Grzybki Kung Pao, prosty wegański obiad w 15 minut

To jedno z tych dań, które wcale nie imituje mięsa, ale całkowicie je zastępuje. Grzybki Kung Pao należą do moich ulubionych wegański obiadów, które można przygotować w czasie, kiedy gotuje się ryż. Soczyste, zarumienione kąski oblepia esencjonalny, lekko słodki sos, a po drodze chrupią orzeszki. Nie brzmi to maksymalnie satysfakcjonująco?

Prosty, wegański obiad w 15 minut? Absolutnie jest to możliwe, a ten przepis jest tego najlepszym potwierdzeniem. Kung Pao to przykład syczuańskiej techniki gotowania xiao chao (“mały stir-fry”), w której składniki po prostu dodawane są po kolei na patelnię. Tradycyjnie przepisy na to danie zakładają użycie suszonych chili, ale chciałem, aby mój przepis nie zawierał wyspecjalizowanych składników, których nie można kupić w pierwszym lepszym supermarkecie, więc podmieniłem je na świeże. Składa się na to też fakt, że raz połknąłem całą taką papryczkę i czuję to do dzisiaj.

Grzyby w zasadzie mogą być dowolne, ale najlepiej sprawdzi się mieszanka kilku rodzajów, nadając daniu wielowarstwową strukturę. Jeśli jednak macie pod ręką tylko pieczarki, w zupełności wystarczą. Nie raz uratowały mnie od głodu.

Natomiast jeśli brakuje w twojej kuchni octu ryżowego i oleju sezamowego (zakładam, że sos sojowy to już must-have), to naprędce trzeba to zmienić. Ocet ryżowy jest najdelikatniejszym z wszystkich znanych mi octów i sprawdza się lepiej niż bardzo dobrze w zadaniach wykraczających poza kuchnię azjatycką. Olej sezamowy to płynne złoto. Nęcąco, wręcz dusząco, jeśli wetknie się nos we wieczko, pachnie prażonym sezamem. Z mojego doświadczenia wynika, że każde ugotowane warzywo skropione tym cudem smakuje o niebo lepiej. Ważne tylko, aby wybrać taki, który składa się w 100% z sezamu. Niektóre tańsze marki wypełniają go olejem sojowym.

Inną nazwą na Kung Pao jest Gong Bao. Została ona nadana na cześć gubernatora prowincj Syczuanu z dynastii Qing. Ding Baozhen (znany także jako Gongbao) ponoć tak lubił zajadać to rodzinne danie w wersji z kurczakiem, że spopularyzował je wśród mieszkańców. Na zachodzie przyjęła się jednak bardziej nazwa Kung Pao, dlatego też podają ją w tytule przepisu. Ciekawy jestem, co powiedziałby gubernator na wegańską wersję z grzybami?

Grzybki Kung Pao, prosty wegański obiad w 15 minut 1

Grzybki Kung Pao, prosty wegański obiad w 15 minut
2 porcje
Baza
250 g grzybów (pieczarki, boczniaki, portobello, w dowolnych proporcjach)
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
3 cm imbiru, obranego i pokrojonego drobno
1 papryczka chili, pokrojoną na plasterki (lub 1 łyżeczka płatków chili)
¼ szklanki prażonych orzeszków ziemnych, posiekanych
olej roślinny, do smażenia

Sos Kung Pao
3 łyżki sosu sojowego
2 łyżki octu ryżowego
2 łyżki oleju sezamowego
2 łyżki wody
1 ½ łyżki brązowego cukru

ryż jaśminowy, do podania
dymka lub kolendra, do podania

1. Grzyby przekrój na połówki. Jeśli używasz mini pieczarek, możesz pozostawić je w całości. Grzyby przełóż do miski. Obsyp i obtocz je mąką ziemniaczaną. Na dużej patelni rozgrzej mocno sporo oleju. Smaż grzyby z obu stron aż się zezłocą, 6 – 8 minut. Staraj się, zachować między nimi choć odrobinę przestrzeni. Dzięki mące ziemniaczanej będą kleić się do siebie jak zakochańce. Zdejmij je z ognia, odsącz z nadmiaru tłuszczu za pomocą ręcznika papierowego.

2. Wymieszaj w miscecze wszystkie składnik sosu, odstaw na bok.

3. Jeśli na patelni nie pozostało oleju, dolej łyżkę lub dwie. Obniż temperaturę do minimum. Wrzuć czosnek, imbir i chili. Smaż przez 1 – 2 minuty, aż czosnek zacznie się zarumieniać na brzegach, a imbir uwolni aromaty, które na pewno poczujesz. Dodaj usmażone grzyby i orzeszki ziemne. Wymieszaj raz jeszcze sos i wlej go na patelnię. Momentalnie zacznie gęstnieć i kleić się do grzybów. Zdejmij patelnię z ognia.

