Aby mieć siłę na świąteczne porządki, kupowanie prezentów, filetowanie karpia, wyrabianie ciasta drożdżowego czy ukręcania innych pyszności, należy solidnie zacząć dzień. Od owsianki oczywiście. Ugotowanej na kremowo, z masą makową ze sporą ilością kandyzowanej pomarańczy i miodu, która została z przygotowywania makowca. Do tego kleks jogurtu i garść drylowanych wiśni z letniego słoika. Świąteczna rozkosz od rana.
W mojej owsiance zazwyczaj ląduje to co mam pod ręką. Lubię wykańczać ją kremami i lemon curdami, które zostały mi po przygotowywaniu ciast, ale zawsze też dorzucam jakiś owoc; świeży, mrożony albo ze słoika. Święta są okresem dużego potencjału owsiankowego, ale chyba najprzyjemniejszy jest wersja a la makowiec, bo gdy ten już upieczony i czeka do wieczora na uroczyste rozkrojenie, my rozkoszujemy się owsianeczką pełną bakali i halucynogennego maku. Rozkosznych świąt!
Świąteczna owsianka z masą makową i wiśniami:
2 porcje
1 szklanka płatków owsianych
2 szklanki wody
spora szczypta soli
½ – ⅔ szklanki mleczka kokosowego
1 łyżeczka miodu
2 łyżki pełnotłustego jogurtu naturalnego lub greckiego
2 łyżki domowej masy makowej
½ szklanki wiśni, drylowanych, gotowanych lub w syropie
kandyzowana skórka z pomarańczy (opcjonalnie)
Płatki owsiane umieść w garnku z grubym dnem. Zalej wodą i dodaj sporą szczyptę soli. Gotuj na małym ogniu bez przykrycia. Nie mieszaj i czekaj, aż płatki wchłoną wodę i napęcznieją. Potrwa to około 8 minut. Dodawaj mleczko kokosowe stopniowo, tak aby uzyskać preferowaną konsystencję. Dosłodź łyżeczką miodu dla równowagi smaku.
Przełóż owsiankę do miseczek, nałóż do każdej po łyżce jogurtu i masy makowej. Posyp połówkami wiśni i kandyzowaną skórką z pomarańczy. Wesołych świąt!
Spróbuj, zostań, obserwuj, każdy Twój komentarz, udostępnienie i zdjęcie gotowej potrawy jest niesamowitą motywacją do tworzenia nowych dań! Do zobaczenia i zjedzenia. Smacznego! #rozkoszny
Wasz,
Rozkoszn