Tarta limonkowa na mleku skondensowanym

Jest subtelnie orzeźwiająca, przywołująca na myśl tropikalną bryzę. Masa limonkowa, lekka niczym pianka, rozpływa się na języku wraz z kremem jogurtowym i strzelającym między zębami spodem kokosowym.

Po ogromnym sukcesie tarty cytrynowej, intensywnej, wielowarstwowej i zdecydowanej w smaku, przyszedł czas na jej bardziej subtelną koleżankę – limonkową. Klimatem przenosi w tropiki: delikatne, długie nuty limonki tylko rozbudzają zmysły, a dodatek mleka skondensowanego nadaje lekko karmelowego smaku łagodzącego cytrusowe orzeźwienie. Tarta jest niesamowicie lekka ze względu na ubite na sztywno białka, które następnie mieszane są z masą – nadaje jej to piankowej, wprost rajskiej konsystencji.

No i ten chrupiący kokos. Nie od dziś wiadomo, że doznania smakowe nie są warunkowane tylko przez sam… smak, a także przez struktury, konsystencje i warstwy – najlepiej zróżnicowane. Tak też krem i masa są aksamitne, a spód kontrastuje chrupkością, nadając przy tym dodatkowego, tropikalnego smaku.

Tarta limonkowa na mleku skondensowanym 3

Tarta limonkowa na mleku skondensowanym
forma 23 cm
Spód
150 g ciasteczek owsianych
2 łyżki cukru (jeśli ciastka są mało słodkie)
szczypta soli
40 g masła, rozpuszczonego
40 g oleju kokosowego extra virgin, płynnego

Masa
2 białka
3 żółtka
1 szklanka (280 g) mleka skondensowanego słodzonego (⅔ puszki)
¾ szklanki soku z limonki (około 6 – 8 sztuk)
2 łyżeczki skórki z limonki
szczypta soli

Wierzch
250 g mascarpone
3 łyżki cukru pudru
1 szklanka (110 g) jogurtu greckiego
½ łyżeczki skórki z limonki, plus do posypania

1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Formę do tarty (najlepiej z wyjmowanym dnem) wysmaruj masłem. Ciastka pokrusz na drobne kawałki, zachowując trochę większych kawałków – możesz zrobić to ręcznie lub malakserem. Wymieszaj z cukrem, masłem oraz olejem kokosowym. Masę ciasteczkową przełóż do formy, wyrównaj i wygładź, tak aby przylegała do jej dna i boków. Piecz 10 – 15 minut, aż do zezłocenia. Wystudź.

2. Białka ubij na sztywną pianę, odstaw na bok. Żółtka utrzyj z mlekiem skondensowanym na aksamitną, jasną masę, zajmie to 2 – 3 minuty. Dodaj sok i skórkę z limonki, połącz za pomocą szpatułki (radzę nie używać miksera, bo skórka z limonki zbije się w grudki). Dopraw małą szczyptą soli dla przełamania smaku. Delikatnie wmieszaj białka w 3 turach.

3. Masę przelej na wystudzony spód. Piecz przez około 20 minut, aż masa się zetnie, ale będzie wciąż “dygocząca, galaretkowata”. Miej oko na tartę, aby nie zaczęła się przyrumieniać – jeśli tak się stanie, zmniejsz odrobinę temperaturę i przykryj ją folią aluminiową. Wystudź, schłodź w lodówce.

4. Mascarpone ubij z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodaj jogurt grecki i skórkę z limonki, wymieszaj dokładnie szpatułką. Przełóż na schłodzoną tartę, obsyp skórką z limonki dla zniewalającego efektu.

Rady/porady
1. Jeśli nie używasz w swojej kuchni oleju kokosowego, nie szkodzi, nie musisz go specjalnie kupować. Zastąp olej większą ilością masła, a ciasteczka podmień na kokosowe.
2. Tarta bez kremu jogurtowego wytrzyma 5 dni w lodówce, z kremem do 2 – 3 dni.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz mnie na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób. Buziaki!

Wasz,
Rozkoszny

Tarta limonkowa na mleku skondensowanym 4

UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

40 komentarzy

Syla 15 kwietnia, 2019 - 8:06 am

jakie ciasteczka polecasz?

