Ciasto czekoladowe bez mąki, z migdałami i tahini

Ciasto czekoladowe bez mąki, z migdałami i tahini 1

Ciasto czekoladowe bez mąki. Brzmi trochę strasznie, bo prawie jak surowa tabliczka gorzkiej czekolady. Ale prawda jest znacznie bardziej czarująca. To lekka, wilgotna i tak głęboka w smaku przyjemność, że aż serce zaczyna szybciej bić. Czy to już miłość?

Na blogu jest już jeden przepis na bezmączne ciasto czekoladowe, gâteau victoire. Wyjątkowo lekkie i szlachetne. Lubię też tę wersję, trochę bardziej przysadzistą, ale i za to stabilną. Ciasto podkręcam tahini i oczywiście kawą, wyciągającą z czekolady to, co najlepsze. Strukturę buduje tutaj mąka migdałowa, którą można zastąpić dowolnymi drobno mielonymi orzechami.

PS. Zupełnie nieintencjonalnie, jest to bezglutenowe ciasto czekoladowe.

Ciasto czekoladowe bez mąki, z migdałami i tahini
tortownica 23 cm
300 g gorzkiej czekolady (64% kakao)
¼ szklanki (60 ml) zaparzonego espresso
100 g masła
2 łyżki tahini lub masła orzechowego
6 jajek, białka oddzielnie od żółtek
½ szklanki (60 g) mąki migdałowej
½ łyżeczki soli
½ szklanki (100 g) cukru + do obsypania tortownicy i wierzchu

1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza (góra-dół). Tortownicę o średnicy 23 cm wysmaruj dokładnie masłem i obsyp cukrem. Ciasto zyska chrupiącą skórkę!

2. W kąpieli wodnej, czyli w metalowej misce ustawionej nad garnkiem z gotującą się wodą, roztop czekoladę z kawą, masłem i tahini. Odstaw do wystygnięcia. Dodaj żółtka i mąkę migdałową, połącz.

3. W osobnej misce ubij białka z solą. Zacznij dodawać cukier, łyżka po łyżce, aż się całkowicie rozpuści, a piana będzie sztywna.

4. Ubite białka w trzech tura wymieszaj bardzo delikatnie szpatułką do masy czekoladowej. Rób to bardzo subtelnie, jakbyś obchodził się z porcelanowym dzieckiem. Lepiej niewystarczająco wymieszać masę niż ją przemieszać – w przeciwnym razie ciasto straci swoją lekkość. Przełóż masę do tortownicy. Obsyp cukrem, około 2 łyżkami. Piecz około 30 minut, aż patyczek wbity w ciasto po wyjęciu będzie prawie suchy. Wystudź w formie. W tym czasie trochę się zapadnie, ale tak ma właśnie się stać.

5. Podawaj z kleksem słodkiej śmietany i owocami. Prawda, że to czekoladowe niebo?

Rady/porady
Espresso możecie podmienić na procenty. Cointreau, brandy, aperol, amaretto…

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Wasz,
Rozkoszny

Ciasto czekoladowe bez mąki, z migdałami i tahini 2
Ciasto czekoladowe bez mąki, z migdałami i tahini 3
UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

69 komentarzy

Aleksandra 5 lutego, 2022 - 11:51 am

Czy można zastąpić mąkę migdałową, mąką kokosową?:)

Reply
rozkoszny 5 lutego, 2022 - 1:05 pm

Kokosową nie, ale może być z innych orzechów, np. laskowych

Reply
Ev 27 czerwca, 2022 - 5:37 pm

Chyba zepsułam 🙁 Roztopilam czekoladę i do roztopionej dodałam apererola, czekolada zrobiła się twarda, jakoś udało mi się rozetrzec i dodać resztę. Mam nadzieję, że jednak wyjdzie. Pewnie do miski dajemy czekoladę, aperola, masło i całość dopiero topimy?

Reply
rozkoszny 1 lipca, 2022 - 11:14 am

Tak

Reply
Ajka 5 lutego, 2022 - 12:42 pm

Czy mozna zastapic makę migdalową maką kokosową?

Reply
rozkoszny 5 lutego, 2022 - 1:06 pm

Nie

Reply
OLA 5 lutego, 2022 - 3:44 pm

Czy istotne jest czy zrobimy mąkę z migdałów luskanych lub niełuskanych? Wpłynie to jakoś na jej smak?

Reply
rozkoszny 6 lutego, 2022 - 3:32 pm

Nie

Reply
Ola 5 lutego, 2022 - 5:23 pm

Ile Cointreau zamiast espresso? Taką samą ilość?

Reply
rozkoszny 6 lutego, 2022 - 3:33 pm

Tak! Jak szaleć to szaleć

Reply
Anna Majewska 5 lutego, 2022 - 6:39 pm

A jak by to ciasto zweganizować, czyli co zamiast jajek?

