Pistacjowe tiramisu z malinami

To bardzo pistacjowe tiramisu, eleganckie w swoim smaku. Gdy mocno schłodzone, rozpływa się na języki jak najlepsze lody pistacjowe w towarzystwie sorbetu malinowego.

Czy macie już dość? Zdaje się, że pistacja zawładnęła światem i jest wszędzie. Sam maczałem w tym (odrobinkę) palce. Sernik pistacjowy czy tarta z frangipane pistacjowym i wiśniami to bardzo popularne receptury tego bloga. Teraz dołączy do nich jeszcze jedna słodka igraszka: pistacjowe tiramisu z malinami. Daleko mu do włoskiej klasyki, ale czasami warto skusić się na taką wariację. Szczególnie, że dużo prostsza w przygotowaniu niż śmietankowo-kakaowy pierwowzór.

Pistacjowe tiramisu z malinami

Pistacjowe tiramisu z malinami
6 porcji
350 g mascarpone
250 g pasty pistacjowej 100%
1 szklanka (120 g) cukru pudru
½ łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej
2 szklanki (2 x 250 ml) mocno zaparzonej kawy, przestudzonej
3 łyżki pomarańczowego likieru cointreau
250 g biszkoptów ladyfingers
100 g malin
3 łyżki prażonych niesolonych pistacji, posiekanych

1. Utrzyj mascarpone z pastą pistacjową, cukrem pudrem i solą.

2. W płaskim naczyniu wymieszaj kawę z likierem. Zanurz w niej pojedynczo biszkopty, namaczakąc je maksymalnie 10 – 15 sekund. Nie chcesz, aby rozmokły całkowicie. Ułóż połowę w średniej wielkości naczyniu (u mnie o wymiarach 15 x 26 cm).

3. Wyłóż połowę kremu pistacjowego, następnie połowę malin i pistacji. Przykryj je pozostałymi biszkoptami, także uprzednio namoczonymi w kawie. Przykryj druga połową kremu, a wierzch udekoruj pozostałymi malinami i pistacjami.

4. Odstaw do lodówki na minimum 2 – 3 godziny, a następnie zajadaj, ciesząc się latem.

Rady/porady
Jeśli masz jedynie krem pistacjowy (w składzie oprócz pistacji cukier i tłuszcz), pomiń już cukier puder.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Wasz,
Rozkoszny

Pistacjowe tiramisu z malinami
UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

18 komentarzy

wera 27 lipca, 2024 - 12:02 pm

hej! czy można czymś zastąpić ten konkretny likier?

Reply
rozkoszny 28 lipca, 2024 - 7:23 pm

można zrobić z klasycznym rumem albo dodać wodę z kwiatów pomarańczy (wystarczy 2 łyżki)

Reply
Agnieszka 27 lipca, 2024 - 3:07 pm

Jak zwykle strzał w dziesiątkę chociaż u mnie wystarczyło zrobić 300ml kawy z likierem, a i tak było co dopijać 😅

Reply
rozkoszny 28 lipca, 2024 - 7:23 pm

Haha, może moje biszkopt mają wyjątkową moc wsiąkania 😀

Reply
Anita 27 lipca, 2024 - 6:44 pm

Zastanawiam się czy można dodać do masy jajka? Albo chociaż same żółtka?

Reply
rozkoszny 28 lipca, 2024 - 7:24 pm

Można zrobić bardziej klasycznie z żółtkami i ubitymi osobno białkami, ale krem nie będzie taki jak lody

Reply
Karolina 27 lipca, 2024 - 10:14 pm

O wow! Wygląda bosko. A skąd to naczynie, w którym układałeś biszkopty?

Reply
rozkoszny 28 lipca, 2024 - 7:25 pm

z targi staroci w Lyonie, to vintage le creuset

Reply
Agnieszka 28 lipca, 2024 - 12:59 pm

Co można wykorzystać zamiast likieru cointreau? Może być sok pomarańczowy?

Reply
rozkoszny 28 lipca, 2024 - 7:25 pm

Sok w ostateczności

Reply
Marika 29 lipca, 2024 - 12:34 pm

Ile kawy to mocno zaparzona kawa? 🤡

Reply
Mat 2 sierpnia, 2024 - 10:39 am

A czy Limoncello zamiast likieru sie sprawdzi czy to niewłaściwy kierunek? 🙂

Reply
Aga 4 sierpnia, 2024 - 9:18 am

Czy zamiast malin moga być borówki lub czerwona porzeczka?

Reply
John Lemon 17 września, 2024 - 11:15 am

To jest Tiramisu, które definiuje na nowo ten deser. Według mnie zdecydowanie lepsze od oryginału.
A tak na marginesie, zwracam się do tych co próbują zmieniać każdy przepis po swojemu. Inne nie znaczy lepsze. Nie chcę nikogo obrażać, to tylko taka mała sugestia.

Reply
Anet 31 października, 2024 - 7:43 am

Hej, podbijam pytanie o owoce 🙂 sezon na maliny juz sie skończył, czym mozna je ewentualnie zastąpić?

Reply
Małgorzata Gajda 22 listopada, 2024 - 4:48 pm

Czy polecisz jakąś sprawdzoną pastę pistacjową ? Jest tego mnóstwo w internecie….

Reply
rozkoszny 22 listopada, 2024 - 6:45 pm

polecam Deso

Reply
Anna 8 grudnia, 2024 - 5:37 pm

Czy bezalkoholowy zamiennik Aperola sprawdzi się tutaj zamiast likieru?

Reply

Leave a Comment