Krem z pietruszki z kurkumą i totalnie umamicznym sosem z chrupiącego chili

“Ta zupa to wszystko” – usłyszałem po pierwszej spróbowanej łyżce wypełnionej kremem w kolorze słońca. Jest perfekcyjnie zbalansowana. Przeplata się w niej słodycz, kwasowość, ostrość i totalna umamiczność.

Kilka lat temu w każdej restauracji serwowano krem z gruszki i pietruszki. Zdaje się, że jego sukces zawdzięczamy był społeczną fascynacją faktem, że po ugotowaniu w odpowiednim towarzystwie korzeń pietruszki jest słodziutki. W parze z gruszką, zmiksowany na gęsty krem, aż za bardzo. Dlatego też wychodzę z nową propozycją. Bardziej egzotyczną. Zbalansowaną kwaśnością limonki i ostrością chili, które przede wszystkim wybrzmiewa w totalnie umamicznym sosie z chrupiącego chili tańczącym na języku w rytm polskiej bulwy.

Filmik instruktażowy z przygotowania tego pysznego pietruszkowego kremiku znajdziecie na moim IGTV!

Krem z pietruszki z kurkumą i totalnie umamicznym sosem z chrupiącego chili 1

Krem z pietruszki z kurkumą i totalnie umamicznym sosem z chrupiącego chili
4 porcje
Zupa
1 mała cebula, obrana i poszatkowana
2 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
1 papryczka chili, pokrojona w plasterki
500 g korzenia pietruszki, obranego i pokrojonego na kawałki
1 łyżeczka kurkumy
1 puszka (400 ml) mleczka kokosowego
1 puszka (400 ml) wody
1 łyżka sosu rybnego
sok i skórka z 1 limonki
oliwa, do smażenia
sól, miód, świeżo mielony pieprz

Totalnie umamiczny sos z chrupiącego chili
1 ½ łyżki sosu sojowego
1 łyżka chrupiące chili w oleju lao gan ma
1 łyżka oleju sezamowego
1 łyżeczka startego imbiru
1 łyżeczka octu ryżowego
1 ząbek czosnku, przeciśnięte przez praskę

1. Rozgrzej 3 łyżki oliwy w garnku. Dodaj cebulę, czosnek, chili i ½ łyżeczki soli. Smaż na średnim ogniu przez około 8–10 minut, aż cebula zacznie nabierać lekko karmelowego koloru. Dodaj kurkumę, przesmaż do uwolnienia się aromatów. Następnie korzeń pietruszki, mleczko kokosowe i wodę; zagotuj. Gotuj na małym ogniu przez około 20 minut, aż korzeń pietruszki całkowicie zmięknie. Zdejmij zupę z ognia.

2. Zblenduj zupę na krem. Dodaj sos rybny oraz sok i skórkę z limonki. Dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Dosmacz miodem jeśli potrzeba. Dodaj więcej wody, jeśli preferujesz rzadsze zupy.

3. W międzyczasie przygotuj totalnie umamiczny sos, który przy okazji jest banalnie prosty. Wymieszaj w misce wszystkiego jego składniki: sos sojowy, chrupiące chili w oleju, olej sezamowy, starty imbir, ocet ryżowy i czosnek. Podawaj z kremem pietruszkowym, robiąc na nim kilka esów floresów.

Rady/porady
Sos rybny można ewentualnie zastąpić sosem sojowym.
Do zupy najlepiej dodać sok z limonki tuż przed podaniem. Po zagotowaniu traci swój egzotyczny aromat.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Wasz,
Rozkoszny

Krem z pietruszki z kurkumą i totalnie umamicznym sosem z chrupiącego chili 2
Krem z pietruszki z kurkumą i totalnie umamicznym sosem z chrupiącego chili 3
UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

42 komentarze

Karolina 17 lutego, 2021 - 11:27 am

Czy ocet ryżowy można zastąpić octem jabłkowym?

Reply
rozkoszny 17 lutego, 2021 - 11:35 am

ewentualnie tak

Reply
Marysia 17 lutego, 2021 - 3:35 pm

ten krem jest tak przyszniutki, że aż się popłakałam >00

Reply
rozkoszny 17 lutego, 2021 - 11:24 pm

<3333

Reply
Monika 17 lutego, 2021 - 3:52 pm

Czy mogą być zwykłe płatki chili?

Reply
rozkoszny 17 lutego, 2021 - 11:27 pm

chrupiące chili zawiera oprócz samego chili też olej, cebulę, czarną fasolę soloną, cukier i pieprz syczuański, więc obawiam się, że nie będzie to w pełni ten sam smak

Reply
Renata 28 lutego, 2021 - 1:04 pm

A gdzie kupić chrupiące chili

Reply
rozkoszny 28 lutego, 2021 - 5:24 pm

proszę wrzucić w interent ” chrupiące chili w oleju lao gan ma”, wyskoczy wiele stron

Reply
Karolina 17 lutego, 2021 - 6:46 pm

Panie Rozkoszny, czym zastąpić chilli w oleju? Albo – gdzie go dostać? 🙂

Reply
rozkoszny 17 lutego, 2021 - 11:30 pm

naprawdę polecam zakupić, produkt nie do podrobienia, a wkrótce więcej przepisów! do dostania w sklepach z żywnością azjatycką, można przez internet spokojnie też

Reply
Paulina 26 lutego, 2021 - 1:01 pm

Czy chrupiące chili w oleju lao gan ma to to samo co pasta z czarnej fasoli z chilli? 🤔

Reply
rozkoszny 26 lutego, 2021 - 1:04 pm

nie, choć firma faktycznie ta sama!

