W tygodniu załatwiam śniadanie błyskawiczną owsianką – stop – ale nie tą z płatków błyskawicznych! Jednakże jest dość szybka, a od poniedziałku do piątku to istotna kwestia. Co innego w weekendy; długie spanie, leniwe wstawanie, późne śniadanie – musi być późno, jeśli ryżanka gotuje się godzinę. Co to takiego, przecież w niektóre dni można sobie pozwolić. Zresztą, kto zabronił na ten czas wrócić pod pierzynę?
Niemniej jednak, warto. Długie gotowanie się opłaca, brązowy ryż pod wpływem wydłużonej obróbki termicznej zmienia konsystencję na bardziej “kleikową”, ale w pozytywnym tego słowa znaczeniu. Przeciwnie do polenty czy płatków owsianych nie rozpada się i zachowuje kształt swoich ziaren. Ugotowany w mleku migdałowym ma jeszcze silniejszą orzechową nutę niż zwykle, a podany z karmelizowaną gruszką i prażonymi migdałami, jest wprost wyborny. Dla tak rozkosznych śniadań się żyje (i wcześniej wstaje).
Migdałowa ryżanka z brązowego ryżu z karmelizowaną gruszką:
2 porcje
½ szklanki brązowego ryżu
2 szklanki mleka migdałowego
3 łyżki miodu lub cukru kokosowego
ziarenka z połowy laski wanilii
szczypta soli
Dzień wcześniej namocz ryż w zimnej wodzie. Odsącz ryż i umieść w rondelku z mlekiem migdałowym, wanilią, solą i miodem lub cukrem, doprowadź do wrzenia. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez godzinę, aż ryż wchłonie mleko i stanie się gęsty oraz kremowy. Ryżance dobrze zrobi 10 minut pod przykryciem na wyłączonym ogniu, ostatecznie zaobsorbuje mleko i smaki. Międzyczasie przygotuj karmelizowane gruszki.
Karmelizowane gruszki w cukrze kokosowym z wanilią & prażone migdały:
¼ szklanki migdałów
1 gruszka, twarda
1 łyżka cukru kokosowego, można zamienić na brązowy
1 łyżeczka masła
ziarenka z połowy laski wanilii
Rozgrzej małą patelnię i upraż na niej migdały, aż zaczną intensywniej pachnąć i lekko się przypalać, zajmie to około 3 minuty. Odstaw do miseczki i po przestygnięciu pokrój na grube plasterki.
Gruszkę pokrój w dość dużą kostkę. Nie obieram jej, lubię powłokę jaką tworzy skórka, ale jeśli wolisz bez – zrób to. Na patelnię po migdałach wsyp łyżkę cukru, rozprowadź po całej patelni, podgrzewaj przez 2 – 3 minuty. Dodaj masło i ziarenka wanilii, przemieszaj, karmel powinien intensywnie bulgotać. Dorzuć pokrojoną gruszkę, obtocz ją w sosie i smaż jeszcze przez 3 – 4 minuty, aż zmięknie.
Ryżankę przełóż do miseczek, poddaj z karmelizowaną gruszką i migdałami.
Otaguj zdjęcie swojej potrawy na instagramie hasztagiem #rozkoszny @rozkoszny. Będzie mi bardzo miło, tak samo jak zostawisz komentarz pod postem, co myślisz. Smacznego!
Wasz,
rozkoszny
3 komentarze
Nie wiedziałam, że z brązowego ryżu wyjdzie coś tak niesamowitego. Przepis ekstra 🙂
Trochę się to gotuje, ale zdecydowanie warto 🍴😊