Słyszycie to? To sznycelek. Ale z bakłażana. W rumianej panierce z panko, sezamu i parmezanu. Palce lizać.
Wege schabowych vel sznycli jest sporo. A to z kalafiora, a to selera czy a to z soi. Każdy ma swoje zalety. W kategorii nieprzyzwoicie pysznego, o kremowym wnętrzu i chrupiącej panierce, wygrywa bakłażan. Inspiracją do tego dania był filipiński klasyk: omlet bakłażanowy tartang talong. Oczywiście można opanierować go w zwykłej bułce tartej, ale mieszanka panko, sezamu i parmezanu wznosi go na innym poziom.

Sznycelek z bakłażana
2 porcje
2 średnie bakłażany
2 łyżki oliwy
3 łyżki mąki pszennej
½ łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej
1 duże jajko
1 łyżeczka octu jabłkowego
1 szklanka (60 g) panko
½ szklanki (85 g) startego sera długodojrzewającego typu parmezan
½ szklanki (70 g) sezamu
olej rzepakowy, do smażenia
1. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni Celsjusza (góra-dół). Nakłuj widelcem bakłażany z każdej stron po kilka-kilkanaście razy. Nasamruj je oliwą i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz, aż zmiękną, a ich skórka ściemnieje, 25 – 30 minut.
2. Odstaw bakłażany, aby przestygły, na około 10 minut. Obierz ze skórki, zachowując zdrewniały czubek. Za pomocą widelca, rozpłaszcz je na 1 ½ cm placki.
3. Przygotuj stanowiska do panierowania: w jednej misce wymieszaj mąkę z solą, w drugiej jajko z octem, a w trzeciej panko, starty ser i sezam.
4. Rozgrzej sporo oleju na patelni na dużym ogniu (chcesz, aby bakłażany bardzo szybko się usmażyły, aby nie wchłonęły za dużo tłuszczu).
5. Obtocz jednego bakłażana w mące, potem w jajku, a na końcu w panko, dociskając go jak najwięcej. Smaż, aż będzie zarumieniony, po 1 – 2 minuty na stronę. Przełóż na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem kuchennym i powtórz z drugim bakłażanem.
6. Podawaj z sosem pomidorowym (u mnie poza sezonem kruszone pomidory z puszki plus oliwa i sól) i śnieżycą parmezanu!
Rady/porady
Sznycel można upiec, ale z patelni będą dużo, dużo lepsze!
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.
Wasz,
Rozkoszny

11 komentarzy
czym mogę zastąpić sezam?
drobno posiekanymi orzechami
Zrobiłam – wyszły pyszne i rzeczywiście nie wchłonęły tłuszczu.
cieszę się!
Ktoś już może próbował robić w Air Fryer?
No fajnie fajnie, ale na fotce on sie plawi w sosiku, moze dwa slowa na ten temat, bo zrobilam go przed chwila i jednak czegos brakuje… Kropla cytryny ciut podkrecila smak ale nadal nie jest to hit. Wyglada super ale, poprosze o jakies propozyje z czym go laczyc 🙂
tak jak podaję we wpisie, bakłażana podałem po prostu z krojonymi pomidorami z puszki (plus odrobina oliwy i soli morskiej)
Nigdzie nie ma mowy o pomidorach, ani w składnikach ani w opisie przygotowani, chyba żem ślepy
Pyszne.Nie miałem panko więc dałem bułkę tartą.
Tej panierki panko, parmezanu i ze sami jest znacznie za dużo do dwóch bakłażanów, zrobiłem. Połowy składników a i tak połowa została,
przeczytaj jeszcze raz.. „6. Podawaj z sosem pomidorowym (u mnie poza sezonem kruszone pomidory z puszki plus oliwa i sól) i śnieżycą parmezanu!”