie bez wyjmowanego dna ? Czy będzie problem z późniejszym krojeniem? Już nie mogę doczekać się efektu końcowego 💜
Cześć, oczywiście możesz, ale też możesz zrobić w tortownicy – dno tak jakby wyjmowane!
Czy palone masło przed wlaniem do mąki muszę ochłodzić?
Można, ale nie trzeba. Ciasto następnie i tak będzie chłodzone
Przepraszam, czyli te cytryny na wierzchu są dodatkowe, dla dekoracji? Je też trzeba macerowac?
Są częścią przepisu, wszystko w poście 🙂
Hej, macerowałam cytryny całą noc, tyle że w lodówce. Spróbowałam teraz i nie wydają mi się być miękkie. Źle zrobiłam że włożyłam je do lodówki?
W lodówce też powinny się zmacerować. Może odstaw je jeszcze na chwile – podczas pieczenia także miękną.
Najważniejsze jest, aby cienko je pokroić
W końcu zabieram się za pierwszy z Twoich przepisów i mam nadzieje, ze wszystko wyjdzie zgodnie z planem ! Moim jedynym problem jest to, ze moja forma ma 26cm. Drogi Rozkoszny, mógłbyś udzielić mi porady czy podany przepis zadziała i w tym wymiarze czy może trzeba coś zmodyfikować (i jeśli tak, to co?)? To moja pierwsza przygoda z pieczeniem więc jestem podekscytowana 🙂
Zwiększyłbym ilość składników o 1,5 raza, a z nadmiaru zrobił wersję mini. Powodzenia!
Hej! Po raz kolejny zabieram się za jeden z Twoich przepisów! Planowałam zrobić tartę pomarańczową, ale coś mi ona znikła z aplikacji VOUGE… Ale z tego co pamiętam, przepis jest podobny, prawda (chyba tylko było o jedno jajko mniej…)? Mogę po prostu zamiast cytryn użyć pomarańczy i skorzystać z tego przepisu?
sprawdziłem, że przepis wciąż tam jest; spruj raz jeszcze! w wersji pomarańczowej trzeba zredukować cukier o połowe
Witaj😁dzieki za wspaniałe przepisy i równie urocze ich opisy… czasem wydaje się ze to wyzwania trudne do sprostania a jednak w trakcie okazuje się ze zwykły śmiertelnik tez może zrobić np taki krem z kapusty kiszonej który ostatnio znalazł się wśród moich ulubionych zup😊chciałabym wziąć się teraz za słodkości i te dwie tarty- grapefruitowa i cytrynowa… mam jednak male pytanie ponieważ powoli staram się odchodzić od jajek- czy jest cokolwiek czym można by je zastąpić w tych dwóch ciastach?
Pozdrawiam Cię serdecznie
hmm, niestety wydaje mi się, że byłoby to nie możliwe 🙁
a jeśli by użyć aquafaby?
tez mysle nad wyeliminowaniu jajek.
zdaje mi się, że aquafaba nie spaja, a taką funkcję, obok nadawania aksamitności kremowi, pełnią jajka w przepisie
Tarta wjechała na noc i połowy juz nie ma 😂 Najbardziej smakuje mi ta cytryna i jej gorzki posmak w polaczeniu ze slodkim kremem ze słonym posmakiem ze spodu. genialne, z reszta po raz kolejny genialne… i rozkoszne ;p
Czy autor przyjmuje wyzwania bake-off? 😎
nie rozumiem haha
Strona, przepisy i wszystko jest świetne. Widać że pracujesz na to ciężko i się starasz, na pewno zrobię tą tartę😁
wkładam w to całe serducho, dziękuję za docenienie <3
Przepis wygląda super, nie mogę się doczekać wypróbowania (tylko najpierw domowe lasuchy muszą zjesc sernik :p) ale mam jedno pytanko: chyba jestem ślepa albo nie domyślna- w jakiej temperaturze piec tartę? Pozdrawiam cieplutko
Pardą 😀 juz mam! 190 ;p chyba jestem juz dzisiaj zmęczona;p przepraszam za zamieszanie
nic nie szkodzi!
