Mam okropną słabość do listkującego ciasta. O ile przygotowanie croissantów w domu jest żmudne, tak zrobienie tych maślanych rugelachów z maliną oraz kardamonem sprowadza się do zmiksowania i rozwałkowania ciasta. Uwierzcie, ono zmienia życie. Naprawdę.
Croissanty warto zrobić. Szczególnie, że mamy teraz mnóstwo czasu, który spędzamy w domu. Jednak na dłuższą metę zostawiam je specjalistom ze profesjonalnym sprzętem do laminacji (przeczytajcie moją historię o Ani Rożalskiej z Montażowni, mistrzyni!). Ciasto na bazie serka kremowego typu Philadelphia, które często stosuje się w żydowskich rugelachach jest wam dobrze znane. Wykorzystuję je w galette. To jeden z rewolucyjnych, niesamowicie popularnych przepisów z bloga, który – naprawdę! – zmienia życie. Na lepsze oczywiście. W galette ciasto listkuje jedynie na brzegach, oddając pierwsze skrzypce tonie boskich, sezonowych owoców. W przypadku rogalików jest na odwrót. Można naprawdę je docenić. Każdy rogalik jest niesamowite maślany, niemiłosiernie kruszy się płatami i otula kardamonowo-malinowym smakiem. Jest to rzecz absolutnie rozkoszna.

Rugelachy: listkujące rogaliki z konfiturą malinową i kardamonem
24 rogalików
Ciasto
1 ¾ szklanki (220 g) mąki pszennej
1 łyżeczka cukru
1/8 łyżeczki soli
135 g serek śmietankowego (typu Philapdephia, Twój Smak, Łaciaty), w temperaturze pokojowej
200 g masła, zimnego
1 łyżka (20 g) kwaśnej śmietany
Nadzienie
⅔ szklanki (220 g) konfitury lub dżemu malinowego
2 łyżeczki kardamonu
1 łyżeczka skórki z cytryny
⅔ szklanki (80 g) orzechów włoskich, migdałów, pekan lub pistacji
1 jajko + 1 łyżka mleka, na glazurę
cukier trzcinowy
1. Mąkę, cukier i szczyptę soli wymieszaj w dużej misce (najlepiej miksera planetarnego). Dodaj ser i masło w kawałkach, a następnie łyżkę śmietany. Połącz za pomocą miksera, ustawionego na średnie obroty. Utworzy się jednolita, lekko klejącą masa. Podziel ją na 3 części. Spłaszcz je i owiń folią spożywczą. Wstaw do lodówki na minimum 1 godzinę.
2. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza (góra-dół). Dwie blachy wyłóż papierem do pieczenia. Konfiturę wymieszaj z kardamonem i skórką z cytryny. Drobno posiekaj orzechy.
3. Na omączonym blacie rozwałkuj pierwszą część ciasta na okrąg o średnicy około 23 cm. Używając talerza lub pokrywki do garnka odetnij nierówne brzegi (ze skrawków może powstać czwarta część ciasta). Rozsmaruj na cieście 2 łyżki konfitury i obsyp je 2 łyżkami posiekanych orzechów. Pokrój na 8 trójkątów. Zawiń je, zaczynając od podstawy trójkąta. Umieść na blasze do pieczenia ogonkiem do góry (to ważne, dzięki temu nadzienie nie wypłynie). Powtórz z resztą ciasta, tworząc w sumie 24 rogaliki. Na jednej blaszce zmieści się 12 rogalików.
5. Schładzaj rogaliki przez 30 minut w lodówce. Jajko i mleko zmiksuj blenderem lub roztrzep widelcem. Posmaruj glazurą rogaliki. Obsyp je brązowym cukrem.
6. Piecz około 20 minut, do lekkiego wyrośnięcia i zarumienienia. Odstaw do przestygnięcia. Upiecz kolejną partię rogalików.
Rady/porady
Nie wyrzucaj skrawków ciasta. Odkładaj je do lodówki po każdej części, a finalnie zlep je w kolejną – czwartą.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.
Wasz,
Rozkoszny



63 komentarze
Czy ciasto listkujące nada się do przygotowanie portugalskiego pastel de nata ?
myślę, że to dobry pomysł!
