Kilka ruchów łyżką i elektryzujący sos orzechowy gotowy. Teraz wystarczy go wymieszać z ciepłym makaronem, chlusnąć wodą po gotowaniu, by jedwabiście obtoczył kluski. Tak w 10 minut dawkuję sobie szczęście. Na zimno, jak i ciepło.
To jeden z moich ulubionych makaronów. Inspirowany jest tajskim makaronem na zimni liang mian i noworocznymi chińskimi nudlami Dan Dan, które jada się z jak najdłuższym makaronem symbolizującym długowieczność, by nadchodzący rok przyniósł szczęście. Przynosi mi on je wraz boską błogością za każdym razem, gdy zasiorbię te kluski. Sos orzechowy składa się z wielu komponentów, które jednak każdy z was powinien mieć w spiżarni*, jeśli choć trochę gustuje w kuchniach Azji. Przygotowanie polega po prostu na wymieszaniu ingrediencji – nic prostszego.
* Problematycznym może okazać się jedynie chrupiące chili w oleju lao gan ma, o które jednak warto się postarać. Kolejnym przepisem do wypróbowania z jego użyciem po makaronie w sosie orzechowym, jest krem z pietruszki z kurkumą i totalnie umamicznym sosem z chrupiącego chili i nie-mięsne wontony w oleju z chrupiącego chili. Jednak jeśli się nie uda – może podmienić je na płatki chili.
Szybki makaron w sosie orzechowym – na ciepło lub zimno
3 – 4 porcje
2 łyżki tahini
1 łyżka masła orzechowego
3 łyżki sosu sojowego
2 łyżki oleju sezamowego
2 łyżki octu ryżowego
1 łyżka chrupiącego chili w oleju lao gan ma (lub 1 łyżeczka płatków chili)
1 łyżeczka miodu
3 cm kłącza imbiru, starte
2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
300 g makaronu
1 ogórek szklarniowy, pokrojony na kawałki
3 łyżki sezamu
kolendra, do podania
1. Przygotuj sos orzechowy. W misce wymieszaj tahini, masło orzechowe i sos sojowy. Dodaj olej sezamowy, ocet ryżowy, chrupiące chili w oleju, miód, imbir i czosnek. Połącz i skosztuj. Sos ma być zbyt słony, kwaśny, odurzający.
2. Ugotuj makaron w wodzie słonej jak Morze Czarne. Zachowaj ½ szklanki wody po gotowaniu.
3. Makaron przełóż do dużej miski wraz z przygotowanym sosem orzechowym i ¼ szklanki zachowanej wody. Mieszaj, aż każda kluska obtoczy się w sosie. Dodaj więcej wody, jeśli trzeba rozluźnić jeszcze sos – powinien być dość płynny, po wyłożeniu na talerze zacznie szybko gęstnieć. Na tym etapie możesz przełożyć makaron do lodówki, by go schodzić – będzie smakować bosko na zimno, jak i ciepło. Podawaj z ogórkiem, sezamem i kolendrą, jeśli lubisz. Tak smakuje szczęście.
Rady/porady
Sos można zrobić w większej ilości i przechowywać do 2 tygodni w lodówce. Obiad gotowy w 10 min.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.
Wasz,
Rozkoszny
87 komentarzy
Robię!
na szczęście!
Właśnie jutro wjedzie. Czekam na przepis na jakieś ciasto, zdradzisz czy na dniach coś wjedzie na bloga ? 😊
Pracuję właśnie nad nowym przepisem, ale jeszcze potrzebuję trochę czasu 🙂
Wygląda mega 😀 Czy ocet ryżowy można czymś zastąpić (np. balsamicznym), czy lepiej pominąć?
Można ewentualnie zastąpić limonką – ale naprawdę warto kupić! To mój ulubiony (i najczęściej używany) ocet
Dzięki! Zostałam przekonana 🙂
Może głupie pytanie, ale na której tarce zetrzeć imbir?
Na drobnej – kto pyta, ten nie błądzi 🙂
Czy można użyć makaronu ryżowego?
Można, ale lepiej będzie pasować makaron pszenny
Jeśli mam do wyboru mie, ryżowy albo pszenne penne, który będzie najbliższy ideałowi? Staram się wyjadać resztki z szafek nie kupując nowych makaronów 😉
mie i pszenne penne będą oba bardzo dobre, ale postawiłbym na mie
A udon? Pasowałby mi udon ❤️
Manis czy Asin ten sos sojowy? 😉
Asin. Używam klasycznego Kikkomana
Czy masło orzechowe to takie 100% orzechów bez dodatku cukru i soli?
