Wymarzone śniadanie (lub drugie śniadanie, lub podwieczorek). Delikatne, puszyste bułeczki skrywające w środku kremowy, słodki kajmak, kwaśne jabłka i orzeźwiający, lecz rozpływający się w ustach twaróg. Rozkosznie, prawda?
Uwielbiam czytać książki kulinarne. No i przeglądać oczywiście, aby się trochę poślinić. Wciągają mnie historie przepisów, tego co autor ma o nich do powiedzenia, zazwyczaj wszystko to tworzy spójną całość. Dla mnie magiczną, kojącą, inspirującą. Pierwszą książką kulinarną, którą kupiłem za swoje zaskórniaki zarobione sprzedawaną lemoniadą w lato, była “Mała Paryska Kuchnia” Rachel Khoo. Piękna książka, do której lubię wracać i wracam także dziś.
Jednym z pierwszych przepisów, który z niej zrobiłem były zawijane brioszki z argentyńskim dulce de leche. Goszczą u mnie w domu po dziś dzień, co prawda w mojej wersji: z domowym kajmakiem, twarogiem i jabłkami. Ciasto jest proste w przygotowaniu (dwunastoletni ja poradził sobie z nimi bez problemu), idealnie puszyste, nie za słodkie i bardzo lekkie. Rozpustne śniadanie lub przyjemny podwieczorek. Zdecydujcie sami!
Kajmak przygotowuję sam, gotując go wieczorem i studząc przez noc, tak aby rano już go rozsmarować na nocą wyrastającym cieście. Jednak jeśli chcecie mieć drożdżówki na śniadanie do godziny po przebudzeniu, to przygotujcie masę wcześniej, ciastu dajcie 3 h po wyrobieniu w temperaturze pokojowej, następnie zwińcie z nadzieniem, włóżcie do lodówki i rano już prosto do piekarnika. Będzie rozkosznie!
Bułeczki drożdżowe z kajmakiem, twarogiem i jabłkami
3-4 porcje
80 g masła
50 ml mleka
5 g drożdży instant
260 g mąki pszennej
50 g cukru
szczypta soli
1 jajko, roztrzepane
1 łyżka kwaśnej śmietany 12% lub 18%
1 łyżka ekstraktu waniliowego
150 g kajmaku
2 małe jabłka, obrane, pozbawione pestek i pokrojone w kostkę
100 g tłustego twarogu (u mnie ze Strzałkowa – extra tłusty)
1 jajko + 1 łyżka mleka
Rozpuść masło w mleku. W dużej misce wymieszaj mąkę z cukrem, solą i drożdżami. Zrób dołek i wlej mleko z masłem, dodaj jajko, śmietanę i ekstrakt waniliowy. Wyrabiaj, aż powstanie gładkie, niezbyt gęste ciasto – około 6 minut. Miskę szczelnie owiń folią i wstaw na noc do lodówki.
Następnego dnia tortownicę o średnicy 25 cm wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia.
Ciasto przełóż na oprószony mąką blat, chwileczkę wyrabiaj, a następnie rozwałkuj na prostokąt (około 40 x 30 cm). Na wierzchu rozsmaruj kajmak, pozostawiając dwucentymetrowe marginesy. Wyłóż na kajmaku jabłka i rozkrusz twaróg. Zroluj ciasto na długi wałek i pokrój na 6 równych części. Włóż do tortownicy, jedna obok drugiej, tak by było widać przekrój. Przykryj ściereczką i pozostaw na 2h do wyrośnięcia (dwukrotnego zwiększenia objętości).
Międzyczasie rozgrzej piekarnik do 160 stopni Celsjusza. Posmaruj bułeczki jajkiem roztrzepanym z mlekiem i piecz około 40 minut. Powinny być złocistobrązowe, jeśli w trakcie pieczenia zbyt szybko zaczną się przyrumieniać, przykryj je folią aluminiową. Najlepsze na ciepło do kawy lub herbaty.
Rady:
1. Kajmak najlepiej zrobić w domu: puszkę mleka skondensowanego słodzonego zalej gorącą wodą, gotuj 2,5 h pod przykryciem – puszka cały czas musi być pod wodą. Wystudź w wodzie.
2. Jeśli chcecie mieć drożdżówki na śniadanie do godziny po przebudzeniu, to przygotujcie masę wcześniej, ciastu dajcie 3 h po wyrobieniu w temperaturze pokojowej, następnie zwińcie z nadzieniem, włóżcie do lodówki i rano już prosto do piekarnika.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz mnie na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób. Buziaki!
Wasz,
Rozkoszny
38 komentarzy
Intrygujące połączenie smaków, wpisuję te drożdżówki na listę nowych smaków do poznania 🙂
nie pożałujesz;)
Niestety nieudane 🙁 160 stopni to chyba za niska temperatura pieczenia. Robiłam metodą z zostawieniem gotowych bułeczek na noc w lodówce…
Co nie wyszło?