Pychotka dawno nie jadłam czegoś tak pysznego. Trochę podchodziłam do tego z rezerwa czytając powyższe komentarze. Nic się nie klej nie trzeba dodawać więcej mąki. Wszytko wyważone 😋
Jaka może być przyczyna tego że nie wyrosły ani troszkę? 🙁
Jeśli nie wyrosły ani trochę to prawdopodobnie ciasto było zbyt cienko rozwałkowane
Jakiej mniej więcej grubości powinno być rozwałkowane ciasto? około 5 mm ?
Tak, mniej więcej
Efekt jest ZASKAKUJĄCY. Listkują się cudownie 🙂
Ależ to przepięknie wygląda! A jeśli jeszcze do tego zmienia życie to chyba nie ma sensu zastanawiać się ani chwili. Po prostu trzeba je zrobić. Właściwie czujemy ten maślany smak, który perfekcyjnie komponuje się z owocami.
Uwielbiam Twoje przepisy, ale te rogale chyba mają jednak trochę za dużo masła – blacha była cała nim pokryta, z ciekawości zlałam je z grubsza do miseczki – wyszły ze 2 łyżki, a zostały jeszcze resztki i na blaszce i na papierze, który był przesiąknięty. Ciasto chłodzone dłużej niż godzinę przed pieczeniem, wiec masło było zimne. Nadzienie rewelacja i efekt serka super, ale masła jednak całej kostki więcej nie dam 😉
Hmmm to ciekawe, bo mi się tak nigdy nie przytrafiło, i innym czytelnikom z tego co obserwuję – mówisz, że rogaliki były chłodzone, więc wszystko powinno być ok.
Pomyślę nad tym, co mogło pójść nie tak (choć tak się zdarza w croissantach, jeśli nie są wystarczająco schłodzone)
Mi również tak się przydarzyło. Ciasto chłodzone około godziny. Poza tym było strasznie lepiące i sporo mąki poszło do podsypania. Efekt smakowy to już kwestia gustu. Wg mnie ciekawe smakowo, ale za cenę pracy z tak wymagającym ciastem niewarte zachodu 🙁 Zdecydowanie wolę inne przepisy z tego bloga.
Odmierzałaś gramaturą czy miarkami? Ciasto po schłodzeniu nie powinno być lepiące, więc może za mało mąki w cieście?
Witam. Czy serek śmietankowy Almette da radę??
Tak, ale lepsze efekty daje kremowy
Rewelacja te rogaliki! Rozkoszny Ty mnie nigdy nie zawodzisz :****
<3
A co myślisz o połączeniu truskawki i kardamonu? Nie mam akurat dżemu malinowego i nie wiem czy odpuszczać w takim wypadku przyprawę
Też pasuje, aczkolwiek myślę, że konfiturę truskawkową gorzej się nakłada na ciasto
czy można w tym przypadku użyć jakiegoś dżemu? przykładowo własnej roboty dżemik porzeczkowy?
tak, jeśli nie jest „lejący”
To ciasto było trudne, nie było opcji żeby rozwałkować, jakoś uklepałam. Ale wyszło, chociaż dawałam mu jakieś 5% szans 😀 kardamon robi tu robotę, z malinami to jest totalne kubkowe szaleństwo. Pozdrawiam
coś poszło nie tak, bo one bardzo dobrze się rozwałkowuje :/
Robiłam te rogaliki w Stanach, tutaj te produkty są trochę inne, np. serek Philadelphia jest bardziej zbity, a kwaśna śmietana nie taka płynna, bardziej konsystencją przypomina serek… Ciężko powiedzieć, bo naprawdę trzymałam się przepisu. Ale wyszło i było smaczne, tylko przy lepieniu miałam moment załamania… Chciałam spróbować to gaelette ale teraz to się chyba nie odważe 😀
Jakie to pyyyszne 🥰 Po pierwszym chce się drugiego i następnego i następnego…😉
skąd ja to znam… haha
Czy na drugi dzień będą tak samo kruche?
niestety nie, najlepiej smakują w dzień pieczenia
czym można zastąpić jajko w glazurze?
można ewentualnie posmarować samą kremówką
Przepyszne i łatwe do zrobienia! Wykorzystałam ciasto do zrobienia rogali w stylu świętomarcińskich i wyszły fantastycznie 🙂 Kolejny cudownie rozkoszny przepis:) Dziękuję.