W ilu stopniach należy piec?
190 C
Dzień dobry, czy część tych cytryn z soku blendujemy do tego nadzienia?
nie, wyjmujemy je przed blendowaniem, a następnie wykładamy na tartę przed pieczeniem
Czy tarte mozna przygotowac dzien przed planowanym podaniem? Nie straci walorow smakowych? Z gory dziekuje za odpowiedz.
można przygotować z dziennym wyprzedzeniem
Hej rozkoszny, mam formę na tartę 30 cm, myślisz ze jak trochę zwiększę proporcje to będzie dobrze? Pozdrawiam, wyglada smakowicie
tak, myślę, że razy 1.75
Czy może się stać coś złego, jeżeli cytryny będą się macerować dwie noce w lodówce?
Goście przełożyli planowana wizytę 😅
Przepis tak dobry, że postanowiłam powtórzyć (to moja druga randka z tą wybitną tartą) ❤️🍋
tylko dobrze im to zrobi!
Kurcze no nie smakuje mi 🙁
Spód ciasta surowy – bardzo dobry, cytryna macerowana kilka godzin. A wszystko wyszło dość gorzkie i kwaśne. Może obranie cytryny by pomogło… Chociaż w sumie nie wiem.
No nic, będę próbować kolejnych przepisów!
O kochany… Co to jest za ciasto… Co to jest za ciasto…! Myślę, że w tym roku, po raz pierwszy od hm, hm, hm lat nie będzie na moim stole wielkanocnym mazurka pomarańczowego… Będzie za to luźna wariacja bardzo mocno inspirowana Twoją tartą :). Dzięki za ten przepis! Bądź zdrowy :).
bądź zdrowa!
Hej! Okazało się, że moja forma ma 28 cm. Jak polecasz zmodyfikować proporcje? Pozdrawiam ☀️
myślę, że razy 1.5
Jej! Jak ta tarta za mną chodziła! Właśnie rozpoczęłam macerowanie cytryn, ale w domu mam tylko cukier trzcinowy co oznacza że syrop przybrał barwę… moczu 😛 mam nadzieję że efekt finalny będzie jednak bardziej estetyczny!
daj znać! haha
Witam, nie wiem czy to kwestia cytryn ale osobiście uważam, że ilość soku z cytryn jest przesadna przez co tarta jest mega kwaśna, wręcz pali gardło. Sugeruję pomieszać 50/50 z wodą. Wersja z pomarańczą oraz odrobiną cytryny zapewne będzie bardziej przyjazna podniebieniu. Ciasto jest ok, smaczne i kruche. Pozdrawiam.
Nie polecam takiego rozwiązania. Lepiej zwiększyć ilość cukru do 1 1/2 szklanki i serować tatrę z lodami lub bitą śmietaną, jak sugeruję w przepisie 🙂
Mam to samo…kwaśśśna jak diabli. Lody niby to trochę łagodzą ale i tak po wszystkim czuć cierpki smak. Spód mega:)
to tarta cytrynowa 😉
Tarta obłędna!!!!! nie zmieniajcie składu, cały pic w palonym maśle i ilości soku. Dziękuję za wspaniały przepis. Właśnie pijemy delikatnie schłodzone wino i rozkoszujemy podniebienie tymi cudownymi doznaniami smakowymi. Przepis zwiększyłam do 1,5 ze względu na większą formę. Uwaga dla wszystkich oczarowanych przepisem, sok jest z 4 cytryn a na cieniusieńkie plasterki do macerowania kroimy tylko jedną cytrynkę i wybieramy tę która ma najcieńszą skórkę. Jeszcze raz wielkie dzięki.
bardzo się cieszę, piszesz same prawdy <3
Hej! Czy do tego przepisu muszę koniecznie używać mąki pszennej? Czy mogę ja np. zastąpić mąką ryżową albo owsianą, albo jakąkolwiek inną, bezglutenową? 🙁
hej, spróbuj z mieszanką mąk bezglutenowych!