Reply
rozkoszny 15 kwietnia, 2019 - 8:40 am

ja użyłem domowych, ale proszę szukać takich o najprostrzym składzie (wiem, że nie jest to łatwe). Jeśli nie spód ciasteczkowy, to można zrobić taki jak w tarcie cytrynowej, redukując ilości soli do 1/2 łyżeczki i pomijając proces palenia masła 🙂
http://rozkoszny.pl/tarta-cytrynowa-na-palonym-masle/

Reply
An 19 kwietnia, 2019 - 5:34 pm

Ja mam pytanie odnośnie punktu 4. Czy powinno się dodać skórkę z limonki czy z cytryny? W składnikach na początku jest jedno a w wykonaniu jest drugie 🙂

Reply
rozkoszny 19 kwietnia, 2019 - 5:36 pm

Ah, mój błąd – oczywiście z limonki! 🍴

Reply
monika 11 czerwca, 2019 - 4:56 am

Rozkoszny, myślisz, że z sokiem z cytryn by też się udało ? 🙂 robiłam z limonkami – super ale jednak goryczka nie każdemu pasuje

Reply
rozkoszny 11 czerwca, 2019 - 6:11 am

Jak najbardziej! 🍴

Reply
Iga 2 maja, 2020 - 11:08 am

Nie udało mi się w sklepie zdobyć słodzonego mleka skondensowanego. Czy uda się z mlekiem skondensowanemym, niesłodzonym jeśli dorzucę cukru?

Reply
rozkoszny 2 maja, 2020 - 11:39 am

Niestety nie, bo skondensowane słodzone jest gęste

Reply
Iga 5 maja, 2020 - 10:32 am

Jednak walczyłam jeszcze z tym mlekiem. Posłodziłam i podgotowałam, ciągle mieszając aż zgęstniało. Udało się. Tarta wyszła przepyszna. 😊

Reply
rozkoszny 5 maja, 2020 - 11:45 am

Bardzo się cieszę, że się udało! Trzeba walczyć o swoje 🙂

Reply
Kamil 5 czerwca, 2020 - 3:12 pm

Cześć, tarta chłodzi się już w lodówce i tu pojawiło się pytanie – jak długo powinna tam zostać zanim wyłożę na nią krem? Czy tak jak sernik baskijski 8h czy nie koniecznie tak długo?

Reply
rozkoszny 5 czerwca, 2020 - 5:16 pm

Cześć, jedynie do schłodzenia, 2-3 h

Reply
KAMIL 23 czerwca, 2020 - 10:19 pm

Nawet udało się jej tyle postać 🙂 Rodzinka (w tym teściowa) zachwycona! Po genialnych serniku baskijskim i tarcie limonkowej w ten weekend pora na ciasto pomarańczowe, dzięki za fantastyczne przepisy 😀

Reply
Emilia 12 lipca, 2020 - 9:23 pm

Zrobilam wg przepisu i zniknela w mig i sale pochwaly otrzymalam.Pyszna,orzezwiajaca, dziekuje Za przepis 😊

Reply
rozkoszny 13 lipca, 2020 - 10:54 am

super ^^

Reply
Jess 1 marca, 2021 - 2:35 pm

Ta tarta to NIEBO 💚

Reply
rozkoszny 1 marca, 2021 - 8:15 pm

<3

Reply
Paula 2 marca, 2021 - 9:10 pm

Przepis istnie rozkoszny! Z wielką chęcią go wypróbuję. Mam tylko pytanie czy na spód ciasta pod masę będzie pasował curd mango (mam do wykorzystania mango i żółtka) ?

Reply
rozkoszny 2 marca, 2021 - 10:36 pm

będzie!

Reply
Just 5 kwietnia, 2023 - 11:27 pm

Jakie wymiary powinna mieć forma?

Reply
Lara 8 maja, 2021 - 1:47 pm

Ciasto zsuwa się ze ścianek formy. Po upieczeniu został tylko spód, bez brzegów. Trzymanie w lodowce przed upierzeniem nic nie pomogło. Dodanie dodatkowej porcji ciastek też nie pomogło, ciasto zostało płynne.

Reply
rozkoszny 8 maja, 2021 - 6:20 pm

Spód nie będzie trzymać się boków, jeśli ciasta nie zostały dobrze zmiksowane.

Reply
Magda 18 grudnia, 2021 - 10:04 am

Czy można zrobić spód taki jak w tarcie na palonym maśle?

