Ciasto czekoladowe bez mąki. Brzmi trochę strasznie, bo prawie jak surowa tabliczka gorzkiej czekolady. Ale prawda jest znacznie bardziej czarująca. To lekka, wilgotna i tak głęboka w smaku przyjemność, że aż serce zaczyna szybciej bić. Czy to już miłość?
Na blogu jest już jeden przepis na bezmączne ciasto czekoladowe, gâteau victoire. Wyjątkowo lekkie i szlachetne. Lubię też tę wersję, trochę bardziej przysadzistą, ale i za to stabilną. Ciasto podkręcam tahini i oczywiście kawą, wyciągającą z czekolady to, co najlepsze. Strukturę buduje tutaj mąka migdałowa, którą można zastąpić dowolnymi drobno mielonymi orzechami.
PS. Zupełnie nieintencjonalnie, jest to bezglutenowe ciasto czekoladowe.
Ciasto czekoladowe bez mąki, z migdałami i tahini
tortownica 23 cm
300 g gorzkiej czekolady (64% kakao)
¼ szklanki (60 ml) zaparzonego espresso
100 g masła
2 łyżki tahini lub masła orzechowego
6 jajek, białka oddzielnie od żółtek
½ szklanki (60 g) mąki migdałowej
½ łyżeczki soli
½ szklanki (100 g) cukru + do obsypania tortownicy i wierzchu
1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza (góra-dół). Tortownicę o średnicy 23 cm wysmaruj dokładnie masłem i obsyp cukrem. Ciasto zyska chrupiącą skórkę!
2. W kąpieli wodnej, czyli w metalowej misce ustawionej nad garnkiem z gotującą się wodą, roztop czekoladę z kawą, masłem i tahini. Odstaw do wystygnięcia. Dodaj żółtka i mąkę migdałową, połącz.
3. W osobnej misce ubij białka z solą. Zacznij dodawać cukier, łyżka po łyżce, aż się całkowicie rozpuści, a piana będzie sztywna.
4. Ubite białka w trzech tura wymieszaj bardzo delikatnie szpatułką do masy czekoladowej. Rób to bardzo subtelnie, jakbyś obchodził się z porcelanowym dzieckiem. Lepiej niewystarczająco wymieszać masę niż ją przemieszać – w przeciwnym razie ciasto straci swoją lekkość. Przełóż masę do tortownicy. Obsyp cukrem, około 2 łyżkami. Piecz około 30 minut, aż patyczek wbity w ciasto po wyjęciu będzie prawie suchy. Wystudź w formie. W tym czasie trochę się zapadnie, ale tak ma właśnie się stać.
5. Podawaj z kleksem słodkiej śmietany i owocami. Prawda, że to czekoladowe niebo?
Rady/porady
Espresso możecie podmienić na procenty. Cointreau, brandy, aperol, amaretto…
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.
Wasz,
Rozkoszny
69 komentarzy
Czy można zastąpić mąkę migdałową, mąką kokosową?:)
Kokosową nie, ale może być z innych orzechów, np. laskowych
Chyba zepsułam 🙁 Roztopilam czekoladę i do roztopionej dodałam apererola, czekolada zrobiła się twarda, jakoś udało mi się rozetrzec i dodać resztę. Mam nadzieję, że jednak wyjdzie. Pewnie do miski dajemy czekoladę, aperola, masło i całość dopiero topimy?
Tak
Czy mozna zastapic makę migdalową maką kokosową?
Nie
Czy istotne jest czy zrobimy mąkę z migdałów luskanych lub niełuskanych? Wpłynie to jakoś na jej smak?
Nie
Ile Cointreau zamiast espresso? Taką samą ilość?
Tak! Jak szaleć to szaleć
A jak by to ciasto zweganizować, czyli co zamiast jajek?
Jajka są tutaj podstawą
aqua faba! 3 lyzki aqua faby – na jedno jajko : )
Brzmi satysfakcjonująco…
Jednak ponieważ nie używałam nigdy mąki migdałowej, to mam pytanie: czy można zmielić na mąkę same migdały? Czy ów produkt musi być kupny?
Pozdrawiam, życząc smacznego 😉
Nie, mogą być migdały mielone w domu
Czy mąkę migdałową można zastąpić mielonymi migdałami?
To jedno i to samo 🙂
Czym moznaby zastapic cukier w tym przepisie?
Czy próbował ktoś z ksylitolem? #cukrzykwrodzinie
Zrobilam z erytrytolem i wyszło oblednie. Przepis wspanialy!
Jejku… Dziękuję za ten obiecujący bezglutenowy przepis. Będę testować 🙂
Daj znać, jak Ci smakuje!
A czy można użyć mąki pszennej zamiast migdałowej?
Czy zrobione dzień wcześniej będzie nadal tak samo dobre jak świeży wypiek?
Tak!
Czy zamiast białego cukru można użyć muscovado? 🙂
Można
Czy można czymś zastąpić masło?