Hej,
Czy ten krem cytrynowy z żółtkami nie ma takiego jajecznego, nieprzyjemnego zapachu (mimo użycia jaj świetnej jakości i świeżości)? Nie ukrywam, że obawiam się tego.
w moim odczuciu nie, jedna cytryna robi swoje!
Ja dzisiaj właśnie poerwszy raz zrobię tę tartę. Cytrynki zmacerowane, masełko już się studzi. Do masy z cytryn dodam poruszone postacje, a do podani przygotuje krem pistacjowy na bazie kremu z pistacji z Sycylii i mascarpone 🤤
A czy cytryny mają się macerować w lodówce czy w temperaturze pokojowej?
w lodówce
Czy tartę przechowujemy w lodowce?
nie trzeba
Czy może być maslo roślinne?? 🙂 pozdrawiam cieplutko <3
raczej nie, bo proces palenia masła polega na rozkładaniu białek mleka
Ciasto piecze się w piekarniku już ponad 40minut i choć nadzienie jest już okej, to spód dalej jest surowy. W czym problem?
czy piekarnik grzeje od dołu?
Konsystencja jajecznicy z cytryną i cukrem mimo długiego trzymania w piekarniku 35 minut jest śluzowata oraz za duża ilość soli, zostaje posmak soli goryczy i rozczarowania
Nadzienie jest kremowe, na języku pozostaje posmak soli i goryczki, dokładnie tak jak opisałem ją we wstępie! To nie jest tarta dla wszystkich, tylko dla tych, którzy oczekują od deserów „więcej”. Teraz już wiesz, że to nie Twoje smaki 🙂
Szukam przycisku „lubię to” do tego komentarza! 🤣 moje cytryny juz leżakują 😊😊😊
To właśnie sól robi genialną robotę! Ten przepis jest genialny.
Hej, jestem czy folią przykryć ciasto i nada piec? Czy już po wyjęciu nakryć folia aluminiowa?
piec z folią jeśli zacznie się przypiekać
Cześć, jaka jest możliwa przyczyna bardzo gorzkiej skórki cytryn dekorujących ciasto? Macerowałam w lodówce całą noc i pół dnia, nawet zwiększyłam ilość cukru. Ostatecznie musiałam je ściągnąć, bo nie da się jeść 😔 Cytryny BIO z Lidla. Poza tym pycha, na pewno powtórzę 🤤
cześć, hmm, to faktycznie może być rodzaj cytryny, ale także kluczem do sukcesu jest bardzo cienkie pokrojenie jej w plasterki
Hej 🙂 Być może głupie pytanie, ale troszkę nie rozumiem tego: 1 ½ szklanki, to 200 g mąki. Moja szklanka ma 250g, czyli biorąc 1 ½ szklanki wyjdzie mi 375g mąki :/ Co robić, jak robić? :/
hej, tak to nie działa. Szklanka faktycznie ma pojemność 250 ml, ale to nie znaczy, że mieści się w niej 250 g mąki. Wchodzi około 130 g (odmierzamy wkładając mąkę go szklanki)
Tarta jest niesamowita!!! Ta kombinacja smaków…po prostu rewelacja.
bardzo się cieszę, że tak smakuje!
Czy jakaś inna mąka nada się do tego przepisu? Najlepiej jakaś bezglutenowa 🙂
moi zdaniem mieszanka mąk bezglutenowych dałaby radę, ale jedna czytelniczka napisała mi, że średnio się to sprawdziło, więc nie będę ręczył
Pytanie za 100 pkt.
