Szybki makaron w sosie orzechowym na ciepło lub zimno

Kilka ruchów łyżką i elektryzujący sos orzechowy gotowy. Teraz wystarczy go wymieszać z ciepłym makaronem, chlusnąć wodą po gotowaniu, by jedwabiście obtoczył kluski. Tak w 10 minut dawkuję sobie szczęście. Na zimno, jak i ciepło.

To jeden z moich ulubionych makaronów. Inspirowany jest tajskim makaronem na zimni liang mian i noworocznymi chińskimi nudlami Dan Dan, które jada się z jak najdłuższym makaronem symbolizującym długowieczność, by nadchodzący rok przyniósł szczęście. Przynosi mi on je wraz boską błogością za każdym razem, gdy zasiorbię te kluski. Sos orzechowy składa się z wielu komponentów, które jednak każdy z was powinien mieć w spiżarni*, jeśli choć trochę gustuje w kuchniach Azji. Przygotowanie polega po prostu na wymieszaniu ingrediencji – nic prostszego.

* Problematycznym może okazać się jedynie chrupiące chili w oleju lao gan ma, o które jednak warto się postarać. Kolejnym przepisem do wypróbowania z jego użyciem po makaronie w sosie orzechowym, jest krem z pietruszki z kurkumą i totalnie umamicznym sosem z chrupiącego chili i nie-mięsne wontony w oleju z chrupiącego chili. Jednak jeśli się nie uda – może podmienić je na płatki chili.

Szybki makaron w sosie orzechowym na ciepło lub zimno 1

Szybki makaron w sosie orzechowym – na ciepło lub zimno
3 – 4 porcje
2 łyżki tahini
1 łyżka masła orzechowego
3 łyżki sosu sojowego
2 łyżki oleju sezamowego
2 łyżki octu ryżowego
1 łyżka chrupiącego chili w oleju lao gan ma (lub 1 łyżeczka płatków chili)
1 łyżeczka miodu
3 cm kłącza imbiru, starte
2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
300 g makaronu
1 ogórek szklarniowy, pokrojony na kawałki
3 łyżki sezamu
kolendra, do podania

1. Przygotuj sos orzechowy. W misce wymieszaj tahini, masło orzechowe i sos sojowy. Dodaj olej sezamowy, ocet ryżowy, chrupiące chili w oleju, miód, imbir i czosnek. Połącz i skosztuj. Sos ma być zbyt słony, kwaśny, odurzający.

2. Ugotuj makaron w wodzie słonej jak Morze Czarne. Zachowaj ½ szklanki wody po gotowaniu.

3. Makaron przełóż do dużej miski wraz z przygotowanym sosem orzechowym i ¼ szklanki zachowanej wody. Mieszaj, aż każda kluska obtoczy się w sosie. Dodaj więcej wody, jeśli trzeba rozluźnić jeszcze sos – powinien być dość płynny, po wyłożeniu na talerze zacznie szybko gęstnieć. Na tym etapie możesz przełożyć makaron do lodówki, by go schodzić – będzie smakować bosko na zimno, jak i ciepło. Podawaj z ogórkiem, sezamem i kolendrą, jeśli lubisz. Tak smakuje szczęście.

Rady/porady
Sos można zrobić w większej ilości i przechowywać do 2 tygodni w lodówce. Obiad gotowy w 10 min.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Wasz,
Rozkoszny

Szybki makaron w sosie orzechowym na ciepło lub zimno 2
UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

87 komentarzy

Maja 3 stycznia, 2022 - 2:35 pm

Robię!

Reply
rozkoszny 3 stycznia, 2022 - 3:27 pm

na szczęście!