Reply
rozkoszny 6 lutego, 2022 - 3:33 pm

Jajka są tutaj podstawą

Reply
Aidan 7 lutego, 2022 - 5:41 pm

aqua faba! 3 lyzki aqua faby – na jedno jajko : )

Reply
Marianna 5 lutego, 2022 - 6:41 pm

Brzmi satysfakcjonująco…
Jednak ponieważ nie używałam nigdy mąki migdałowej, to mam pytanie: czy można zmielić na mąkę same migdały? Czy ów produkt musi być kupny?
Pozdrawiam, życząc smacznego 😉

Reply
rozkoszny 6 lutego, 2022 - 3:33 pm

Nie, mogą być migdały mielone w domu

Reply
Katarzyna 5 lutego, 2022 - 6:46 pm

Czy mąkę migdałową można zastąpić mielonymi migdałami?

Reply
rozkoszny 6 lutego, 2022 - 3:33 pm

To jedno i to samo 🙂

Reply
Monika Zalewska 6 lutego, 2022 - 1:37 am

Czym moznaby zastapic cukier w tym przepisie?

Reply
Diana 2 grudnia, 2023 - 7:59 pm

Czy próbował ktoś z ksylitolem? #cukrzykwrodzinie

Reply
Katarzyna 17 marca, 2024 - 9:23 am

Zrobilam z erytrytolem i wyszło oblednie. Przepis wspanialy!

Reply
Kamila 6 lutego, 2022 - 10:40 am

Jejku… Dziękuję za ten obiecujący bezglutenowy przepis. Będę testować 🙂

Reply
rozkoszny 6 lutego, 2022 - 3:35 pm

Daj znać, jak Ci smakuje!

Reply
Joanna 6 lutego, 2022 - 6:44 pm

A czy można użyć mąki pszennej zamiast migdałowej?

Reply
Mery 15 lutego, 2022 - 1:42 pm

Czy zrobione dzień wcześniej będzie nadal tak samo dobre jak świeży wypiek?

Reply
rozkoszny 20 lutego, 2022 - 1:01 pm

Tak!

Reply
Gosia 6 lutego, 2022 - 11:09 pm

Czy zamiast białego cukru można użyć muscovado? 🙂

Reply
rozkoszny 7 lutego, 2022 - 12:47 pm

Można

Reply
Sandra 6 lutego, 2022 - 11:12 pm

Czy można czymś zastąpić masło?

Reply
rozkoszny 7 lutego, 2022 - 12:48 pm

Nie można 🙂

Reply
Aga 7 lutego, 2022 - 3:35 pm

Czy to ciasto podajemy z filiżanką espresso?

Reply
rozkoszny 7 lutego, 2022 - 9:40 pm

Można 🙂

Reply
Adrian 7 lutego, 2022 - 10:46 pm

Hej, rozumiem ze espresso do czekolady dodajemy. Tak zrobiłem i wyszło przepyszne. Zwiększyłem ilość tahini 😊. Ledwo to zrobiłem a już nowe wjechało 🤣.

Pozdrawiam ! 😊

Reply
rozkoszny 8 lutego, 2022 - 5:08 pm

Tak, dokładnie

Reply
Magdalena Jonczyk 12 lutego, 2022 - 10:17 am

Czy można zastąpić masło orzechowe zwykłym masłem ? Jestem uczulona na orzechy 🙁

Reply
rozkoszny 12 lutego, 2022 - 2:06 pm

Sięgnij po drugą wersję ciasta, o której piszę we wstępie

Reply
Justyna 12 lutego, 2022 - 12:23 pm

Czy mogę do ciasta dodać trochę mrożonych malin? Czy trzeba wtedy wydłużyć czas pienienia?

Reply
rozkoszny 12 lutego, 2022 - 2:07 pm

Można, może o kilka minut. Monitoruj

Reply
Jaaa 12 lutego, 2022 - 1:24 pm

Witam czy można dodać zwykła mąkę pszenna ?

Reply
Martyna Szewczuk 12 lutego, 2022 - 4:41 pm

Czy mogę dodać pół espresso i pół likieru? 2 w 1 😀

Reply
rozkoszny 12 lutego, 2022 - 5:01 pm

Możesz!

Reply
Paulina 13 lutego, 2022 - 9:24 am

Też mam właśnie taki plan 😉😁

Reply
Julia 12 lutego, 2022 - 9:20 pm

Czy można je upiec w mniejszych indywidualnych foremkach i jeśli tak to o ile skrócić czas pieczenia?

Reply
Julia 13 lutego, 2022 - 11:41 am

baileys zamiast kawy – to się uda? 🤔

Reply
rozkoszny 13 lutego, 2022 - 12:25 pm

działaj!

Reply
Paulina 14 lutego, 2022 - 11:21 am

nie umiem piec, ale to ciasto o tym nie wie i się nie przejmuje – wyszło przepyszne, takie mokre, mięciutkie i baaaardzo czekoladowe. Następnym razem będę kombinować z likierem i malinami w środku, ale zdecydowanie będę je jeszcze powtarzać

Reply
rozkoszny 14 lutego, 2022 - 6:49 pm

Do nastepnego razu!

