“Ta zupa to wszystko” – usłyszałem po pierwszej spróbowanej łyżce wypełnionej kremem w kolorze słońca. Jest perfekcyjnie zbalansowana. Przeplata się w niej słodycz, kwasowość, ostrość i totalna umamiczność.
Kilka lat temu w każdej restauracji serwowano krem z gruszki i pietruszki. Zdaje się, że jego sukces zawdzięczamy był społeczną fascynacją faktem, że po ugotowaniu w odpowiednim towarzystwie korzeń pietruszki jest słodziutki. W parze z gruszką, zmiksowany na gęsty krem, aż za bardzo. Dlatego też wychodzę z nową propozycją. Bardziej egzotyczną. Zbalansowaną kwaśnością limonki i ostrością chili, które przede wszystkim wybrzmiewa w totalnie umamicznym sosie z chrupiącego chili tańczącym na języku w rytm polskiej bulwy.
Filmik instruktażowy z przygotowania tego pysznego pietruszkowego kremiku znajdziecie na moim IGTV!

Krem z pietruszki z kurkumą i totalnie umamicznym sosem z chrupiącego chili
4 porcje
Zupa
1 mała cebula, obrana i poszatkowana
2 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
1 papryczka chili, pokrojona w plasterki
500 g korzenia pietruszki, obranego i pokrojonego na kawałki
1 łyżeczka kurkumy
1 puszka (400 ml) mleczka kokosowego
1 puszka (400 ml) wody
1 łyżka sosu rybnego
sok i skórka z 1 limonki
oliwa, do smażenia
sól, miód, świeżo mielony pieprz
Totalnie umamiczny sos z chrupiącego chili
1 ½ łyżki sosu sojowego
1 łyżka chrupiące chili w oleju lao gan ma
1 łyżka oleju sezamowego
1 łyżeczka startego imbiru
1 łyżeczka octu ryżowego
1 ząbek czosnku, przeciśnięte przez praskę
1. Rozgrzej 3 łyżki oliwy w garnku. Dodaj cebulę, czosnek, chili i ½ łyżeczki soli. Smaż na średnim ogniu przez około 8–10 minut, aż cebula zacznie nabierać lekko karmelowego koloru. Dodaj kurkumę, przesmaż do uwolnienia się aromatów. Następnie korzeń pietruszki, mleczko kokosowe i wodę; zagotuj. Gotuj na małym ogniu przez około 20 minut, aż korzeń pietruszki całkowicie zmięknie. Zdejmij zupę z ognia.
2. Zblenduj zupę na krem. Dodaj sos rybny oraz sok i skórkę z limonki. Dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Dodaj więcej wody, jeśli preferujesz rzadsze zupy.
3. W międzyczasie przygotuj totalnie umamiczny sos, który przy okazji jest banalnie prosty. Wymieszaj w misce wszystkiego jego składniki: sos sojowy, chrupiące chili w oleju, olej sezamowy, starty imbir, ocet ryżowy i czosnek. Podawaj z kremem pietruszkowym, robiąc na nim kilka esów floresów.
Rady/porady
Sos rybny można ewentualnie zastąpić sosem sojowym.
Do zupy najlepiej dodać sok z limonki tuż przed podaniem. Po zagotowaniu traci swój egzotyczny aromat.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.
Wasz,
Rozkoszny


14 komentarzy
Czy ocet ryżowy można zastąpić octem jabłkowym?
ewentualnie tak
ten krem jest tak przyszniutki, że aż się popłakałam >00
<3333
Czy mogą być zwykłe płatki chili?
chrupiące chili zawiera oprócz samego chili też olej, cebulę, czarną fasolę soloną, cukier i pieprz syczuański, więc obawiam się, że nie będzie to w pełni ten sam smak
A gdzie kupić chrupiące chili
proszę wrzucić w interent ” chrupiące chili w oleju lao gan ma”, wyskoczy wiele stron
Panie Rozkoszny, czym zastąpić chilli w oleju? Albo – gdzie go dostać? 🙂
naprawdę polecam zakupić, produkt nie do podrobienia, a wkrótce więcej przepisów! do dostania w sklepach z żywnością azjatycką, można przez internet spokojnie też
Czy chrupiące chili w oleju lao gan ma to to samo co pasta z czarnej fasoli z chilli? 🤔
nie, choć firma faktycznie ta sama!
Właśnie zrobiłam tylko dodałam jeszcze jednego batata – to jest genialne!
batat mile widziany <3