Migdałowa ryżanka z brązowego ryżu z karmelizowaną gruszką

W tygodniu załatwiam śniadanie błyskawiczną owsianką – stop – ale nie tą z płatków błyskawicznych! Jednakże jest dość szybka, a od poniedziałku do piątku to istotna kwestia. Co innego w weekendy; długie spanie, leniwe wstawanie, późne śniadanie – musi być późno, jeśli ryżanka gotuje się godzinę. Co to takiego, przecież w niektóre dni można sobie pozwolić. Zresztą, kto zabronił na ten czas wrócić pod pierzynę?

Migdałowa ryżanka z brązowego ryżu z karmelizowaną gruszką 1

Niemniej jednak, warto. Długie gotowanie się opłaca, brązowy ryż pod wpływem wydłużonej obróbki termicznej zmienia konsystencję na bardziej “kleikową”, ale w pozytywnym tego słowa znaczeniu. Przeciwnie do polenty czy płatków owsianych nie rozpada się i zachowuje kształt swoich ziaren. Ugotowany w mleku migdałowym ma jeszcze silniejszą orzechową nutę niż zwykle, a podany z karmelizowaną gruszką i prażonymi migdałami, jest wprost wyborny. Dla tak rozkosznych śniadań się żyje (i wcześniej wstaje).

Migdałowa ryżanka z brązowego ryżu z karmelizowaną gruszką 2

Migdałowa ryżanka z brązowego ryżu z karmelizowaną gruszką:
2 porcje
½ szklanki brązowego ryżu
2 szklanki mleka migdałowego
3 łyżki miodu lub cukru kokosowego
ziarenka z połowy laski wanilii
szczypta soli

Dzień wcześniej namocz ryż w zimnej wodzie. Odsącz ryż i umieść w rondelku z mlekiem migdałowym, wanilią, solą i miodem lub cukrem, doprowadź do wrzenia. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez godzinę, aż ryż wchłonie mleko i stanie się gęsty oraz kremowy. Ryżance dobrze zrobi 10 minut pod przykryciem na wyłączonym ogniu, ostatecznie zaobsorbuje mleko i smaki. Międzyczasie przygotuj karmelizowane gruszki.

Karmelizowane gruszki w cukrze kokosowym z wanilią & prażone migdały:
¼ szklanki migdałów
1 gruszka, twarda
1 łyżka cukru kokosowego, można zamienić na brązowy
1 łyżeczka masła
ziarenka z połowy laski wanilii

Rozgrzej małą patelnię i upraż na niej migdały, aż zaczną intensywniej pachnąć i lekko się przypalać, zajmie to około 3 minuty. Odstaw do miseczki i po przestygnięciu pokrój na grube plasterki.

Gruszkę pokrój w dość dużą kostkę. Nie obieram jej, lubię powłokę jaką tworzy skórka, ale jeśli wolisz bez – zrób to. Na patelnię po migdałach wsyp łyżkę cukru, rozprowadź po całej patelni, podgrzewaj przez 2 – 3 minuty. Dodaj masło i ziarenka wanilii, przemieszaj, karmel powinien intensywnie bulgotać. Dorzuć pokrojoną gruszkę, obtocz ją w sosie i smaż jeszcze przez 3 – 4 minuty, aż zmięknie.

Ryżankę przełóż do miseczek, poddaj z karmelizowaną gruszką i migdałami.

Otaguj zdjęcie swojej potrawy na instagramie hasztagiem #rozkoszny @rozkoszny. Będzie mi bardzo miło, tak samo jak zostawisz komentarz pod postem, co myślisz. Smacznego!

Wasz,
rozkoszny

Migdałowa ryżanka z brązowego ryżu z karmelizowaną gruszką 3 Migdałowa ryżanka z brązowego ryżu z karmelizowaną gruszką 4 Migdałowa ryżanka z brązowego ryżu z karmelizowaną gruszką 5

UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

3 komentarze

słodkiegotowanie 11 marca, 2018 - 3:10 pm

Nie wiedziałam, że z brązowego ryżu wyjdzie coś tak niesamowitego. Przepis ekstra 🙂

Reply
rozkoszny 11 marca, 2018 - 3:13 pm

Trochę się to gotuje, ale zdecydowanie warto 🍴😊

Reply

Leave a Comment