Babka majonezowa z grejpfrutowym lukrem

Babka majonezowa to babka dla opornych cukierników – bo zawsze się udaje, a przy tym jest banalnie prosta w przygotowaniu. Moją lubię doprawiać najbardziej dostojnym z wszystkich cytrusów, czyli grejpfrutem, z którego przygotowuję też lukier różowy niczym mój ulubiony sweterek.

Dla części klasyka wielkanocnego stołu, dla części dziwny twór. Niemniej, babka majonezowa zawsze budzi emocje. A w sumie nie powinna. Majonez to jajka i olej, czyli składniki, z których często przygotowuje się ciasta. Majonezowego smaku, który bardziej kojarzy się z sałatką jarzynową niż deserami, nie czuć w babce wcale. Majonez jedynie nadaje sprężystości i wilgotności ciastu, a przecież o to nam zawsze nam chodzi. Z moich obserwacji wynika, że majonez działa też jako swego rodzaju katalizator, sprawiając, że babka zawsze się udaje.

Lubię, gdy moje babki kradną całe show, nie tylko swoim smakiem, ale i wyglądem, dlatego lubię kolorować lukier grejpfrutowy pudrem z buraka, nadającym mu pięknego różowego koloru. Ten składniki często używany jest w kuchni wegetariańskiej, aby sprawić dla niepoznaki, że fasolowe kotlety po rozkrojeniu są różowe niczym mięso. Sproszkowany burak pachnie jak burak, ale po wymieszaniu go z innymi składnikami traci swój bulwiasty smak, pozostawiając jedynie ten piękny kolor.

Babka majonezowa z grejpfrutowym lukrem

Babka majonezowa z grejpfrutowym lukrem
forma 23 cm
Babka
3 duże jajka, w temperaturze pokojowej
2 żółtka, w temperaturze pokojowej
¾ szklanki (150 g) cukru białego
2 łyżki drobnostartej skórki z grejpfruta (2 sztuki)
1 szklanka (200 g) majonezu, w temperaturze pokojowej
¾ szklanki (100 g) mąki pszennej
¾ szklanki (80 g) mąki ziemniaczanej
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
¼ łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej

Polewa
2 łyżki soku z grejpfruta (około ½ jednej sztuki)
1 szklanka (120 g) cukru pudru
¼ łyżeczki sproszkowanego buraka

1. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza (góra-dół). Formę do babki o średnicy spodu 23 cm wysmaruj masłem i obsyp mąką.

2. Za pomocą miksera, ubij jajka z żółtkami, cukrem i skórką z grejpfruta, aż będą jasne i puszyste, około 3 minuty. Dodaj majonezu, wymieszaj do połączenia.

3. W osobnej misce wymieszaj mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia i sól morską. Dodaj do masy jajecznej, wymieszaj jedynie do połączenie. Zbyt długie miksowanie może skutkować zakalcem.

4. Przełóż masę do przygotowanej foremki na babkę. Piecz, aż ciasto wyrośnie i się zezłoci, a patyczek wbity w środek po wyjęciu będzie suchy, około 30 minut. Studź w formie przez 10 minut, a następnie przełóż na talerz do “góry nogami”. Ostudź całkowicie.

5. Przygotuj lukier. W małym rondlu zagotuj sok z grejpfruta. Zdejmij z ognia, dodawaj stopniowo cukier puder, cały czas mieszając. Wsyp sproszkowanego buraka i mieszaj, aż się rozpuści i zabarwił na różowo lukier. Lukier w tym momencie powinien być odrobinę zbyt płynny, odczekaj kilka minut, by lekko zgęstniał. Polej lukrem babkę majonezową.

Rady/porady
Babka majonezowa bardzo długo zachowuje świeżość. Nawet do 5 dni! Trzeba ją przechowywać w szczelnym opakowaniu, nie pozwalając wyschnąć.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na InstagramieFacebooku, i TikToku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Wasz,
Rozkoszny

Babka majonezowa z grejpfrutowym lukrem
UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

63 komentarze

Kasia 30 marca, 2023 - 12:10 pm

Dzień dobry,
Czy można zastąpić grejpfruta pomarańczą?

Reply
rozkoszny 30 marca, 2023 - 4:25 pm

Tak, można!