4. Grzybki Kung Pao posyp kolendrą lub dymką. Podawaj z ryżem jaśminowym, który jest najlepszym przyjacielem tego ciemnego, esencjonalnego sosu. Jako warzywny dodatek dobrze się tu sprawdzi ogórek ze szczyptą soli, skropiony olejem sezamowym.

Rady/porady
Mieszanka boczniaków i pieczarek (szczególnie tych mini) jest najlepszym rozwiązaniem, ale jeśli masz tylko jedne, niech nic Cię nie powstrzymuje.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Wasz,
Rozkoszny

grzybki kung pao
grzybki kung pao
UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

69 komentarzy

Dorotha 20 kwietnia, 2021 - 7:52 pm

Olej sezamowy jasny czy ciemny?

Reply
rozkoszny 20 kwietnia, 2021 - 10:37 pm

ciemny

Reply
Martyna 12 października, 2021 - 2:21 pm

Robiłam w wersji z pieczarkami i akurat miałam sos sezamowy i było pyszne. Dziś miałam tylko garść pieczarek, ale całego brokuła – wyszło przepyszne!

Reply
Anna 3 grudnia, 2021 - 8:20 pm

Czy to normalne że podczas smażenia robi się z grzybów i mąki kleista ciecz? Użyłam boczniaków i pieczarek. Ogólnie danie pychota ❤️

Reply
Kaśka 20 kwietnia, 2021 - 9:16 pm

Podoba mi się. Czy orzeszki mogą być solone?

Reply
rozkoszny 20 kwietnia, 2021 - 10:35 pm

lepiej użyć porażonych, niesolonych; sos sojowy jest już wystarczająco słony

Reply
Ola 20 kwietnia, 2021 - 9:25 pm

To danie jest genialne!! Kropka i trzy wykrzykniki. Nic więcej do dodania. Robiłam na samych boczniakach i kurczę pieczone – no kocham po prostu. Dziękuje dziękuje dziękuję, sprawiłeś, że moje życie stało się piękniejsze! ❤️

Reply
rozkoszny 20 kwietnia, 2021 - 10:39 pm

mam nadzieję, że wejdzie na stałe do repertuaru <3

Reply
Kobieca Strona Dietetyki 21 kwietnia, 2021 - 4:59 pm

Lubię dania z grzybami, a jak pojawia się w nich ostra papryczka to już w ogóle 😉 Dzięki za inspirację!

Reply
rozkoszny 21 kwietnia, 2021 - 9:31 pm

do usług!

Reply
Ania 21 kwietnia, 2021 - 9:48 pm

Jakie to jest pyszne! Genialne danie. Robiłam już dwa razy i faktycznie mieszanka grzybów robi robotę. Dodaje do ulubionych i dziękuję za przepis 😁

Reply
rozkoszny 22 kwietnia, 2021 - 9:59 am

cieszę sie <3

Reply
Anika 21 kwietnia, 2021 - 10:03 pm

To jest PRZEPYSZNE!!! Super zbalansowane smaki!
Łatwo się tej potrawy nie robi – jest trochę upierdliwa w przygotowaniu ale efekt końcowy wynagradza wszystko 🙂

Reply
rozkoszny 22 kwietnia, 2021 - 9:59 am

Lekkość smażenia przychodzi z czasem, trzecie podejście wejdzie jak po maśle!

Reply
K. 26 kwietnia, 2021 - 10:28 pm

Czy da się wykorzystać inną mąkę niż ziemniaczaną? Czy jednak jest to składnik kluczowy? 🙂

Reply
rozkoszny 27 kwietnia, 2021 - 10:07 am

można też użyć kukurydzianej, chodzi tu o skrobię

Reply
Kasia 22 kwietnia, 2021 - 11:18 am

Super przepis, mieszkam w Wietnamie wiec zrobiłam z mieszanki ich tutejszych azjatyckich grzybków i rewelacja !!!

Reply
rozkoszny 22 kwietnia, 2021 - 9:25 pm

o kurcze super, co to za grzyby?

Reply
Aleksandra Shafiq 22 kwietnia, 2021 - 10:18 pm

Toż to najlepszy wegetariański 宫保鸡丁😍😍

Reply
rozkoszny 23 kwietnia, 2021 - 10:03 am

<3

Reply
Ula 23 kwietnia, 2021 - 12:04 pm

A jeśli nie można jeść sosu sojowego to jest jakaś alternatywa 😞😢. Lekarz mi zabronił i cierpię bo większość dań mi odpadła. Soi mi nie wolno….