Reply
Adrian 3 stycznia, 2022 - 6:54 pm

Właśnie jutro wjedzie. Czekam na przepis na jakieś ciasto, zdradzisz czy na dniach coś wjedzie na bloga ? 😊

Reply
rozkoszny 4 stycznia, 2022 - 10:48 am

Pracuję właśnie nad nowym przepisem, ale jeszcze potrzebuję trochę czasu 🙂

Reply
Marianna 4 stycznia, 2022 - 10:36 am

Wygląda mega 😀 Czy ocet ryżowy można czymś zastąpić (np. balsamicznym), czy lepiej pominąć?

Reply
rozkoszny 4 stycznia, 2022 - 10:50 am

Można ewentualnie zastąpić limonką – ale naprawdę warto kupić! To mój ulubiony (i najczęściej używany) ocet

Reply
Marianna 4 stycznia, 2022 - 10:58 am

Dzięki! Zostałam przekonana 🙂

Reply
Marlena 4 stycznia, 2022 - 9:24 pm

Może głupie pytanie, ale na której tarce zetrzeć imbir?

Reply
rozkoszny 5 stycznia, 2022 - 12:57 pm

Na drobnej – kto pyta, ten nie błądzi 🙂

Anna 4 stycznia, 2022 - 10:36 am

Czy można użyć makaronu ryżowego?

Reply
rozkoszny 4 stycznia, 2022 - 10:50 am

Można, ale lepiej będzie pasować makaron pszenny

Reply
Ola 9 stycznia, 2022 - 7:15 pm

Jeśli mam do wyboru mie, ryżowy albo pszenne penne, który będzie najbliższy ideałowi? Staram się wyjadać resztki z szafek nie kupując nowych makaronów 😉

Reply
rozkoszny 10 stycznia, 2022 - 8:27 pm

mie i pszenne penne będą oba bardzo dobre, ale postawiłbym na mie

Reply
Marta 19 kwietnia, 2022 - 11:51 pm

A udon? Pasowałby mi udon ❤️

Reply
Justyna 4 stycznia, 2022 - 12:03 pm

Manis czy Asin ten sos sojowy? 😉

Reply
rozkoszny 4 stycznia, 2022 - 6:52 pm

Asin. Używam klasycznego Kikkomana

Reply
Anna 4 stycznia, 2022 - 12:06 pm

Czy masło orzechowe to takie 100% orzechów bez dodatku cukru i soli?

Reply
rozkoszny 4 stycznia, 2022 - 6:53 pm

Moje ma chyba 99% orzechów z minimalnym dodatkiem cukru i soli

Reply
Sandra 4 stycznia, 2022 - 8:45 pm

Jaki makaron bedzie najlepszy?☺️

Reply
rozkoszny 5 stycznia, 2022 - 12:56 pm

Można użyć chiński makaron pszenny chow mein, do ramenu, ale ja najbardziej lubię włoskie bucatini

Reply
Klaudia 5 stycznia, 2022 - 9:41 am

Miałam dodać zdjęcie na Instagram ale bylo takie rozkoszne że znikneło z talarzy w minutę ! Nowy ulubiony szybki obiad, dzięki!

Reply
rozkoszny 5 stycznia, 2022 - 12:53 pm

trzeba zrobić powtórkę 😀

Reply
Berenika 5 stycznia, 2022 - 12:38 pm

Czy jakieś inne warzywo również mogłoby się nadać zamiast ogórka? A może tofu?

Reply
rozkoszny 5 stycznia, 2022 - 12:54 pm

Moim zdaniem ogórek jest istotny, bo nadaje lekkości. Można dorzucić jeszcze surową marchewkę pokrojoną w słupki albo kimchi. Oczywiście dalsze rozbudowania dania mile widziane

Reply
Anna 11 czerwca, 2023 - 2:15 am

Kimchi do wersji na zimno sprawdziło się genialnie, a sądziłam, że to będzie dziwne połączenie 😀

Reply
Ola 5 stycznia, 2022 - 4:00 pm

Nie przepadam za „czystym” smakim tahini, ale wiem, że nadaje fajnej kremowości, dlatego zastanawiam się czy jest mocno wyczuwalne? Może można zamienić proporcje masła orzechowego i tahini? 🙂

