Drożdżówki niczym puch, o lekkim, o maślanym smaku. Z wierzchu sowicie ozdobione kruszonką, która prawdopodobnie stanowi ulubioną rzecz każdego łasucha – tym razem bardziej ekstrawagancko, bo z palonym masłem – a w środku skrywające soczyste śliweczki.
Uwielbiam widok francuskich boulangerie, w których piętrzą się stosy drożdżówek, brioszek, rogalików, bagietek i innych drożdżowych wypieków. Do tego dochodzi piękny, lekko słodki zapach fermentowanego, pieczonego ciasta i palonej mąki. Takie atrakcje nie są często spotykane w Polsce; piekarni coraz mniej, a drożdżówki kojarzą się już prawie tylko z dworcową przekąską w biegu.
Akt jest zaskakująco prosty, ale należy wykazać się nie lada cierpliwością. Zostanie ona nagrodzona drożdżówkami niczym puch; o lekkim, o maślanym smaku. Z wierzchu sowicie ozdobionymi kruszonką, która prawdopodobnie stanowi ulubioną rzecz każdego łasucha – tym razem bardziej ekstrawagancko, bo z palonym masłem. Wszystko co trzeba zrobić, aby go zasmakować to znaleźć garnuszek o jasnym dnie, wrzucić odrobinę masła, roztopić je i przetrzymać na umiarkowanym ogniu, aż nabierze bursztynowego koloru i orzechowego zapachu (tutaj więcej rad). Idealnie będzie pasować do soczystych śliwek.
Drożdżówki ze śliwkami i kruszonką z palonego masła
10 sztuk
250 g mąki
12 g drożdży instant
70 g cukru
szczypta soli
125 ml mleka, ciepłego
1 jajko “zerówka”
80 g masła, stopionego i przestudzonego
Kruszonka z palonego masła
75 g mąki
50 g cukru, może być brązowy
opakowanie cukru waniliowego
70 g masła
dodatkowo
5 dużych śliwek, przeciętych na pół
żółtko roztrzepane z łyżką mleka
1. Do miski lub miksera planetarnego przesiej mąkę, suszone drożdże, szczyptę soli oraz cukier, wymieszaj. Dodaj jajko i mleko. Masę wyrabiaj hakiem miksera lub dłońmi przez około 10 minut. Po tym czasie – ciągle wyrabiając – dodaj partiami stopione i przestudzone masło. Wyrabiaj jeszcze około 5 minut. Przykryte ściereczką odstaw w ciepłe miejsce na 1,5 – 2 godziny. Powinno urosnąć dwa razy.
2. Kruszonka: Masło rozpuść w rondelku o jasnym dnie (pozwala on dokładnie monitorować stadium w jakim znajduje się masło), kiedy zacznie się pienić, mieszaj je i smażyć do momentu, aż uzyska głęboki, brązowy kolor i zacznie pachnieć orzechami. Zajmie to około 5 – 6 minut. Połącz cukry i mąkę w misce. Zalej je palonym masłem i wymieszaj do połączenia. Uformuj kulkę i odstaw ją do lodówki.
3. Wyrośnięte ciasto podziel na 10 równych części. Z każdej uformuj kuleczkę, rozpłaszcz i połóż na nią 1 połówkę śliwki, dokładnie zlep brzegi ciasta. Ułóż (z zachowaniem kilku cm odstępu) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawić pod przykryciem na około 20 minut do kolejnego wyrośnięcia.
4. Posmaruj drożdżówki żółtkiem roztrzepanym z mlekiem i posyp kruszonką, którą lekko wklep w ciasto. Piecz około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopniach Celsjusza, aż będę pięknie zezłocone.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.