Reply
rozkoszny 18 grudnia, 2021 - 12:35 pm

tak 🙂

Reply
Olga 26 grudnia, 2021 - 7:07 pm

Czy krem jogurtowy jest takidj konsystencji aby móc go jeszcze przystroić? Chce zrobić coś na urodziny córki:) jeśli nie to może jest jakiś cudowny sposób aby był gestrzy? 🙂 kochamy i pozdrawiamy

Reply
rozkoszny 28 grudnia, 2021 - 11:30 am

Cześć, jest raczej rzadki na jakieś fikuśne przystrajanie

Reply
Zuzanna 26 stycznia, 2022 - 10:28 am

Niestety ilość cukru w mleku skondensowanym słodzonym nie pozwoliła mi wziąć go z półki, z uwagi na to, że moje limonki miały ponad dwa razy więcej soku niż Twoje [?!], podwoiłam ilość kremu. Nie wystudziłam do końca ciasteczek owsianych, po podpieczeniu od razu położyłam na to tę nieszczęsną masę. W piekarniku wyrosło jak suflet, wystając na ponad 5 cm powyżej formy, po wyjęciu okazało się niejadalne. Okropnie kwaśne, o konsystencji piany do naczyń ze spodem z mokrych herbatników. Wiem co zrobiłam nie tak, zostawiam ten komentarz ku nauczce dla przyszłych pokoleń.

Reply
Ola 12 kwietnia, 2022 - 8:32 pm

Czy myślisz, że wersja z marakują miałaby szanse na powodzenie? Co więcej nie świeżymi owocami gdyż o nie bardzo trudno ale z pulpą z marakui? Kochamy marakuje, Twój przepis wygląda bardzo dobrze i kusi żeby spróbować. Chyba, że masz w swoich zbiorach przepis na ciasto z marakują, do którego nie dotarłam. Dziękuję 🙂

Reply
Sławka 13 kwietnia, 2022 - 3:48 pm

Przymierzam się do tarty na Wielkanoc. TYlko nie wiem w ilu stopniach ją piec? I czy z termoobiegiem czy tylko góra dół? Juz sie nie mogę doczekać rezultatu:D

Reply
rozkoszny 13 kwietnia, 2022 - 4:53 pm

180 C 🙂

Reply
Paula 15 kwietnia, 2022 - 10:07 pm

Termobieg czy góra dół?

Reply
rozkoszny 16 kwietnia, 2022 - 12:48 pm

Góra-dół

Reply
Sławka 13 kwietnia, 2022 - 3:49 pm

Cofaaaaam – juz widzę w ilu:)

Reply
Olga 16 kwietnia, 2022 - 5:52 pm

Rozkoszny, szkoda ze brakuje informacji o tym ze mleko powinno być schłodzone żeby dało się je ubić. Próbowałam ubić mleko w temperaturze pokojowej i masa wcale sie nie zrobiła puszysta. Mleko w sklepie stoi na polce, a nie w lodowce – taka informacja powinna sie znalezc w przepisie. Tarta wyszła płaska jak naleśnik 😞

Reply
Ewelina 18 marca, 2023 - 6:26 pm

Co zrobić żeby spód nie rozmakał? Zawsze mam ten problem, w serniku baskijskim podobnie

Reply
Just 5 kwietnia, 2023 - 11:29 pm

Jakie wymiary powinna mieć forma?

Reply
rozkoszny 6 kwietnia, 2023 - 12:09 pm

23 cm

Reply
arhus 12 października, 2023 - 3:40 pm

Jest przepyszna! Zrobiłam wszystko dokładnie według przepisu i wyszła idealnie, wszyscy goście bardzo chwalili 😀 Po tarcie cytrynowej to zdecydowanie moja druga ulubienica 🙂

Reply
Ania 6 stycznia, 2025 - 10:17 am

Tarte robilam pierwszy raz i już na etapie wyrabiania spodu zauwazylam że ilość masła w stosunku do pokruszonych ciastek jest za duża. W dodatku po upieczeniu i schodzeniu nie ma możliwości pokrojenia i nałożenia kawałka tarty. Spod jest miękki i przykleja się do blachy przez co tarta cała się rozpada przy próbie nałożenia na talerz. Nie polecam przepisu.

Reply
rozkoszny 7 stycznia, 2025 - 2:16 pm

Tarta się nie rozpada, jeś;i ciasta będą bardzo dobrze zmielone. To dzięki właśnie masłu spód jest usztywniony.

Reply

Leave a Comment