Już miesiąc minął. Mamy październik, a ja mam wrażenie, że wczoraj dopiero było pierwszego. Czas szybko leci, trzeba korzystać z wszystkiego, łapać moment. Zawsze myślałem zbyt przyszłościowo, planowałem, ustalałem i marzyłem. Jednak fortuna kołem się toczy, a życie weryfikuje nasze plany. Zmieniamy się i swoje zamiary. Więc po co to wszystko? Może zwyczajnie lepiej usiąść, złapać oddech i pomyśleć o teraźniejszości przy sezonowej sałatce z figami, które zaraz zniknął ze straganów.
Taka sałatka to miód na serce i zastrzyk witalności. Przy jesiennej atmosferze zdrowe posiłki trzymają na nogach, a ta sałatka na pewno się do nich zalicza. Jak każdy wie figi uwielbiają słone koleżanki, a sery kozie w szczególności. Przeplatane podduszonym szpinakiem i ulubioną kaszą, a finalnie okraszone vinegrettem miodowym, wszytsko w ciepłej osłonie. Nie ma co się wahać.
Sałatka na ciepło z figami, szpinakiem i kaszą (ulubioną/a)
2 porcje
100 g kaszy suchej (jęczmiennej perłowej, jaglanej, pęczak*)
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki orzechów (pinie lub nerkowce*)
2 ząbki czosnku
2 duże garście szpinaku
3-4 figi
ser kozi w plasterkach lub pleśniowego w roladce
sól, pieprz
Ugotuj kasze zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ewentualnie odcedź. Rozgrzej na patelni 2 łyżki oliwy i dorzuć pokrojony w cienkie plasterki czosnek. Po 30 sekundach dodaj orzechy i po kolejnym półminuty kaszę, podsmażaj przez 2-3 minuty. Dorzuć umyty i osuszony szpinak, duś kilkanaście sekund do lekkiego zwiędnięcia. Dodaj pokrojone w ćwiartki figi i rozdarty w rękach ser. Przemieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem.
Vinegrette miodowy:
2 łyżeczki oliwy extra virgine
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka miodu (lekko podgrzej jeśli ma konsystencję stałą)
sól i pieprz
Wymieszaj wszystkie składniki dokładnie w miseczce i dopraw solą. Polej sałatkę. dopraw solą i pieprzem. Posyp jeszcze odrobiną sera. Smacznego!
* jest to ulubiona sałatka więc użyj swoich ulubionych orzechów i kaszy, ale najlepiej sprawdzi się moim zdaniem kasza jęczmienna perłowa i pinie
Wasz,
rozkoszny
5 komentarzy
Świetny ten przepis, nie próbowałam jeszcze robić sałatki na ciepło, ale kiedyś musi być ten pierwszy raz. Uwielbiam sery kozie więc chętnie ją przygotuję. Zdecydowanie ze smakiem tych składników idealnie będzie komponowała się pleśniowa roladka Chavroux – moja ulubiona.
Rolada pleśniowa nada się idealnie. Obiecuje, że będzie pysznie!
Odkopałam i dzisiaj zrobiłam razem z najnowszym przepisem z makaronem z sosem pomidorem bez gotowania. Bomba!!!!!
A ja jeszcze fig w tym sezonie nie jadłem, trzeba nadrobić!
Ojoj, bardzo mi się tutaj podoba! Zostaję 🙂 Książka 'rozkoszne’ już jest, przepisy będę prezentować francuskim znajomym po kwarantannie 😉 Dziękuję !