Tajska sałatka z fasolki szparagowej, mango i tofu

Szukacie pomysłu na szybki, zdrowy i smakowity obiad? Poznajcie tajską sałatkę z fasolką szparagową, mango i tofu.

Lekko, szybko, smakowicie. I może być na później – choćby zapakowane do lunchboxa do pracy. Tajska sałatka z fasolki szparagowej, mango i tofu to jeden z tych przepisów, które są sojusznikiem codziennej rzeczywistości. Nie wymaga wiele pracy, a efekty sprawiają przyjemność całemu ciału.

Podstawą jest kremowy sos na bazie masła orzechowego. Mocno limonkowy, ale też słodki. Gdy łączy się z sokiem wyciekającym z mango, zaczyna smakować jak rajski nektar.

Tajska sałatka z fasolki szparagowej, mango i tofu

Tajska sałatka z fasolki szparagowej, mango i tofu
2 porcje
500 g fasolki szparagowej (żółtej lub zielonej), odcięte twarde końcówki
1 dojrzałe, małe mango
1 kostka (180 g) tofu naturalnego
2 łyżki masła orzechowego
1 łyżka miodu
1 łyżka sosu sojowego
4 łyżki soku z limonki
½ szklanki (6 g) mięty
1 papryczka chili lub 1 łyżeczka płatków chili
olej do smażenia

1. Zagotuj 1 l wody w dużym garnku. Dodaj 2 łyżki soli morskiej – to dzięki soli fasolka wychodzi sprężysta. Gotuj fasolkę, aż zmięknie, ale wciąż będzie jędrna, 6 – 8 minut.

2. Odcedź fasolkę szparagową i włóż ją do miski z zimną wodą i lodem, aby całkowicie ją schłodzić. Odcedź.

3. W międzyczasie obierz i pokrój mango w kostkę. Pokrój w kostkę także tofu.

4. Na patelni rozgrzej olej, obsmaż tofu ze wszystkich stron aż będzie chrupkie i złociste, a następnie ułóż na ręczniku papierowym, który wchłonie nadmiar tłuszczu.

5. W dużej misce wymieszaj masło orzechowe z miodem, sosem sojowym i sokiem z limonki. Może Ci się wydawać, że sos jest zważony, cierpliwie mieszaj a stanie się jedwabiście gładki. Dodaj fasolkę szparagową, mango, tofu, miętę i płatki chilli. Wymieszaj i podawaj od razu!

Rady/porady
W przepisie można pominąć tofu i traktować sałatkę jako dodatek do obiadu.
Poza sezonem możesz skorzystać z fasolki mrożonej.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Wasz,
Rozkoszny

Tajska sałatka z fasolki szparagowej, mango i tofu
UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

3 komentarze

Sylwia Prz 20 września, 2024 - 10:12 pm

Sytuacja lodówkowa zmusiła mnie do zamiany tofu na pół kostki fety i powiem szczerze, że było super pyszne! Wersje z tofu wypróbuję kolejnym razem – bo na pewno będę jeszcze robić by w pełni wykorzystać czas dobrodziejstwa fasolki ❤️

Reply
Martyna 22 września, 2024 - 4:08 pm

To jest tak dobre, że aż nieprzyzwoite. Z czystego łakomstwa pożarłam dwie porcje! Polecam dorzucić posiekane orzeszki ziemne żeby podbić chrupczenie 😀 ta sałatka to bajka, dzięki za wspaniały przepis!

Reply
rozkoszny 23 września, 2024 - 6:08 pm

cieszę się!

Reply

Leave a Comment