Reply
Dominika 14 lutego, 2022 - 2:41 pm

Tortownica 27 za duza bedzie? Pozdrawiam

Reply
rozkoszny 14 lutego, 2022 - 6:49 pm

Będzie ok, ale czas pieczenia niższy

Reply
Laura 14 lutego, 2022 - 4:25 pm

Czy można to ciasto piec, krócej w celu uzyskania efektu a’la brownie ( lekki zakalec). Czy w tym przepisie nie będzie pasowała taka lekko zakalcowata forma¿

Reply
rozkoszny 14 lutego, 2022 - 6:49 pm

mmm, spróbowałbym

Reply
Karolina 14 lutego, 2022 - 6:24 pm

Dla tych co wrzucili za szybko żółtka do nie do końca ostudzonej masy z czekolada i się lekko im ścięły, nie martwcie się, jak dodacie białka ciasto się ładnie wymiesza i również pięknie upiecze, but try not to make this mistake :))

Reply
rozkoszny 14 lutego, 2022 - 6:50 pm

!!!

Reply
Malwina 15 lutego, 2022 - 9:25 pm

Potwierdzam, jestem ten sam przypadek niecierpliwej cukierniczki, ale wszystko koniec końców z Happy endem 🙂

Reply
Pau 17 lutego, 2022 - 3:15 pm

Ciasto sie upieklo patyczek suchy ale masa o konsystencji ubitych bialek (puszysta ale mokra) czy ciasto po stygniecu bedzie zakalcowate czy tak ma byc?

Reply
Olami 23 lutego, 2022 - 10:03 am

zrobiłam ciasto i niestety był to pierwszy przepis od rozkosznego który mi nie smakował ze wzgledu na zbyt małą ilość cukru…ciasto jest ( tylko w mojej subiektywnej opinii, bo o gustach sie nie dyskutuje) zbyt gorzkie. jest naprawdę czekoladowe, ale nie dominuje tam słodycz. zawiodłam się trochę:( tahini w sumie tez nie bylo tak czuc, a espresso wydaje się jakby spotęgowało ogólną gorycz ciasta. jak dla mnie to Rozkoszne Brownie Michałkowe jest na 1 miejscu i do tego przepisu na pewno będe wracać i polecac:)

Reply
rozkoszny 23 lutego, 2022 - 2:25 pm

To ciasto faktycznie dla tych, którzy lubią moc czekoladowych wrażeń! 🙂

Reply
Kasia 7 marca, 2022 - 12:08 pm

Dzięki za przepis. Ciasto wyszło mięciutkie w środku i wprost rozpływa się w ustach…pycha:)

Reply
rozkoszny 7 marca, 2022 - 7:03 pm

smaczenego!

Reply
Oliwia 15 marca, 2022 - 10:29 am

Cześć! Czy mogę pominąć espresso? Pozdrawiam

Reply
Sara 26 marca, 2022 - 4:55 pm

Czy da się czymś zastąpić cukier ? Erytrytol/stevia/ksylitol czy nie wyjdzie ? Pozdrawiam 😉

Reply
Beata 21 kwietnia, 2022 - 8:40 pm

Czy można mąkę owsianą zamiast kokosowej?

Reply
rozkoszny 22 kwietnia, 2022 - 11:01 am

Niestety nie w tym przepisie

Reply
Aleksandra 17 lipca, 2022 - 2:47 pm

Cześć,
szukam nieco „uletnionej” wersji tego ciasta 😉 myślę nad malinami – dać je na wierzch, czy na spód i zrobić z tego odwrócone ciasto?

Reply
Alicja 17 lipca, 2022 - 10:11 pm

Az musze zostawic komentarz. To drugi przepis ktory robie z Pana bloga i kolejny raz jest to kosmos. Dziekuje i zaraz ogladam sie za kolejnym przepisem.

Reply
Monika 28 grudnia, 2022 - 12:05 am

Wyglada fantastycznie! Czy mozna zastąpić biały cukier cukrem kokosowym??

Reply
Anita 12 maja, 2023 - 6:47 pm

Zmiksowałam sobie migdały, ale zapomniałam dodać 😉 ale i tak wyszło przepyszne. Lekkie jak chmurka. Do tego konfiturę wiśniową dodałam. Myślę, że jakiś kremik też byłby super. Pozdrawia 🙂

Reply
Karolina 26 września, 2023 - 11:29 am

Cześć, w Twoich przepisach jest często tortownica 23 cm. Mam w domu akurat 22 albo 24 cm…, której użyć? Dziękuję, pozdrowienia! 🙂

Reply
Marlena 28 października, 2023 - 10:53 pm

Rewelacyjne jest to ciasto ❤️ zastąpiłam cukier erytrytolem i nadal jest obłędne . Dziękuje za przepis

Reply
mara 26 kwietnia, 2024 - 9:13 am

To ciasto jesty wybitne <3 Jestem bezglutenowcem i uwielbiam ciasta z migdałami.

Po dodaniu jajek niestety się zważyło, ale dodałam 3 łyżki napoju roślinnego, pomiksowałam (przed dodaniem białek) i wyszło genialnie. To ciasto zrobi naprawdę każdy.

Reply

Leave a Comment