Drożdżówki ze śliwkami i kruszonką z palonego masła

Drożdżówki niczym puch, o lekkim, o maślanym smaku. Z wierzchu sowicie ozdobione kruszonką, która prawdopodobnie stanowi ulubioną rzecz każdego łasucha – tym razem bardziej ekstrawagancko, bo z palonym masłem – a w środku skrywające soczyste śliweczki.

Uwielbiam widok francuskich boulangerie, w których piętrzą się stosy drożdżówek, brioszek, rogalików, bagietek i innych drożdżowych wypieków. Do tego dochodzi piękny, lekko słodki zapach fermentowanego, pieczonego ciasta i palonej mąki. Takie atrakcje nie są często spotykane w Polsce; piekarni coraz mniej, a drożdżówki kojarzą się już prawie tylko z dworcową przekąską w biegu.

Akt jest zaskakująco prosty, ale należy wykazać się nie lada cierpliwością. Zostanie ona nagrodzona drożdżówkami niczym puch; o lekkim, o maślanym smaku. Z wierzchu sowicie ozdobionymi kruszonką, która prawdopodobnie stanowi ulubioną rzecz każdego łasucha – tym razem bardziej ekstrawagancko, bo z palonym masłem. Wszystko co trzeba zrobić, aby go zasmakować to znaleźć garnuszek o jasnym dnie, wrzucić odrobinę masła, roztopić je i przetrzymać na umiarkowanym ogniu, aż nabierze bursztynowego koloru i orzechowego zapachu (tutaj więcej rad). Idealnie będzie pasować do soczystych śliwek. 

Drożdżówki ze śliwkami i kruszonką z palonego masła 5 Drożdżówki ze śliwkami i kruszonką z palonego masła 6

Drożdżówki ze śliwkami i kruszonką z palonego masła
10 sztuk
250 g mąki
12 g drożdży instant
70 g cukru
szczypta soli
125 ml mleka, ciepłego
1 jajko “zerówka”
80 g masła, stopionego i przestudzonego

Kruszonka z palonego masła
75 g mąki
50 g cukru, może być brązowy
opakowanie cukru waniliowego
70 g masła

dodatkowo
5 dużych śliwek, przeciętych na pół
żółtko roztrzepane z łyżką mleka

1. Do miski lub miksera planetarnego przesiej mąkę, suszone drożdże, szczyptę soli oraz cukier, wymieszaj. Dodaj jajko i mleko. Masę wyrabiaj hakiem miksera lub dłońmi przez około 10 minut. Po tym czasie – ciągle wyrabiając – dodaj partiami stopione i przestudzone masło. Wyrabiaj jeszcze około 5 minut. Przykryte ściereczką odstaw w ciepłe miejsce na 1,5 – 2 godziny. Powinno urosnąć dwa razy.

2. Kruszonka: Masło rozpuść w rondelku o jasnym dnie (pozwala on dokładnie monitorować stadium w jakim znajduje się masło), kiedy zacznie się pienić, mieszaj je i smażyć do momentu, aż uzyska głęboki, brązowy kolor i zacznie pachnieć orzechami. Zajmie to około 5 – 6 minut. Połącz cukry i mąkę w misce. Zalej je palonym masłem i wymieszaj do połączenia. Uformuj kulkę i odstaw ją do lodówki.

3. Wyrośnięte ciasto podziel na 10 równych części. Z każdej uformuj kuleczkę, rozpłaszcz i połóż na nią 1 połówkę śliwki, dokładnie zlep brzegi ciasta. Ułóż (z zachowaniem kilku cm odstępu) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawić pod przykryciem na około 20 minut do kolejnego wyrośnięcia.

4. Posmaruj drożdżówki żółtkiem roztrzepanym z mlekiem i posyp kruszonką, którą lekko wklep w ciasto. Piecz około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopniach Celsjusza, aż będę pięknie zezłocone.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Wasz,
Rozkoszny

Drożdżówki ze śliwkami i kruszonką z palonego masła 7 Drożdżówki ze śliwkami i kruszonką z palonego masła 8

UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

42 komentarze

Karol 7 września, 2017 - 6:01 pm

Moje ulubione we wrześniu. Muszę przetestować wersję z palonym masłem 🙂

Reply
rozkoszny 7 września, 2017 - 6:05 pm

dD śliwki idealnie pasuje! 🙂

Reply
Anonim 12 września, 2017 - 10:24 am

Czy do pieczenia drożdżówek sprawdzi się mąką kukurydzianą lub ryżowa ? Niestety nie mogę jeść glutenu więc muszę szukać innych rozwiązań. A chciałabym spróbować przepisy bo wygląda świetnie 😊

Reply
Ania 12 września, 2017 - 10:26 am

Czy do pieczenia drożdżówek sprawdzi się mąką kukurydziana lub ryżowa. Niestety nie mogę jeść glutenu więc muszę szukać innych rozwiązań. A chciałabym spróbować przepisu bo wygląda świetnie 😊

Reply
rozkoszny 12 września, 2017 - 11:35 am

Bezglutenowego drożdżówego nie próbowałem, ale na pewno z samej kukurydzianej czy ryżowej. Użyłbym gotowych mieszanek bezglutenowwych do wypieku chleba myślę 🙂

Reply
Syla 12 września, 2018 - 9:13 am

A z orkiszowa tez beda pyszne?

Reply
rozkoszny 12 września, 2018 - 9:15 am

Tak, ale orkiszową jasną 🍴

Reply
oola 21 kwietnia, 2020 - 6:59 pm

drożdżówki ze śliwką i kruszonką zawsze dobre, ale to palone masło rzeczywiście robi różnicę! Jestem po 3ech i nie mogę przestać:D

Reply
rozkoszny 21 kwietnia, 2020 - 9:09 pm

trzeba zachować na jutro choć trochę!