Teoretycznie/praktyczne
Tarta będzie najlepsza w dniu pieczenia czy następnego dnia?
moim zdaniem w dniu pieczenia, po ostudzeniu, ale na drugi dzień też jest pyszna!
Czy tartę można zrobic w formie do tarty bez zdejmowango spodu? Tortownica odpada, a nie mogę znaleźć w mieście żadnej tortownicy z otwieranym dnem 🙁
można, ale będzie trudniej wyjmować
Cześć, proponuję z kroku nr 2 rozgrzanie piekarnika przenieść gdzies dalej 😉
Bo w rzeczywistości piekarnik jest uzywany jakies 30-40 minut później. Spód musimy przygotować, i schłodzić a to troszkę zajmuje. Mój się właśnie schładza 🙂 trzymajcie kciuki! Dam znać jak wyjdzie.
trzymam!
Nie wiem co zrobiłam nie tak, ale spód wyszedł jakby surowy mimo trzymania w piekarniku 40 minut 😭
jakiej formy użyłaś?
Tortownica 23cm
Puk, puk, odświeżam przepis! 🙂
Czy spód na palonym maśle mogę wykorzystać jako bazę do cytrynowego sernika z lemon curd i macerowanymi cytrynami? I jeśli tak, to masę serową wyłożyć na surowe ciasto, czy na lekko podpieczone?
myślę, że w tym przypadku warto podpiec spód
Dziś zrobiona po raz pierwszy – genialna .
Trochę obawiałam się tej soli ale efekt finalny jest powalający .
Wielkie dzięki za cudowny przepis .
ta sól jest bardzo oryginalna i nie wszystkim na pewno podejdzie, ale cieszę się, że Ty doceniłaś!
Hej, czy można dodać bezę do tej tarty?
można kombonować!
Czy ciasto upiecze się na 100% ? Czytam komentarze i trochę się boje, że może mi się nie upiec do końca 😂
upiecze, ale trzeba po prostu robić wszystko zgodnie z przepisem! 🙂
Zauroczony wyglądem tarty zabrałem się za pieczenie. Wyszła idealnie, zupełnie jak na zdjęciu. Niestety nie jest to dobre, chociaż smak to kwestia subiektywna. Pierwszy kęs faktycznie najlepszy, ale potem coraz bardziej się męczyłem. Cytryna pali w żołądku, mam wrażenie, ze stoi mi na żołądku. Ciasto bardzo słone, zdecydowanie zbyt duża ilość.
Poczęstowałem swoich rodziców i mieli podobne odczucia. Zostało pół tarty w lodówce, ale chyba wyrzucę do śmieci.
Przykro mi, że Ci nie smakuje tak jak tysiącom innym czytelnikom, ale jak sam piszesz smak to kwestia subiektywna. We wstępie dokładnie opisałem, jak smakuje, więc dobrze wiedzieć, co się lubi, a co nie. Jedynie zastanawia mnie ta kwaśność. Co prawda jest ona kwaśna, jak to tarta cytrynowa, ale na pewno nie do stopnia „palenia żołądka”. Na pewno dobrze odmierzyłeś sok?
Tarta jest ROZKOSZNA!
Marta&Magda
<3
Rozkoszny! Mam tylko ceramiczną forme do tarty, max temp. pieczenia to 180 st.C. Czy ten przepis da rade w 180?
hmm, rozgrzej wcześniej piekarnik, żeby mieć pewność, że jest w nim chociaż te 180 st. C, i działaj!
