Ja pierniczę, bo już święta. Piernik mocno imbirowy, o zwartej strukturze i ciągnącym korzennym zapachu, zwieńczony gruszkami gotowanymi w piwie imbirowym. Owoce wzbogacą smak i podniosą poziom wypieku. Piernik już nigdy nie będzie taki sam.
W smaczne przygotowania do świąt zaangażowałem się trzy lata temu, a może cztery. Dzielenie się przyszykowanymi przez siebie małym dziełem i widok szczęścia kosztujących członków rodziny okazał się inspirujący jeszcze bardziej niż podczas innych kulinarnych zmagań. Z roku na rok tworzyłem coś innego. Było ciasto marchewkowe zamiast piernika staropolskiego, był sernik nowojorski zamiast krakowskiego, było wiele dobroci. Ekspermenty, cukiernicze roszady. Nie mieszam się jednak w słoną kwestię Wigilii. Zjem barszcz, uszka i pieroga z kaszą, jak babcia zrobi. Jednak potem zamierzam już rozpieszczać się za pomocą tarty żurawinowo-limonkowej, sernika z karmelem i orzeszkami ziemnymi oraz piernika, tego w piwie imbirowym. Wesołych i smacznych świąt!
Piernik z gruszkami gotowanymi w piwie imbirowym
przepis na 2 foremki 22x11cm
Gotowane gruszki:
6 bardzo małych, twardych, przysadzistych gruszek jak Bera czy Lukasówka
1,75l piwa imbirowego (3 i pół puszki)
2/3 szklanki (130g) cukru
3 laski cynamonu
Piwo, cukier i cynamon zagotuj na średnim ogniu w dużym garnku. Gotuj przez 1 godzinę, aż do redukcji płynu o połowę. Dodaj gruszki i od momentu zawrzenia gotuj 10 minut. Wyłącz i postaw w piwie na kolejne 10 minut. Odcedź i osusz. Nie wylewaj piwa, zawsze można go wypić.
Piernik:
170g masła, miękkiego
1 (200g) szklanka cukru brązowego
2 duże jajka „zerówki”
1/2 szklanki melasy lub ciemnego miodu
1 łyżka ekstraktu waniliowego
2 1/2 (315g) mąki pszennej
2 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki soli morskiej
1/4 łyżeczki mielonych goździków
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
2 łyżki cukru trzcinowego i 1 łyżeczka mielonego imbiru
Rozgrzej piekarnik do 160 stopni Celsjusza. Wyłóż 2 formy 22x11cm papierem do pieczenia. W mikserze stacjonarnym ucieraj masło z cukrem, aż do puszystości i kremowości, 2 – 3 minuty. W razie potrzeby zeskrob ze ścianek osiadłą, nierozmiksowaną masę. Dodawaj jajka, jedno po wmiksowaniu poprzedniego. Wymieszaj z melasą i wanilią.
W mniejszej misce połącz mąkę, proszek do pieczenia i wszystkie przyprawy. Dodawaj do masy maślanej na przemian z mlekiem, każdą porcję po rozprowadzeniu poprzedniej, rozpoczynając i kończąc na mące, mieszaj tylko do połączenia. Połącz z jogurtem naturalnym.
Podziel masę pomiędzy dwie foremki. Umieść delikatnie w każdej po 3 gruszki, zanurzając je na 0.5 cm, owoce nie powinny dotykać foremki. Wymieszaj 2 łyżki cukru trzcinowego z imbirem i oprósz ciasta. Piecz przez 10 minut, sprawdź umiejscowienie gruszek, w razie potrzeby przywróć je delikatnie do pionu. Kontynuuj pieczenie aż do momentu kiedy drewniany patyczek po przebiciu będzie suchy, około 1 godzinę i 15 minut. Jakby w tym czasie pierniki zaczęły się za mocno przyrumieniać, przykryj je folią aluminiową. Studź w foremkach przez 15 minut. Wyjmij i kontynuuj na kratce, aż do całkowitego wystudzenia. Podawaj oprószony cukrem pudrem, z kleksem bitej śmietany i pozostałościami piwa imbirowego. Smacznego!
Wasz,
rozkoszny
17 komentarzy
Pyszne jest 🙂
To zdecydowanie <3
Przepis brzmi jak marzenie. Szukam czegoś, czym zaimponuję rodzinie na święta i myślę, że to ciasto to będzie TO. Tylko zastanawiam się, czy można je całkiem zweganizować? Użyć margaryny lub odpowiednika masła, mleka i jogurtu roślinnego? Tylko co z jajkami? Pomyślałam o musie jabłkowym lub aquafabie (która zachowuje się trochę jak białko, ubija się). Czy masz jakieś wskazówki, by to wyszło?
niestety nie jestem specjalistą wegańskich wypieków 🙁
Jakie inne owoce będą pasować?
tutaj sprawdzi się jedynie gruszka
Jak ominąć piwo? W czym innym może wygórowanych gruszki?
wino!
Jak to zrobić żeby się zmieściło do dużej formy? Mam jedynie taką na chleb, zwykła na ciasto ok. 30x20cm i tortownice🙈
Ile czasu przed wigilią upiec ten piernik? Tak tuż przed, jak to jest u Ciebie (22.12)?
Czy gruszki obieramy ? 🙂
Tak, obieramy
Będę wdzięczna za informację, czy przepis na ciasto mógłby posłużyć jako baza na piernik, który po upieczeniu będzie przełożony konfiturą malinowo różaną? Jeśli chciałabym upiec ciasto bez gruszek, ile czasu powinnam je piec? Rozłożyć i tak na dwie blachy, czy może wyjść zbyt płaskie? Oraz jak je przechowywać po upieczeniu?:)
Dzięki i pozdrawiam serdecznie:)
Można tal zrobić. Czas pieczenia proszę monitorować
Na ile wcześniej upiec ciasto? To ciasto z serii „na ostatnią chwilę” czy raczej wcześniej zaplanować?
Czy gruszki maja byc obrane ze skorki?
Tak