Sznycelek z bakłażana

Słyszycie to? To sznycelek. Ale z bakłażana. W rumianej panierce z panko, sezamu i parmezanu. Palce lizać.

Wege schabowych vel sznycli jest sporo. A to z kalafiora, a to selera czy a to z soi. Każdy ma swoje zalety. W kategorii nieprzyzwoicie pysznego, o kremowym wnętrzu i chrupiącej panierce, wygrywa bakłażan. Inspiracją do tego dania był filipiński klasyk: omlet bakłażanowy tartang talong. Oczywiście można opanierować go w zwykłej bułce tartej, ale mieszanka panko, sezamu i parmezanu wznosi go na innym poziom.

Sznycelek z bakłażana

Sznycelek z bakłażana
2 porcje
2 średnie bakłażany
2 łyżki oliwy
3 łyżki mąki pszennej
½ łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej
1 duże jajko
1 łyżeczka octu jabłkowego
1 szklanka (60 g) panko
½ szklanki (85 g) startego sera długodojrzewającego typu parmezan
½ szklanki (70 g) sezamu
olej rzepakowy, do smażenia

1. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni Celsjusza (góra-dół). Nakłuj widelcem bakłażany z każdej stron po kilka-kilkanaście razy. Nasamruj je oliwą i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz, aż zmiękną, a ich skórka ściemnieje, 25 – 30 minut.

2. Odstaw bakłażany, aby przestygły, na około 10 minut. Obierz ze skórki, zachowując zdrewniały czubek. Za pomocą widelca, rozpłaszcz je na 1 ½ cm placki.

3. Przygotuj stanowiska do panierowania: w jednej misce wymieszaj mąkę z solą, w drugiej jajko z octem, a w trzeciej panko, starty ser i sezam.

4. Rozgrzej sporo oleju na patelni na dużym ogniu (chcesz, aby bakłażany bardzo szybko się usmażyły, aby nie wchłonęły za dużo tłuszczu).

5. Obtocz jednego bakłażana w mące, potem w jajku, a na końcu w panko, dociskając go jak najwięcej. Smaż, aż będzie zarumieniony, po 1 – 2 minuty na stronę. Przełóż na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem kuchennym i powtórz z drugim bakłażanem.

6. Podawaj z sosem pomidorowym (u mnie poza sezonem kruszone pomidory z puszki plus oliwa i sól) i śnieżycą parmezanu!

Rady/porady
Sznycel można upiec, ale z patelni będą dużo, dużo lepsze!

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Wasz,
Rozkoszny

Sznycelek z bakłażana
UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

11 komentarzy

Zosia 15 marca, 2025 - 1:29 pm

czym mogę zastąpić sezam?

Reply
rozkoszny 30 marca, 2025 - 5:45 pm

drobno posiekanymi orzechami

Reply
Basia P. 16 marca, 2025 - 10:10 pm

Zrobiłam – wyszły pyszne i rzeczywiście nie wchłonęły tłuszczu.

Reply
rozkoszny 30 marca, 2025 - 5:47 pm

cieszę się!

Reply
Martyna 17 marca, 2025 - 8:16 pm

Ktoś już może próbował robić w Air Fryer?

Reply
Marta 27 marca, 2025 - 4:58 pm

No fajnie fajnie, ale na fotce on sie plawi w sosiku, moze dwa slowa na ten temat, bo zrobilam go przed chwila i jednak czegos brakuje… Kropla cytryny ciut podkrecila smak ale nadal nie jest to hit. Wyglada super ale, poprosze o jakies propozyje z czym go laczyc 🙂

Reply
rozkoszny 30 marca, 2025 - 6:16 pm

tak jak podaję we wpisie, bakłażana podałem po prostu z krojonymi pomidorami z puszki (plus odrobina oliwy i soli morskiej)

Reply
Paw 4 kwietnia, 2025 - 4:38 pm

Nigdzie nie ma mowy o pomidorach, ani w składnikach ani w opisie przygotowani, chyba żem ślepy

Reply
Rafał 2 kwietnia, 2025 - 7:25 pm

Pyszne.Nie miałem panko więc dałem bułkę tartą.

Reply
P 5 kwietnia, 2025 - 5:21 pm

Tej panierki panko, parmezanu i ze sami jest znacznie za dużo do dwóch bakłażanów, zrobiłem. Połowy składników a i tak połowa została,

Reply
Elżbieta 7 kwietnia, 2025 - 3:20 pm

przeczytaj jeszcze raz.. „6. Podawaj z sosem pomidorowym (u mnie poza sezonem kruszone pomidory z puszki plus oliwa i sól) i śnieżycą parmezanu!”

Reply

Leave a Comment