Cześć! Jak wyglądał przepis w poprzedniej wersji z podpiekaniem spodu? Ile podpiekać? Niestety zwykle gdy pomijam ten krok, ciasto wychodzi niedopieczone (może to kwestia piekarnika), więc chciałabym tego uniknąć i jednak podpiec najpierw spód.
spód podciekać 15 min, wystudzić całkowicie, a następnie jeszcze masę 20 – 25 min
Tarta, podobnie jak wiele innych przepisów z bloga i książki, wyszła obłędna! Powiedziałbym rozkoszna, ale to określenie zarezerwowane dla Mistrza 🙂
Wspaniale jest czytać Twoje przepisy, nie tylko doskonale przygotowane, ale okraszone porcją Twojej pasji i humoru – sam nie wiem, co bardziej lubię, próbować powtórzyć Twoje cudeńka czy uśmiechać do liter na ekranie, które wyszły spod Twojej ręki 🙂
A cierpliwość, z jaką odpowiadasz na każdy komentarz podekscytowanego nowicjusza, jest godna pochwały i sprawia, że Rozkoszny to nie tylko marka premium, ale niemalże namacalna interakcja z idolem tylu z nas <3
bardzo, bardzo się cieszę, a opisywanie na komentarze to przyjemność <3
A co z pozstałymi jajami? W przepisie jest wspomniane tylko o żółtkach.
Przepraszam! mój błąd, wszystko jest.
Moja właśnie w piekarniku, ale część nadzienia wypłynęła mi z tortownicy🙈 dodam, że przy serniku baskijskim nigdy tak się nie stało. Boję się co z tego wyjdzie 🥴
kurcze, jak to się stało, skoro tarta ma spód?
Hej, czy ciasto na spód też może stać w lodówce całą noc, a nie tylko 40min?
Najchętniej upiekłbym ją z samego rana, przed podróżą do rodziny 🙂
Tak, jak najbardziej
Jejciu ♥️♥️ zrobiłam wygląda genialnie będzie jedzone jutro ale och co to za zapach!!! Dziękuję za przepis napewno to nie ostatni raz 😘😘
rozkosznych świąt <3
Kurczę u mnie ciasto wyszło mokre w ogl jakby się nie upiekło, aleee zjem i tak bo pyszna hahah ale nie rozumiem czemu się tak stało trzymałam o 20 minut dłużej nawet i nic 🥺
hmm, w jakiej formie piekłaś? piekarnik działa dobrze?
Tarta przepyszna! <3 Dziękuję! <3 Dziękuję również mojej Przyjaciółce Marysi za najlepszą książkę kucharską, w której mogę rozkoszować się jeszcze większą ilością najlepszych na świecie przepisów 🙂 Pozdrawiam serdecznie 🙂
Pozdrowienia dla Ciebie i przyjaciółki Marysi <3
Smak bardzo ciekawy, acz jak kilku osobom powyżej przy tortownicy 23cm spód wyszedł niedopieczony po ponad 40’ w piekarniku 😔 (wszystkie kroki wykonane zgodnie z przepisem, piekarnik działa ok i grzeje od dołu)
hmm, może spróbuj pierwotnej wersji: podpiekaj spód 15 min, wystudź całkowicie, piecz z nadzieniem jeszcze około 25 min
Wykorzystałam Twój przepis na kruchy spód do mazurka z konfiturą cytrynową i kajmakiem. Jest doskonały, serio. To palone masło i sól zdecydowanie robią efekt. Najlepszy kruchy spód jaki zrobiłam.
Czy mogę ciasto kruche zrobić dzień wcześniej i włożyć na noc do lodówki?
tak
Cześć! Zastanawiam się czy nie powinnam była jednak upiec spodu osobno, bo po upieczeniu miał trochę dziwną konsystencję… jakby od góry namókł od masy cytrynowej lub był trochę surowy? Nie wiem z czego to może wynikać! Czy palone masło przed dodaniem mąki należało zupełnie wystudzić? Dodałam lekko ciepłe, moooże to dlatego? 😂 Dodatkowo od spodu forma na tartę (z wyjmowanym dnem!) po upieczeniu była bardzo tłusta i klejąca. Mimo to, tarta wszystkim smakowała, spód faktycznie ma wspaniały smak, zatem na pewno zrobię drugie podejście!
cześć! właśnie odpowiedziałem na Twój komentarz dot. sernika baskijskiego – może po prostu piekarnik słabiej grzeje? Możesz spróbować wersję z podpiekaniem spodu
Cześć! Ja też mam problem z niedopiekającym piekarnikiem. Czy mógłbyś doradzić jak długo podpiekać sam spód i czy w takiej sytuacji należy skrócić czas pieczenia tarty z kremem?
