Gulasz z czerwonej soczewicy, kukurydzy i palonych pomidorów

Gulasz na koniec lata. Słodki, aromatyczny, mieniący się kolorami wrześniowych zachodów słońca.

Mamy już jesień, ale ja jeszcze żegnam lato najdrobniejszymi pomidorami i kukurydza o lukrowym smaku. Lubię zachowywać subtelny smak tego gulaszu, ale pojawiły się głosy moich testerów, że można byłoby go czymś podkręcić. Przed dodaniem soczewicy, możecie wrzucić na patelnię po 1 łyżeczce pasty gochujang i koncentratu pomidorowego – gulasz zyska pazura.

Gulasz z czerwonej soczewicy, kukurydzy i palonych pomidorów 1

Gulasz z czerwonej soczewicy, kukurydzy i palonych pomidorów
2 – 3 porcje
1 łyżka oliwy
1 łyżka masła
1 mała biała cebula, poszatkowana
4 ząbki czosnku, pokrojone w cienkie plastry
2 kolby kukurydzy
2 łyżeczki wędzonej papryki
1 łyżeczka mielonego kuminu
½ łyżeczki płatków chili
2 pomidor malinowe, pokrojone na kawałki
1 szklanka (190 g) czerwonej soczewicy
2 ½ szklanki (625 ml) wody
4 liście laurowe
¼ szklanki (60 ml) śmietanki 30% lub owsianej
1 szklanka (150 g) pomidorków koktajlowych (najlepiej czerwonych i żółtych)
pestki dyni, do podania

1. Rozgrzej oliwę i masło na dużej patelni. Dodaj cebulę, czosnek i ¼ łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej. Smaż, aż cebula się zeszkli, około 5 minut.

2. Zetnij ziarna kukurydzy z kolb, ustawiając je pionowo nad miską i ścinając ziarna w dół.

3. Na patelnię dodaj wędzoną paprykę i kumin. Przesmaż do uwolnienia aromatów, około 30 sekund. Dodaj kukurydzę i smaż 1 – 2 minuty. Dorzuć pomidory, czerwoną soczewicę i liście laurowe. Wlej 2 ½ szklanki (625 ml) wody, dopraw ¼ łyżeczki soli morskiej. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień do minimum i gotuj pod przykryciem, aż soczewica zaabsorbuje płyny, około 15 minut. Pozbądź się liści laurowych. Wlej kremówkę.

4. Rozgrzej na maksymalnej mocy średnią patelnię z nieprzywieralną powłoką. Wrzuć pomidorki koktajlowe i przypalaj je, poruszając patelnią od czasu do czasu, aż pokryją się równomiernie czarnymi poparzeniami, około 5 minut.

5. Dorzuć przypalone pomidorki do gulaszu. Dopraw solą oraz pieprzem, jeśli potrzeba. Podawaj posypane pestkami dyni obok ryżu, pieczywa lub kaszy jaglanej.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Wasz,
Rozkoszny

Gulasz z czerwonej soczewicy, kukurydzy i palonych pomidorów 2
UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

20 komentarzy

Weronika 26 września, 2023 - 4:29 pm

W mojej okolicy nie mogę dostać takiej kukurydzy. Co najwyżej gotowana w kolbie. Czy taka się nada? Czy wybrać z puszki? Potrzebuję alternatywy.

Reply
Malwina 30 września, 2023 - 4:43 pm

Podbijam pytanie, a zaraz utonę w slinotoku 😀

Reply
Julia 26 września, 2023 - 9:45 pm

świetny przepis:D ale śmietana zaginęła w opisie przyrządzania

Reply
rozkoszny 29 września, 2023 - 6:14 pm

już poprawiłem!

Reply
Karolina 27 września, 2023 - 2:54 pm

A w ktorym momencie dodajemy śmietanę?

Reply
rozkoszny 29 września, 2023 - 6:14 pm

po wyjęciu liści laurowych

Reply
Dorota 27 września, 2023 - 7:07 pm

A co z tą śmietanką?

Reply
Michał 27 września, 2023 - 8:22 pm

Kiedy dodajemy chili?

Reply
Alicja 28 września, 2023 - 3:33 pm

W składnikach jest 675 ml wody, a w przepisie 750 ml – czy ma to związek z tym, że w przepisie nie ma mowy o śmietance?

Reply
rozkoszny 29 września, 2023 - 6:16 pm

Błąd! Wcześniejsza wersja przepisu zawierała po prostu więcej wody

Reply
Kasia 30 września, 2023 - 9:11 pm

Czy śmietanę można podmienić na mleko kokosowe?

Reply
KaFoZi 2 października, 2023 - 10:11 pm

Naprawdę pyszne i nieskomplikowane danie! Dodałam jeszcze suszone śliwki pod koniec gotowania i uważam, że całkiem tu pasują. Wielkie dzięki za Twoją pracę! :*

Reply
korczi 6 października, 2023 - 8:09 pm

Czy kolby kukurydzy należy gotować przed ich ścięciem? Czy ścinamy surowe ziarna kukurydzy?

Reply
rozkoszny 8 października, 2023 - 11:10 am

Ścinamy surowe

Reply
Magda 16 października, 2023 - 2:20 pm

Gulasz smaczny, ale tak jak wg testerów również wg mnie zbyt delikatny, czymś można podkręcic. Dodałam łyzkę koncentratu pomidorowego, (pasty nie miałam) ale dla mnie wciąż czegoś mi brakowało 😉 Może następnym razem zamiast wody dodam bulion 🙂

Reply
Ewa 27 października, 2023 - 10:29 pm

A czy zielona soczewica się tu sprawdzi? 🙂

Reply
Justyna 15 stycznia, 2024 - 2:55 pm

Cieszę się, że trafiłam na twój blog, bo każde danie wygląda przepysznie 🙂 Zapisuje już kolejne do przetestowania. Są to połączenia smaków, które bardzo mnie zaintrygowały 😀

Reply
Katarzyna 14 maja, 2024 - 7:44 pm

Ten obiad też już wykonałam wg. Twojego przepisu. Wyszło pysznie, jak zwykle. Narzeczony i teściu zachwalają. Świat jest lepszym miejscem dzięki Twoim przepisom! 🙂 😀

Reply
rozkoszny 16 maja, 2024 - 12:26 pm

<3

Reply
Natalia 3 października, 2024 - 9:23 am

Bardzo fajne przepisy. Na pewno będę korzystać 🙂
Kilka z nich wypróbuję już w najbliższy weekend ;p

Reply

Leave a Comment