Clafoutis to deser z rodzaju codziennych, do zrobienia jedną ręką. To mnóstwo owoców, w tym przypadku jeżyn, które w tym roku wyjątkowo słodkie i aromatyczne, zalanych masą z jajek, mleka, wanilii, cukru i odrobiny mąki, do której przygotowania nie potrzeba miksera wcale.
Clafoutis to trochę naleśnik, trochę pudding, a trochę flan. Jest kremowo i rozkosznie pysznie.
Dzieliłem się już przepisem na clafoutis – ze śliwkami i śmietanką zautomatyzowaną rozmarynem. Ta wersja jest prostsza, mniej wyszukana i bardziej codzienna. Proponuję jeżyny, ale sprawdzą się każde inne owoce. Traktujcie tę recepturę, jak formułę, która dostosowuje do tego, co akurat w waszej kuchni.
Clafoutis z jeżynami
4 porcje
3 duże jajka
1 szklanka (250 ml) napoju roślinnego lub mleka
¼ szklanki (50 g) cukru
1 laski wanilii, ziarenka
1 łyżeczka otartej skórki cytrynowej
¼ łyżeczki soli morskiej
3 łyżki masła
½ szklanki (70 g) mąki pszennej
3 szklanki (370 g) jeżyn
cukier puder, do podania
1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza (góra-dół)
2. W dużej misce roztrzep jajka, a następnie dodaj mleko, cukier, ziarenka z laski wanilii, skórkę cytrynową i sól. Wysyp mąkę, połącz.
3. Roztop masło w garnuszku na umiarkowanym ogniu. Gotuj je, mieszając je często, aż nabierze bursztynowego koloru i orzechowego koloru, około 8 minut. Uważaj, aby go nie spalić! Przelej do miseczki i przestudź. Wlej masło do masy, cały czas mieszając.
4. Przełóż jeżyny do naczynia do zapiekania o wymiarach 20 x 20 cm lub o średnicy 23 cm. Zalej przygotowaną masą.
5. Piecz, aż clafoutis się zetnie, 25 – 30 minut. Odstaw do wystygnięcia na 15 minut, a następnie od razu podawaj posypane cukrem pudrem, bo zdecydowanie najlepiej smakuje, gdy jeszcze lekko ciepłe!
Rady/porady
Zamiast jeżyn można użyć praktycznie każdych owoców. Od czereśni, wiśni, brzoskwiń po maliny.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.
Wasz,
Rozkoszny
17 komentarzy
Zrobię, gdy tylko wrócę z wakacyjnych wojaży i uświadczę kawałka blatu i przyborów kuchennych ❤️🔥
Gdzieś w tym przepisie zginęła mąka i nie wiadomo co dalej z masłem. Oczywiście można się domyślić, że trzeba jedno i drugie wymieszać z masą jajeczną, ale nie wszyscy są domyślni, a poza tym może akurat ważna jest kolejność czy coś, no i masło dodajemy gorące czy po przestudzeniu…? Ale poza tym świetny przepis, uwielbiam takie specjały do zrobienia „jedną ręką” :).
Punkt drugi!
A co z mąką i masłem po rozpuszczeniu?
Mmmm! Wygląda pysznie!
Czy mrożone jeżyny/maliny (z ogródka!) też będą ok?
Jasne!
Nie wiem co poszło nie tak, ale powstał mi ogromny zakalec. 🙁
Clafoutis to trochę przypomina zakalec 😀
Można zastąpić mąkę pszenna, mąka ryzowa?
Pyszne! Jak wszystkie Twoje przepisy. U mnie z borówkami i malinami. Cała rodzina zachwycona.
Bardzo się cieszę!
Czy clafoutis nie powinien mieć mąki migdałowej, żeby nazywać się clafoutisem? 🙃
U mnie została płynna masa kompletnie się nie upiekło
Po wyciągnieciu z piekarnika konsystencja okazała się płynna 🙁 co poszło nie tak?
Źle odmierzone składniki?
Gruszka też będzie idealna?
Tak, ale pokrój na na małe kawałki, a wcześniej obierz