PS. Sernik baskijski podbił serca wszystkich na Sylwestrowej imprezie <3

Reply
rozkoszny 5 stycznia, 2022 - 5:54 pm

Tahini nie jest tutaj mocno wyczuwalne, to część składowa

Reply
Joanna 10 stycznia, 2022 - 6:52 pm

Ja czuję posmak sezamu, ale to bardziej kwestia „posypki” niż samego tahini. Według mnie kompozycja smaków jest tutaj bardzo w punkt i żaden składnik się jakoś wybitnie nie wybija na tle innych, tak że bez obaw 😉

Reply
Beata 6 stycznia, 2022 - 6:49 pm

mój ci on. chociaż, jak zawsze, zmartwiłam się, że nie mam wszystkich składnoków

Reply
rozkoszny 6 stycznia, 2022 - 7:58 pm

Ale dobrze je mieć! Przydadzą się do innych przepisów 🙂

Reply
Anna Skomoroko 6 stycznia, 2022 - 6:52 pm

Hej, ten przepis mi zawrocil w glowie. Bedzie robiony jak najszybciej 🙂
To maslo orzechowe uzyte w przepisie to peanut butter? Czy jakies inne?
Dzieki!

Reply
rozkoszny 6 stycznia, 2022 - 7:59 pm

Tak, dokładnie

Reply
Anna Skomoroko 7 stycznia, 2022 - 10:15 am

Dziekuje! Juz slinka cieknie 🙂

Reply
Gosza 6 stycznia, 2022 - 10:28 pm

Czy można zamiast płatków chilli użyć pasty sambal olek? Będzie pasować?

Reply
rozkoszny 6 stycznia, 2022 - 10:35 pm

Można

Reply
Agnieszka 8 stycznia, 2022 - 2:18 pm

Tip dla tych którzy, tak jak ja, nie mają tahini… nie dodawajcie wody na końcu bo wyjdzie za rzadkie 😅 ale ciagle pyszne!

Reply
Justa 8 stycznia, 2022 - 7:02 pm

Aaa! Miałam w lodówce crispy chilli!
Makaron jest obłędny – dzięki! Wjeżdża na podium ulubionych, zaraz obok putaneski. Pyszny!
I ogórek jest konieczny👏👏

Reply
rozkoszny 9 stycznia, 2022 - 1:03 pm

<3

Reply
MAGDA 9 stycznia, 2022 - 8:36 pm

Czy olej sezamowy można zastąpić jakim innym np. Kokosowym to mam w szafce 😉

Reply
rozkoszny 10 stycznia, 2022 - 8:28 pm

Niestety nie

Reply
Maria 1 marca, 2022 - 10:27 pm

Mam tylko olej sezamowy z dodatkiem tofu. Czy ta mieszanka bardzo wpłynie na smak sosu, czy mogę go użyć? Czy lepiej szukać innego oleju jako zamiennika.

Reply
Joanna 10 stycznia, 2022 - 6:55 pm

Wiedziałam, że będzie mi smakować, ale nie że aż tak! 😀 Bardzo uzależniający makaron. Zdecydowanie nie warto pomijać ogórka, bo dodaje takiej świeżości, no i fajnie, że coś chrupie, dzięki temu makaron aż tak nie „zamula” 😉

PS. Nie pomijajcie wody. Ja zapomniałam i rzeczywiście sos wtedy zbyt obkleja makaron. Szybko się człowiek robi syty 😉

Reply
JoAnna 12 stycznia, 2022 - 1:54 pm

JAKIE TO PYSZNE! <3

Reply
rozkoszny 12 stycznia, 2022 - 5:15 pm

Uzalezni, prawda?