Sam spód 15 min, wystudzić i piec jeszcze 20 – 25 min (dodałbym żółtko ekstra)
Dziękuję, tarta wyszła pyszna!
Ciasto jest obłędne! Niestety nadzienie wyszło mi bardzo gumowe, mimo że starałam się trzymać ściśle przepisu 🙁 smaku nie zmieniło, ale konsystencja była srednia. czy ktoś może miał podobnie i zna przyczynę?
źle odmierzone składniki? to najczęstszy błąd
Muszę przyznać, że odkąd pamiętam, tarta w moim odczuciu, była swego rodzaju wypiekiem byle jakim, w końcu to tylko ciasto z owocami, więc czym tu się zachwycać? W momencie, w którym trafiłam na ten przepis, w głowie pojawiła się myśl, że może tarta ma do zaoferowania coś więcej? Przygotowanie jej było cudownym procesem, a odkrywanie, że każdy z jej składników, już sam w sobie, ma obłędny smak, okazało się ogromnym zaskoczeniem. Kiedy jej spróbowałam, zrozumiałam, jak bardzo się myliłam! Można mówić o niej wiele, ale „rozkoszna” pasuje jak ulał! Bardzo dziękuję za to wspaniałe doświadczenie ❤
witaj znowu na tartowej ścieżce!
Ten przepis jest cud.. prawdziwie rozkoszny! Zmienił zupełnie moje podejście do tego typu wypieków. Uwielbiam wszystko co zawiera w sobie choć odrobinę cytryny, a ta tarta to zupełnie inny wymiar. Przepyszne! Dziękuję:)
smak kwaśny potrafi odmienić każde danie!
Ta tarta przeniosła mnie do innego wymiaru, pachnącą słońcem, cytrynową nutą i palonym masłem, ocknełam się przy stoliku w jakiejś włoskiej knajpce, sztosss😋
tak miało być <3
hej! czy konieczne jest dodanie soli morskiej czy mogę ją ominąć?
dodaj chociaż odrobinę, naprawdę robi różnicę 🙂
Robiłam już dwa razy i za każdym razem była boska. Dziś trzecie podejście – dla rodzinki. Jej jedyna wada to taka, że… za szybko znika!
pozdrowienia dla całej rodziny o rozkosznych podniebieniach!
Czy mozna uzyc innej soli?
tak, ale użyłbym mniej
Czy tarta powinna przeżyć 4 godziny w podróży ? Poza lodówką?
spokojnie da radę!
Nie wiem co robię źle. Wszystko zgodnie z przepisem, tarta piekła się nawet z 10 min dłużej a i tak mam wrażenie, ze i ciasto i masa są surowe, masa tylko się ścieła, a cytryny lekko zbrązowiały
hmm, na pewno wszystko dobrze z przepisem, mąka, jajka i żółtka w odpowiedniej ilości?
Piekarnik się rozgrzewa……. Jutro będzie podana!!! Zobaczymy 😁
daj znać, jak Ci smakowała!
Super! Aż w gardło pali ta cytrynowosc 😉 zastanawiam się czy można zrobić z soku z pomarańczy 😀 robiłeś?
Sii https://www.rozkoszny.pl/gotuje-dla-voguea-tarta-pomaranczowa/
Cześć ! W liście składników piszesz , że do kremu cytrynowego trzeba dodać dwa duże jaka , jednak w opisie przygotowania kremu tego nie widzę …
Cześć, punkt 6 🙂
DZien dobry mam małe pytanie jak mam większa formę o średnicy 30 to zrobić 1,5 porcji ?
