Każda słodkość z malinami jest wyjątkowa i pyszna. Kwaśne owoce o miękkiej strukturze przyjemnie kontrastują ze słodką bezą, przełamują wyrazistość czekolady, rozpływają się w cieście drożdżowym i pięknie dekorują każdą tartę czy tort. Pozycje te są obowiązkowe w sezonie letnim, jednak kiedy już je wszystkie skosztujecie, koniecznie skusicie się na coś innego, bardziej odżywczego.
Spód ulepiony ze surowych migdałów inspirowany jest pistacjową tartą z awokado i limonką – jednym z najpopularniejszych przepisów na blogu. Bardzo solidna podstawa, zawsze zjadana do okruszka. Na nią wylany jest krem nerkowcowy, który trudno nie wyjeść z garnka podczas gotowania. Potem tylko bardzo proste, szybkie ganache, w którym zatopione są maliny. Całość to idealny balans; nie za słodki, nie za gorzki.
Odżywcza tarta malinowa z czekoladą i kremem nerkowcowym:
forma 21 – 23 cm
Spód:
2 szklanka (300 g) migdałów
½ szklanki (50 g) płatków owsianych
szczypta soli
⅓ szklanki (75 g) oleju kokosowego extra virgin lub masła, roztopionego + do wysmarowania formy
2 łyżki syropu klonowego
Orzechy upraż na patelni na dużym ogniu, aż zaczną intensywnie pachnieć i lekko się “przypalą”. Płatki także upraż na suchej patelni, aż zaczną się przyrumieniać i wydzielać lekko orzechowy zapach. Wszystko oprócz ½ szklanki migdałów zblenduj w blenderze stacjonarnym. Dodaj resztę migdałów i jeszcze raz zmiksuj, tak aby pozostały większe ich kawałki.
Formę na tartę z wyjmowanym dnem lub tortownicę wysmaruj olejem kokosowym, najlepiej za pomocą pędzelka. Przygotowane ciasto wyłóż do formy i za pomocą dłoni oraz łyżki rozprowadź po całej powierzchni. Wstaw do lodówki na czas przygotowywania kremu.
Krem nerkowcowy:
100 g orzechów nerkowca
300 g mleka kokosowego
100 ml syropu klonowego
szczypta soli
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Orzechy nerkowca zmiel na drobny proszek. Wraz z resztą składników przełóż do rondelka i zagotuj. Gotuj na małym ogniu przez 20 minut, często mieszając. Wyłóż na przygotowany spód. Wstaw do lodówki.
Ganache czekoladowe + maliny:
170 g gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60%, połamanej na drobne kawałki
¾ szklanki mleka kokosowego
400 g malin
Mleko kokosowe zagotuj w garnuszku. Zdejmij z ognia i dodaj czekoladę. Po 2 minutach wymieszaj za pomocą łyżki, do połączenia. Wylej na krem nerkowcowy. Po 20 minutach w lodówce udekoruj malinami i schłodź tartę jeszcze przez minimum godzinę.
Otaguj zdjęcie swojej potrawy na instagramie hasztagiem #rozkoszny @rozkoszny, żebym mógł zobaczyć jakie cuda upichciłeś. Możesz też wrzucić zdjęcie w komentarzu pod postem na facebookowym fanpage’u. Będzie mi bardzo miło, tak samo jakbyś zostawił komentarz na blogu, co myślisz. Smacznego!
Wasz,
rozkoszny
4 komentarze
czym można zastąpić mleko kokosowe?
śmietaną sojową lub owsianą
Mleko kokosowy normalne z kartonu?
Tylko mleko kokosowe z kartonu?