Czy ciasto może być wyrabiane ręcznie? A może użycie miksera ma specjalne znaczenie dla listkowania?
Można wyrobić ręcznie, ale należy zrobić to bardzo sprawnie, aby nie ocieplić zbytnio ciasta
Wiem, że kluczem przepisu jest kardamon ale czy można go zastąpić inna przyprawą?
Oczywiście, można też pominąć
Czy można serek kremowy zastąpić twarogiem? 😉
nie
Tak, robiłam podobne z twarogiem 😉
Przepyszne. Uważam, że kardamon jest kluczowy w tym przepisie.
magiczny składnik <3
Czy ciasto można zrobić dzień wcześniej i zostawić w lodówce na całą noc?
tak, jak najbardziej!
Czy można surowe ciasto zamrozić, by było na bliżej nieokreśloną przyszłość?
Mozna uzyc maki pelnoziarnistej zamiast pszennej?
Niestety nie
Hejka, czy rogaliki wyszłyby gdyby zrobić je np z nutellą i orzechami?
Czy lepiej użyć jakiegoś innego kremu?
Z konfiturą wyszły pycha!
Pozdrawiam 🙂
Hej, wyjdą 🙂
Za pierwszym razem wyszły rewelacyjne! A za drugim udało mi się je popsuć i wyszły „rozlane” trochę, tak jak tu ktoś pisał wcześniej. W moim przypadku tak się stało przez to, że użyłam dżemu zamiast konfitury – więc nie polecam takiej zmiany 🤣
Dzięki za tip dla innych!
Hejka, czy z konfiturą różaną dobrze by się te rogaliki komponowały? Bo szukam czegoś co miałoby w składzie ciasta właśnie serek, albo najlepiej ser biały.
I jeszcze jedna kwestia – można jakoś „rozmaić” taką konfiturę różaną? Bo jak dla mnie taki różany smak jest nieco za mocny, ale w lżejszej wersji jak najbardziej 🙂
Możesz wymieszać z konfitura malinowa albo kremem/pasta z pistacji
Są fantastyczne. Lekko kwaśne, pachnące i listkują na cuda. Mają jedną wadę. Nie da się od nich oderwać dopóki nie znikną wszystkie.
Zrobiłam też z nutellą i drugie z żurawina z chilli. Fantastyczne
Hej, czy można czymś zastąpić orzechy?
Można pominąć i zrobić tylko z konfiturą
Ciasto wyszło ok ale po upieczeniu były w środku nie do końca gotowe z zakalcem.
A wiesz może, dlaczego masło wypływa z ciasta w piekarniku? Mam tak teraz w tych rogalikach i tak samo było w przypadku cynamonek. Później ciasto jest mokre i twarde. Dzieje się tak tylko w przypadku pieczenia w moim piekarniku, więc może to coś z nim związane, ale nie rozumiem dlaczego.
może za niska temperatura?
One są obłędnie pyszne. Zrobiłam z dżemem brzoskwiniowym i płatkami migdałów. A zamiast serka dałam ricottę z mleka owczego, dała super posmak. Już się zastanawiam jakie będą kolejne.
Czy smietanę można zamienić na jogurt grecki?
Rozkoszny ! Ty mnie nigdy nie zawodzisz. Przepis jak zwykle sztos ! Niestety nie milam kardamonu, następnym razem muszę wypróbować nadzienia z nim. Twoje przepisy to wyższa szkoła gotowania. Podziwiam Twój talent i wiedze ❤️
Obłędne !
Ale wizualnie daleko im do Twoich. Rogaliki wyrosły, ale rozlały się tam na boki – takie płaskie rogaliki plus size 😂
Ciasto po wyjęciu z misy robota było mocno klejące, chyba dużo bardziej niż Twoje na filmiku na ig. Może to to? Za mało mąki? Niby wszytsko zgodnie z przepisem 🙁
Wiedzialam ze to nie jest dobry pomysl, wyszly pyszne i juz polowy nie ma a jestem sama !!! W wersji z różą, mam nieuleczalna obsesję na jej punkcie