Reply
rozkoszny 23 kwietnia, 2021 - 1:03 pm

może spróbuj sos sojowy o niskiej zawartości sodu

Reply
Ilona 15 maja, 2021 - 6:40 pm

Ja czasem zamiast sosów sojowego używam aminosu kokosowego, można powiedzieć, ze to jest zamiennik sosu sojowego. Jest troszkę bardziej słodkawy w smaku. Można kupić przez internet. Może tu tez się sprawdzi?

Reply
Ola 16 maja, 2022 - 8:24 pm

Tak polecam aminos kokosowy, świetny i zdrowszy zamiennik sosu sojowego 😊

Reply
Agata 23 kwietnia, 2021 - 2:03 pm

Bardzo mile zaskoczenie z tym przepisem. A jak to z tymi pieczarkami? Obiera sie czy się nie obiera?

Reply
rozkoszny 23 kwietnia, 2021 - 4:43 pm

ja nie obieram 🙂

Reply
Ula 23 kwietnia, 2021 - 3:06 pm

Fantastyczny przepis! Proste, pyszne, nieprzekombinowane danie a jednocześnie zachwyca bogactwem smaku. Dodane do ulubionych!!! 😀

Reply
rozkoszny 23 kwietnia, 2021 - 4:43 pm

cieszę się <3

Reply
Joanna 23 kwietnia, 2021 - 9:50 pm

Co proponujesz zamiast orzechów? Niestety alergia… może jakieś pestki?

Reply
Pol 9 maja, 2021 - 9:36 pm

Sezam?

Reply
Ada 24 kwietnia, 2021 - 10:56 am

cudowny przepis, lecę wypróbować! czy można jednak zamiast octu ryżowego użyć np. jabłkowego lub zwykłego?

Reply
rozkoszny 24 kwietnia, 2021 - 2:28 pm

tak, ewentualnie można go zastąpić

Reply
Marcelina 26 kwietnia, 2021 - 10:25 am

Mój chłopak – zagorzały antyfan pieczarek, prosi o powtórkę. Lepszej rekomendacji nie trzeba – ten przepis to prawdziwy game changer!

Reply
Halina 27 kwietnia, 2021 - 12:50 pm

Czy mogą być shimeji?

Reply
rozkoszny 27 kwietnia, 2021 - 5:55 pm

tak!

Reply
Halina 27 kwietnia, 2021 - 9:56 pm

Czy grzybki shimeji też mogą być?

Reply
Weronika 7 maja, 2021 - 6:13 pm

Robiłam krok po kroku jak w przepisie, jednak w momencie próby odsączania grzybów z oleju papierem meeega się do niego zaczęły kleić, że aż ciężko było je później odzielić 🙁 co mogłam zrobić źle? za dużo mąki ziemniaczanej?

ogólnie danie pyszka!

Reply
rozkoszny 7 maja, 2021 - 10:12 pm

Hm, lepią się do papieru, to naturalne! Postaraj się odsączać je na wielowarstwowym papierze, on tak łatwo się nie rwie, a więc i łatwiej odklei

Reply
Natalia Grzegorek 8 maja, 2021 - 9:26 pm

Nigdzie w pobliskich większych lub mniejszych sklepach oleju sezamowegi ciemnego, czy wyjdzie mimo jasnego…rozkosznie 😉 ?

Reply
rozkoszny 9 maja, 2021 - 11:10 am

Wyjdzie!

Reply
Natalia 11 maja, 2021 - 6:43 pm

Czy można czymś zastąpić olej sezamowy? Niestety nie mogę znaleźć nigdzie 🙁

Reply
rozkoszny 11 maja, 2021 - 9:01 pm

obawiam się, że zabraknie „tego” elementu – może zamów online?

Reply
Małgosia 6 czerwca, 2022 - 1:38 pm

Dzień dobry 😊 zrobiłam od razu z potrójne porcji i nie żałuję, bo to jest pyszne 🙂.
Mam tylko pytanie czy jest opcja np upieczenia grzybów w piekarniku ( tak jak tofu) czy raczej nie wyjdzie? Pozdrawiam

Reply
wieczko 13 maja, 2021 - 8:13 pm

Cudo! Wlaśnie stoję przy garach już trzeci raz 🙂 dziś robię z brązowych pieczarek, boczniaków i grzybków shimeji. Wielkie dzięki za ten przepis, jest mega!

Reply
rozkoszny 14 maja, 2021 - 7:12 pm

cieszę się, że wraca jak bumerang!

