“Ta zupa to wszystko” – usłyszałem po pierwszej spróbowanej łyżce wypełnionej kremem w kolorze słońca. Jest perfekcyjnie zbalansowana. Przeplata się w niej słodycz, kwasowość, ostrość i totalna umamiczność.
Kilka lat temu w każdej restauracji serwowano krem z gruszki i pietruszki. Zdaje się, że jego sukces zawdzięczamy był społeczną fascynacją faktem, że po ugotowaniu w odpowiednim towarzystwie korzeń pietruszki jest słodziutki. W parze z gruszką, zmiksowany na gęsty krem, aż za bardzo. Dlatego też wychodzę z nową propozycją. Bardziej egzotyczną. Zbalansowaną kwaśnością limonki i ostrością chili, które przede wszystkim wybrzmiewa w totalnie umamicznym sosie z chrupiącego chili tańczącym na języku w rytm polskiej bulwy.
Filmik instruktażowy z przygotowania tego pysznego pietruszkowego kremiku znajdziecie na moim IGTV!
Krem z pietruszki z kurkumą i totalnie umamicznym sosem z chrupiącego chili
4 porcje
Zupa
1 mała cebula, obrana i poszatkowana
2 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
1 papryczka chili, pokrojona w plasterki
500 g korzenia pietruszki, obranego i pokrojonego na kawałki
1 łyżeczka kurkumy
1 puszka (400 ml) mleczka kokosowego
1 puszka (400 ml) wody
1 łyżka sosu rybnego
sok i skórka z 1 limonki
oliwa, do smażenia
sól, miód, świeżo mielony pieprz
Totalnie umamiczny sos z chrupiącego chili
1 ½ łyżki sosu sojowego
1 łyżka chrupiące chili w oleju lao gan ma
1 łyżka oleju sezamowego
1 łyżeczka startego imbiru
1 łyżeczka octu ryżowego
1 ząbek czosnku, przeciśnięte przez praskę
1. Rozgrzej 3 łyżki oliwy w garnku. Dodaj cebulę, czosnek, chili i ½ łyżeczki soli. Smaż na średnim ogniu przez około 8–10 minut, aż cebula zacznie nabierać lekko karmelowego koloru. Dodaj kurkumę, przesmaż do uwolnienia się aromatów. Następnie korzeń pietruszki, mleczko kokosowe i wodę; zagotuj. Gotuj na małym ogniu przez około 20 minut, aż korzeń pietruszki całkowicie zmięknie. Zdejmij zupę z ognia.
2. Zblenduj zupę na krem. Dodaj sos rybny oraz sok i skórkę z limonki. Dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Dosmacz miodem jeśli potrzeba. Dodaj więcej wody, jeśli preferujesz rzadsze zupy.
3. W międzyczasie przygotuj totalnie umamiczny sos, który przy okazji jest banalnie prosty. Wymieszaj w misce wszystkiego jego składniki: sos sojowy, chrupiące chili w oleju, olej sezamowy, starty imbir, ocet ryżowy i czosnek. Podawaj z kremem pietruszkowym, robiąc na nim kilka esów floresów.
Rady/porady
Sos rybny można ewentualnie zastąpić sosem sojowym.
Do zupy najlepiej dodać sok z limonki tuż przed podaniem. Po zagotowaniu traci swój egzotyczny aromat.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.
Wasz,
Rozkoszny
54 komentarze
Czy ocet ryżowy można zastąpić octem jabłkowym?
ewentualnie tak
ten krem jest tak przyszniutki, że aż się popłakałam >00
<3333
Czy mogą być zwykłe płatki chili?
chrupiące chili zawiera oprócz samego chili też olej, cebulę, czarną fasolę soloną, cukier i pieprz syczuański, więc obawiam się, że nie będzie to w pełni ten sam smak
A gdzie kupić chrupiące chili
proszę wrzucić w interent ” chrupiące chili w oleju lao gan ma”, wyskoczy wiele stron
Panie Rozkoszny, czym zastąpić chilli w oleju? Albo – gdzie go dostać? 🙂
naprawdę polecam zakupić, produkt nie do podrobienia, a wkrótce więcej przepisów! do dostania w sklepach z żywnością azjatycką, można przez internet spokojnie też
Czy chrupiące chili w oleju lao gan ma to to samo co pasta z czarnej fasoli z chilli? 🤔
nie, choć firma faktycznie ta sama!
