![Ciasto czekoladowe bez mąki, z migdałami i tahini 1 Ciasto czekoladowe bez mąki, z migdałami i tahini 1](https://www.rozkoszny.pl/wp-content/uploads/2021/10/DSC05359-Duzy-704x1024.jpg)
Ciasto czekoladowe bez mąki. Brzmi trochę strasznie, bo prawie jak surowa tabliczka gorzkiej czekolady. Ale prawda jest znacznie bardziej czarująca. To lekka, wilgotna i tak głęboka w smaku przyjemność, że aż serce zaczyna szybciej bić. Czy to już miłość?
Na blogu jest już jeden przepis na bezmączne ciasto czekoladowe, gâteau victoire. Wyjątkowo lekkie i szlachetne. Lubię też tę wersję, trochę bardziej przysadzistą, ale i za to stabilną. Ciasto podkręcam tahini i oczywiście kawą, wyciągającą z czekolady to, co najlepsze. Strukturę buduje tutaj mąka migdałowa, którą można zastąpić dowolnymi drobno mielonymi orzechami.
PS. Zupełnie nieintencjonalnie, jest to bezglutenowe ciasto czekoladowe.
Ciasto czekoladowe bez mąki, z migdałami i tahini
tortownica 23 cm
300 g gorzkiej czekolady (64% kakao)
¼ szklanki (60 ml) zaparzonego espresso
100 g masła
2 łyżki tahini lub masła orzechowego
6 jajek, białka oddzielnie od żółtek
½ szklanki (60 g) mąki migdałowej
½ łyżeczki soli
½ szklanki (100 g) cukru + do obsypania tortownicy i wierzchu
1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza (góra-dół). Tortownicę o średnicy 23 cm wysmaruj dokładnie masłem i obsyp cukrem. Ciasto zyska chrupiącą skórkę!
2. W kąpieli wodnej, czyli w metalowej misce ustawionej nad garnkiem z gotującą się wodą, roztop czekoladę z kawą, masłem i tahini. Odstaw do wystygnięcia. Dodaj żółtka i mąkę migdałową, połącz.
3. W osobnej misce ubij białka z solą. Zacznij dodawać cukier, łyżka po łyżce, aż się całkowicie rozpuści, a piana będzie sztywna.
4. Ubite białka w trzech tura wymieszaj bardzo delikatnie szpatułką do masy czekoladowej. Rób to bardzo subtelnie, jakbyś obchodził się z porcelanowym dzieckiem. Lepiej niewystarczająco wymieszać masę niż ją przemieszać – w przeciwnym razie ciasto straci swoją lekkość. Przełóż masę do tortownicy. Obsyp cukrem, około 2 łyżkami. Piecz około 30 minut, aż patyczek wbity w ciasto po wyjęciu będzie prawie suchy. Wystudź w formie. W tym czasie trochę się zapadnie, ale tak ma właśnie się stać.
5. Podawaj z kleksem słodkiej śmietany i owocami. Prawda, że to czekoladowe niebo?
Rady/porady
Espresso możecie podmienić na procenty. Cointreau, brandy, aperol, amaretto…
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.
Wasz,
Rozkoszny
![Ciasto czekoladowe bez mąki, z migdałami i tahini 2 Ciasto czekoladowe bez mąki, z migdałami i tahini 2](https://www.rozkoszny.pl/wp-content/uploads/2021/10/DSC05355-Duzy-742x1024.jpg)
![Ciasto czekoladowe bez mąki, z migdałami i tahini 3 Ciasto czekoladowe bez mąki, z migdałami i tahini 3](https://www.rozkoszny.pl/wp-content/uploads/2021/10/DSC05360-Duzy-683x1024.jpg)
72 komentarze
Czy można zastąpić mąkę migdałową, mąką kokosową?:)
Kokosową nie, ale może być z innych orzechów, np. laskowych
Chyba zepsułam 🙁 Roztopilam czekoladę i do roztopionej dodałam apererola, czekolada zrobiła się twarda, jakoś udało mi się rozetrzec i dodać resztę. Mam nadzieję, że jednak wyjdzie. Pewnie do miski dajemy czekoladę, aperola, masło i całość dopiero topimy?
Tak
Czy mozna zastapic makę migdalową maką kokosową?
Nie
Czy istotne jest czy zrobimy mąkę z migdałów luskanych lub niełuskanych? Wpłynie to jakoś na jej smak?
Nie
Ile Cointreau zamiast espresso? Taką samą ilość?
Tak! Jak szaleć to szaleć
A jak by to ciasto zweganizować, czyli co zamiast jajek?
Jajka są tutaj podstawą
aqua faba! 3 lyzki aqua faby – na jedno jajko : )
Brzmi satysfakcjonująco…
Jednak ponieważ nie używałam nigdy mąki migdałowej, to mam pytanie: czy można zmielić na mąkę same migdały? Czy ów produkt musi być kupny?
Pozdrawiam, życząc smacznego 😉
Nie, mogą być migdały mielone w domu
Czy mąkę migdałową można zastąpić mielonymi migdałami?
To jedno i to samo 🙂
Czym moznaby zastapic cukier w tym przepisie?
Czy próbował ktoś z ksylitolem? #cukrzykwrodzinie
Zrobilam z erytrytolem i wyszło oblednie. Przepis wspanialy!
Jejku… Dziękuję za ten obiecujący bezglutenowy przepis. Będę testować 🙂
Daj znać, jak Ci smakuje!
A czy można użyć mąki pszennej zamiast migdałowej?