Reply
Daria 10 maja, 2023 - 12:32 pm

Tak. Ja na takiej piekę. Typ 630 orkiszowa. Może być niższy typ.

Reply
Agata 30 marca, 2023 - 4:57 pm

Dzień dobry! Czy taka babka ma szansę się udać z mąką orkiszową zamiast pszennej?

Reply
rozkoszny 30 marca, 2023 - 6:53 pm

Dzień dobry, można próbować z orkiszową jasną

Reply
Agata 30 marca, 2023 - 8:26 pm

Dzięki, spróbuję! 🙂 Wygląda pysznie 😋

Reply
Agata 5 kwietnia, 2023 - 8:52 pm

Melduję, że wyszła! Pyyyyszna! 😋 Użyłam mąki orkiszowej typ 450 i erytrytolu zamiast cukru (nawet do lukru udało się zrobić erytrytolowy puder w blenderze). Zamiast proszku z buraka dodałam sok z garści przetartych przez sitko malin – lukier wyszedł pięknie różowiutki. Te składniki tworzą opcję bezpieczną dla diabetyków, polecam. Niebo w gębie, cukier w normie, pierwsze (i ostatnie, mam nadzieję) święta z cukrzycą (ciążową) uratowane! Dzięki za ten przepis. 😊

Reply
rozkoszny 6 kwietnia, 2023 - 12:07 pm

<3

Reply
Daria 10 maja, 2023 - 12:33 pm

Tak. Ja na takiej piekę. Typ 630 orkiszowa. Może być niższy typ.

Reply
Ania 30 marca, 2023 - 5:13 pm

Czy mąkę pszenną można zastąpić jakąś mąką bezglutenową?

Reply
rozkoszny 30 marca, 2023 - 6:52 pm

Można zastąpić mieszanką mąk bezglutenowych

Reply
Ewelina 30 marca, 2023 - 5:15 pm

Gdzie można zakupić sproszkowanego buraka? Czy będzie w sklepie typu biedronka? 😊

Reply
rozkoszny 30 marca, 2023 - 6:53 pm

W sklepach ze zdrową żywnością/ekologiczną lub przez internet 🙂

Reply
Agnieszka 30 marca, 2023 - 9:07 pm

To ja podpowiem jeszcze – sproszkowane liofilizowane warzywa (w tym właśnie burak) można też kupić w sklepach internetowych z żywnością dla małych dzieci 😉

Reply
Zuza 30 marca, 2023 - 5:51 pm

Hej! Jaki doradzasz dobór mąki, żeby było bezglutenowo, sama ziemniaczana będzie okej?
dzięki! :—)

Reply
Sylwia 30 marca, 2023 - 8:33 pm

Hej 🙂 gdzie kupiłeś te super foremkę? Ja też taką chcę! 😀

Reply
rozkoszny 30 marca, 2023 - 10:51 pm

hej, to berghoff

Reply
Mada 31 marca, 2023 - 11:37 am

Hej! Czy mogę zamiast jednej babeczki zrobić kilka mini babeczek?

Reply
rozkoszny 31 marca, 2023 - 11:48 am

Hej, tak, można

Reply
Magdalena 22 marca, 2024 - 7:31 pm

A do jakiej wysokości papilotek nalać wtedy masę? 🙂

Reply
Kinga 3 kwietnia, 2024 - 6:38 pm

Hej! Jak zrobic z tego cuda coś czekoladowego? Może ktoś próbował?

Reply
Marcjanna 31 marca, 2023 - 1:40 pm

Czy sproszkowanego buraka można zastąpić sokiem z buraka? Lub czym innym?