Reply
Madzioszka 12 stycznia, 2022 - 2:20 pm

Ooooo mamuniu jakie to jest znakomite! Re We Lac Ja! Dodałam troszku na wierzch chrupiących boczniaków a la pulled pork – nie zdążyłam zrobić foty, bo wtrąbiłam w pół minuty! Dzięki za ten przepis :)))))))

Reply
Madzioszka 12 stycznia, 2022 - 2:22 pm

takie dobre, że sylaby mi się pomieszały hehehhehe

Reply
rozkoszny 12 stycznia, 2022 - 5:16 pm

brzmi bardzo dobrze!

Reply
Radosław 15 stycznia, 2022 - 3:27 pm

Czy zamiast tahini mogę rozetrzec w moździerzu sezam, wyjdzie to samo?

Reply
rozkoszny 15 stycznia, 2022 - 3:52 pm

Tak, można tak zrobić

Reply
Anna 19 stycznia, 2024 - 2:14 pm

Czy sam sos można zamrozić „na później „?

Reply
Darek 17 stycznia, 2022 - 1:12 pm

Mam ochotę coś dodać do makaronu ? Co radzisz ? Kurczak, tofu, krewetki ? I jak je przyrządzić ?

Reply
rozkoszny 17 stycznia, 2022 - 3:09 pm

Może tofu? Lekko podsmażone

Reply
Ella 30 stycznia, 2022 - 12:22 pm

U mnie nie zdarzy na zimno zostac.Talerze sa wylizywane 🙂

Reply
rozkoszny 30 stycznia, 2022 - 11:39 pm

<3

Reply
Anna 31 stycznia, 2022 - 11:07 am

Czy takie danie mozna wykonac na cieplo majac juz ugotowany makaron z dnia poprzedniego, podsmazajac na patelni?

Reply
rozkoszny 31 stycznia, 2022 - 1:13 pm

Z ugotowanego makaronu jedynie zapiekanki 🙂

Reply
Kasia 1 lutego, 2022 - 1:40 pm

Zrobilam ale wyszlo mi za ostre, bo zamiast chupiacego chili, wsypalam przyprawe chili 😅 czy masz jakis pomysl jak go podratowac zeby go uspokoic?

Reply
rozkoszny 1 lutego, 2022 - 2:55 pm

Może podwój składniki? Dobry sos na pewno się nie zmarnuje 🙂

Reply
Lavinia 11 lutego, 2022 - 5:26 pm

Czy można zapytać skąd taki ładny głęboki talerz i miseczka z video? 🙏

Reply
rozkoszny 12 lutego, 2022 - 2:04 pm

Aoomi studio

Reply
Lidia 27 czerwca, 2023 - 10:11 pm

Czy jest możliwe, że sos po raz drugi się „zważył”? Nie wiem jak to opisać ale po połączeniu składników w pewnej chwili zmienia kolor na bardzo ciemny brązowy i robią się grudki… Olej zaczyna się wytrącać i z kremowosci sosu nici…

Reply
Łukasz 1 lutego, 2022 - 10:55 pm

O człowieku! Ale żeś mi zrobił kolację, tzn sam żem se zrobił 😉 mistrzostwo świata!

Reply
rozkoszny 2 lutego, 2022 - 4:09 pm

Smaczmego!

Reply
Weronika 5 lutego, 2022 - 1:08 am

To było GENIALNE! Dodałam smażone tofu do makaronu i było mega pychaaa!

Reply
rozkoszny 5 lutego, 2022 - 1:04 pm

<3

Reply
Madzia 8 lutego, 2022 - 2:02 pm

Ten makaron to najlepsze, co mnie spotkało w tym roku <3 odtwarzałam już kilka Twoich przepisów i wszystkie mnie zachwycają, jednakże jest jeden problem: nie potrafię sobie zostawić dań na później, na kolejny dzień, wszystko idzie od razu. ja jestem zachwycona, moje ubrania chyba niekoniecznie 😀

Reply
rozkoszny 8 lutego, 2022 - 5:08 pm

Wszyscy są zachwyceni!

Reply
Daria 17 lutego, 2022 - 12:57 pm

Czy każde tahini musi być gorzkie?? Moje takie jest… i przebija smak sosu. Jakiego użyliście?

