Krem z pietruszki z kurkumą i totalnie umamicznym sosem z chrupiącego chili

“Ta zupa to wszystko” – usłyszałem po pierwszej spróbowanej łyżce wypełnionej kremem w kolorze słońca. Jest perfekcyjnie zbalansowana. Przeplata się w niej słodycz, kwasowość, ostrość i totalna umamiczność.

Kilka lat temu w każdej restauracji serwowano krem z gruszki i pietruszki. Zdaje się, że jego sukces zawdzięczamy był społeczną fascynacją faktem, że po ugotowaniu w odpowiednim towarzystwie korzeń pietruszki jest słodziutki. W parze z gruszką, zmiksowany na gęsty krem, aż za bardzo. Dlatego też wychodzę z nową propozycją. Bardziej egzotyczną. Zbalansowaną kwaśnością limonki i ostrością chili, które przede wszystkim wybrzmiewa w totalnie umamicznym sosie z chrupiącego chili tańczącym na języku w rytm polskiej bulwy.

Filmik instruktażowy z przygotowania tego pysznego pietruszkowego kremiku znajdziecie na moim IGTV!

Krem z pietruszki z kurkumą i totalnie umamicznym sosem z chrupiącego chili 1

Krem z pietruszki z kurkumą i totalnie umamicznym sosem z chrupiącego chili
4 porcje
Zupa
1 mała cebula, obrana i poszatkowana
2 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
1 papryczka chili, pokrojona w plasterki
500 g korzenia pietruszki, obranego i pokrojonego na kawałki
1 łyżeczka kurkumy
1 puszka (400 ml) mleczka kokosowego
1 puszka (400 ml) wody
1 łyżka sosu rybnego
sok i skórka z 1 limonki
oliwa, do smażenia
sól, miód, świeżo mielony pieprz

Totalnie umamiczny sos z chrupiącego chili
1 ½ łyżki sosu sojowego
1 łyżka chrupiące chili w oleju lao gan ma
1 łyżka oleju sezamowego
1 łyżeczka startego imbiru
1 łyżeczka octu ryżowego
1 ząbek czosnku, przeciśnięte przez praskę

1. Rozgrzej 3 łyżki oliwy w garnku. Dodaj cebulę, czosnek, chili i ½ łyżeczki soli. Smaż na średnim ogniu przez około 8–10 minut, aż cebula zacznie nabierać lekko karmelowego koloru. Dodaj kurkumę, przesmaż do uwolnienia się aromatów. Następnie korzeń pietruszki, mleczko kokosowe i wodę; zagotuj. Gotuj na małym ogniu przez około 20 minut, aż korzeń pietruszki całkowicie zmięknie. Zdejmij zupę z ognia.

2. Zblenduj zupę na krem. Dodaj sos rybny oraz sok i skórkę z limonki. Dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Dodaj więcej wody, jeśli preferujesz rzadsze zupy.

3. W międzyczasie przygotuj totalnie umamiczny sos, który przy okazji jest banalnie prosty. Wymieszaj w misce wszystkiego jego składniki: sos sojowy, chrupiące chili w oleju, olej sezamowy, starty imbir, ocet ryżowy i czosnek. Podawaj z kremem pietruszkowym, robiąc na nim kilka esów floresów.

Rady/porady
Sos rybny można ewentualnie zastąpić sosem sojowym.
Do zupy najlepiej dodać sok z limonki tuż przed podaniem. Po zagotowaniu traci swój egzotyczny aromat.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Wasz,
Rozkoszny

Krem z pietruszki z kurkumą i totalnie umamicznym sosem z chrupiącego chili 2
Krem z pietruszki z kurkumą i totalnie umamicznym sosem z chrupiącego chili 3
UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

14 komentarzy

Karolina 17 lutego, 2021 - 11:27 am

Czy ocet ryżowy można zastąpić octem jabłkowym?

Reply
rozkoszny 17 lutego, 2021 - 11:35 am

ewentualnie tak

Reply
Marysia 17 lutego, 2021 - 3:35 pm

ten krem jest tak przyszniutki, że aż się popłakałam >00

Reply
rozkoszny 17 lutego, 2021 - 11:24 pm

<3333

Reply
Monika 17 lutego, 2021 - 3:52 pm

Czy mogą być zwykłe płatki chili?

Reply
rozkoszny 17 lutego, 2021 - 11:27 pm

chrupiące chili zawiera oprócz samego chili też olej, cebulę, czarną fasolę soloną, cukier i pieprz syczuański, więc obawiam się, że nie będzie to w pełni ten sam smak

Reply
Renata 28 lutego, 2021 - 1:04 pm

A gdzie kupić chrupiące chili

Reply
rozkoszny 28 lutego, 2021 - 5:24 pm

proszę wrzucić w interent ” chrupiące chili w oleju lao gan ma”, wyskoczy wiele stron

Reply
Karolina 17 lutego, 2021 - 6:46 pm

Panie Rozkoszny, czym zastąpić chilli w oleju? Albo – gdzie go dostać? 🙂

Reply
rozkoszny 17 lutego, 2021 - 11:30 pm

naprawdę polecam zakupić, produkt nie do podrobienia, a wkrótce więcej przepisów! do dostania w sklepach z żywnością azjatycką, można przez internet spokojnie też

Reply
Paulina 26 lutego, 2021 - 1:01 pm

Czy chrupiące chili w oleju lao gan ma to to samo co pasta z czarnej fasoli z chilli? 🤔

Reply
rozkoszny 26 lutego, 2021 - 1:04 pm

nie, choć firma faktycznie ta sama!

Reply
Joanna 26 lutego, 2021 - 5:34 pm

Właśnie zrobiłam tylko dodałam jeszcze jednego batata – to jest genialne!

Reply
rozkoszny 26 lutego, 2021 - 6:20 pm

batat mile widziany <3

Reply

Leave a Comment