Nie można 🙂
Czy to ciasto podajemy z filiżanką espresso?
Można 🙂
Hej, rozumiem ze espresso do czekolady dodajemy. Tak zrobiłem i wyszło przepyszne. Zwiększyłem ilość tahini 😊. Ledwo to zrobiłem a już nowe wjechało 🤣.
Pozdrawiam ! 😊
Tak, dokładnie
Czy można zastąpić masło orzechowe zwykłym masłem ? Jestem uczulona na orzechy 🙁
Sięgnij po drugą wersję ciasta, o której piszę we wstępie
Czy mogę do ciasta dodać trochę mrożonych malin? Czy trzeba wtedy wydłużyć czas pienienia?
Można, może o kilka minut. Monitoruj
Witam czy można dodać zwykła mąkę pszenna ?
Czy mogę dodać pół espresso i pół likieru? 2 w 1 😀
Możesz!
Też mam właśnie taki plan 😉😁
Czy można je upiec w mniejszych indywidualnych foremkach i jeśli tak to o ile skrócić czas pieczenia?
baileys zamiast kawy – to się uda? 🤔
działaj!
nie umiem piec, ale to ciasto o tym nie wie i się nie przejmuje – wyszło przepyszne, takie mokre, mięciutkie i baaaardzo czekoladowe. Następnym razem będę kombinować z likierem i malinami w środku, ale zdecydowanie będę je jeszcze powtarzać
Do nastepnego razu!
Tortownica 27 za duza bedzie? Pozdrawiam
Będzie ok, ale czas pieczenia niższy
Czy można to ciasto piec, krócej w celu uzyskania efektu a’la brownie ( lekki zakalec). Czy w tym przepisie nie będzie pasowała taka lekko zakalcowata forma¿
mmm, spróbowałbym
Dla tych co wrzucili za szybko żółtka do nie do końca ostudzonej masy z czekolada i się lekko im ścięły, nie martwcie się, jak dodacie białka ciasto się ładnie wymiesza i również pięknie upiecze, but try not to make this mistake :))
!!!
Potwierdzam, jestem ten sam przypadek niecierpliwej cukierniczki, ale wszystko koniec końców z Happy endem 🙂
Ciasto sie upieklo patyczek suchy ale masa o konsystencji ubitych bialek (puszysta ale mokra) czy ciasto po stygniecu bedzie zakalcowate czy tak ma byc?
zrobiłam ciasto i niestety był to pierwszy przepis od rozkosznego który mi nie smakował ze wzgledu na zbyt małą ilość cukru…ciasto jest ( tylko w mojej subiektywnej opinii, bo o gustach sie nie dyskutuje) zbyt gorzkie. jest naprawdę czekoladowe, ale nie dominuje tam słodycz. zawiodłam się trochę:( tahini w sumie tez nie bylo tak czuc, a espresso wydaje się jakby spotęgowało ogólną gorycz ciasta. jak dla mnie to Rozkoszne Brownie Michałkowe jest na 1 miejscu i do tego przepisu na pewno będe wracać i polecac:)
To ciasto faktycznie dla tych, którzy lubią moc czekoladowych wrażeń! 🙂
Dzięki za przepis. Ciasto wyszło mięciutkie w środku i wprost rozpływa się w ustach…pycha:)
smaczenego!
Cześć! Czy mogę pominąć espresso? Pozdrawiam
Czy da się czymś zastąpić cukier ? Erytrytol/stevia/ksylitol czy nie wyjdzie ? Pozdrawiam 😉
Czy można mąkę owsianą zamiast kokosowej?
Niestety nie w tym przepisie
Cześć,
szukam nieco „uletnionej” wersji tego ciasta 😉 myślę nad malinami – dać je na wierzch, czy na spód i zrobić z tego odwrócone ciasto?
Az musze zostawic komentarz. To drugi przepis ktory robie z Pana bloga i kolejny raz jest to kosmos. Dziekuje i zaraz ogladam sie za kolejnym przepisem.
Wyglada fantastycznie! Czy mozna zastąpić biały cukier cukrem kokosowym??
Zmiksowałam sobie migdały, ale zapomniałam dodać 😉 ale i tak wyszło przepyszne. Lekkie jak chmurka. Do tego konfiturę wiśniową dodałam. Myślę, że jakiś kremik też byłby super. Pozdrawia 🙂
Cześć, w Twoich przepisach jest często tortownica 23 cm. Mam w domu akurat 22 albo 24 cm…, której użyć? Dziękuję, pozdrowienia! 🙂
Rewelacyjne jest to ciasto ❤️ zastąpiłam cukier erytrytolem i nadal jest obłędne . Dziękuje za przepis
To ciasto jesty wybitne <3 Jestem bezglutenowcem i uwielbiam ciasta z migdałami.
Po dodaniu jajek niestety się zważyło, ale dodałam 3 łyżki napoju roślinnego, pomiksowałam (przed dodaniem białek) i wyszło genialnie. To ciasto zrobi naprawdę każdy.