Babka majonezowa to babka dla opornych cukierników – bo zawsze się udaje, a przy tym jest banalnie prosta w przygotowaniu. Moją lubię doprawiać najbardziej dostojnym z wszystkich cytrusów, czyli grejpfrutem, z którego przygotowuję też lukier różowy niczym mój ulubiony sweterek.
Dla części klasyka wielkanocnego stołu, dla części dziwny twór. Niemniej, babka majonezowa zawsze budzi emocje. A w sumie nie powinna. Majonez to jajka i olej, czyli składniki, z których często przygotowuje się ciasta. Majonezowego smaku, który bardziej kojarzy się z sałatką jarzynową niż deserami, nie czuć w babce wcale. Majonez jedynie nadaje sprężystości i wilgotności ciastu, a przecież o to nam zawsze nam chodzi. Z moich obserwacji wynika, że majonez działa też jako swego rodzaju katalizator, sprawiając, że babka zawsze się udaje.
Lubię, gdy moje babki kradną całe show, nie tylko swoim smakiem, ale i wyglądem, dlatego lubię kolorować lukier grejpfrutowy pudrem z buraka, nadającym mu pięknego różowego koloru. Ten składniki często używany jest w kuchni wegetariańskiej, aby sprawić dla niepoznaki, że fasolowe kotlety po rozkrojeniu są różowe niczym mięso. Sproszkowany burak pachnie jak burak, ale po wymieszaniu go z innymi składnikami traci swój bulwiasty smak, pozostawiając jedynie ten piękny kolor.
Babka majonezowa z grejpfrutowym lukrem
forma 23 cm
Babka
3 duże jajka, w temperaturze pokojowej
2 żółtka, w temperaturze pokojowej
¾ szklanki (150 g) cukru białego
2 łyżki drobnostartej skórki z grejpfruta (2 sztuki)
1 szklanka (200 g) majonezu, w temperaturze pokojowej
¾ szklanki (100 g) mąki pszennej
¾ szklanki (80 g) mąki ziemniaczanej
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
¼ łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej
Polewa
2 łyżki soku z grejpfruta (około ½ jednej sztuki)
1 szklanka (120 g) cukru pudru
¼ łyżeczki sproszkowanego buraka
1. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza (góra-dół). Formę do babki o średnicy spodu 23 cm wysmaruj masłem i obsyp mąką.
2. Za pomocą miksera, ubij jajka z żółtkami, cukrem i skórką z grejpfruta, aż będą jasne i puszyste, około 3 minuty. Dodaj majonezu, wymieszaj do połączenia.
3. W osobnej misce wymieszaj mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia i sól morską. Dodaj do masy jajecznej, wymieszaj jedynie do połączenie. Zbyt długie miksowanie może skutkować zakalcem.
4. Przełóż masę do przygotowanej foremki na babkę. Piecz, aż ciasto wyrośnie i się zezłoci, a patyczek wbity w środek po wyjęciu będzie suchy, około 30 minut. Studź w formie przez 10 minut, a następnie przełóż na talerz do “góry nogami”. Ostudź całkowicie.
5. Przygotuj lukier. W małym rondlu zagotuj sok z grejpfruta. Zdejmij z ognia, dodawaj stopniowo cukier puder, cały czas mieszając. Wsyp sproszkowanego buraka i mieszaj, aż się rozpuści i zabarwił na różowo lukier. Lukier w tym momencie powinien być odrobinę zbyt płynny, odczekaj kilka minut, by lekko zgęstniał. Polej lukrem babkę majonezową.
Rady/porady
Babka majonezowa bardzo długo zachowuje świeżość. Nawet do 5 dni! Trzeba ją przechowywać w szczelnym opakowaniu, nie pozwalając wyschnąć.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie, Facebooku, i TikToku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.
Wasz,
Rozkoszny
63 komentarze
Dzień dobry,
Czy można zastąpić grejpfruta pomarańczą?
Tak, można!