Michale, chyba będę zaczynała dzień od sprawdzenia czy czegoś nowego przypadkiem nie opublikowałeś😊 dlaczego ciasto ma lezakowac w lodówce 12 godzin?
Przez noc wyrośnie. Ogólnie trzymam się zasady, że ciasto, które wyrasta dłużej, w niższej temperaturze jest lepsze i smacznijesze:)
Ok. Mnie mama uczyła, że drożdżowe musi tylko „ruszyć i można do piekarnika, ale wezmę sobie do serca Twoje spostrzeżenia 😊
To zasada dla ciasta, w którym jest dużo drożdży. Obecnie daje się ich zdecydowanie mniej: dla zdrowia i smaku 🙂
Szczerze przyznam, że zawsze piekę że świeżych. To raz. Raczej niezbyt często bo no całokształt. Jednak jak upiekę pozwolę sobie zdjęcie dzieła opublikować tutaj😊😉
Od @macelkotomanek: Pyszne 🙂 nawet jak się zapomni o jajku 🤔 Właśnie znalazłam je na stole…a bułeczek już nie ma 🙂
Czy można czymś zastąpić maslo?:)
Można dać 1/4 szklanki oleju, ale smak nie będzie tak pełny
Wyglądają obłędnie! Chętnie bym zagniotła to ciasto już teraz , żeby mieć te bułeczki na jutrzejsze śniadanie, ale nie mam śmietany. Czy brak śmietany bardzo ciastu zaszkodzi ?
A masz może jogurt? Też się nada
Wygląda obłędnie. Jeśli chcę zrobić dwa razy więcej bułeczek, to wystarczy wszystkie składniki razy 2, żeby nie wyrabiać dwa razy?
Rozkoszny ratuj! Wyjęłam rano z lodówki ale ciasto praktycznie nie urosło 🙁 jest dość twarde. Wszystko dałam zgodnie z przepisem…czy robić dalej czy do kosza? 🙁
To znaczy, że w lodówce było za zimno, ale nic straconego. Daj im więcej czasu podczas 2 rośnięcia
Witam. Robiłam te bułeczki i wyszły przepyszne! Chcialam je wlasnie powtórzyć, ale kapnęłam się ze mam tylko świeże drożdże. Nadadza się? Jeśli tak to robić rozczyn czy bezposrednio do reszty skladnikow?:) pozdrawiam
proszę dać ich 2x więcej, nie trzeba robić rozczynu, ale w ten sposób sprawdzisz, czy działają
Czy może być pół tłusty twaróg?
Jakie rodzaje jabłek wybrać?
*półtłusty
może być półtłusty, najlepiej granny smith
Czy można dać świeże drożdże? A jeśli jak, to w jakiej ilości?
Tak, trzeba dodać ich 2x więcej
Cześć 🙂 Szykuję się do zrobienia bułeczek. I pewnie będę robił z drożdżami świeżymi. Zanim trafiłem na komentarze, to szukałem przelicznika drożdży w Internecie. I tam są 3 rodzaje: świeże, suszone i instant.
I mocno przybliżony przelicznik wagowy instant a świeże to 1:3 a suche i świeże to 1:2. Jeżeli użyłeś instant, to chyba powinno się dodać 3x tyle świeżych.
Doradź proszę, Mistrzu, jak powinno być! 🙂 Bo bardzo nie umiem w drożdżowe a chcę, żeby wyrosły 😉
Dodałem krakowskim targiem x2,5, wyrosły 🤩
Czy jest możliwość żeby ciasto wyrastało krócej w temperaturze pokojowej? Jeśli tak to jak długo?
3h
Po prostu pyszne 🙂
<3
Czym najlepiej zastąpić jabłka? Nie cierpię ich 😛
może gruszki?
W przepisie stoi,że przekroić na 6 części,a na filmie dzielisz na 9… Nie obejrzałam wcześniej i podzieliłam na 6 i aż boję się jak długo będą się piec :-/
Mam pytanie, ciasto pięknie wyrosło przed pieczeniem, w piekarniku było obłędne a jak tylko go otworzyłam całe opadło, gdzie popełniłam błąd?
Masz na myśli, że opadło podczas pieczenia? Dobrze upieczone ciasto nie powinno opaść
Wyszły idealnie! Perfekcyjne proporcje składników ciasta. Dawno tak dobrego drożdżowego nie jadłem ;D
Nie czekałam do nadejścia jesieni, upieklam dzisiaj z samego rana- poezja…
Jagodzianki zostały zdetronizowane
To jest Twój kolejny przepis który testowałam, i w którym ciasto nie chciało ani odrobinę wyrosnąć a i tak wyszło przepysznie. To samo miałam z jagodziankami 😀🙂