Wymarzone śniadanie (lub drugie śniadanie, lub podwieczorek). Delikatne, puszyste bułeczki skrywające w środku kremowy, słodki kajmak, kwaśne jabłka i orzeźwiający, lecz rozpływający się w ustach twaróg. Rozkosznie, prawda?
Uwielbiam czytać książki kulinarne. No i przeglądać oczywiście, aby się trochę poślinić. Wciągają mnie historie przepisów, tego co autor ma o nich do powiedzenia, zazwyczaj wszystko to tworzy spójną całość. Dla mnie magiczną, kojącą, inspirującą. Pierwszą książką kulinarną, którą kupiłem za swoje zaskórniaki zarobione sprzedawaną lemoniadą w lato, była “Mała Paryska Kuchnia” Rachel Khoo. Piękna książka, do której lubię wracać i wracam także dziś.
Jednym z pierwszych przepisów, który z niej zrobiłem były zawijane brioszki z argentyńskim dulce de leche. Goszczą u mnie w domu po dziś dzień, co prawda w mojej wersji: z domowym kajmakiem, twarogiem i jabłkami. Ciasto jest proste w przygotowaniu (dwunastoletni ja poradził sobie z nimi bez problemu), idealnie puszyste, nie za słodkie i bardzo lekkie. Rozpustne śniadanie lub przyjemny podwieczorek. Zdecydujcie sami!
Kajmak przygotowuję sam, gotując go wieczorem i studząc przez noc, tak aby rano już go rozsmarować na nocą wyrastającym cieście. Jednak jeśli chcecie mieć drożdżówki na śniadanie do godziny po przebudzeniu, to przygotujcie masę wcześniej, ciastu dajcie 3 h po wyrobieniu w temperaturze pokojowej, następnie zwińcie z nadzieniem, włóżcie do lodówki i rano już prosto do piekarnika. Będzie rozkosznie!
Bułeczki drożdżowe z kajmakiem, twarogiem i jabłkami
3-4 porcje
80 g masła
50 ml mleka
5 g drożdży instant
260 g mąki pszennej
50 g cukru
szczypta soli
1 jajko, roztrzepane
1 łyżka kwaśnej śmietany 12% lub 18%
1 łyżka ekstraktu waniliowego
150 g kajmaku
2 małe jabłka, obrane, pozbawione pestek i pokrojone w kostkę
100 g tłustego twarogu (u mnie ze Strzałkowa – extra tłusty)
1 jajko + 1 łyżka mleka
Rozpuść masło w mleku. W dużej misce wymieszaj mąkę z cukrem, solą i drożdżami. Zrób dołek i wlej mleko z masłem, dodaj jajko, śmietanę i ekstrakt waniliowy. Wyrabiaj, aż powstanie gładkie, niezbyt gęste ciasto – około 6 minut. Miskę szczelnie owiń folią i wstaw na noc do lodówki.
Następnego dnia tortownicę o średnicy 25 cm wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia.
Ciasto przełóż na oprószony mąką blat, chwileczkę wyrabiaj, a następnie rozwałkuj na prostokąt (około 40 x 30 cm). Na wierzchu rozsmaruj kajmak, pozostawiając dwucentymetrowe marginesy. Wyłóż na kajmaku jabłka i rozkrusz twaróg. Zroluj ciasto na długi wałek i pokrój na 6 równych części. Włóż do tortownicy, jedna obok drugiej, tak by było widać przekrój. Przykryj ściereczką i pozostaw na 2h do wyrośnięcia (dwukrotnego zwiększenia objętości).
Międzyczasie rozgrzej piekarnik do 160 stopni Celsjusza. Posmaruj bułeczki jajkiem roztrzepanym z mlekiem i piecz około 40 minut. Powinny być złocistobrązowe, jeśli w trakcie pieczenia zbyt szybko zaczną się przyrumieniać, przykryj je folią aluminiową. Najlepsze na ciepło do kawy lub herbaty.
Rady:
1. Kajmak najlepiej zrobić w domu: puszkę mleka skondensowanego słodzonego zalej gorącą wodą, gotuj 2,5 h pod przykryciem – puszka cały czas musi być pod wodą. Wystudź w wodzie.
2. Jeśli chcecie mieć drożdżówki na śniadanie do godziny po przebudzeniu, to przygotujcie masę wcześniej, ciastu dajcie 3 h po wyrobieniu w temperaturze pokojowej, następnie zwińcie z nadzieniem, włóżcie do lodówki i rano już prosto do piekarnika.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz mnie na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób. Buziaki!