Tak. Ja na takiej piekę. Typ 630 orkiszowa. Może być niższy typ.
Dzień dobry! Czy taka babka ma szansę się udać z mąką orkiszową zamiast pszennej?
Dzień dobry, można próbować z orkiszową jasną
Dzięki, spróbuję! 🙂 Wygląda pysznie 😋
Melduję, że wyszła! Pyyyyszna! 😋 Użyłam mąki orkiszowej typ 450 i erytrytolu zamiast cukru (nawet do lukru udało się zrobić erytrytolowy puder w blenderze). Zamiast proszku z buraka dodałam sok z garści przetartych przez sitko malin – lukier wyszedł pięknie różowiutki. Te składniki tworzą opcję bezpieczną dla diabetyków, polecam. Niebo w gębie, cukier w normie, pierwsze (i ostatnie, mam nadzieję) święta z cukrzycą (ciążową) uratowane! Dzięki za ten przepis. 😊
<3
Tak. Ja na takiej piekę. Typ 630 orkiszowa. Może być niższy typ.
Czy mąkę pszenną można zastąpić jakąś mąką bezglutenową?
Można zastąpić mieszanką mąk bezglutenowych
Gdzie można zakupić sproszkowanego buraka? Czy będzie w sklepie typu biedronka? 😊
W sklepach ze zdrową żywnością/ekologiczną lub przez internet 🙂
To ja podpowiem jeszcze – sproszkowane liofilizowane warzywa (w tym właśnie burak) można też kupić w sklepach internetowych z żywnością dla małych dzieci 😉
Hej! Jaki doradzasz dobór mąki, żeby było bezglutenowo, sama ziemniaczana będzie okej?
dzięki! :—)
Hej 🙂 gdzie kupiłeś te super foremkę? Ja też taką chcę! 😀
hej, to berghoff
Hej! Czy mogę zamiast jednej babeczki zrobić kilka mini babeczek?
Hej, tak, można
A do jakiej wysokości papilotek nalać wtedy masę? 🙂
Hej! Jak zrobic z tego cuda coś czekoladowego? Może ktoś próbował?
Czy sproszkowanego buraka można zastąpić sokiem z buraka? Lub czym innym?
Ja ukroilam i wrzuciłam ‚dupke’ z buraka i nakłułam ją nożem pare razy jak leżała w lukrze, elegancko puścił sok i ładnie zabarwił 🙂
Hej, czy dodanie rodzynek będzie dobrym pomysłem? Jeśli tak to czy mógłbyś podpowiedzieć, ile ich dodać? Dzięki 😉
hej, moim zdaniem rodzynki to zawsze zły pomysł :p, ale można dodać. Myślę, że 1/3 szklanki wystarczy
Ciasto śmieszne w smaku. Czuć majonezem:)
Ja do lukru dałem trochę siku z buraka
Dzień dobry,
czy można wykorzystać w tym przepisie majonez wegański (z popularnego dyskontu B.)?
Dziękuję!
A przy okazji dziękuję za inne przepisy z bloga – są częścią naszej codzienności domowej i niecodzienności świątecznej i imprezowej, zawsze dobre!
Ten majonez ma bardzo silny smak gorczycy, musztardy. Myślę, że nie nie będzie pasować.
Cześć 🙂 Ja robiłam z majonezem wege – dałam 4 łyżki. Smak jest ok, nie czuć majonezem, natomiast jest dość sucha, przydałoby się do majonezu wege dodać trochę jakiegoś innego tłuszczu. Bo ten zwykły majonez jednak nadaje dużą, fajną wilgotność. 🙂
Czy można czymś zastąpić proszek z buraka?
Można pominąć. On jest jedynie dla koloru. Sok z grejpfruta można też zredukować – lukier będzie mieć wtedy łososiowy kolor
Można upiec w blasze do baby drożdżowej? Jak zmieni się wtedy czas pieczenia?
A co to takiego blasza do baby drożdżowej? 🙂
Cześć:) Czy majonez domowy dał by radę?