Reply
Fafko 10 kwietnia, 2023 - 9:39 pm

Ja ukroilam i wrzuciłam ‚dupke’ z buraka i nakłułam ją nożem pare razy jak leżała w lukrze, elegancko puścił sok i ładnie zabarwił 🙂

Reply
MAGDA 31 marca, 2023 - 5:19 pm

Hej, czy dodanie rodzynek będzie dobrym pomysłem? Jeśli tak to czy mógłbyś podpowiedzieć, ile ich dodać? Dzięki 😉

Reply
rozkoszny 31 marca, 2023 - 6:04 pm

hej, moim zdaniem rodzynki to zawsze zły pomysł :p, ale można dodać. Myślę, że 1/3 szklanki wystarczy

Reply
Marcin 31 marca, 2023 - 8:08 pm

Ciasto śmieszne w smaku. Czuć majonezem:)
Ja do lukru dałem trochę siku z buraka

Reply
Ania 1 kwietnia, 2023 - 6:47 pm

Dzień dobry,
czy można wykorzystać w tym przepisie majonez wegański (z popularnego dyskontu B.)?
Dziękuję!
A przy okazji dziękuję za inne przepisy z bloga – są częścią naszej codzienności domowej i niecodzienności świątecznej i imprezowej, zawsze dobre!

Reply
Weronika 2 kwietnia, 2023 - 8:17 pm

Ten majonez ma bardzo silny smak gorczycy, musztardy. Myślę, że nie nie będzie pasować.

Reply
Zuza 10 kwietnia, 2023 - 7:31 pm

Cześć 🙂 Ja robiłam z majonezem wege – dałam 4 łyżki. Smak jest ok, nie czuć majonezem, natomiast jest dość sucha, przydałoby się do majonezu wege dodać trochę jakiegoś innego tłuszczu. Bo ten zwykły majonez jednak nadaje dużą, fajną wilgotność. 🙂

Reply
Ewelina 3 kwietnia, 2023 - 10:36 pm

Czy można czymś zastąpić proszek z buraka?

Reply
rozkoszny 4 kwietnia, 2023 - 1:35 pm

Można pominąć. On jest jedynie dla koloru. Sok z grejpfruta można też zredukować – lukier będzie mieć wtedy łososiowy kolor

Reply
Joanna 4 kwietnia, 2023 - 12:48 pm

Można upiec w blasze do baby drożdżowej? Jak zmieni się wtedy czas pieczenia?

Reply
rozkoszny 4 kwietnia, 2023 - 1:36 pm

A co to takiego blasza do baby drożdżowej? 🙂

Reply
Veronika 4 kwietnia, 2023 - 9:40 pm

Cześć:) Czy majonez domowy dał by radę?

Reply
rozkoszny 5 kwietnia, 2023 - 12:40 pm

Nie jestem pewien

Reply
Monika 5 kwietnia, 2023 - 1:39 pm

Babka wyglada obłędnie! Czy muszę zmienić czas pieczenia jeśli użyje prostokątnej blaszki 25×10 cm

Reply
rozkoszny 6 kwietnia, 2023 - 12:05 pm

Proszę monitorować i piec do „suchego patyczka_

Reply
Izabela 6 kwietnia, 2023 - 5:09 pm

Podbijam pytanie o zamianę sproszkowanego buraka, marnie liczyłam na dostępność w sklepach stacjonarnych eko:( nie ma, nie zdążę zamówić

Reply
rozkoszny 7 kwietnia, 2023 - 11:42 am

Można zabarwić maliną

Reply
magda 7 kwietnia, 2023 - 7:57 pm

Hej , podpowiadam ze fajnie wychodzi z bardzo intensywnym naparem z hibiskusa

Reply
Kamil 6 kwietnia, 2023 - 6:40 pm

Jaki majonez jest najlepszy?

Reply
rozkoszny 7 kwietnia, 2023 - 11:43 am

Do przygotowania tej babki używałem Develey i sprawdził się wybornie

Reply
Aga 6 kwietnia, 2023 - 9:50 pm

Czy można czymś zastąpić lub pominąć sproszkowanego buraka?

Reply
Maja 7 kwietnia, 2023 - 10:06 am

Jaki majonez bedzie najlepszy ?

Reply
Natalia 7 kwietnia, 2023 - 12:43 pm

Dwa pytanka. Czy majonez Kilecki się nada? I jakiej wielkości forma na babkę? :))

Reply
rozkoszny 7 kwietnia, 2023 - 7:36 pm

Nie próbowałem, ale powinien być ok. 23 cm u podstawy

Reply
Dori 7 kwietnia, 2023 - 10:51 pm

A czy tą babkę można nasączyć likieren cytrynowym żeby nie była taka sucha ? Bo piekłam raz i wyszła za sucha … 🙁

Reply
rozkoszny 8 kwietnia, 2023 - 1:22 pm

Można nasączać jeśli wolisz bardziej mokre babki!