Reply
Dominika 2 marca, 2021 - 12:31 pm

A jakiś pomysł co zrobić z tą pasta fasolowa :(?
Kupiłam przez przypadek myśląc że to ta właściwa

Reply
rozkoszny 2 marca, 2021 - 4:31 pm

tradycyjnie przyrządza się na niej mapo tofu, przepis na blogu

Reply
Anna 20 marca, 2021 - 12:40 pm

Ta zupa rzeczywiście ma wszystko 🙂

Reply
Joanna 26 lutego, 2021 - 5:34 pm

Właśnie zrobiłam tylko dodałam jeszcze jednego batata – to jest genialne!

Reply
rozkoszny 26 lutego, 2021 - 6:20 pm

batat mile widziany <3

Reply
Anna 4 marca, 2021 - 2:05 pm

Bardzo dobre 🙂 tylko chyba miód zagubił się w przepisie. Dodać go z sokiem z limonki przed podaniem?

Reply
rozkoszny 4 marca, 2021 - 5:25 pm

miód do smaku, wtedy kiedy sól

Reply
Mariusz 7 marca, 2021 - 2:39 pm

A co z miodem który jest wymieniony w składnikach?

Reply
rozkoszny 7 marca, 2021 - 3:15 pm

punkt 2, dosmaczamy jeśli pietruszka była niesłodka

Reply
Mariusz 7 marca, 2021 - 7:46 pm

Istotnie! Dzięki!:) Btw, krem jest absolutnie boski!!!

Reply
Agata 8 marca, 2021 - 5:55 pm

Czy papryczka chilli podsmażona z czosnkiem i cebulą powinna być pozbawiona pestek?

Reply
rozkoszny 8 marca, 2021 - 10:43 pm

wedle preferencji, jeśli wolisz bardziej ostre, to zostaw

Reply
Emilia Piechocka 10 marca, 2021 - 8:33 pm

Cudo!

Reply
Emilia Piechocka 10 marca, 2021 - 8:33 pm

Rewelacja!

Reply
rozkoszny 10 marca, 2021 - 11:08 pm

cieszę się, że smakuje <3

Reply
Elzbietanska 11 marca, 2021 - 10:05 am

Prze-pysz-na!!! znajomi już po pierwszej łyżce zażądali przepisu 🙂 Największym zaskoczeniem jest to chrupiące chilli, bynajmniej nie jakieś diabelsko ostre, które obecnie moja córka dodaje do prawie wszystkich dań i pewnie zaraz się skończy..

Reply
rozkoszny 11 marca, 2021 - 5:29 pm

bardzo się cieszę <3

Reply
Dominika 16 marca, 2021 - 9:00 pm

Chcemy więcej przepisów z chilli lao gan ma! 🙂

Reply
rozkoszny 17 marca, 2021 - 10:40 am

będą!

Reply
Martyna 17 marca, 2021 - 1:35 pm

Petarda! Co można zrobić jeśli przesadzilo się z ostrością zupy? 😁

Reply
rozkoszny 17 marca, 2021 - 5:05 pm

trochę wody, miodu i limonki!

Reply
Oliwia 19 marca, 2021 - 5:57 pm

Czy na drugi dzień zupa będzie dobra czy lepiej zrobić w dniu w którym będzie jedzona? Nie wiem jak się będzie zachowywać.

Reply
rozkoszny 19 marca, 2021 - 6:02 pm

a drugi dzień także będzie smaczna, pamiętaj tylko, żeby sok z limonki dodać dopiero przed podaniem

Reply
Weronika 29 marca, 2021 - 5:56 pm

Czy można zastąpić pietruszkę innym warzywem? Niestety od dwóch tygodni szukam pietruszki u siebie w Stanach i nie mogę znaleźć! 🙁

Reply
rozkoszny 29 marca, 2021 - 9:15 pm

pasternak powinien dać radę!

Reply
Sylwia 21 kwietnia, 2021 - 2:01 pm

Właśnie zrobiłam… Pierwsza łyżka taka sobie, druga łyżka hmmm ciekawe… Wszystkie kolejne: omg rozkoszne🤩

Reply
Maria Lewandowska 29 marca, 2021 - 10:04 pm

Ta zupa to rewelacja! Eksplozja smaków i prostota wykonania. Panie Rozkoszny jest Pan Genialny!

Reply
rozkoszny 30 marca, 2021 - 10:40 am

bardzo się ciesze, że smakuje <33

Reply
Aneta 25 kwietnia, 2021 - 7:00 pm

Pychotka! Napewno jeszcze nie raz zrobię.

Reply
rozkoszny 26 kwietnia, 2021 - 10:09 am

cieszę się!

Reply

Leave a Comment