Środek zimy, ale wreszcie w misce coś zielonego i chrupiącego. Surowy brokuł: cieniutko pokrojony, obtoczony w sosie z maślanki i cydru jabłkowego, a do tego suszona żurawina i prażone płatki migdałowe. Równie pysznego co tłuściutkie pączki, dla których jest równowagą.
Przepis mam od Deb z bloga smittenkitchen.com, z którą utknąłem w windzie, jadąc na uroczystość inauguracyjną Saveur Blog Awards’17. Na początku nie miałem pojęcia, że mam doczynienia z najpopularniejszą blogerką kulinarną na świecie. Niższa, okrąglejsza i bardzo uśmiechnięta, mówiła mi, że testowała ostatnio tyle słodkich przepisów, że przed galą jadła tylko jedną sałatkę. Do tego jest taka pyszna, że nie traci tym samym żadnej przyjemności z życia, a teraz zmieściła się w starą kieckę. Po chwili dyktowała mi przepis na sałatkę z surowych brokułów, będąc zszokowana, że ja jeszcze nie jadłem ich w takim wydaniu – “bo są pyszne!”.
Sałatka z surowych brokułów i żurawiny:
2 porcje
¼ małej cebuli, drobno posiekanej
1 brokuł (500 g)
½ szklanki prażonych płatków migdałowych
½ szklanki suszonej żurawiny
⅓ szklanki maślanki, dobrze wstrząśniętej
⅓ szklanki majonezu, dobrej jakości
1 łyżka octu jabłkowego
1 łyżeczka cukru
szczypta soli
świeżo zmielony pieprz
W małej misce wymieszaj maślankę, majonez, ocet jabłkowy, cukier i szczyptę soli. Dodaj cebulę i odstaw na 10 minut.
Przytnij końcówkę brokułu i pokrój na duże kawałki, a każdy na bardzo cienkie plasterki. Różyczki pokrój wzdłuż także na cienkie plasterki, od góry do dołu. Dzięki temu nie będą się rozpadać.
Wymieszaj pokrojone brokuły z migdałami i żurawiną. Zalej sosem, dopraw sporą ilością świeżo mielonego czarnego pieprzu. wymieszaj wszystko dokładnie, tak aby dressing pokrył każdy kawałek brokułu. Podawaj od razu lub schłodź w lodówce.
Spróbuj, zostań, obserwuj, każdy Twój komentarz, udostępnienie i zdjęcie gotowej potrawy jest niesamowitą motywacją do tworzenia nowych, pysznych rzeczy! Nasz wspólny rozkoszny hasztag: #rozkoszny. Do zobaczenia i zjedzenia. Smacznego!
Wasz,
Rozkoszny
12 komentarzy
Od Agnieszki Stankiewicz-Wodniczak: Wypróbowana dziś na kolację. Ciekawa. Na pewno wpisze się na stałe do mojego menu 🙂
Spróbuję dziś wieczorem bo wygląda pysznie. Zastanawiam się tylko czym zastąpić maślankę choć z pewnością smakuje lepiej z nią. Muszę pozbyć się produktów mlecznych z diety. Masz jakiś pomysł?
Dałbym więcej majonezu 🍴👌
Rewelacja! Sos zostawiłam jednak taki jak w przepisie i idealnie wkomponował się w resztę. O dziwo mąż zaakceptował i stwierdził, że można czasami robić 😊 Dzięki za przepis i pozdrawiam.
Bardzo się cieszę! ^^
Mam w domu kefir 🙂 mogę użyć zamiast maslanki?
Proszę śmiało, sprawdzi się. 🙂
Po prostu petarda 👌
<3
MIstrzostwo! Będę wracać nie raz!
cieszę się <3
Co byś dodał w sezonie letnim zamiast żurawiny suszonej? Jaki świeży owoc/warzywo ?