Wasz,
Rozkoszny
33 komentarze
Intrygujące połączenie smaków, wpisuję te drożdżówki na listę nowych smaków do poznania 🙂
nie pożałujesz;)
Niestety nieudane 🙁 160 stopni to chyba za niska temperatura pieczenia. Robiłam metodą z zostawieniem gotowych bułeczek na noc w lodówce…
Co nie wyszło?
Michale, chyba będę zaczynała dzień od sprawdzenia czy czegoś nowego przypadkiem nie opublikowałeś😊 dlaczego ciasto ma lezakowac w lodówce 12 godzin?
Przez noc wyrośnie. Ogólnie trzymam się zasady, że ciasto, które wyrasta dłużej, w niższej temperaturze jest lepsze i smacznijesze:)
Ok. Mnie mama uczyła, że drożdżowe musi tylko „ruszyć i można do piekarnika, ale wezmę sobie do serca Twoje spostrzeżenia 😊
To zasada dla ciasta, w którym jest dużo drożdży. Obecnie daje się ich zdecydowanie mniej: dla zdrowia i smaku 🙂
Szczerze przyznam, że zawsze piekę że świeżych. To raz. Raczej niezbyt często bo no całokształt. Jednak jak upiekę pozwolę sobie zdjęcie dzieła opublikować tutaj😊😉
Od @macelkotomanek: Pyszne 🙂 nawet jak się zapomni o jajku 🤔 Właśnie znalazłam je na stole…a bułeczek już nie ma 🙂
Czy można czymś zastąpić maslo?:)
Można dać 1/4 szklanki oleju, ale smak nie będzie tak pełny
Wyglądają obłędnie! Chętnie bym zagniotła to ciasto już teraz , żeby mieć te bułeczki na jutrzejsze śniadanie, ale nie mam śmietany. Czy brak śmietany bardzo ciastu zaszkodzi ?
A masz może jogurt? Też się nada
Wygląda obłędnie. Jeśli chcę zrobić dwa razy więcej bułeczek, to wystarczy wszystkie składniki razy 2, żeby nie wyrabiać dwa razy?
Rozkoszny ratuj! Wyjęłam rano z lodówki ale ciasto praktycznie nie urosło 🙁 jest dość twarde. Wszystko dałam zgodnie z przepisem…czy robić dalej czy do kosza? 🙁
To znaczy, że w lodówce było za zimno, ale nic straconego. Daj im więcej czasu podczas 2 rośnięcia
Witam. Robiłam te bułeczki i wyszły przepyszne! Chcialam je wlasnie powtórzyć, ale kapnęłam się ze mam tylko świeże drożdże. Nadadza się? Jeśli tak to robić rozczyn czy bezposrednio do reszty skladnikow?:) pozdrawiam
proszę dać ich 2x więcej, nie trzeba robić rozczynu, ale w ten sposób sprawdzisz, czy działają
Czy może być pół tłusty twaróg?
Jakie rodzaje jabłek wybrać?
*półtłusty
może być półtłusty, najlepiej granny smith
Czy można dać świeże drożdże? A jeśli jak, to w jakiej ilości?
Tak, trzeba dodać ich 2x więcej
Cześć 🙂 Szykuję się do zrobienia bułeczek. I pewnie będę robił z drożdżami świeżymi. Zanim trafiłem na komentarze, to szukałem przelicznika drożdży w Internecie. I tam są 3 rodzaje: świeże, suszone i instant.
I mocno przybliżony przelicznik wagowy instant a świeże to 1:3 a suche i świeże to 1:2. Jeżeli użyłeś instant, to chyba powinno się dodać 3x tyle świeżych.
Doradź proszę, Mistrzu, jak powinno być! 🙂 Bo bardzo nie umiem w drożdżowe a chcę, żeby wyrosły 😉
Dodałem krakowskim targiem x2,5, wyrosły 🤩
Czy jest możliwość żeby ciasto wyrastało krócej w temperaturze pokojowej? Jeśli tak to jak długo?
3h
Po prostu pyszne 🙂
<3
Czym najlepiej zastąpić jabłka? Nie cierpię ich 😛
może gruszki?
W przepisie stoi,że przekroić na 6 części,a na filmie dzielisz na 9… Nie obejrzałam wcześniej i podzieliłam na 6 i aż boję się jak długo będą się piec :-/