To bardzo pistacjowe tiramisu, eleganckie w swoim smaku. Gdy mocno schłodzone, rozpływa się na języki jak najlepsze lody pistacjowe w towarzystwie sorbetu malinowego.
Czy macie już dość? Zdaje się, że pistacja zawładnęła światem i jest wszędzie. Sam maczałem w tym (odrobinkę) palce. Sernik pistacjowy czy tarta z frangipane pistacjowym i wiśniami to bardzo popularne receptury tego bloga. Teraz dołączy do nich jeszcze jedna słodka igraszka: pistacjowe tiramisu z malinami. Daleko mu do włoskiej klasyki, ale czasami warto skusić się na taką wariację. Szczególnie, że dużo prostsza w przygotowaniu niż śmietankowo-kakaowy pierwowzór.
Pistacjowe tiramisu z malinami
6 porcji
350 g mascarpone
250 g pasty pistacjowej 100%
1 szklanka (120 g) cukru pudru
½ łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej
2 szklanki (2 x 250 ml) mocno zaparzonej kawy, przestudzonej
3 łyżki pomarańczowego likieru cointreau
250 g biszkoptów ladyfingers
100 g malin
3 łyżki prażonych niesolonych pistacji, posiekanych
1. Utrzyj mascarpone z pastą pistacjową, cukrem pudrem i solą.
2. W płaskim naczyniu wymieszaj kawę z likierem. Zanurz w niej pojedynczo biszkopty, namaczakąc je maksymalnie 10 – 15 sekund. Nie chcesz, aby rozmokły całkowicie. Ułóż połowę w średniej wielkości naczyniu (u mnie o wymiarach 15 x 26 cm).
3. Wyłóż połowę kremu pistacjowego, następnie połowę malin i pistacji. Przykryj je pozostałymi biszkoptami, także uprzednio namoczonymi w kawie. Przykryj druga połową kremu, a wierzch udekoruj pozostałymi malinami i pistacjami.
4. Odstaw do lodówki na minimum 2 – 3 godziny, a następnie zajadaj, ciesząc się latem.
Rady/porady
Jeśli masz jedynie krem pistacjowy (w składzie oprócz pistacji cukier i tłuszcz), pomiń już cukier puder.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.
Wasz,
Rozkoszny
13 komentarzy
hej! czy można czymś zastąpić ten konkretny likier?
można zrobić z klasycznym rumem albo dodać wodę z kwiatów pomarańczy (wystarczy 2 łyżki)
Jak zwykle strzał w dziesiątkę chociaż u mnie wystarczyło zrobić 300ml kawy z likierem, a i tak było co dopijać 😅
Haha, może moje biszkopt mają wyjątkową moc wsiąkania 😀
Zastanawiam się czy można dodać do masy jajka? Albo chociaż same żółtka?
Można zrobić bardziej klasycznie z żółtkami i ubitymi osobno białkami, ale krem nie będzie taki jak lody
O wow! Wygląda bosko. A skąd to naczynie, w którym układałeś biszkopty?
z targi staroci w Lyonie, to vintage le creuset
Co można wykorzystać zamiast likieru cointreau? Może być sok pomarańczowy?
Sok w ostateczności
Ile kawy to mocno zaparzona kawa? 🤡
A czy Limoncello zamiast likieru sie sprawdzi czy to niewłaściwy kierunek? 🙂
Czy zamiast malin moga być borówki lub czerwona porzeczka?