Piernik z gruszkami gotowanymi w piwie imbirowym

Ja pierniczę, bo już święta. Piernik mocno imbirowy, o zwartej strukturze i ciągnącym korzennym zapachu, zwieńczony gruszkami gotowanymi w piwie imbirowym. Owoce wzbogacą smak i podniosą poziom wypieku. Piernik już nigdy nie będzie taki sam.

W smaczne przygotowania do świąt zaangażowałem się trzy lata temu, a może cztery. Dzielenie się przyszykowanymi przez siebie małym dziełem i widok szczęścia kosztujących członków rodziny okazał się inspirujący jeszcze bardziej niż podczas innych kulinarnych zmagań. Z roku na rok tworzyłem coś innego. Było ciasto marchewkowe zamiast piernika staropolskiego, był sernik nowojorski zamiast krakowskiego, było wiele dobroci. Ekspermenty, cukiernicze roszady. Nie mieszam się jednak w słoną kwestię Wigilii. Zjem barszcz, uszka i pieroga z kaszą, jak babcia zrobi. Jednak potem zamierzam już rozpieszczać się za pomocą tarty żurawinowo-limonkowej, sernika z karmelem i orzeszkami ziemnymi oraz piernika, tego w piwie imbirowym. Wesołych i smacznych świąt!

Piernik z gruszkami gotowanymi w piwie imbirowym 4Piernik z gruszkami gotowanymi w piwie imbirowym
przepis na 2 foremki 22x11cm
Gotowane gruszki:
6 bardzo małych, twardych, przysadzistych gruszek jak Bera czy Lukasówka
1,75l piwa imbirowego (3 i pół puszki)
2/3 szklanki (130g) cukru
3 laski cynamonu

Piwo, cukier i cynamon zagotuj na średnim ogniu w dużym garnku. Gotuj przez 1 godzinę, aż do redukcji płynu o połowę. Dodaj gruszki i od momentu zawrzenia gotuj 10 minut. Wyłącz i postaw w piwie na kolejne 10 minut. Odcedź i osusz. Nie wylewaj piwa, zawsze można go wypić.

Piernik:
170g masła, miękkiego
1 (200g) szklanka cukru brązowego
2 duże jajka „zerówki”
1/2 szklanki melasy lub ciemnego miodu
1 łyżka ekstraktu waniliowego
2 1/2 (315g) mąki pszennej
2 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki soli morskiej
1/4 łyżeczki mielonych goździków
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki jogurtu naturalnego

2 łyżki cukru trzcinowego i 1 łyżeczka mielonego imbiru

Rozgrzej piekarnik do 160 stopni Celsjusza. Wyłóż 2 formy 22x11cm papierem do pieczenia. W mikserze stacjonarnym ucieraj masło z cukrem, aż do puszystości i kremowości, 2 – 3 minuty. W razie potrzeby zeskrob ze ścianek osiadłą, nierozmiksowaną masę. Dodawaj jajka, jedno po wmiksowaniu poprzedniego. Wymieszaj z melasą i wanilią.

W mniejszej misce połącz mąkę, proszek do pieczenia i wszystkie przyprawy. Dodawaj do masy maślanej na przemian z mlekiem, każdą porcję po rozprowadzeniu poprzedniej, rozpoczynając i kończąc na mące, mieszaj tylko do połączenia. Połącz z jogurtem naturalnym.

Podziel masę pomiędzy dwie foremki. Umieść delikatnie w każdej po 3 gruszki, zanurzając je na 0.5 cm, owoce nie powinny dotykać foremki. Wymieszaj 2 łyżki cukru trzcinowego z imbirem i oprósz ciasta. Piecz przez 10 minut, sprawdź umiejscowienie gruszek, w razie potrzeby przywróć je delikatnie do pionu. Kontynuuj pieczenie aż do momentu kiedy drewniany patyczek po przebiciu będzie suchy, około 1 godzinę i 15 minut. Jakby w tym czasie pierniki zaczęły się za mocno przyrumieniać, przykryj je folią aluminiową. Studź w foremkach przez 15 minut. Wyjmij i kontynuuj na kratce, aż do całkowitego wystudzenia. Podawaj oprószony cukrem pudrem, z kleksem bitej śmietany i pozostałościami piwa imbirowego. Smacznego!

Wasz,
rozkoszny

Piernik z gruszkami gotowanymi w piwie imbirowym 5 Piernik z gruszkami gotowanymi w piwie imbirowym 6

UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

3 komentarze

Ania 22 grudnia, 2016 - 7:26 pm

Pyszne jest 🙂

Reply
rozkoszny 22 grudnia, 2016 - 8:22 pm

To zdecydowanie <3

Reply

Leave a Comment