Nie mam wątpliwości, że nie ma lepszego sposobu na bakłażana niż żar piekarnika. Pod wpływem temperatury konsystencja bakłażana ze zwartej i gąbczastej zamienia się w maślaną i nabiera lekko dymnego aromatu. Taki jarzynowy kawior dobrze podrasować kwaskowatym jogurtem i wędzoną papryką, wydobywającą jego ukryte nuty.
Wierzę w sekretne składniki. Te ze starych przepisów pochodzących z kajecika babci, które z szarlotki czynią niemal spirytualne doświadczenie. Mój sekretny składnik pochodzi z 75-gramowego pudełeczka pimentón ahumado, hiszpańskiej wędzonej papryki. To jedna z tych przypraw, które rewolucjonizują kuchnię, szczególnie dla tych, którzy ograniczają jedzenie mięsa i tęsknią za kiełbaską z grilla pachnącą dymem.
Baba ghanoush, arabski dip, trochę ustępujący popularnością hummusowi, tradycyjnie przyrządzany jest z tahiny, pasty sezamowej i bakłażana, którego często przed pieczeniem przypala się nad żywym ogniem (np. kuchenki gazowej), aby nadać mu dymnych aromatów. Moją odpowiedzią na te skomplikowane i niebezpieczne czynności jest wędzona papryka, która z całą swoją krasą nadaje wigoru gruszce miłości, jak nazywany jest inaczej bakłażan. Do pasty dorzucam jeszcze trochę czosnku i jogurtu, dla zaostrzenia sytuacji i zbalansowania doświadczeń.
Pasta z bakłażana i wędzonej papryki
4 porcje
2 średniej wielkości bakłażany (około 600 g)
3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin + 2 łyżki
2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
⅓ szklanki (80 g) jogurtu greckiego
½ łyżeczki wędzonej papryki
sól, świeżo mielony pieprz
1. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni Celsjusza (góra-dół).. Bakłażany przekrój na pół, miąższ natnij w kratkę. Natrzyj 3 łyżkami oliwy i solą. Przełóż na blachę do pieczenia wyłożoną papierem. Piecz 20 – 25 minut, aż bakłażany będą całkowicie miękkie w środku. Wystudź.
2. Za pomocą łyżki wydrąż miąższ bakłażanów. Posiekaj go puree, a następnie przełóż do miski wraz z jogurtem, czosnkiem, wędzoną papryka i pozostałymi 2 łyżkami oliwy. Wymieszaj dokładnie za pomocą widelca lub blendera ręcznego, jeśli preferujesz bardziej gładką konsystencję. Dopraw spora szczyptą soli oraz świeżo mielonym pieprzem. Najlepiej smakuje na pajdzie chleba na zakwasie skropioną oliwą z oliwek i posypaną szczyptą wędzonej papryki.
Rady/porady
Najlepiej wybrać bakłażany tej samej wielkości, aby upiekły się w tym samym czasie.
Wasz,
Rozkoszny
3 komentarze
No w apce to już tego nie ma, więc prośba o publikacje na blogu
Ile taką pastę można trzymać w lodówce? 🙂
2 – 3 dni