Nie jestem pewien
Babka wyglada obłędnie! Czy muszę zmienić czas pieczenia jeśli użyje prostokątnej blaszki 25×10 cm
Proszę monitorować i piec do „suchego patyczka_
Podbijam pytanie o zamianę sproszkowanego buraka, marnie liczyłam na dostępność w sklepach stacjonarnych eko:( nie ma, nie zdążę zamówić
Można zabarwić maliną
Hej , podpowiadam ze fajnie wychodzi z bardzo intensywnym naparem z hibiskusa
Jaki majonez jest najlepszy?
Do przygotowania tej babki używałem Develey i sprawdził się wybornie
Czy można czymś zastąpić lub pominąć sproszkowanego buraka?
Jaki majonez bedzie najlepszy ?
Dwa pytanka. Czy majonez Kilecki się nada? I jakiej wielkości forma na babkę? :))
Nie próbowałem, ale powinien być ok. 23 cm u podstawy
A czy tą babkę można nasączyć likieren cytrynowym żeby nie była taka sucha ? Bo piekłam raz i wyszła za sucha … 🙁
Można nasączać jeśli wolisz bardziej mokre babki!
Zrobiłam z majonezem Kieleckim i babka jest super pyszniutka 🙂
Super, dzięki za info!
Zrobiłam i wyszła cudowna! Majonez wzbudził we mnie pewne kontrowersje, ale postanowiłam zaryzykować i spróbować… nie rozczarowałam się! Babkę podzieliłam na dwie mniejsze i poza różowym lukrem, ozdobiłam dodatkowo posypką. Mało, że wyszła przepyszna to jeszcze przepiękna <3 Kocham przepisy z Twojego bloga(◕ᴗ◕✿). Jak chce zrobić coś co zachwyci moich bliskich to zawsze tu zaglądam( ꈍᴗꈍ) Dziękuję za to!
wesołych świąt! <3
Babka wyszła przepięknie ! Sok z buraka dał radę z pięknym kolorem lukru. Stygnie, czekamy na próbę 🙂
Super!
Lukier niestety nie wyszedł taki piękny, jak na zdjęciu. Zrobiłam go dokładnie tak jak w przepisie, użyłam wagi do ważenia składników. Nawet po godzinie nie zgęstniał na tyle, by nie spływać z babki i nie miał tak intensywnego koloru, aby pokryć nim babkę (był różowy, ale niestety półprzezroczysty). 😭
Ta babka to niestety rozczarowanie. Wyszła przepiękna, wyrośnięta, żółciutka po przekrojeniu. Jednak gdybym wiedziała, że po takiej ilości skórki z grejpfruta będzie tak gorzka, dałabym go mniej albo wcale. Po podaniu tej baby gościom, wszystkich łącznie ze mną, piekły języki 🥴
Babka wyszła wspaniała, sądzę ze problemy z grejpfrutem wynikają tylko z jakości owoca – po wyparzeniu przed straciem nie był cierpi i piekący.
Sama dodałam zamiast proszku z buraka małą łyżeczkę soku wyciśniętego ze startego surowego buraka, dał przepiękny intensywny kolor, a nie było czuć smaku.
Ta baba jest absolutnie obłędna, z każdym z cytrusów. Najlepszy przepis jaki testowałam.
Cieszę się!
Ta babka to R E W E L A C J A!!!! Cudownie puszysta, wspaniale cytrynowa. Dzięki za przepis.
Rewelacja, długo świeża, genialnie wychodzi też wersja z pomarańczą – lukier barwiłam odrobiną kurkumy 😉 Pychota, można zdecydowanie się zagalopować i zjeść za dużo!
Cieszę się!
Nie wyszła 🙁 uważnie robiłam wg przepisu, suche składniki bardzo delikatnie przemieszałam już łyżką. Totalny zakalec, upiekła się tylko z góry. Jedynie co zrobiłam inaczej to użyłam foremki silikonowej do babki, a nie takiej blaszanej.