Rugelachy: listkujące rogaliki z konfiturą malinową i kardamonem

Mam okropną słabość do listkującego ciasta. O ile przygotowanie croissantów w domu jest żmudne, tak zrobienie tych maślanych rugelachów z maliną oraz kardamonem sprowadza się do zmiksowania i rozwałkowania ciasta. Uwierzcie, ono zmienia życie. Naprawdę.

Croissanty warto zrobić. Szczególnie, że mamy teraz mnóstwo czasu, który spędzamy w domu. Jednak na dłuższą metę zostawiam je specjalistom ze profesjonalnym sprzętem do laminacji (przeczytajcie moją historię o Ani Rożalskiej z Montażowni, mistrzyni!). Ciasto na bazie serka kremowego typu Philadelphia, które często stosuje się w żydowskich rugelachach jest wam dobrze znane. Wykorzystuję je w galette. To jeden z rewolucyjnych, niesamowicie popularnych przepisów z bloga, który – naprawdę! – zmienia życie. Na lepsze oczywiście. W galette ciasto listkuje jedynie na brzegach, oddając pierwsze skrzypce tonie boskich, sezonowych owoców. W przypadku rogalików jest na odwrót. Można naprawdę je docenić. Każdy rogalik jest niesamowite maślany, niemiłosiernie kruszy się płatami i otula kardamonowo-malinowym smakiem. Jest to rzecz absolutnie rozkoszna.

Rugelachy: listkujące rogaliki z konfiturą malinową i kardamonem 1

Rugelachy: listkujące rogaliki z konfiturą malinową i kardamonem
36 – 48 małych rogalików
Ciasto
1 ¾ szklanki (220 g) mąki pszennej
1 łyżeczka cukru
szczypta soli
150 g serek kremowego (typu Philapdephia, Twój Smak, Łaciaty), w temperaturze pokojowej
200 g masła, zimnego
1 łyżka (20 g) kwaśnej śmietany

Nadzienie
1 szklanki (260 g) konfitury lub dżemu malinowego
3 łyżeczki kardamonu
1 łyżeczka skórki z cytryny
⅔ szklanki (80 g) orzechów włoskich, migdałów, pekan lub pistacji

1 jajko + 1 łyżka mleka, na glazurę
cukier brązowy

1. Mąkę, cukier i szczyptę soli wymieszaj w dużej misce (najlepiej miksera planetarnego). Dodaj ser i masło w kawałkach, a następnie łyżkę śmietany. Połącz za pomocą miksera, ustawionego na średnie obroty. Utworzy się jednolita, lekko klejącą masa. Podziel ją na 3 części. Spłaszcz je i owiń folią spożywczą. Wstaw do lodówki na minimum 1 godzinę.

2. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza (góra-dół). Dwie blachy wyłóż papierem do pieczenia. Konfiturę wymieszaj z kardamonem i skórką z cytryny. Drobno posiekaj orzechy.

3. Na omączonym blacie rozwałkuj pierwszą część ciasta na okrąg o średnicy około 23 cm. Używając talerza lub pokrywki do garnka odetnij nierówne brzegi (ze skrawków może powstać czwarta część ciasta). Rozsmaruj na cieście 2 łyżki konfitury i obsyp je 2 łyżkami posiekanych orzechów. Pokrój na 12 trójkątów. Zawiń je, zaczynając od podstawy trójkąta. Umieść na blasze do pieczenia ogonkiem do góry (to ważne, dzięki temu nadzienie nie wypłynie). Powtórz z resztą ciasta. Na jednej blaszce zmieści się 24 rogaliki.

5. Jajko i mleko zmiksuj blenderem lub roztrzep widelcem. Posmaruj glazurą rogaliki. Obsyp je brązowym cukrem. Jeśli masz możliwość, schłódź rogaliki (będę lepiej się listkować).

6. Piecz około 20 minut, do lekkiego wyrośnięcia i zarumienienia. Odstaw do przestygnięcia. Upiecz kolejną partię rogalików.

