Kremowa polenta z pieczarkami, twarożkiem kozim i dressingiem pietruszkowym

Zostałem zapytany, czy potrafię uczynić pieczarkę seksi? Pokroiłem ją w plasterki, usmażyłem na złoto i ułożyłem na poduszeczce z polenty podrasowanej twarożkiem kozim. Oblałem lśniącym dressingiem pietruszkowym i myślę, że chyba mi się to całkiem udało.

Planowanie zaczyna się od produktu, warzywa. Zgodnie z sezonem wybieram jedno, przechadzając się po Hali Mirowskiej. Następnie oddaję się fantazji, jak chciałabym je przyrządzić. Upiec? Ugrillować? Konfitować? Z czym? Jakie zioła? Przyprawy? Dodatki? Wariacji jest bez liku.

Ten sposób gotowania i komponowania posiłków to idea „połowy talerza”, symbolicznego wypełniania talerza warzywami. Oczywiście niedosłownie. Może być ich więcej, może być mniej. Najważniejsze to zaczynać planowanie od warzywa, nie od innych części składowych. Rozwija to kreatywność w kuchni, pozwala wyjść poza utarte schematy. Nie wspominając już, że dietetycy winszują – od dziecka powtarzane nam jest w kółko, że warzywa bogate są w wartości odżywcze, witaminy i błonnik. Ma to wszystko sens. Nie odmawiam sobie niczego, nie ograniczam glutenu ani masełka, a moje zdrowie i sylwetka pozostają w formie. Chyba kluczem do tego sukcesu są warzywa?

Może niektórych zdziwić polenta z kaszy manny. To moje spolszczenie tego włoskiego przysmaku o konsystencji komfortu. Tradycyjnie do polenty dodaje się parmezan, kremówkę oraz masło, te same dodatki zastosowałem w przypadku kaszy manny, podmieniając masełko na twarożek kozi dla nieco lżejszych, rześkich efektów. Wyszło bajecznie (i znacznie szybciej).

Wpis w ramach kampanii “Moc Polskich Warzyw” sfinansowanej ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.

Kremowa polenta z pieczarkami, twarożkiem kozim i dressingiem pietruszkowym 1

Kremowa polenta z pieczarkami, twarożkiem kozim i dressingiem pietruszkowym
2 porcje
500 g pieczarek brunatnych, pokrojonych w grube plasterki
3 łyżki oliwy
1 łyżka masła
½ szklanki (85 g) kaszy manny
3 szklanki (720 ml) bulionu warzywnego lub osolonej wody
¼ szklanki (60 ml) kremówki
⅓ szklanki (40 g) parmezanu
1 czubata łyżka twarożku koziego
½ pęczka natki pietruszki, drobno posiekanej
1 duży ząbek czosnku
4 – 5 łyżek oliwy z oliwek
1 łyżka soku z cytryny
sól, świeżo mielony pieprz

1. Rozgrzej dużą patelnię wraz z 3 łyżkami oliwy i masłem. Dodaj pieczarki i smaż 6 – 8 minut, mieszając, aż będą złociste. Dopraw solą oraz świeżo mielonym pieprzem.

2. W międzyczasie, przygotuj polentę. Zagotuj bulion lub osoloną wodę. Cały czas mieszając trzepaczką, wsyp strumieniem kaszkę mannę. Momentalnie zacznie gęstnieć. Gotuj około 5 minut, aż będzie całkowicie kremowa. Dolej wrzątku, aby osiągnąć konsystencję zupy krem. Dodaj kremówkę, parmezan i twarożek kozi. Dopraw świeżo mielonym pieprzem i solą, jeśli trzeba.

3. W moździerzu utrzyj ząbek czosnku z solą. Dodaj natkę pietruszki z odrobiną oliwy. Ucieraj, dolewając oliwy, aż do uzyskania konsystencji sosu. Dopraw sokiem z cytryny, solą i świeżo mielonym pieprzem. Można też to zrobić w blenderze z ostrzem “S”, miksując pulsacyjnie.

5. Polentę przełóż do misek, wyłóż rumiane pieczarki, skrop dressingiem pietruszkowym. Poczuj komfort.

Rady/porady
Jeśli nie lubicie sera koziego, dajcie mu szansę w tym zestawieniu! A jeśli nie, zamieńcie go na łyżkę masła.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Wasz,
Rozkoszny

Kremowa polenta z pieczarkami, twarożkiem kozim i dressingiem pietruszkowym 2
Kremowa polenta z pieczarkami, twarożkiem kozim i dressingiem pietruszkowym 3
Kremowa polenta z pieczarkami, twarożkiem kozim i dressingiem pietruszkowym 4
UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

13 komentarzy

Alicja 26 października, 2020 - 10:33 am

O Panie Rozkoszny, udało się totalnie!! Dzisiaj pieczarki na obiad 🙂

Reply
rozkoszny 26 października, 2020 - 11:11 am

niech żyje pieczarka! <3

Reply
Karolina 26 października, 2020 - 2:26 pm

Drogi Rozkoszny, zawsze robiłam polentę z kaszki kukurydzianej czy taka z kaszy manny jest lepsza? Czy polenta to porostu słowo opisujące wszystkie te drobno kaszkowate kremowe wytwory? Przepis brzmi obłędnie i jutro próbuję:)

Reply
rozkoszny 26 października, 2020 - 6:34 pm

Masz w zupełności rację, polenta przyrządzana jest z kaszki kukurydzianej. Tutaj ją spolszczam proponując wersję z kaszy mannej

Reply
Tom 26 października, 2020 - 6:25 pm

Wsyp polente? Czy chodzi Ci o kasze Manna czy może kukurydziana?

Reply
rozkoszny 26 października, 2020 - 6:32 pm

Kaszke mannę

Reply
Michał 27 października, 2020 - 12:13 pm

Czy pieczarka to warzywo?

Reply
rozkoszny 27 października, 2020 - 1:56 pm

Grzyb, czyli jak warzywo! 🙂

Reply
CookUp 29 października, 2020 - 8:47 pm

Konsystencja komfortu. <3 To jest określenie tak piękne, jak zdjęcia tych pieczarek z polentą.

Reply
Monika 13 listopada, 2020 - 8:31 am

„500 g pieczarki brunatnej, pokrojonej w grube plasterki
3 łyżki oliwy z oliwek”

500 g pieczarek, pokrojonych itd… chyba, że jedna pieczarka waży 1000 g i bierzemy z niej tylko 500 g.
oliwa jest zawsze z oliwek, a więc „3 łyżki oliwy”

Reply
rozkoszny 13 listopada, 2020 - 10:45 am

Dziękuję, za zwrócenie uwagi! 😉

Reply
Ewadodo 22 listopada, 2020 - 5:36 pm

A ten sok z cytryny mamy dodać do sosu pietruszkowo-czosnkowego? Bo jest wymieniony w składnikach a potem już nie:-)
Pyszna polenta. Uwielbiam pieczarki, szczególnie brunatne. Ten sos na górze to bajka.

Reply
rozkoszny 22 listopada, 2020 - 5:51 pm

tak, dokładnie tak! 🙂

Reply

Leave a Comment