Reply
Agnieszka 7 kwietnia, 2023 - 11:45 pm

Zrobiłam z majonezem Kieleckim i babka jest super pyszniutka 🙂

Reply
rozkoszny 8 kwietnia, 2023 - 1:23 pm

Super, dzięki za info!

Reply
Natalia 8 kwietnia, 2023 - 1:25 pm

Zrobiłam i wyszła cudowna! Majonez wzbudził we mnie pewne kontrowersje, ale postanowiłam zaryzykować i spróbować… nie rozczarowałam się! Babkę podzieliłam na dwie mniejsze i poza różowym lukrem, ozdobiłam dodatkowo posypką. Mało, że wyszła przepyszna to jeszcze przepiękna <3 Kocham przepisy z Twojego bloga(⁠◕⁠ᴗ⁠◕⁠✿⁠). Jak chce zrobić coś co zachwyci moich bliskich to zawsze tu zaglądam(⁠ ⁠ꈍ⁠ᴗ⁠ꈍ⁠) Dziękuję za to!

Reply
rozkoszny 8 kwietnia, 2023 - 2:39 pm

wesołych świąt! <3

Reply
Bartosz 8 kwietnia, 2023 - 2:43 pm

Babka wyszła przepięknie ! Sok z buraka dał radę z pięknym kolorem lukru. Stygnie, czekamy na próbę 🙂

Reply
rozkoszny 8 kwietnia, 2023 - 7:11 pm

Super!

Reply
Anna 8 kwietnia, 2023 - 3:25 pm

Lukier niestety nie wyszedł taki piękny, jak na zdjęciu. Zrobiłam go dokładnie tak jak w przepisie, użyłam wagi do ważenia składników. Nawet po godzinie nie zgęstniał na tyle, by nie spływać z babki i nie miał tak intensywnego koloru, aby pokryć nim babkę (był różowy, ale niestety półprzezroczysty). 😭

Reply
Anna 10 kwietnia, 2023 - 4:01 pm

Ta babka to niestety rozczarowanie. Wyszła przepiękna, wyrośnięta, żółciutka po przekrojeniu. Jednak gdybym wiedziała, że po takiej ilości skórki z grejpfruta będzie tak gorzka, dałabym go mniej albo wcale. Po podaniu tej baby gościom, wszystkich łącznie ze mną, piekły języki 🥴

Reply
Katarzyna 11 kwietnia, 2023 - 11:53 am

Babka wyszła wspaniała, sądzę ze problemy z grejpfrutem wynikają tylko z jakości owoca – po wyparzeniu przed straciem nie był cierpi i piekący.
Sama dodałam zamiast proszku z buraka małą łyżeczkę soku wyciśniętego ze startego surowego buraka, dał przepiękny intensywny kolor, a nie było czuć smaku.

Reply
Sara 14 kwietnia, 2023 - 8:38 am

Ta baba jest absolutnie obłędna, z każdym z cytrusów. Najlepszy przepis jaki testowałam.

Reply
rozkoszny 14 kwietnia, 2023 - 11:47 am

Cieszę się!

Reply
Kasia 18 kwietnia, 2023 - 10:11 am

Ta babka to R E W E L A C J A!!!! Cudownie puszysta, wspaniale cytrynowa. Dzięki za przepis.

Reply
Ewa 4 maja, 2023 - 10:17 am

Rewelacja, długo świeża, genialnie wychodzi też wersja z pomarańczą – lukier barwiłam odrobiną kurkumy 😉 Pychota, można zdecydowanie się zagalopować i zjeść za dużo!

Reply
rozkoszny 5 maja, 2023 - 5:54 pm

Cieszę się!

Reply
Natalia 1 marca, 2024 - 1:39 pm

Nie wyszła 🙁 uważnie robiłam wg przepisu, suche składniki bardzo delikatnie przemieszałam już łyżką. Totalny zakalec, upiekła się tylko z góry. Jedynie co zrobiłam inaczej to użyłam foremki silikonowej do babki, a nie takiej blaszanej.

Reply

Leave a Comment