Clafoutis z jeżynami

Clafoutis to deser z rodzaju codziennych, do zrobienia jedną ręką. To mnóstwo owoców, w tym przypadku jeżyn, które w tym roku wyjątkowo słodkie i aromatyczne, zalanych masą z jajek, mleka, wanilii, cukru i odrobiny mąki, do której przygotowania nie potrzeba miksera wcale.

Clafoutis to trochę naleśnik, trochę pudding, a trochę flan. Jest kremowo i rozkosznie pysznie.

Dzieliłem się już przepisem na clafoutis – ze śliwkami i śmietanką zautomatyzowaną rozmarynem. Ta wersja jest prostsza, mniej wyszukana i bardziej codzienna. Proponuję jeżyny, ale sprawdzą się każde inne owoce. Traktujcie tę recepturę, jak formułę, która dostosowuje do tego, co akurat w waszej kuchni.

Clafoutis z jeżynami

Clafoutis z jeżynami
4 porcje
3 duże jajka
1 szklanka (250 ml) napoju roślinnego lub mleka
¼ szklanki (50 g) cukru
1 laski wanilii, ziarenka
1 łyżeczka otartej skórki cytrynowej
¼ łyżeczki soli morskiej
3 łyżki masła
½ szklanki (70 g) mąki pszennej
3 szklanki (370 g) jeżyn
cukier puder, do podania

1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza (góra-dół)

2. W dużej misce roztrzep jajka, a następnie dodaj mleko, cukier, ziarenka z laski wanilii, skórkę cytrynową i sól. Wysyp mąkę, połącz.

3. Roztop masło w garnuszku na umiarkowanym ogniu. Gotuj je, mieszając je często, aż nabierze bursztynowego koloru i orzechowego koloru, około 8 minut. Uważaj, aby go nie spalić! Przelej do miseczki i przestudź. Wlej masło do masy, cały czas mieszając.

4. Przełóż jeżyny do naczynia do zapiekania o wymiarach 20 x 20 cm lub o średnicy 23 cm. Zalej przygotowaną masą.

5. Piecz, aż clafoutis się zetnie, 25 – 30 minut. Odstaw do wystygnięcia na 15 minut, a następnie od razu podawaj posypane cukrem pudrem, bo zdecydowanie najlepiej smakuje, gdy jeszcze lekko ciepłe!

Rady/porady
Zamiast jeżyn można użyć praktycznie każdych owoców. Od czereśni, wiśni, brzoskwiń po maliny.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Wasz,
Rozkoszny

Clafoutis z jeżynami
UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

17 komentarzy

Kasia 16 sierpnia, 2024 - 10:24 pm

Zrobię, gdy tylko wrócę z wakacyjnych wojaży i uświadczę kawałka blatu i przyborów kuchennych ❤️‍🔥

Reply
Małgosia K. 16 sierpnia, 2024 - 11:45 pm

Gdzieś w tym przepisie zginęła mąka i nie wiadomo co dalej z masłem. Oczywiście można się domyślić, że trzeba jedno i drugie wymieszać z masą jajeczną, ale nie wszyscy są domyślni, a poza tym może akurat ważna jest kolejność czy coś, no i masło dodajemy gorące czy po przestudzeniu…? Ale poza tym świetny przepis, uwielbiam takie specjały do zrobienia „jedną ręką” :).

Reply
rozkoszny 24 sierpnia, 2024 - 5:09 pm

Punkt drugi!

Reply
Karolina 17 sierpnia, 2024 - 12:39 am

A co z mąką i masłem po rozpuszczeniu?

Reply
Pola 17 sierpnia, 2024 - 2:49 pm

Mmmm! Wygląda pysznie!
Czy mrożone jeżyny/maliny (z ogródka!) też będą ok?

Reply
rozkoszny 24 sierpnia, 2024 - 5:03 pm

Jasne!

Reply
Asia 17 sierpnia, 2024 - 9:47 pm

Nie wiem co poszło nie tak, ale powstał mi ogromny zakalec. 🙁

Reply
rozkoszny 24 sierpnia, 2024 - 5:04 pm

Clafoutis to trochę przypomina zakalec 😀

Reply
Maja 18 sierpnia, 2024 - 8:47 pm

Można zastąpić mąkę pszenna, mąka ryzowa?

Reply
Asia ☺️ 18 sierpnia, 2024 - 9:32 pm

Pyszne! Jak wszystkie Twoje przepisy. U mnie z borówkami i malinami. Cała rodzina zachwycona.

Reply
rozkoszny 24 sierpnia, 2024 - 5:05 pm

Bardzo się cieszę!

Reply
Kasia 21 sierpnia, 2024 - 6:32 pm

Czy clafoutis nie powinien mieć mąki migdałowej, żeby nazywać się clafoutisem? 🙃

Reply
Aneta 27 sierpnia, 2024 - 9:46 am

U mnie została płynna masa kompletnie się nie upiekło

Reply
NnnNNNNnnnnNNN 7 września, 2024 - 12:56 pm

Po wyciągnieciu z piekarnika konsystencja okazała się płynna 🙁 co poszło nie tak?

Reply
rozkoszny 9 września, 2024 - 6:55 pm

Źle odmierzone składniki?

Reply
Marta 19 września, 2024 - 12:07 pm

Gruszka też będzie idealna?

Reply
rozkoszny 23 września, 2024 - 6:10 pm

Tak, ale pokrój na na małe kawałki, a wcześniej obierz

Reply

Leave a Comment