Wasz,
Rozkoszny
42 komentarze
Moje ulubione we wrześniu. Muszę przetestować wersję z palonym masłem 🙂
dD śliwki idealnie pasuje! 🙂
Czy do pieczenia drożdżówek sprawdzi się mąką kukurydzianą lub ryżowa ? Niestety nie mogę jeść glutenu więc muszę szukać innych rozwiązań. A chciałabym spróbować przepisy bo wygląda świetnie 😊
Czy do pieczenia drożdżówek sprawdzi się mąką kukurydziana lub ryżowa. Niestety nie mogę jeść glutenu więc muszę szukać innych rozwiązań. A chciałabym spróbować przepisu bo wygląda świetnie 😊
Bezglutenowego drożdżówego nie próbowałem, ale na pewno z samej kukurydzianej czy ryżowej. Użyłbym gotowych mieszanek bezglutenowwych do wypieku chleba myślę 🙂
A z orkiszowa tez beda pyszne?
Tak, ale orkiszową jasną 🍴
drożdżówki ze śliwką i kruszonką zawsze dobre, ale to palone masło rzeczywiście robi różnicę! Jestem po 3ech i nie mogę przestać:D
trzeba zachować na jutro choć trochę!
A ile drożdży świeżych , i czy można zamienić?
2 x więcej
Tylko zamienić i zostać przy tej samej kolejności? Nie trzeba zrobić rozczynu?
Można zrobić dla pewności, czy są świeże, ale nie jest to niezbędne
Czy ma sens to wyrabiać bez miksera planetarnego? Czy ciasto jest tak lejące ze ręcznie ani rusz…
Jeśli ręcznie to lepiej zrobić drożdżówki z przepisu na jagodzianki lux
Wyrabiałam ręcznie i nie było tragedii. Calkiem sprawnie poszło.
wszystkie śliwki z zamrażarki już wyjedzone, a tak mi pachną te drożdżówki oh, wiec czy można z jakimiś innymi mrożonymi owocami, ma to jakieś szanse na sukces?
ma, proszę próbować!
szybkie pytanie, bo już robię, w którym momencie zrobić kruszonkę? zanim ciasto wyrośnie czy po wyrośnięciu???
najlepiej przed
CUDOWNE ! robiłam już dwa razy w ciągu miesiąca, i nic nigdy mi tak dobrze nie wyszło! Wyrabianie ręczne, choć męczące było tego zdecydowanie warte, cała rodzina zachwycona, a ja podwójnie! Upchałam je wiśniami, dorzuciłam kilka śliwek i truskawek, niemal czułam łzy szczęścia jedząc je. Oh co te drożdże ze mną robią
to się nazywa właśnie rozkoszną chwilą <3
Cześć, czy wyjdą tak samo pyszne jeśli uformowałabym drożdżówki wieczorem, a rano wyciągnęła je i dopiero upiekla?
obawiam się, że ciasto przerośnie
Cześć,
w przepisie na brioche pisałeś, że można surowe ciasto zamrozić – czy w tym przypadku też to się sprawdzi?
tak 🙂
Hej, Zrób proszę nagrania na youtuba z tego przepisu 🙂 Nigdy to ciasto mi chyba nie wychodzi takie jakie powinno, strasznie lejące się.. 🙁
W przypadku używania mrożonych owoców najpierw je rozmrozić czy można położyć bezpośrednio na ciasto?
nie trzeba rozmrażać
Czy ciasto również przerośnie, jeśli wieczorem je zrobię i wyciągnę rano do formowania drożdżówek? Pragnę je zrobić na świeżo rano!
Można tak zrobić!
Nie wyrosło. A robiłam zgodnie z przepisem 😩
To pewnie drożdże 🙁
Upiekłam! Niebo na ziemi 🩵🤭
Czy mleko można zastąpić mlekiem roślinnym?
Tak
Czy można niezjedzone bułeczki mrozić?
Tak, można
Czy ciasto ma być takie klejące?
Mam ten sam problem; ma zupełnie inna konsystencję niż jakiekolwiek inne ciasto drożdżowe, jakie stąd robiłam…
Nie wiem czy mam dać więcej mąki czy tak ma być? @rozkoszny
Prośba o wskazówki co do kruszonki dla początkowiczów, coś się nie skleja, w drugim Pana przepisie jest zdecydowanie więcej mąki?
Czy to masło wlewamy do mąki ciepłe?
Czy ciasto ściera Pan na tarce czy rwie rękami?
Czy na pewno 80g masła i 12g suchych drożdży? Ciasto szybko wyrasta potem opada 🙁