Jest subtelnie orzeźwiająca, przywołująca na myśl tropikalną bryzę. Masa limonkowa, lekka niczym pianka, rozpływa się na języku wraz z kremem jogurtowym i strzelającym między zębami spodem kokosowym.
Po ogromnym sukcesie tarty cytrynowej, intensywnej, wielowarstwowej i zdecydowanej w smaku, przyszedł czas na jej bardziej subtelną koleżankę – limonkową. Klimatem przenosi w tropiki: delikatne, długie nuty limonki tylko rozbudzają zmysły, a dodatek mleka skondensowanego nadaje lekko karmelowego smaku łagodzącego cytrusowe orzeźwienie. Tarta jest niesamowicie lekka ze względu na ubite na sztywno białka, które następnie mieszane są z masą – nadaje jej to piankowej, wprost rajskiej konsystencji.
No i ten chrupiący kokos. Nie od dziś wiadomo, że doznania smakowe nie są warunkowane tylko przez sam… smak, a także przez struktury, konsystencje i warstwy – najlepiej zróżnicowane. Tak też krem i masa są aksamitne, a spód kontrastuje chrupkością, nadając przy tym dodatkowego, tropikalnego smaku.
Tarta limonkowa na mleku skondensowanym
forma 23 cm
Spód
150 g ciasteczek owsianych
2 łyżki cukru (jeśli ciastka są mało słodkie)
szczypta soli
40 g masła, rozpuszczonego
40 g oleju kokosowego extra virgin, płynnego
Masa
2 białka
3 żółtka
1 szklanka (280 g) mleka skondensowanego słodzonego (⅔ puszki)
¾ szklanki soku z limonki (około 6 – 8 sztuk)
2 łyżeczki skórki z limonki
szczypta soli
Wierzch
250 g mascarpone
3 łyżki cukru pudru
1 szklanka (110 g) jogurtu greckiego
½ łyżeczki skórki z limonki, plus do posypania
1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Formę do tarty (najlepiej z wyjmowanym dnem) wysmaruj masłem. Ciastka pokrusz na drobne kawałki, zachowując trochę większych kawałków – możesz zrobić to ręcznie lub malakserem. Wymieszaj z cukrem, masłem oraz olejem kokosowym. Masę ciasteczkową przełóż do formy, wyrównaj i wygładź, tak aby przylegała do jej dna i boków. Piecz 10 – 15 minut, aż do zezłocenia. Wystudź.
2. Białka ubij na sztywną pianę, odstaw na bok. Żółtka utrzyj z mlekiem skondensowanym na aksamitną, jasną masę, zajmie to 2 – 3 minuty. Dodaj sok i skórkę z limonki, połącz za pomocą szpatułki (radzę nie używać miksera, bo skórka z limonki zbije się w grudki). Dopraw małą szczyptą soli dla przełamania smaku. Delikatnie wmieszaj białka w 3 turach.
3. Masę przelej na wystudzony spód. Piecz przez około 20 minut, aż masa się zetnie, ale będzie wciąż “dygocząca, galaretkowata”. Miej oko na tartę, aby nie zaczęła się przyrumieniać – jeśli tak się stanie, zmniejsz odrobinę temperaturę i przykryj ją folią aluminiową. Wystudź, schłodź w lodówce.
4. Mascarpone ubij z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodaj jogurt grecki i skórkę z limonki, wymieszaj dokładnie szpatułką. Przełóż na schłodzoną tartę, obsyp skórką z limonki dla zniewalającego efektu.
Rady/porady
1. Jeśli nie używasz w swojej kuchni oleju kokosowego, nie szkodzi, nie musisz go specjalnie kupować. Zastąp olej większą ilością masła, a ciasteczka podmień na kokosowe.
2. Tarta bez kremu jogurtowego wytrzyma 5 dni w lodówce, z kremem do 2 – 3 dni.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz mnie na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób. Buziaki!
Wasz,
Rozkoszny
40 komentarzy
jakie ciasteczka polecasz?
ja użyłem domowych, ale proszę szukać takich o najprostrzym składzie (wiem, że nie jest to łatwe). Jeśli nie spód ciasteczkowy, to można zrobić taki jak w tarcie cytrynowej, redukując ilości soli do 1/2 łyżeczki i pomijając proces palenia masła 🙂
http://rozkoszny.pl/tarta-cytrynowa-na-palonym-masle/
Ja mam pytanie odnośnie punktu 4. Czy powinno się dodać skórkę z limonki czy z cytryny? W składnikach na początku jest jedno a w wykonaniu jest drugie 🙂
Ah, mój błąd – oczywiście z limonki! 🍴
Rozkoszny, myślisz, że z sokiem z cytryn by też się udało ? 🙂 robiłam z limonkami – super ale jednak goryczka nie każdemu pasuje
Jak najbardziej! 🍴
Nie udało mi się w sklepie zdobyć słodzonego mleka skondensowanego. Czy uda się z mlekiem skondensowanemym, niesłodzonym jeśli dorzucę cukru?
