Tosty francuskie do kwadratu

Tosty francuskie do kwadratu. O skarmelizowanej skorupce, usłane rozkosznie różanym smakiem. Są jak eliksir miłości – każdy, kto ich spróbuje, zakocha się w was od pierwszego kęsa.

Początek tak jak zawsze: jajka, żółtko, wanilia i napój z prażonych migdałów. Grube plastry ciasta drożdżowego lub chałki i nasączam je, aby wchłonęły niczym gąbeczka tą płynną ambrozję. Dalej robi się ciekawiej: tosty francuskie posypuję cukrem wymieszanym z kardamonem, który karmelizuje się na patelni, tworząc chrupiącą skorupkę. Jeszcze konfitura malinowa i dwuskładnikowy krem różany. To tosty francuskie do kwadratu.

Tosty francuskie do kwadratu

Tosty francuskie do kwadratu
2 porcje
Tosty francuskie
2 duże jajka
1 żółtko z dużego jajka
1 szklanka (250 ml) napoju migdałowego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
4 grube plastry chałki, brioszki lub ciasta drożdżowego
3 łyżki cukru
1 łyżeczka kardamonu
2 łyżka masła

Konfitura malinowa
1 ½ szklanki (180 g) malin, świeżych lub mrożonych
1 łyżka miodu
1 łyżeczka wody różanej

Krem różany
1 małe opakowanie (150 g) roślinnej alternatyw dla skyru o smaku wanilii jak od Alpro
1 łyżeczka wody różanej
suszone płatki różane, do podania

1. Przygotuj konfiturę: Przełóż maliny do małego garnka. Dodaj miód i gotuj na małym ogniu pod przykryciem, aż maliny puszczą soki i się zagotują. Zdejmij przykrywkę, zwiększ ogień na umiarkowany i gotuj, aż soki się zredukują. Odstaw z ognia i dodaj wodę różaną.

2. Przygotuj tosty francuskie do kwadratu: W dużym głębokim talerzu lub naczyniu roztrzep jajka, żółtko, napój migdałowy i ekstrakt waniliowy. Namocz plastry chałki po 1 – 2 minuty na stronę.

3. W małej miseczce wymieszaj cukier z kardamonem.

4. Rozgrzej masło na patelni na umiarkowanym ogniu (jeśli musisz smażyć na raty, dodaj najpierw 1 łyżkę masła). Przełóż nasączone plastry chałki na patelnię. Posyp kardamonowym cukrem po 1 łyżeczkę na tosta. Smaż z każdej strony, aż się zarumienią, po 3 – 4 minuty.

5. Przygotuj krem: w małej misce wymieszaj roślinny skyr i wodę różaną, aż powstanie jedwabista masa.

6.,Podawaj tosty francuskie z kleksem kremu i konfitury, posypując płatkami różanymi, bo przecież wiadomo, że najlepsze kwiaty, to te jadalne.

Rady/porady
Wodę różaną można zastąpić konfiturą różaną.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Wasz,
Rozkoszny

Tosty francuskie do kwadratu
UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

5 komentarzy

Anna 6 lutego, 2025 - 12:59 pm

Witam chciałabym zapytać jakiej używasz patelni? pozdrawiam

Reply
rozkoszny 6 lutego, 2025 - 4:12 pm

Różnych! Najczęściej stal nierdzewną, ale mam też żeliwne

Reply
Asia 27 marca, 2025 - 9:15 am

Przepycha! Wcześniej robiłam tosty francuskie, ale karmelizowana skorupka cynamonowo-kardamonowa to odkrycie tego śniadania na nowo. Mąż znów zakochany 😜 Dziękuję!

Reply
rozkoszny 30 marca, 2025 - 6:12 pm

haha cieszę się!

Reply
Kamil 10 maja, 2025 - 11:03 pm

Chciałbym się zapytać skąd są te talerze na twoich filmach???

Reply

Leave a Comment