Nie ma udanej wycieczki bez pysznej kanapki. Takiej jak ta z pastą bobową i jajkiem o lekko płynnym żółtku.
Idealna kanapka na letnią wycieczkę? Oto ona. Sekretem jest rześka, wilgotna pasta bobowa, jajko o lekko płynnym żółtku tworzącym dodatkowy sos i delikatne pieczywo jak brioszka, które będzie rozpływało się w ustach.

Biwakowa kanapka z pastą bobową i jajkiem
4 porcje
250 g bobu
1 szklanka (130 g) groszku
2 ząbki czosnku, przeciśnięty przez praskę
1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
sok z połowy cytryny
5 – 6 gałązek tymianku
¼ szklanki (60 ml) oliwy extra virgin
4 jajka
8 kromek brioszki, maślanego chleba tostowego lub mlecznego
1. Ugotuj bób w mocno osolonej wodzie, około 6 minut. Dodaj groszek, gotuj jeszcze 3 minuty. Odcedź i przelej zimną wodą.
2. Przełóż bób i groszek do pojemnika malaksera lub blendera. Dodaj czosnek, skórkę i sok z cytryny, tymianek i oliwę. Zblenduj na gładką pastę, około 3 minuty. Dopraw solą, pieprzem i większą ilością soku z cytryny, jeśli trzeba.
3. Jeśli posiadasz narzędzie do nakłuwania jajek, nakłuj je – można zrobić to też igłą. Dzięki temu zimne jajka nie pękną po włożeniu do gorącej wody. Gotuj jajka we wrzątku przez 7 minut. Lekko je obtłucz (dzięki temu łupina łatwiej zejdzie) i przełóż do zimnej wody z lodem. Odstaw je, aby zbić ich temperaturę, na 2 – 3 minuty. Obierz jajka ze skorupki.
4. Na jednej kromce brioszki rozsmaruj 1 dużą łyżkę pasty, tworząc ul. W środek włóż ugotowane jajko. Obsmaruj je kolejną łyżką pasty i przykryj kromką brioszki. Owiń kanapkę w papier do pieczenia i zabierz ją na wycieczkę!
Rady/porady
Bobu nie trzeba obierać, ale pasta na bazie bobu pozbawionego skórek będzie bardziej jedwabista.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie, Facebooku, i TikToku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.
Wasz,
Rozkoszny

6 komentarzy
Czy groszek może być z puszki?
nie, lepiej sięgnąć po mrożony
a czy sprawdzą się tutaj jajka jak do ramenu, czyli marynowane w sosach sojowych, winie mirin, wodzie i imbirze?
myślę, że to dobry strzał!
Czy bób i groszek mogą być mrożone?
zima tak!