Reply
Karolina 19 maja, 2021 - 3:37 pm

Robie już chyba 4 raz w przeciągu miesiąca.. jakie to pyszne! 😍

Reply
rozkoszny 19 maja, 2021 - 7:08 pm

bardzo się cieszę!

Reply
Renata 25 maja, 2021 - 3:54 pm

Pyszne!!! Dodaje do moich ulubionych🙂

Reply
rozkoszny 25 maja, 2021 - 8:20 pm

super ^^

Reply
Joanna 20 czerwca, 2021 - 10:19 pm

Pychotka! Robiłam już kilka razy z dodatkami takimi jak groszek cukrowy, fasolka i papryka. Za każdym razem wychodzi super. I faktycznie w 15 min ! Dzięki za ten przepis 🙂

Reply
rozkoszny 21 czerwca, 2021 - 10:35 am

cieszę się!

Reply
Marta 9 września, 2021 - 4:23 pm

Rewelacja! Super połączenie smaków – proste a takie dobre! Jedyny minus – uzależnia 😀

Reply
rozkoszny 9 września, 2021 - 6:09 pm

okropnie uzależnia!

Reply
Panrko 20 września, 2021 - 4:02 pm

ale dlaczego ta łyżeczka? zdjęcie miało wyglądać bardziej azjatycko? ona jest do dań płynnych!

Reply
rozkoszny 28 września, 2021 - 2:11 pm

Na zdjęciu miseczka, z której nakładamy na inne talerze. Ta łyżeczka bo większa i wygodniej nakładać, i stylistyką też pasuje 🙂

Reply
Agnieszka 20 grudnia, 2022 - 7:05 pm

Nie miałam oleju sezamowego, octu ryżowego, dymki ani papryczek. Użyłam octu jabłkowego, oleju rzepakowego i chili w proszku, dodałam też trochę sezamu a zamiast dymki – szczypiorku. Podałam z ryżem basmati. I tak było super, wchodzi do stałego repertuaru.

Reply
grzybiarz 20 września, 2021 - 5:49 pm

Świetny przepis 🙂 Dzięki i smacznego wszystkim 😉

Reply
rozkoszny 28 września, 2021 - 2:10 pm

<3

Reply
Karolina 21 stycznia, 2022 - 8:52 am

Rozkoszny, a mogą być świeże shiitake?

Reply
rozkoszny 21 stycznia, 2022 - 10:13 am

Tak

Reply
Anna 23 lutego, 2022 - 12:38 pm

Przepyszne, zjawiskowe danie! Tylko że wykonanie dania zajęło mi przynajmniej 4 razy dłużej 😉

Reply
rozkoszny 23 lutego, 2022 - 2:25 pm

Kwestia przygotowania składników przed gotowaniem 🙂

Reply
Monika 28 lutego, 2022 - 8:04 pm

Po zrobieniu kilka dni temu kopytek z brukselką myślałam że nic nie przebije tego dania.
A jednak! To jest totalna rozkosz dla podniebienia. Wyszło tak pyszne że nie doczekało gotującego się ryżu 😊

Reply
Mogeska 21 stycznia, 2023 - 4:59 pm

Czy mogę przygotować to danie dzień wcześniej, czy nie będzie już takie smaczne?

Reply
MK 13 sierpnia, 2023 - 3:54 pm

Rewelacja, wlasnie ogarnalem <3

Czemu bez syczuanskiego pieprzu?

Reply
Ola 4 października, 2023 - 1:47 am

Chciałabym dodać te grzyby jako dodatek. Do jakiego dania/mięsa mógłby pasować?

Reply
rozkoszny 5 października, 2023 - 6:31 pm

Danie świetnie będą pasowały do bakłażanu z miso i pieczonego tofu zmienijącego życie

Reply
Basia 31 października, 2023 - 8:19 pm

Zjedzone dzisiaj z kluskami śląskimi – podpatrzone połączenie kilka lat temu od Nakarmionej Stareckiej i super pasuje!!

Reply
Sylwia 9 stycznia, 2024 - 10:42 am

Naprawdę pyszne! Ale trzeba uważać na dwie rzeczy – ODSĄCZANIE ręcznikiem papierowym (próbowałam już nawet na lepszym, droższym, próbowałam nie odkładać tylko „okładać” i zawsze potem muszę zjadać z papierem, jak ktoś ma sprawdzony papier, to niech poleci :D) oraz OSTROŚĆ! Łyżeczka płatków chilli to jakieś piekiełko. Dla osób lubiących pikantne jedzenie wystarczy pół łyżeczki, a dla lubiących lekko ostre – 1/4 łyżeczki będzie wystarczająca. 🙂

Reply

Leave a Comment