Niestety nie, bo skondensowane słodzone jest gęste
Jednak walczyłam jeszcze z tym mlekiem. Posłodziłam i podgotowałam, ciągle mieszając aż zgęstniało. Udało się. Tarta wyszła przepyszna. 😊
Bardzo się cieszę, że się udało! Trzeba walczyć o swoje 🙂
Cześć, tarta chłodzi się już w lodówce i tu pojawiło się pytanie – jak długo powinna tam zostać zanim wyłożę na nią krem? Czy tak jak sernik baskijski 8h czy nie koniecznie tak długo?
Cześć, jedynie do schłodzenia, 2-3 h
Nawet udało się jej tyle postać 🙂 Rodzinka (w tym teściowa) zachwycona! Po genialnych serniku baskijskim i tarcie limonkowej w ten weekend pora na ciasto pomarańczowe, dzięki za fantastyczne przepisy 😀
Zrobilam wg przepisu i zniknela w mig i sale pochwaly otrzymalam.Pyszna,orzezwiajaca, dziekuje Za przepis 😊
super ^^
Ta tarta to NIEBO 💚
<3
Przepis istnie rozkoszny! Z wielką chęcią go wypróbuję. Mam tylko pytanie czy na spód ciasta pod masę będzie pasował curd mango (mam do wykorzystania mango i żółtka) ?
będzie!
Jakie wymiary powinna mieć forma?
Ciasto zsuwa się ze ścianek formy. Po upieczeniu został tylko spód, bez brzegów. Trzymanie w lodowce przed upierzeniem nic nie pomogło. Dodanie dodatkowej porcji ciastek też nie pomogło, ciasto zostało płynne.
Spód nie będzie trzymać się boków, jeśli ciasta nie zostały dobrze zmiksowane.
Czy można zrobić spód taki jak w tarcie na palonym maśle?
tak 🙂
Czy krem jogurtowy jest takidj konsystencji aby móc go jeszcze przystroić? Chce zrobić coś na urodziny córki:) jeśli nie to może jest jakiś cudowny sposób aby był gestrzy? 🙂 kochamy i pozdrawiamy
Cześć, jest raczej rzadki na jakieś fikuśne przystrajanie
Niestety ilość cukru w mleku skondensowanym słodzonym nie pozwoliła mi wziąć go z półki, z uwagi na to, że moje limonki miały ponad dwa razy więcej soku niż Twoje [?!], podwoiłam ilość kremu. Nie wystudziłam do końca ciasteczek owsianych, po podpieczeniu od razu położyłam na to tę nieszczęsną masę. W piekarniku wyrosło jak suflet, wystając na ponad 5 cm powyżej formy, po wyjęciu okazało się niejadalne. Okropnie kwaśne, o konsystencji piany do naczyń ze spodem z mokrych herbatników. Wiem co zrobiłam nie tak, zostawiam ten komentarz ku nauczce dla przyszłych pokoleń.
Czy myślisz, że wersja z marakują miałaby szanse na powodzenie? Co więcej nie świeżymi owocami gdyż o nie bardzo trudno ale z pulpą z marakui? Kochamy marakuje, Twój przepis wygląda bardzo dobrze i kusi żeby spróbować. Chyba, że masz w swoich zbiorach przepis na ciasto z marakują, do którego nie dotarłam. Dziękuję 🙂
Przymierzam się do tarty na Wielkanoc. TYlko nie wiem w ilu stopniach ją piec? I czy z termoobiegiem czy tylko góra dół? Juz sie nie mogę doczekać rezultatu:D
180 C 🙂
Termobieg czy góra dół?
Góra-dół
Cofaaaaam – juz widzę w ilu:)
Rozkoszny, szkoda ze brakuje informacji o tym ze mleko powinno być schłodzone żeby dało się je ubić. Próbowałam ubić mleko w temperaturze pokojowej i masa wcale sie nie zrobiła puszysta. Mleko w sklepie stoi na polce, a nie w lodowce – taka informacja powinna sie znalezc w przepisie. Tarta wyszła płaska jak naleśnik 😞
Co zrobić żeby spód nie rozmakał? Zawsze mam ten problem, w serniku baskijskim podobnie
Jakie wymiary powinna mieć forma?
23 cm
Jest przepyszna! Zrobiłam wszystko dokładnie według przepisu i wyszła idealnie, wszyscy goście bardzo chwalili 😀 Po tarcie cytrynowej to zdecydowanie moja druga ulubienica 🙂
Tarte robilam pierwszy raz i już na etapie wyrabiania spodu zauwazylam że ilość masła w stosunku do pokruszonych ciastek jest za duża. W dodatku po upieczeniu i schodzeniu nie ma możliwości pokrojenia i nałożenia kawałka tarty. Spod jest miękki i przykleja się do blachy przez co tarta cała się rozpada przy próbie nałożenia na talerz. Nie polecam przepisu.
Tarta się nie rozpada, jeś;i ciasta będą bardzo dobrze zmielone. To dzięki właśnie masłu spód jest usztywniony.