Dyniowe placki z kremem klonowym

Faworyt sezonu jesiennego. Lekkie jak chmurka dyniowe placki, które ułożone we wieżę wieńczy kleks kremu dyniowego i garść orzechów. Absolutna dekadencja.

Na blogu znajdziecie już cały arsenał placków na maślance, placuszków, blinów i pełnoziarnistcyh pancakes z ricottą– na każdą okazję. Ostatnio furorę na Instagramie robią banalnie proste placuszki bananowe z karmelizowanym bananem i miodem cynamonowo-maślanym. Dzisiejsza propozycja wymaga nieco więcej pracy, ale obiecuję wam, że nie pożałujecie, gdy wasze usta spotkają się z tą dyniową chmurką.

placki dyniowe

Dyniowe placki z kremem klonowym
2 porcje
Placuszki
2 jajka, białka i żółtka osobno
½ szklanki (110 g) puree dyniowego
¾ szklanki (180 g) maślanki, kefiru lub płynnego jogurtu naturalnego
1 łyżka roztopionego masła
1 łyżka cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 ⅓ szklanki (170 g) mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki cynamonu
½ łyżeczki kurkumy
¼ łyżeczki soli

Krem klonowy
2 łyżki mascarpone
2 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki syropu klonowego
¼ łyżeczki soli

orzechy włoskie lub laskowe, do podania
olej roślinny lub masło klarowane, do smażenia

1. Połącz żółtka, puree dyniowe, maślankę, roztopione masło i cukier, wanilię za pomocą trzepaczki. Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cynamonem, kurkumą i solą.

2. W międzyczasie ubij białka ze szczyptą soli. Wtocz je za pomocą silikonowej szpatułki do masy dyniowej w trzech turach, robiąc to bardzo delikatnie. Nie chcesz zniszczyć tego puchu, który nada lekkości plackom.

3. Rozgrzej 2 łyżki oleju lub masła klarowanego na dużej patelni. Wyłóż po 2 czubate łyżki ciasta na porcję, zachowując solidne odstępy między placuszkami. Sporo urosną. Smaż 2 – 3 minuty z jednej strony, aż się zarumienią. Następnie z drugiej jeszcze około minutę. Powtórz cały proces, aż do wykorzystania całego ciasta.

4. W międzyczasie przygotuj krem. Mascarpone wymieszaj z jogurtem, a następnie syropem klonowym i solą. Podawaj z placuszkami i orzechami. Czy nie jest to najlepszy sposób, by zacząć nieśpiesznie poranek?

Rady/porady
Puree dyniowe to nic innego jak upieczona i zblendowana dynia. Obierz (lub nie) i poćwiartuj ją na kawałki, a następnie piecz w 200 stopniach Celsjusza około 30 minut, aż całkowicie zmięknie. Cały proces pokazuję w tym filmie.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Wasz,
Rozkoszny

placki dyniowe
UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

4 komentarze

Beata 28 listopada, 2021 - 7:22 am

Jest niedziela, wstałam o 7, dynia już w piekarniku:)))

Reply
rozkoszny 28 listopada, 2021 - 12:35 pm

zapowiada się rozkoszna niedziela!

Reply
Joanna 30 listopada, 2021 - 4:00 pm

Wtorkowy wieczór. Od kiedy zobaczyłam Twój film na ig wiedziałam, że muszę zrobić te placuszki. I tak nadeszła ta chwila gdy ochota na słodkie pokonała brak cynamonu, mascarpone zastąpiłam ricottą a syrop klonowy miodem. Wiem że pewnie moim placuszków daleko do oryginału ale są rozkoszne lekkie jak chmurka po prostu rozpływają się w ustach. 😉😘 Dziękuję za przepis i dzieleniem się dobrem😘

Reply
rozkoszny 30 listopada, 2021 - 4:45 pm

cieszę się <3

Reply

Leave a Comment