Pistacjowe tiramisu z malinami

To bardzo pistacjowe tiramisu, eleganckie w swoim smaku. Gdy mocno schłodzone, rozpływa się na języki jak najlepsze lody pistacjowe w towarzystwie sorbetu malinowego.

Czy macie już dość? Zdaje się, że pistacja zawładnęła światem i jest wszędzie. Sam maczałem w tym (odrobinkę) palce. Sernik pistacjowy czy tarta z frangipane pistacjowym i wiśniami to bardzo popularne receptury tego bloga. Teraz dołączy do nich jeszcze jedna słodka igraszka: pistacjowe tiramisu z malinami. Daleko mu do włoskiej klasyki, ale czasami warto skusić się na taką wariację. Szczególnie, że dużo prostsza w przygotowaniu niż śmietankowo-kakaowy pierwowzór.

Pistacjowe tiramisu z malinami

Pistacjowe tiramisu z malinami
6 porcji
350 g mascarpone
250 g pasty pistacjowej 100%
1 szklanka (120 g) cukru pudru
½ łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej
2 szklanki (2 x 250 ml) mocno zaparzonej kawy, przestudzonej
3 łyżki pomarańczowego likieru cointreau
250 g biszkoptów ladyfingers
100 g malin
3 łyżki prażonych niesolonych pistacji, posiekanych

1. Utrzyj mascarpone z pastą pistacjową, cukrem pudrem i solą.

2. W płaskim naczyniu wymieszaj kawę z likierem. Zanurz w niej pojedynczo biszkopty, namaczakąc je maksymalnie 10 – 15 sekund. Nie chcesz, aby rozmokły całkowicie. Ułóż połowę w średniej wielkości naczyniu (u mnie o wymiarach 15 x 26 cm).

3. Wyłóż połowę kremu pistacjowego, następnie połowę malin i pistacji. Przykryj je pozostałymi biszkoptami, także uprzednio namoczonymi w kawie. Przykryj druga połową kremu, a wierzch udekoruj pozostałymi malinami i pistacjami.

4. Odstaw do lodówki na minimum 2 – 3 godziny, a następnie zajadaj, ciesząc się latem.

Rady/porady
Jeśli masz jedynie krem pistacjowy (w składzie oprócz pistacji cukier i tłuszcz), pomiń już cukier puder.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Wasz,
Rozkoszny

Pistacjowe tiramisu z malinami
UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

13 komentarzy

wera 27 lipca, 2024 - 12:02 pm

hej! czy można czymś zastąpić ten konkretny likier?

Reply
rozkoszny 28 lipca, 2024 - 7:23 pm

można zrobić z klasycznym rumem albo dodać wodę z kwiatów pomarańczy (wystarczy 2 łyżki)

Reply
Agnieszka 27 lipca, 2024 - 3:07 pm

Jak zwykle strzał w dziesiątkę chociaż u mnie wystarczyło zrobić 300ml kawy z likierem, a i tak było co dopijać 😅

Reply
rozkoszny 28 lipca, 2024 - 7:23 pm

Haha, może moje biszkopt mają wyjątkową moc wsiąkania 😀

Reply
Anita 27 lipca, 2024 - 6:44 pm

Zastanawiam się czy można dodać do masy jajka? Albo chociaż same żółtka?

Reply
rozkoszny 28 lipca, 2024 - 7:24 pm

Można zrobić bardziej klasycznie z żółtkami i ubitymi osobno białkami, ale krem nie będzie taki jak lody

Reply
Karolina 27 lipca, 2024 - 10:14 pm

O wow! Wygląda bosko. A skąd to naczynie, w którym układałeś biszkopty?

Reply
rozkoszny 28 lipca, 2024 - 7:25 pm

z targi staroci w Lyonie, to vintage le creuset

Reply
Agnieszka 28 lipca, 2024 - 12:59 pm

Co można wykorzystać zamiast likieru cointreau? Może być sok pomarańczowy?

Reply
rozkoszny 28 lipca, 2024 - 7:25 pm

Sok w ostateczności

Reply
Marika 29 lipca, 2024 - 12:34 pm

Ile kawy to mocno zaparzona kawa? 🤡

Reply
Mat 2 sierpnia, 2024 - 10:39 am

A czy Limoncello zamiast likieru sie sprawdzi czy to niewłaściwy kierunek? 🙂

Reply
Aga 4 sierpnia, 2024 - 9:18 am

Czy zamiast malin moga być borówki lub czerwona porzeczka?

Reply

Leave a Comment