Rugelachy: listkujące rogaliki z konfiturą malinową i kardamonem

Mam okropną słabość do listkującego ciasta. O ile przygotowanie croissantów w domu jest żmudne, tak zrobienie tych maślanych rugelachów z maliną oraz kardamonem sprowadza się do zmiksowania i rozwałkowania ciasta. Uwierzcie, ono zmienia życie. Naprawdę.

Croissanty warto zrobić. Szczególnie, że mamy teraz mnóstwo czasu, który spędzamy w domu. Jednak na dłuższą metę zostawiam je specjalistom ze profesjonalnym sprzętem do laminacji (przeczytajcie moją historię o Ani Rożalskiej z Montażowni, mistrzyni!). Ciasto na bazie serka kremowego typu Philadelphia, które często stosuje się w żydowskich rugelachach jest wam dobrze znane. Wykorzystuję je w galette. To jeden z rewolucyjnych, niesamowicie popularnych przepisów z bloga, który – naprawdę! – zmienia życie. Na lepsze oczywiście. W galette ciasto listkuje jedynie na brzegach, oddając pierwsze skrzypce tonie boskich, sezonowych owoców. W przypadku rogalików jest na odwrót. Można naprawdę je docenić. Każdy rogalik jest niesamowite maślany, niemiłosiernie kruszy się płatami i otula kardamonowo-malinowym smakiem. Jest to rzecz absolutnie rozkoszna.

Rugelachy: listkujące rogaliki z konfiturą malinową i kardamonem 1

Rugelachy: listkujące rogaliki z konfiturą malinową i kardamonem
24 rogalików
Ciasto
1 ¾ szklanki (220 g) mąki pszennej
1 łyżeczka cukru
1/8 łyżeczki soli
135 g serek śmietankowego (typu Philapdephia, Twój Smak, Łaciaty), w temperaturze pokojowej
200 g masła, zimnego
1 łyżka (20 g) kwaśnej śmietany

Nadzienie
⅔ szklanki (220 g) konfitury lub dżemu malinowego
2 łyżeczki kardamonu
1 łyżeczka skórki z cytryny
⅔ szklanki (80 g) orzechów włoskich, migdałów, pekan lub pistacji

1 jajko + 1 łyżka mleka, na glazurę
cukier trzcinowy

1. Mąkę, cukier i szczyptę soli wymieszaj w dużej misce (najlepiej miksera planetarnego). Dodaj ser i masło w kawałkach, a następnie łyżkę śmietany. Połącz za pomocą miksera, ustawionego na średnie obroty. Utworzy się jednolita, lekko klejącą masa. Podziel ją na 3 części. Spłaszcz je i owiń folią spożywczą. Wstaw do lodówki na minimum 1 godzinę.

2. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza (góra-dół). Dwie blachy wyłóż papierem do pieczenia. Konfiturę wymieszaj z kardamonem i skórką z cytryny. Drobno posiekaj orzechy.

3. Na omączonym blacie rozwałkuj pierwszą część ciasta na okrąg o średnicy około 23 cm. Używając talerza lub pokrywki do garnka odetnij nierówne brzegi (ze skrawków może powstać czwarta część ciasta). Rozsmaruj na cieście 2 łyżki konfitury i obsyp je 2 łyżkami posiekanych orzechów. Pokrój na 8 trójkątów. Zawiń je, zaczynając od podstawy trójkąta. Umieść na blasze do pieczenia ogonkiem do góry (to ważne, dzięki temu nadzienie nie wypłynie). Powtórz z resztą ciasta, tworząc w sumie 24 rogaliki. Na jednej blaszce zmieści się 12 rogalików.

5. Schładzaj rogaliki przez 30 minut w lodówce. Jajko i mleko zmiksuj blenderem lub roztrzep widelcem. Posmaruj glazurą rogaliki. Obsyp je brązowym cukrem.

6. Piecz około 20 minut, do lekkiego wyrośnięcia i zarumienienia. Odstaw do przestygnięcia. Upiecz kolejną partię rogalików.

Rady/porady
Nie wyrzucaj skrawków ciasta. Odkładaj je do lodówki po każdej części, a finalnie zlep je w kolejną – czwartą.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Wasz,
Rozkoszny

Rugelachy: listkujące rogaliki z konfiturą malinową i kardamonem 2

Rugelachy: listkujące rogaliki z konfiturą malinową i kardamonem 3
Rugelachy: listkujące rogaliki z konfiturą malinową i kardamonem 4
UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

63 komentarze

Kasia 17 maja, 2020 - 11:20 pm

Czy ciasto listkujące nada się do przygotowanie portugalskiego pastel de nata ?

