Kardamonowa babka marmurkowa z kawą i polewą karmelową

Baba, o dwóch charakterach: ciemnym pachnącym kawą i odrobiną kakao oraz jasnym wabiącym swym kardamonowym wdziękiem. Ubrana w płaszcz, osłaniający wnętrze, słodki, karmelowy, ale także kawowy, który przy jedzeniu lepi się do palców, pozostawiając ślad po tej kulinarnej, słodkiej lubieżności.

Baba, babka, w każdym razie brzmi przaśnie, co kompletnie nie oddaje charakteru wypieku. Bo nawet gdy jest zwykłym ciastem ucieranym obsypanym cukrem pudrem lub polanym lukrem, to wygląda elegancko i dostojnie. Już nie mówiąc o sytuacji, gdy jej środek jest dwusmakowy, przeplatający się jak paski zebry lub odcienie marmuru, a do tego schowany pod polewą karmelową z kawą i kardamonem. Takie rozkosze od święta i nie tylko, nie będziecie żałować!

Kardamonowa babka marmurkowa z kawą i polewą karmelową 4

Kardamonowa babka marmurkowa z kawą i polewą karmelową:
10-12 porcji
Babka:
90 + 20 ml mleka pełnotłustego w temperaturze pokojowej
6 dużych jajek “zerówek”, w temperaturze pokojowej
300 g mąki pszennej
½ łyżeczki soli
¾ łyżeczki proszku do pieczenia
280 g cukru
300 g masła, bardzo miękkiego
3 łyżeczki mielonego kardamonu
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
3 łyżeczki niesłodzonego kakao

Polewa karmelowo z kawą i kardamonem*:
60 g masła
80 g cukru brązowego
3 łyżki mleka
100 g cukru pudru, przesianego
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
1 łyżeczka kardamonu

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Natłuść i oprósz mąką foremkę do babki o średnicy 23 cm.

Do średniej miski wlej 90 ml mleka, dodaj jajka i wymieszaj do połączenia. Do misy miksera z mieszadłem łopatkowym dodaj mąkę, sól, cukier i proszek do pieczenia. Wymieszaj bardzo dokładnie. Dodaj masło pokrojone w kostkę i połowę masy jajecznej. Ucieraj, aż połączą się z sypkimi składnikami. Zwiększ obroty do średnich i mieszaj przez minutę. Zgarnij masę ze ścianek. Dodawaj w dwóch partiach resztę masy jajecznej.

Podziel masę między dwoma miskami. Do jednej wsyp kardamon. Podgrzej 20 ml mleka, wlej do miseczki z kawą rozpuszczalną i kakao. Mieszaj, aż kawa się rozpuści, a płyn lekko zgęstnieje. Połącz z masą z drugiej miski.

Przełóż obie masy do formy na przemian w czterech częściach (po dwie z każdej). Patyczkiem lub nożykiem zrób zygzaki w cieście. Tylko raz, nie więcej, bo masa zbytnio się wymiesza.

Piecz 40 minut, do tzw. suchego patyczka. wyjmij z piekarnika i pozostaw w formie na 10 minut. Podczas pieczenia babka może się wybrzuszyć na wierzchu (po odwróceniu spodzie). Aby ciasto miało idealnie płaskie podłoże, odetnij trochę ciasta, by wyrównać wierzch. Wyjmij z formy i pozostaw na kratce do całkowitego wystudzenia.

W rondelku na małym ogniu stop masło. Wrzuć cukier i podgrzewaj przez minutę, cały czas mieszając, aż składniki się połączą. Wlej mleko, zwiększ ogień i doprowadź do wrzenia. Zdejmij z ognia i przestudź do temperatury pokojowej. Cukier puder wymieszaj z kawą i kardamonem. Dodaj połowę do karmelu i wymieszaj drewnianą łyżką. Następnie dodaj resztę i utrzyj na gładką pomadę. Polej babkę polewą, tak aby pokryła całe ciasto. Podawaj na wielkanocny stół i nie tylko!

* jeśli chcesz, aby polewa nie pokrywała całego ciasta, a jedynie spływała po jego bokach, zmniejsz ilość składników o połowę.

Spróbuj, zostań, obserwuj, każdy Twój komentarz, udostępnienie i zdjęcie gotowej potrawy jest niesamowitą motywacją do tworzenia nowych, pysznych rzeczy! Nasz wspólny rozkoszny hasztag: #rozkoszny. Do zobaczenia i zjedzenia. Smacznego!

Wasz,
Rozkoszny

Kardamonowa babka marmurkowa z kawą i polewą karmelową 5 Kardamonowa babka marmurkowa z kawą i polewą karmelową 6

inspiracja książką Yotama Ottolenghiego i Helen Goh „Sweet”

UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

5 komentarzy

Kas 23 marca, 2018 - 12:09 pm

Panie Rozkoszny! Czy będzie przepis na świąteczny sernik? Na dużą blachę? Prosiiiiiiimy 😽

Reply
rozkoszny 23 marca, 2018 - 2:24 pm

Nic nie obiecuję, bo aktualnie mam fazę na baby 😀 Ale proszę spojrzeć na sernik z bloga, ewentualnie przerobimy je na blachę 😀

Reply
Ola 23 marca, 2018 - 10:20 pm

Dzisiaj,ustalając listę świątecznych słodkości, natknęłam się na ten przepis. Miałam piec babkę dopiero na Wielkanoc, ale dość spontanicznie postanowiłam ją upiec dzisiaj. Moim twistem było zastąpienie części mąki zmielonymi orzechami laskowymi. Babka wyszła przepyszna! Miała dotrwać do niedzieli, ale jej los jest już raczej przesądzony 🙂
Bardzo lubię Twoje przepisy i jako fanka francuskiej kuchni, a w szczególności francuskich tradycji cukierniczych, bardzo doceniam, że pokazujesz jak zrobić takie, raczej mało znane w Polsce, klasyki jak na przykład tarta z praliną liońską. Tak trzymać!
Pozdrawiam z Krakowa 🙂

Reply
rozkoszny 23 marca, 2018 - 10:27 pm

Bardzo miło, że babka tak zasmakowała, a reszta przepisów przypadła do gustu. Mam nadzieję, że będą inspirować dalej 😊🍴

Reply
rozkoszny 6 kwietnia, 2018 - 4:00 pm

Faktycznie ispiracja jest z książki Ottolenghiego, o której już pisałem wielokrotnie. Przepisy zostały znacząco zmodyfikowane i nie piekłem z książką, dlatego też prawdopodobnie zapomniałem umieści odpowiedniej notki, co jest moim błędem. Już poprawionym 🙂
Ps. Zawsze podaje swoje inspiracje 🙂

Reply

Leave a Comment