Rady/porady
Nie wyrzucaj skrawków ciasta. Odkładaj je do lodówki po każdej części, a finalnie zlep je w kolejną – czwartą. Zamiast 36 rogalików, będzie 48!

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Wasz,
Rozkoszny

Rugelachy: listkujące rogaliki z konfiturą malinową i kardamonem 2

Rugelachy: listkujące rogaliki z konfiturą malinową i kardamonem 3
Rugelachy: listkujące rogaliki z konfiturą malinową i kardamonem 4
UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

18 komentarzy

Kasia 17 maja, 2020 - 11:20 pm

Czy ciasto listkujące nada się do przygotowanie portugalskiego pastel de nata ?

Reply
rozkoszny 18 maja, 2020 - 10:23 am

myślę, że to dobry pomysł!

Reply
Alicja 25 maja, 2020 - 7:56 pm

Jaka może być przyczyna tego że nie wyrosły ani troszkę? 🙁

Reply
rozkoszny 25 maja, 2020 - 9:13 pm

Jeśli nie wyrosły ani trochę to prawdopodobnie ciasto było zbyt cienko rozwałkowane

Reply
Elżbieta 27 maja, 2020 - 2:52 pm

Jakiej mniej więcej grubości powinno być rozwałkowane ciasto? około 5 mm ?

Reply
rozkoszny 27 maja, 2020 - 5:11 pm

Tak, mniej więcej

Reply
Mariusz 29 maja, 2020 - 10:44 pm

Efekt jest ZASKAKUJĄCY. Listkują się cudownie 🙂

Reply
CookUp 31 maja, 2020 - 9:50 pm

Ależ to przepięknie wygląda! A jeśli jeszcze do tego zmienia życie to chyba nie ma sensu zastanawiać się ani chwili. Po prostu trzeba je zrobić. Właściwie czujemy ten maślany smak, który perfekcyjnie komponuje się z owocami.

Reply
Ania 1 czerwca, 2020 - 12:46 am

Uwielbiam Twoje przepisy, ale te rogale chyba mają jednak trochę za dużo masła – blacha była cała nim pokryta, z ciekawości zlałam je z grubsza do miseczki – wyszły ze 2 łyżki, a zostały jeszcze resztki i na blaszce i na papierze, który był przesiąknięty. Ciasto chłodzone dłużej niż godzinę przed pieczeniem, wiec masło było zimne. Nadzienie rewelacja i efekt serka super, ale masła jednak całej kostki więcej nie dam 😉

Reply
rozkoszny 1 czerwca, 2020 - 10:14 am

Hmmm to ciekawe, bo mi się tak nigdy nie przytrafiło, i innym czytelnikom z tego co obserwuję – mówisz, że rogaliki były chłodzone, więc wszystko powinno być ok.
Pomyślę nad tym, co mogło pójść nie tak (choć tak się zdarza w croissantach, jeśli nie są wystarczająco schłodzone)

Reply
Patrycja 1 czerwca, 2020 - 1:39 pm

Witam. Czy serek śmietankowy Almette da radę??

Reply
rozkoszny 1 czerwca, 2020 - 2:23 pm

Tak, ale lepsze efekty daje kremowy

Reply
Rav954 24 czerwca, 2020 - 10:59 am

Rewelacja te rogaliki! Rozkoszny Ty mnie nigdy nie zawodzisz :****

Reply
rozkoszny 24 czerwca, 2020 - 11:06 am

<3

Reply
Emilia 27 czerwca, 2020 - 10:16 am

A co myślisz o połączeniu truskawki i kardamonu? Nie mam akurat dżemu malinowego i nie wiem czy odpuszczać w takim wypadku przyprawę

Reply
rozkoszny 27 czerwca, 2020 - 1:44 pm

Też pasuje, aczkolwiek myślę, że konfiturę truskawkową gorzej się nakłada na ciasto

Reply
Haneczka 30 lipca, 2020 - 7:02 pm

czy można w tym przypadku użyć jakiegoś dżemu? przykładowo własnej roboty dżemik porzeczkowy?

Reply
rozkoszny 30 lipca, 2020 - 8:36 pm

tak, jeśli nie jest „lejący”

Reply

Leave a Comment