Reply
rozkoszny 18 maja, 2020 - 10:23 am

myślę, że to dobry pomysł!

Reply
Brygida 21 kwietnia, 2024 - 4:05 pm

Pychotka dawno nie jadłam czegoś tak pysznego. Trochę podchodziłam do tego z rezerwa czytając powyższe komentarze. Nic się nie klej nie trzeba dodawać więcej mąki. Wszytko wyważone 😋

Reply
Alicja 25 maja, 2020 - 7:56 pm

Jaka może być przyczyna tego że nie wyrosły ani troszkę? 🙁

Reply
rozkoszny 25 maja, 2020 - 9:13 pm

Jeśli nie wyrosły ani trochę to prawdopodobnie ciasto było zbyt cienko rozwałkowane

Reply
Elżbieta 27 maja, 2020 - 2:52 pm

Jakiej mniej więcej grubości powinno być rozwałkowane ciasto? około 5 mm ?

Reply
rozkoszny 27 maja, 2020 - 5:11 pm

Tak, mniej więcej

Reply
Mariusz 29 maja, 2020 - 10:44 pm

Efekt jest ZASKAKUJĄCY. Listkują się cudownie 🙂

Reply
CookUp 31 maja, 2020 - 9:50 pm

Ależ to przepięknie wygląda! A jeśli jeszcze do tego zmienia życie to chyba nie ma sensu zastanawiać się ani chwili. Po prostu trzeba je zrobić. Właściwie czujemy ten maślany smak, który perfekcyjnie komponuje się z owocami.

Reply
Ania 1 czerwca, 2020 - 12:46 am

Uwielbiam Twoje przepisy, ale te rogale chyba mają jednak trochę za dużo masła – blacha była cała nim pokryta, z ciekawości zlałam je z grubsza do miseczki – wyszły ze 2 łyżki, a zostały jeszcze resztki i na blaszce i na papierze, który był przesiąknięty. Ciasto chłodzone dłużej niż godzinę przed pieczeniem, wiec masło było zimne. Nadzienie rewelacja i efekt serka super, ale masła jednak całej kostki więcej nie dam 😉

Reply
rozkoszny 1 czerwca, 2020 - 10:14 am

Hmmm to ciekawe, bo mi się tak nigdy nie przytrafiło, i innym czytelnikom z tego co obserwuję – mówisz, że rogaliki były chłodzone, więc wszystko powinno być ok.
Pomyślę nad tym, co mogło pójść nie tak (choć tak się zdarza w croissantach, jeśli nie są wystarczająco schłodzone)

Reply
Agnieszka 6 maja, 2021 - 11:58 am

Mi również tak się przydarzyło. Ciasto chłodzone około godziny. Poza tym było strasznie lepiące i sporo mąki poszło do podsypania. Efekt smakowy to już kwestia gustu. Wg mnie ciekawe smakowo, ale za cenę pracy z tak wymagającym ciastem niewarte zachodu 🙁 Zdecydowanie wolę inne przepisy z tego bloga.

Reply
rozkoszny 6 maja, 2021 - 2:22 pm

Odmierzałaś gramaturą czy miarkami? Ciasto po schłodzeniu nie powinno być lepiące, więc może za mało mąki w cieście?

Reply
Patrycja 1 czerwca, 2020 - 1:39 pm

Witam. Czy serek śmietankowy Almette da radę??

Reply
rozkoszny 1 czerwca, 2020 - 2:23 pm

Tak, ale lepsze efekty daje kremowy

Reply
Rav954 24 czerwca, 2020 - 10:59 am

Rewelacja te rogaliki! Rozkoszny Ty mnie nigdy nie zawodzisz :****

Reply
rozkoszny 24 czerwca, 2020 - 11:06 am

<3

Reply
Emilia 27 czerwca, 2020 - 10:16 am

A co myślisz o połączeniu truskawki i kardamonu? Nie mam akurat dżemu malinowego i nie wiem czy odpuszczać w takim wypadku przyprawę

Reply
rozkoszny 27 czerwca, 2020 - 1:44 pm

Też pasuje, aczkolwiek myślę, że konfiturę truskawkową gorzej się nakłada na ciasto

Reply
Haneczka 30 lipca, 2020 - 7:02 pm

czy można w tym przypadku użyć jakiegoś dżemu? przykładowo własnej roboty dżemik porzeczkowy?