Czy zrobione dzień wcześniej będzie nadal tak samo dobre jak świeży wypiek?
Tak!
Czy zamiast białego cukru można użyć muscovado? 🙂
Można
Czy można czymś zastąpić masło?
Nie można 🙂
Czy to ciasto podajemy z filiżanką espresso?
Można 🙂
Hej, rozumiem ze espresso do czekolady dodajemy. Tak zrobiłem i wyszło przepyszne. Zwiększyłem ilość tahini 😊. Ledwo to zrobiłem a już nowe wjechało 🤣.
Pozdrawiam ! 😊
Tak, dokładnie
Czy można zastąpić masło orzechowe zwykłym masłem ? Jestem uczulona na orzechy 🙁
Sięgnij po drugą wersję ciasta, o której piszę we wstępie
Czy mogę do ciasta dodać trochę mrożonych malin? Czy trzeba wtedy wydłużyć czas pienienia?
Można, może o kilka minut. Monitoruj
Witam czy można dodać zwykła mąkę pszenna ?
Czy mogę dodać pół espresso i pół likieru? 2 w 1 😀
Możesz!
Też mam właśnie taki plan 😉😁
Czy można je upiec w mniejszych indywidualnych foremkach i jeśli tak to o ile skrócić czas pieczenia?
baileys zamiast kawy – to się uda? 🤔
działaj!
nie umiem piec, ale to ciasto o tym nie wie i się nie przejmuje – wyszło przepyszne, takie mokre, mięciutkie i baaaardzo czekoladowe. Następnym razem będę kombinować z likierem i malinami w środku, ale zdecydowanie będę je jeszcze powtarzać
Do nastepnego razu!
Tortownica 27 za duza bedzie? Pozdrawiam
Będzie ok, ale czas pieczenia niższy
Czy można to ciasto piec, krócej w celu uzyskania efektu a’la brownie ( lekki zakalec). Czy w tym przepisie nie będzie pasowała taka lekko zakalcowata forma¿
mmm, spróbowałbym
Dla tych co wrzucili za szybko żółtka do nie do końca ostudzonej masy z czekolada i się lekko im ścięły, nie martwcie się, jak dodacie białka ciasto się ładnie wymiesza i również pięknie upiecze, but try not to make this mistake :))
!!!
Potwierdzam, jestem ten sam przypadek niecierpliwej cukierniczki, ale wszystko koniec końców z Happy endem 🙂
Ciasto sie upieklo patyczek suchy ale masa o konsystencji ubitych bialek (puszysta ale mokra) czy ciasto po stygniecu bedzie zakalcowate czy tak ma byc?
zrobiłam ciasto i niestety był to pierwszy przepis od rozkosznego który mi nie smakował ze wzgledu na zbyt małą ilość cukru…ciasto jest ( tylko w mojej subiektywnej opinii, bo o gustach sie nie dyskutuje) zbyt gorzkie. jest naprawdę czekoladowe, ale nie dominuje tam słodycz. zawiodłam się trochę:( tahini w sumie tez nie bylo tak czuc, a espresso wydaje się jakby spotęgowało ogólną gorycz ciasta. jak dla mnie to Rozkoszne Brownie Michałkowe jest na 1 miejscu i do tego przepisu na pewno będe wracać i polecac:)
To ciasto faktycznie dla tych, którzy lubią moc czekoladowych wrażeń! 🙂
Dzięki za przepis. Ciasto wyszło mięciutkie w środku i wprost rozpływa się w ustach…pycha:)
smaczenego!
Cześć! Czy mogę pominąć espresso? Pozdrawiam
Czy da się czymś zastąpić cukier ? Erytrytol/stevia/ksylitol czy nie wyjdzie ? Pozdrawiam 😉
Czy można mąkę owsianą zamiast kokosowej?
Niestety nie w tym przepisie
Cześć,
szukam nieco „uletnionej” wersji tego ciasta 😉 myślę nad malinami – dać je na wierzch, czy na spód i zrobić z tego odwrócone ciasto?
Az musze zostawic komentarz. To drugi przepis ktory robie z Pana bloga i kolejny raz jest to kosmos. Dziekuje i zaraz ogladam sie za kolejnym przepisem.
Wyglada fantastycznie! Czy mozna zastąpić biały cukier cukrem kokosowym??
Zmiksowałam sobie migdały, ale zapomniałam dodać 😉 ale i tak wyszło przepyszne. Lekkie jak chmurka. Do tego konfiturę wiśniową dodałam. Myślę, że jakiś kremik też byłby super. Pozdrawia 🙂
Cześć, w Twoich przepisach jest często tortownica 23 cm. Mam w domu akurat 22 albo 24 cm…, której użyć? Dziękuję, pozdrowienia! 🙂
Rewelacyjne jest to ciasto ❤️ zastąpiłam cukier erytrytolem i nadal jest obłędne . Dziękuje za przepis
To ciasto jesty wybitne <3 Jestem bezglutenowcem i uwielbiam ciasta z migdałami.
Po dodaniu jajek niestety się zważyło, ale dodałam 3 łyżki napoju roślinnego, pomiksowałam (przed dodaniem białek) i wyszło genialnie. To ciasto zrobi naprawdę każdy.
Dzięki mące migdałowej to prawie keto. Tylko pytanie czy mogę zastąpić cukier erytrytolem lub ksylitolem?
Myślę, że tal
Ktoś tam pisał, że udało się też z erytrytolem! Bezwzględnie muszę spróbować.