Tak
Tarta dobra, aczkolwiek spód zdecydowanie za słony. Co prawda na początku przepisu napisane jest, że spód jest mocno słony, ale kilka zdań wyżej ta słoność opisana jest jako przyjemna. Niestety, ale spód zdecydowanie za słony, w zasadzie zdominował cały smak tarty.
Dokładnie, słodko-słono-kwaśny smak jest tutaj przewodni! 🙂
Tarta wyszła naprawdę dobrze jak na moje zdolności cukiernicze (najbardziej zadowolona jestem z konsystencji nadzienia). Pozwoliłam sobie wprowadzić kilka zmian w przepisie, tak, by domownikom pasowało.
Na pewno wykonam tartę raz jeszcze, tyle że będę bardziej rozważna dodając czy odejmując składniki, bo wyszło za słodkie 🙁
Też mimo macerowania cytryn przez całą noc skórka była twarda i niesmaczna (następnym razem pewnie ją ściągnę przed wyłożeniem lub przed samym macerowaniem).
Dziękuję za to doświadczenie smakowe. Poleciłam znajomym 🙂
Hej! Zrobiłam tartę i jest przepyszna! Ale mam pytanko, bo przy krojeniu widelczykiem już nałożonego kawałka galaretka się trochę odkleja od spodu. Tak powinno być? Czy wiesz może co zrobić aby to zmienić? Pozdrawiam ❤️
Cześć, hmm, to ciekawe, smarowałaś czymś kruchy spód?
Niczym nie smarowałam ;/ robiłam identycznie jak w przepisie
Cześć! Zrobiłam tartę i jest przepyszna! Ale mam jedno pytanko, bo krojąc już nałożony kawałek ciasta galaretka trochę odkleja się od spodu i nie wiem czy tak powinno być czy może wiesz jak można byłoby to zmienić? Pozdrawiam ❤️
Smak kwaśnych cytryn i palonego masła to jest coś co pokochałam od razu gdy tylko spróbowałam kawałek tego ciasta.
Rozkosz totalna! W dodatku w cale nie ma dużo pracy przy tej tarcie i to jest taaaaaki duży plus.
Polecam zrobić każdemu chociaż raz.
cieszę się, to jedna z moich ulubionych tart
Zrobiłam! Cudo, niebo w gębie! Powtarzam 🙂super przepis!
<33
Robiłam te tartę rok temu na walentynki i planuje rownież w tym roku. Wtedy jednak białka ktore zostały użyłam i zrobiłam a’la beze jako wierzchnia warstwę. Nie pamietam jednak jak to sie miało do pieczenia. Czy w wersji z białkami należy piec od razu z nimi przez cały czas czy dołożyć je pózniej? Jak myślisz?
To moje ulubione ciasto w tej chwili ❤️ Myślisz, że dałoby się zamienić cytrynę na kiwi?
Tarta genialna, wczoraj robiłam ją poraz trzeci, każdemu mega smakuje. Niestety dla mnie masa jest trochę zbyt muląca, więc następnym razem spróbuję zmniejszyć ilość cukru w lemoniadzie o 1/4. Dodatkowo podpiekam wcześniej spód, bo od razu pieczony z masą ciężko się podpieka.
Spróbowałam też z bezą – wyszło genialnie 🙂
I zrezygnowałam z kawałków cytryn w lemoniadzie, bo nie straczyło mi ich i też wyszło świetnie 🙂
No i ten spód – bajka!
Czy tarta może stać poza lodówką tak około 2h?
Tak
Czy mogę zamiast 3 żółtek i 2 jajek dać 5 żółtek? Zostały mi z bezy i szukam pomysłu żeby je wykorzystać 🙂
Czy ta tartę można zrobić dzień przed podaniem?
Tak