Reply
rozkoszny 30 lipca, 2020 - 8:36 pm

tak, jeśli nie jest „lejący”

Reply
Sarah 28 sierpnia, 2020 - 5:53 pm

To ciasto było trudne, nie było opcji żeby rozwałkować, jakoś uklepałam. Ale wyszło, chociaż dawałam mu jakieś 5% szans 😀 kardamon robi tu robotę, z malinami to jest totalne kubkowe szaleństwo. Pozdrawiam

Reply
rozkoszny 29 sierpnia, 2020 - 4:51 pm

coś poszło nie tak, bo one bardzo dobrze się rozwałkowuje :/

Reply
Sarah 3 września, 2020 - 3:18 pm

Robiłam te rogaliki w Stanach, tutaj te produkty są trochę inne, np. serek Philadelphia jest bardziej zbity, a kwaśna śmietana nie taka płynna, bardziej konsystencją przypomina serek… Ciężko powiedzieć, bo naprawdę trzymałam się przepisu. Ale wyszło i było smaczne, tylko przy lepieniu miałam moment załamania… Chciałam spróbować to gaelette ale teraz to się chyba nie odważe 😀

Reply
Majka 12 września, 2020 - 6:19 pm

Jakie to pyyyszne 🥰 Po pierwszym chce się drugiego i następnego i następnego…😉

Reply
rozkoszny 12 września, 2020 - 9:08 pm

skąd ja to znam… haha

Reply
Barbara 30 września, 2020 - 3:24 pm

Czy na drugi dzień będą tak samo kruche?

Reply
rozkoszny 30 września, 2020 - 6:08 pm

niestety nie, najlepiej smakują w dzień pieczenia

Reply
Maria 7 listopada, 2020 - 12:06 am

czym można zastąpić jajko w glazurze?

Reply
rozkoszny 7 listopada, 2020 - 12:48 pm

można ewentualnie posmarować samą kremówką

Reply
Ola 13 listopada, 2020 - 1:01 pm

Przepyszne i łatwe do zrobienia! Wykorzystałam ciasto do zrobienia rogali w stylu świętomarcińskich i wyszły fantastycznie 🙂 Kolejny cudownie rozkoszny przepis:) Dziękuję.

Reply
Agnieszka 27 listopada, 2020 - 5:48 pm

Czy ciasto może być wyrabiane ręcznie? A może użycie miksera ma specjalne znaczenie dla listkowania?

Reply
rozkoszny 27 listopada, 2020 - 6:10 pm

Można wyrobić ręcznie, ale należy zrobić to bardzo sprawnie, aby nie ocieplić zbytnio ciasta

Reply
Justyna 4 grudnia, 2020 - 8:54 pm

Wiem, że kluczem przepisu jest kardamon ale czy można go zastąpić inna przyprawą?

Reply
rozkoszny 5 grudnia, 2020 - 11:23 am

Oczywiście, można też pominąć

Reply
Julia Scierska 16 grudnia, 2020 - 11:35 am

Czy można serek kremowy zastąpić twarogiem? 😉

Reply
rozkoszny 16 grudnia, 2020 - 11:42 am

nie

Reply
Magdalena 21 kwietnia, 2024 - 7:12 pm

Tak, robiłam podobne z twarogiem 😉

Reply
Dominika 1 stycznia, 2021 - 2:12 pm

Przepyszne. Uważam, że kardamon jest kluczowy w tym przepisie.

Reply
rozkoszny 2 stycznia, 2021 - 5:56 pm

magiczny składnik <3

Reply
Karolina 17 stycznia, 2021 - 10:04 pm

Czy ciasto można zrobić dzień wcześniej i zostawić w lodówce na całą noc?

Reply
rozkoszny 17 stycznia, 2021 - 11:25 pm

tak, jak najbardziej!

Reply
Ula 10 sierpnia, 2021 - 10:56 pm

Czy można surowe ciasto zamrozić, by było na bliżej nieokreśloną przyszłość?

Reply
IGA 4 marca, 2022 - 12:03 pm

Mozna uzyc maki pelnoziarnistej zamiast pszennej?