Moje ma chyba 99% orzechów z minimalnym dodatkiem cukru i soli
Jaki makaron bedzie najlepszy?☺️
Można użyć chiński makaron pszenny chow mein, do ramenu, ale ja najbardziej lubię włoskie bucatini
Miałam dodać zdjęcie na Instagram ale bylo takie rozkoszne że znikneło z talarzy w minutę ! Nowy ulubiony szybki obiad, dzięki!
trzeba zrobić powtórkę 😀
Czy jakieś inne warzywo również mogłoby się nadać zamiast ogórka? A może tofu?
Moim zdaniem ogórek jest istotny, bo nadaje lekkości. Można dorzucić jeszcze surową marchewkę pokrojoną w słupki albo kimchi. Oczywiście dalsze rozbudowania dania mile widziane
Kimchi do wersji na zimno sprawdziło się genialnie, a sądziłam, że to będzie dziwne połączenie 😀
Nie przepadam za „czystym” smakim tahini, ale wiem, że nadaje fajnej kremowości, dlatego zastanawiam się czy jest mocno wyczuwalne? Może można zamienić proporcje masła orzechowego i tahini? 🙂
PS. Sernik baskijski podbił serca wszystkich na Sylwestrowej imprezie <3
Tahini nie jest tutaj mocno wyczuwalne, to część składowa
Ja czuję posmak sezamu, ale to bardziej kwestia „posypki” niż samego tahini. Według mnie kompozycja smaków jest tutaj bardzo w punkt i żaden składnik się jakoś wybitnie nie wybija na tle innych, tak że bez obaw 😉
mój ci on. chociaż, jak zawsze, zmartwiłam się, że nie mam wszystkich składnoków
Ale dobrze je mieć! Przydadzą się do innych przepisów 🙂
Hej, ten przepis mi zawrocil w glowie. Bedzie robiony jak najszybciej 🙂
To maslo orzechowe uzyte w przepisie to peanut butter? Czy jakies inne?
Dzieki!
Tak, dokładnie
Dziekuje! Juz slinka cieknie 🙂
Czy można zamiast płatków chilli użyć pasty sambal olek? Będzie pasować?
Można
Tip dla tych którzy, tak jak ja, nie mają tahini… nie dodawajcie wody na końcu bo wyjdzie za rzadkie 😅 ale ciagle pyszne!
Aaa! Miałam w lodówce crispy chilli!
Makaron jest obłędny – dzięki! Wjeżdża na podium ulubionych, zaraz obok putaneski. Pyszny!
I ogórek jest konieczny👏👏
<3
Czy olej sezamowy można zastąpić jakim innym np. Kokosowym to mam w szafce 😉
Niestety nie
Mam tylko olej sezamowy z dodatkiem tofu. Czy ta mieszanka bardzo wpłynie na smak sosu, czy mogę go użyć? Czy lepiej szukać innego oleju jako zamiennika.
Wiedziałam, że będzie mi smakować, ale nie że aż tak! 😀 Bardzo uzależniający makaron. Zdecydowanie nie warto pomijać ogórka, bo dodaje takiej świeżości, no i fajnie, że coś chrupie, dzięki temu makaron aż tak nie „zamula” 😉
PS. Nie pomijajcie wody. Ja zapomniałam i rzeczywiście sos wtedy zbyt obkleja makaron. Szybko się człowiek robi syty 😉
JAKIE TO PYSZNE! <3
Uzalezni, prawda?
Ooooo mamuniu jakie to jest znakomite! Re We Lac Ja! Dodałam troszku na wierzch chrupiących boczniaków a la pulled pork – nie zdążyłam zrobić foty, bo wtrąbiłam w pół minuty! Dzięki za ten przepis :)))))))
takie dobre, że sylaby mi się pomieszały hehehhehe
brzmi bardzo dobrze!
Czy zamiast tahini mogę rozetrzec w moździerzu sezam, wyjdzie to samo?
Tak, można tak zrobić
Czy sam sos można zamrozić „na później „?
