Jedynym z moich ulubionych połączeń smakowych jest morela z lawendą. Tak niewiele potrzeba, aby za pomocą jednego kęsa przenieś się do zupełnie innnego świata, oddając się niemalże onirycznym chwilom.
Przy moim rodzinnym domu rośnie beztrosko kilka krzaków pięknie fioletowej lawendy. Za każdym razem, kiedy próbuje wprowadzić się w bardziej sielankowy nastrój, przypominam sobie, że takie same oglądałbym na wakacjach we Francji. Otwieram wtedy konfiturową ulubienicę albo kieruję się do kuchni. Yotam Ottolenghi podsunął mi kiedyś pomysł na bajkowe chwile z ciastem, które jest niesamowicie wilgotne, o pięknym, nęcącym zapachu. Kwaśne morele zatapiam w ucieranej, orzechowej masie, a następnie, już po upieczeniu przyzdabiam je słodkim lukrem, do którego lepią się pachnące kwiaty lawendowe.
Lawendowe ciasto z morelami i orzechami
tortownica 23 cm
Ciasto
180 g masła, miękkiego
2 łyżki oleju z orzechów włoskich (lub ewentualnie oliwy)
1 szklanka (200 g) cukru drobnego
100 g mielonych migdałów
4 jajka “zerówki”, roztrzepane
½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
skórka otarta z 1 cytryny
1 łyżka lawendy, najlepiej świeżej, z ogródka
140 g orzechów pekan lub włoskich, świeżo zmielonych (tak, aby miały wyczuwalne kawałki)
1 szklanka (130 g) mąki pszennej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
¼ łyżeczki soli
600 g moreli, pokrojonych na połówki, bez pestek
Lukier
80 g cukru pudru
3 łyżeczki soku z cytryny
½ łyżki lawendy
1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Zmiksuj masło, cukier, olej orzechowy i migdały na gładką, puszystą masę, najlepiej zrobić to robotem na średnich obrotach. Dodawaj po odrobinie roztrzepanego jajka, aby nie zważyć masy, a następnie wanilię, skórkę z cytryny i 1 łyżkę lawendy. Następnie wmieszaj mąkę, zmielone orzechy, proszek do pieczenia i sól.
2. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Przelej do niej przygotowaną masę. Ułóż na wierzchu połówki moreli skórką do dołu, tak aby na siebie zachodziły. Piecz 70 – 80 min, do tzw. suchego patyczka. Pół godziny przed końcem przykryj ciasto folią aluminiową, lubi się przypiekać.
3. Przygotuj lukier. Sok z cytryny podgrzej w garnuszku, dodaj cukier puder i połącz. Lukier powinien być dość gęsty, w razie potrzeby dodaj więcej soku lub cukru pudru. Od razu po upieczeniu ciasta polej je lukrem i obsyp pozostałą lawendę. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Ciasto zachowa świeżość przez kilka dni, najlepiej smakuje po dwóch. Wiem, że będzie ciężko to sprawdzić.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.
Wasz,
Rozkoszny
47 komentarzy
Goście byli zachwyceni!
Miło słyszeć! Dzięki 🙂
Hej! Ciasto wygląda obłędnie, patrząc na zdjęcia można poczuć jego zapach, a że moja Mama kocha lawendę – chcę upiec je z okazji jej urodzin 🙂 Stąd jedno pytanko. Jestem szczęśliwą posiadaczką (i użytkowniczką, hihi) domowego słodkiego syropu lawendowego. Czy jest możliwość, żeby jakoś go przemycić do ciasta? Albo do lukru, jakoś go np. zredukować, żeby był bardziej lukrowaty niż lejący?
Cześć! Lukrowaty nigdy nie będzie, ale redukując go możesz osiągnąć efekt a la karmel. Może właśnie zamiast lukru?
Wyglada super! Napewno niebiańsko rozkoszne
Można użyć maki orkiszowej?
Rozmroźić i wysuszyć po rozmnożeniu
Dziękuję! Można użyć orkiszowej jasnej
Hej!
Czy zamiast 100 g mielonych migdałów mogę użyć mąki kasztanowej? 🙂
myślę, że to świetny pomysł!
Czy to musi być suszona lawenda, czy mogę uciąć taką świeżą z donicy? 🙂
ja używam świeżej! 🙂
czy mogą być np. Suszone morele albo brzoskwinie?
lepiej już użyć owoców mrożonych – suszone się nie sprawdza
czy ciasto to da radę w formie muffinek?:)
da radę!
Czy w czasie upałów lepiej trzymać ciasto w lodowce czy w (wysokiej) temperaturze pokojowej? Zdarzało mi się już wyrzucić ciasto po chyba 3 dniach pod pokrywa na ciasta na blacie, bo na wilgotnych owocach pojawiała się pleśń..
Przy takich wysokich temperaturach pewnie lodówka jeśli ma stać więcej niż 2 dni, ale przed podaniem trzeba przywrócić do tem. pokojowej
Czym zastąpić mąkę pszenną? 🙂
można dodać mieszankę mąk bezglutenowych: ryżowa, jaglana i ziemnaczana
Czym mogę zastąpić mąkę migdałową?
Mąką innych orzechów 🙂
Czy morele obrać ze skórki?
Nie!
Czy skórkę obrać z moreli?
Czy należy poczekać aż cytryna ostygnie, bo po dodaniu cukru do podgrzanej wychodzi syrop cukrowy 🙂
Nie, dzięki ciepłemu sokowi cukier puder się roztapia. Nie można jednak gotować, bo będzie syrop cukrowy właśnie 🙂
Ciasto wyszło jak zwykle – rewelacyjnie! Kolejny udany Rozkoszny przepis. Migdały zastąpiłam mąka kasztanową i wyszło super!
Czy można użyć suszonej lawendy ?
można, proszę dać jej 2x mniej
Hej, czy można użyć brzoskwiń, zamiast moreli?:)
można, ale jednak z morelami lepsze 🙂
Czy zamiast moreli można użyć mrożonych owoców leśnych?
można
Cześć, mam uczulenie na orzechy, czym mogę zastąpić mąkę migdałową? Mąka kasztanowa niestety też nie wchodzi w grę, bo powoduje reakcje krzyżowe.
Cześć, proponuję zrobić inne ucierane ciasto z owcami z bloga, dodając morele i lawendę
Genialne w smaku, proste w przygotowaniu i nie ma szans by go zepsuc. Jako ze mi malo lawendy, to kawaleczki tuz przed podaniem polalam syropem lawendowym home made. Boskie
Czy moge uzyc maliny i borowki zamiast moreli?
Tak
Wyborne ciasto. Morele sprawiają, że jest wilgotne, dzięki orzechom przyjemnie chrupie, a lawenda nadaje cudownego aromatu. Połączenie smaków idealne!
Czy suszona lawenda tez może być?
Czy może być suszona lawenda?
Czy można użyć innych owoców sezonowych, np.śliwek? Czy już nie będzie tak dobre? 😉
można, ale może już coś innego zamiast lawendy?
Wspaniałe jest to ciasto 🙂
Z morelami idealne ale próbowałam też ze śliwkami, później z malinami i posypane chipsami kokosowymi – wszystkie wersje warte grzechu 🙂
Jak powinien być ustawiony piekarnik? Góra-dół czy termo obieg?
góra-dół
Robiłam ciasto po raz drugi, po dłuższej przerwie. Piekłam do suchego patyczka, a teraz zastanawiam się, czy jest ok, bo wydaje się „mokre na górze”, czy ciasto opadnie i będzie normalne? :))