Racuszki brzoskwiniowe

Racuszki, ale brzoskwiniowe. Lepiące się od miodu różanego i kwiatów bławatka. Niemała igraszka.

Uwielbiam racuchy: drożdżowe, jak i te ekspresowe na sodzie lub proszku do pieczenia. Zazwyczaj robi się je z jabłkami, jako raczej jesienno-zimowy przysmak, ale dlaczego by nie wymienić jabłek na brzoskwinie? Pod wpływem temperatury ich konsystencja staje się bosko kremowa, a smak bardziej złożony. Gdy pierwszy raz zrobiłem takie racuszki brzoskwiniowe, pomyślałem, że już nigdy nie spojrzę na klasykę tak samo. Tak tylko ostrzegam!

Racuszki brzoskwiniowe

Racuszki brzoskwiniowe
2 porcje
Racuszki
1 szklanka (130 g) mąki pszennej
1 łyżka cukru trzcinowego
½ łyżeczki proszku do pieczenia
¼ łyżeczki soli morskiej
1 jajko
½ szklanki (120 ml) napoju roślinnego lub mleka
4 średnie brzoskwinie (około 450 g), średnio dojrzałe
1 łyżka masła klarowanego

Miód różany
2 łyżki miodu
1 łyżeczka wody różanej
¼ łyżeczki soli morskiej w płatkach (opcjonalnie)
Suszone kwiaty bławatka, do podania (opcjonalnie)

1. Przygotuj masę na racuchy: W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól. Dodaj jajko i napój rośliny, wymieszaj do połączenia.

2. Przekrój brzoskwinie na połówki. Z każdej odetnij końcówkę, tworząc plastry o grubości 1 – 1 ½ cm (zachowaj końcówki, patrz Rady/porady).

3. Rozgrzej masło na dużej patelni na średniej mocy.

4. Zanurz plastry brzoskwiń w masie, dokładnie je w niej otaczając z każdej strony. Smaż racuszki, aż się zarumienią, około 5 minut. Obróć na drugą stronę i smaż jeszcze około 2 minuty. Zdejmij z ognia i przełóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.

5. W międzyczasie wymieszaj miód z wodą różaną i solą.

6. Podawaj racuszki brzoskwiniowe z miodem różaną i suszonymi kwiatami bławatka, jeśli masz je pod ręką (walor jedynie wizualny). Czy nie smakują wybornie?

Rady/porady
Przy przygotowywaniu tych racuszków pozostaje trochę masy w misce i skrawki brzoskwiń. pokrój je na kawałki, wymieszaj z pozostałą masa i usmaż dwa dodatkowe racuchy.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Wasz,
Rozkoszny

Racuszki brzoskwiniowe
UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

13 komentarzy

Werka 31 sierpnia, 2024 - 2:41 pm

Cudo! A lody do tego to wgl roszkosz. Dzięki!

Reply
Anna 31 sierpnia, 2024 - 3:47 pm

Dzień dobry, czy świeże brzoskwinie można zastąpić brzoskwiniami w syropie?

Reply
rozkoszny 2 września, 2024 - 5:54 pm

Nie polecam

Reply
Hanna 2 września, 2024 - 8:09 am

Rozumiem, że brzoskwinie w puszce nie wchodza w gre? Czy jest jakis sposob, zeby z nimi tez wyszło? 🙂

Reply
MALWA 2 września, 2024 - 8:15 am

Witam Cię serdecznie Michale:) Zdradź proszę jakiego oleju z chilli używasz, np. do jajek po turecku:) ?

Reply
Zosia 2 września, 2024 - 11:43 am

Zrobione na śniadanie, pychota i od razu lepiej się wchodzi w nowy tydzień 🥰

Reply
rozkoszny 2 września, 2024 - 5:55 pm

miód na moje serduszko

Reply
Ewa 2 września, 2024 - 6:16 pm

Wyszły, ale lepsze z tych skrawków brzoskwiń, w moim przypadku. Pychota. Dziękuję za przepis

Reply
Joanna 6 września, 2024 - 5:40 pm

Czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą oczyszczoną? Planuję zrobić wersje gluten free, a nie mam takiego proszku 🙂

Reply
rozkoszny 9 września, 2024 - 6:55 pm

Można, ale wtedy trzeba dodać jogurtu, maślanki lub kefiru

Reply
Ola 6 września, 2024 - 5:58 pm

Test z mango- to mam w lodówce a szkoda zmarnować.

Reply
Kinga 12 września, 2024 - 6:46 am

Moja 8 miesięczna córeczka uwielbia! Jej wersja jest bez dodatku cukru i soli 🙈🥰 ale i tak są pyszne 🤤

Reply
rozkoszny 13 września, 2024 - 4:59 pm

Bardzo się cieszę!

Reply

Leave a Comment