Gdy pot spływa po policzkach, gdy słońce wygania z kuchni, robię właśnie tę sałatkę. Z chrupiącymi sałatami, szparagami i selerem naciowym, obsmażonym na szybko kurczakiem oraz pokrywającym to wszystko dressingiem kokosowym ze sporą ilością orzeźwiającej limonki.
Najważniejszy jest tutaj dressing, bo wszystko inne może pójść pod twoje dyktando. Śmietanka kokosowa to nic innego niż gęsta substancja zbierająca się przy wieczku puszki mleczka kokosowego. Ważne, aby nią nie wstrząsać i trzymać w chłodnym otoczeniu. Po otwarciu puszki zbierz łyżką gęsty krem, a resztę odstaw do lodówki na później (i choćby użyj w owsiance perfekcyjnej).
To nie musi być kurczak, aczkolwiek ten jest najmniej wymagający. Stek? Dlaczego nie! A może krewetki? Albo obsmażone tofu? To tylko na co masz ochotę. Wracając do kurczaka, zdecydowanie wolę uda od piersi ze względu na ich zdecydowanie bardziej soczysty smak. Naprawdę nietrudno o pozbawienie piersi jakiejkolwiek soczystości, więc lepiej nie kusić losu.
Sałatka z kurczakiem i dressingiem kokosowo-limonkowym
2 – 4 porcje
Dressing
3 łyżki gęstej śmietanki kokosowej, część osadzająca się w puszce przy otwarciu
3 łyżki soku z limonki
1 łyżka imbiru, posiekanego drobno
1 łyżeczka sosu rybnego
1 łyżeczka brązowego cukru
1 łyżeczka płatków chili (lub ½ drobno pokrojonej papryczki chili)
sól
Sałatka
300 g (3 – 4 sztuki) uda z kurczaka bez kości i skóry
oliwa
3 garście ulubionej sałaty lub ich mieszanki
2 łodygi selera, pokrojone na plasterki
½ pęczka (250 g) zielonych szparagów (opcjonalnie)
4 łyżki orzeszków ziemnych, posiekanych
1 garść bazylii, mięty lub kolendry
limonka do podania
1. Wymieszaj śmietankę kokosową z sokiem z limonki, imbirem, sosem rybnym, cukrem i chili. Dopraw solą, odstaw.
2. Kurczaka roztłucz na cienkie filety. Dopraw solą oraz pieprzem. Rozgrzej oliwę na umiarkowanie dużym ogniu. Smaż mięso 2 – 3 minuty z każdej strony, aż będzie przyrumienione. Odstaw na kilka minut, aby odpoczęło, a następnie pokrój na plasterki,
3. Odłam twarde końce szparagów: złap szparaga obiema rękami i przełam w miejscu, które podyktuje szparagi. Zagotuj osoloną wodę na patelni o dużej średnicy. Wrzuć szparagi i gotuj 3 – 3 ½ minuty (zależnie od grubości), a następnie natychmiast odcedź. Przelej zimną wodą.
4. Wymieszaj sałatę z selerem, szparagami, ziołami i prawie całym dressingiem kokosowym. Ułóż na zieleninie kurczaka, polej resztą sosu. Posyp orzeszkami ziemnymi i większą ilością ziół. Podawaj natychmiast.
Rady/porady
1. Resztę mleczka kokosowego schowaj do lodówki, a rano użyć do owsianki perfekcyjnej.
2. Szparagi można zamienić na ogórka pozbawionego nasion i pokrojonego na półksiężyce.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz mnie na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób. Buziaki!
Wasz,
Rozkoszny
6 komentarzy
Czy mogę czymś zastąpić sos rybny? Sosem sojowym na przykład?
Sałatka wydaje się być super, przede wszystkim sos, ale nie zdzierżę sosu rybnego.
Proszę dać sojowy, ale sos rybny naprawdę potrafi podobić smak wielu potraf. Proszę dać mu szansę, warto się przekonać! 🙂
Sałatka pychotka 😋😋😋😋 wspaniały pomysł na dresing . U mnie dodatkowo fasolka szparagowa i boczniaki na chrupko 😄 trafiłam na Twoj blog przypadkowo i jakiez zaskoczenie mnogości interesujących przepisów, moje kubki smakowe już nie mogą się doczekać nowych cudownych smaków 😄😄😄
bardzo się cieszę! <3
To danie jest boskie! Cudowne! Nie pomijacie orzeszków ziemnych, robią niesamowita robotę. Dzięki, Rozkoszny!
broń boże nie omijajcie! do usług <3