Lawendowe ciasto z morelami i orzechami

Jedynym z moich ulubionych połączeń smakowych jest morela z lawendą. Tak niewiele potrzeba, aby za pomocą jednego kęsa przenieś się do zupełnie innnego świata, oddając się niemalże onirycznym chwilom.

Przy moim rodzinnym domu rośnie beztrosko kilka krzaków pięknie fioletowej lawendy. Za każdym razem, kiedy próbuje wprowadzić się w bardziej sielankowy nastrój, przypominam sobie, że takie same oglądałbym na wakacjach we Francji. Otwieram wtedy konfiturową ulubienicę albo kieruję się do kuchni. Yotam Ottolenghi podsunął mi kiedyś pomysł na bajkowe chwile z ciastem, które jest niesamowicie wilgotne, o pięknym, nęcącym zapachu. Kwaśne morele zatapiam w ucieranej, orzechowej masie, a następnie, już po upieczeniu przyzdabiam je słodkim lukrem, do którego lepią się pachnące kwiaty lawendowe.

Lawendowe ciasto z morelami i orzechami 1

Lawendowe ciasto z morelami i orzechami
tortownica 23 cm
Ciasto
180 g masła, miękkiego
2 łyżki oleju z orzechów włoskich (lub ewentualnie oliwy)
1 szklanka (200 g) cukru drobnego
100 g mielonych migdałów
4 jajka “zerówki”, roztrzepane
½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
skórka otarta z 1 cytryny
1 łyżka lawendy, najlepiej świeżej, z ogródka
140 g orzechów pekan lub włoskich, świeżo zmielonych (tak, aby miały wyczuwalne kawałki)
1 szklanka (130 g) mąki pszennej
600 g moreli, pokrojonych na połówki, bez pestek

Lukier
80 g cukru pudru
3 łyżeczki soku z cytryny
½ łyżki lawendy

1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Zmiksuj masło, cukier, olej orzechowy i migdały na gładką, puszystą masę, najlepiej zrobić to robotem na średnich obrotach. Dodawaj po odrobinie roztrzepanego jajka, aby nie zważyć masy, a następnie wanilię, skórkę z cytryny i 1 łyżkę lawendy. Następnie wmieszaj mąkę i zmielone orzechy.

2. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Przelej do niej przygotowaną masę. Ułóż na wierzchu połówki moreli skórką do dołu, tak aby na siebie zachodziły. Piecz 70 – 80 min, do tzw. suchego patyczka. Pół godziny przed końcem przykryj ciasto folią aluminiową, lubi się przypiekać.

3. Przygotuj lukier. Sok z cytryny podgrzej w garnuszku, dodaj cukier puder i połącz. Lukier powinien być dość gęsty, w razie potrzeby dodaj więcej soku lub cukru pudru. Od razu po upieczeniu ciasta polej je lukrem i obsyp pozostałą lawendę. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Ciasto zachowa świeżość przez kilka dni, najlepiej smakuje po dwóch. Wiem, że będzie ciężko to sprawdzić.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Wasz,
Rozkoszny

Lawendowe ciasto z morelami i orzechami 2

Lawendowe ciasto z morelami i orzechami 3

UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

7 komentarzy

Agnieszka 8 sierpnia, 2017 - 8:53 am

Goście byli zachwyceni!

Reply
rozkoszny 8 sierpnia, 2017 - 9:00 am

Miło słyszeć! Dzięki 🙂

Reply
Julia 25 czerwca, 2020 - 9:19 am

Hej! Ciasto wygląda obłędnie, patrząc na zdjęcia można poczuć jego zapach, a że moja Mama kocha lawendę – chcę upiec je z okazji jej urodzin 🙂 Stąd jedno pytanko. Jestem szczęśliwą posiadaczką (i użytkowniczką, hihi) domowego słodkiego syropu lawendowego. Czy jest możliwość, żeby jakoś go przemycić do ciasta? Albo do lukru, jakoś go np. zredukować, żeby był bardziej lukrowaty niż lejący?

Reply
rozkoszny 26 czerwca, 2020 - 12:12 am

Cześć! Lukrowaty nigdy nie będzie, ale redukując go możesz osiągnąć efekt a la karmel. Może właśnie zamiast lukru?

Reply
Malgorzata 1 lipca, 2020 - 3:44 pm

Wyglada super! Napewno niebiańsko rozkoszne
Można użyć maki orkiszowej?

Reply
rozkoszny 1 lipca, 2020 - 10:29 pm

Rozmroźić i wysuszyć po rozmnożeniu

Reply
rozkoszny 1 lipca, 2020 - 10:29 pm

Dziękuję! Można użyć orkiszowej jasnej

Reply

Leave a Comment