Drożdżówki ze śliwkami i kruszonką z palonego masła

Drożdżówki niczym puch, o lekkim, o maślanym smaku. Z wierzchu sowicie ozdobione kruszonką, która prawdopodobnie stanowi ulubioną rzecz każdego łasucha – tym razem bardziej ekstrawagancko, bo z palonym masłem – a w środku skrywające soczyste śliweczki.

Uwielbiam widok francuskich boulangerie, w których piętrzą się stosy drożdżówek, brioszek, rogalików, bagietek i innych drożdżowych wypieków. Do tego dochodzi piękny, lekko słodki zapach fermentowanego, pieczonego ciasta i palonej mąki. Takie atrakcje nie są często spotykane w Polsce; piekarni coraz mniej, a drożdżówki kojarzą się już prawie tylko z dworcową przekąską w biegu.

Akt jest zaskakująco prosty, ale należy wykazać się nie lada cierpliwością. Zostanie ona nagrodzona drożdżówkami niczym puch; o lekkim, o maślanym smaku. Z wierzchu sowicie ozdobionymi kruszonką, która prawdopodobnie stanowi ulubioną rzecz każdego łasucha – tym razem bardziej ekstrawagancko, bo z palonym masłem. Wszystko co trzeba zrobić, aby go zasmakować to znaleźć garnuszek o jasnym dnie, wrzucić odrobinę masła, roztopić je i przetrzymać na umiarkowanym ogniu, aż nabierze bursztynowego koloru i orzechowego zapachu (tutaj więcej rad). Idealnie będzie pasować do soczystych śliwek. 

Drożdżówki ze śliwkami i kruszonką z palonego masła 5 Drożdżówki ze śliwkami i kruszonką z palonego masła 6

Drożdżówki ze śliwkami i kruszonką z palonego masła
10 sztuk
250 g mąki
12 g drożdży instant
70 g cukru
szczypta soli
125 ml mleka, ciepłego
1 jajko “zerówka”
80 g masła, stopionego i przestudzonego

Kruszonka z palonego masła
75 g mąki
50 g cukru, może być brązowy
opakowanie cukru waniliowego
70 g masła

dodatkowo
5 dużych śliwek, przeciętych na pół
żółtko roztrzepane z łyżką mleka

1. Do miski lub miksera planetarnego przesiej mąkę, suszone drożdże, szczyptę soli oraz cukier, wymieszaj. Dodaj jajko i mleko. Masę wyrabiaj hakiem miksera lub dłońmi przez około 10 minut. Po tym czasie – ciągle wyrabiając – dodaj partiami stopione i przestudzone masło. Wyrabiaj jeszcze około 5 minut. Przykryte ściereczką odstaw w ciepłe miejsce na 1,5 – 2 godziny. Powinno urosnąć dwa razy.

2. Kruszonka: Masło rozpuść w rondelku o jasnym dnie (pozwala on dokładnie monitorować stadium w jakim znajduje się masło), kiedy zacznie się pienić, mieszaj je i smażyć do momentu, aż uzyska głęboki, brązowy kolor i zacznie pachnieć orzechami. Zajmie to około 5 – 6 minut. Połącz cukry i mąkę w misce. Zalej je palonym masłem i wymieszaj do połączenia. Uformuj kulkę i odstaw ją do lodówki.

3. Wyrośnięte ciasto podziel na 10 równych części. Z każdej uformuj kuleczkę, rozpłaszcz i połóż na nią 1 połówkę śliwki, dokładnie zlep brzegi ciasta. Ułóż (z zachowaniem kilku cm odstępu) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawić pod przykryciem na około 20 minut do kolejnego wyrośnięcia.

4. Posmaruj drożdżówki żółtkiem roztrzepanym z mlekiem i posyp kruszonką, którą lekko wklep w ciasto. Piecz około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopniach Celsjusza, aż będę pięknie zezłocone.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Wasz,
Rozkoszny

Drożdżówki ze śliwkami i kruszonką z palonego masła 7 Drożdżówki ze śliwkami i kruszonką z palonego masła 8

UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

13 komentarzy

Karol 7 września, 2017 - 6:01 pm

Moje ulubione we wrześniu. Muszę przetestować wersję z palonym masłem 🙂

Reply
rozkoszny 7 września, 2017 - 6:05 pm

dD śliwki idealnie pasuje! 🙂

Reply
Anonim 12 września, 2017 - 10:24 am

Czy do pieczenia drożdżówek sprawdzi się mąką kukurydzianą lub ryżowa ? Niestety nie mogę jeść glutenu więc muszę szukać innych rozwiązań. A chciałabym spróbować przepisy bo wygląda świetnie 😊

Reply
Ania 12 września, 2017 - 10:26 am

Czy do pieczenia drożdżówek sprawdzi się mąką kukurydziana lub ryżowa. Niestety nie mogę jeść glutenu więc muszę szukać innych rozwiązań. A chciałabym spróbować przepisu bo wygląda świetnie 😊

Reply
rozkoszny 12 września, 2017 - 11:35 am

Bezglutenowego drożdżówego nie próbowałem, ale na pewno z samej kukurydzianej czy ryżowej. Użyłbym gotowych mieszanek bezglutenowwych do wypieku chleba myślę 🙂

Reply
Syla 12 września, 2018 - 9:13 am

A z orkiszowa tez beda pyszne?

Reply
rozkoszny 12 września, 2018 - 9:15 am

Tak, ale orkiszową jasną 🍴

Reply
oola 21 kwietnia, 2020 - 6:59 pm

drożdżówki ze śliwką i kruszonką zawsze dobre, ale to palone masło rzeczywiście robi różnicę! Jestem po 3ech i nie mogę przestać:D

Reply
rozkoszny 21 kwietnia, 2020 - 9:09 pm

trzeba zachować na jutro choć trochę!

Reply
Kasia 5 września, 2020 - 10:19 am

A ile drożdży świeżych , i czy można zamienić?

Reply
rozkoszny 5 września, 2020 - 11:57 am

2 x więcej

Reply
Misia 11 września, 2020 - 6:43 pm

Czy ma sens to wyrabiać bez miksera planetarnego? Czy ciasto jest tak lejące ze ręcznie ani rusz…

Reply
rozkoszny 11 września, 2020 - 7:42 pm

Jeśli ręcznie to lepiej zrobić drożdżówki z przepisu na jagodzianki lux

Reply

Leave a Comment