Reply
rozkoszny 4 marca, 2022 - 5:04 pm

Niestety nie

Reply
Aga 19 marca, 2022 - 9:34 pm

Hejka, czy rogaliki wyszłyby gdyby zrobić je np z nutellą i orzechami?
Czy lepiej użyć jakiegoś innego kremu?
Z konfiturą wyszły pycha!
Pozdrawiam 🙂

Reply
rozkoszny 20 marca, 2022 - 9:37 am

Hej, wyjdą 🙂

Reply
Klaudia 18 czerwca, 2022 - 1:22 pm

Za pierwszym razem wyszły rewelacyjne! A za drugim udało mi się je popsuć i wyszły „rozlane” trochę, tak jak tu ktoś pisał wcześniej. W moim przypadku tak się stało przez to, że użyłam dżemu zamiast konfitury – więc nie polecam takiej zmiany 🤣

Reply
rozkoszny 19 czerwca, 2022 - 2:16 pm

Dzięki za tip dla innych!

Reply
Agnieszka 17 grudnia, 2022 - 8:14 pm

Hejka, czy z konfiturą różaną dobrze by się te rogaliki komponowały? Bo szukam czegoś co miałoby w składzie ciasta właśnie serek, albo najlepiej ser biały.
I jeszcze jedna kwestia – można jakoś „rozmaić” taką konfiturę różaną? Bo jak dla mnie taki różany smak jest nieco za mocny, ale w lżejszej wersji jak najbardziej 🙂

Reply
Julia 25 października, 2023 - 4:25 pm

Możesz wymieszać z konfitura malinowa albo kremem/pasta z pistacji

Reply
Małgośka 31 marca, 2023 - 5:01 pm

Są fantastyczne. Lekko kwaśne, pachnące i listkują na cuda. Mają jedną wadę. Nie da się od nich oderwać dopóki nie znikną wszystkie.

Reply
Małgośka 5 kwietnia, 2023 - 10:15 am

Zrobiłam też z nutellą i drugie z żurawina z chilli. Fantastyczne

Reply
Zosia 8 października, 2023 - 9:29 pm

Hej, czy można czymś zastąpić orzechy?

Reply
rozkoszny 9 października, 2023 - 10:30 am

Można pominąć i zrobić tylko z konfiturą

Reply
Kristi 5 listopada, 2023 - 7:59 pm

Ciasto wyszło ok ale po upieczeniu były w środku nie do końca gotowe z zakalcem.

Reply
Ula 21 kwietnia, 2024 - 1:43 pm

A wiesz może, dlaczego masło wypływa z ciasta w piekarniku? Mam tak teraz w tych rogalikach i tak samo było w przypadku cynamonek. Później ciasto jest mokre i twarde. Dzieje się tak tylko w przypadku pieczenia w moim piekarniku, więc może to coś z nim związane, ale nie rozumiem dlaczego.

Reply
rozkoszny 22 kwietnia, 2024 - 4:23 pm

może za niska temperatura?

Reply
Pola 21 kwietnia, 2024 - 3:23 pm

One są obłędnie pyszne. Zrobiłam z dżemem brzoskwiniowym i płatkami migdałów. A zamiast serka dałam ricottę z mleka owczego, dała super posmak. Już się zastanawiam jakie będą kolejne.

Reply
MJ 26 kwietnia, 2024 - 1:56 pm

Czy smietanę można zamienić na jogurt grecki?

Reply
Kasia 1 maja, 2024 - 11:44 am

Rozkoszny ! Ty mnie nigdy nie zawodzisz. Przepis jak zwykle sztos ! Niestety nie milam kardamonu, następnym razem muszę wypróbować nadzienia z nim. Twoje przepisy to wyższa szkoła gotowania. Podziwiam Twój talent i wiedze ❤️

Reply
Karolina aaa 22 czerwca, 2024 - 5:30 pm

Obłędne !
Ale wizualnie daleko im do Twoich. Rogaliki wyrosły, ale rozlały się tam na boki – takie płaskie rogaliki plus size 😂
Ciasto po wyjęciu z misy robota było mocno klejące, chyba dużo bardziej niż Twoje na filmiku na ig. Może to to? Za mało mąki? Niby wszytsko zgodnie z przepisem 🙁

Reply
Kinga 3 lipca, 2024 - 1:45 pm

Wiedzialam ze to nie jest dobry pomysl, wyszly pyszne i juz polowy nie ma a jestem sama !!! W wersji z różą, mam nieuleczalna obsesję na jej punkcie

Reply

Leave a Comment