Reply
Kasia 5 września, 2020 - 10:19 am

A ile drożdży świeżych , i czy można zamienić?

Reply
rozkoszny 5 września, 2020 - 11:57 am

2 x więcej

Reply
MM 17 października, 2020 - 5:53 pm

Tylko zamienić i zostać przy tej samej kolejności? Nie trzeba zrobić rozczynu?

rozkoszny 18 października, 2020 - 6:18 pm

Można zrobić dla pewności, czy są świeże, ale nie jest to niezbędne

Misia 11 września, 2020 - 6:43 pm

Czy ma sens to wyrabiać bez miksera planetarnego? Czy ciasto jest tak lejące ze ręcznie ani rusz…

Reply
rozkoszny 11 września, 2020 - 7:42 pm

Jeśli ręcznie to lepiej zrobić drożdżówki z przepisu na jagodzianki lux

Reply
Ola 7 października, 2020 - 6:44 pm

Wyrabiałam ręcznie i nie było tragedii. Calkiem sprawnie poszło.

Reply
zula 5 lutego, 2021 - 10:19 pm

wszystkie śliwki z zamrażarki już wyjedzone, a tak mi pachną te drożdżówki oh, wiec czy można z jakimiś innymi mrożonymi owocami, ma to jakieś szanse na sukces?

Reply
rozkoszny 5 lutego, 2021 - 11:01 pm

ma, proszę próbować!

Reply
zuz 6 lutego, 2021 - 11:52 am

szybkie pytanie, bo już robię, w którym momencie zrobić kruszonkę? zanim ciasto wyrośnie czy po wyrośnięciu???

Reply
rozkoszny 6 lutego, 2021 - 6:27 pm

najlepiej przed

Reply
Zuzia 27 lutego, 2021 - 8:01 pm

CUDOWNE ! robiłam już dwa razy w ciągu miesiąca, i nic nigdy mi tak dobrze nie wyszło! Wyrabianie ręczne, choć męczące było tego zdecydowanie warte, cała rodzina zachwycona, a ja podwójnie! Upchałam je wiśniami, dorzuciłam kilka śliwek i truskawek, niemal czułam łzy szczęścia jedząc je. Oh co te drożdże ze mną robią

Reply
rozkoszny 28 lutego, 2021 - 12:30 pm

to się nazywa właśnie rozkoszną chwilą <3

Reply
Zuz 11 kwietnia, 2021 - 3:29 pm

Cześć, czy wyjdą tak samo pyszne jeśli uformowałabym drożdżówki wieczorem, a rano wyciągnęła je i dopiero upiekla?

Reply
rozkoszny 11 kwietnia, 2021 - 6:25 pm

obawiam się, że ciasto przerośnie

Reply
Madzia 22 września, 2021 - 6:46 pm

Cześć,
w przepisie na brioche pisałeś, że można surowe ciasto zamrozić – czy w tym przypadku też to się sprawdzi?

Reply
rozkoszny 28 września, 2021 - 2:14 pm

tak 🙂

Reply
Maria 1 października, 2021 - 8:21 pm

Hej, Zrób proszę nagrania na youtuba z tego przepisu 🙂 Nigdy to ciasto mi chyba nie wychodzi takie jakie powinno, strasznie lejące się.. 🙁

Reply
Marta 3 października, 2021 - 1:50 am

W przypadku używania mrożonych owoców najpierw je rozmrozić czy można położyć bezpośrednio na ciasto?

Reply
rozkoszny 3 października, 2021 - 1:43 pm

nie trzeba rozmrażać

Reply
Józefina 30 maja, 2022 - 10:51 am

Czy ciasto również przerośnie, jeśli wieczorem je zrobię i wyciągnę rano do formowania drożdżówek? Pragnę je zrobić na świeżo rano!

Reply
rozkoszny 30 maja, 2022 - 5:11 pm

Można tak zrobić!

Reply
Joanna 10 września, 2022 - 7:08 pm

Nie wyrosło. A robiłam zgodnie z przepisem 😩

Reply
rozkoszny 13 września, 2022 - 1:58 pm

To pewnie drożdże 🙁

Reply
JOLA 7 czerwca, 2023 - 9:16 pm

Upiekłam! Niebo na ziemi 🩵🤭

Reply
Kasia 20 czerwca, 2023 - 8:14 am

Czy mleko można zastąpić mlekiem roślinnym?

Reply
rozkoszny 20 czerwca, 2023 - 10:43 am

Tak

Reply
Małgorzata 6 sierpnia, 2023 - 8:04 pm

Czy można niezjedzone bułeczki mrozić?

Reply
rozkoszny 8 sierpnia, 2023 - 6:38 pm

Tak, można

Reply
Ela 15 października, 2023 - 12:06 pm

Czy ciasto ma być takie klejące?

Reply
Aga 14 września, 2024 - 7:01 pm

Mam ten sam problem; ma zupełnie inna konsystencję niż jakiekolwiek inne ciasto drożdżowe, jakie stąd robiłam…
Nie wiem czy mam dać więcej mąki czy tak ma być? @rozkoszny

Reply
Anna 14 stycznia, 2024 - 8:15 pm

Prośba o wskazówki co do kruszonki dla początkowiczów, coś się nie skleja, w drugim Pana przepisie jest zdecydowanie więcej mąki?
Czy to masło wlewamy do mąki ciepłe?
Czy ciasto ściera Pan na tarce czy rwie rękami?

Reply
Waldemar 17 sierpnia, 2024 - 3:26 pm

Czy na pewno 80g masła i 12g suchych drożdży? Ciasto szybko wyrasta potem opada 🙁

Reply

Leave a Comment