Reply
Mikołaj 17 lutego, 2022 - 4:06 pm

Kurde nie polecam dodawać makaronu soba . Wsiąknął cały sos i jest totalnie bez smaku :c

Reply
Monika 10 marca, 2022 - 1:30 pm

Ten przepis zostanie ze mną na zawsze ♥️
Dodałam podsmażone tofu i świeżą kalarepę, która marnowała się w lodówce.
ROZKOSZNE!

Reply
rozkoszny 15 marca, 2022 - 11:01 am

Smacznego!

Reply
Ola 30 maja, 2022 - 1:41 pm

Nie mam tahinii. Można pominąć?

Reply
Marta 18 października, 2022 - 11:39 pm

Czy sos sojowy mozna pominąć albo go czymś zastąpić?

Reply
rozkoszny 19 października, 2022 - 7:03 pm

Można zastąpić sosem tamari

Reply
Monika 2 stycznia, 2023 - 8:37 pm

Ekstra przepis, dziękuję!

Reply
Jakub 25 lutego, 2023 - 12:42 pm

Ponieważ robiłem to dla całej rodziny, w której jest dwóch trenujących i ciągle nienajedzonych nastolatków, zwiększyłem ilość sosu i wyszło mi go za dużo. I tu trzeba uważać bo gdy jest zbyt intensywnie to trochę pogarsza to doznania smakowe. A co do ogórka to polecam zrobić go lekko przyprawionego sosem sojowym, octem ryżowym i odrobiną cukru – wtedy przełamanie smaku jest jeszcze bardziej wyraźne. Generalnie super przepis!!!

Reply
Agnieszka 24 kwietnia, 2023 - 12:30 pm

Zrobiłam kilka razy, nie potrzebuję przełamania smaku w postaci ogórka:) zjadam do ostatniej kluski, to jest takie dobre!

Reply
Beata 31 lipca, 2023 - 5:47 pm

Hej, czy mozna prosic o kalorczynosc (kcal, ilosc bialka, tluszczu itd)? 🙂

Reply
Beata 2 sierpnia, 2023 - 10:44 am

Hej, czy jest gdzies mozna rozpisana kalorycznosc? 🙂

Reply
Anna 19 stycznia, 2024 - 2:12 pm

Czy sam sos można zamrozić?

Reply
Ania 5 stycznia, 2024 - 6:57 pm

To jest nieziemsko pyszny sos – pasuje do wielu rzeczy – ja jadłam nieco inaczej bo z falafelami 😀

Reply
Ola S. 14 marca, 2024 - 8:25 pm

Świetny pomysł, spróbuję!

Reply
Ola 6 marca, 2024 - 3:20 pm

Jakie to pyszne! Zdecydowanie mój nowy ulubiony comfort food

Reply
Ola S. 14 marca, 2024 - 8:25 pm

Jeden z moich ulubionych przepisów, na stałe w kuchni. Jesteś najlepszy

Reply
Balbina 4 czerwca, 2024 - 3:42 pm

Przeintrygujące danie, zostaje w repertuarze na stałe, dzięki!

Reply
Agnieszka 3 września, 2024 - 1:22 pm

Bardzo dziwne! Zaskakująco dobre, ale strasznie złożone – orzechy są tutaj wcale dominują. Już jestem ciekawa jak będzie smakowało jutro na zimno. Odrzuciłam groszek mrożony i tofu usmażone też według Twojego przepisu. A w lodówce chłodzi się sernik ( ja też nie znoszę konsystencji serników na zimno,więc jestem bardzo ciekawa efektu).

Reply
Ania 19 października, 2024 - 8:50 pm

Uwielbiam ten sos, ale proporcje są zdecydowanie za małe na te kilka porcji. Ja daję tę ilość na jedną porcję 😛 inaczej jest dla mnie bez smaku.

Reply

Leave a Comment