A jakiś pomysł co zrobić z tą pasta fasolowa :(?
Kupiłam przez przypadek myśląc że to ta właściwa
tradycyjnie przyrządza się na niej mapo tofu, przepis na blogu
Ta zupa rzeczywiście ma wszystko 🙂
Właśnie zrobiłam tylko dodałam jeszcze jednego batata – to jest genialne!
batat mile widziany <3
Bardzo dobre 🙂 tylko chyba miód zagubił się w przepisie. Dodać go z sokiem z limonki przed podaniem?
miód do smaku, wtedy kiedy sól
A co z miodem który jest wymieniony w składnikach?
punkt 2, dosmaczamy jeśli pietruszka była niesłodka
Istotnie! Dzięki!:) Btw, krem jest absolutnie boski!!!
Czy papryczka chilli podsmażona z czosnkiem i cebulą powinna być pozbawiona pestek?
wedle preferencji, jeśli wolisz bardziej ostre, to zostaw
Cudo!
Rewelacja!
cieszę się, że smakuje <3
Prze-pysz-na!!! znajomi już po pierwszej łyżce zażądali przepisu 🙂 Największym zaskoczeniem jest to chrupiące chilli, bynajmniej nie jakieś diabelsko ostre, które obecnie moja córka dodaje do prawie wszystkich dań i pewnie zaraz się skończy..
bardzo się cieszę <3
Chcemy więcej przepisów z chilli lao gan ma! 🙂
będą!
Petarda! Co można zrobić jeśli przesadzilo się z ostrością zupy? 😁
trochę wody, miodu i limonki!
Czy na drugi dzień zupa będzie dobra czy lepiej zrobić w dniu w którym będzie jedzona? Nie wiem jak się będzie zachowywać.
a drugi dzień także będzie smaczna, pamiętaj tylko, żeby sok z limonki dodać dopiero przed podaniem
Czy można zastąpić pietruszkę innym warzywem? Niestety od dwóch tygodni szukam pietruszki u siebie w Stanach i nie mogę znaleźć! 🙁
pasternak powinien dać radę!
Właśnie zrobiłam… Pierwsza łyżka taka sobie, druga łyżka hmmm ciekawe… Wszystkie kolejne: omg rozkoszne🤩
Ta zupa to rewelacja! Eksplozja smaków i prostota wykonania. Panie Rozkoszny jest Pan Genialny!
bardzo się ciesze, że smakuje <33
Pychotka! Napewno jeszcze nie raz zrobię.
cieszę się!
Nie dodałam miodu, ale i tak wyszło OBŁĘDNIE!
Rozkoszny co to znaczy jedna puszka wody? Wody kokosowej czy po prostu wody?
po prostu wody, odmierzonej w puszce po mleku kokosowym
Nie jestem wprawiona w gotowanie, a to mój pierwszy przepis z bloga, który przetestowałam – wyszło obłędnie! Dziękuję i napewno zostanę tu na dłużej 😊
<3
Czy mozna wode zastapic bulionem warzywnym ??
Drugi przepis z tego bloga, który wypróbowałam i… muszę przyznać- jedna z lepszych zup jakie robiłam i jadłam! Pyszna, polecam!
Miód na moje serce <3
Ta zupa to czyste złoto !!! Jest tak dobra , ze zwariowac mozna
<3
co za OBŁĘDNA zupa, to ja nawet nie mogę!!!!!!!!!! wzbogaciłam ją o puszkę białej fasoli, by zbilansować posiłek w białko, ale no taką wegańską kuchnię chcę pokazywać wszystkim wkoło najbardziej na świecie <3
A gdzie gruszka?