Mam ochotę coś dodać do makaronu ? Co radzisz ? Kurczak, tofu, krewetki ? I jak je przyrządzić ?
Może tofu? Lekko podsmażone
U mnie nie zdarzy na zimno zostac.Talerze sa wylizywane 🙂
<3
Czy takie danie mozna wykonac na cieplo majac juz ugotowany makaron z dnia poprzedniego, podsmazajac na patelni?
Z ugotowanego makaronu jedynie zapiekanki 🙂
Zrobilam ale wyszlo mi za ostre, bo zamiast chupiacego chili, wsypalam przyprawe chili 😅 czy masz jakis pomysl jak go podratowac zeby go uspokoic?
Może podwój składniki? Dobry sos na pewno się nie zmarnuje 🙂
Czy można zapytać skąd taki ładny głęboki talerz i miseczka z video? 🙏
Aoomi studio
Czy jest możliwe, że sos po raz drugi się „zważył”? Nie wiem jak to opisać ale po połączeniu składników w pewnej chwili zmienia kolor na bardzo ciemny brązowy i robią się grudki… Olej zaczyna się wytrącać i z kremowosci sosu nici…
O człowieku! Ale żeś mi zrobił kolację, tzn sam żem se zrobił 😉 mistrzostwo świata!
Smaczmego!
To było GENIALNE! Dodałam smażone tofu do makaronu i było mega pychaaa!
<3
Ten makaron to najlepsze, co mnie spotkało w tym roku <3 odtwarzałam już kilka Twoich przepisów i wszystkie mnie zachwycają, jednakże jest jeden problem: nie potrafię sobie zostawić dań na później, na kolejny dzień, wszystko idzie od razu. ja jestem zachwycona, moje ubrania chyba niekoniecznie 😀
Wszyscy są zachwyceni!
Czy każde tahini musi być gorzkie?? Moje takie jest… i przebija smak sosu. Jakiego użyliście?
Kurde nie polecam dodawać makaronu soba . Wsiąknął cały sos i jest totalnie bez smaku :c
Ten przepis zostanie ze mną na zawsze ♥️
Dodałam podsmażone tofu i świeżą kalarepę, która marnowała się w lodówce.
ROZKOSZNE!
Smacznego!
Nie mam tahinii. Można pominąć?
Czy sos sojowy mozna pominąć albo go czymś zastąpić?
Można zastąpić sosem tamari
Ekstra przepis, dziękuję!
Ponieważ robiłem to dla całej rodziny, w której jest dwóch trenujących i ciągle nienajedzonych nastolatków, zwiększyłem ilość sosu i wyszło mi go za dużo. I tu trzeba uważać bo gdy jest zbyt intensywnie to trochę pogarsza to doznania smakowe. A co do ogórka to polecam zrobić go lekko przyprawionego sosem sojowym, octem ryżowym i odrobiną cukru – wtedy przełamanie smaku jest jeszcze bardziej wyraźne. Generalnie super przepis!!!
Zrobiłam kilka razy, nie potrzebuję przełamania smaku w postaci ogórka:) zjadam do ostatniej kluski, to jest takie dobre!
Hej, czy mozna prosic o kalorczynosc (kcal, ilosc bialka, tluszczu itd)? 🙂
Hej, czy jest gdzies mozna rozpisana kalorycznosc? 🙂
Czy sam sos można zamrozić?
To jest nieziemsko pyszny sos – pasuje do wielu rzeczy – ja jadłam nieco inaczej bo z falafelami 😀
Świetny pomysł, spróbuję!
Jakie to pyszne! Zdecydowanie mój nowy ulubiony comfort food
Jeden z moich ulubionych przepisów, na stałe w kuchni. Jesteś najlepszy
Przeintrygujące danie, zostaje w repertuarze na stałe, dzięki!
Bardzo dziwne! Zaskakująco dobre, ale strasznie złożone – orzechy są tutaj wcale dominują. Już jestem ciekawa jak będzie smakowało jutro na zimno. Odrzuciłam groszek mrożony i tofu usmażone też według Twojego przepisu. A w lodówce chłodzi się sernik ( ja też nie znoszę konsystencji serników na zimno,więc jestem bardzo ciekawa efektu).
Uwielbiam ten sos, ale proporcje są zdecydowanie za małe na te kilka porcji. Ja daję tę ilość na jedną porcję 😛 inaczej jest dla mnie bez smaku.